Dodaj do ulubionych

Dawno nie było o jedzeniu :P

08.11.13, 10:06
A na pewno znajdę tu parę inspiracji.
Jaka jest wasza ulubiona surówka do obiadu? Taka do ZIEMNIORÓW i mięsa. Nie sałatka, ale właśnie surówka jako dodatek. To takie polskie!
Ostatnio zrobiłam zapomnianą przeze mnie surówkę z dzieciństwa - pomidor, ogórek kiszony, cebulka, sól, dużo pieprzu i śmietana / jogurt, jerunie, jakie to dobre...
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:10
      marchewka z jabłkiem
      por z jabłkiem
      mizeria (z cebulą)
      p.s. ale u mnie zawsze jest coś jeszcze-bo lubię mieszanki-gotuję brokuła, fasolkę, świeży pomidor itp
    • solejrolia Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:11
      ogórek kiszony w kostkę, cebulka drobniutko, łycha oliwy/oleju słonecznikowego
      (to taki smak z dzieciństwa)
      • 59kg Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:15
        do tego łyżeczka musztardy smile dawno nie jadłam smile
        • ichi51e Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:18
          To musi byc dobre... Nie jadlam ale czuje ten smak...
          • dziennik-niecodziennik Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:22
            no jak nie jadłas??...
      • lelija05 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:38
        I śledź do tego.
    • szmytka1 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:11
      trę na drobnej tarce selera, na takiej jak ogórki na ogorkową, tylko na tej drobneijszej, kroję drobno w kostkę jakby pora, trę marchew na tej samej tarce co selera, proprcje mniej więcej take, ze wszystkiego jest po równo, dodaje sól, pieprz i majonez kętrzyński, tak z łyżkę stołową na porcję dla 2 osób i jogurt naturalny zwykły albo grecki, kropię też warzywa sokiem z cytryny, soku dużo daję. Jak nie mam cytryny to trę do tej surowki kwaśne jablko.
    • dziennik-niecodziennik Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:12
      mizeria. pomidory z cebulka w śmietanie. ogórki kiszone z cebulką. wszystko z kapusty, świeżej w różnych kolorach i kiszonej. colesław.
      • dziennik-niecodziennik Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:17
        o, i sałata ze śmietaną, mocno słona! mniaaaaam... smile
    • pszczolaasia Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:15
      mizeria.
      salatka ze smietana
      buraczki
      pomidory z cebula
      pomidory z cebula w smietanie z szczypiorkiem
      fasolke szparagowa
      i kalafior
      moga byc nawet razem
      moga byc nawet z bulka tarta.
      • kochamruskieileniwe Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:22
        ale te buraczki i fasolka szparagowa to na surowo?
        Bo miały byc surówki...
    • 59kg Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:15
      ja lubię z kiszonych, cebuli i musztardy z olejem smile
      a lubię też kiszoną
      i marchewkę z groszkiem smile
      • ekaczmarczyk Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:18
        Fasolka, marchew z groszkiem, kapusta czerwona, albo biala zasmazana, albo pekinska z marchewka tarta i porem plus najonez.
        • obrus_w_paski Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:26
          morgen zabilas mnie, teraz bede tylko o surowkach myslec!

odnosnie marchewki z groszkiem- nigdy mi nie wychodzi dobra...
          prosze o opis procesu krok po krokusad
          • morgen_stern Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:34
            Ja jestem po śniadaniu i już mi od pół godziny ślina leci na te surówki...
    • lelija05 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:20
      I że nikt jeszcze nie spytał, co to są te jerunie big_grin

A z surówek - do bólu oklepana i tradycyjna, kapusta kiszona, marchewka i cebulka, z dodatkiem oleju, cukru i pieprzu.
      I jeszcze pekińska z pomidorem, albo ananasem + nieco śmietany.
      • aknaszilak Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:25
        to pewnie międzyreligijnie trochę: Jezusie+Peruniewink
    • kochamruskieileniwe Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:21

-z kapusty kiszoinej i marchweki do panierowanego dorsza smile
      - z białej kapusty i cebulko ( druga wersja plus majonez)
      - to co opisałaś, ale w wersji ze świeżym ogórkiem
      -z selera z rodzynkami/orzechami włoskimi
      -ze szpinaku w sosie czosnkowym z ziarnami i pestkami
      -z daikonu
      -z rzepy
      itp, itd
    • caroninka Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:23
      Surowka z burakow w occie z jablkiem i cebula. Mizeria i salata ze smietana, przyprawiona cukrem sola i kropla octu. Por z majonezem.
    • 18lipcowa3 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:26
      jedna jedyna?
      bo ja kocham czerwoną kapuchę- to tak teraz jak jestem dorosła
      a z dziecinstwa pamiętam i kocham do tej pory pomidory ze smietaną
      • morgen_stern Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 11:00
        Byłabyś szczęśliwa na Śląsku - modro kapusta jest cudowna, do tego rolada i gumiklejzy... płaczę.
        https://dobre-jedzonko-comenius.blog.onet.pl/wp-content/blogs.dir/1323839/files/blog_cv_4864742_7496024_tr_kluski_slaskie_modro_kapusta_i.jpg
        • zuzann-a Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 12:25
          Uwielbiam kluski śląskie, dostałam właśnie ślinotoku.
        • duola77 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 22:29
          czy Wy musicie wklejać zdjęcia ? uncertain

ślinotok, chyba będzie wyprawa do kuchni , nosz f**k sad
    • lilly_about Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:27
      Nie robię surówek, bo szkoda mi na nie czasu. Mam zaprawioną kapuchę, buraki, kapuste modrą, ogórki i paprykę. Prosto ze słoika daję na talerz. Wyjątkiem jest biała rzodkiem, którą trę i dodaję śmietanę oraz kapusta młoda, którą szatkuję i dodaję oliwę i koperek.
      • noname2002 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 12:37
        Biała rzodkiew jest smaczna pomieszana z tartym selerem, nawet doprawiać nie trzeba.
    • morgen_stern Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:35
      Dziewczyny, ale piszcie dokładniej o tych surówkach, w sensie wszystkie składniki, będzie łatwiej... chyba że jesteście wrednymi zołzami i nie chcecie się dzielić...
    • joanekjoanek Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:41
      W równych proporcjach: pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka, cebula. Do tego majonez lub olej i przyprawy.

A lubię w tej roli w zasadzie wszystko. Za surówkę robi u mnie też brokuł i kalafior, które siekam na surowo i podaję z sosem jogurtowym i różnymi dodatkami. Uwielbiam surówkę z surowych buraków, różne kapuściane, mizerię, seler, no wszystko, mniammm.
    • mayaalex Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:42
      Seler plus jablko plus ewentualnie orzechy wloskie i do tego majonez (w wersji zdrowej gesty jogurt smile
      Por i jablko + majonez/jogurt
      Buraki i jablko plus odrobina cebuli bardzo drobno pokrojonej
      Lata cale nie jadlam surowek w takim zestawie (mieso i ziemniaki) bo nie przepadam za miesem i ziemniakami wlasnie...
    • lady-z-gaga Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:48
      cykoria - mogłabym jeść codziennie
    • maggi9 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:53
      Biała zwykła kapusta poszatkowana dobrze mocno osolona. Wkładamy do miski, przygniatamy talerzem i czymś ciężkim. Po godzinie, dwóch, trzech odciskamy z wody. Dodajemy startą marchew, opcjonalnie kawałek startego jabłka i ociupinkę poszatkowanej cebuli. Dodajemy dużo pieprzu i dużą garść naci pietruszki. jako dodatek zwykle olej słonecznikowy ale w wersji na bogato i nie dbam o biodra kapka majonezu. To moja ulubiona idealna do ziemniorów i mięsa.

Plus : posiekane w kostkę ogórki kiszone, kawałek jabłka, najlepiej lobo, cebulka, majeranek, sól, pieprz, kapka oleju.

No i klasyka - buraczki, mizeria,marchewka(moim zdaniem idealna surówka z marchewki to marchew starta na drobniutkich oczkach, ale oczkach nie na papkę tylko drobniej niż zazwyczaj doprawiona kroplą dosłownie soku z cytryny i oleju. Nic więcej nie trzeba)
    • anel_ma Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 10:56
      mizeria smile the best of smile
      ale nie może mieć zadnej cebuli, ani czosnku, bo z takimi tez się w knajpach spotykam i dla mnie to jest morderstwo mizerii, maja byc ogórki, smietana, drobna ilosc przypraw, latem dopuszczam troche koperku.

w drugiej kolejności surówka z kapusty pekińskiej i jabłka
      a potem dalej sałata z winegretem i pomidory z cebulką
    • sinusoidaa Por, rzepa 08.11.13, 11:22
      Surówka z pora+ pokrojone w kostkę jajko na twardo i jabłko, wymieszane z majonezem
      Surówka z czarnej rzepy, ukochana moja, uwielbiam, choć śmierdzi okrutniewink ( rzepę na tarce, posolić, przycisnąć mocno talerzykiem w celu puszczenia soku przez rzepę, po 30 minutach odcisnać sok, dodać masakryczną ilość śmietany i gotowewink
    • triismegistos Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 11:37
      Przedwczoraj ćwiczyłam czarną rzepę. Pragnę powtórki.
    • joana.mz Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 11:46
      pomidory (w sezonie) z ogórkiem kiszonym, cebulką, może być z odrobiną jogurtu i łyżeczka majonezu do smaku. Zresztą to jest potrawa którą się objadam solo na kolacje czy śniadania.
      Lubię "colesław", której niestety nie umiem zrobić (ona jest chyba doprawiona chrzanem
      Lubię selerową - z orzechami włoskimi albo z ananasem
    • adellante12 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 11:54
      buraczki z papryką, albo marchewka z jabłkiem smile Mogą byc wtedy z ziemniorami.. Trudno wink
    • kropkacom Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 11:56
      Marchew potarta z jabłkiem.
    • myszy80 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 12:22
      - Mizeria z cebulą lub szczypiorkiem i śmietaną/kefirem
      - Sałata z rzodkiewką i cebulą/szczypiorkiem i śmietaną
      - Kapusta kiszona, marchewka (drobno starta), jabłko (grubo starte), cebula (w kostkę drobną), sól, pieprz, olej. Olej bezpośrednio przed podaniem - najchętniej do ryb i sosów mięsnych
      - Por pokrojony w talarki, sparzony i zasolony, do tego marchewka starta na drobnych oczkach, majonez (najbardziej do pieczonego kurczaka mi pasuje)
      - Pekinka poszatkowana, cebula + dowolne dodatki (ogórek konserowy/kiszony (w kostkę), papryka (w kostkę), kukurydza, groszek konserwowy), zioła do sałatek, śmietana/jogurt (+ łyżka majonezu)
      - Kapusta biała poszatkowana (do 3,5 kg), 2-3 marchewki starte na drobnych oczkach, 1/2 szklanki oleju, wymieszać. Zrobić zalewę: 4 szkalnki wody, 4 ząbki czosnku, 4 goździki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka octu, 2,5 łyżi soli. Zalewę zagotować, zalać wrzątkiem kapustę, wymieszać, przykryć, odstawić na min 0,5 godziny. Co zostanie wkładam do pojemników, spokojnie w lodówce może nawet 2 tygodnie leżeć.
      - Marchewka tarta z jabłkiem i jogurtem naturalnym (+ odrobina cukru)
      - Marchewka duszona na maśle sama lub z groszkiem
      - Buraczki zasmażane
    • eliszka25 Re: Dawno nie było o jedzeniu :P 08.11.13, 12:41
      moje ulubione:
      "oklepana", ale pyszna surowka z bialej kapusty - kapuste tre na tarce jarzynowej (mozna posiekac, ale ja wole utrzec, bo dzieciaki chetniej jedza), dodaje potarta marchewke, kwasne jablko, cebule pokrojona w drobna kostke, mozna tez dodac kiszonego ogorka. doprawiam sola, pieprzem cukrem i sokiem z cytryny oraz mieszam z oliwa z oliwek. robie tez w wersji z czerwonej kapusty, tylko ogorek kiszony mi do czerwonej kapusty nie pasuje.

surowka z kapusty kiszonej, robiona prawie tak samo, jak z bialej, tylko oczywiscie bez ogorka i soku z cytryny, bo juz wystarczajaco kwasna.

surowka z marchewki - ucieram na tarce marchewke i jablko, mniej wiecej pol na pol, dodaje pokrojona w drobna kostke cebule, doprawiam sokiem z cytryny, sola, pieprzem i cukrem, mieszam z lyzka smietany i lyzka majonezu. jak ktos lubi pikantna, to mozna dodac lyzeczke musztardy albo chrzanu.

surowka z selera - robiona tak samo, jak z marchewki, ale do tej juz koniecznie chrzan musi byc wg. mnie. mozna dodac tez rodzynki albo posiekane suszone sliwki.

surowka z pora - biale czesci pora pokroic w polpierscionki, od razu posolic, posypac cukrem i zakwasic. dopiero potem dodac utarte kwasne jablko (najlepiej tyle samo, ile jest porow), utarty ogorek kiszony lub konserwowy. dodac lyzeczke musztardy, lyzke majonezu i lyzke kwasnej smietany, doprawic sola, cukrem i sokiem z cytryny. jak ktos lubi, to moze dodac tez pieprz, choc pory sa i tak wystarczajaco pikantne.

do kazdej surowki dodaje tez lyzke bialego balsamico lub octu winnego.

lubie tez mizerie, pomidory ze smietana i cebula, ogorki kiszone z cebula i pieprzem albo po prostu pokrojone pomidory posypane sola, pieprzem i cebula.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka