Dodaj do ulubionych

Dorabianie na czarno do kuroniówki.

30.12.12, 22:19
Uważacie, że jeśli ktoś pobiera zasiłek dla bezrobotnych i do tego pracuje na czarno to jest oszustem, czy jest po prostu zdrową, życiową osobą i każdy logicznie myślący człowiek by tak robił jakby się znalazł w takiej okazji?
Obserwuj wątek
    • bombastycznie Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:22
      tak, a poza tym to jest bardzo nie fair w stosunku do tych, którzy tej kuroniówki na prawdę potrzebują, nie mówiąc już o tym że to łamanie zasad umowy jaką podpisujesz z UP
      • estelka1 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:26
        Może i niezbyt to moralne, ale spróbuj przeżyć za tę kuroniówkę, a poglądy Ci się zweryfikują. Przy najniższym krajowym wynagrodzeniu człowiek dziaduje, a co mówić przy tych smętnych ochłapach, czyli zasiłku dla bezrobotnych. Przykro mówić, ale nasze państwo nas okrada i zmusza do kombinowania.
        • josef_to_ja Dokładnie. A prywaciarze wiele nie oferują. 30.12.12, 22:29
          Czasem dobrze jest rzucić robotę, przejść na kuroniówkę i u kogoś sobie dorabiać. Wyjdzie się na plus. Na pewno lepiej niż w przypadku kontynuowania legalnej roboty u prywaciarza za najniższą krajową.
        • bombastycznie Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:31
          wiem, że to nie mało, wiem jak trudno jest znaleźć pracę, bo jej nie mam, ale pomyśl o tym, że są ludzie którzy na prawdę żyją bardzo biednie, ale żyją właśnie dzięki tej kuroniówce, a ktoś kto kombinuje po prostu nie powinien jej dostawać, bo taka jest umowa, i tak, wiem żyjemy w dziwnym kraju, ale tego nie zmienisz
          • josef_to_ja Ma się przyznać przed urzędem, że robi na czarno? 30.12.12, 22:33
            Przecież mógłby za to beknąć przed skarbówką, a jego "pracodawca" nie dość, że przed US też, to jeszcze przed PIP i ZUS.
            • bombastycznie Re: Ma się przyznać przed urzędem, że robi na cza 30.12.12, 22:34
              taka jest kolej rzeczy jeśli się chce robić przekręty
              • josef_to_ja Re: Ma się przyznać przed urzędem, że robi na cza 30.12.12, 22:37
                Takie rzeczy rzadko wychodzą. Inna sprawa, że kontrole PIP u nas to jedna wielka ściema. Pracodawca daje w łapę i nikomu nie przeszkadza, że ludzie pracują po kilka lat i nie doczekali się umów o pracę, tylko dalej jadą na śmieciowych.
                • josef_to_ja Polskie prawo chroni wyzyskiwaczy. 30.12.12, 22:40
                  Z powodu powszechności umów śmieciowych najniższa krajowa tak naprawdę nie obowiązuje, a za zaleganie z wypłatami kary są śmiesznie mało surowe.
      • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:27
        Skoro komuś kuroniówka się należy, to czemu ma jej nie brać? Człowiek traci pracę, kuroniówka mu przysługuje z automatu.
        I czemu odmawiać np. pracy na czarno po znajomości, u kogoś sprawdzonego? Skoro można dorobić do tej kuroniówki? wink
        Trzeba sobie życie ułatwiać. wink
        • bombastycznie Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:33
          jeśli tak to traktujesz, to ja się już nie będę wypowiadać, bo szkoda mi słów
          • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:36
            W tym kraju każdy grosz się liczy. Ja akurat nie miałem nigdy znajomości by mieć pewną robotę na czarno, więc nie miałbym jak skorzystać, zresztą jestem pracownikiem biurowo-administracyjnym, a takich osób raczej się nie zatrudnia na czarno. Temat czysto teoretyczny. Ja nie mam żony i dziecka, ale mam rodziców i im pomagam. Każdy grosz by się przydał w takiej sytuacji, jakby była możliwość dorobienia.
            • bombastycznie Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:39
              rób jak chcesz, ja się nie będę wtrącać, ale pytałeś o zdanie więc je napisałam, uważam że to złe, kropka
              • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:42
                Wydajesz się osobą z zasadami, jakaś taka uczciwość pod każdym względem z Ciebie bije, przynajmniej z tych kilku-kilkunastu postów, z którym wczoraj i dziś miałem okazję się zapoznać. tongue_out
                • bombastycznie Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:43
                  a i owszem, lubię trzymać się zasad, tym bardziej jeśli chodzi o moje życie zawodowe
                  • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:47
                    Ja to chyba wolę pannę, która jest "grzesznicą", ale ma zasady i zdradą i oszustwem się brzydzi, niż cnotkę która lubi kombinować i pewne rzeczy naginać np. płakać przed chłopakiem, żeby kupił jej wymarzoną bluzkę itp. big_grin
        • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:39
          josef_to_ja napisał:

> Skoro komuś kuroniówka się należy, to czemu ma jej nie brać? Człowiek traci pra
          > cę, kuroniówka mu przysługuje z automatu

Dlaczego kłamiesz?

Kuroniówka przysługuje POD WARUNKIEM, że nie ma się żadnych innych, legalnych czy nielegalnych dochodów, co miesiąc (chyba) podpisuje się oświadczenie, że w danym miesiącu nic nie zarobiłeś na czarno i biało, w związku z czym odbierasz zasiłek
          • bombastycznie Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:42
            poza tym przysługuje ona tym co przepracowali co najmniej pół roku bez przerwy na umowę o pracę, więc taki ktoś po umowie zlecenie g*wno dostanie
            • josef_to_ja Nie musi być to wcale umowa o pracę. 30.12.12, 22:44
              Wystarczy pracować na umowę zlecenie i średnia musi wynosić minimum najniższą krajową.
              • bombastycznie Re: Nie musi być to wcale umowa o pracę. 30.12.12, 22:50
                a to dziwne jest bo pracowałam na umowę zlecenie, więcej niż pół roku i za więcej niż najniższa krajowa, a kuroniówki nie dostałam jak straciłam pracę, a wiesz dlaczego? dlatego że nie miałam świadectwa pracy, które się nie należy przy takiej umowie i zwyczajnie nie miałam dowodu na to że pracowałam
                • josef_to_ja Re: Nie musi być to wcale umowa o pracę. 30.12.12, 22:51
                  Nie wiem czy w przypadku umowy zlecenia nie musi być to rok. No i musisz mieć zaświadczenie o zarobkach i składkach specjalne, taki jakby odpowiednik świadectwa pracy.
                • aquarianna Re: Nie musi być to wcale umowa o pracę. 31.12.12, 01:18
                  > dlatego że nie miałam świadectwa pracy, które się nie należy przy t
                  > akiej umowie i zwyczajnie nie miałam dowodu na to że pracowałam

Jak to nie miałaś dowodu?
                  A umowa zlecenie i wystawiony przez Ciebie rachunek?
          • josef_to_ja Kto się przyzna do pracy na czarno? 30.12.12, 22:43
            To niemal wyrok na siebie. To przyznanie się niemal do przestępstwa. A jak ojciec za skoszenie trawnika zapłaci mi 50 zł, żebym mia na piwo to też jest to praca na czarno?
            • naomi19 Re: Kto się przyzna do pracy na czarno? 30.12.12, 22:48
              To już są kwoty do ustalenia w Urzędzie Pracy, nie na forum, wg mnie.

Jak byłam osobą bezrobotną, to podpisywałam takie oświadczenia, powiedziałam wtedy, że sprzedałam na allegro za tyle i tyle i doszłam do porozumienia. Wystarczy chcieć...
          • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:48
            Właśnie sobie zerknęłam, że to przedział 600-800 zł (netto czy brutto tongue_out) i zakaz dorabiania choćby dorywczo do takiej nędznej jałmużny uważam za nieludzki. Wiem, że to nieuczciwe itd., ale tak szczerze, to nie potrafię potępić ludzi broniących się przed własnym państwem, które rzekomo ma ich chronić.
            • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:50
              echtom- to jest pomoc dla tych najsłabszych, czyli dla tych, którzy nie są wstanie znaleźć od razu pracy. żadnej.
              nie dla tych co robią na lewo, no ej.
              • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:03
                ale chyba nie mowimy o notorycznym kombinowaniu?
                tylko o sytuacji, gdzie zostajesz bez pracy, nie masz oszczednosci i dostajesz kuronia 700 zl.
                co z tym zrobic?
                chyba tylko sie upic za to, bo przezyc ni chu chu.
                rachunki mam na wieksza kwote, wiec jak mam przetrwac nastepne dajmy na to 4 miesiace, skoro potencjalny pracodawca leci w kulki i nie chce umowy podpisac? w takiej sytuacji logiczne, ze biore co daja, tj. kuroniowke plus na czarno i oram tak poki nie znajde normalnej pracy, tak?
                a bedac po Twojemu uczcuwa po miesiacu bym musiala sie pakowac i wyprowadzac pod most.
                • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:12
                  Murwa- czy Ty chcesz mi powiedzieć, że gdy straciłaś pracę, nie miałaś w ogóle żadnych oszczędności? Nie wierzę, że można przepierdzielać wszystko, jak leci. N chyba, że są to pensje minimalne lub mniejsze, to wiadomo, że odłożenie jest nierealne, ale z normalnej pensji... to jest nieodpowiedzialne, a potem wyciągają ręce do UP i jeszcze robią na czarno....wrrr
                  • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:30
                    > Nie wierzę, że można przepierdzielać wszystko, jak leci.

Ja liczyłam się z tym, że przez jakiś rok będę bez pracy, ale jako samotna matka trojga dzieci zdołałam zgromadzić oszczędności tylko na 3 miesiące, co i tak uważam za niezły wyczyn. Nie feruj za szybko wyroków. Później też przez parę lat byłam bez oszczędności, bo "przepierdzieliłam" na generalny remont mieszkania z założeniem, że szybko je odtworzę, a tu zonk - przyszedł kryzys i straciłam jakieś 30 % dochodów.
                    • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:38
                      echtom napisała:

CytatNie feruj za szybko wyroków.

ot to to dokladnie.
                      latwo sobie dywagowac, jak sie komu noga nie podwinela.

Cytat Później też przez parę lat byłam bez oszczędności, bo "przepierdzieliłam" na generalny remont mieszkania z założeniem, że szybko je odtworzę, a tu zonk - przyszedł kryzys i straciłam jakieś 30 % dochodów.

podobne zalozenia mialam.
                      ze sie szybko odkuje.
                      stracilam prace, zanim znalazlam, zanim odkulam sie po tej jalmuznie od panstwa, stanelam na nogi - kilka lat bez oszczednosci.
                      do tej pory zreszta nie jest z tymi oszczednosciami tak jak powinno byc, jakbym chciala zeby bylo, zebym mogla spac spokojnie.
                    • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:39
                      Czyli sytuacja dokładnie taka, jaką opisałam (bo remont, bo samotna, bo kryzys) bo bo bo
                      ale po kuroniówę i przy tym praca na czarno i nie znalazło się ani jedno BO
                      magic
                  • aquarianna Skąd Ty się urwałaś dziewczyno? n/t 31.12.12, 01:22
                  • 37tola76 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 01:48
                    Otoz MOZNA nie miec zadnych oszczednosci np pracujac za najnizsza plus alimenty, wynajmujac mieszkanie i bedac sama z dzieckiem. Nawet gdybym chciala nie mam nawet 10 zl na "przepierdzielenie"
                  • 18lipcowa3 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 19:27
                    że gdy straciłaś pracę, nie miałaś w ogóle
                    > żadnych oszczędności?

Nie wierzę, że można przepierdzielać wszystko, jak leci.
                    > N chyba, że są to pensje minimalne lub mniejsze, to wiadomo, że odłożenie jest
                    > nierealne, ale z normalnej pensji...

uhahahhahahahaa ahahahahahhahaa haaaaa o jezu
                    leżę i kwiczę
                    • claudel6 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 15:07
                      Ja prawdę mówiąc też. Mamy pensje ze starym wyższe niż średnia krajowa, a nie oszczędzamy kompletnie nic – co miesiąc „przepierdzielamy” wszystko na raty kredytu, rachunki i utrzymanie.
                      • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 17:58
                        Dlaczego będąc młodą kobietą mówisz o mężu per stary?
              • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:03
                To pomoc dla tych, którzy nie są w stanie znaleźć pracy na umowę/pełnoetatowe zlecenie. Karanie ich za to, że dorobią dychę za skoszenie trawnika sąsiadowi, uważam za nieludzkie. Nie mówię oczywiście o sytuacji, kiedy ktoś pracuje na czarno na pełny etat z normalnym wynagrodzeniem i jeszcze pobiera kuroniówkę, bo to całościowo jest sprawa dla PIP i sądu. Byłam przez rok bezrobotna i po przemyśleniu zrezygnowałam z rejestracji w UP, bo oszacowałam, że ze zleceń wyciągnę 2-3 razy więcej niż z zasiłku, a nie chciałam ryzykować wpadki. Tak więc nie zrezygnowałam z kuroniówki z uczciwości, tylko dla psychicznego komfortu. Gdybym miała 100 % gwarancji, że moje dorabianie się nie wyda, wzięłabym bez mrugnięcia okiem.
                • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:09
                  że dorobią dychę za skoszenie trawnika sąsiadowi, u
                  > ważam za nieludzkie.

Ja nie wiem, o czym Ty piszesz, myślę, że żartujesz.

Tak więc nie zr
                  > ezygnowałam z kuroniówki z uczciwości,

nieeee
                  • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:12
                    > Ja nie wiem, o czym Ty piszesz, myślę, że żartujesz.

Jak to o czym? O tym samym, co Ty - zakazie uzyskiwania jakichkolwiek dochodów w czasie pobierania kuroniówki.
                    • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:17
                      Napisałam przecież, że poinformowałam UP o tym, że sprzedałam na all rzeczy i zarobiłam... były to małe kwoty
                      • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:22
                        To jak to pogodziłaś z tym:

"Kuroniówka przysługuje POD WARUNKIEM, że nie ma się żadnych innych, legalnych czy nielegalnych dochodów, co miesiąc (chyba) podpisuje się oświadczenie, że w danym miesiącu nic nie zarobiłeś na czarno i biało, w związku z czym odbierasz zasiłek"

Bo ja w swoich postach odnoszę się wyłącznie do tego warunku, nie wysokości świadczenia.
                        • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:28
                          echtom, czy ja mam szukać mojej umowy z UP i ją tu przepisać?

ja podpisaywałam do jasnej anielki oświadczenie, ze nie osiągam żadnych dochodów

ale raz powiedziałam, że jakieś tam drobne osiągnęłam, oni spytali ile- powiedziałam i otrzymałam pieniądze

mniej upierdliwości na ten nowy nadchodzący rok 2013
                          • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:32
                            Czyli UP oszukał państwo tongue_out A gdyby zgodnie z umową zasiłku nie dali?
                            • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:37
                              O.o

to mój cały komentarz, bo już nie mam sił na kolejne tłumaczenia, a zaznaczę, bo wcześniej mi umknęło, że akurat ja byłam na stażu, stąd może inne zasady. dziękuję za uwagę i już czuję, że życzenia się nie spełnią, cóż
                              • aquarianna Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 01:29

> to mój cały komentarz, bo już nie mam sił na kolejne tłumaczenia,

Nie no, poświęć jeszcze chwilę, bo też jestem ciekawa, co byś zrobiła, gdybyś trafiła na służbistę w UP i jednak nie dostała zasiłku, a w portfelu zostały Ci tylko te "małe kwoty" z Allegro?

• aquarianna Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 01:27
                        naomi19 napisała:

> Napisałam przecież, że poinformowałam UP o tym, że sprzedałam na all rzeczy i z
                        > arobiłam... były to małe kwoty

I co kochanie? Zrezygnowałaś wówczas z zasiłku, a potem żyłaś kolejne miesiące z tych "małych kwot", które zarobiłaś na Allegro? Postanowiłaś zostać bohaterką w imię uczciwości wobec państwa, które nie ma skrupułów, żeby Cię dymać?
                        • barbibarbi Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 13:17
                          > I co kochanie? Zrezygnowałaś wówczas z zasiłku, a potem żyłaś kolejne miesiące
                          > z tych "małych kwot", które zarobiłaś na Allegro? Postanowiłaś zostać bohaterką
                          > w imię uczciwości wobec państwa, które nie ma skrupułów, żeby Cię dymać?

O! nareszcie jakiś normalny głos, bo już mnie zemdliło od tego popiskiwania o "uczciwości". Oj naiwne, naiwne, kieby szczypiorek na wiosnę.

Zasiłek się się bierze przez 6 mcy, marne kilkaset złotych. Kowalski ma radochę, że dostanie w łapkę kuroniówkę, emama naiwna ma wyrzuty, że sprzedała kozaki na allegro i truchtem biegnie o tym donieść stosownym władzom. Dobrze wytresowane i karne społeczeństwo, nic tylko sprawować władze nad takimi, toż to bułka z masłem! A tym czasem..........

najpierw trzeba policzyć ile przez okres placenia skladek delikwent oddał państwu, i to nie tylko w postaci tych skladek, ale wszechogarniających haraczy zawartych w Vat, akcyzach, oplatach skarbowych, sądowych, notarialnych, drogowych, gruntowych... i tak można wyliczać do rana. Z tego co zarobisz ponad połowa trafia do skarbu państwa, a oni już wiedzą jak się tym podzielić, nie dla ozdoby przecież jest powołanych ogrom spółek państwowych (PKP i wiele innych), rzesze urzędników zasiedziałych całe życie przy państwowym korycie, całe armie córek i synków prezesów spółek, premierów, i innych, najlepsze fuchy obsadzone przez rodzinę, pociotków i "przyjaciółki" decydentów. Oni nie zarabiają najniższej krajowej, o nie! Tam są pensje po kilkadziesiąt tysi miesięcznie. A przy okazji trafi się lewy przetarg, łapówka, przekręt - to są dodatkowe apanaże, oni wyrzutów sumienia nie mają.

Gdy ty ematko zapierdzielasz na poranną zmianę, autobusem w mróz, to pan prezes państwowej spółki sobie jeszcze śpi z przyjaciółką, a potem wsiada do swojego BMW, i jedzie na bardzo ważne spotkanie, gdzie przeczyta to co inni mu napisali i zbierze oklaski. A gdy ty wracasz sterana po pracy, to on je kolację z ważnym klientem, za państwową kasę oczywiście.

A ci malutcy bez znajomości, te pańcie w urzędach pracy? Trafiła się fucha to pracują, a że więcej czasu spędzają na ganianiu do toalety i myciu szklanek, niż na pracy, to już inna sprawa. A pensja leci, i składki od wynagrodzenia i 13 stka, i tak całymi latami, i tak setki tysięcy pasożytów na państwowym garnuszku. Ile by było z tego kuroniówek, gdyby tak połowę zwolnić, bo przy dobrej organizacji pracy 50% liczby obecnych urzędników powinno z palcem w nosie wykonać całą robotę. Ale komu by się chciało dobrze organizować? Przecież to państwowa kasa! Nie moje, to trzeba przepierdzielić, ustanowić sobie premie, dodatki, jak najwięcej zgarnąć dla siebie.

A wy tu dyskutujecie, czy trzeba zgłosić 50 zł za koszenie trawy, czy to nie jest przypadkiem nieuczciwe. LITOŚCI!!!!!!!!
                          • josef_to_ja Barbi, Ty bardzo mądra jesteś. 31.12.12, 17:46
                            Inteligentna i życiowa, praktyczna do bólu. Widać, że dla Ciebie liczy się przede wszystkim duch, a nie jakaś sztuczna litera prawa.
                          • ma_dre Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 11:42
                            Panstwo tworzymy my. Utrzymanie panstwa kosztuje. Na kazdym kroku.
                            A moze by tak od razu rozkrasc co zostalo? Jest jeszcze pare kapustek na skrzyzowaniu w Dabrowie Gorniczej. Czekaja na ciebie.
                • aquarianna Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 01:24
                  > Nie mówię oczywiście o sytuacji, kiedy ktoś pracuje na cza
                  > rno na pełny etat z normalnym wynagrodzeniem i jeszcze pobiera kuroniówkę,

Ale ile się tę kuroniówkę pobiera? Pół roku? Dłużej? Przecież nie całe życie.
                  • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 08:48
                    pol roku.

nastepna mozna dostac dopiero po przepracowanym CALYM roku, bez przerw w zatrudnieniu.
              • aquarianna Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 01:21
                naomi19 napisała:

> echtom- to jest pomoc dla tych najsłabszych, czyli dla tych, którzy nie są wsta
                > nie znaleźć od razu pracy. żadnej.

Czyli ci, którzy nie mogą znaleźć od razu, ale udało im się dorobić jednorazowo 100 zł przy popilnowaniu dziecka czy skoszeniu trawnika to są wg Ciebie kombinatorzy, robiący na lewo, oszuści i tak dalej. I czym prędzej powinni zrzec się zasiłku dla bezrobotnych, bo to nieuczciwe.
                Dobrze myślę?
                • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 08:46
                  no z takiego zalozenia kolezanka wychodzi niestety.
                  • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 09:17
                    To ja pisałam, nie Naomi smile Miałam na myśli taką hipotetyczną sytuację: wujek zatrudnia siostrzeńca w swojej firmie, zwalnia go po pół roku, siostrzeniec przechodzi na kuroniówkę, dalej pracując u wujka na czarno z normalnym wynagrodzeniem, po pół roku wujek zatrudnia go znowu na rok itd. To jest nieuczciwe, ale myślę, że w realu dość rzadkie. Stawiać taką osobę na równi z desperatem, który do 800 zł zasiłku dorabia na czarno 300 zł, wykonując drobne prace dla sąsiadów, to spore nadużycie.
                    • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 09:19
                      pogubilam sie juz w drzewie big_grin

calkowicie sie z Toba zgadzam.
                    • thegimel Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 11:28
                      Bo trzeba rozróżnić dwa zjawiska - a część dziewczyn jak zwykle ma z tym problem - jest inaczej gdy pojawia się sytuacja opisana przez józka - świadomie zwalniam się, idę na kuroniówkę i dorabiam na czarno. To oszustwo i do tego głupota - kuroniówka jest na parę miesięcy, a potem człowiek zostaje z robotą na czarno. W niektórych regionach Polski o pracę jest naprawdę ciężko, zwłaszcza o legalną i ludzie łapią co jest.
                      Co innego jest, gdy ktoś zostaje zwolniony, nie ma większych oszczędności - sporo ludzi nie ma, nie dlatego że je rozwaliła na głupoty, tylko wydała na rzeczy ważne i potrzebne, albo nie miała jak ich zgromadzić. To nie zawsze jest dowód nieudacznictwa. Wystarczy, że komuś poważnie rozchoruje się dziecko. Kuroniówka to za mało by żyć a za dużo by umrzeć - nie ma innego wyjścia jak dorobić. Osoby z tej drugiej grupy jeśli znajdą legalną pracę szybko to zgłaszają i nie kombinują.
            • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:53
              Z Tobą to można dojść do consensu. wink Bo ja też mam gdzieś takie Państwo, które robi mnie w butelkę na każdym kroku.
            • baltycki Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:01
              Czyli, innymi slowy, okradanie wlasnego panstwa (bo czym innym jest pobieranie swiadczen nienaleznych?), to "obrona przed wlasnym panstwem? Zlodziej broni sie przed okradanym?
              Ciekawa interpretacja moralnosci smile
              • josef_to_ja Ktoś jest bez grzechu niech pierwszy rzuci... 30.12.12, 23:04
                Kuroniówka się bezrobotnemu należy jak psu buda. Wyrachowanym złodziejstwem jest życie z zapomóg przy jednoczesnym niezłym zarabianiu na czarno. Kuroniówka to tylko pół roku trwa i tak naprawdę przysługuje chyba niezbyt dużemu procentowi osób rejestrujących się w urzędach pracy.
                • baltycki Re: Ktoś jest bez grzechu niech pierwszy rzuci... 30.12.12, 23:06
                  Pracujacy na czarno nie jest bezrobotnym.
                  • josef_to_ja Najpierw Państwo musi mu to udowodnić. 30.12.12, 23:09
                    Jeśli tego nie zrobi to znaczy, że jest bezrobotnym. Ciężko namierzyć, że ktoś pracuje na czarno. Kuroniówkę sobie człowiek sam wypracowuje, płacąc wcześniej składki na fundusz pracy, nie widzę powodów by jej nie pobierać.
                    • baltycki Re: Najpierw Państwo musi mu to udowodnić. 30.12.12, 23:13
                      > Najpierw Państwo musi mu to udowodnić.
                      Jesli ukradne Twoj samochod, to nie jestem zlodziejem, bo nie potrafisz mi tego udowodnic?
                      • josef_to_ja Re: Najpierw Państwo musi mu to udowodnić. 30.12.12, 23:18
                        Nie rób z drobnego dorabiania złodziejstwa. Tym bardziej, że w przypadku pracy na czarno głównym winnym jest pracodawca, a nie pracownik.
                        • naomi19 Re: Najpierw Państwo musi mu to udowodnić. 30.12.12, 23:41
                          a wyciągnięcie koleżance 20zł z kieszeni to złodziejstwo czy jeszcze nie?

BO pieniążki wystawały z kieszonki i kusiły
                          BO ja za mało zarabiam i brakło na fajki
                          BO ona ma więcej
                          BO to tylko 20zł
                        • dziennik-niecodziennik Re: Najpierw Państwo musi mu to udowodnić. 31.12.12, 00:29
                          nie z drobnego dorabiania, a z pobierania nienależnego świadczenia.
                          dorabiać sobie mozesz skolko ugodno.
                • dziennik-niecodziennik Re: Ktoś jest bez grzechu niech pierwszy rzuci... 31.12.12, 00:28
                  > Kuroniówka się bezrobotnemu należy jak psu buda

a to ciekawe założenie. tylko trochę błędne.
                  wyjdz z założenia ze tyle Ci sie należy ile wypracujesz sam. bedzie Ci łatwiej życ, mniej dylematów moralnych.
                  • josef_to_ja Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magister. 31.12.12, 00:40
                    Wypracowuje się ją samemu płacąc składki na fundusz pracy.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 31.12.12, 00:54
                      nie o to mi chodzi.
                      emerytura też Ci sie należy, a guzik ją zobaczysz. darmowe leczenie i edukacja tez Ci sie należy a jak jest kazdy widzi. umiesz liczyc - licz na siebie, lepiej na tym wyjdziesz.
                      a kuroniówka sie nie należy jak psu itd, tylko trzeba spełnić konkretne wymagania zeby ja otrzymac.
                      • josef_to_ja Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 31.12.12, 00:58
                        Pisałem, że należy się jak psu temu, kto ją wypracował. Kwestia słownictwa. Nie jestem mistrzem mowy polskiej. Z tego powodu u wielu pań byłbym pewnie skreślony, że się nie wysławiam jak lotny, światowy inteligent z korporacji. tongue_out
                        • dziennik-niecodziennik Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 31.12.12, 13:12
                          tja, bo te "korpo" to cokolwiek gwarantuje...
                          • josef_to_ja Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 31.12.12, 17:38
                            Zazwyczaj ludzie z korpo są pewnie siebie, błyskotliwi, lotni, elokwentni.
                            • dorek3 Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 31.12.12, 19:11
                              i umieją robić dobre wrażenie
                            • claudel6 Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 02.01.13, 15:29
                              Ty naprawdę wierzysz w to, ze w korpo pracuje jakas armia klonów? a nie tacy sami ludzie jak wszędzie - tak samo zróżnicowani inteligencją, bystrością, lotnością, pewnością siebie?
                              • josef_to_ja Re: Kuroniówkę samemu się wypracowuje, pani magis 02.01.13, 17:57
                                W korporacjach jednak dużo jest różnych wylansowanych ludzi, popularnych wśród innych, modnych, atrakcyjnych i mających powodzenie. wink
              • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:07
                Daj spokój jakoś złodziejstwo trzeba wytłumaczyć, można powiedzieć, że liczyło się na 3 tysie a nie na 8 stów, więc bez problemu okraść, można znaleźć jeszcze milion innych wymówek, dla chcącego nic trudnego

8 stów za NIC to jest mało? dla osoby, która nie pracuje, a leży w domu i oglada seriale? błagam...
              • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:10
                Trudno mówić o "świadczeniach nienależnych", kiedy warunki przyznawania świadczeń już na starcie są niehumanitarne.
                • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:32
                  800zł za oglądanie seriali to jest niehumanitarne? do roboty!
                  • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:37
                    Powtórzę cierpliwie - niehumanitarny jest zakaz dorobienia jakiejkolwiek kwoty do paru stów, które nie wystarczą na przeżycie.
          • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:53
            nie co miesiac tylko co trzy. a kuroniowka jest na CALE pol roku.
            i nie pytaja o dochodzy tylko czy masz umowe o prace.
            • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:59
              wiesz, ja podpisywałam takie coś co miesiąć i absolutnie nie chodziło o umowę o pracę, a właśnie czy uzyskałam w tym miesiącu jakieś dochody- bo w umowie miałam, że nie mogę ich mieć
              • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:06
                an chlop ani ja nie podpisywalismy.
                kuron przychodzil na konto, a my tylko raz bylismy odpajkowac liste obecnosci i rozpatrzec propozycje ich pracy jezeliby mieli.

oboje w roznych, dosc odleglych odstepach czasu mielismy taka sytuacje.
              • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:07
                a, no i pytali, i trzeba bylo podpisac oswiadczenie, czy mamy umowe o prace, a nie czy mamy dochody.
    • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:57
      owszem, pobieralam kuroniowke i dorabialam na czarno. w UP sie nie chwalilam dochodem dopoki nie znalazlam pracy, gdzie podpisalam umowe.
      chlop moj tez tak robil jak odszedl z pracy i nie znalazl od razu nowej, z umowa.

za te 700 zl nie ma szans na przezycie, wiec logiczne, ze TRZEBA dorobic. a jezeli jedyne co sie trafia to praca na czarno - to sie bierze. bo alternatywa ja przytulek dla bezdomnych i suchy chleb.
      • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 22:58
        Życiowy post. Bo w Polsce rządzonej przez różnych ryżych itp. eldorado nie ma, a żyć (a raczej przeżyć) jakoś trzeba.
        • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:02
          Przeżyć za pieniądze z Urzędu?
          To ile oni mają tego dać? Ze trzy tysie, żeby starczyło?

To są pieniądze dla tych najsłabszych, którzy nie są w stanie znaleźć pracy. A często ludzie robią tak, że specjalnie pobierają pieniądze z UP plus pracują na czarno CELOWO, bo wiąże się to z większą kasą, a po zakończeniu kuroniówki podpisują umowę CWANIACTWO
          'do stu,dwustu jestem jeszcze w stanie policzyc. (...)dzwonie do mego faceta,ktory mi powie ile to bedzie 35% z kostki masla.Juz sie wyszkolil by podawac w centymetrach'
          • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:13
            toć napisalam wyzej, ze raczej tu chyba rozmowa o pobieraniu kuroniowki i dorabianiu na czarno, a nie celowej pracy na czarno celem pobierania kuroniowki. serio - kimus by sie chcialo tak na pol roku?
            jakos nie wierze.
          • iwles Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 10:57

> a po zakończeniu kuroniówki pod
            > pisują umowę CWANIACTWO

Serio myslisz, że pracodawcy tak idą na rękę ? Pierwsze słyszę. To pracodawca podpisuje umowę z pracownikiem na swoich warunkach, a nie odwrotnie.
          • claudel6 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 15:32
            w Hiszpanii, w której koszty utrzymania sa takie same jak w Polsce (np. mój kumpel płaci za wynajęcie 3 pok. mieszkania w Asturii 500 Euro) kuroniówka wynosi 1000 Eur. to jest suma, za która da się przeyżyc. da się nawet samodzielnie wynajac mieszkanie i zostanie jeszcze na utrzymanie.
        • baltycki Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 00:14
          josef_to_ja napisał:

> Życiowy post. Bo w Polsce rządzonej przez różnych ryżych itp. eldorado nie ma,
          > a żyć (a raczej przeżyć) jakoś trzeba.

Ach, to o to chodzi, no to dziekuje za uwage.
          Dobranoc.
          • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 00:19
            Taki tylko przykład, generalnie mogłem dopisać, że oprócz ryżych to też przez kaczorów i innych kwaśnych. Chodziło o całą III RP i jej system.
        • dziennik-niecodziennik Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 00:30
          ci o wzroście siedzącego psa lepiej rządzić nie będą big_grin
          • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 00:40
            Na razie mamy chyba najgorszy rząd po "obaleniu" komunizmu.
            • dziennik-niecodziennik Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 00:50
              taki rząd jakie czasy. każdy rząd w takich okolicznosciach, w takim stanie państwa jaki zastał, z takim brakiem mozliwosci jaki ma - rządziłby podobnie albo i gorzej.
            • claudel6 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 15:34
              aaa.. to lepszy był ten Kaczyńskiego z Samoobroną? albo Olszewskiego z nocą teczek?
              • josef_to_ja Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 17:51
                Olszewskiego na pewno lepszy.
    • ma_dre Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:03
      Taaaa, zdrowa, życiowa osoba. Szkoda tylko ze uczciwie pracujacy musza na takiego zapitalac.
      • josef_to_ja Kuroniówkę sobie człowiek sam wypracowuje. 30.12.12, 23:07
        Pracując wcześniej płaci składki na FP.
        • ma_dre Re: Kuroniówkę sobie człowiek sam wypracowuje. 02.01.13, 11:34
          no to kolejnej sobie juz nie wypracuje tongue_out i to jest caly pozytyw pracy na czarno
          • josef_to_ja Re: Kuroniówkę sobie człowiek sam wypracowuje. 02.01.13, 17:51
            Zawsze można iść ponownie do legalnej pracy, a potem znowu się w PUP zarejestrować po kolejną kuroniówkę. tongue_out
      • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:15
        "najśmieszniejsze" jest w tym wszystkim to, że czasem jest tak, że osoba pracująca legalnie ma 800zł wypłaty, a ta na zasiłku (czyli ta najbardziej niezaradna, pokrzywdzona) ma 800zł zasiłku plus np 2000zł pensji na czarno.
        Na szczęście świadomość w społeczeństwie jest coraz większa i coraz więcej donosów, co mnie cieszy.
        • robitussin Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 17:26
          > Na szczęście świadomość w społeczeństwie jest coraz większa i coraz więcej dono
          > sów, co mnie cieszy.

OJP surprised
          • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 18:55
            Wróć, komuno? wink
    • echtom Taki przypadek 30.12.12, 23:16
      Pewna instytucja ma przyznany etat na stanowisko niewymagające specjalnych kwalifikacji. Zatrudniają na pół roku miejscowego bezrobotnego, zwalniają po 6 miesiącach, on przechodzi na kuroniówkę, na jego miejsce wchodzi następny, też na 6 miesięcy itd. Oszukiwanie państwa czy pomoc ludziom, którzy w małej miejscowości nie mają szans na stałą pracę?
      • baltycki Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:21
        Trudno mowic tu o oszustwie, znam przypadek gdy 2 panie dzielily sie jednym etatem - pracowaly na zmiane.
        • naomi19 Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:30
          wszystko fajnie, tylko co z emeryturą, a raczej z jej brakiem
          obie będa tynk ze ściany wpieprzać na starość
          • murwa.kac Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:32
            no dokladnie.
            dlatego pisalam wczesniej, ze nie chce mi sie wierzyc, ze ktos SPECJALNIE dogaduje robote na czarno, zeby kuronia marne 700 zl wyciagnac...
            • naomi19 Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:46
              No przeciez sama tak robiłaś!
              Ale Tobie to wyszło niechcący, zapomniałam. I tylko miesiąc, czyli się nie liczy big_grin

Jak byłam bezrobotna i podjęłam pracę, to pracodawca chciał się dogadać- nie zatrudniać mnie przez pierwsze miesiące legalnie, wypłacać mi normalną pensję (bez składek- więc jego korzyść) a ja miałabym dodatkowo kilka stów z UP
              no ale nie należał mi się zasiłek i pani była niepocieszona

znam też kilka osób, które pobierały zasiłki i pracowały na czarno- całkiem świadomie, po to, by więcej wyciągnąć

Nie sądzę, że takie zachowania należą do rzadkości, co też widać na forum
              • murwa.kac Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:53
                nie, nie robilam tak samo.

ja nie poszlam do pracodawcy i nie powiedzialam - moze na razie popracuje bez umowy, bo chce sobie podostawac 700 zl z PUP.

ja poszlam od razu po zwolnieniu do PUP, przyznali zasilek,miedzyczasie szukalam pracy, coś znalazlam, ale koles nie chcial podpisac ze mna umowy, tylko zaporponowal na czarno. mialam mu powiedziec spadaj i zyc za 700?
                czy moze isc do PUP i powiedziec, ze mam dochod na czarno (ktory nie byl w wysokosc 2000 tys bynajmniej, a znacznie mniej)

naprawde nie widzisz roznicy miedzy koniecznoscia dorabiania na czarno do kuronia, a celowym zatrudnianiem sie na czarno, zeby tego kuronia pobierac extra czy tylko glupia strugasz?
                • echtom Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:57
                  Struga, niestety. Podobnie udaje, że nie rozumie moich postów. Szkoda, bo ciekawy i życiowy problem do dyskusji.
                • naomi19 Re: Taki przypadek 31.12.12, 00:46
                  Co z tego, że intencje inne ( czy na pewno?) jak efekt taki sam? Plus dorabianie ideologii i wybielanie się.
                  • murwa.kac Re: Taki przypadek 31.12.12, 00:54
                    czyli jednak struasz glupia.
                    EOT jezeli o Ciebie chodzi.
                  • aquarianna Re: Taki przypadek 31.12.12, 01:33
                    naomi19 napisała:

> Co z tego, że intencje inne ( czy na pewno?) jak efekt taki sam? Plus dorabiani
                    > e ideologii i wybielanie się.

Żałosna jesteś, chyba Ci jeszcze życie porządnie po dupie nie dało.
                    • murwa.kac Re: Taki przypadek 31.12.12, 08:50
                      aquarianna napisała:

Cytatchyba Ci jeszcze życie porządnie po dupie nie dało.

o tym samym pomyslalam...
                    • naomi19 Re: Taki przypadek 31.12.12, 09:13
                      I kto tu jest żałosny, ja nie chodzę za tobą po forum.
                      To jest tylko odpowiedź na moje wypowiedzi w twoim żałosnym wątku dot. skrzynek pocztowych.
                      Teraz widzę, dlaczego tak cię bulwersuje ta sprawa, po prostu nie masz na skrzynkę big_grin

jak chcesz możemy się zrzucić na - koniecznie- plastikową skrzynkę big_grin
                      • aquarianna Re: Taki przypadek 31.12.12, 10:20
                        > I kto tu jest żałosny, ja nie chodzę za tobą po forum.

Pardon? Dobrze się czujesz?

> To jest tylko odpowiedź na moje wypowiedzi w twoim żałosnym wątku dot. skrzynek
                        > pocztowych. Teraz widzę, dlaczego tak cię bulwersuje ta sprawa, po prostu nie masz na
                        > skrzynkę big_grin jak chcesz możemy się zrzucić na - koniecznie- plastikową skrzynkę big_grin

Nie dość, że żałosna to na dobitkę z brakującą klepką.
              • murwa.kac Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:55
                a, no i nie tylko miesiac, a piec miesiecy. ostatni kuron sie ucial, bo juz mialam umowe suspicious

i nie niechcacy, tylko swiadomie. bo bym nie wyzyla.

roznica tylko taka, ze nie kombinowalam jakby tu umowe na czarno wylapac, tylko jakby tu przezyc i pod mostem nie wyladowac.
          • echtom Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:34
            Kiedy się nie ma dzieciom dać co jeść, nie myśli się o przyszłej emeryturze, tylko o jutrzejszym obiedzie. A starości można nie dożyć.
            • murwa.kac Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:41
              w sumie masz racje.
              o tym nie pomyslalam.
          • baltycki Re: Taki przypadek 30.12.12, 23:54
            To nie byl sposob na zycie tych pan, szef musial zaoszczedzic jeden etet i sam zaproponowal takie rozwiazanie, zeby zadna nie zostala bez dochodu dopoki jedna z nich nie znajdzie innej pracy.
    • triss_merigold6 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 30.12.12, 23:46
      Szczerze mówiąc w takiej sytuacji lałabym na to czy łączenie pobierania kuroniówki z pracą na czarno, jest uczciwe czy nie. Kuroniówka to jakieś żenujące grosze, na co, przepraszam, ma toto wystarczyć?
      Mam znajomą w takiej sytuacji, korporacja ją przeżuła i wypluła po nastu latach, dostała kuroniówkę i dorabia parę stów na czarno. BTW całe lata udzielałam korepetycji i nie upadłam na głowę, żeby to zgłaszać do skarbówki.
    • franczii Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 08:37
      To zalezy. Jesli ktos celowo nie podejmuje pracy, zeby dostawac te pare setek zasilku i jest to stan trwaly i zamierzony to oszust. Jesli to stan przejsciowy, o ktorym pisaly niektore dziewczyny wyzej czyli dopoki kolejnego regularnego zatrudnienia sie nie znajdzie to dorobienie jest naturalna koleja rzeczy i wszyscy chyba sobie z tego musza zdawac sprawe biorac pod uwage wysokosc zasilku.
      BTW te forumki, ktore takie oburzone na zlodziejstwo moze podpowiedza jak ktos kto skorzysta z propozycji dorobienia na czarno ma sobie rozwiazac kwestie ubezpieczenia jesli zrezygnuje ze statusu bezrobotnego.
      • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 08:46
        > BTW te forumki, ktore takie oburzone na zlodziejstwo moze podpowiedza jak ktos kto skorzysta z propozycji dorobienia na czarno ma sobie rozwiazac kwestie ubezpieczenia jesli zrezygnuje ze statusu bezrobotnego.

To bardzo proste - z groszy zarobionych na czarno odpalić prawie trzy stówy na ubezpieczenie indywidualne tongue_out
        • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 08:55
          echtom napisała:

CytatTo bardzo proste - z groszy zarobionych na czarno odpalić prawie trzy stówy na ubezpieczenie indywidualne tongue_out

trzy stowy pod warunkiem, ze zalozysz dzialalnosc i nie korzystalas wczesniej z ulgi dla świeżych przedsiebiorcow :]
          bo jezeli korzystalas to pozamiatane, placisz pelna stawke, prawie tysiaczek teraz zdaje sie?
          no ale na czarno to sie milijony dorabia, wiec w czym problem :]
          • naomi19 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 09:11
            Mylisz ubezpieczenie zdrowotne ze składką zusowską, ubezpieczenie wynosi ok 300zł.
            • murwa.kac Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 10:22
              racja.
              pardą.
              • przystanek_tramwajowy Re: Praca na czarno i ubezpieczenie z PUP 31.12.12, 10:36
                A jak traktować kogoś, kto kto kuroniówki nie bierze, ale pracuje na czarno i korzysta z ubezpieczenia zdrowotnego w PUP?
        • baltycki Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 10:34
          Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia (....)

Art. 2. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
          2) bezrobotnym - oznacza to osobę (.....) niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, (......) jeżeli:
          h) nie uzyskuje miesięcznie przychodu w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę

Te "grosze" nie powoduja utraty statusu bezrobotnego.
          • echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 10:50
            > Te "grosze" nie powoduja utraty statusu bezrobotnego.

Ale odbierają prawo do kuroniówki? Bo można mieć status bezrobotnego z ubezpieczeniem, lecz bez prawa do zasiłku.
            • baltycki Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 12:13
              Utrata prawa do zasiłku następuje w przypadku:
              - uzyskania dochodu z tytułu innego niż praca, który przekracza połowę minimalnego wynagrodzenia,
              - podjęcia zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub z dniem uzyskania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej.

• echtom Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 13:39
                To jak to się ma do tego, co napisała Naomi?

forum.gazeta.pl/forum/w,567,141428677,141429065,Re_Dorabianie_na_czarno_do_kuroniowki_.html
                • baltycki Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 14:59
                  Utrata statusu osoby bezrobotnej następuje w przypadku:
                  •nabycia prawa do emerytury lub renty inwalidzkiej, renty szkoleniowej, renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę....

Nie jest zakazane posiadanie jakiekokolwiek przychodu, zakazane jest podjecie zatrudnienia (jednorazowe skoszenie trawy sasiadce takim podjeciem nie jest).
            • baltycki Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 15:59
              Ustalmy
              Bezrobotny bez prawa do zasilku, to taki, ktoremu zasilek "skonczyl sie", a on nadal bezrobotny.
              Bezrobotny pobierajacy zasilek, a stwierdzono, ze pracuje, ze jest zatrudniony, traci status bezrobotnego.
    • 18lipcowa3 Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 31.12.12, 10:50
      uważam że jest po prostu zdrową, życiową osobą i każdy logicznie myślący człowiek by tak robił jakby się znalazł w takiej okazji
    • thea19 fajnie sie zyje za 400zl 31.12.12, 15:14
      swego czasu zwolnilam sie z etatu by zalozyc dzialalnosc. oczywiscie chcialam pozyskac na nie dotacje, w zwiazku z czym zarejestrowalam sie w UP. zasilek przyznano mi dopiero po 3mcach od rejestracji (bo sama sie zwolnilam z pracy) na rowniez 3mce (formalnie chyba nie mogl byc krotszy niz 6mcy, nie wnikalam, zalezalo mi na dotacjach). wynosil wtedy jakies 400zl.
      dotacji postanowili nie przyznawac we wrzesniu (byly dwa razy w ciagu roku) a dopiero w lutym/marcu nastepnego roku. jako, ze na dotacjach mi zalezalo, to nie moglam isc nigdzie legalnie do pracy (i nawet nie chcialam byc dalej czyims wyrobnikiem i sprzedawac swojej wiedzy za grosze).
      dorobic sobie legalnie moglam jakies drobne kwoty (to byl jakis % od najnizszego wynagrodzenia, chyba ze 200-300zl). teraz prosze powiedziec za co mam zyc od sierpnia do marca?
      oczywiscie, ze pracowalam na pol czarno (wystawilam nawet fakture zupelnie prawdziwa), swoje dokonania wpisalam do portfolio, wrzucilam na strone i dzieki temu dostalam dotacje.
      sorry, ale idealami rachunkow sie nie zaplaci ani ich nie ugotuje. za duzo literetury romantycznej czytacie a romantycy zazwyczaj marnie konczyli.
      na swoje 3miesiace zasilku w zawrotnej kwocie musialam wczesniej zapracowac. zasilku nie dostaja najbiedniejszi, tylko ci, ktorzy na niego zarobili.
    • figrut Re: Dorabianie na czarno do kuroniówki. 02.01.13, 17:59
      > Uważacie, że jeśli ktoś pobiera zasiłek dla bezrobotnych i do tego pracuje na c
      > zarno to jest oszustem,
      W naszym chorym kraju ? Najpierw należy zacząć od największych oszustów tych na stołkach, co zarabiają niewspółmiernie do tego co robią i często partaczą. To dziwne, że zwykły szarak próbujący żyć godnie nazywany jest oszustem, kiedy partacze na górze zarabiają krocie tylko dlatego, że dostali się do koryta. Gdyby partacze z góry właściwie rządzili krajem, niewielu by kombinowało aby godnie żyć. "Kuroniówka" 100% w pierwszych trzech miesiącach jej pobierania nie przekracza 700zł. na rękę, a po tych trzech miesiącach wynosi 548zł. na rękę. Po za tym mnóstwo firm prywatnych zatrudnia ludzi na umowę na okres jednego roku, a potem dalej możesz pracować, ale bez umowy i nadal za najniższą krajową nieco ponad 1100zł. na rękę i tak to się kręci latami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka