malinka331 15.02.13, 19:11 hej dziewczyny miala ktoras z was kolonoskopię?wiem ze jest to nieprzyjemne badanie, ale czy takie do wytrzymania>martwie sie tez o wynik , zeby wszystko bylo dobrze.wypowiedzcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angela10086 Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 19:24 ja mialam w znieczuleniu ogolnym, masz na zywca? Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 19:33 w przychodni nie robia w znieczuleniu.moj tatus mial, mowi ze nie jest tak zle, ale slyszalam rozne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 20:16 Miałam, bez żadnego znieczulenia. Przede mną jeszcze trzy osoby. I wszyscy stwierdziliśmy, że po pierwsze, gastroskopia jest znacznie gorsza, po drugie, przygotowanie do badania jest najbardziej przykrą częścią całej sprawy, po trzecie, spokojnie da się przeżyć. Mówi się, że lepiej znoszą kolonoskopię osoby tęższe, ale ja akurat jestem szczupła (podobnie jak pani, która miała badanie przede mną) i było naprawdę w porządku. O ile wiem, są osoby, które z jakichś powodów odczuwają mocny ból przy kolonoskopii, ale jest ich zdecydowana mniejszość - tak powiedziała mi pani z pracowni endoskopowej przy rejestracji. Na własnym przykładzie przekonałam się też, że badanie w znieczuleniu może być ryzykowne - w pewnym momencie lekarz próbował przesunąć sondę dalej, ale mnie zaczynało boleć, nie wiadomo dlaczego, bo nie było widać żadnej przeszkody. Dopiero kiedy położyłam się na drugim boku można było kontynuować badanie. Gdyby to było w znieczuleniu, lekarz przesuwałby sondę i być może coś by mi niechcący uszkodził. Zresztą wszyscy lekarze, z którymi rozmawiałam o kolonoskopii (trzech) potwierdzali większe ryzyko urazów podczas badania wykonywanego w znieczuleniu. Było to niejaką pociechą... Nie martw się, na pewno będzie dobrze. Jak już przejdziesz etap "przygotowania", to potem z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 22:13 W znieczuleniu ogolnym jelita sa tez uspione (nie maja ruchow robaczkowych), wiec ryzyko poranienia jest wlasnie mniejsze. Generalnie badanie endokopowe, obojetnie czy na gore, czy na dol "na zywca", to historia medycyny. No chyba ze ktos sam tak chce . Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 13:53 Taa, jasne. Pewnie serce też przestaje bić. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 14:25 A czy cos takiego napisalam? Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 20:27 W zeszłym tygodniu odbierałam z przychodni koleżankę, która miała kolonoskopię. Przed dostała "głupiego jaśka" i miała totalnie wywalone na to, co z nią robili. Była szczęśliwa jak świnka w deszcz i radośnie szczebiotała do lekarza. Mówiła później, że spokojnie da się to przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 20:44 Najwazniejsze jest przygotowanie przed zabiegiem i w miare pozytywne nastawienie. Jak sie zepniesz cala w srodku, to nie pomoze. Przyjemne nie jest, ale da sie przezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
amy.28 Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 21:11 no mi lekarz mówił że na żywca to nie jest dobry pomysł ale ponoć są śmiałkowie, robią i żyją. w innych krajach ponoć normą jest robienie tego w znieczuleniu ogólnym lub głupim jaśku. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: we wtorek kolonoskopia 15.02.13, 23:33 Znieczulam min właśnie do kolonoskopii i gastroskopii. To jakaś bzdura ze w znieczuleniu częściej zostaje uszkodzone jelito-jeszcze sie z czymś takim nie spotkałam a robimy ich sporo. Oczywiście ze zawsze może sie cos wydarzyć ale na tej zasadzie nikt nie powinien decydować sie na żadne badanie osobiście na żywca bym sobie nie zrobiła skoro mogę skorzystać z dobrodziejstw znieczulenia. Dwa leki 10-20 min snu i człowiek jak nowy Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 13:51 Najwyraźniej więc zdania są podzielone, ale ja jednak bardziej w tej sprawie wierzę gastroenterologom niż anestezjologowi. Znieczulenie ogólne zresztą to też nie cukierki, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 14:26 Wlasnie gastroenterolodzy zalecaja ze znieczuleniem...Znieczulenie ogolne to nie kilkugodzinna narkoza do transplantacji serca! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 14:35 Zawsze to lepiej jak się pacjent nie rusza Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 14:34 Ja nie lubię anestezjologów chociaz wszyscy zapewniają że świetnie usypiaja i jeszcze lepiej budzą Chyba wolałabym na żywca chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_szpak Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 17:31 W UK rzeczywiście normą jest znieczulenie (albo głupi Jaś - w sumie nie wiem). Można zreazygnować - ja tak zrobiłam, bo wizja niewracania do domu przez 24 godziny albo tyle samo trwającej potyczki z dzieckiem (zalecają nie karmić piersią dobę po znieczuleniu) jakoś mi się nie podobała. Dla odmawiających znieczulenia na szczęście jest jeszcze gas&air - na szczęście, bo jakoś tym razem bardziej mnie bolało niż 10 lat temu w Polsce. Ogólnie badanie nieprzyjemne, chyba gorsze niż gastroskopia, bo i przygotowanie dłużej trwa, i samo badanie też. Nie wiem, może w w Polsce też coś się pod tym względem zmieniło, ale przyjemnie zaskoczyło mnie w UK, że nie muszę, jak poprzednio w Polsce, pić kilku litrów paskudnego, słono-słodkiego roztworu, tylko dwie szklanki, a resztę - innych płynów. I rzeczywiście obstawa się przydaje - po znieczuleniu musowo, ale po badaniu bez znieczulenia też nie zaszkodzi. Da się przeżyć, ale oby jak najrzadziej Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:34 Bzdura To badanie nie powinno być robione w znieczuleniu ogólnym bo ryzyko powikłań rośnie. Na Zachodzie podobnie jak u nas stosuje się znieczulenie ale nie ogólne. Poza tym zupełnie nie ma takiej potrzeby! Chyba ze ktoś jest wybitnym panikarzem, ale wtedy bardziej przydałoby mu się coś na uspokojenie! Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:44 standardem jest sedation, nie interesuje cie co sie z toba dzieje ale jestes na tyle przytomny ze jestes w stanie odpowiadac na proste instrukcje. nie ma potrzeby pelnego uspienia a juz idea robienia takich badan na zywca to pomysl rodem z opowiesci z krypty - I dla pacjenta I dla lekarzy/pielegniarek, po co sobie utrudniac zycie I tracic czas? Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 14:15 miałam w narkozie i bez i wniosek mam taki - wszystko zależy od tego, w jakim stanie są jelita Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 14:27 Jeszcze dochodzi jeden argument za uspieniem przed - czlowiek nie musis sie denerwowac i na zywo slyszec lekarzy. Lepiej sobie smacznie usnac i myk! Juz po wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 22:03 tzw glupi jas daje ten sam efekt, wiesz ze ktos robi rozne rzeczy w kolo ciebie, grzebie ci rura w zoladku I dalej, przeklada instumenty, omawia przebieg zabiegu ale cie to nie interesuje I potem nie pamietasz szczegolow. wiesz np ze masz gag reflex ale nie jestes tym kompletnie zainteresowana - mialam niedawno endoscopowy sonogram I takie wlasnie mam wspomnienia z procedury, pelen luz. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 15:56 To jeszcze ja się wypowiem. Gastroskopię miałam, było ok. Przy kolonoskopii nie dałam rady. Dostałam głupiego jasia, ale i tak nie dałam rady. Ból był przeokropny i lekarz sprawdził tylko 1/3. Jest to chyba związane z tym, że mam drażliwe jelita. Moi rodzice mieli bez znieczulenia i stwierdzili, że nie było źle. Przede mną starsza pani dała radę, ale ja nie. Lekarz był mocno zdziwiony i chyba uznał mnie za histeryczkę. Ja byłam przerażona, bo nie dość że mnie bardzo bolało, to jeszcze nie wiedziałam dlaczego tak się dzieje. Od lekarza żadnego wytłumaczenia, uspokojenia nie usłyszałam. Okazał raczej zniecierpliwienie. Pewnie nie mam zbyt wysokiego progu znoszenia bólu, ale 2 dzieci urodziłam i stanowczo stwierdzam, że dla mnie to badanie nie było nieprzyjemne, było bardzo bolesne. Poza tym osoba odbierająca po badaniu jest bardzo wskazana, bo organizm jest bardzo osłabiony. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 16:01 Moja matka też nie dała rady. I mam wrazenie, zę to "bez znieczulenia" jest z epoki, gdy dentyści twierdzili, ze znieczulenia nie dają, bo nie umieją w znieczuleniu pracować. Moim zdaniem kopmpletnie niepotrzebne narazanie pacjenta na strach i ból. Nie mówiąc już o tym, ze jeśli coś złego wychodzi w trakcie badania, to pacjent jest tak zdenerwowany, ze nie bardzo sobie wyobrazam, jak mozna badać dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 16:13 będziesz po badaniu strasznie pierdzieć Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 19:47 To nie jest reguła. Ja nie miałam takiego objawu. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 19:17 strasznie sie boje tej kolonoskopii, a jeszcze bardziej wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: we wtorek kolonoskopia 16.02.13, 23:21 Zawsze będa zdania podzielone jak ze znieczuleniem do porodu-jedni uwazaja, że skoro nie trzeba sie męczyć to warto skorzystać a inni że nie i tyle. Każdy ma swój rozum i swoje prawo do decydowania A co do znieczulenia tak w skrócie-czym innym jest pelne znieczulenie ogólne z intubacja, gazem typu Sevo, lekami zwiotczającymi itd a czym innym podanie środka p/bólowego i krótko dzialającego leku usypiajacego który daje sen na jakieś 10minut. Trzymam kciuki-na pewno Twoje wyniki bedą dobre Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 19:08 Ja moze nie tak boje sie samego zabiegu kolonoskopii, choc na pewno nie jest to przyjemne, ale zeby tam wszystko bylo w porzadku.mam 39 lat babcia moja od strony taty zmarla na raka jelita grubego, u mego taty wyszlo z histopatologii z wycinka z kolonoskopii owrzodzenie ktore okazalo sie zapaleniem jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 19:42 Babcia pewnie juz najmlodsza nie byla, prawda? Nie ma co panikowac! W Twoim wieku moze byc najwyzej polip, ktory przy kolonoskopii b. latwo usunac (ok, nawet w mlodszym wieku mozna miec raka, ale zdarza sie to rzadko, nie zakladajmy najgorszej opcji). Tym bardziej lepsze byloby uspienie (jak pisala forumowiczka anestezjolog niemajace nic wspolnego z klasyczna narkoza) niz ten caly stres podczas badania. Szkoda Twoich nerwow i zdrowia. A wynik bedzie dobry, glowa do gory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 20:38 Większe jest prawdopodobieństwo, ze Ci cegła spadnie na głowę przed wtorkiem, niż że masz w tym wieku raka jelita grubego. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 20:59 wlasnie ostatnio rozmawialam w przychodni z dwoma dziewczynami i dwie mlodsze ode mnie mialy raka jelita grubego, tym bardziej jestem przerazona. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:06 Bo nieprzsypadkowo sie leczyły w tej przychodni... A masz jakieś objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:26 Miałam dwa razy Za 1 razem bałam się tak jak ty. Za drugim już nie, bo wiedziałam już ze nie ma czego. Badanie nie boli, jedyniesamo przygotowanie źle wsrtominam. Ten płyn który jutro będziesz musiała wypić i to e dużej ilości jest okropny w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:31 Piłam i przyznam się - płyn jak płyn. Mnie poradzono dodać kilka kropli cytryny, ale dopiero wtedy był paskudny. Poza tym wolno pić czarną kawę czy herbatę - wiec mozna po wypiciu duszkiem szklanki zniwelować smak. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:39 Dzieki dziewczyny boje sie strasznie ale musze to jakos przezyc.a czy wy stosowalyscie diete juz kilka dni wczesniej czy tylko w przeddzien badania? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:43 Tam , gdzie robiłam w ogóle nie wymagano wczesniejszej diety - tylko nic do jedzenia w przeddzień badania i w dniu badania + zadnych owoców pestkowych i ziaren przez trzy poprzedzajace dni. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:43 w przeddzień badania wlewałam w siebie ten płyn o marchewkowym posmaku kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 21:56 byl czas ze amputacje, leczenie kanalowe I inne tego typu atrakcje byly do wytrzymania ale jakos nie jest to juz norma. wykonywanie takich zabiegow na pacjentach w pelni swiadomych stawia pod znakiem zapytania profesjonalizm personelu medycznego. wyjatkiem jest sytuacja kiedy pacjent odmawia przyjecia srodkow znieczulajacych wbrew wyraznym zaleceniom lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: we wtorek kolonoskopia 17.02.13, 22:06 Napiszę szczerze - wolałabym jeszcze raz rodzić niż mieć kolejną kolonoskopię na żywca... Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: we wtorek kolonoskopia 18.02.13, 11:42 A chciałabyś, by ktoś cię tak straszył przed pierwszą kolonoskopią? Autorka wątku już dość jest przerażona. Ja jak większość w tym wątku nie odczuwałam żadnego bólu i nie miałam znieczulenia ogólnego. Coś w rodzaju "głupiego Jasia" zupełnie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: we wtorek kolonoskopia 18.02.13, 14:47 dziewczyny pije wlasnie ten plyn przeczyszczajacy, ale to jest wstretne ma taki rybi posmak, strasznie mdły.boje sie wyniku badania.jutro sie okaze. Odpowiedz Link Zgłoś
anutek78 Re: we wtorek kolonoskopia 18.02.13, 14:57 Spróbuj go mocno schłodzić - zimny daje się wypić. W ulotce proponowali dodać cytrynę, ale moim zdaniem wtedy dopiero był naprawdę obrzydliwy. Można też ssać jakieś owocowe landrynki - pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: we wtorek kolonoskopia 18.02.13, 15:19 Ja też się strasznie bałam, moja mama zmarła na raka jelita grubego, a w dodatku coś mnie pobolewało. Okazało się jednak, że wszystko jest zupełnie OK, na wszelki wypadek lekarz kazał mi przyjść znowu za pięć lat. Wiem, jakie to stresujące. Staraj się myśleć pozytywnie, o ile nie masz niepokojących objawów, to najpewniej nic ci nie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 do daisy 18.02.13, 15:26 Dzieki,strasznie sie boje, moja babcia od strony taty zmarla na raka jelita grubego, u taty wyszlo jakies owrzodzenie. ja mam tez jakies tam symptomy.mialam swojego czasu takie biegunki ze sama woda mi leciala ale to bylo rok temu i zdarzylo sie tylko pare razy ,a mam czasami wzdety brzuch, jakies klucia.ile masz lat o ile mozesz powiedziec.ja 39. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: do daisy 18.02.13, 15:40 Jeśli chodzi o lata, to mam niewiele więcej. Wzdęty brzuch i kłucia to chyba norma u kobiet, zwłaszcza takich więcej przejmujących się życiem. Rak jelita grubego raczej nie daje swoistych objawów... W profilaktyce ważne są regularne wypróżnienia, zdrowe odżywianie. I jeszcze jedno - wszyscy lekarze, z którymi rozmawiałam o chorobie mamy, pytali, czy stosowała HTZ (hormonalną terapię podczas menopauzy). Ja się chyba na nią nie zdecyduję, o ile nie będę przechodzić klimakterium jakoś wyjątkowo ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: do daisy 18.02.13, 21:31 Trzymamy kciuki, koniecznie napisz jak już będziesz to miała za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: do daisy 19.02.13, 13:38 hej dziewczyny.jestem juz po badaniu.nie taki diabel straszny.da sie to przezyc.dr powiedzial ze jest wszystko w porzadku tylko mam bardzo poskrecane jelita i dlatego bylo ciezko sie przez nie przedostac, taka moja uroda.naprawde nie ma sie czego bac jak juz jestem po.najgorsze w tym wszystkim to chyba samo przygotowanie ta glodowka i picie tego plynu.pozdrawiam was dziewczyny i dzieki za wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: do daisy 19.02.13, 14:13 No widzisz!!!! Ciesze się. I podejrzewam, zę 3/4 objawów teraz ustąpi ( u nnie ustąpiło...). Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: do daisy 19.02.13, 14:18 malinka331 napisała: najgorsze w tym wszystkim to chyba samo przygotowanie ta glodowka i picie tego plynu. Piłaś fortrans? Bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
malinka331 Re: do daisy 19.02.13, 14:44 piłam to świństwo, cos okropnego i to jeszzce w takiej ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: do daisy 19.02.13, 15:32 Bardzo się cieszę. Przez dobrych parę lat możesz spać spokojnie, a potem przydałoby się znowu zbadać, tak dla pewności. Naprawdę w porównaniu z kolonoskopią gastroskopia to piętnaście minut agonii. Czeka mnie za parę miesięcy i już mi niedobrze na tę myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: do daisy 19.02.13, 16:02 Oby wynaleziono jakiś zastępnik tego obrzydliwego fortransu... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: do daisy 22.02.13, 23:11 Daisy, koniecznie daj sie uspic, nawet nie wiesz, kiedy badanie minie. Zastrzyku usypiajacego nie ma sie co bac, wszelkie endoskopie na zywca to barbarzynstwo! Malinka, swietnie, ze wszystko ok! Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: do daisy 22.02.13, 23:21 Do gastroskopii chętnie dam się uśpić, nawet walnięciem młotkiem w głowę. To badanie jest straszne. Ale nie słyszałam nigdy o gastroskopii w znieczuleniu. Kiedyś (miałam już dwie) pielęgniarki zabroniły mi nawet zamykać oczu w trakcie, "bo mu musimy widzieć, że z panią wszystko w porządku!". O mamo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: do daisy 23.02.13, 21:36 Chlop moj mial w uspieniu, kolezanka tez miala i chciala na zywca, ale lekarz kazal jej sie nie wyglupiac (w Niemczech to bylo). Nawet nie wiedza, kiedy badanie bylo...Wujek w PL mial na zywca bronchoskopie i wspomina jako koszmar. A z tym niezamykaniem oczu to smieszne - przeciez mozna na palec czujnik wlozyc (mialam tak zabieg dermatologiczny) i wiadomo, czy "zawal" nie idzie...Koniecznie popytaj o to znieczulenie-uspienie! Lepiej doplacic, ale nie cierpiec! Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: we wtorek kolonoskopia 23.02.13, 08:55 Ja nie miałam ale miał ktoś z moch bliskich. NIeprzyjemne to mało powiedziane, to badanie jest bardzo bolesne dlatego ponoć wykonuje się je w ogólnej narkozie. Odpowiedz Link Zgłoś