Dodaj do ulubionych

Pigułki Cilest czy Novynette

23.03.13, 13:53
Czesc dziewczyny, pomóżcie proszę smile
mam pewien dylemat.
Biore pigułki Cilest - dobrze się po nich czuję, dobrze wyglądam ogólnie nie mam zastrzeżeń, wyniki badań mam dobre. (biorę już ponad 10 lat z przerwami)
Poszłam ostatnio do ginekologa - musiałam zmienic doktor w przychodni bo moja poprzednia niestety zmieniła godziny pracy.
I ta nowa pani doktor jak się dowiedziała że biorę Cilest naskoczyła na mnie że to stary lek, że przeżytek, że powinnam zacząc brac nowsze etc etc. Wcześniej próbowałam przejsc na Yasminelle ale pomijając już kwestie finansowe po prostu się źle po niej czułam.
Pani najpierw próbowała mi wcisnąc ponownie yasminelle ale jak zaoponowałam to powiedziała że powinnam zacząc brac Novynette lub Harmonet bo to lepsze nowsze etc.
I nie wiem w sumie czy mam jej zawierzyc czy zmienic lekarza?
ps. miałam robione w zeszłym roku badania i troche mi krzepliwosc krwi wyszła nizsza (ale w normie) a doktor powiedziała że to od brania Cilestu.. Myślałam że za duża krzepliwosc krwi jest efektem ubocznym czy przeciwskazaniem ...

Moja farmaceutka powiedziała że harmonet i cilest mniej więcej są tak samo "nowe"

nie wiem - macie jakieś doświadczenia czy wiedzę w tym zakresie?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 13:59
      Moja siostra akurat po Novynette dostała udaru niedokrwiennego i zakrzepicy.
    • thegimel Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:19
      Akurat ostatnio pisano o nowych tabletkach, że częściej powodują zakrzepicę niż stare. Lekarze często proponują nowości bo im się to opłaca. Ale przy każdych pigułkach powinnaś się regularnie badać. To nie cukierki. Brałam kiedyś cilest i tylko po nim nie miałam migren - po wszystkich innych tabsach miałam okropne. Odstawiłam, bo z kolei po cileście tyłam.
      • mamaemmy Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:22
        thegimel napisała:

Brałam kiedyś cilest
        > i tylko po nim nie miałam migren - po wszystkich innych tabsach miałam okropne.
        > Odstawiłam, bo z kolei po cileście tyłam.

u mnie akurat dokładnie na odwrót.Cilest brałam jakies 10 lat temu i własnie nie przytyłam po nim(tak się reklamowały te tabletki),ale z kolei miałam po nich okropne migreny..
        I dlatego tabletki powinny byc przepisywane po zrobieniu badań hormonalnych.
        • siasiunia1 Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:34
          ja po cileście czuję się dobrze. W czasie brania mam 2 kilo więcej więc nie jest to dużo (szczególnie że bez pigułek mam lekką niedowagę) . Robię przerwy co rok (wtedy schodzi mi woda) i robię badania krwi które są w normie.
          Tylko ostatnio wyszła mi ta mniejsza krzepliwośc.

i nie wiem co się ta babka tak doczepiła.... w sumie to nakrzyczała na mnie że czego się przyczepiłam tego cilestu i ona mi nie wypisze recepty bo się nie zgadza bo to stary lek.

no i nie wiem czy to babka nakręcona jest przez jakiegoś przedstawiciela handlowego czy rzeczywiście to co ja biorę to jakaś "stara technologia" wink
          • gonabe Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:43
            Ja też brałam cilest i było mi z nim dobrze. Teraz zmieniłam na nouva ring i to jest najlepsze co miałam. Krążek który raz na trzy tygodnie wkładasz sobie jak tampon i wydziela on małe ilości hormonów tak samo jak plastry. Jednak na trzy tygodnie zapominasz o antykoncepcji. Po trzech wyjmujesz tydzień przerwy i wkładasz na trzy tygodnie again
          • zurekgirl Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:56
            Ja dostaje w UK pigulki za darmo, nie ma raczej przedstawicieli medycznych, lekarzom nie zalezy co przepisuja, dostaje to, na co mam ochote. Po przejsciu przez kilka roznych pigulek wybralam wlasnie Cilest, czulam sie po nich najlepiej, przestalam tyc i miec problemy z humorkami. Jedynie libido spadlo nieco. Jak ci ta pigulka pasuje, to poszukalabym lekarza, ktory nie bedzie przy mnie bredzil i wciskal nowosci, zeby tylko zarobic. Nie jest latwo dobrac dobrze pigulke, lekarka powinna sie cieszyc, ze dobrze reagujesz.
        • dziennik-niecodziennik Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 15:13
          > I dlatego tabletki powinny byc przepisywane po zrobieniu badań hormonalnych.

żadne badania hormonalne nie dadzą odpowiedzi na pytania czy po danych tabletkach kobieta przytyje, bedzie miala male libido, migreny itd. szczerze mowiac badania PRZED zażywaniem nie odpowiedza nawet na pytanie czy wystąpi zakrzepica czy nie... to wszystko okazuje się w trakcie brania.
    • sundry Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:54
      Musiałoby mnie chyba nieźle porąbać, żeby zmienić tabletki, które mi dobrze służą na nieznane, po których nie wiadomo jak będzie. W przypadku tabletek starsza generacja nie oznacza lepsza, bo niektórym kobietom lepiej pasuje większa dawka hormonów.
    • morgen_stern Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 14:59
      Zostałabym przy Cileście, ja też sobie chwalę, jak na razie jedyne tabletki, po którym nie mam libido -100. Jak się boisz zakrzepicy dobrze jest brać do tego aspirynę albo coś podobnego, to mi właśnie ostatnio zalecił lekarz. I rób regularnie morfologię.
    • klubgogo Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 15:12
      Rzeczywiście cilest i harmonet są wiekowo podobne. Pamiętam, jak zaczynałam brać wiele lat temu cilest jako nowość, a moja przyjaciółka w tym samym czasie drugą nowość - harmonet. Powinnaś posłuchać twojego starego lekarza, albo wybrać w ogóle innego, najlepiej faceta, bo oni nie są rozdygotani hormonalnie i nie reagują jak ta baba.
      • klubgogo Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 15:13
        Aha, i po cilest miałam przeokropne migreny.
    • dziennik-niecodziennik Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 15:13
      Twoja farmaceutka ma racje. jak Ci Cilest służy to daj sobi spokoj ze zmianami.
    • siasiunia1 Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 17:16
      dzięki za rzeczowe odpowiedzi

albo się z babą przekłócę (ale trudno jest - jest to lekarka w pewnym wieku, nie dośc że mówi na "ty" to jeszcze krzyczy i nie da dojśc do słowa)
      albo zmienię lekarza ...
      • marzeka1 Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 17:23
        Mnie dziwi, że w ogóle rozważasz wizytę u baby, która wali do ciebie na "ty" i uważa, że może na ciebie krzyczeć.
      • dziennik-niecodziennik Re: Pigułki Cilest czy Novynette 23.03.13, 17:38
        a po co masz się z nią w ogole kłócić? powiedz że chcesz te bo masz po nich dobre samopoczucie i dobre wyniki i finito.
        a w ogole idz do innego lekarza. po co sie bedzesz z babą użrac...
        • itula66 Re: Pigułki Cilest czy Novynette 28.03.13, 16:36
          Brałam cilest nieustannie przez 25 lat z jedną przerwą na ciążę, żyję mam się dobrze i nic złego mi nie zrobił. Od 5 lat biorę harmonet, ma mniej hormonów i jest lepszy w moim wieku. Cilest sobie bardzo chwaliłam, nie zawsze to co nowsze jest lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka