Dodaj do ulubionych

co na obiad

23.04.07, 14:43
W gotowaniu najbardziej męczy mnie wymyślanie co na obiad... więc pomóżcie i
pochwalcie się, co dziś gotujecie. Może mnie zainspirujecie :) My dziś mamy
pomidorową z "wkładką" czyli kurczaczek do obgryzania.
Obserwuj wątek
      • barbie-torun codziennie obiadek musi być 25.04.07, 08:56
        uwielbiam gotować i jeść :)

        wczoraj zupa ogórkowa była z własnego przecieru,
        na drugie: ryż + sos Fix słodko kwaśny Knorra, mięso gulaszowe wieprzowe,
        marchewka w kosteczkę, cebulka do tego + przyprawa "chińska 5 smaków Kamis", 2
        brzoskwinie z puszki, pychota zjadłam 3 porcje (wstyd - fałdy wiszą i w tłuszcz
        obrastam);

        dzisiaj :
        placki ziemniaczane, twaróg ze śmietaną z cukrem, twaróg ze szczypiorkiem i
        solą;

        inne propozycje obiadów:
        żeberka miodowe lub skrzydełka

        bejca: olej lub oliwa pół szklanki, majeranek łyżeczka, przyprawa grill Kamis -
        łyzeczka, miód 3 łyżki, wódka 1 kieliszek,
        całość dobrze wymieszać i polać mięso, zostawić w misce obwiniętej folią
        spożywczą lub w reklamówce, wstawić do lodówki,
        po 3-4 godz. lub po nocy kłaść na ruszt grila lub do piekarnika
        piec ok. 40-60 minut na średnim ogniu (ok. 200 st. C)

        zupa warzywna:
        2 marchewki, pietruszka,
        pół małego selerka, pół pora, cebula,
        6 ziemniaków,
        kapusta pekińska mała,
        lub głąb i małe liście kapusty białej pozostałej po gołąbkach,
        koperek
        sól, pieprz 5 ziarek, ziele ang. 3 ziarnka, liść laurowy 3 szt.
        pół łyzeczki kminku jeśli lubisz(na trawienie)

        warzywa pokroić w kosteczkę, kapuste na małe kawałki pokroić
        dodac przyprawy bez soli i koperku,
        gotować kwadrans,
        dodać ziemniaki w kostkę i sól,
        gotować ok. 20 minut
        na koniec wsypać pokrojony koperek

        można doprawić Vegetą lub Maggi

        jak ktoś nie na diecie
        to może najpierw pogotowac kawałek biodrówki i dodać dopiero jarzyny,
        lub na koniec kawałek kiełbaski lub skawareczki boczku podsmażone i zaciągnięte
        mąką

        smacznego !

        Basia

        PS. jeśli chcesz znać inne moje pzrepisy to śmiało pytaj
        • jolantusia1 Re: codziennie obiadek musi być 25.04.07, 09:34
          za wiele ci nie pomogę bo ja wege jestem. Ale dziś na obiad będzie barszcz
          pseudoukraiński - ucieram na tarce 2 buraki, 2 marchewki, pietruchę, kawałek
          selera. Do tego parę ziemniaków pokrojonych w kostkę, ćwierć głowki małej
          kapusty poszatkowanej i pół paczki mrożonej fasolki szparagowej. Gotuje ok pół
          godziny aż zmięknie kapusta i ziemniaki. Doprawiam solą pieprzem, bazylią i
          dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego. Chłopaki lubia ze smietaną. Innym daniem
          są pierogi na różne sposoby, np. ruskie, z kapustą z soją itd. Lubia też sos
          warzywny: utarte marchew pietruszka seler, do tego posiekana cebula albo por
          podsmażam chwile każde warzywo oddzielnie i potem duszę razem i dodaję groszek
          konserwowy. Doprawiam wg uznania można dać trochę keczupu. Wcinają z ryżem.
          Pozdrawiam
          • agi.nalik Re: codziennie obiadek musi być 25.04.07, 15:38
            Dzięki dziewczyny! Ziemniaczanych z twarogiem jeszcze nie jadłam, trzeba będzie
            spróbować. Jolantusia, fajnie że twoi tak wcinają warzywa, u moich by to nie
            przeszło... Ale proszę, nie rezygnuj z dzielenia się przepisami, może coś
            wypróbujemy :)))
            My dziś pierś z kurczaka w kosteczkę, do tego sos pomidorowo-śmietanowy
            (gotowy)+ ananasy + kukurydza z ryżem. No i zostało mi trochę tego ananasa i
            kukurydzy, teraz muszę myśleć nad jakąś sałatką...
    • jolantusia1 Re: co na obiad 03.10.07, 17:04
      dziś zupa brokułowa: włoszczyzna, 5 ziemniaków i duży brokuł, wszystko razem
      ugotowane i zmiksowane, na koniec dałam trochę śmietany i sosu sojowego łyżkę. A
      na dodatek po zupię placki z jabłkami: ciasto naleśnikowe tylko trochę
      gęściejsze i masa jabłek pokrojonych w plastry. Wcinali jak nigdy.
      • zlota_jagodka zupa brokułowa 03.10.07, 18:20
        Ja brokułową robię ze śmietaną, ale bez włoszczyzny i mniej ziemniaczków.
        Koniecznie doprawiam białym pieprzem i zieloną pietruszką, nazywam to zieloną
        zupą. Podobnie robię zupę szparagową, tylko szparagów nie miksuję. Gotuję je
        osobno, potem w tym wywarze z nich ziemniaki.
        A placki ziemniaczane lubię na słono, daję do środka pokrojoną w kostkę surową
        paprykę. Czasem robię sos grzybowy, w którym maczam placuszki podczas jedzenia.
        Dziś jadłyśmy placki kukurydziane:
        ciasto:
        0,5 szklanki mąki pszennej
        0,5 szklanki mąki kukurydzianej
        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        0,5 szklanki mleka
        woda do uzyskania leistej konsystencji
        Do całości dodać puszkę kukurydzy konserwowej i przyprawy (pieprz sól)
        To samo ciasto używam do obtaczania np cebulki pokrojonej w krążki, to taka
        niezdrowa przekąska.
        Do placuszków podałam brokuła z sosem beszamelowo rokpolowym.
        Też uwielbiam gotować i jestem wege (córka nie jest wege). Mogę podać parę
        przepisów jak ktoś ma ochotę
    • eska19 Re: co na obiad 04.10.07, 08:12
      a ja dzis mam: zupe porowa z grzankami, gulasz z indyka (z papryka, cebula,
      groszkiem) z makaronem, Do tego zamierzam ugotowac jeszcze brukselke i podac
      polana tarta bulka z maslem i imbirem.

Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka