Dodaj do ulubionych

Zawroty głowy

04.12.12, 14:03
może któraś zna środek na zawroty głowy? Tzn, żeby ich nie było? Kur..ka wodna, znowu mnie dopadły. Mam takie napady. Już się kiedyś w tym kierunku badałam. Neurolog, tomograf itp i g..no wykazało. Szlag mnie trafia bo od soboty chodzę jak na karuzeli. Najgorzej jak się położę, przez co jestem niewyspana.
Obserwuj wątek
    • graue_zone Re: Zawroty głowy 04.12.12, 14:07
      Doraźnie aviomarin i spać. Na mnie działa. A na dłuższe leczenie to u mnie stosowali kiedyś bodajże betaserc. Kilkutygodniowa kuracja pomogłam mi bardzo i na długo. Masz zespół Meniere'a?
      • paskudek1 Re: Zawroty głowy 04.12.12, 14:13
        przeczytałam sobie co to jest, tak ogólnie. Nigdy nie miałam zaburzeń słuchu. Ani wymiotów itp. Ale trochę mnie przestraszyłaś...
        • graue_zone Re: Zawroty głowy 04.12.12, 14:24
          Nie masz się czego bać. Mam szumy uszne i napadowe zawroty głowy od 20 lat. Teraz zawroty zdarzają się mi bardzo rzadko, raz na rok, dwa. Ale przyczyna nie jest do końca ustalona, lekarz stawiał na nadwrażliwość błędnika, uszkodzenie nerwów słuchowych itp. Nie przeszkadza mi to normalnie żyć, nigdy z tego powodu nie wymiotowałam, nigdy nie zemdlałam, najczęściej pojawia się, gdy się bardzo gwałtownie podniosę z leżenia. I odpadają niestety karuzele, walc wiedeński, gry komputerowe itp, ale nie unieszczęśliwia mnie to zbytnio. Nie martw się na zapas tylko przelecz i będzie dobrze.
        • daisy Re: Zawroty głowy 04.12.12, 14:25
          Mnie też bardzo pomaga Betaserc. Zawroty okazjonalne, rzadko, po przebudzeniu rano. Zapewne z powodu problemów z kręgosłupem szyjnym. Robię też specjalne ćwiczenia głową.
    • mor_lena Re: Zawroty głowy 04.12.12, 14:21
      Kiedyś miałam non stop przez parę tygodni, pomogło cinnarizinum (na receptę).
    • woman_in_love zawroty głowy są najczęstszym objawem 04.12.12, 15:46
      chorób nerwicowych i depresyjnych. Czyli niekoniecznie jest tak, że jak masz nerwicę lub depresję to objawia się ona jakimiś jazdami psychicznymi. Najczęściej wszelkie neurozy objawiają się tylko bólami głowy albo zawrotami głowy.

Oczywiście w 1 kolejności psychiatra wyśle cię na wszelkie możliwe inne badania. A jak już wyjdzie u innych, że jesteś zdrowa fizycznie to dostaniesz na próbę jakichś lekki psychotrop i pewnie cię to wyleczy.
      • woman_in_love ta napadowość schorzenia 04.12.12, 15:49
        też może wskazywać na to, że może mieć podłoże nie do końca fizyczne
      • graue_zone Re: zawroty głowy są najczęstszym objawem 04.12.12, 15:53
        A może zamiast ładować w siebie psychotropy, to skoncentrować się na prawdziwych przyczynach i im przeciwdziałać? Zapewniam Cię, ze nie mam nerwicy, depresji itp., a zawroty głowy tak.
        • woman_in_love Re: zawroty głowy są najczęstszym objawem 04.12.12, 15:55
          Napisałam, że najpierw wyklucza się inne przyczyny, a psychotropy to na koniec. Jednak trzeba rozważać i takie rozwiązanie.
    • zebra12 Re: Zawroty głowy 04.12.12, 19:17
      Ja biorę histigen - polski odpowiednik polvertec, ale mój neurolog kręci na niego nosem.
      Dawka uderzeniowa to 24 m 3 razy dziennie. Ja brałam po 16 mg.
      Reszta to wyeliminowanie przyczyny. U mnie to dyskopatia szyjna. Chodzę więc lub śpię w kołnierzu.
      • e-milia1 u mnie powodym zawrotow byla niedoczynnosc tarczyc 04.12.12, 19:23
        ... skonczylo sie jak zaczelam brac leki na tarczyce...
        • lucyna_1980 Re: u mnie powodym zawrotow byla niedoczynnosc ta 04.12.12, 21:56
          U mnie to samo - pomogły leki tarczycowe
    • myelegans Re: Zawroty głowy 04.12.12, 19:29
      Sprawdz w kierunku choroby Meniere. Choroba autoimmunologiczna blednika. Nie ma lekarstwa, ale symptomy mozna kontrolowac do pewnego stopnia dieta niskosolna.
      Diagnoza czasami trudna do postawienia, ale znam 2 osoby z ta choroba, funkcjonuja normalnie

pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_M%C3%A9ni%C3%A8re%27a
      • graue_zone Re: Zawroty głowy 04.12.12, 19:34
        O właśnie, nie zespół, a choroba! Pomyliłam. Potwierdzam, da się z tym żyć. Ja w każdym razie nie narzekam.
    • stuletnia_stokrotka Re: Zawroty głowy 04.12.12, 20:09
      ja mam zawroty głowy 1-2 razy w roku.
      zaczyna się to tak,że dzień wcześniej zaczyna mnie pobolewać głowa-tak specyficznie,od razu wiem o co chodzi.
      na drugi dzień nie jestem w stanie wstać z łóżka-nie wiem gdzie ściany,gdzie podłoga,nie jestem w stanie chodzić i normalnie funkcjonować.towarzyszą temu nudności. nie nadaję się wtedy do niczego i zawsze wtedy biorę urlop 2 dniowy-bo na drugi dzień zawrotów nie ma ale bardzo boli mnie głowa i jestem rozbita.
      biorę betahistine- dawki w tej chwili nie pamiętam.
      u mnie nie wiadomo co jest przyczyną-nie tarczyca,tomografia głowy ok,laryngologicznie też-prawdopodobnie problem z kręgosłupem szyjnym.
      • myelegans Re: Zawroty głowy 04.12.12, 20:26
        Tak moze rowniez przebiegac migrena. Mozna jej uniknac jezeli wiadomo, co moze byc przyczyna. U mojej tesciowej czerwone wino i czekolada sad

• stuletnia_stokrotka Re: Zawroty głowy 04.12.12, 21:06
          migrena z tak silnymi zawrotami głowy?
          • myelegans Re: Zawroty głowy 04.12.12, 21:20
            Sa rozne postacie migreny, i nie musi jej koniecznie towarzyszyc bol glowy.
            Moj maz ma taka migrene, ze najpierw pojawiaja mu sie kola przed oczamil, traci wzrok peryferyjny, i ma zawroty glowy. Bol glowy do zniesienia.
            Lezy wtedy 2 dni w zaciemnionym pomieszczeniu, jak przechodzi pierwsze oznaki to lezy 4 dni.
            Zdarza mu sie raz, dwa razy w roku.

Lekarze zdiagnozowali to jako migrena. 2 niezalezne diagnozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka