Dodaj do ulubionych

Drętwiejące dłonie

23.12.12, 23:41
Spotkała się któraś z was z tym zjawiskiem?
Ale do tego stopnia, że aż bolą i np. spać nie dają, bez względu na pozycję.
Dopiero 8 stycznia doktor obejrzy, ale czy do tego czasu coś można zrobić? Może jakiś masaż, ale jaki, bo się martwię, że samo macanie i uciskanie bez ładu i składu to pręzej zaszkodzi niż pomoże.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Drętwiejące dłonie 23.12.12, 23:47
      Krazenie,albo kregoslup szyjny.
      Nie wiem co mozna poradzic bez lekarza.
    • kkalipso Re: Drętwiejące dłonie 23.12.12, 23:51
      Jak byłam w ciąży to tak od 5 miesiąca drętwiały mi ręce,budziłam się z płaczem,nigdy tego nie zapomnę.....przeszło!

Czasami jak przesadziłam z gimnastyką i ciężarkami to też miałam problem.

Chyba magnez na to pomaga ,nie pamiętam ale współczuję bo boli cholernie i spać nie daje..
      • olamka1 Zespół cieśni nadgarstka 24.12.12, 00:05
        To pewnie to. Wpisz sobie w google i poczytaj.
        • nangaparbat3 Re: Zespół cieśni nadgarstka 24.12.12, 08:27
          To by chyba nie dotyczyło obydwu jednocześnie.
          • olamka1 Re: Zespół cieśni nadgarstka 24.12.12, 08:54
            BARDZO często dotyczy jednocześnie sad
            • sokhna Re: Zespół cieśni nadgarstka 26.12.12, 12:21
              Otoz to, to moze wystepowac w obu rekach, moze tylko w jednej. Ja mialam w ciazy w obu, potem przeszlo. To w ciazy bardzo czeste, gdyz cialo jest opuchniete przez nadmiar wody. Wtedy dolegliwosci narastaja.
              Po porodzie zazwyczaj znika.
              U mnie pojawilo sie po ok 2 latach, jedna strone operowalam, po kilku miesiacach okazalo sie, ze tez w drugiej rece wynik sie bardzo poprawil, u mnie do takiego stopnia, ze nie musze w ogole operowac.
              Co mozesz zrobic doraznie (zakladajac ze to ciesnie nadgarstka a nie kregoslup szyjny)? Idz do Rossmanna czy innej drogerii lub apteki i kup takie usztywniane bandaze (wygladaja podobnie do ochraniaczy na rolki). Zakladaj je TYLKO na noc. Roznice bedziesz widziala natychmiast i bedziesz spala spokojnie.
              Lekarz na bank wysle Cie w pierwszej kolejnosci do neurologa, ale takze do RTG zeby przeswietlic kregoslup szyjny.

Moj maz jest chirurgiem i operuje tego dziesiatki w miesiacu, ja tez mam z tym sporo do czynienia wiec jakby sie okazalo ze to zespol ciesni nadgarsta to nic strasznego. Jak chcesz napisz na priv.
    • kam073 Re: Drętwiejące dłonie 24.12.12, 01:57
      Miałam coś takiego, ucisk na kręgi szyjne, rehabilitacja - masaże kręgosłupa i naświetlanie lampą i odpukac nic się już nie dzieje!
      • d_o_r_i_s_078 Re: Drętwiejące dłonie 19.02.13, 13:43
        A ja miałam wypadek i z badań wychodzą nowe nieprzyjemności. Guz w płacie skroniowo czołowym, padaczka a teraz to....
        Wynik:
        Badanie MR kręgosłupa szyjnego wykonano w sekwencji SE, FSE (obrazy T1 i T2 - zależne), FAT - SAT oraz MERGE, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych celowanych..

Wyprostowanie fozjologicznej lordozy z bardzo niewielkim kifitycznym ustawieniem kręgosłupa szyjnego.
        Na poziomie C3/C4 widoczne jest uwypuklenie krążka międzykręgowego, uciskające worek oponowy.
        Na poziomie C4/C5 stwierdza się pośrodkową przepuklinę krążka międzykręgowego, która uciska worek oponowy i bardzo nieznacznie modeluje poprzednią powierzchnię rdzenia kręgowego.
        Na poziomie C5/C6 widoczna jest kolejna pośrodkowa przepuklina krążka międzykręgowego, która uciska worek oponowy i bardzo nieznacznie modeluje poprzednią powierzchnię rdzenia kręgowego.
        Niewielkie uwypuklenie krążka międzykręgowego C6/C7, nieznacznie uciskające worek oponowy.
        Ponadto stwierdza się zaostrzenia tylnych krawędzi trzonów C3, C4, C5, i C6, które dodatkowo uciskają worek oponowy.
        Co powinnam zrobić po takich badniach???
    • marta13sar Re: Drętwiejące dłonie 24.12.12, 08:00
      Ja tak mam od kręgosłupa.
      • beliska Re: Drętwiejące dłonie 19.02.13, 14:46
        Ja też. Z tym że nie az tak. Nie boli mnie, ale potrafi połowa jednej dłoni być taka odrętwiała, z mniejszym czuciem kilka miesięcy. Podobnie z nogą, szczegónie stopą. Ta sama strona zawsze ręka i noga lewa.
    • wieslawawie Re: Drętwiejące dłonie 24.12.12, 08:18
      Pewnie od kręgosłupa, mi pomogła poduszka ergonometryczna ( ta z gąbki i profilowana pod głowę0 może spróbuj do spania zrobić wałek by głowa z kręgosłupem była w jednej linii a nie opadała na poduszkę
    • alienka20 Re: Drętwiejące dłonie 25.12.12, 12:32
      Moja mama tak ma - zwyrodnienia na calym odcinku kregoslupa.
    • zebra12 Re: Drętwiejące dłonie 25.12.12, 18:41
      Dwie równocześnie?
      To trochę dziwne.
      Mnie drętwieje lewa i jest tutaj winny kręgosłup, ale nie szyjny, a piersiowy.
      Najgorszą masakrę przeżyłam 2 tygodnie temu, gdy dwa kręgi szyjne zakleszczyły mi się o siebie i nie mogłam ich odblokować. Ból straszny i do tego drętwienie lewej ręki oraz głośny wydech przy skręcie... Nikomu tego nie życzę. Ból nasilał się w pozycji leżącej. Nie dało się spać. Oby już nigdy mi się tak nie stało.
      • monia111175 Re: Drętwiejące dłonie 25.12.12, 18:45
        ja mam obydwie--ide na operacje na zespól cieśni nbadgarstkaa--na prawą w kwietniu,na druga w czerwcu--terminyyyy kolosalne u nas--ból nie miłosierny--przy cięzkich robotach mały--gorzej przy szyciu.myciu garów,cokolwiek przy wysiłku palców dłoni itp.
        • rosapulchra-0 Re: Drętwiejące dłonie 26.12.12, 12:04
          Zobaczyłam, że mąż szukał w necie, co może być przyczyną jego drętwiejących dłoni, znalazł parestezję, objawy nawet się zgadzają. Jemu obie dłonie drętwieją, ale lewa szczeólnie. dopiero gdy opuści rękę, a sam jest w pozycji stojącej, to drętwenie zanika, ale ból pozostaje. Przykre to bardzo, bo on po prostu z bólu spać nie może. I żadne przeciwnbólowe mu nie pomagają, ani maści rozgrzewające też. Poza tym zauważyłam, że on ma często bardzo zimne dłonie, co u niego do tej pory było to zjawiskiem naprawdę rzadkim.
          Ja sama miałam kilka lat temu zerwany nerw łokciowy, a przez to nieruchome trzy palce, co bardzo mi utrudniało życie, leczenie polegało na kilku seriach zastrzyków z wit. b I czegoś tam jeszcze i masaży oraz ćwiczeń, po pół roku objawy minęły, ale dłoń już nie ma takiej sprawności, co kiedyś.
          Dodam, że gdy mąż miał 16 lat to miał poważny wypadek i obcięło mu prawą rękę na frezarce, ręka została doszyta, ale nie jest tak sprawna jak lewa zdrowa. I to, że prawa dłoń mu drętwieje, to nas akurat nie dziwi, dziwi ta lewa, bo ona jest zdecydowanie bardziej drętwiejąca i bolesna.
          • varna771 Re: Drętwiejące dłonie 26.12.12, 12:20
            nie ma nic gorszego jak w necie wyszukiwać chorób, zawsze wszystko pasuje... tylko człowiek się denerwuje i wkręca. Kiedyś poszłam do lekarza, do którego chodze juz kilka lat, mówie mu o objawach, a On mi na to " A internet co mówi"big_grin
            • rosapulchra-0 Re: Drętwiejące dłonie 26.12.12, 12:21
              On jest raczej z tych, co nie szuka, ale te ręce mu już tak dokuczają, że stwierdził, że może internet mu pomoże wink
              • arim28 Re: Drętwiejące dłonie 26.12.12, 12:48
                Magnez nie zaszkodzi, rozgrzewajacy lekki masaz na plecy - mozesz nawet Ty to zrobic.
                I zrobilabym badanie krwi na bolerioze.
    • czar_bajry Re: Drętwiejące dłonie 26.12.12, 19:33
      Ja tak mam, nie mam czasu do lekarza iść.
      Słyszałam że to może być złe krążenie albo od kręgosłupa.
      A teraz poczytam sobie diagnozy forumowe|smile
    • misiowamama-2 Re: Drętwiejące dłonie 19.02.13, 14:34
      I jak tam? Już coś wiadomo jaka przyczyna? U mnie zaczęło sie paraliżem lewej ręki Potem zaczęły obie ręce ce drętwieć w nocy na śnie i w ciągu dnia gdy są dłuższą chwilę w jednej pozycji. Obojętnie jakiej. Rezonans potwierdził zwyrodnienia w kręgosłupie szyjnym ( zwężenie tarcz międzykręgowych, wyślizg krążków i ucisk na rdzeń kręgowy, ) co powoduje te objawy ale jest również bardzo groźne, bo stały wyślizg grozi paraliżem nawet wszystkich kończyn- a wtedy tylko stół i pod nóż sad Przeszłam rehabilitację, ale nie widzę poprawy.
      U Twojego męża też mogą być sprawy krążeniowe.
      Napisz co zdiagnozowano. pozdrawiam
      • morgen_stern Re: Drętwiejące dłonie 19.02.13, 14:50
        Przestańcie dziewczyny wywoływać wilka z lasu tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka