Dodaj do ulubionych

jadłospis w przedszkolu

05.09.13, 11:30
dzisiaj w moim przedszkolu :
-chleb z pastą z makreli
-zupa ogórkowa
- bigos
zupe ogórkową zje, ale w domu będe musiała go dokarmić uncertain
Obserwuj wątek
    • wuika Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:37
      W przyszłym przedszkolu moich dzieci (tak, są zapisane od niemowlęctwa) jadłospis jest bardziej dzieciowy. Nie ma bigosów, czy innych rzeczy, które dzieci rzadko lubią.
    • kamire12 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:40
      dla mnie też porażka, jak fasolka czy gulasz z kiełbasą lub zupa pieczarkowa u nas w przedszkolu.
      nie wiem kto układa takie menu..... ??????
      • joxanna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:48
        ale są dzieci, które jedzą fasolkę i gulasz z kiełbasą. W ogóle nie rozumiem jaki jest problem z zupą pieczarkową - czy to jest coś nietypowego?

Twoje nie je pieczarkowej, moje rosołu. Na pewno znajdzie się takie, które nie je pomidorowej. nie ma pewników dla dzieci!
        • kamire12 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:07
          chodzi o to, że bigos czy zwykła kiełbasa śląska to nie są zdrowe propozycje obiadowe dla dorosłego, a co dopiero dla dziecka trzyletniego. w ogóle bardzo mało jest zdrowych pozycji, typu surowe warzywa, a dużo bułek słodkich, batoników, zup mlecznych z kulkami.
          tego typu placówka powinna promować zdrowe posiłki.
          • joanna.pio Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 14:53
            Bez przesady - można zrobić chudy bigos, z minimalną ilością tłuszczu, z mieszaniny kiszonej i świeżej kapusty, z mięsem drobiowym i dużą ilością dodatkowych warzyw.
        • annajustyna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:14
          Zupa pieczarkowa jest b. ciezkostrawna, a grzyby, chocby pieczarki, nie daja d´tak malemu dziecku zadnych wartosci.
          • wielkafuria Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:56
            annajustyna napisała:

> Zupa pieczarkowa jest b. ciezkostrawna, a grzyby, chocby pieczarki, nie daja d´
            > tak malemu dziecku zadnych wartosci.

jestes dietetykiem? uwielbiam jak ktos takie bzdury wypisuje a sie nie zna. moje znajome ktore maja dzieci w zlobku tez narzekały na pieczarkową aż któregos razu podzwoniły po dietetykach i sie okazało że bardzo drobno pocięte pieczarki moga juz jesc 1,5 roczne dzieci!
            • annajustyna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:16
              Moga, owszem, tylko ze nic im to nie daje. Czy wiesz, ile puryn zawiera wywar z pieczarek i jak ciezko jest strawny?
              • misiu-1 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 07:29
                Pogląd, jakoby pieczarki (czy w ogóle grzyby) były pozbawione wartości odżywczych, jest mitem.
                Pieczarki są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Porcja stanowiąca 1% dziennego zapotrzebowania energetycznego zaspokaja 24% zapotrzebowania na wit. B2, 18% na wit. PP, 15% na d-pantenol, 5% na wit. B1 i B6, 16% na miedź, 13% na selen, 9% na fosfor i potas.
                nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2482/2
                Jeśli chodzi o puryny, to bez przesady. Artretyzm zagraża raczej emerytom niż przedszkolakom, a pieczarki zawierają ich mniej niż np. brokuły czy zielony groszek.
                • annajustyna Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 18:29
                  Ok, sypie glowe popiolem smile.
    • attiya Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:41
      bo jadłospis w przedszkolu jest dla wszystkich dzieci a nie tylko dla twojego suspicious
      • annajustyna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:16
        Tym badrzeij porazka, ze ktos uklada tak zle jadlospisy dla przedszkolakow uncertain.
    • maeve_binchy Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:46
      a co to jest dzieciowy jadlospis? Moje jedza to, co my. Jesli czegos nie zje, to dlatego, ze akurat nie lubi, ale nie ma tak, ze platki czekoladowe - menu dzieciece a bigos - dorosle. Moze trzeba bylo nie przyzwyczajac dziecka do nalesnikow, plackow, paluszkow rybnych, itp. "jedzenia dla dzieci", to teraz nie byloby takiego problemu?
      Inna rzecz, ze mi sie ten jadlospis nie podoba, bo np. nie lubie ryb wedzonych ani bigosu, ale nie uznaje podzialu na jadlospicy: dzieciecy i dorosly.
      • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:58
        Nie, bigos to nie jest dobre menu dla małych dzieci. I wcale nie dlatego, że maluch nauczony tylko wcinać naleśniczki i makaron z truskawkami (jak dla mnie to też akurat kiepskie menu dla dziecka, jeśli takie dania obiadowe przeważają w ciągu tygodnia).
        Otóż posiłki dziecka powinny być sensownie zbilansowane, zawierać odpowiednią ilość białka, mikroelementów, witamin itp. Dzieciak rośnie i się rozwija. A tkanie w niego rzeczy typu bigos, łazanki, spowoduje tylko, że urośnie... wszerz.
        • attiya Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:12
          ale w czym problem? przecież taki bigos jest raz na miesiac, nie częściej
          są dania, które są często, są takie, co pojawiają się raz na iks czasu
          poza tym jak w czasie wakacji dziecko chodziło do wakacyjnego przedszkola, to raz czy dwa na tablicy widziałam info, że kapuśniak ze świeżej kapusty, kapuśniak ze świeżej kapusty
          to tak jakby ów bigos był co najmniej raz na dzień 5 dni w tygodniu
          • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:24
            A tego akurat nie wiemy, czy tam jest raz na m-c, czy częściej.
            Jak piszę poniżej, kiedy córka była w przedszkolu przez 3 m-ce, to jadłospis powtarzał się co tydzień - bez przerwy grochówka, fasolówka, kapuśniak, a więc w sumie ciężkie i rozdymające zupy.
            Zresztą u mnie w domu nie ma praktycznie takich dań, gdzie wrzuca się byle co, byle dużo, a do takowych właśnie bigos zaliczam wink. Jemy mięso, ryby, warzywa w różnych postaciach, jestem zdania, że obiad ma być wartościowy.
            • kura28 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:33
              > Jemy mięso, ryby, warzywa w
              > różnych postaciach, jestem zdania, że obiad ma być wartościowy.

Bigos to właśnie mięso i warzywa.
              • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:40
                Widzę zasadniczą różnicę między uduszoną w tłuszczu kapuchą, przyprawioną koncentratem, bo tak się to przyrządza w zakładach zbiorowego żywienia - a np. surówką z buraczków, czy też sałatką z pomidorów albo pekinki i innych warzyw, wreszcie samą kiszoną (nie smażoną w tłuszczyku) jako dodatkiem do pełnowartościowego mięsa, np. schabu, szynki, indyka itp. A w tym bigosiku zapewne mamy głównie kiełbasę i może tłuste gulaszowe albo żeberka.

Może faktycznie jestem uprzedzona - ale jak wchodziłam po córkę do przedszkola, to te obiady po prostu niestety śmierdziały.
                • kura28 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:51
                  Nigdy nie słyszałam o dodawaniu tłuszczu do bigosu. Może trochę wytopi się z mięsa, ale bez przesady, słoniny nikt tam nie wrzuca. A odrobina tłuszczu jest niezbędna do wchłaniania witamin.
                  Dla mnie bigos to kapusta kiszona, gotowana z mięsem i grzybami. W wersji przedszkolnej pewnie bez grzybów.
                  Bardziej dziwi mnie że takie specjały serwują latem, jak jest tyle świeżych, lokalnych warzyw i owoców.Tradycyjna kuchnia w naszym regionie klimatycznym zimą, to właśnie gotowana kapusta, fasole, groch, kasze, cebula, kiszonki - i nie widzę nic niestosownego w dawaniu takich potraw dzieciom kiedy jest na nie sezon.
            • mama303 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 21:07
              lily-evans01 napisała:

> Zresztą u mnie w domu nie ma praktycznie takich dań, gdzie wrzuca się byle co,
              > byle dużo, a do takowych właśnie bigos zaliczam wink.

Ale to Ty tam wrzucasz byle co. Moim zdaniem bigos to sensowna potrawa warzywno mięsna.
              • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 10:11
                Jaki jest sens duszenia dobrego mięsa, np. polędwiczek czy szynki w kapuście ?
                Ja nic nie wrzucam, bo takich potraw akurat nie robię, wolimy mieć osobno na talerzu mięso, kaszę/ziemniaki i surówki wink.
                No błagam nie przeginajmy - nie wmawiaj, że bigos jest zdrowy dla trzylatka wink.
                I że w przedszkolu na pewno wrzucono do tegoż bigosu ekstra chude mięsko najwyższej jakości wink.
                Wierzę natomiast, że forumki robią w domu pyszne bigosy, czemu nie i że nawet maluchy dadzą się skusić, ale chyba nie jest to podstawa diety wink.
                • dziennik-niecodziennik Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 10:16
                  > Jaki jest sens duszenia dobrego mięsa, np. polędwiczek czy szynki w kapuście ?

taki sam jak sens duszenia w dowolnych innych warzywach. kapusta jest smaczna i zdrowa. o ie jest duszona a nie smażona.

> No błagam nie przeginajmy - nie wmawiaj, że bigos jest zdrowy dla trzylatka wink.

powtarzam - o ile jest duszony a nie smażony to tak, jest zdrowy jak kazda inna potrawa z duszonego mięsa i warzyw.

> I że w przedszkolu na pewno wrzucono do tegoż bigosu ekstra chude mięsko najwyż
                  > szej jakości wink

a tego to nie wiem. pewnie nie. ale niekoniecznie znaczy to że jest tłuste, wstrętne i szkodliwe.
                  • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 10:43
                    Ale prawdopodobnie byle jakie wink.
                    W zbiorowym żywieniu takie potrawy jak bigos, mielone czy potrawka służą niestety do przemycania taniochy wink.
                    • dziennik-niecodziennik Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 11:05
                      ale to jest jednak zbiorowe żywienie innego sortu niz stołówka miejska. tzn kuchnia przedszkolna, bo jak katering to nie wiem.
    • aagnes Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:52
      A co ma byc? danonek, slodki nalesnik, slodki owoc i na deser slodkie ciasteczka biszkopciki popite soczkiem "owocowym"?
      • annajustyna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:19
        Nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosci.
    • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 11:55
      Fuuu... Bigos jest ciężkostrawny,rozdymający, a smaczny wychodzi tylko w warunkach domowych. Poza tym to niespecjalnie wartościowy posiłek - kapucha na tłuszczu, kiełbacha, może jeszcze gulaszowe. W tym wypadku też przychylam się do opinii, że nie jest to menu dla dzieci.

Ale w przedszkolu, do którego chodziła moja córka na szczęście bardzo bardzo krótko, było jeszcze zabawniej - prawie codziennie ryż z mielonym mięsem lub łazanki, papkowate to i mało wartościowe plus brukselka, bez przerwy dużo brukselki wink. A zupy na okrągło ciężkostrawne - fasolowa, grochówka, kapuśniak. No i zupa z brukselką wink.

Czasem chciałabym, żeby ten, kto wymyśla takie menu, sam usiadł nad talerzem i przez tydzień to wcinał.
      • d.o.s.i.a Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:22
        ale fasola i groch sa bardzo zdrowe. Bez przesady!
        • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:26
          Ale codziennie? Jak nie fasola, to groch, jak nie groch, to kapusta lub brukselka.
          wink
          • d.o.s.i.a Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:27
            Ale kapusta i brukselka tez sa b. zdrowe smile
            • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:36
              He he big_grin
      • mary_lu Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:31
        > Czasem chciałabym, żeby ten, kto wymyśla takie menu, sam usiadł nad talerzem i
        > przez tydzień to wcinał.

A jak myślisz, co jedzą pracownice przedszkola? Z domu obiady przynoszą? suspicious
        • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:48
          Panie nauczycielki nie miały nic do gadania z tego co widziałam, obiady ustalała intendentka, pewnie dyrekcja musiała zatwierdzić. Czy dyrekcja jadła - nie wiem wink.
      • memphis90 Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 18:33
        >A zupy na okrągło ciężkostrawne - fasolowa, grochówka, kapuśniak.
        Fasola i groch są akurat zdrowe... A że mogą być wzdymające? Cóż, surowy ogórek też podobno jest wzdymający...
    • adellante12 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:03
      CO? To znaczy ze te ignorantki z przedszkola nie skonsultowały i nie przedstawiły tobie do zatwierdzenia jadłospisu?! Co za bezczelność
      Zażądaj odwołania dyrektora placówki!
    • niuniek3 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:05
      Ja nie widzę w tym nic złego. Pod warunkiem że ten bigos to jakaś fajna warosciowa potrawka z kapusty. A nie ciezkostrawna potrawa jaką znamy pod tą nazwą. U mojego syna podają 'bigos' - ale to zupełnie coś innego niż myślałam.
    • annajustyna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:14
      Bigos?! Ida na tanizne uncertain.
    • d.o.s.i.a Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:20
      He, he, a przeciez polska kuchnia jest taka zdrowa, pyszna i pozywna wg. Gazety... Tylko moi znajomi (podobno) robia jajecznice na litrze oleju...

Odpowiadajac na watek, nie wiem co zlego jest w chlebie z pasta z makreli, ogorkowa i bigosem.
      • gazeta_mi_placi Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:27
        Właśnie miałam pisać, że ogórkową sama bym zjadła, a wczoraj miałam na obiad.
        Bigos też bardzo dobry, ale dla małych dzieci faktycznie może być zbyt ciężkostrawny, to jedyny jego minus.
        A makrela jest zdrowa i smaczna, lepszy chleb z makrelą (mniam) niż z Nutellą czy innym czekoladowym syfem albo najtańszą mielonką.
        A zdaje się w Twoim państwie Dosiu jakaś dziewczynka prowadziła głośnego bloga ze zdjęciami "apetycznych" obiadów szkolnych, czy się mylę?
        • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:36
          A musi być najtańsza mielonka?
          Ile te małe dzieci w końcu zjedzą?
          Twarożek smacznie przyprawiony, pasta z jajka ze szczypiorkiem, po plasterku delikatnej wędliny, domowy pasztet z mięsa i warzyw itp. itd.
          • gazeta_mi_placi Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:40
            Też może być, wszystko to co wymieniłaś plus makrela jest o niebo lepsze od Nutelli czy innego czekoladowego syfu do smarowania pieczywa, zdaje się te wszystkie słodkie czekoladowe kremy do pieczywa to nie wynalazek polski, prawda? To pytanie do Dosi smile
            • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:44
              Może i nie polski, ale nawet z relacji na forum wynika, że w wielu przedszkolach posiłki składają się właśnie z tych bułek z nutellą, płatków z dosładzanym mlekiem, ryżu i makaronu z owocami, naleśników itp.
              W szkole płaciłam po 13 zł za obiad, żeby moje dziecko jadło ze 3 razy w tygodniu takie rzeczy, jak: placki ziemniaczane z plasterkiem ananasa, ryż z jabłkami, pierogi i makaron z truskawkami (wersja z twarożkiem niedostępna z powodów zdrowotnych, ale równie gów....a). Zupy były rozmaite na szczęście, ale drugie dania komponowane tragicznie, byle taniej dla producenta tych smakołyków - a dzieciaki zaraz z powrotem głodne były.
              • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:45
                A i jeszcze kopytka z tłuszczem i cebulą, bez śladu surówki jako danie II.
                • d.o.s.i.a Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:48
                  Widzisz, a w slynnym watku o smieciowym (podobno) jedzeniu w UK pelno matek sie wypowiadalo jak zroznicowane i skomponowane jedzenie maja ich dzieci w szkolach. Zadne tam bezwartosciowe kluchy.
                  A tam w UK to jakies paluszki rybne, groszek i o zgrozo kukurydza z puszki... Jezu jak mi udowadniali, ze ta kukurydza to zbrodnia.
                  • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:52
                    No to mówię szczerze, że obiady szkolne były beznadziejne - i w porównaniu do kosztu i jakości składników niewiarygodnie drogie. Dzieci miały codziennie zajęcia do 15, nie dało się nie wykupić obiadu.
                    W nowej szkole od wczoraj były i są: pomidorowa, ogórkowa, barszcz ukr., pulpety z kaszą i buraczkami, schabowy z ziemniakami i surówką, jutro ruskie z surówką sobie darujemy z kolei (na szczęście lekcje kończą się o takich godzinach, że możemy odpuścić jakiś obiad). Podobno bardzo dużo wszystkiego jest, ciekawa jestem, jak ten jadłospis będzie dalej wyglądał. I uwaga, uwaga, to catering.
                    • gazeta_mi_placi Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:21
                      Takie stołówkowe sama bym chętnie zjadła, mniam smile
              • d.d.00 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 09:48
                lily-evans01 napisała:

>
                > W szkole płaciłam po 13 zł za obiad, żeby moje dziecko jadło ze 3 razy w tygodn
                > iu takie rzeczy, jak: placki ziemniaczane z plasterkiem ananasa, ryż z jabłkami
                > , pierogi i makaron z truskawkami (wersja z twarożkiem niedostępna z powodów zd
                > rowotnych, ale równie gów....a).
                a co jest złego w ryżu z jabłkami? Mniam, tegoroczne jabłuszka, pycha, aż mnie ochota naszła
                • memphis90 Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 18:37
                  Pewnie zbyt lekkostrawne....
              • memphis90 Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 18:37
                placki ziemniaczane z plasterkiem ananasa, ryż z jabłkami
                > , pierogi i makaron z truskawkamia dzie
                > ciaki zaraz z powrotem głodne były.
                Naprawdę dzieci były głodne po porcji placków ziemniaczanych albo ryżu z mlekiem i jabłkami?
          • memphis90 Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 18:35
            po plasterku de
            > likatnej wędliny,
            Tej z nadrukiem misia?

>, domowy pasztet z mięsa i warzyw itp. itd.
            W przedszkolu???
      • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:28
        No, jak już zaczynamy sięgać do autorytetu gazeciarza... wink

Co do zestawu - smakowo i mnie odrzuca, powiem szczerze. No i wiem, że wątroba by mnie rwała przez parę godzin wink.
        • d.o.s.i.a Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:40
          > Co do zestawu - smakowo i mnie odrzuca, powiem szczerze. No i wiem, że wątroba
          > by mnie rwała przez parę godzin wink.

Zdrowa watroba nie rwie... To tak na marginesie.
          • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:47
            No nie wiem.
            Miałam kiedyś usg jamy brzusznej - ok.
            Jakieś tam próby wątrobowe, cholesterol - ok.
            A wątroba mnie od lat nawala po fasolach, bigosach itp.
            No i smakowo to wszystko jest jakieś takie... nijakie.
    • mary_lu Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:29
      Tym moje dziecko by się najadło. Mam za to problem, jak są obiady na słodko, moje dziecko jest jedynym, które znam, które nie tyka naleśników, placków, zapiekanek z jabłkami.
    • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:33
      Ile wynosi dzienna stawka żywieniowa w przedszkolu? Myślę, że ok. 7-8 zł/dzień, przynajmniej tak było dwa lata temu w publicznym przedszkolu mojej córki.
      Zatem rozwiązanie jest bardzo proste: przeforsować za pomocą Rady Rodziców stawkę 20-30 zł/dzień, wtedy zamiast pasty z makreli dzieci dostaną na śniadanie świeżego tuńczyka, a zamiast bigosu polędwicę, albo wołowinę, do tego zestaw sałatek do wyboru.
      Można dodatkowo zatrudnić dietetyka, który posiadł wiedzę zdrowej kuchni śródziemnomorskiej.
      • gazeta_mi_placi Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:41
        Każda kuchnia może być niezdrowa lub zdrowa, kwestia kucharza i produktów. Polska też jest zdrowa lub może być niezdrowa.
        • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:44
          Zgadzam się, ale tutaj oczekuje się, że za kilka złotych przedszkole zaserwuje i przygotuje dania z produktów z górnej półki.
          • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:58
            Ale też i porcje dziecięce nie są specjalnie duże, wiesz wink.
            Elementy posiłku typu kasza, ryż, ziemniaki, buraczki, marchew, ogórki kiszone itp. nie są specjalnie kosztowne. Mięso będzie bardziej, ale zmiłujmy się, ile tego mięsa zje trzylatek? Zwłaszcza, jak mu się je poda w sosie? Albo zrobi pulpety - ale nie z takiego fabrycznego mielonego, tylko trzeba poprosić o skręcenie np. łopatki albo filetów z kurczaka itp.
            • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:09
              Ale nie gotuje się dla kilkoro dzieci, tylko np. w przypadku przedszkola mojej córki dla dwustu dzieci. W grupie mojej córki dzieci jedzących (tak jak przytoczyłaś wyżej) było zaledwie kilkoro, większość zawsze prosiło o dokładkę.
              Ale nawet pomijając ten aspekt: weź 7 zł/dzień i spróbuj ułożyć zdrowy jadłospis biorąc pod uwagę fakt, że danie nie może się powtórzyć w ciągu 3 tygodni - tak było w przedszkolu mojej córki.
              Czyli mamy 3 tyg razy 5 dni = 15 dni. 15 razy 7 = 105 zł
              Masz 105 zł na 15 dni, gdzie danie nie może się powtórzyć.
              Powodzenia. tongue_out
              • burina Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 00:35
                www.zdrowyprzedszkolak.org/cel-kampanii/
                No po prostu nie da się nie pakować w trzylatki kiełbasy.
                • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 08:07
                  Rozumiem, że reklamy w tv piejące o super zdrowych i odżywczych danonkach, lub nutelli są ok...
                  • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 10:12
                    Hmmm, wierzysz w reklamy, rozumiem? wink
        • d.d.00 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 09:49
          Wystarczy ziemniaki zastąpić kaszą (też typowo polską) i od razu bardziej zdrowo smile
    • afro.ninja Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:37
      Przez przedszkole moja siostrznica naczula sie jesc, a raczej wielbic kielbase. Nikt u niej w domu nie jada gotowanej kielbasy, ani tym bardziej smazonej, a ona bardzo lubi jesc kielbase typu zwyczajna.
      Polubila tez bialy zur, pewnie wtedy dodawali te kielbase. smile
    • d.o.s.i.a Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:45
      Uwielbiam makrele w kazdej postaci. Wcinam wedzona, grilowana, w pascie, w kawalku. Nie wyobrazam sobie zycia bez makreli.
      Jest zdrowa i zawiera duzo kwasow omega - idealna dla rozwijajacego sie mozgu dziecka.

Chleb polski - mniam mniam.

Zupa ogorkowa - dalabym sie pokroic, gdyby mi ktos codziennie robil. NIestety, nie jadlam juz wiele lat.

Bigos - lubie, najlepiej bez miesa. A podejrzewam, ze w przedszkolu zawiera wiecej kapusty niz jakiegokolwiek miesa, wiec jak dla mnie jest ok.
      • lily-evans01 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:59
        Tęsknisz za tym, bo nie jadasz na codzień wink.
        Moja kumpela, jak przyjedzie z Bristolu do matki w Polsce, raczy się non stop twarogiem, kiełbachą, pierogami i kupuje w cukierni bajaderki wink
      • mama303 Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 08:26
        d.o.s.i.a napisała:

> Uwielbiam makrele w kazdej postaci. Wcinam wedzona, grilowana, w pascie, w kawa
        > lku. Nie wyobrazam sobie zycia bez makreli.
        > Jest zdrowa i zawiera duzo kwasow omega - idealna dla rozwijajacego sie mozgu d
        > ziecka.

dzieci zaczynają lubic makrelę i np. śledzie duzo później niz w wieku przedszkolnym /oczywiscie sa wyjatki smile/. Jest to dośc wiadoma oczywistośc dla osób pracujacych z dziećmi.
        • moofka Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 08:41
          >
          > dzieci zaczynają lubic makrelę i np. śledzie duzo później niz w wieku przedszko
          > lnym /oczywiscie sa wyjatki smile/. Jest to dośc wiadoma oczywistośc dla osób pra
          > cujacych z dziećmi.

ale wlasnie rozwijajecemu sie organizmowi najbardziej ryby sa potrzebne
          i jezeli nie jedza w domu
          to w przedszkolu w towarzystwie innych dzieci sprobuja
          moje uwielbiaja - makrele, sledzie, lososie, szproty i pstragi
          przedszkolna pasta rybna to dla nich rarytas big_grin
          bigos przedszkolny to zapewne nie duszona kilka dni w winie dziczyzna
          tylko podduszona do poludnia kapusta z dodatkiem miesa
          wiec zdrowa i lekka
    • gaskama Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 12:56
      No cóż. Poruszyłaś dwie kwestie. Jedna to kwestia gustu. Druga to problem zdrowego odżywiania. Makrela nie często przypada dzieciom do gustu. Ale pasta z makreli jest zdrowa. Fakt, jedno dziecko lub ogórkową, drugie żur polski, trzecie kapuśniak. Większość znanych mi dzieci lubi rosół i pomidorówkę. Ale zapewne jest wiele wyjątków.
      Podawanie dzieciom w przedszkolu bigosu jest KARYGODNE i bardzo tanie. Moje dziecko, gdy było w przedszkolu kiełbasę dostawało dwa do czterech razy w roku, przy ognisku, mały kawałek. Ale ja nie daję też parówek i wędlin.
      Jadłospis w szkole dziecka jest urozmaicony, ale też królują leniwe z cukrem, placki ziemniaczane z cukrem, racuchy z jabłkami i różnego rodzaju mielone mięsa. Dlatego dziecko w szkole nie jada.
      • wuika Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:09
        Oburzać się można raczej na gust. Wiadomo, że za 5-10-15 zł (ile tam rodzice teraz płacą) nie będzie to polędwica, świeże truskawki w grudniu i inne delicje wink ale podejście do gustu dzieci powinno być. Zawsze będzie ktoś, komu akurat coś nie zasmakuje, a ludzi coś specyficznego, ale wiadomo, że np. większość dzieci nie lubi bigosu, nie lubi wątróbki czy żołądków suspicious Podawanie dań, które z dużym prawdopodobieństwem wrócą do kuchni nie dlatego, że akurat konkretna grupa to wybitne niejadki, jest bezsensowne.
        • lilly_about Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:13
          Moja córka aż się trzęsie z radości na widok bigosu, także nie mówmy tu o większości.
          • burina Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 00:40
            Skoro Twoja córka lubi, to tak na bum cyk cyk większość lubi?
            • lilly_about Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 07:43
              Czytania ze zrozumieniem to uczyli w liceum zdaje się wink
      • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:14
        > . Dlatego dziecko w szkole nie jada.

A moje jada, bo wie że jak skończy lekcje np. o 11.30, a dodatkowy angielski 3 razy w tygodniu zaczyna się dopiero o 14.30, to będzie głodna.
        Od małego jest nauczona jeść różnorodnie, bez zbędnego cackania się.
        Pastę z makreli wsuwała jak miała 10 mieś, a domowy bigos jak miała rok.
        • gaskama Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:20
          Mój dostaje więc do szkoły coś na przetrwanie. Wczoraj sałatka z jaj i pomidorów i kanapka z serem, dziś sałatka pomidorowa i upieczone przeze mnie mięso. Na ciepło je po powrocie do domu. Od czasu do czasu zamawiamy w szkole ale z reguły są porażki. Syn uwielbia ryby. Gotowane na parze, z grilla, pieczone. Ale w szkole jest jakaś tajemnicza ryba (nie chcę by dziecko jadało pangę czy tanią tilapię) w tłustej panierce. Dziecię nie jada panierki. A ryby pod panierką niewiele.
          • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:27
            A moja nie jest w stanie tyle godzin wytrzymać na suchej strawie. Uwielbia zupy i większość rzeczy jej smakuje.
            • gaskama Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 14:35
              Mój nie jada zup. Niestety. Byłoby prościej. Jak był mały to jadał. Teraz od biedy rosół w wykonaniu babci. A i barszcz ukraiński, ale też w wykonaniu babci.
      • dziennik-niecodziennik Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 22:57
        ale nie wiemy jaki to bigos. spotkałam sie z ogreślaniem tą nazwą kapusty świeżej (nie kiszonej) duszonej na piersi kurczęcej. to też niezdrowe?
        pomijając to ze normalny bigos niezdrowy nie jest.
        • gaskama Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 09:11
          tradycyjny bigos jest z grzybami i kiełbasą. Zakładam, że w przedszkolu nie zrobili na kiełbasie ekologicznej ani na takiej z kredensu krakowskiego. Kiełbasy zawierają z reguły odpady, tłuszcz i kupę konserwantów. Bigos nie jest jedzeniem zdrowym ani lekkostrawnym, szczególnie dla przedszkolaka. Radzę poczytać cokolwiek na temat zdrowej diety.
    • ilonka001988 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:15
      Jedzenie nic a nic się nie zmieniło - jak z moje koszmaru przedszkolnego.

Pełno ciężkich zup, bigosów, gulaszów, smażonych kotletów. A ja z domu nauczona byłam jeść o wiele lżej i nie ma co ukrywać - lepiej. Jakiś bigoś to u mnie w domu od święta, jako element świątecznego obżarstwa. Moja koleżanka niedawno zaczęła pracę w przedszkolu. I na wjeździe dostała zjebkę że odmawia jedzenia z dziećmi - a ona mówi że ją od samego zapachu mdli i nie wyobraża sobie jeść tak na co dzień. Wątroba by jej wysiadła. Z drugiej strony jak dzieciom wmusić kapuchę a samej zajadać jakiś dobrą sałatkę czy coś.
      • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 13:22
        Dlatego jest wyjście - niech koleżanka przeforsuje obiady po 15 - 20 zł (to nawet taniej niż w restauracji), wtedy dostanie frykasy, albo nawet menu z wyborem dania.
        Mamy stawkę żywieniową ok. 8 zł/dzień, z tego "na oko" 2 zł na śniadanie, 1,50 na podwieczorek.
        Zostaje śmieszna kwota 4,5 na obiad i oczekiwania cudów na kiju...
    • majenkir Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 14:38
      Hehe, do tego bigosu to jeszcze setke powinni dac wink.
      • loganmylove Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 16:54
        Ale w państwowym przedszkolu moze być smaczne i zróżnicowane jedzenie-dziś u nas-płatki ryzowe na mleku, chleb z masłem, pasta jajeczna ze szczpiorem, pomidor, sok, gruszka, borówki. Obiad-zupa cytrynowa z groszkiem ptysiowym, schabowy, ziemniaki, buraczki, sałatka z rzodkiewką, kompot, podwieczorek-kisiel z jabłkiem, ciastko, banan smile a jutro na sniadanie twarożek, chleb, kawa mleczna, szynka, dżem, papryka, sok, jablko, maliny smile dla mnie ok bo cały tydzień wygląda podobnie.
    • hamerykanka Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 17:24
      Az mnie zaciekawiliscie i zajrzalam do menu dla mojej 5latki (w tym roku poszla do zerowki);
      Kazde dziecko moze wybrac co chce. Rodzice, ktorzy chca by dzicko korzystalo ze szkolnej stolowki, wplacaja za rok z gory 200$, co obejmuje sniadanie, obiad i snack:
      Menu na dzis:
      Rano: chicken biccuit/cereal $ cinnamon toast
      Obiad: country steak sandwich/tomato soup with grilled cheese/chicken cheddar wrap/Italian salad with ham & roll.
      Snacki do wyboru: owoce, chipsy, itp.

Menu na jutro:
      Rano: sausage egg cheese burrito/cereal & cinnamon toast
      Obiad: pepperoni pizza/hot dog on a bun/sunButer & jelly sandwich/buffalo chicken salad & dinner roll

Poniedziek:
      Rano : waffles & syrup/cereal & cinnamon toast
      Obiad: chicken soft tacos/breaded fish melt/buffalo chicken wrap/fruit, youghurt and cheese plate.

Moze nie za bardzo dietetyczne, ale smacznesmile
      • gazeta_mi_placi Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 19:56
        Amerykanie i smaczne big_grin big_grin big_grin
        No chyba, że dla dzieci robią wyjątek i się starają big_grin
        • mdmaj2371 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:23
          wcale nie wyjatek u nas jak u hamerykanki

zywienie jest wliczone w cene przedszkola, jest pani ktora gotuje dla wszystkich dzieci
          Menu przy sobie nie mam wiec dokladnie nie jestem w stanie podac ale
          rano jest zawsze cos na mleku ; kasza, owsianka, ryz z mlekiem (ktory to moje niemleczne dziecko wciana I zachwala), jajecznica, lub platki sniadaniowe - te zwykle kukuryziane bez zadnego dodatku typu syropy czy cukieru. Do tego ZAWSZE jest kromka chleba z maslem lub serkiem topionym. Zakladaja ze jak dziecko nie lubi mleka to zje choc chleb. to o 9 rano.
          przed 12 serwuja zupe: split pea (to z groszkiem zielonym roztartym), rosol, buraczkowa, warzywna i cos jeszcze + chleb z maslem + swierze owoce. okolo 4 jest obiad, ryba, gulasz z kasza, ryz z kurczakiem, ravioli + swierze warzywa i od wielkiego swieta jest hot dog + frytki a na sniadanie placek z syropem (dzieci chodza tam juz 2 miesiac i dwa razy sie zdarzylo jedzenie "od swieta").
          do picia, mleko, woda lub zimna herbata z cytryna bez cukru.
          na ale wlascicielami nie sa typowi hamerykanie ale malzenstwo z Europy.

w starym przedszkolu corki odeszla pani ktora gotowala i zaczely sie zywieniowe horrory. Pytam sie corki co jadlas - ryz z keczupem smile i kukurydze. Po tygodniu ja zabralismy
      • q_fla Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:14
        ktorzy chca by dzicko korzystalo ze
        > szkolnej stolowki, wplacaja za rok z gory 200$,

A ile do tego dopłaca państwo???
        • hamerykanka Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 01:04
          Panstwo nie doplaca. W Stanach tak jest ( a przynajmniej w Teksasie) ze wlasciciele kazdego domu placa lokalne podatki, z czego czesc idzie na lokalna szkole. Stad mieszkancy, ktorzy chca by ich dzieci chodzily do dobrej szkoly, szukaja domu w dobrej dzielnicy. W naszej okolicy placimy ok 2000$ rocznie, w miescie tzn blizej centrum moze byc i 4-5k.
          Tak wiec placa i bezdzietni, i dzieciaci. Jak w Polsce.
          • majenkir Re: 06.09.13, 01:31
            hamerykanka napisała:
            > W naszej okolicy placimy ok 2000$ rocznie,

Tylko tyle?? My juz placimy $9,200 uncertain
      • kamelia04.08.2007 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:39
        nie za bardzo to twoje menu.
        Jak dla mnie obleci jeszcze obiad z pierwszego dnia, reszta zbyt ciężka, zbyt przetworzone te dania (np. hot dog on a bun.
        Podwieczorki byłby niezłe, gdyby pousuwali te czipsy.
        • 1borgia Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:44
          czy nikt ci nie powiedzial, ze powinnas isc spac? kobiety w twoim wieku (po kastracji) powinny sie oddalic. a jesli nie masz do kogo sie przytulic uruchom wyobraznie i checi (zwlaszcza te ostatnie)i i juz bedzie dobrze.

inicjatywa niewiele kosztuje, wiec badz tak mily i oddal sie na chwile.

borgia
    • beverly1985 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:28
      Wole, by dziecko dostawało gulasz , bigos i ogórkową niz nalesniki z serem na słodko, kanapki z dzemem i princessy. A w wielu przedszkolach całe menu jest wlasnie "na słodko".
      • aalex7 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:38
        w publicznym przedszkolu mi znanym dziśniaj:
        sniadanie - Kakao, Bułki grahamki z masłem, Ser żółty, Pomidory, Kalarepa
        obiad: Rosolnik z ryżem na indyku, Gulasz segedyński z kapustą kiszoną, Kasza jęczmienna Surówka z buraków i jabłek,Herbata koperkowa
        II sniadanie:Jogurt naturalny z płatkami migdałowymi, chlebek WASA, Nektarynki, Herbata owocowa
        Myślę, że nie jest źle
      • joxanna Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 21:43
        tak, tak, tak.
        Ja też wolę żeby było wytrawnie, a nie słodko.
        I mogą być różne faktury jedzenia, nie tylko ciapa.
    • klubgogo Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:33
      Eee tam, jutro będzie kotlet i będziesz zadowolona. A może chciałabyś carpaccio z polędwicy z sałatką z rukoli? Albo krewetki tygrysie z jalapeno?
    • ewcia1980 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 20:50
      smile kto ma dziecko w placówce musi zaakceptować, że jedzenie tam podawane niekoniecznie bedzie nam odpowiadac.
      a dla kogoś komu kwestia ta spedza sen z powiek proponuje .... nie czytać menu.

z jadłospisem nie dogodzi się NIGDY.
      ma być zdrowo -no to jest ryba (makrela) - no i źle
      mają być warzywa - cokolwiek pisałyby forumowe mamy WIEKSZOŚĆ dzieci niechętnie je surówki
      (i nikt mnie nie przekona bo do przedszkola prowadzam dziecI 5 rok więc nie jedno widziałam a po drugie moja ciotka była kucharką w przedszkoku wiec wiem co jadły a czego nie jadłydzieci)
      i też bedzie żle bo dziecko nie zjadło
      bedzie ryż/maleśniki/racuchy - dzieciak zadowolony mama znowu nie.

moje dzieci najbardziej lubią obiad - ziemniaki + mięso (kotlety/mięso w sosie) + warzywo (typu buraczki, kalafior, fasolka czy mizeria)
      a naleśniki czy ryż z polewą to dla nich najgorsza kara.
      wiekszość dzieci ma natomiast odwrotnie.

moje dzieci generalnie jedzą (jadły ) przedszkolne obiady bez problemu.
      ja wiem, że one są jakie są (tym bardziej, że u nas jest catering) więc w domu staram sie karmić je "wartościowiej".

• mama303 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 21:04
      olewka100procent napisała:

> -zupa ogórkowa
      > - bigos

Nie wpadłabym na takie połączenie.
      • olewka100procent Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 21:27
        dlatego tutaj napisałam, bo widząc takie manu na dzisiaj bardzo mnie zdziwiło, może się pomylili, nie wiem. Ale bigos dla mnie to przegięcie lekkie
    • dziennik-niecodziennik Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 22:43
      wiecie co, tak czytam i nie wiem, czy ja żyję w jakimś innym kraju czy o co tu chodzi. bo jak tak patrzę to u mnie jakoś ani straszliwych lekarzy, ani straszliwych nauczycieli, ani straszliwych posiłków przedszkolnych, ani straszliwych przechodniów, ani w ogole...
      u nas dzis była zupa zacierkowa i kotlet mielony z ziemniakami. w poniedziałek barszcz biały i gulasz z kaszą, we wtorek pomidorowa i schab pieczony z ryżem, w środę ogórkowa i racuchy z sosem malinowo-jagodowym. do kazdego posiłku dają warzywa, a jak posiłek jest słodki (we wtorek był kisiel własnej roboty - nasze przedszkole ma kuchnię własną i samo gotuje) to owoc. Słodyczy brak. przedszkole miejskie.
      • bergamotka77 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:12
        az sprawdze jutro co u mojego serwuja bo jak pytam co jadl to zawsze "miesko i ziemniaczki" odpowiada a na pewno tak nie jest wink
        • wuika Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 09:38
          Mój brat na pytania, co było do jedzenia odpowiadał niezmiennie: kanapki albo zupa (mleczna), zupa i drugie oraz deser suspicious
    • drosetka Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:02
      no tragedia szczególnie ta pasta z makreli, które dziecko lubi kanapkę ze śmierdząca rybą? ja mojego syna zawsze musiałam dokarmiać rano przed wyjściem do przedszkola i zaraz po przyjściu, bo na śniadania na porządku dziennym były własnie pasty rybne, serki topione i inne paskudztwa. Czemu np teraz jak jest sezon na pomidory nie robią dzieciom sałatki z pomidorów na przykład, albo jajecznicy u nas nigdy nie było, na obiad dzieciom serwowali wątróbkę i się dziwili pewnie w kuchni ze wszystko w koszu ląduje..albo może wrecz przeciwnie, panie kucharki się cieszyły ze mają co zanieść do domu na obiad, a rodzice za to płacą....ciekawa jestem czy w prywatnych przedszkolach sprawa zywienia wygląda ciut lepiej? czy rodzice nie mają zadnego wpływu na jadłospis skoro się za to płaci??? ja rozumiem ze każde dziecko lubi co innego i trudno wszystkim dogodzic, ale czemu w pańswtowych przedszkolach serwują takie niezdrowe rzeczy jak drożdżówki na podwieczorek czy bułę pszenna z serkiem topionym na śniadanie>
      • dziennik-niecodziennik Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:12
        > no tragedia szczególnie ta pasta z makreli, które dziecko lubi kanapkę ze śmier
        > dząca rybą?

moje. ryby zdrowe są.

• kamelia04.08.2007 Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:43
          może i są zdtowe, ale świeże z połowu, a nie wedzone.
          Wedzona rybe mozna sobie zaserwowac sporadycznie.
          • 1borgia Re: jadłospis w przedszkolu 05.09.13, 23:45
            czy nie rozumiesz co do ciebie mowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • kamelia04.08.2007 Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 00:40
              od kiedy ty mi rozkazujesz?
              takim tonem to do lustra.
          • dziennik-niecodziennik Re: jadłospis w przedszkolu 06.09.13, 09:54
            no to dostali raz. jak dla mnie to sporadycznie big_grin
      • hanusina_mama Re: jadłospis w przedszkolu 07.09.13, 00:43
        W moim prywatnym żywieniowy dramat. Ale rodzicom to chyba nie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka