agi.nalik 23.04.07, 14:43 W gotowaniu najbardziej męczy mnie wymyślanie co na obiad... więc pomóżcie i pochwalcie się, co dziś gotujecie. Może mnie zainspirujecie :) My dziś mamy pomidorową z "wkładką" czyli kurczaczek do obgryzania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbie-torun codziennie obiadek musi być 25.04.07, 08:56 uwielbiam gotować i jeść :) wczoraj zupa ogórkowa była z własnego przecieru, na drugie: ryż + sos Fix słodko kwaśny Knorra, mięso gulaszowe wieprzowe, marchewka w kosteczkę, cebulka do tego + przyprawa "chińska 5 smaków Kamis", 2 brzoskwinie z puszki, pychota zjadłam 3 porcje (wstyd - fałdy wiszą i w tłuszcz obrastam); dzisiaj : placki ziemniaczane, twaróg ze śmietaną z cukrem, twaróg ze szczypiorkiem i solą; inne propozycje obiadów: żeberka miodowe lub skrzydełka bejca: olej lub oliwa pół szklanki, majeranek łyżeczka, przyprawa grill Kamis - łyzeczka, miód 3 łyżki, wódka 1 kieliszek, całość dobrze wymieszać i polać mięso, zostawić w misce obwiniętej folią spożywczą lub w reklamówce, wstawić do lodówki, po 3-4 godz. lub po nocy kłaść na ruszt grila lub do piekarnika piec ok. 40-60 minut na średnim ogniu (ok. 200 st. C) zupa warzywna: 2 marchewki, pietruszka, pół małego selerka, pół pora, cebula, 6 ziemniaków, kapusta pekińska mała, lub głąb i małe liście kapusty białej pozostałej po gołąbkach, koperek sól, pieprz 5 ziarek, ziele ang. 3 ziarnka, liść laurowy 3 szt. pół łyzeczki kminku jeśli lubisz(na trawienie) warzywa pokroić w kosteczkę, kapuste na małe kawałki pokroić dodac przyprawy bez soli i koperku, gotować kwadrans, dodać ziemniaki w kostkę i sól, gotować ok. 20 minut na koniec wsypać pokrojony koperek można doprawić Vegetą lub Maggi jak ktoś nie na diecie to może najpierw pogotowac kawałek biodrówki i dodać dopiero jarzyny, lub na koniec kawałek kiełbaski lub skawareczki boczku podsmażone i zaciągnięte mąką smacznego ! Basia PS. jeśli chcesz znać inne moje pzrepisy to śmiało pytaj Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: codziennie obiadek musi być 25.04.07, 09:34 za wiele ci nie pomogę bo ja wege jestem. Ale dziś na obiad będzie barszcz pseudoukraiński - ucieram na tarce 2 buraki, 2 marchewki, pietruchę, kawałek selera. Do tego parę ziemniaków pokrojonych w kostkę, ćwierć głowki małej kapusty poszatkowanej i pół paczki mrożonej fasolki szparagowej. Gotuje ok pół godziny aż zmięknie kapusta i ziemniaki. Doprawiam solą pieprzem, bazylią i dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego. Chłopaki lubia ze smietaną. Innym daniem są pierogi na różne sposoby, np. ruskie, z kapustą z soją itd. Lubia też sos warzywny: utarte marchew pietruszka seler, do tego posiekana cebula albo por podsmażam chwile każde warzywo oddzielnie i potem duszę razem i dodaję groszek konserwowy. Doprawiam wg uznania można dać trochę keczupu. Wcinają z ryżem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agi.nalik Re: codziennie obiadek musi być 25.04.07, 15:38 Dzięki dziewczyny! Ziemniaczanych z twarogiem jeszcze nie jadłam, trzeba będzie spróbować. Jolantusia, fajnie że twoi tak wcinają warzywa, u moich by to nie przeszło... Ale proszę, nie rezygnuj z dzielenia się przepisami, może coś wypróbujemy :))) My dziś pierś z kurczaka w kosteczkę, do tego sos pomidorowo-śmietanowy (gotowy)+ ananasy + kukurydza z ryżem. No i zostało mi trochę tego ananasa i kukurydzy, teraz muszę myśleć nad jakąś sałatką... Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: codziennie obiadek musi być 26.04.07, 07:57 ananas+ ryż + rodzynki + kukurydza + majonez, sól pieprz. Do tego niektórzy dodają kawałki kurczaka. Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: co na obiad 03.10.07, 17:04 dziś zupa brokułowa: włoszczyzna, 5 ziemniaków i duży brokuł, wszystko razem ugotowane i zmiksowane, na koniec dałam trochę śmietany i sosu sojowego łyżkę. A na dodatek po zupię placki z jabłkami: ciasto naleśnikowe tylko trochę gęściejsze i masa jabłek pokrojonych w plastry. Wcinali jak nigdy. Odpowiedz Link
zlota_jagodka zupa brokułowa 03.10.07, 18:20 Ja brokułową robię ze śmietaną, ale bez włoszczyzny i mniej ziemniaczków. Koniecznie doprawiam białym pieprzem i zieloną pietruszką, nazywam to zieloną zupą. Podobnie robię zupę szparagową, tylko szparagów nie miksuję. Gotuję je osobno, potem w tym wywarze z nich ziemniaki. A placki ziemniaczane lubię na słono, daję do środka pokrojoną w kostkę surową paprykę. Czasem robię sos grzybowy, w którym maczam placuszki podczas jedzenia. Dziś jadłyśmy placki kukurydziane: ciasto: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka woda do uzyskania leistej konsystencji Do całości dodać puszkę kukurydzy konserwowej i przyprawy (pieprz sól) To samo ciasto używam do obtaczania np cebulki pokrojonej w krążki, to taka niezdrowa przekąska. Do placuszków podałam brokuła z sosem beszamelowo rokpolowym. Też uwielbiam gotować i jestem wege (córka nie jest wege). Mogę podać parę przepisów jak ktoś ma ochotę Odpowiedz Link
eska19 Re: co na obiad 04.10.07, 08:12 a ja dzis mam: zupe porowa z grzankami, gulasz z indyka (z papryka, cebula, groszkiem) z makaronem, Do tego zamierzam ugotowac jeszcze brukselke i podac polana tarta bulka z maslem i imbirem. Odpowiedz Link
wronka32 Re: ja tez pomidorowa - na 2 dni 04.10.07, 09:34 bo maż wyjechal ,,a ja bede jesc zupę z wkładką mięsną..... \ Odpowiedz Link