Dodaj do ulubionych

jak odpieluchować

12.09.13, 12:17
Prawdę mówiąc nie spieszy mi się za bardzo (chociaż może rzadziej by córka miała podrażnioną pupę po przedszkolu, gdyby już zrezygnowała z pieluch), ale tak się zastawniam, czy opowiadać dziecku, pytać czy chce siku, czy czekać aż sama zainteresuje się tematem?

Zacznie wogóle sama z siebie? Załapie sama z siebie, nie pytana i nie uczona, że takie to a takie uczucie oznacza że chce się siku i wtedy dobrze by było do sedesu?

Tzn ona wie, że mama i tata robia siku i kupę do sedesu. Jak jej mówię, że mama chce siku i żeby pokazała co mam zrobić, to wie, że trzeba do łazienki, zdjąć spodnie, całą procedurę zna. Ale nie jestem pewna czy sama wpadnie na to, że to jej też dotyczy jeśli nie będziemy jej tłumaczyć i zachęcać.

Prawdę mówiąc nie chce mi się "polować" na siku czy kupę, sadzać ją na nocnik w popłochu czy zdążymy czy nie. Wolałabym, żeby sama pewnego dnia przyszła i powiedziała "Pani Matko, do ja się udam teraz do toalety" big_grin
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:21
      Zdjęłam pieluchę definitywnie, żadne tam, że na noc.
      I bez nocnika, tylko kibelek z nakładką.
      I bez nerwsmile
    • mia_siochi Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:30
      kikimora78 napisała:

>
      > Prawdę mówiąc nie chce mi się "polować" na siku czy kupę, sadzać ją na nocnik w
      > popłochu czy zdążymy czy nie. Wolałabym, żeby sama pewnego dnia przyszła i pow
      > iedziała "Pani Matko, do ja się udam teraz do toalety" big_grin
      >

Mój tak mniej więcej zrobił. Mając-teraz trochę strzelam- 2 lata i 3 miesiące chyba. Któregoś dnia stwierdził, że już nie chce pieluchy tylko majtki. Ok, dostał. I na tym się zabawa w "odpieluchowanie" zakończyła. Wcześniej nie robiłam nic, bo ani szczególnie ochoty na ścieranie siuśków z podłogi nie miałam, ani pomysłu jak zacząć. Teraz chodzi do przedszkola (2,5 ma) i też nie ma problemu.
      >
      >
    • mayaalex Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:39
      Ale jesli wiek z sygnaturki sie zgadzato moze jeszcze byc troche za mala na to... Ja mam poltoraroczniaka, bedziemy probowac na wiosne (mniej przebierania a mam nadzieje ze do wrzesnia do przedszkola zdazy opanowac wolanie w odpowiednim momencie).
      • lafiorka2 Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:45
        jedno i drugie moje dziecko po prostu rozebrałam z pieluchy i tak w domu chodziły sobie z gołymi tyłkami i nocnik stał nawet na środku salonu...I załapali.Mieli co prawda po 2 lata,więc nie wiem czy dla niektórych nie za duzi smile ale załapali...A jak posikali się,to spoko...Mam panele i płytki. smile
        Poszło szybko z nauką.
      • atoness Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:48
        U mnie też tak było: Mamo, chciałbym zrobić siusiu do nocniczka. Syn miał 2,5 roku i obudził mnie, żeby mi to wyznać, o piątej rano, co mu się normalnie nie zdarzało. Potem jeszcze przez miesiąc zakładałam pieluchę na noc, a potem przestałam.
        • kanga_roo Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:55
          wyluzuj, przyjdzie czas, to sama wybierze nocnik/wc.
          chyba, że lubisz się męczyć smile
          natomiast co do pieluchy na noc, sprawa jest bardziej skomplikowana, i kilkulatkom zdarza się niedojrzały układ moczowy i nocne siusianie. tu też należy zwykle tylko poczekać.
        • kikimora78 Re: jak odpieluchować 12.09.13, 12:56
          Ale tłumaczyłaś mu wcześniej? Że nocnik, że siku, że majtki i takie tam?
          • atoness Re: jak odpieluchować 12.09.13, 13:09
            To pewnie do mnie. W brodziku stał nocnik, robił za jedną z wielu zabawek. Powiedziałam oczywiście dziecinie, do czego służy i że może spróbować. Pokazałam, że ja siadam na kibelku, i ta woda, co tam leci, to ze mnie, a małe dzieci zwykle na nocniku. Parę razy usiadł i nasikał, radość była we wsi. Nacisków żadnych. A potem to wyznanie.
            Muszę stwierdzić, że postawienie nocnika właśnie w brodziku było posunięciem genialnym. Goły tyłek, okoliczności sprzyjały. I raczej nie ja na to wpadłam. Syn chciał chyba po prostu zrobić z niego basen dla zabawek. Obawę miałam tylko jedną: on uwielbiał nalewać do niego wody i zakładać sobie na głowę. Miałam wizje, że nasika albo coś grubszego zrobi i... ale do niczego takiego nie doszło.
            • kikimora78 Re: jak odpieluchować 12.09.13, 14:19
              No to tak jak u nas - nocnik stoi pod prysznicem i Wanda przelewa z niego wodę do miski i spowrotem. Wie do czego służy, bo sadza na nim lalki i mówi, że robią kupę.

No to nic - niech będzie jak jest. Młoda w przedszkolu też "podgląda" inne dzieci w toalecie (mają sedes z nakładą) i wiem, że panie pytają każdego, czy chce sobie usiąść, więc może tam załapie.

Zobaczymy do wiosny zatem.
    • noem.i77 Re: jak odpieluchować 12.09.13, 13:30
      Moje dziecko bawi sie nocnikiem. Siada jak na stołeczku. Czeasem przy zmianie pieluchy usiądzie gołą pupą. Tłumaczę mu, że do nocniczka robi sie siku. Na razie to zabawa, ale może dzięki temu szybciej załapie.
    • lauren6 Re: jak odpieluchować 12.09.13, 13:32
      Nic na siłę. Jak nadejdzie odpowiednia pora to sama nie będzie chciała nosić pieluchy i zacznie się załatwiać jak dorosła. Dla dziecka to nie jest żaden fun chodzić z kompresem między nogami. Odpieluchowanie to nie żaden trening tylko kwestia dojrzałości mózgu, kontroli nad zwieraczami i absolutnie nie da się tego ani wyćwiczyć, ani wymusić na dziecku.
    • kikimora78 Re: jak odpieluchować 12.09.13, 14:23
      A zaczęłam się zastanawiać na tematem, bo nie ma tygodnia, żeby nie miała odparzonej dupki po pobycie w przedszkolu. Nie wiem, o co chodzi, bo zmieniają pieluchy "ustawowo" dwa razy, ale przyznały mi, że każde dziecko ma zmienianą pieluchę co najmniej 3-4 razy w ciągu dnia, bo jest taka potrzeba potrzeba.

A czasem to ma tak odparzoną, że aż płacze...

No nie mam na to wpływu, mogę w przedszkolu prosić, przypominać, jak ma bardzo odparzoną to nawet dzwonię jeszcze do przedszkola koło 10 i przypominam o smarowaniu dupki, ale faktycznej kontroli nie mam sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka