Dodaj do ulubionych

Zakupy internetowe - czy to jest zgodne z prawem?

03.07.13, 15:05
Po raz kolejny zamawiam akcesoria bugaboo (za kazdym razem gdzie indziej) i po raz kolejny to samo - po paru dniach dowiaduje sie ze towaru nie ma na stanie - bedzie za 2 tygodnie (ktore zwyczajowo przeciagaja sie w miesiac - dwa) tym razem sie wycwanilam i wzielam za pobraniem ale poprzednio zaplacilam przy zakupie. Szlag mnie trafia. Czy sklep moze wystawiac towar ktorego nie posiada?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Zakupy internetowe - czy to jest zgodne z pra 03.07.13, 15:25
      Też się tak kiedyś nacięłam. Siedzisko wózka szło do mnie dwa miesiące i nie doszło, kasę odzyskałam po przeszło pół roku.

Teoretycznie sklep może wystawić towar, którego nie ma na stanie w magazynie, pod warunkiem że w opisie towaru widnieje fraza "towar na zamówienie" i widełki czasowe ile realizacja zamówienia trwa.

Niektórzy właściciele sklepów internetowych próbują być cwani i obejść ten przepis - w regulaminie sklepu (najchętniej małą czcionką) umieszczają wyrażenie jakoby "wszystkie towary były towarami na zamówienie chyba że opis danego przedmiotu stanowi inaczej" a w opisach towarów już tej frazy nie ma... Potem jak przez miesiąc nie możesz się doczekać na dostawę to jeszcze Ci napiszą w mailu że sama sobie jesteś winna że taka głupia jesteś i nie przeczytałaś regulaminu a oni ci zamówiony towar wyślą, ale nie wiedzą kiedy bo dostawca niecdojechał/braki w hurtowni/dystrybutor zmienił ceny/etc - ale to już jest naginanie prawa poprzez celowe wprowadzenie klienta w błąd i możesz żądać anulowania umowy kupna-sprzedaży i zwrotu gotówki (ale łatwo nie jest, takie sprawy ocierają się zwykle o Rzecznika Praw Klienta i Konsumenta oraz Policję i potrafią się ciągnąć miesiącami).

Moja rada - zamawiaj tylko w sprawdzonych sklepach internetowych, najlepiej takich które mają status oficjalnych importwrów czy dystrybutorów. Lub też na allegro, bo tam jednak łatwiej zweryfikować sprzedawcę i odzyskać pieniądze w razie czego.
      • ichi51e2 Re: Zakupy internetowe - czy to jest zgodne z pra 03.07.13, 16:04
        No wlasnie oficjalny dystrybutor tym razem... Szlag mnie trafia - no chociaz budki letnie i torby podrozne mogliby na wakacje zamawiac... Ja rozumiem ze im sie nie chce gotowki mrozic ale kurcze blade...
        • thea19 4kids? 04.07.13, 08:42
          jak zamawialam tapicerke do bee+ w sierpniu, tak do tej pory nie doszla. kupilam gdzie indziej.
          • ichi51e2 Re: 4kids? 04.07.13, 09:10
            Ech... Dokladnie i jeszcze mi powiedzieli ze nie rozumieja o co chodzi i ze towar ktory sprzedaja jest bardzo chodliwy wiec nigdy go nie ma.
            I tak lepiej niz w wozki-foteliki gdzie za kazdym razem jak dzwonilam mowili ze ym razem na 100% doloz do zamowienia... Przez 2 miesiace.
            • bei L.M 04.07.13, 11:00
              Opisywałam już tu, ale wątek skasowano ( pewnikem dlatego, ze reklama L.M na wyborczej hasała. Nawet na oślej nie wylądował smile.
              Kliknęłam w reklamę, ktora wabiła niską ceną za towar.
              W czasie formalizacji,zamowienia cena wzrosla o 20 pln, kupilam cztery sztuki towaru.
              Wyszło, ze przesylka to 130 - gdzie marni sprzedawcy a Allegro wysyłają tą samą firmą kurierską za 1/4 ceny.
              Chciałam później zmienic w zamowieniu kolor produktu.
              Nie można, mimo, ze cena i gabaryty , producent bez zmian.
              W koncu anulowalam zamowienie- Pan byl bardzo mily.
              Gdy zadzwonilam, przeprosil mnie w imieniu firmy.
              Wcześniej sklep nie odpowiadal na maile a ja liczylam na te zwykle przepraszam.
              Anulowalam, bo na towar czekalabym najmniej 18 dni.
              W realnym sklepie L.M nikt nie umial powiedziec, kiedy mozna towar kupic.
              Powiedziano mi, ze pieniądze będą przelane w poniedzialek, w ten przyszły.
              Urlopy w duzej firmie. W czasie rozmowy Pan wpadł na pomysl, ze jutro będzie Kierownik, może On wyrazi zgodę, by oddac je wcześniej ( 766 pln).

Myślałam, ze duża , znana firma to dużo większa gwarancja rzetelności.
              I tak cieszę się, ze trafiłam na milego pracownika, ktory chcial mi pomoc.
              • ichi51e2 Re: L.M 04.07.13, 11:33
                Twlerqz zawsze zawsze biore za pobraniem. Ja jestem za stara zeby sie z ludzmi szarpac.
                • run_away83 Re: L.M 04.07.13, 11:59
                  Ja mam teraz zagwozdkę, bo wymyśliłam sobie wózek i fotelik dla kolejnego potomka, którego nie mają w żadnym sklepie stacjonarnym w moim mieście (na zamówienie też nie bardzo chcą mi ściągnąć), na allegro posucha. I znalazłam kilka sklepów internetowych mających owo cudo w swojej ofercie, ale to małe, nieznane mi firmy i trochę się obawiam u nich zamawiać, bo nie mam ochoty utopić sporej kwoty pieniędzy, dwa miesiące użerać się mailowo i telefonicznie próbując się dowiedzieć gdzie jest moja przesyłka, a potem pół roku czekać na zwrot kasy uncertain
    • nihiru Re: Zakupy internetowe - czy to jest zgodne z pra 04.07.13, 12:06
      jak kupuję w necie to zawsze płacę przelewem i jeszcze się nie nacięłam.

za to zamówiłam w marcu lampę w sklepie stacjonarnym, miała być w czerwcu, będzie w sierpniuuncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka