Dodaj do ulubionych

Przykra sprawa.

18.12.12, 08:28
Znowu ofiara pomyłki lekarskiej, młodej kobiecie przeszczepiono płuca palacza:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13069131,Przeszczepili_jej_pluca_palacza__Zmarla_na_raka_pluc_.html#BoxWiadTxt
"Jennifer Wederell, Brytyjka od dziecka chorująca na mukowiscydozę - chorobę prowadzącą do niewydolności oddechowej - w kwietniu 2011 roku dowiedziała się, że znaleziono dla niej dawcę narządu do transplantacji. Szpital nie poinformował jej jednak, że płuca, które przeszczepiono jej 18 miesięcy później, pochodziły od osoby, która paliła bardzo dużo papierosów - informuje serwis BBC.co.uk."

W takim bogatym kraju i mało zacofanym w porównaniu do Polski nie powinny się zdarzać tego rodzaju incydenty sad
Obserwuj wątek
    • owianka Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 08:34
      Fakt, w Polsce by się nie zdarzyło.

A dlaczego? Bo płuc się prawie nie przeszczepia.
      • gazeta_mi_placi Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 08:36
        Polska jest biedna i zacofana więc to co innego.
        Ale w bogatym zamożnym kraju takie rzeczy? Niemożliwe, to musiała być pomyłka w druku.
      • carmita80 Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 08:39
        owianka napisała:

> Fakt, w Polsce by się nie zdarzyło.
        >
        > A dlaczego? Bo płuc się prawie nie przeszczepia.

uncertain niestety, ne wykonuje sie tez prostych badan krwi dzieciom chorym na bialaczke a pod konie roku mowo sie ludziom ciezko chorym np. na raka ze maja pecha ze sa chorzy pod.koniec roku bilimity juz wyczerpane i zlotowek brak. Przykra sprawa.
        • gazeta_mi_placi Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 09:04
          A w Wielkiej Brytanii odsyłają rodzące ze szpitali, jedna z nich odesłana ze szpitala urodziła na stacji londyńskiego metra:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,6199260.html
      • havana28 Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 08:57
        To prawda, w 2012 roku było ich ok 15, ale z tego co się orientuję również liste oczekujacych na przeszczep płuca mamy w Polsce wielokrotnie mniejszą niż w UK. No i sporo milionów mniej ludności.
        • iwoniaw Ale czy do przeszczepu nie pobiera się przypadkiem 18.12.12, 09:14
          organów zdrowych? Osoba z upośledzonymi funkcjami narządów nie może być ich dawcą.
          Czy w GB jest inaczej?
          • havana28 Re: Ale czy do przeszczepu nie pobiera się przypa 18.12.12, 09:29
            Z uwagi na, że organów do przeszczepu jest mało,chorzy czekacy na przeszczep płuca sa w stanie cieżkim, to z reguły chyba dopuszcza się pobranie płuca od dawcy, który nie palił więcej niż 20 papierosów/dobe. Pytanie jak wiarygodne są takie szacunki - bo rodzina dawcy powiedizała? Poza tym istnieje spora róznica między zdrowiem płuca placza, który palił 3 paierosy dziennie przez okres 2 lat wczesnej młodości a płucem palacza od 30 lat, ktory pali 19 papierosow/dobe. Cyztałam na ten temat w prasie brytyjskiej i problem w Uk polegał na czymś innym - ta kobieta nie została poinformowana, że dostaje pluca po palaczu a więc płuca większego ryzyka.
            • roks30 Re: Ale czy do przeszczepu nie pobiera się przypa 18.12.12, 15:54
              Może jej przeszczepili bo i tak nie miałaby nic do stracenia.
              • 3onbingo Re: Ale czy do przeszczepu nie pobiera się przypa 18.12.12, 16:01
                Ale to chyba pacjent sam powinien decydować, czy ma coś do stracenia czy decydując się na płuco nałogowego palacza z potencjalnym rakiem w środku.

Kolejny raz doktory zabawiły się w pana boga
                • havana28 Re: Ale czy do przeszczepu nie pobiera się przypa 18.12.12, 16:06
                  Brytyjczycy zmienili prawo i pacjent teraz musi być informowany o ryzyku takiego "defektywnego" przeszczepu. Tragedia tej pani polegała na tym, że jej te zmiany jeszcze nie objęły
    • ma_dre Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 14:13
      w Polsce nie mialaby czasu doczekac przeszczepu, nie byloby tematu.
      -----------------------------------------------------------
      moje postanowienie noworoczne : naprawianie świata zaczynam dzisiaj od siebie, przepraszam wszystkich tutaj, których uraziłam niekulturalnym zachowaniem
      • solejrolia Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 16:13
        W Polsce u osób chorych na mukowiscydozę nie wykonuje się przeszczepów płuc (czy też płucoserca). Rozumiecie- w Polsce nie robi się takich zabiegów

Takie zabiegi najbliżej wykonuje się w Wiedniu, i płaci się w euro.
        • ma_dre Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 16:21
          Fuck! Czyli prawda to co pisze. Nie doczekalaby, bo sie nie robi...
          -----------------------------------------------------------
          moje postanowienie noworoczne : naprawianie świata zaczynam dzisiaj od siebie, przepraszam wszystkich tutaj, których uraziłam niekulturalnym zachowaniem
    • d.o.s.i.a Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 16:20
      Darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada...
      • gazeta_mi_placi Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 19:18
        Niby prawda...
      • to_ja_tola Re: Przykra sprawa. 18.12.12, 19:48
        d.o.s.i.a napisała:

> Darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada...

no to popłynęłaś?...uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka