Dodaj do ulubionych

Zespół Rolanda

02.09.13, 23:10
Moje dziecko prawdopodobnie to ma. Od tygodnia prawie codziennie wieczorem po zaśnięciu pojawiają się napady. Wizyta u neurologa za 3 tygodnie a ja już chciałabym wiedzieć. Czy przy zespole Rolanda stosuje sie leki bo na necie są sprzeczne informacje? Czy ktoś próbował medycyny niekonwencjonalnej? Czy napady są tylko w porze nocnej czy mogą pojawić się w ciągu dnia? Jakie badania prócz EEG sie wykonuje?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Zespół Rolanda 02.09.13, 23:30
      Sprobuj to forum: forum.gazeta.pl/forum/f,16556,Strata_dziecka_Chore_dziecko.html
      Tam na pewno jest rodzic, ktory wie ...
      Wszystkiego dobrego!
    • kropkacom Re: Zespół Rolanda 03.09.13, 08:07
      O medycynie niekonwencjonalnej nie myśl w ogóle. Z badań pewnie zrobią badania ogólne, EEG (najpewniej we śnie), MRI, wywiad psychologiczny. Jeśli napady są tak częste to bez leków się nie obędzie. W końcu jakoś to w ryzach trzeba utrzymać. Myślę, że jest szansa, ze napad może wystąpić w dzień, ale nie jestem lekarzem. Grunt to dobrać dobrze leki i pilnować regularności snu. Ten zespół ma to do siebie, że wygasa ponoć kiedy dziecko ma około 10 lat. Ogólnie Roland to jest z tego co pamiętam raczej łagodny typ epilepsji. Pamiętaj jednak, że na razie nie masz diagnozy. Bądź dzielna i żadnej medycyny niekonwencjonalnej!
    • marianna72 Re: Zespół Rolanda 03.09.13, 08:58
      mowisz opadaczce rolandycznej jesli tak to moj syn mial pierwszy napad 2 lata temu ( w lutym minie dwa lata) Chyba za bardzo ci nie pomoge bo po tym napadzie juz wiecej nie bylo chociaz eeg nadal wychodzi zaburzone.Mielismy ich (eeg) kilka jedno podczas snu (kiedy lekarz podobno lepiej widzi jaki to rodzaj padaczki bo mozg nie przetwarza tylu bodzcow) i kilka podczas czuwania.U nas obylo sie bez lekow bo tak jak pisalam atak byl jeden ( przynajmniej jeden zauwazylismy) bo jesli inne pojawiaja sie podczas snu moglismy je przeoczyc.Na razie dalej jestesmy pod opieka neurologa , syn w lipcu zeszlego roku robil rozne testy na pamiec , sprawdzano mu iq zeby w przyszlosci jesl ataki beda sie powtarzac mozna by bylo miec punkt odniesienia .Syn obiecnie ma 10,5 roku mamy umowione kolejne wizyty w tym eeg podczas snu na listopad .A sposrod innych badan robilismy rezonans magnetyczny aby wykluczyc inne przyczyny
      • marianna72 Re: Zespół Rolanda 03.09.13, 09:03
        A dodatkowo moj syn mial napad pierwszy akurat w ciagu dnia po poludniu wiec chyba moga pojawic sie w dzien.Po tym napadzie mowil ,ze juz kilkakrotnie sie budzil wlasnie z taka nie mozliwoscie mowienie , ktora potem przechodzila dlatego przypuszczam ,ze atak , ktory my widzielismy mogl nie byc pierwszym tylko wczesniejsze po prostu przechodzily niezauwazane ,on sie budzil i nawet nie bardzo wiedzial co sie stalosad((
        Nie mart sie na zapas choc wiec co czujesz ja pierwsze miesiace chodzilam jak zbity pies , spalam nawet zsynem zeby to kontrolowac .Ile maly ma lat?
        • kropkacom Re: Zespół Rolanda 03.09.13, 09:07
          Ja nadal się zrywam jak słyszę, że córka w drugim pokoju się rusza w łóżku. Jednak wiem, że są gorsze strachy niż ten mój.
    • mamgabi Re: Zespół Rolanda 03.09.13, 18:06
      Wielki dzieki.
      Moja córa wkrótce skończy 9 lat. Jest bardzo zdolna, ma świetną pamięć. Pierwszy napad pojawił się w dniu gdy dowiedzielismy się, że mimo zdanych egzaminów do szkoły muzycznej 3 miesiące temu została skreślona bo organ nadzorczy zmniejszył liczbę godzin (?).
      Wiem przez co moze przejść bo sama też cierpiałam na epi. U mnie pojawiły sie napady po wypadku. Nigdy nie podejrzewałam, że może to być dziedziczne. Nikt prócz mnie nie miał tych problemów zdrowotnych. W mojej rodzinie oczywiście.
      Wiem jakie są też skutki stosowania tych leków. I to wszystko mnie totalnie przygnębia. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka