Dodaj do ulubionych

Kolory w mieszkaniu.

21.05.13, 12:17
Czy w dzisiejszych czasach ktos jeszcze nie maluje scian na kolorowo ( pastelowo najczesciej) i i zostaje przy bieli? Szczegolnie w pokojach dzieci?

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:21
      W weekend zaczynamy malowanie pokoi dzieci. Nie będą na biało zdecydowanie-mało tego najchętniej by pomalowali pokoje na wszystkie kolory tęczy. Póki co po dwa kolory na pokój wynegocjowaliśmy. Nie będą pastelowe zdecydowanie. Białe będą sufity i drzwiwink
      • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:35
        > wa kolory na pokój wynegocjowaliśmy. Nie będą pastelowe zdecydowanie. Białe będ
        > ą sufity i drzwiwink

Nie malujcie sufitow na bialo. Dajcie te same kolory co na scianach. Wyglada to o wiele lepiej niz takie biale przescieradlo nad glowa.
        • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:48
          mówisz? tylko póki co wychodzi na to, że dwie ścinany będą w jednym kolorze, dwie w innym. Kolory wybierać jedziemy dopiero w tygodniu więc może jeszcze się coś zmienić
          • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:56
            Mowie mowie smile
            Ostatnio malowalam wiec jestem na biezaco. Mialam dylemat, bo balam sie, ze jak dam kolor na sufit to bedzie jak w trumnie. Ale postanowilam pomalowac jedna sypialnie na probe i zobaczyc co wyjdzie. Efekt jest dokladnie odwrotny, bo sufit wydaje sie wyzszy i jasniejszy. Kolor jest taki:

www.farrow-ball.com/skimming-stone/colours//fcp-product/100241
            Natomiast druga sypialnia jest niebieska, sufit bialy. Wyglada zle, zwlaszcza w porownaiu z druga sypialnia. W przyszly weekend bede domalowywac sufit na niebiesko.

W Twoim przypadku dalabym jasniejszy kolor na sufit.
            • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:29
              W chwili obecnej córka wymyśliła fiolet z żółtym, młody zielony z niebieskim lub zielony z żółtym-na razie nie zdecydował konkretnie, czyli sufity musiałyby być żółte gdyby w obu przypadkach ten żółty był.
              • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:35
                > W chwili obecnej córka wymyśliła fiolet z żółtym,

Oh dear smile
                Nie wiem jakie farby kupujesz, ale osiagniecie takiego efektu, zeby te kolory razem graly bedzie baaaaardzo trudne.
                • asia_i_p Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:48
                  Przy żółci i fiolecie starczy, żeby były o tym samym stopniu nasycenia i czystości i nie będą się gryzły.
                  • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:58
                    Asia widzę, że Twoja tez w fiolet uderza. Możesz wkleić skądś jaki ten fiolet i jaka zieleń mają być u niej?
                    Ja niestety mam słabą wyobraźnię, więc zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić zanim nie widzę...
                    • asia_i_p Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 14:09
                      Farby konkretne jeszcze nie wybrane, ale to będzie coś w tym typie:
                      https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1YEWBUCFSY6Nkwjqe7bsDQqff7JUHk5BzKG00q3NZ4UKSHoS2hQ
                      https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQXyWqTRNJbHDkMNVqg8dvLOJpVLwZPX6ARylOx65_Cekl3KYe

Fiolet na krótszych ścianach (z drzwiami i oknem), limonka na dłuższych.
                      • edelstein Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 12:59

Mamy dokladnie taka sama limonke tylko z biela i fioletowymi dodatkami.
                        • kol.3 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:19
                          W co drugim mieszkaniu jest tak pomalowane.
                          • edelstein Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:44
                            I co w zwiazku z tym?mialam szarosci i roze/filoety,viele,chetnie,czerwienie,teraz man limonke,nawet nie wiedzialam,ze to modne.Mam przemalowac,bo zrobilo sie trendy?
                            • kol.3 Re: Kolory w mieszkaniu. 24.05.13, 05:57
                              Te kolory są modne co najmniej od 5 lat. Wobec tego wszyscy mają mieszkania w tych odcieniach. Jak spod sztancy. Po prostu ludzi nie stać na indywidualizm.
                              • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 24.05.13, 08:37
                                cholerka nie znam nikogo kto ma takie kolory w mieszkaniu, co za zacofani ludzie....
                              • edelstein Re: Kolory w mieszkaniu. 24.05.13, 10:59

Jacy "wszyscy"?nie znam ani jednej osoby,ktora na ten kolor w mieszkaniu,chocby w dodatkach.Kroluja beze,brazy,wanilie.Ja dobieralam kolor pod kafelki i upodobania mego chlopa.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
                                Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
                • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:49
                  No coś ty to podobno super modne połączenie w tym sezoniewink
                  Kupujemy tikkurile jak zwykle, tylko nie było kiedy do próbnika podjechać, więc na razie traktuję wybory dość lajtowo...
                  • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 14:16
                    > No coś ty to podobno super modne połączenie w tym sezoniewink

Wow smile No to mam modnie w domu, bo u mnie kroluje lawenda, zolc i turkus. Ale w dodatkach, bo na sciany bym sie bala, chyba, ze odcienie off-white.
                  • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 22.05.13, 20:40
                    wybrali...trochę jestem rozczarowana bo liczyłam na intensywniejsze i niby najpierw w takie celowali ale pan ich wystraszył twierdząc, że kolor na ścianie będzie mocniejszy niż na próbniku:

Córka takie dwa:
                    www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/kolory/wzorniki_kolorow/wzorniki_kolorow_do_wnetrz/symphony_2436_%28sciany_i_sufity_powierzchnie_drewniane_i_metalowe%29/X342.3565.xhtml
                    www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/kolory/wzorniki_kolorow/wzorniki_kolorow_do_wnetrz/symphony_2436_%28sciany_i_sufity_powierzchnie_drewniane_i_metalowe%29/H307.3565.xhtml
                    Syn:
                    www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/kolory/wzorniki_kolorow/wzorniki_kolorow_do_wnetrz/symphony_2436_%28sciany_i_sufity_powierzchnie_drewniane_i_metalowe%29/X366.3565.xhtml
                    www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/kolory/wzorniki_kolorow/wzorniki_kolorow_do_wnetrz/symphony_2436_%28sciany_i_sufity_powierzchnie_drewniane_i_metalowe%29/X366.3565.xhtml
                    mąż mi jeszcze zrobi wizualizację bo za diabła nie widzę jak to będzie wyglądać
                    • slonko1335 Re: Kolory w mieszkaniu. 22.05.13, 20:43
                      źle mi się wkleiło u syna, drugi kolor u niego jest taki jak córki żółty/pomarańcz, znaczy syn twierdzi, że to pomarańcz, Alka że to żółty w każdym razie oboje ten wybrali akurat.
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 09:01
          pominejsza to pokoj i w ogole wyglada jak nora...
    • maeve_binchy Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:25
      ja mam białe ściany - szczególnie w pokojach dzieci, tylko w przedpokoju szare.
    • velluto Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:29
      Patrząc na wnętrza w różnych programach biel jest rzadkościąsmile królują jakieś koszmarne, jaskrawe kolory, w dziecięcych pokojach, przy stertach zabawek, poduszeczek, dodatków sprawia to wrażenie chaosu.

A w praktyce - większość osób, u których bywam ma białe ściany, gdzieniegdzie z jakimś akcentem stonowanego koloru na jednej ścianie.
    • joana.mz Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:33
      Mamy w całym domu biel.
      W najbliższym czasie będę malować kuchnię (albo zostanie biała albo prawie czarna). Co do pokojów dzieci nie będę im narzucać bieli, zgodzę się na kolory, ale musi być to przedyskutowane (np córka chciała "drzewa" na ścianie, więc zrobimy je na ściance kolankowej albo jednej wyższej)
    • bri Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 12:54
      Ja po bardzo intensywnych kolorach przez pierwszych parę lat w nowym mieszkaniu przemalowałam na biało, łącznie z pokojem córki.
      • niutaki Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:03
        corka chce pokoj na granatowo pomalowac, sypialnie mam bialoczekoladowo-cynamonowodeserowo-jeszcze jakies dwa inne co nie pamietamwink salon oliwkowy, reszta sie jeszcze wykancza wiec wyjdzie w praniu.
    • beataj1 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:17
      W moim pierwszym mieszkaniu miałam najbardziej oczoebne kolory jakie dało rade znaleźć. Było to odreadowanie po dyktaturze bieli w domu rodzinnym.
      Teraz mam raczej łagodne kolory. Ale zawsze są to kolory. Biały kojarzy mi się z gabinetem dentysty (ale może tylko mój dentysta miał biało w gabinecie).
      W sypialni mam teraz stonowany malinowy i brąz ale w tym roku będzie remont i w planach mam biel, łagodny morski i stare złoto. Z lnianymi dodatkami.
      W salonie - kremowe ściany do błękitno brązowych dodatków.
      Pokój córki - błękitne ściany i drewniana podłoga pomalowana na biało.
      Kuchnia - teraz niebiesko żółto ale pewnie też będzie remont w tym roku i podoba mi sie pomysł biało granatowo w stylu marokańskim.
      Inne pomieszczenia: szary w przewadze.

Ale i tak najbardziej lubie niebieski kolor.
      • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:19
        > Teraz mam raczej łagodne kolory. Ale zawsze są to kolory. Biały kojarzy mi się
        > z gabinetem dentysty (ale może tylko mój dentysta miał biało w gabinecie).

Zdajesz sobie sprawe z tego, ze biel bieli nierowna i wyroznia sie jakies sto pare odcieni bieli...?
        • beataj1 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:27
          Koleżanka malarka zawsze mnie uczyła że biały jest jeden i że nie jest to kolor. Tylko biel. Jeśli mamy do czynienia z kością słoniową, kolorem śmietankowym, szarawym, ciepłym lub zimnym oznacza to że nie mamy do czynienia z czystą bielą a z białym z jakąś domieszką.
          Biały jest tylko jeden. Reszta są to po prostu bardzo blade kolory.
          Zakładam że ona była zbyt ostra w sądach jako malarka ale ja jej wierze bo na kolorach zna się lepiej ode mnie.
          Podobnie mówili też koledzy graficy.
          • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:32
            Tym samym rozumowaniem moznaby wywodzic, ze biel jako taka w przyrodzie nie wystepuje. Nawet nie wiem czy w warunkach laboratoryjnych da sie osiagnac czysta biel.
            Bezwzglednie kazda biel ma domieszke jakiegos koloru, jedna mniej, druga wiecej wiec kolezanka malarka mogla sobie mowic.
            Dla przykladu pare probek bieli:

www.farrow-ball.com/all-white/colours//fcp-product/102005
            • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:39
              zle mi sie skopiowalo:

www.farrow-ball.com/wimborne-white/colours//fcp-product/100239
              www.farrow-ball.com/strong-white/colours//fcp-product/102001
            • beataj1 Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:42
              E tam, twórcy farb mogą każdy kolor nazwać w najbardziej nawet poetycki sposób. Można też nazwać czarny kolor: białym mroźnym porankiem widzianym oczami niewidomego,

Nie mam teraz pod ręką pantonierki ale jestem na 90 % pewna że występuje tam tylko jedna biel. Reszta to są domieszki.
              Biały jest jeden. Niewprawne oko oczywiście może nie wychwycić różnicy pomiędzy bardzo bladym prawie białym niebieskim a bardzo bladym prawie białym czerwonym. Mało tego ważne jest jeszcze podłoże na którym się dany kolor kładzie.

W teorii koloru biały jest jeden i nie jest kolorem (tak samo jak czarny) reszta jest już jakimś kolorem. I jesli podaje sie składniki CMYKa takich kolorów jest tam jakaś domieszka.

Jeśli chodzi o malowanie mieszkań nikt szat nie będzie rozrywał że kolor ma odrobinę więcej żółtego w składzie czy też czerwonego. Dlatego przyjmuje się że jest wiele rodzajów białego.
              Ale tak nie jest.
              • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:58
                > E tam, twórcy farb mogą każdy kolor nazwać w najbardziej nawet poetycki sposób.

Alez to nie o to chodzi zupelnie. Chodzi o to, ze rozne firmy nie wyprodukuja nigdy tego samego odcienia bieli. Nawet jesli beda sie staraly uzyskac czysty bialy to w praktyce zawsze te odcienie beda rozne. Bialy Duluxa bedzie zawsze inny niz bialy Sniezki mimo, ze zaden nie bedzie zawieral domieszki innego koloru. Dlatego wyprodukowac mozna ok. stu roznych odcieni koloru, ktory bedzie sie wydawal bialy, a biela nie bedzie. FABRYCZNIE jest to niemozliwe.

> Biały jest jeden. Niewprawne oko oczywiście może nie wychwycić różnicy pomiędzy
                > bardzo bladym prawie białym niebieskim

Ja nie mowie o bialym niebieskim, ja mowie o tzw. kolorach off-white. One NIE MAJA domieszki niebieskiego, czy jakiego tam, tylko sa po prostu biale. Roznice miedzy nimi wylapiesz tylko zestawiajac je obok siebie. Jesli bedziesz patrzec oddzielnie to beda to kolory biale. Niewprawne oko nie ma tu nic do rzeczy.

> W teorii koloru biały jest jeden i nie jest kolorem (tak samo jak czarny) reszt
                > a jest już jakimś kolorem.

W teorii koloru, w ogole nie istnieje cos takiego jak kolor tylko rozne poziomy energetyczne elektronow. Bialy jest dokladnie takim samym "kolorem" co limonka.

> obinę więcej żółtego w składzie czy też czerwonego. Dlatego przyjmuje się że je
                > st wiele rodzajów białego.

NIe, nie dlatego. Dlatego, ze fabrycznie NIE DA SIE uzyskac idealnie bialego koloru. I nie dlatego, ze ktos dodaje do niego zoltego.
    • rhaenyra Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:22
      bialy mam tylko sufit w lazicne i przedpokoju'
      reszta kolorowe
    • landora Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:23
      Ja mam limonkę w różnym natężeniu wraz z bielą w większości pomieszczeń, tylko w sypialni turkus i jasny szary.
    • kiddy Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:25
      Ja mam waniliowe, prawie białe. U nas się sprawdzają. Farba jest lateksowa i dobrze się zmywa zabrudzenia, poza tym zmywanie nie zostawia "wyświeconych" sladów tak jak na jedynych dwóch ścianach, które mam w kolorze. Tam to dopiero widać zabrudzenia...
      • aga_sama Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:37
        Niebieski u syna, ciemnoszary w przedpokoju i kuchni, w pozostałych pokojach białe ściany, sufity, drzwi i prawie białe podłogi. Łazienki biało-czarne, meble w większości białe + okleina/ fornir dąb. Plamy koloru: kanapa, poduszki, krzesła itp
        Tak od 3 lat, dobrze nam. Jeżeli zastanawiam się nad zmianą, to tylko czy szarości nie przemalować na ciemną oliwkową zieleń lub granat.
        • 3-mamuska Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:49
          U nas tylko w pokoju u syna biel... Reszta kolor.
          Ale ostatnio zastanawiam sie właśnie nad zmiana, jasny neutralny kolor w całym domu i tylko dodatki bedą w danym pomieszczeniu oznaczać kolorystyke.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
    • asia_i_p Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:42
      Ja mam kolorowo tylko u dziecka - mąż lubi białe pomieszczenia, mnie nie przeszkadzają, więc się zgodziłam na białe. U dziecka w tej chwili ściany żółte (trzeba było ocieplić odziedziczoną po poprzednich właścicielach niebieską podłogę), teraz podłoga będzie wymieniana na brąz a ściany dziecko zażyczyło sobie zielone i fioletowe. Uzgodniwszy, że na myśli ma limonkę i ciepły odcień fioletu z okolic fuksji, powiedzieliśmy OK.
    • chlodne_dlonie Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 13:49
      Mam jasno waniliowe ściany w salonie i aneksie kuchennym - bardzo mi się podobają, pomimo upływu latwink i spory dylemat - malowanie przede mną (latem) i zastanawiam się czy zaryzykować i pomalować ścianę na ciemniejszy odcień (tego samego koloru wink), czy nie..?
      Taka konserwa ze mniewink

Za to córkę mam nowoczesną i wymyśliła sobie nowe tapety do swojego pokoju (od poprzedniego remontu były białe w drobne pomarańczowe, żółte i czerwone kwiatki + pomarańczowe dodatki: rolety, firanki, lampa). Zażyczyła sobie ściany we wzór widziany gdzieś w którymś z marketów budowlanych - w..londyńskie budki telefoniczne, heh

Po negocjacjach stanęło na jednej ścianiewink, ale i tak jakoś słabo to w niewielkim pokoju widzę..Zwłaszcza przy dużej ilości absolutnie niezbędnych plakatów, zdjęć itp. na tychże ścianach..Jak tu przekonać małolatę, że będzie kolorystyczny misz-masz..? suspicious
    • saszanasza Re: Kolory w mieszkaniu. 21.05.13, 14:24
      u mojej córki w pokoju bazą jest biel: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3389140,2,1,image.html
      u syna również, aczkolwiek jedna ściana jest szara.
      ściany w przedpokoju i kuchni równieź są białe, salono-sypialnia szara.
      • zoe7 Sasza.... 23.05.13, 09:35
        Piękna córka, piękny pokój smile
        • saszanasza Re: Sasza.... 24.05.13, 07:08
          zoe7 napisała:

> Piękna córka, piękny pokój smile

dziękismile
    • lola211 Re: Kolory w mieszkaniu. 22.05.13, 22:56
      Własnie malujemy mieszkanie.Pokoj córki bedzie biały,tylko 2 wnęki w kolorze kiwi na jej prośbe- cóz, chce to ma.Lubie białe sciany.
    • ma_dre Re: Kolory w mieszkaniu. 22.05.13, 23:17
      uwielbiam biel! o pokoje dla dzieci nie pytaj, bo dzieci w wieku, kiedy chce sie decydowac samemu i kiedy biel nie jest zazwyczaj ulubionym kolorem wink
    • zuwka Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 07:51
      ja. Mam wszędzie białe ściany. Zwłaszcza zależało mi na bieli w pokoju dziecięcym plus białe meble. Zabawki są wystarczająco kolorowe.
      • heca7 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 08:07
        U nas różne kolory. Saloon + przedpokój szare. Jadalnia... ciemnoburaczkowy. Kuchnia kremowy. Hol i schody na piętro w odcieniach beżu czy raczej caffe latte. Gabinet ciemnozielony, nasza sypialnia czerwona. Pokój córki wygląda jak pomalowany lakierem metalic samochodowym wink na kolor coś jakby seledynowy. I na koniec pokój chłopaków jasnoniebieski.
    • solejrolia Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 09:07
      w dużym pokoju mam beże i ciemne brązy, dodatkami w ostrych kolorach przełamałam tzw. "nudę". pozostałe pomieszczenia mam albo czysto białe, albo bardzo jasne, ale tam już nie powinnam szaleć z ostrymi barwami, ze względu na wielkość pomieszczeń- lubię jasne ściany, bo optycznie powiększają pomieszczenia.
      a w pokoju dziecięcym kolor dodatkowo powinien być bardzo spokojny (czyli właśnie najlepiej biały), bo tam jest tyle zabawek i różnych kolorowych elementów, że jasne ściany bardzo fajnie "uspokajają" te feerie barw.

mieliśmy w pokoju dziecięcym tapetę w kolorze ostrym żółym w niebieskie wzorki, plus mnogość kolorów z zabawek, książeczek, i dodatków, jak wchodziłam to od razu miałam wrażenie chaosu i bałaganu, i nie wiadmo gdzie oczy podziać, dlatego jasne,spokojne kolory w dziecięcym to dla mnie konieczność.
      • bei Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 09:17

• zazou1980 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 09:23
      młoda ma białe meble, bez kolorowych ścian pokój wyglądał by mdło. ściany dodają tam życia...

http://www4.picturepush.com/photo/a/13134502/640/Anonymous/DSC-0933.jpg

http://www4.picturepush.com/photo/a/13134527/640/13134527.jpg
      • naomi19 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 12:55
        Jezus Maria.

Ja mam białe mieszkanie gdzieniegdzie z elementami błękitu/ nie-chamskiego niebieskiego tzn plamy koloru, do tego biało-szarą podłogę wszędzie, białe listwy przypodłogowe, białe okna, białe parapety, białe drzwi.
        U córki mam bardzo jasny róż, na pierwszy rzut oka praktycznie biały, do tego białe meble. A i tak jest mega pstrokato!
        W kuchni białe meble i piekarnik, kafle niebieskie pasujące do całości wystroju, w salonie jasne- nie białe meble plus bardzo duży dębowy stary stół
        sypialnia biało błekitna, meble pasujące, z takimi wstawkami
        całość jest spójna, wszystko do siebie pasuje
        cierpiałabym, gdybym miała 1 pokój fioletowo-żółty, salon bezowy, sypalnie niebieską a kuchnię żółtą, łazienkę brązowo-szarą i wszędzie inna podloge
      • mabingo Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 17:51
        Zgadza się. I dobrze że sufit jest biały a nie w kolorze ścian.
      • podkocem Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:24
        sorry zazou, ale ten pokój jest zupełnie nieprzemyślany.
      • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 24.05.13, 12:03
        Mdly to jest ten sraczkowaty kolor na scianach.
    • loola_kr Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 12:58
      ja mam wszędzie białe ściany, nie znoszę kolorów...
    • kkalipso Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:15
      Kiedyś miałam kolorowo.Obecnie salon,kuchnia,sypialnia kawa z mlekiem.Pokój córki delikatny pistacjowy.

Mam dość mojej nudnej sypialni,jeszcze rok temu miała kolor wrzosowy,jedna ściana ciemniejsze i było tak miło i romantycznie (teraz z tą kawą z mlekiem) jest mdło i bezbarwnie.
      Kupiłam już ładne nowe nakrycie z poduchami i mam zamiar męża zagonić do malowania jak najszybciej ,tylko muszę się zdecydować na jaki kolor.Szary lub niebieskawy chodzi mi po głowie.

Coś takiego ...

https://cdn.wnetrzarium.net/media/catalog/cache/60KkDYRSU%252FdKNXAp%252BugWhJpHpsvLC%252Fl3Kh1uJCEvg2Bq333fUKbdV5p1mHm1/szara-sypialnia.jpg
    • kol.3 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:18
      I w dzisiejszych czasach i w dawnych czasach ważne jest i było zachowanie indywidualnego charakteru mieszkania i nie uleganie owczemu pędowi. Dziś co druga osoba ma na ścianie w pokojach fuksję, lawendę, żabią zieleń itp. W kuchni zabudowa jednakowa u wszystkich jak spod sztancy z obowiązkową wyspą a między szafkami obowiązkowa jazgotliwa laserowa tapeta i szyba.
    • podkocem Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:20
      Ja
      Wszystkie ściany białe. Od 5 lat w 4 różnych mieszkaniach.
    • karro80 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 18:43
      Nie lubię białych ścian. Miałam w poprzednim domu - myślałam, że lubięsmile
      Teraz mam wanilię i niebieski w całym domu- w sypialni białe meble, w dużym łączone w białym, młoda ma pokój w kolorze niebieskim z meblami w kolorze buku i kanapą prawie w kolorze ściansmile. Sufity białe, drzwi białe.
      Ogólnie lubię jasne kolory, ale jednak białe ściany mnie męczą - a byłam pewna, że uwielbiam.
    • lilka69 Re: Kolory w mieszkaniu. 23.05.13, 22:38
      to ja teraz na koniec. uwielbiam biel i mamy wszedzie te biel.
    • evee1 Re: Kolory w mieszkaniu. 24.05.13, 05:49
      A co robicie, jezeli macie biale sciany i biale drzwi oraz listwy przypodlogowe, ale elementy drewniane pomalowane biala farba olejna maja tendencje do zolkniecia z czasem. Moje dzwi i framugi po 8 latach od ostatniego malowania maja obecnie taki sam kolor jak waniliowe sciany sad.
      Ja marze o bialosciach, ale obawiam sie tej zolci, ktora mi wykdzie w farbie olejnej na drzwiach, oknach i framugach.
      • d.o.s.i.a Re: Kolory w mieszkaniu. 24.05.13, 12:56
        A co robicie, jezeli macie biale sciany i biale drzwi oraz listwy przypodlogowe
        > , ale elementy drewniane pomalowane biala farba olejna maja tendencje do zolkni
        > ecia z czasem. Moje dzwi i framugi po 8 latach od ostatniego malowania maja obe
        > cnie taki sam kolor jak waniliowe sciany sad.

Mysle, ze 8 lat to dlugo i w sumie po tym czasie mozna przemalowac.
        Poza tym, moze sprobowac z lepszej jakosc farba? Benjamin Moore, Farrow & Ball? To sa farby oparte na naturalnych skladnikach, a nie mieszalniku i wraz z wiekiem nabieraja charakteru.
        Wszystkie Duluxy, sruksy to juz po pol roku maja zmienione kolory.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka