Dodaj do ulubionych

Pralka - co ważne?

06.08.13, 19:03
Pralka mi dycha ostatkiem sił, tłucze się w niej coś, wiekowa, więc nie ma sensu naprawiać.

Siedzę, szukam nowej i oto okazuje się, że jest pełno różnych nowych funkcji, programów,
technologii, o których zielonego pojęcia nie mam. Jakieś Fuzzy Logic, Time Manager, Woda Plus, programy parowe, ochrona przed zgnieceniem itd. Napiszcie przede wszystkim czy faktycznie do szczęścia potrzebne są, czy po początkowej fascynacji okazały się niepotrzebnym gadżetem.

Piszcie e-mamy, bo wy wszystko wiecie, za co kochacie swoje pralki, a co okazało się przerostem formy nad treścią.
Obserwuj wątek
    • giokonda.it Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 19:10
      BOSCH działa bez zarzutu od wieeelu lat. Korzystam z funkcji:
      - ochrona przed zagnieceniami
      - płukanie extra
      - intensywnie

i wystarczy.
      • nelamela Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 19:20
        Pierwsza pralka-wybajerzona na maksa.Tak naprawdę używałam trzech programów.Po pięciu latach zaczął świrować panel sterujący elektroniką.W serwisie okazało się że wymienia się całość bo to wszystko jest zatopione w plastiku i nie wymienia się poszczególnych elementów.Nowy panel plus wymiana był w cenie nowej pralki.Kupiłam Boscha bez żadnych bajerów i śmiga tfu tfu.Na pewno kupując nową pralkę nie kupiłabym żadnych wodotrysków bo tak naprawdę używam góra trzech programów a zresztą jak oświecił mnie serwisant że sprzet produkuje się na jakieś 5-7 lat bo producent poszedłby z torbami.Pozdrawiam.
        • igge Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 19:28
          ja mam bardzo starą pralkę indesit i dziw że jeszcze chce prać
          Z perspektywy tych kilkunastu lat uważam, że bez sensu kupiłam nie samą pralkę tylko pralkosuszarkę bo funkcji suszenia używałam może z 5 razy przez te wszystkie lata
          Natomiast lubię mieć suszarkę na dłuższych wyjazdach w ośrodku wczasowym
    • majarzeszow Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 19:34
      W moim Boschu kocham ochrone przed zagnieceniami. przy uzyciu tej funkcji i dobrym rozwieszeniu praktycznie niewiele rzeczy juz prasuje. dobra jest tez funkcja time perfect (pewnie w roznych firmach roznie sie toto nazywa). skraca znaczaco czas prania, nie międli 2,5 godziny rzeczy ktore wymagaja jedynie odswiezenia (typu bluzeczki do pracy) - skraca do 49 minut około.
      aha, i byle nie kupowac pralkosuszarki, bo to bezsens totalny. na pelny wsad mozna suszyc tylko polowe, a druga i tak trzeba rozwiesic. ja mam osobno suszarke, tez boscha. z racji miejsca, jedna stoi na drugiej i dobrze wspolpracuja smile
    • ga-ti Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 20:42
      Miałam boscha 10 lat, wąski, pakowany od góry, prał często i w różnej wodzie. Padł i naprawić się nie opłacało. Kupiłam Elektroluxa, też wąski od góry pakowany, bo do takiego się przyzwyczaiłam. Pan na dziale mnie uświadomił, żebym nie liczyła na kolejne 10 lat prania, bo obliczoną mają żywotność na 5, góra 7 lat. Starałam się, by nie był zbyt wypasiony w przeróżne wyświetlacze, coby mi się to nie zepsuło - komentarz pana z działu pralek jak wyżej wink
      Korzystam z kilku programów, szybkiego do bawełny i czegoś mocniejszego do dżinsów, reguluję temperaturę i mam 1000 obrotów wirowania (choć chciałam więcej). Całej masy wynalazków jeszcze nie sprawdzałam. Mam opcję ustawiania czasu prania w zależności od zabrudzenia - fajne i opóźnienia włączenia pralki - też przydatne.
      To co mnie cieszy najbardziej to: pojemnik na proszek - umocowany jest nie na drzwiczkach tylko na dole, na korpusie pralki (głupio brzmi wink ) i łatwo można go zdjąć i umyć, co w przypadku boscha było baaardzo trudne, a w zakamarkach pojemnika niewykonalne.
      Lubię moją pralkę smile
    • maggorlo Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 20:48
      Ja mam Cnady i uwielbiam w niej 18 minutowy program szybkiego prania.
      • marzeka1 Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 20:53
        " funkcja time perfect (pewnie w roznych firmach roznie sie toto nazywa). skraca znaczaco czas prania, nie międli 2,5 godziny rzeczy ktore wymagaja jedynie odswiezenia (typu bluzeczki do pracy) - skraca do 49 minut około. "

- poręczna funkcja: u mnie jest to przycisk pranie: normalne (ponad godzinę), eco (wtedy 45 minut) i intensywne: dłużej).
        Też polecam pralkę, aby miała ten program prań krótkich , w formie przepierki prawie.
        • carmita80 Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 21:16
          Mam pralke suszarke z systemem direct drive. Pralka sama ustala dlugosc prania w zaleznosci od wsadu (wazy) temperatury, ilosci obrotow wirowania itp. Oczywiscie ma programy prania, najkrotszy czylo odswierzenie to 30 min przy 30° C i 400 obrotach wirowania. Obroty i temp mozna w tym programie zmienic manualnie. Ma wsadu 9kg co jest optymalne w rodzinie 2+2 a suszenia 6 kg. Opcja suszenia jest jak najbardziej przydatna zwlaszcza zima, latem, jesienia i wiosna susze pranie w ogrodzie na linkach, za to skarpety, majtki ktorych jest "sto tysiecy" zawsze suszarka bo nie chce mi sie tego wieszac. Suszarka ma opcje ecco, do szafy i rozne czasy. Pralka moze prac na zimno, opoznione wlaczenie, pamiec kiedy brak pradu i zaczyna od mozementu w ktorym skonczyla,extea plukanie itp. Jest prosta w obsludze i badzo cicha.
    • jematkajakichmalo Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 21:17
      Dla mnie wazna byla ilosc obrotow, my mamy 1600 i pranie wyciagam lekko wilgotne doslownie.
      Potem mam niby kilka juz "gotowych" programow na rozne prania, ale wlasciwie uzywam jednego i dodatkowo przyciskow regulujacych obroty, tempterature i czas prania.

Dodatkowego plukania czy ekstra wody jeszcze nigdy nie uzywalam smile
    • szmytka1 Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 21:31
      ja od 6 lat mam polara z podstawowymi programami. Piorę zazwyczaj na godzinnym programie 'codzienne', ale mam też program półgodzinny. Moja siostra w amice ma program 15 minut. Czego używam - dodatkowego płukania, skracania programów, opóźnienia startu, programu krótkiego dla odświeżenia rzeczy.
    • drosetka Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 21:31
      Mam Beko 71242 PTLA od pół roku i pokochałam ja od pierwszego wejrzenia i użycia, za co?? za elektroniczny wyswietlacz i ustawiacz czasu kiedy ma się właczyć pranie. dla mnie super funkcja, bo mam dwie taryfy prądu, piore z reguły w godzinach 5-7, lub 13-15 i rano nie chciałoby mi sie wstawac żeby włączać a w godzinach 13-15 z reguły mnie nie ma w domu. Poza tym ustawiam sobie blokadę żeby dziecko mi się nie bawiło jak np zostaje z tatą w domu i nie możewtedy zmienić mi ustawień. I masa programów, ale z reguły piorę sobie na godzinkę w 60 stopniach. Do tej pory miałam pralkę gdzie czas prania trwał 2,5godziny, a więc duża oszczędnosć wody i prądu. Oprócz tego pralka w klasie a+ porównywalismy w mężem długo zużycie prądu i wody róznych typów pralek, ta wygrała. Cena też nie kosmiczna jak na takie funkcje.
      • drosetka Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 21:35
        zapomniałam kocham ja jeszcze za duży bębęn na 6kg prania z duuużym wejsciem, mogę wrzucic tam nawet pokrowce z sofy nie muszę juz wozić do pralnismile
    • kerri31 Re: Pralka - co ważne? 06.08.13, 21:45
      Oby prała, reszta to pic na wodę fotomontaż .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka