japanunieprzerywalempanieposle 28.01.13, 13:47 mam marynarke 0.86 poliestru i reszta wiskoza. napisane na metce- nie prac w wodzie. tropche mnie to dziwi, zawsze pralam poliester nawet w pralce tak samo wiskoze. zaryzykowac i uprac recznie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggorlo Re: pranie chemiczne 28.01.13, 13:57 Może zakaz prania wynika z jakości barwnika? Ja sprawdzam gdzieś w niewidocznym miejscu czy kolor puszcza. Jak puszcza to albo niosę do pralni, albo (częściej, bo nie chce mi się spacerować z ciuchem) piorę z czarnymi lub czymś na czym mi kompletnie nie zalezy (ręcznik pociapany wczesniej farbą do włosów) Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: pranie chemiczne 28.01.13, 14:08 Zależy jak droga jest Twemu sercu lub portfelowi ta marynarka.Poza tym może nie chodzić o sam materiał ale o fason, poduszki, szycie-żeby się po prostu nie zdefasonowała czy coś. A jak jest ze swetrami?Swetry w większości prać w pralce można ale juz inne wełniane rzeczy typu płaszcze, marynarki etc mają w 90% przypadków metki prać chemicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: pranie chemiczne 28.01.13, 14:14 hmm sprobuje uprac w letniej wodzie z delikatny zelem. matynarka nie jest brudna w sensie plam ale niestety przepocilam ja... Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: pranie chemiczne 28.01.13, 16:18 może się zdefasonować. ja bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś