Dodaj do ulubionych

Jak reagujecie na zazdrosnikow?

14.12.12, 13:58
Pytanie jak w temacie. Ostatnio dyskutowalam na ten temat z mezem i mamy zupelnie inne spojrzenie na te sprawe. Otoz mamy w rodzinie meza pewna osobe, ktora caly czas nam czegos zazdrosci. Najsmieszniejsze to jest to, ze to sa jakies duperele, np. ze moja corka jest blondynka, ze pojechalismy na urlop, ze kupilismy telewizor itp. Ta zazdrosnica sama ma dzieci i jezdzi na urlop, tv tez ma, wiec zupelnie tego nie rozumiem. Kiedy dochodzi do spotkan z ta osoba to ja czuje sie dziwnie, bo ona wypytuje sie o nasze zycie a potem dowiaduje sie, ze probuje nas nasladowac. W kazdym badz razie ja bym ja chetnie skreslila z zycia, nie zapraszala. Moj maz natomiast smieje sie z niej, mowi, ze ona jest zazdrosna, bo nie ma swojego zycia, swoich kolezanek, maz jej jest skapy i trzyma ja krotko a dzieci olewaja. Jego to smieszy i smieje sie z jej zawisci, nawet czasami specjalnie zartuje z niej tak, ze pochwali sie czyms, zeby ona z zazdrosci pekla. Jak wy reagujecie na takie osoby? Zrywacie kontakty bo sa dla was za toksyczne czy zartujecie z ich zazdrosci i bierzecie to lekko?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:04
      Uważam, że diagnoza męża jest trafna, a dodatkowe celowe frustrowanie takiej osoby to niska rozrywka wink
    • mary_lu Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:06
      Ludzie, którzy dopatrują się wszędzie zazdrości, budzą mój niesmak.

Znam rodzinę, która sobie tak wmówiła, ze wszyscy zazdroszczą im nowego mieszkania (mniej niż przeciętnego), że zerwali wszelkie kontakty towarzyskie. Kompleksy i tyle.

Z Twojego opisu wynika, że ona Was podziwia, nie zazdrości.
    • laquinta Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:06
      Zazdrosc jest emocja dosc silna. Zazdrosnik wysyla w moim kierunku duza porcje energii. Odbieram ja i inwestuje z w moje zycie.
    • jagienka75 Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:18
      Na ogół zazdrośnicy nie życzą dobrze komuś, komu pod pewnymi względami , lepiej się w życiu układa, dlatego też ja sama staram się omijać takie osoby szerokim łukiem.
      Swojego czasu miałam takie osoby w swoim otoczeniu, ale kontakty z nimi zerwałam z czego się bardzo cieszę.
      • szalona-matematyczka jagienka 14.12.12, 14:29
        jagienka75 napisała:

> Na ogół zazdrośnicy nie życzą dobrze komuś, komu pod pewnymi względami , lepiej
        > się w życiu układa, dlatego też ja sama staram się omijać takie osoby szerokim
        > łukiem.
        > Swojego czasu miałam takie osoby w swoim otoczeniu, ale kontakty z nimi zerwała
        > m z czego się bardzo cieszę.

Wlasnie dlatego ja jestem za opcja zerwania kontaktow, bo sie dziwnie czuje jak sie spotykamy z ta kobieta. Ona nam wlasnie zle zyczy, to wynika z jej pytan i widac, ze jest bardzo rozczarowana, ze nam sie normalnie uklada. Wg mnie to osoba toksyczna, bo nam naprawde nie ma czego zazdroscic, mamy normalne zycie, bez nieszczesc, ale tez bez jakis wielkich osiagniec.
    • imasumak Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:28
      Zazdrość najczęściej wynika z poczucia niespełnienia w życiu. To, że dotyczy dupereli, to zasłona dymna, ogólnie ta osoba zazdrości Ci całokształtu, a nie TV czy blond włosów u dziecka.
      U męża postaraj się powściągnąć jego chęć dokuczania, bo to jest zabawa na granicy znęcania się, zwłaszcza że ma świadomość, że tej osobie nie powodzi sie w życiu.
      • olewka100procent Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:38
        nie lubię i staram sie ograniczać kontakty , bo o czym tu gadać jak wszystko zostaje odbierane jako przechwałki . Mam taką znajomą , nie utrzymuje z nia kontaktów,ale spotykamy sie prawie codziennie w szkole bo dzieciaki razem chodza do klasy . gadamy czesto o bzdurach nauczyłam sie już co jej mówić a czego nie . po wakacjach zapytała, gdzie byliśmy na urlopie, powiedziałam - chorwacja . Zero reakcji, twarz kamienna, od tamtej pory jest tylko cześć z jej strony . nie rozumiem takich osób
    • dziennik-niecodziennik Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 14:36
      > Moj maz natomiast smieje sie z niej, mowi, ze ona jest zazdrosna, b
      > o nie ma swojego zycia, swoich kolezanek, maz jej jest skapy i trzyma ja krotko
      > a dzieci olewaja.

a wy jestescie szczęsliwi?
      jesli tak - to co sie dziwisz ze znajoma wam zazdrosci i probuje nasladowac wasze życie? moze tez chce po prostu byc szczęsliwa?...
    • echtom Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 15:03
      Na szczęście mam w życiu tak przechlapane, że nikt mi nie zazdrości tongue_out
    • hanalui Re: Jak reagujecie na zazdrosnikow? 14.12.12, 15:11
      szalona-matematyczka napisała:

> Jak wy reagujecie na takie osoby? Zrywacie kontakty bo sa dla was za toksyczne
      > czy zartujecie z ich zazdrosci i bierzecie to lekko?

Mile to lechce moaja proznosc. Nie zawracam sobie d..py pie...mi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka