Dodaj do ulubionych

Wątek dla Lajkoników.

28.04.13, 19:37
Pokażmy ilu nas jest smile A przy okazji możemy sobie w tym wątku (chyba, że pogoni moderator) np. odradzić/doradzić różne krakowskie firmy, pizzerie i inne takie.
Ile jest Lajkoników, ręka do góry? To nara, wychodzę na pole póki co..
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 19:41
      a idźże
      • bi_scotti Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 19:47
        rhaenyra napisała:

> a idźże

A to nie powinno byc, "a idźże, idźże, ty bajtloku!"? wink
        • rhaenyra Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 19:51
          ja tam nie wiem
          ja nie lajkonik tongue_out
        • sumire Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 20:02
          idze idze, bajoku wink
          niby mityczne, a ciągle słyszę na ulicach, podobnie, jak słynne 'suchejżeee...'.
        • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 20:46
          bi_scotti napisała:

> rhaenyra napisała:
          >
          > > a idźże
          >
          > A to nie powinno byc, "a idźże, idźże, ty bajtloku!"? wink

idzże,idzże ,ty BAJOKU big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 19:56
      Pokażcie, pokażcie, krakowskie centusie tongue_out
    • rozaly Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 20:01
      Sama .....se....... doradźsmile
    • imasumak Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 20:03
      Jam jest Lajkonikiem tongue_out
      Wprawdzie od 10 lat mieszkam na Dolnym Śląsku i od tego czasu wychodzę na dwór, a nie na pole, ale Krakuską jestem z dziada, pradziada smile
      • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:05
        Najlepsza pizzeria-Cyklop-na małym Rynku.
        Najlepsza pizza na telefon- Telepizza
        Najlepsze żarcie-z ceną dobra do jakości,która nikomu nie zrujnuje kieszeni,a nikt głodny nie wyjdzie to Kampania Kuflowa (hotel Royal,koło Wawelu) smile Piwo w wielkich kuflach,obsluga aż nazbyt miła smile Idealnie by pokazać naszym gościom jaka wspaniała obsługa jest w Krakowie.I jakie porcje big_grin Od kilku lat chodzę tam baardzo często o różnych godzinach (nawet na sniadaniu bylismy)i jeszcze nigdy nie było tak,aby ktoś nie robił zdjęcia tym potrawom smile
        Knajpy na Kazimierzu..uuu tu mozna wymieniać,ale z opisów Gazetki wiem,że oprocz naszych ulubionych Moments to chodzimy to tych samych co ona wink
        Najbardziej klimatyczna,aby pokazać komuś zza Krakowa-Chajin Kohan-na początek.
        Najlepsze zapiekanki na okraglaku-poznacie tam gdzie jest największa kolejka wink
        Najlepszy kebab 'Pod osłoną nieba"-na Grodzkiej .
        Pare lat temu odkryłam na Krupniczej fajna kawiarnie/knajpę WAżka-stoliki w parku,idealna na upalne dni.
        Najlepsze ciucholandy-Roban i Dawo .Ale Roban tylko nie franczyzowy -te franczyzowe mają towar fajny przez pierwszy miesiąc ,potem juz nie.Poznac franczyzowego Robana po cenach zabawek-jeśli jest w cenie ubran-jest to franczyza.
        Jesli po 5zl-warto przejrzec ubrania wink
        jesli komus nie chce się lazic po ciucholandach,stac w kolejce i klocic się o rzeczy-wystarczy przejsc się na Plac Nowy (dawny Żyd)na Kazimierzu w niedziele rano-tam jest 90 % handlarek,które znam z ciucholandów..niejedna z nich podpupiła mi ubranko które chcialam dla Emki wink
        To tyle na szybkosmile
        • rozaly Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:23
          E no najlepsza pizza to Mamma Mia na Karmelickiej, ostatnio jeszcze Pizza Garden na Konopnickiej.

Do kultowych dań to jeszcze kiełbaska pod Halą (jakkolwiek by to nie zabrzmiałosmile)

• mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:37
            rozaly napisała:

> E no najlepsza pizza to Mamma Mia na Karmelickiej, ostatnio jeszcze Pizza Garde
            > n na Konopnickiej.

oj to nie znam wink
            >
            > Do kultowych dań to jeszcze kiełbaska pod Halą (jakkolwiek by to nie zabrzmiało
            > smile)

taaak! w starej NYSCE z oranżadą i bułą i musztardą,taki typowy PRL,mniam smile Lata temu mieszkalam na Starowislnej,więc podejście tam w nocy to były 2 minuty !! Zapomnialam o tym,!
          • thegimel Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 22:06
            Ten facet z kiełbaskami jeszcze stoi? Ja w Kraku mieszkałam 10 lat temu i już wtedy był on instytucją. big_grin
            • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 08:09
              Ze trzy lata temu jeszcze stał, jedliśmy u niego kiełbaskę z musztardą. Otwarte tylko późną nocą.
              • ira_07 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 08:28
                Od 20 do 3, od poniedziałku do soboty smile Więc nie taką znów późną. Stoi wiosna-lato-jesień-zima wink
                • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 12:30
                  Możliwe, wcześniej niż okolice 24.00 nigdy tam nie byłam smile
          • imasumak Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 22:26
            Zawsze tam się kończyło łajdaczenie nocne wink
            • imasumak Lody na Starowiślnej :) 28.04.13, 22:26

• salsadura Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 00:34
          "Kompania Kuflowa" to kulinarna porażka. Robiłam trzy podejścia i za każdym razem było więcej niż marnie. Fakt, porcje wielkie i obsługa przemiła, taras/ogródek bardzo fajny, piwo ok. Tyle.
        • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 08:03
          >Najlepsza pizza na telefon- Telepizza.

Pizza w porównaniu do np. z lokalu w Kryspinowie taka sobie i droga, za 15 zł masz małą z minimalną ilością składników jak dobrze pamiętam, za sos (keczupowaty) dodatkowo płacisz.
          Poza tym zawsze mam problem z ich dostawami (no, prawie zawsze), obiecują przez telefon, że dostawa będzie powiedzmy do 30 minut, a jest spóźniona przynajmniej 20 minut i jeszcze bezczelnie kłamią, jak raz dzwoniliśmy czemu pizza się spóźnia to panienka, powiedziała, że mieli awarię pieca. Akurat chwilę później zadzwonił do drzwi dostawca i powiedział, że przeprasza za opóźnienie bo... wyjątkowe korki big_grin
          Innym razem jak zadzwoniłam do nich namówili mnie na jakąś promocję, że niby jak zamówię drugą pizzę to druga będzie 50% taniej, zrobiłam tak bo akurat jechałam z kumplem który mi pomógł z jedną sprawą, a wiem że pizzę lubi i był głodny, chciałam mu postawić, zamówiłam, okazało się, że zapłaciłam normalnie, jak nie z promocji, dopiero chwilę później niestety sobie to uświadomiłam, gdyby nie to to dla siebie zamówiłabym pizzę z mniejszą ilością składników itp. i gdyby nie kumpel przysięgam to bym zadzwoniła i zrezygnowała.
          Wydzwaniają z promocjami, powiedziałam im dwa razy że nie życzę sobie ich telefonów, za drugim razem zapytałam panienki czy mam gdzieś to indziej jeszcze zgłosić (może ona nie być decyzyjna), ale nie podobno wystarczyło że jej zgłosiłam i co... Dalej wydzwaniali...
          Może i pizzę (jak pizzę na telefon bo już wiem, że w lokalach innych niż sieciowe bywa pyszna i tańsza od tego telepizzowego syfu) mają najlepszą z tych na telefon, ale obsługę mają beznadziejną. No, ale niby gdzie mam zamówić? Banolli jest beznadziejna, psu bym nie dała, Dominium taka sobie, Pizza Hut (choć chyba i tak nie mają dostaw) taka sobie.
          W mojej okolicy są dwie chyba poza sieciowe, zobaczę jak tam z dostawami, może tam jeszcze za jakiś czas zamówię, bo sorry, ale jak pizza ma być po prawie godzinie (miała być po 30 minutach), jest (jak na ilość składników) droga i po takim czasie dostawy ledwo letnia to ja to p... uncertain
        • ira_07 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 08:26
          > Najlepsza pizzeria-Cyklop-na małym Rynku.

Dwa razy podali mi ODGRZEWANĄ, dzięki, postoję uncertain Najlepsza Garden na Konopnickiej!

> Najlepsza pizza na telefon- Telepizza

Halopizza na Dobrego Pasterza, ale to już zależy gdzie się mieszka.

> Najlepsze zapiekanki na okraglaku-poznacie tam gdzie jest największa kolejka wink

Czy tylko dla mnie one wszędzie są takie same? Przecież robią je z gotowców smile Endzior ma największą kolejkę, bo ma największą kolejkę, ludzie widzą kolejkę i stają w kolejce wink

Jeśli chodzi o ciuchy - sieć Artus, ale oni drogie mają, warto wybrać się do ich magazynu.

Co do reszty to gusta bywają różne, Kazimierz i Krupnicza w ogóle są pełne fajnych knajpek. Ja polecam Mleczarnię i Studnię Życzeń na Kazimierzu i Dynię na Krupniczej.

(Ale ja nikogo na Rakowickim nie mam, to może się nie znam i za Lajkonika nie uważam, choć baaardzo oszczędna jestem tongue_out)
          • ira_07 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 08:40
            Dodam jeszcze lody na św. Jana. Kolejki są też u Sycylijczyków, ale mnie tam nie smakowały, wzięłam dwie gałki i niczym się w smaku nie różniły. I dodam kawę, creme brulee i przekąski w "La Petite France" na św. Tomasza. I piwo z całą gamą soków (banan, marakuja, brzoskwinia, truskawka, żurawina, cytryna, grejpfrut, jabłko...) w Spokoju na Brackiej.
          • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 09:38
            >cryingAle ja nikogo na Rakowickim nie mam, to może się nie znam i za Lajkonika nie uważam, choć baaardzo oszczędna jestem )

O właśnie, najlepsza miejscówka moim zdaniem na Salwatorze, drugie miejsce Rakowice, Batowice od biedy.
            • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 09:42

> >cryingAle ja nikogo na Rakowickim nie mam, to może się nie znam i za Lajkonika
              > nie uważam, choć baaardzo oszczędna jestem )

ja mam kilka pokoleń na Rakowickim
              >
              >
              >
              • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 09:51
                Zazdroszczę sad
        • deszcz.ryb Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 14:39
          Najlepsza pizzeria-Cyklop-na małym Rynku.
          "Najlepsza pizza na telefon- Telepizza
          Najlepsze żarcie-z ceną dobra do jakości,która nikomu nie zrujnuje kieszeni,a nikt głodny nie wyjdzie to Kampania Kuflowa (hotel Royal,koło Wawelu) Piwo w wielkich kuflach,obsluga aż nazbyt miła Idealnie by pokazać naszym gościom jaka wspaniała obsługa jest w Krakowie.I jakie porcje Od kilku lat chodzę tam baardzo często o różnych godzinach (nawet na sniadaniu bylismy)i jeszcze nigdy nie było tak,aby ktoś nie robił zdjęcia tym potrawom

Najlepsze zapiekanki na okraglaku-poznacie tam gdzie jest największa kolejka"

Z tym wszystkim się zgadzam i też polecam. smile
    • tosterowa Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:10
      A po mięso dzie chodzicie?
      • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:15
        tosterowa napisała:

> A po mięso dzie chodzicie?

Spyrka.
        Ale mam znajomą zza lady,więc nie wcisnie mi nic starego..
        Moja psiapsiółka jakies 15 lat temu pracowala w Spyrce...masakra,jesli chodzi o to co wtedy robili,nie wiem jak teraz.

Jeszcze przypomniałam sobie,że chleb-najlepszy slowiański w Domu Chleba smile
        • puza_666 Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:21
          Po mieso, sery i wedliny regionalne - na kleparz, najlepiej stary.
          Pieczywo - amaramtus albo pur pur z Buczka.

Co by tu jeszcze...

Aha! Zapiekanki - to na placu nowym, ale tylko od endziora.

O knajpach nie mam sily pisac smile
    • thegimel Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:39
      Nie mieszkam w Krakowie od paru lat, ale wciąż pamiętam kebab na Grodzkiej, zapiekanki na Placu Nowym i lody na Starowiślnej smile
      • andaba Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:46
        Lody są najlepsze na Karmelickiej w Czarodzieju. Bakaliowe.
        A kebab w tortilli na Złotej Jesieni u Mogla.
        • thegimel Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:57
          Spróbuję, jak będzie okazja smile
          A gdzie teraz dobry chińczyk jest? Dawniej ten koło Wawelu był super, bodajże na Zamkowej.
          • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 22:02
            nie wiem,gdzie chińczyk,bo nie polecam żadnego,nie lubie jedzenia chinskiego,więc moja opinia nie jest miarodajna.A jadlam w kilku miejscach w Krk.
            Za to suszi winkpolecam na Dietla,rewelacja.
          • imasumak Bardzo dobry Chińczyk jest też na Starowiślnej 28.04.13, 22:37
            po przeciwnej stronie lodów wink
            Świetny jest też bar wietnamski (a może był?) na Stradomiu, prawie pod samym Wawelem. Oczywiście, jak już w tamtych rejonach jesteśmy to restauracja Jędruś vis a vis i "Chłopskie jadło" przy św. Agnieszki. Ale zaznaczam, że Stradom kulinarnie zwiedzałam ostatnio z 10 lat temu, więc mogło się pozmieniać. smile
            Poza tym "Pod Aniołem" na Grockiej i oczywiście Kazimierz smile.
            Co do knajp piwnych, to szkoda czasu na pisania - za dużo tego jest, poza tym warto samemu wybrać się na rekonesans smile
            • imasumak O matuchno, "pod Aniołem" na Grodzkiej, nie na 28.04.13, 22:39
              Grockiej big_grin
              • imasumak Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 22:41
                przypomniało mi się o Taco i El Paso na św Tomasza i Poselskiej. A jak już Poselska, to świetny był tam kiedyś "Orient ekspres" big_grin
                • rozaly Re: Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 22:47
                  O Jezu, to chyba dawno nie byłas w Krakowiesmile Dawno nie ma już restauracji Jędruś i Orient Expresu, Chłopskie Jadło się popsuło, o reszcie się nie wypowiem bo dawno nie byłam
                  • imasumak Re: Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 23:04
                    W Krakowie byłam całkiem nie dawno, ale jak już wspominałam, nie zwiedzałam kulinarnie smile
                • mamaemmy Re: Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 22:54
                  imasumak napisała:

> przypomniało mi się o Taco i El Paso na św Tomasza i Poselskiej. A jak już Pose
                  > lska, to świetny był tam kiedyś "Orient ekspres" big_grin

w Taco pracowała lata temu moja przyjaciółka i potem od niej kucharz był moim klientem w gabinecie-na oczyszczanie smile
                  dzięki niemu mam przepis na tam podawane burrito i sos czosnkowy (mieszany z pekińską )danie to od 12 lat robi wrażenie na wszystkich znajomych wink
                  • foringee Re: Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 23:00
                    Błagam o ten przepis! smile tu lub na maila, pliiiiiiizzzz
                    • foringee Re: Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 23:06
                      jak jestem w Krakowie to chodzimy do Taco na wyżerkę
                      i nie możemy rozgryźć czemu to burito takie dobre big_grin
                  • imasumak Re: Nie wiem, czy jeszcze istnieją te knajpki ale 28.04.13, 23:05
                    Udało mi się odtworzyć ich łososia z sosem krewetkowym - może się wymienimy na privie? Plis! wink
                    • mamaemmy burrito :) 28.04.13, 23:26
                      oki smile
                      łososia dajcie smile

1/2 kilo mielonego wieprzowo-wołowego-wg kucharza unikajmy tego paczkowanego,lepszy ten zmielony na miejscu-od razu mówie ,że po latatch robię na mielonym z Lidla,wg mnie wychodzi taki sam smile
                      2 cebule
                      2 papryki-czerwona i zielona
                      przecier pomidorowy
                      pół puszki kukurydzy
                      można dodać fasolę czerwona-ja nie dodaję,ale jak ktos lubi to można.
                      sól
                      pieprz
                      czosnek w proszku
                      czerwona slodka papryka,bazylia,chilli,oregano

Najpierw podsmażamy mięsko,potem dodajemy cebule pokrojoną ,potem pomału pokrojone drobno papryki i kukurydzę(opcjonalnie fasolę),doprawiamy przyprawami.
                      Można zakupić gotowe wrappy ,ja zawsze robię ciasto naleśnikowe ,tylko zamiast cukru dodaje do niego ostre przyprawy -mój pierwszy mąż twierdził,że moje burrito jest lepsze niż w Taco Mexicano tongue_out
                      Mięsko z dodatkami trochę przysmażamy.
                      potem zawijamy w ciasto nalesnikowe/wrappy
                      Mozna dodac jeszcze żółtego sera i zapiec w piekarniku/mikrofali

Sałatka

Kapusta pekinska (1/2) poszarpana na drobne kawaleczki
                      1 szklanka majonezu kieleckiego(mały majonez)
                      1 szklanka smietany 18% (jedna mała smietana)
                      1 szklanka kefifu (mały kefir)
                      do tego kilka ząbków czosnku
                      W przepisie są 2 ząbki-ja zawsze daje więcej.
                      Sałatkę dobrze robic najpierw-najlepiej dzien przed.
                      Ilość ząbków czosnku zależy od ...osoby..ja uwielbiam duuzo.

i to tyle smile
                      Przepis robily osoby (przez te ostatnie 12 lat odkąd jest w moim posiadaniu),które nie umiały gotować.Ale to się zawsze udaje .I zawsze smakuje smilesmile
                      Smacznego!
                      • foringee Re: burrito :) 28.04.13, 23:34
                        Dzięęki big_grin
                        • mamaemmy Re: burrito :) 28.04.13, 23:37
                          foringee napisała:

> Dzięęki big_grin

napisz jakie zrobilo wrazenie na rodzince smile
                          Ja to danie często robię,aby ZROBIĆ WRAŻENIE na znajomych ,że umiem świetnie gotować big_grin
                          • foringee Re: burrito :) 28.04.13, 23:38
                            przetestuję w długi weekend smile
                            • imasumak Re: burrito :) 28.04.13, 23:58
                              Ja też. I obowiązkowo dodam czerwona fasolę - w Taco na 100% dawali smile
                              • mamaemmy Re: burrito :) 29.04.13, 00:02
                                imasumak napisała:

> Ja też. I obowiązkowo dodam czerwona fasolę - w Taco na 100% dawali smile

są opcje BEZ czerwonej fasoli-ja zawsze taką brałam smile Chyba,że nagle coś zmienili smile
                      • imasumak Łosoś :) 28.04.13, 23:36
                        Dzwonka łososia norweskiego natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, skropić cytryną, odstawić na pól godziny.
                        W tym czasie przygotować sos - 10 dkg krewetek koktajlowych sparzyć, odstawić do odsączenia na sicie. Szklankę majonezu kieleckiego dokładnie wymieszać z sokiem z jednej cytryny, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką, dodać trochę posiekanego koperku, wymieszać z krewetkami.
                        Łososia oprószyć delikatnie mąką krupczatką, usmażyć na oliwie z obu stron - podawać z sosem krewetkowym, pieczonymi ziemniakami lub ryżem, idealnie pasuje do tego sałatka z pekińskiej kapusty. smile
                        • mamaemmy Re: Łosoś :) 28.04.13, 23:40
                          uuu..
                          musimy zrobic,ale te krewetki po odsaczeniu to co..mam z nimi zrobic big_grin ?Takie SUROWE dac?
                          • imasumak Re: Łosoś :) 28.04.13, 23:57
                            Po sparzeniu wrzątkiem nie będą surowe smile. Do sosu, gdy tylko wystygnął. Ewentualnie jak Cię to przeraża, to je sobie zagotuj przez chwilę w osolonym wrzątku, ale według mnie stracą na tym.
          • deszcz.ryb Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 14:40
            > A gdzie teraz dobry chińczyk jest? Dawniej ten koło Wawelu był super, bodajże n
            > a Zamkowej.

Z tym ciężko. Całkiem niezły jest chińczyk w Bonarce, nie taki całkiem idealny, ale przynajmniej, jak prosi się, żeby danie było ostre, to dostaje się OSTRE. Warto się przejść przy okazji, a może komuś posmakuje? smile
            • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 17:50
              Nie znam żadnego "chińczyka" na tyle dobrego aby go polecić.
              Z knajp hinduskich zaś polecam "Bombaj" na Szerokiej.
        • imasumak Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 22:28
          andaba napisała:

Lody są najlepsze na Karmelickiej w Czarodzieju. Bakaliowe.

Czarodziej jest pyszny, mają tam świetne ciasta i lody, ale Starowiślnej nie przebije!
          • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 07:51
            W Czarodzieju lodów nie jadłam, więc się nie wypowiem, ale kremówkę mają najlepszą, niebo w gębie, naprawdę warto.
            Co do lodów ze Starowiślnej - moim zdaniem są przereklamowane, jadłam raz, wybraliśmy się większą grupą, nie mówię że są niedobre, ale znowu żadna nadzwyczajność (moim zdaniem), lody jak lody...
            • imasumak Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 11:07
              Nie bluźnij!
              • antychreza Re: Wątek dla Lajkoników. 10.05.13, 12:41
                Nie bluźni, lody na Starowiślnej od jakichś 10 lat smakują jak z każdej innej w miarę przywoitej lodziarni. Zaraz widać, które nie jadły na początku lat 90-tych ;p Wtedy to była miazga. Babcia mieszkała w kamienicy po drugiej strnie ulicy, więc co sie z nią nachodziłam to moje.
            • kura17 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 12:03
              > W Czarodzieju lodów nie jadłam, więc się nie wypowiem, ale kremówkę mają najlep
              > szą, niebo w gębie, naprawdę warto.

dokladnie!!! kremowki w czarodzieju maja genialne, ja az z niemiec przyjezdzam, zeby tam kremowke kupic smile
      • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 21:50
        thegimel napisała:

lody na Starowiślnej smile

taak! Lody na starowiślnej-wystarczy zobaczyc jak długie sa tam kolejki-można stac nawet 30-40 minut-to o czyms swiadczy wink Jedyna kolejka któfra jest dłuższa niż ta przed 10 pod Robanem wink
        Nie lubię lodów,nie lubię słodyczy,generalnie nie prfzepadam za slodkim,ale jak idziemy TAM na lody,to jest ten jedyny raz kiedy je jem,bo są po prostu boskie smile
        • cancao Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 02:51
          Ja lody uwielbiam. Nigdzie nie jadłam lepszych, niż na Starowiślnej. Polecam poziomkowe, choć nieczęsto bywają.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 22:26
      Czekolada miętowa za zdane kolokwium na Rynku smile
      Sklep Kacpra Ryxa, ktry przyprawia mnie o szybsze bicie serca za każdym razem, kiedy przechodzę obok.
      Kawiarenki internetowe WSZĘDZIE.
      Knajpa "U Jagienki", bo czwartek i na uczelni przez szesnaście godzin nieraz (mając cztery zajęcia po półtorej).
      I księgarni mnogość niezmierzona, a te antykwariaty z grubymi, wielkimi księgami o pięknej czcionce!
      Autobusy jeżdżące co kilka minut,, a nie, jak w rodzinnej dziurze - co godzinę jak ma się szczęście - to chyba lubię najbardziej smile
      • imasumak Obiady u "Babci Maliny" na św Jana :) 28.04.13, 22:42

• mamaemmy a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Siennej 28.04.13, 22:57
          chodziłam tam jako dziecko na obiady z mamą,potem wyrąbali im taki czynsz że masakra..
          Przeniesli się na ul. Boh.Getta-teraz to się nazywa Jadłodajnia Wczoraj i Dziś
          • imasumak Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:08
            Ależ oczywiście, że pamiętam smile
            Ostatnio jak byłam w Krakowie, to się zmartwiłam, że już ich nie ma, dobrze że nadal działają smile
            • puza_666 Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:13
              A u Stasi na Mikolajskiej? W tej samej bramie co Cyklop tylko w podworku. To bylo dopiero! Zawsze kolejka.
              • imasumak Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:15
                U Stasi też pamiętam, już jej nie ma?
                • puza_666 Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:17
                  jest jestsmile
                  • cancao Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 29.04.13, 02:47
                    Ale jedzonko już nie to, co dawno temu, niestety...
              • rozaly Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:17
                No i jakie tam było towarzystwo - przekrój wszystkich środowisk od menela po profesora.
                • puza_666 Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:18
                  plus wszyscy aktorzy teatru starego z bracmi "ojciec prac" na czele smile
                • mamaemmy Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 28.04.13, 23:28
                  rozaly napisała:

> No i jakie tam było towarzystwo - przekrój wszystkich środowisk od menela po pr
                  > ofesora.
                  Dobrze nazwane,to chyba norma dla krakowskich knajp wink
            • salsadura Re: a pamiętacie wiecznie pełna jadłodajnie na Si 29.04.13, 00:03
              Po długiej przerwie byłam na Sławkowskiej i tak jak parę lat temu tak i teraz powtarzam, że to okropne, straszne jedzenie.
              Nie reklamujcie tego syfu, proszę.
              • imasumak Ale o co ci chodzi? Nikt tu chyba nie wspomniał 29.04.13, 00:09
                o jakimś lokolu na Sławkowskiej
                • salsadura Re: Ale o co ci chodzi? Nikt tu chyba nie wspomni 29.04.13, 00:23
                  "Babcia Malina" jest teraz na Sławkowskiej, w budynku PAN-u. Od paru lat w sumie uncertain.
                  • imasumak Re: Ale o co ci chodzi? Nikt tu chyba nie wspomni 29.04.13, 00:27
                    Faktycznie. Byłam tam ostatnio z 6 lat temu, naprawdę tak się pogorszyło? Kiedyś tam było bardzo dobre jedzenie.
                    • salsadura Re: Ale o co ci chodzi? Nikt tu chyba nie wspomni 29.04.13, 00:42
                      Wiesz, sama nie wiem, może to ja taka grymaśna jestem wink?
                      Byłam tam w zeszłym tygodniu, akwarium i wielki telewizor/telebim na środku sali, wystrój, od którego zęby bolą i ogólnie przygnębiające wrażenie. Zamówiłam "dietetyczną, pieczoną pierś kurczaka", z której serwetkami zbierałam tłuszcz, kaszę (była rozgotowana) i surówki. Nie strułam się, więc może nie jest aż tak źle wink?
                      • imasumak Re: Ale o co ci chodzi? Nikt tu chyba nie wspomni 29.04.13, 07:24
                        Grymaśnicą nie jestem, ale za to smakoszem i byle czego nie jadam smile
                        Wystrój faktycznie nie jest tam najfajniejszy (chociaż TV nie było, gdy tam ostatnio jadłam), ale należy pamiętać, że nie jest to restauracja, tylko coś w rodzaju baru szybkiej obsługi. Najczęściej chodziłam tam w latach 90' - nasza firma miała tam wykupione obiady smile
                      • tosterowa Re: Ale o co ci chodzi? Nikt tu chyba nie wspomni 29.04.13, 12:35
                        Nie jesteś grymaśna. U Babci Maliny skosztowałam chyba najgorszego jedzenia, jakie jadłam w życiu w knajpie, ale było to parę lat temu, nie wiem, jak jest teraz.
        • mamaemmy Miód Malina -to jest też super 28.04.13, 23:05
          Tam organizowałam impreze dla kilku osob-rewelacja,ale wydawałam pieniadze nie swoje :p
          ale tam zawsze jak bylismy we 3 to rachunek nas załamał big_grin smile więc wolę jednak Kampanie Kuflową
    • puza_666 Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 23:14
      Lody od Sycylijczykow na Slawkowskiej. Pycha!!!!
    • kosheen4 Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 23:23
      pizza na dowóz? rewelacja jak dla mnie Piotruś Pan, www.pizzeriapiotruspan.pl/, przywożą szybko i dużo. Telepizza? idze idze... big_grin pizza na miejscu - faktycznie Garden na Dębnikach.
      suszi na dowóz - mi osobiście podchodzi z Haiku.
      pewnie narażę się miłośnikom zapiekanek z placu Nowego, ale niezależnie czy jest to Endzior, czy którakolwiek inna budka w okrąglaku, wszystkie uważam za jednakowe paści, można tym w nocy opędzić głód, fakt, ale nic poza tym. jak już, to lepiej iść trzy kroki dalej, na ulicę Kupa bodajże, i opchnąć coś pysznego u Sycylijczyka w maleńkim barku z paroma miejscami.
      • mamaemmy Re: Wątek dla Lajkoników. 28.04.13, 23:35
        kosheen4 napisała:

> pizza na dowóz? rewelacja jak dla mnie Piotruś Pan, www.pizzeriapiotruspan.pl/, przywożą szybko i dużo. Telepizza? idze idze... big_grin

hehe
        jestem wielbicielką pizzy,z telepizzy zamawiałam na podgórzy (plac getta) i w Hucie (nie wiem dokładnie skąd).Moja Emka nie lubiła pizzy-a jedlismy ja ciagle ,dopiero jak zamówiłam z pizzerii w hucie jak byłysmy u znajomej-to zakochała się w tym smaku .Więc zaczęłysmy zamawiac u nas.
        Jedyna pizza której NIE POLECAM stacjonarnie to pizza w Stajni na Kazimierzu-masakra tongue_out
        Ale piwo tam i klimat jest super-ale pizzy tam nie zamawiajcie big_grin
        • salsadura Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 00:10
          W "Stajni" piwo tylko butelkowe i uważajcie na barmanów, bo czasem ceny biorą chyba z sufitu.
          Byłam wczoraj na tańcach, niefajnie było. Pod tym względem to bardzo nierówna knajpa, ale pewnie jak się przyjdzie większą grupą, to może być ok.
      • kosheen4 jest jeszcze knajpka z widokami 28.04.13, 23:39
        Zielone Tarasy

niestety właśnie wyczytałam, że w weekend majowy nieczynna indifferent
        ale panorama powala, no i w zeszłym roku mieli całkiem fajne żarcie - jak któraś emama jest byznesłomen, to idealna miejscówka na byzneslancze
        a, i przypomniała mi się jeszcze jedna świetna miejscówka w okolicy, Dali: www.daliclub.pl/
        okolica mniej znana niż Rynek i Kazek, a obydwa adresy zacne.
        • gazeta_mi_placi Re: jest jeszcze knajpka z widokami 29.04.13, 08:05
          Dali znam i polecam, ze dwa razy widziałam tam jednego ze znanych polityków.
    • salsadura Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 00:20
      Polecam "Bunkier Cafe" na Plantach (pyszne, duże herbaty w dzbanku i ciasta, szczególnie sernik), ogródek w "Jaszczurach" (chyba najtańsze piwo na rynkuwink) i "Siestę" na Stolarskiej.

Szkoda, że "Bambus" zamknięto sad.
    • zebra12 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 05:33
      smile
    • zebra12 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 05:38
      Lody na Starowiślnej - wczoraj sprawdzałam i nadal dobre smile
      Pizza - DaGrasso, a najlepsza na świecie jaką jadłam była w Milówce smile nie, to nie w Krakowie
      Knajp nie znam, bo nie chadzam, ale kawiarnia, to rzeczywiście Czarodziej. To smak mego dzieciństwa. Tam zamawiałam też ciasta na moje wesele.
    • kura17 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 12:04
      a chimera?
      to byl pierwszy "bar salatkowy", jaki pamietam i zawsze, jak jestem w krakowie, to tam z sentymentem wracam, choc zmienia sie i oferta i wystroj... (nie o knajpe mi chodzi, tylko wlasnie o bar salatkowy).
      • thegimel Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 12:07
        Pamiętam jak w Chimerze kasztany sprzedawali zimną. Chodziłam na nie czasami smile
        • imasumak Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 13:54
          W Chimerze to chyba z 20 lat nie byłam smile
      • ida771 Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 20:13
        Chimera dziś to bar sałatkowy w podwórzu i restauracja na dole. Dobre jedzenie, asortyment szerszy niż 10-15 lat temu za moich czasów studenckich. Jest fajnie, nadal robimy sobie tam babskie spotkania.
    • ashraf Re: Wątek dla Lajkoników. 29.04.13, 14:53
      Ja smile
    • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 10.05.13, 10:31
      W Krakowie Juwenalia, wczoraj chyba grał Kazik, niosło się aż na moje bloki, nagłośnienie musiało być straszne....
      • foringee Re: Wątek dla Lajkoników. 10.05.13, 12:28
        forum.gazeta.pl/forum/w,410,144379557,,Czy_ten_lomot_nie_pozwalajacy_spac.html?v=2
        tongue_outP
        • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 10.05.13, 12:41
          To nawet na Bonarkę się niosło? Ja słyszałam nawet poszczególne słowa piosenek Kazika. Swoją drogą czy były kiedyś Juwenalia bez Kazika (Kultu)?
          • antychreza Re: Wątek dla Lajkoników. 10.05.13, 12:47
            Tam zawsze słychać, w Wianki też. Pamiętam jak zakuwałam do egzaminu a tu nagle "Hej wiła wianki, wiła, wrzucała je do falującej wody". Myąlałam przez chwilę, ża mam omamy słuchowe od prawa karnego.
          • azomim Re: Wątek dla Lajkoników. 10.05.13, 14:12
            Cha cha w Toruniu Kult gra dziś na juwenaliachwink
            Taka studencka kapelabig_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 11.05.13, 18:42
      Oszołomy z wystawką aborcyjną, widziałyście?
    • gazeta_mi_placi Re: Wątek dla Lajkoników. 21.06.13, 21:40
      Wybiera się ktoś na Wianki jutro? Możemy się umówić e-matkową grupą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka