Dodaj do ulubionych

Amazon Kindle - gdzie kupiłyście?

22.11.12, 22:57
Myślałam żeby kupić na allegro, ale podobno prosto a amazon.com lepiej i taniej. Co o tym myślicie?
Jestem z Warszawy. smile Może znacie jakiegoś lokalnego dystrybutora?
Acha, chciałabym takiego bez reklam, z przyciskami wink
Obserwuj wątek
    • kawad Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 22.11.12, 23:03
      Kupiłam bezpośrednio w amazonie. Dotarł do mnie bodajże w ciągu 5 dni.
    • panna.w.paski Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 22.11.12, 23:16
      Dosłownie 5 min temu kupiliśmy z N. kindle'a na prezent dla jego siostry.
      Cena (niezarejstrowany, bez reklam) - 153$, z czego sam kindle 94$, wysyłka 27$ a cło (częściowo zwrotne) 33$. Do tego dokupiliśmy okładkę - 30$.
      Pakowanie na prezent kosztuje 5$ za sztukę. Za całość zapłaciliśmy 590 zł.

Wyszło nam, że na Amazonie jest taniej i szybciej niż na allegro.
      Kupowaliśmy zwykłego Kindle'a, jeśli chciałabyś nowszą wersję (Fire etc.) musisz uważać, bo nie na wszystkich jest opcja wysyłki do Polski. Podobnie rzecz ma się z lampkami, skórkami czy okładkami - człowiek się napali a przy zamawianiu dopiero okazuje się, że nici z transakcji..
      • potrojna_mama_ola Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 00:02
        mam mętlik.
        Na allegro Kindle bez reklam kosztuje z przesyłką 399
        allegro.pl/nowy-amazon-kindle-5-wifi-fvat-gw-kurier-gratis-i2807097689.html
        gdzie jest haczyk?
        • jamesonwhiskey Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 00:21
          > gdzie jest haczyk?

moze haczyk jest taki ze na amazon kosztuje 89$
          • araceli Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 09:16
            jamesonwhiskey napisał:
            > moze haczyk jest taki ze na amazon kosztuje 89$

+ przesyłka, + cło smile
      • ceide.fields na amazonie drożej 23.11.12, 07:30
        Touch 4 bez reklam kupiłam za ok. 470 zł na allegro.

Okładka na allegro 20-50 zł.

Od niedawna można Kindle kupić normalnie w Vobisie.
        • graue_zone Re: na amazonie drożej 23.11.12, 07:45
          Ale tylko Fire. A np. Paperwhite już nie ma.
    • kocianna Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 05:48
      Ja też kupiłam bezpośrednio u Amazon. Po co kupować u pośredników?? A lampki, okładki i skórki - na allegro smile
      • arim28 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 17:16

kocianna napisała:

> Ja też kupiłam bezpośrednio u Amazon. Po co kupować u pośredników?? A lampki, o
        > kładki i skórki - na allegro smile

Amazon jest posrednikiem!
        • arim28 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 17:19
          Urwalo mi dalsza wypowiedz.
          Amazon jest posrednikiem.
          Kupuje kilka lat w Amazonie i czesto przesylki przychodza partiami od roznych dostawcow.
          Ebay Alegro - to jest kupowanie bezposrednio od sprzedawcy
          • wuika Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 19:26
            Amazon firmuje kindle'a jako swój produkt. Ebay i allegro - kupujesz od kogoś, kto kupił w amazonie.
    • agni71 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 09:04
      Na Amazon.com, wtedy chyba za 99 dol.
      • ma2ma Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 09:16
        na allegro allegro.pl/show_item.php?item=2745149178 jakis czas temu, wszystko ok, bez problemow
    • graue_zone Jeszcze jedno pytanie 23.11.12, 09:28
      Czy jeżeli kupię kindle na allegro, mogę go zarejestrować na niemieckim amazonie? Interesują mnie książki niemieckojęzyczne i nie wiem, jak jest z dostępem do nich.
    • lauren6 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 09:30
      Na promocji Grupona. Kindle nie podłączyłam do internetu, bo na razie nie czuję takiej potrzeby, więc reklam też nie mam.
      • ceide.fields Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 09:47
        Na podłączonym do sieci kindle'u reklamy też się nie wyświetlają same z siebie. Trzeba albo "puknąć"tapetę na ekranie startowym albo "latest offers" amazona.

W pamięci czytnika spokojnie mieści się ponad 1000 książek w formacie mobi, sieć przydaje się do przeglądania internetu (prowizoryczna przeglądarka), do ładowania książek ze swojej "chmury" no i oczywiście do zakupu nowych pozycji.
    • peggy_su Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 10:23
      Ja kupowalam bezposrednio na amazon.com
      Ale to było ponad rok temu i do jakiejś tam kwoty wartości przesyłki nie płaciło się cła. W związku z czym zamawiałam kindle i okładkę w osobnych przesyłkach. Nie wiem, jakie teraz sa przepisy celne bo obiło mi sie o uszy ze sie cos pozmieniało.
      Mi wtedy bardziej opłacało się zamawiać bezpośrednio.
      Jest jeszcze kwestia ewentualnych reklamacji. Bo reklamuje sie i tak zawsze na amazon.com. Jak kupisz na all to gzie potem bedziesz szukac człowieka z oryginalna faktura itd.?
      • kolpik124 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 10:27
        Kupując na Allegro, kupujesz w wiarygodnych sklepach, które wystawiają ci paragon i sa odpowiedzialne za ewentualne reklamacje.

Jeśli wolisz kupować u indywidualnych allegrowiczów, twoja sprawa.

Życzę powodzenie w dochodzeniu reklamacji bezpośrednio u amazona smile))
        • jamesonwhiskey Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 11:09
          > Życzę powodzenie w dochodzeniu reklamacji bezpośrednio u amazona

a co to niby ma znaczyc?

zestawienie wasaty marian z brudem za paznokciami z allegro vs amazon
          jako kontrachent handlowy
          co by tu wybrac
          • kolpik124 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 11:17
            Prawidłowa pisownia: kontrahent

Poza tym wypisz wymaluj obraz polskiego emigranta big_grin
            • jamesonwhiskey Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 11:33
              typowy obraz czeresniaka ze wschodu co to ani be ani me po angielsku i musi z allegro
              bo inaczej nie umie
              • paskudek1 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 17:00
                a gdzieś jest zapisane ustawowo że ja MUSZĘ znać angielski???? Nie znam i nie lubię, czemu mam być uzależniona od angielskojęzycznego przedmiotu? Prawdopodobnie tylko z tego powodu nie kupię Kindla, tylko wybiorę czytnik polskojęzyczny bo NIE ZNAM angielskiego. I O ZGROZO uważam że wcale nie muszę.
        • donkaczka Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 12:08
          zartujesz? kolega uszkodzil kindla rak ze pekl, napisal do amazona i dostal nowego bez koniecznosci osylania starego
          akurat amazon jest genialny w sprawie jakichkolwiek reklamacji
          • wtopek Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 12:13
            fajny ten amazon...

dzisiaj napiszę, że czytnik pękł, to wyślą mi nowy

ci forumowi "koledzy" zawsze mają w życiu farta big_grin
            • jamesonwhiskey Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 12:56
              > dzisiaj napiszę, że czytnik pękł, to wyślą mi nowy

nie dosc ze pazerny oszust to do tego glupi
              czytnik trzeba zarejestrowac
              jak sie zaczniesz logowac na dwa to sie raczej sprawa rypnie
              nie sadzisz
              • wtopek Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 13:00
                nie nie sądzę

masz tydzień czasu na odpowiedź dlaczego nie sądzę big_grin
                • jamesonwhiskey Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 13:06
                  hehe olsen normalnie
                  podstawa reklamacji jest rejestracja

take co ty sobie sadzisz to mnie nie ienteresuje
            • mama_kotula Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 14:33
              wtopek napisał:

> fajny ten amazon...
              > dzisiaj napiszę, że czytnik pękł, to wyślą mi nowy
              > ci forumowi "koledzy" zawsze mają w życiu farta big_grin

To nie fart, to standardowa procedura w okresie gwarancyjnym. Kindla uszkodzonego trzeba odesłać. 2 razy sprawdzone.
              Po okresie gwarancyjnym, w przypadku uszkodzenia, Amazon oferuje zniżkę 50% na zakup nowego kindla. Również sprawdzone.
            • pitahaya1 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 16:42
              Ale ja tak reklamowałamsmile
              Nie żaden kolega.
        • mama_kotula Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 14:36
          kolpik124 napisała:

> Kupując na Allegro, kupujesz w wiarygodnych sklepach, które wystawiają ci parag
          > on i sa odpowiedzialne za ewentualne reklamacje.
          > Jeśli wolisz kupować u indywidualnych allegrowiczów, twoja sprawa.

> Życzę powodzenie w dochodzeniu reklamacji bezpośrednio u amazona smile))

Jest dokładnie na odwrót smile
          Amazon reklamacje załatwia w ciągu kilku dni. W przypadku kupowania na allegro trwa to o wiele dłużej.
        • peggy_su Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 15:13
          Procedura reklamacyjna w amazon jest dośc prosta i szybka. A jeśli reklamujesz u jakoiegokolwiek pośrednika, to on i tak musi dokonać reklamacji bezpośrednio w amazonie, więc procedura się wydłuża. Jak solidna firma to jest szansa ze bedzie ok, jak jakiś pan mietek z all to nie masz pewności że sprawe załatwi.
        • pitahaya1 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 16:41
          Nie siej plotek.

Kupiłam Kindla na Allegro w normalnym i dość znanym sklepie, nie u żadnego allegrowicza. Dopiero po czasie wyguglałam, że sklep ma w nosie jakiekolwiek reklamacje. I mnie też to spotkało.
          Dziewczyny, które mi wtedy doradzały, wiedzą. Poradziły, zeby pogadać z Amazonem na czacie. Trzy dni później nowy Kindluś był u mnie w domu. Musiałam jedynie na ICH koszt odesłać stary egzemplarz.
          Więc nie pisz, że Amazon nie honoruje. To POLSKIE sklepy mają w nosie reklamację. Pisałam do rzecznika. Próbował coś zdziałać ale musiałbym powołać rzeczoznawcę a o takiego trudno. I pozostawała sprawa sądowa.
          Polska firma odpisała krótko, że ekran został uszkodzony mechanicznie, więc reklamacja zostaje odrzucona. Amazon nie pytał o nic tylko wysłał nowy egzemplarz.

• landora Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 16:52
          Z reklamacja w Amazon.com nie ma żadnych problemów. Po co kupować u pośredników?
    • aneta-skarpeta pytanie głupka 23.11.12, 14:43
      dżejmsłiskej może sobie darowaćtongue_out

czy to jet tylko do czytania? czy mozna tez korzystac z netu?

ja choruję na transformera asusa, ale dziecku takiego nie kupię przecieztongue_out
      • peggy_su Re: pytanie głupka 23.11.12, 15:16
        Jest net, w niektórych modelach przynajmniej, ale to raczej tylko do pobierania zakupionych książek, ewentualnie do jakiegoś awaryjnego korzystania, bo działa dość wolno.

Asus transformer to tablet. wiec masz kolorowy "normalny" wyświetlacz i różne bajery. Kindle to typowy czytnik z e-papierem, więc przeznaczony przede wszystkim do czytania.
        • aneta-skarpeta Re: pytanie głupka 23.11.12, 15:31
          no własnie, tak myslalam
          dzięki
        • kawka74 Re: pytanie głupka 23.11.12, 17:08
          to raczej tylko do pobierania
          > zakupionych książek, ewentualnie do jakiegoś awaryjnego korzystania, bo działa
          > dość wolno.

U mnie przeglądarka wolno nie działa, ale wygodne to nie jest na pewno.
    • wuika Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 16:30
      Z amazonu.
      Nie wiem, na co Ci lokalny dystrybutor, skoro kupno kindla z amazonu nie sprawia żadnych, ale to żadnych problemów: zamawiasz, płacisz, za 3 dni w domu.
      • paskudek1 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 17:04
        a można transakcję zalatwic po polsku? Czy trzeba jednak angielskim władać/ mozna płacić z polskiego konta czy jakos inaczej/ Widzisz NIE KAŻDY w polsce zna angielski,. kurcze na rpawdę nie rozumie czemu niektorzy uważają że jestesmy drugą Japonią gdzie ten anbgielski jest językiem urzędowym niemal. u nas chyba jednak jeszcze nie? Żeby zapłacic w dolarach też chyba muszę miec jakies walutowe konto/ No chyba że Amazon reflektuje na polskie złote....
        • mama_kotula Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 17:16
          Cytat
          Żeby zapłacic w dolarach też chyba muszę miec jakies walutowe konto/ No chyba że Amazon reflektuje na polskie złote....

Płatność jest kartą kredytową, podpiętą pod konto amazonowe. Przewalutowuje automatycznie.
    • kammik Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 16:34
      W Amazonie, ponad rok temu, zamówiłam jednego dnia, drugiego był już u mnie. Cło zapłaciłam, ale mi potem zwrócono.
    • kawka74 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 17:04
      Kupiłam na Amazonie - w czwartek zamówiony, w poniedziałek dostarczony.
    • kawka74 Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 19:47
      Kindle 5 jest do kupienia w Tesco za 499 zł - widziałam przed chwilą w gazetce reklamowej.
      • epiphany Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 23.11.12, 21:36
        W Leclercu w Warszawie na Bielanach jest Kindle 4 za 449 zł.
    • maligna567 dzisiaj 23.11.12, 22:22
      jesli ktos mysli o sprowadzaniu z USA dzisiaj należy w google wpisac "kindle black friday" (albo kindle black friday 2012", ewentualnie "kindle cyber monday") i patrzyc, gdzie są jakie okazje (na różne modele mogą być u różnych pośredników).
    • woman_in_love mbank rozdaje za free, w zamian za ich KK 23.11.12, 23:49
      Już kilka razy była taka promocja na Grouponie.

Tu zakończona edycja:
      www.groupon.pl/oferty/cala-polska/mBank/11514528
      Trzeba czekać teraz na następną edycję.
    • araceli Re: Amazon Kindle - gdzie kupiłyście? 26.11.12, 21:42
      Od czwartku Kindle 5 ma być w Tesco po 449,99PLN.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka