Dodaj do ulubionych

Rolkujecie? :)

05.03.13, 21:31
Warunki do jazdy mam idealne, ponad 3 km. ścieżki rowerowo-spacerowej pod samym domem, więc aż grzech nie skorzystać. Ale nigdy nie jeździłam i nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać i jakie rolki kupić. Co polecilibyście konkretnego dla dorosłej osoby? Nie ma to być nic z półki dla zawodowców, ale też nie jakiś szajs, który pęknie po tygodniu albo śrubki mu powypadają. Coś pośrodku smile
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Rolkujecie? :) 05.03.13, 23:07
      Ja zaczynałam od najzwyklejszych rolek kupionych za ok. 100 zł na Allegro dla mojego dziecka, które jeździć na nich nie chciało. Też mam świetne warunki do jeżdżenia, w dodatku udało mi się namówić przyjaciół do zakupu rolek i towarzyszenia mi podczas przejażdżek. Tak nas to wciągnęło, że przez cały dzień cieszyliśmy się, ze wieczorkiem czeka nas nagroda w postaci rolkowego szaleństwa wink Wydawało mi się, ze moje rolki są OK, dopóki nie spróbowałam pojeździć na nowych rolkach koleżanki, które bardzo mi się spodobały. Miałam wrażenie, że przesiadłam się z Fiata 126p do Mercedesa! Te rolki były nie tylko stokroć wygodniejsze, ale też płynnie i szybciej się na nich jeździło. Natychmiast zamówiłam sobie identyczne, niestety dobre rolki nie są tanie. Ja mam ten model: proskatescompl.shoper.pl/pl/p/Rollerblade-Spark-80-W-ALU/122
      W tym roku sezon rolkowy zaczęliśmy z tydzień temu i jeździmy codziennie, to wciąga smile
      • noname2002 Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 07:42
        Mam podobne (tylko starsze) rolki, faktycznie sa super, ale jak ktos sie uczy, to chyba lepiej zaczac od tanszych i wolniejszych.
        • jusytka Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 09:39
          Ja tak właśnie zaczęłam, ale dlatego, że jakieś w domu miałam. Poza tym nie każdemu taki sport odpowiada na dłużej. A wydawać 500 zł na kilka wypadów to zdecydowanie za drogo. Jednak z drugiej strony nawet za tanie rolki trzeba zapłacić ok. 100 zł, może wiec pożyczyć od kogoś? Poza tym jak uczysz się jeździć musisz mieć jeszcze kask i ochraniacze. Najlepszy to taki, który ochroni także potylicę, typu orzech. Ja jednak zaczynałam od zwykłego rowerowego. Zimą i wczesną wiosną najlepiej sprawdza się kask narciarski, bo chroni też uszy przed wiatrem i zimnem (aktualnie w takim jeżdżę).
          Jeszcze jedno - pooglądaj sobie na Youtube filmy instruktażowe, gdzie pokazana jest właściwa technika.
          • aquarianna Re: Rolkujecie? :) 09.03.13, 18:40
            > Jeszcze jedno - pooglądaj sobie na Youtube filmy instruktażowe, gdzie pokazana
            > jest właściwa technika.

No właśnie, bez tego się nie obejdzie, bo naiwnie myślałam, że to będzie jak jazda na łyżwach (którą notabene mam nieźle opanowaną), a tu zonk wink Dziękuję Wam za wszystkie porady. Rolki kupiłam w Decathlonie - sądzę, że będą ok.
            www.decathlon.pl/fila-master-wave-id_8240485.html
            Frajda, nawet mimo nieudolnej jazdy ogromna i już z córką nie możemy się doczekać wiosny. Dziś nam mało głów nie pourywało wink
    • mama_duzych_dzieci Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 08:27
      Tak, pierwszy raz założyłam na pół roku przed skończeniem 50. Poszłam do sklepu, powiedziałam , że dla początkującej ( jeżdżę na łyżwach - stąd ta odwaga) Pan mi doprał w średniej cenie ( około 200 zł) kupiłam wsie ochraniacze i dałam radę.
      Byłam sama, ale na ścieżce spotkałam młodego sympatycznego człowieka, który udzielił mi wskazówek. I tak się zaczęło, kilka razy się przy okazji spotkaliśmy ( był po AWf ) w jednym czasie i załapałam czego i Tobie życzę.
    • martishia7 Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 10:24
      Kupiłam sobie w Decathlonie model, który pani mi poleciła jako "dla początkujących" - nie za szybkie. No i jakoś poszło smile Zaczęłam jeździć w zeszłym roku, bardzo przyjemnie jest, już nie mogę się doczekać pierwszego rolkowania w tym roku. Cudownie pracują przy tym pośladki big_grin Koniecznie kup ochraniacze. Dla mnie najważniejsze są te na nadgarstki, gdyby nie one miałabym już ręce w gipsie po jakieś dziesięć razy każdą.
    • szyszunia11 Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 10:27
      byc może w tym sezonie się wyposażę w rolkismile
      • e-milia1 Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 10:35
        tez zaczynalam jako dorosla osoba, ale jakies 10 lat temu i wczesniej jezdzilam na lyzwach. kupilam w porzadnym sklepie sportowym, dokladnie do moich potrzeb dobrane i takie polecam bo kupujac zle mozesz sie zniechecic. nie zapomnij o dodatka-nakollanikach itp.nauka troche trwala. dla mnie najgorsza byla jazda z gorki i hamowanie jadac z gorki oraz odpowiednie upadanie. na poczatku czesto ladowalam w rowiem zamiast hamowac, ale z czasem nauczlam sie. po czasie jezdzilam pchajac corke w wozku. jak sie wyciepli to mam zamiar znow ruszyc po 2 letniej niemal przerwie....
        • jusytka Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 11:29
          e-milia1 napisała:

>jak sie wyciepli to mam zamiar znów ruszyć

Moim zdaniem teraz jest najlepszy czas na rolki, bo trasy są puste. Trzeba tylko pamiętać, by się odpowiednio ubrać. Dla mnie najgorszy czas to lato, gdzie jest tłum na ścieżkach rowerowych, śnieżna i mroźna zima oraz jesień, jeśli ścieżka przebiega blisko drzew jest na niej mnóstwo liści, szyszek patyków itp. i robi się niebezpiecznie. Polecam więc już ruszyć na rolki, spróbujcie, a same się przekonacie jak jest fajnie smile
          • zuwka Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 17:08
            właśnie ja też planuję, ale się boję bo jeździłam ostatnio grubo ponad 10 lat temu. Dwa lata temu odświeżałam też jazdę na łyżwach i skręciłam kolano big_grin
            • jusytka Re: Rolkujecie? :) 06.03.13, 19:11
              Nie martw się, ja jeździłam na łyżwach w dzieciństwie i to wystarczyło, bym bardzo szybko przestawiła się na rolki. Tego się nie zapomina, podobnie jest z umiejętnością jazdy na rowerze, czy nartach. Na początku warto jednak jeździć bardzo ostrożnie, wolno i w ochraniaczach, bo faktycznie o kontuzje nie trudno. Ja dzisiaj ze dwie godziny jeździłam wraz z koleżanką, która przyprowadziła ciocię, lat 60! Ona też dawno temu jeździła na łyżwach i dała radę, choć oczywiście jechała dużo wolniej od nas.
              • aquarianna Re: Rolkujecie? :) 09.03.13, 18:46
                jusytka napisała:

> Nie martw się, ja jeździłam na łyżwach w dzieciństwie i to wystarczyło, bym bar
                > dzo szybko przestawiła się na rolki.

U mnie to nie zadziałało wink Na łyżwach jeździłam całkiem nieźle, jeszcze jako dorosła baba, ale jakieś 15 lat temu ostatni raz i sądziłam, że pójdzie mi dobrze również na rolkach. Mimo to jest inaczej - inny sposób hamowania, inny ciężar, płozą w razie czego pojedziesz w poprzek po lodzie, kółkiem po betonie już nie bardzo i o upadek łatwiej wink
                No i nie da się ukryć, że zwinność ciała już nie ta wink) Ale nie zrażam się.

• aquarianna Re: Rolkujecie? :) 09.03.13, 18:42
          > dla mnie najgorsza byla jazda z go
          > rki i hamowanie jadac z gorki oraz odpowiednie upadanie.

No właśnie, też mam ten problem smile Długo się uczyłaś, zanim nabrałaś wprawy?

• aqua48 Re: Rolkujecie? :) 09.03.13, 18:57
            Aj tam, aj tam, rolkuje ostro nawet mój krewny, po siedmdziesiętce :0 I daje radę na długich dystansach. Ja też zaanektowalam rolki dziecka, które wyrosło z nich, teraz będę musiała sobie kupić własne, bo lubię ten pęd.
            Zaczynałam od łyżew i wrotek w dzieciństwie.
    • magata.d Re: Rolkujecie? :) 09.03.13, 21:17
      Mam wielką ochotę na rolki, od dawna o tym myślę. W dzieciństwie bardzo dobrze jeździłam na wrotkach i łyżwach. Na łyżwach nadal jeżdżę, choć już nie tak często, ale bez problemu i sprawia mi to ogromną przyjemność. Dlatego chcę też spóbować na rolkach, mam nadzieję że się nauczę, że mi się uda.
      Tak więc, przy najbliższm wypadzie na zakupy, idziemy z mężem do sklepu sportowego po rolki. Mam juz obiecane na prezent imieninowy smile Na początek, mam pod domem kawałek fajnego asfaltu, gdzie cały sezon szaleją dzieciaki sąsiadów na rolkach, dołączę do nich wink
      • jusytka Re: Rolkujecie? :) 10.03.13, 22:00
        I tak trzymaj smile
    • bramanka Re: Rolkujecie? :) 09.03.13, 23:28
      rolkuję smile
      uwielbiam. ale: teraz jeszcze nie czas- teren, po ktorym się jeżdzi nie może być mokry.
      mam fajne rolki, "rosiniole", nie nowiutkie, ale w sam raz- ani za szuybkie, ani za wolne.
      teraz jeszcze na łyzwach jeżdzę- też lubie, nie wiem nawet czy nie bardziej jak lód dobry. bo znalezienie dobreo miejsca na rolki to w moim miescie to problem- nawet te przeznaczone, nei sa idealnie gładkie.
      hmm, nie jeżdzę doskonale na rolkach i łyżwach, ale styl, poza hamowaniem, ten sam.
      instruktor freestylowy, ktory uczyl moje dzieci tez tak uważa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka