Dodaj do ulubionych

Dzieci same na odkryty basen

03.07.13, 14:40
Dwóch chłopców: 12 lat i 10. Bracia.
Relacje między nimi okresowo mocno burzliwe.
Od rana mi jęczą, że chcą pojechać z kolegą z klasy starszego syna na basen.
1. Podróż na rowerach, chodnikiem i ulicą.
2. basen troszkę oddalony od miejsca zamieszkania (ok 30 min spacerkiem)
3. basen odkryty, zatłoczony, pewnie będzie wariactwo, bo do użytku również zjeżdzalnie.

I teraz: puściłybyście samych?
Bo ja raczej nie bardzo, nie bardzo gościom ufam.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 14:43
      Brak zaufania to kluczowa sprawa w tym wypadku. Wiek nie ma tu nic do rzeczy.
    • jamesonwhiskey Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 15:18
      12 lat okolice 5 klasy
      zaczynam doceniac ze w tym wieku nikt mi nie siedzial na glowie bredzac cos o braku zaufania
      • przystanek_tramwajowy Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 15:31
        jamesonwhiskey napisał:

> 12 lat okolice 5 klasy
        > zaczynam doceniac ze w tym wieku nikt mi nie siedzial na glowie bredzac cos o b
        > raku zaufania

Nie pilnowali cię i stuknąłeś się solidnie w główkę.
      • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:51
        czy zdanie pozostałoby bez zmian, gdybyś dowiedział się, że pytanie dotyczy 12-latka, który w zeszlym roku złamał se kompresyjnie kręgosłup?
    • myelegans Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 15:22
      Nie. Zreszta u nas na basenie dol lat 12 dzieci musza byc pod opieka doroslych, wiec i tak sie nie kwalifikuje.
      za 2 lata tak, w tym wieku nie
    • gaskama Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 15:26
      Nie puściłabym.
    • kiddy Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 15:31
      A co mówi regulamin basenu? Czy dzieci w tym wieku nie muszą być pod opieką dorosłych? Wydaje mi się, że obciążanie 12-latka odpowiedzialnością za 10-letniego brata na basenie to trochę za dużo.
      • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:04
        mi też
        poza tym dzieci w tym wieku raczej miewają durne pomysły
    • majenkir Re: 03.07.13, 15:34
      Bardziej bym sie bala drogi "do" niz samego basenu.
    • ichi51e2 Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:00
      Moj bratanek ma prawie 11 latek. Czasem niezle potrafi zaskoczyc beMyslnoscia. W zyciu bym nie puscila samego a juz z mlodszym pod opieka to w ogole.
    • volta2 Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:05
      w zeszłym roku byłam świadkiem jak 8 letni chłopiec sam się spakował na basen, sam tam pojechał rowerem, od mamy wziął 2 zeta na wstęp.
      spacerkiem też ok. pół godziny, jazda chodnikiem z przekraczaniem jezdni.

po tym jak dziecko pojechało my wyszłyśmy za nim z domu i po dotarciu na miejsce okazało się że dziecko jest nad basenem, wszystko jest w porządku.
      nie był to oczywiście jego pierwszy raz - najpierw przeze rok czy dwa bywał tam z rodzicami, potem z dużo starszym bratem a rok temu właśnie sam.

różnica to taka, że basen jest na terenie szkoły, do której chodzi chłopiec i rzecz nie dzieje się w mieście a na terenie wsi o statusu gminy.

ja bym puściła, ale za zgodę odpowiedzialne byłoby to, że dzieci chodziły w ciągu roku na basen, na zajęcia dodatkowe z trenerem i po prostu nieźle pływają.
      no i kwestia lokalnej społeczności, czyli jeśli młodzież tam bytująca nie byłaby zbyt podejrzana(młodzieżówka legii albo coś z gatunku młodych blokersów)
      no i lepszy taki basen niż zbiornik występujący w przyrodzie, typu glinianka, jeziorko z pijawkami.
      • ola33333 Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:08

ja bym chyba nie poscila.
        A czy oni umieja plywac?
    • misterni Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:13
      Nie, absolutnie.
      • verdana Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:20
        Nie. Szczególnie obarczenie 12-latka odpowiedzialnością za brata na basenie wydaje mi się nie do przyjęcia. Mój przyjaciel w tym wieku poszedł sam z bratą szosą do miasta. Brat wyrwał sie i wpadł pod samochód. Przez pewien czas nie było wiadomo, czy przeżyje. Chłopak o mało nie popełnił samobójstwa.
        Wprawdzie ostatecznie bratu nic sie powaznego nie stało, ale znajomy do dziś nie moze o tym mówić.
        • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:46
          ha!
          post ten założyłam, żeby przekonać starszego syna, że nie jestem wyjątkiem, który uważa, że pomysł pójścia w tym wieku samotnie na basen jest od czapy

ematka jak zwykle niezawodna smile

dzięki dziewczyny, kochane jesteście
          • sanrio Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 17:16
            a ja się dziwię, bo w wieku 10 lat właśnie pierwszy raz poszłam sama z koleżanką na basen odkryty. Do celu miałyśmy około 2-3km, pieszo. W wieku 12 to już regularnie i codziennie w miarę warunków chadzałam. A zabawy były tam przeróżne, najlepszą było wrzucanie przez chłopaków do wody - ile znajomości się tam pozawierało i pierwszych zauroczeń to nie pomnę. Wspaniale to wspominam i współczuję twoim dziecią Yenna że nie będą takich wspomnień miałytongue_out
            • hanna26 Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 18:44
              Sądząc po "dziecią", raczej ci to na zdrowie nie wyszło. Musiałaś się tam solidnie walnąć w czoło. Też oczywiście współczuję.
              • przystanek_tramwajowy Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 18:52
                Ale za to ile znajomości zawarła! W wieku 12 lat!
              • bloopsar Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:45
                > Sądząc po "dziecią", raczej ci to na zdrowie nie wyszło

Pierwszy raz na e-matce? tongue_out
                • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:48
                  no chiba tak wink

kurcze, zapomniałam dodać, że dzieci pochodzą z patologicznej rodziny, nieposiadającej (dobrze napisałam "nie" z imiesłowem odczasownikowym czy jakimś tam inszym?) bidetu
                  • bloopsar Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:58
                    > zapomniałam dodać, że dzieci pochodzą z patologicznej rodziny

Oj to już po nich, nieważne czy na ten basen puścisz czy nie wink
                  • asia_i_p Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 20:25
                    Dobrze napisałaś, ale jako córka polonistki nie omieszkam się wyzłośliwić, że imiesłowy wszystkie odczasownikowe są, tyle że się dzielą na przymiotnikowe i przysłówkowe. wink
                    • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 22:26
                      ha! na usprawiedliwienie jedynie powiem, że szkołe dawno kończyłam i analfabetyzm wtórny mi się objawił wink
                • sanrio Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 22:24
                  ach, ci nowicjusze!
            • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:31
              spox, wymyśliły se insze, równie interesujące zajęcie
    • loola_kr Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:29
      Nie, 13-letniej córki nie puściłam na basen z koleżanką - chciały iśc ale zarówno ja jak i mama drugiej dziewczynki byłyśmy przeciw.
    • volta2 Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 16:33
      a, dodam, że ja bym puściła ale w żadnym wypadku nie obarczałabym starszego odpowiedzialnością za młodszego.
      młodszy to 10 latek, ma swój rozum, powinien działać na własne konto.

i pewnie bym pognała za nimi z lunetą, by sprawdzić co tam się dzieje. tylko żeby mamuśki w krzakach z lunetą nie posądzono o pedofilię tudzież podglądactow jakie?
    • jematkajakichmalo Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 17:04
      Raczej bym nie puscila. Pisze raczej bo wszystko zalezy od dojrzalosci obu chlopcow, od tego kim jest ten kolega, ktory idzie z nimi.
      Balabym sie chyba o to, ze starszy brat z kolega "wypna sie" na mlodszego i go zostawia samemu sobie (skoro ich kontakty sa ostatnio nienajlepsze).

Poza tym co to za basen i jakie towarzystwo sie tam kreci? Niech ich ktos wyczai, zaczepia (jacys starsi chlopacy itp.). Za bardzo bym sie bala.
    • czar_bajry Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 17:08
      Jeśli nie ufasz to nie puszczaj. Mój 9 latek dość samodzielny ale na basen odkryty chodzi tylko z opieką już na miejscu jest puszczany luzem i co jakiś czas ma się meldować.

Sam chodzi tylko na zajęcia z pływania oraz na basen ( na którym ma zajęcia) widzę z okna jak idziesmile
      • 77kunda Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:03
        samego może bym i puściła ale nie dałabym mu pod opiekę rodzeństwa
    • kozica111 Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:08
      Nie, ze względu na pedofilii.
    • kropkacom Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:43
      Te dylematy kiedy przychówek już nie małe dziecko, a jeszcze nie nastolatek...

Nie, nie puściłabym. Ja nie lubię jednak ryzykować. Dwójkę dzieci mam i chce aby tak pozostało. Jak chcą iść młode nad wodę to się zbieram i idę (lub idziemy) z nimi. Jak mam inne plany to trudno. A syna starszego zapytaj czy jest gotowy na odpowiedzialność za życie brata.
      • yenna_m Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 19:46
        się chłopak uparł i nie trafiało, trzeba było zastosować zdecydowane "nie, bo nie"

podrośnie trochę - to se będzie chodził
        też lubię mieć dwoje dzieci
    • asia_i_p Re: Dzieci same na odkryty basen 03.07.13, 20:22
      Pewnie bym nie puściła, chociaż mój mąż w tym wieku chodził sam. Ale ja jestem panikara.
      Rozumiem, że boisz się dojazdu, bo na basenie to z moich obserwacji nie rozszaleją się za bardzo, ratownicy mają oko na młodzież i (przynajmniej u nas) ukrócają nadmierną fantazję zawczasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka