Dodaj do ulubionych

Kłopoty z koncentracją

23.10.13, 22:38
Witajcie,jestem ojcem 9 letniej córki i 2 letniego synka,wiem że to forum dla e-mam ale wolałem zapytać kobiet co o tym sądzą.
A więc córcia moja chodzi do szkoły i ma problem z zapamiętywaniem,skoncentrowaniem się na czymś,jest rozkojarzona,nie wiem co mogę dla niej zrobić witaminy,jakaś poradnia-nie mam pojęcia,psycholog szkolny powiedział że jest wszystko w porządku,ale chyba tak nie jest skoro są takie problemy.Poradźcie coś Proszę
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Kłopoty z koncentracją 23.10.13, 22:44
      Mniej tv i gier komputerowych, spać najpóźniej o 21, ruch na świeżym powietrzu i dieta bogata w magnez i witaminy. Plus b. regularny rytm dnia.
    • ichi51e Re: Kłopoty z koncentracją 23.10.13, 22:45
      Anemia? Tarczyca?
      A moze po prostu tak ma? Cwiczcie koncentracje np jak cos robi pozwalajcie sie jej na tym skupic - czesto rodzice sami niszcza koncentracje dziecka podsuwajac mu co chwile nkwe bodzce. Najpierw jedno potem drugie w swoim tempie. Puzzle ukladanki prace manualne i sie wyrobi.
      • triss_merigold6 Re: Kłopoty z koncentracją 23.10.13, 22:48
        I czytanie.
        • solaris31 Re: Kłopoty z koncentracją 23.10.13, 23:20
          nie zawsze to pomaga Triss. moja córka czyta codziennie, i na te ilośc, którą czyta, powinna już śmigać, a nie śmiga. ma kłopoty z koncentracją, nie ma żadnej dysfunkcji, jest bardzo inteligentna, i do tej pory nauka szła jej jak z płatka. chodzi spać codziennie w okolicach 20-21, jest dożywiona, lata po powietrzu, lubi układanki, puzzle - zawsze lubiła.

zbadałam tarczycę, bo sama jestem chora - no i wyszło, co wyszło. jest niedoczynność i hashimoto prawdopodobnie.

do autora - myślę, że zaczęłabym od psychologa i diagnozy pod tym kątem, a potem zbadajcie dziecko pod kątem anemii / czasem nie wystarczy zwykła morfologia, trzeba dorzucić ferrytynę/żelazo/, witaminy D3, B12 , elektrolity / potas, magnez/ - czasem podobne objawy są przy niedoborach wyżej wymienionych.

a jeśli badania tarczycy / pełny panel - nie samo TSH oraz USG/ wyjdą niedobrze, to trzeba pamiętać, że bardzo często przy chorobie tarczycy są kłopoty z wchłanianiem różnych pierwiastków, witamin, makro i mikro elementów.
          • solaris31 Re: Kłopoty z koncentracją 23.10.13, 23:24
            i oczywiście rada nr 1 - nadmiar bodźców szkodzi! i to zdecydowanie.
            • piotr96361 Re: Kłopoty z koncentracją 24.10.13, 05:06
              Tzn.jakich bodźców?
              • morgen_stern Re: Kłopoty z koncentracją 24.10.13, 10:08
                Włączony wciąż telewizor, komputer i gry w nadmiarze etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka