Dodaj do ulubionych

zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to?

11.08.04, 15:48
wiem, temat jest kontrowersyjny. z mojego punktu widzenia mnie to wkurza. nie
jestem zwolenniczką "rodzinnych wycieczek" do marketów, powiem więcej - nie
lubię tego - ale czasem tak się zdarza że przez cały tydzień naprawdę nie ma
czasu na zakupy. Np. aby kupić ciuch dla dziecka czy cokolwiek. Nie mówię już
o sytuacji awaryjnej gdy np. zabraknie przysłowiowego chleba - na
przykład wink))
poza tym - kara 2,5 tys zł za otwarcie sklepu (tak jest w Radomiu) jest
oczywiście karą tylko dla małych sklepików, których oczywiście na to nie
stać. "molochy" i tak wyjdą na swoje płacąc kary, zwłaszcza że inne sklepiki
będą nieczynne to wszyscy będą walić do nich. w efekcie mimo kary zarobią
więcej niż zwykle i będą się śmiać.
wiem, że jest też druga (trzecia?) strona medalu - ludzie pracujący w
marketach. ale nie oszukujmy się, że ten zakaz im ulży. będą tyrać tak jak
tyrali (niestety) a jedyny skutek to ten, że część z nich dodatkowo straci
pracę.
a jakie jest Wasze zdanie? robicie zakupy w niedzielę?
Obserwuj wątek
    • kubusala Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 16:09
      Dla mnie to chore i polityczne zagrania. Niedziela dzień jak inny, jedni mają
      wolne w niedziele inni w tygodniu. Strażacy,pielęgniarki,policjanci,kolejarze
      itp też mają sobie robic wolne.Nawet pod Watykanem w niedzielę sie handluje.W
      dobie takiego bezrobocia likwidować miejsca pracy?
      • burza4 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 16:25
        mnie najbardziej wkurza fakt, że zamiast zabrac się i wyezgekwować
        przestrzegania praw pracowników o których tak głośno trąbia, to jak zwykle u
        nas - zaczyna się od d.. strony. Bo idiotyczny zakaz handlu nie zmieni nic w
        kwestii wyzysku który dość często ma miejsce w supermarketach, a jedynie
        wpłynie na zmniejszenie zatrudnienia. Komu to ma służyć? pracownikom w regionie
        o takim bezrobociu? prędzej właścicielom małych sklepików, choć nie sadzę...
    • mamakaji Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 16:24
      Z tego co czytałam to sklepy będzie można otwierać, ale tylko w godzinach od 11
      do 14 (czy jakoś tak). I ponoć dla supermarketów to za krótko by im się
      opłacało otworzyć, a sklepikarz bez problemu bedzie mógł sobie na te 3 godzinki
      otworzyć sklep.
      Ja widzę inny problem. Otóż uzasadnienie, że to ma być niby w obronie biednych
      uciśnionych pracowników supermarketów (którzy muszą pracować w niedzielę), jest
      jakąś chorą pomyłką. Przecież efekt będzie taki, że owszem nie będą musieli
      pracować w niedzielę, ale też część z nich wogóle może stracić prcę, bo
      supermarket nie potrzebując personleu na dni świąteczne będzie mógł zmniejszyć
      zatrudnienie.
      • aga_rn Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 16:39
        mamakaji napisała:

.
        > Ja widzę inny problem. Otóż uzasadnienie, że to ma być niby w obronie
        biednych
        > uciśnionych pracowników supermarketów (którzy muszą pracować w niedzielę),
        jest
        >
        > jakąś chorą pomyłką. Przecież efekt będzie taki, że owszem nie będą musieli
        > pracować w niedzielę, ale też część z nich wogóle może stracić prcę, bo
        > supermarket nie potrzebując personleu na dni świąteczne będzie mógł
        zmniejszyć
        > zatrudnienie.

Zgadzam sie jak najbardziej, to jest chore.
        Od siebie dodam - co prawda nie pracuje w supermarkecie, ale jestem z wyboru
        pracownikiem weekendowym (jestem pielegniarka). Pracuje w
        piatki/soboty/niedziele - w dzien lub w nocy. Tak wybralam ze wzgledu na
        dzieci i fakt ze opiekunka do dwojki - to za droga impreza. Nie jest latwo,
        jest to tymczasowe, ale przynajmniej nie mam stresu, dzieci sa w domu/szkole,
        dzielimy sie z mezem nad nimi opieka.
        I tak czytajac ten watek wyobrazam sobie tez te wszystkie matki dla ktorych
        praca w weekendy to sposob dorobienia czy w ogole zarobienia jakichkolwiek
        pieniazkow, bez potrzeby placenia opiekunkom czy za przedszkole. Ja jestem
        zadowolona ze moja praca daje mi takie mozliwosci, wiekszosc moich kolezanek:
        pielegniarek-matek, w taki sposob w pewnym momencie pracowala. Mysle ze
        znalazlo by sie troche osob pracujacych w supermarketach/sklepach, ktore
        weekend wybieraja z wlasnej woli i taka "obrona" (czyli wprowadzenie zakazu)
        jest im akurat jak psu na bude.
        • madelaine6 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 17:23
          Dla mnie tez wprowadzenie takiego zakazu
          jest chorym i absurdalnym pomyslem.
          Maz pracuje do pozna,wiec wszystkie zakupy typu:meble,
          sprzet agd czy zwykle "duze" spozywcze
          zalatwiamy w weekendy (po prostu z koniecznosci).
          ja sie czuje troche tak,jakby ktos chcial ograniczyc
          moja wolnosc osobista.No i jak aga_rn napisała:
          efekt będzie taki, że owszem nie będą musie
          > li
          > > pracować w niedzielę, ale też część z nich wogóle może stracić prcę, bo
          > > supermarket nie potrzebując personleu na dni świąteczne będzie mógł
          > zmniejszyć
          > > zatrudnienie.
    • josik11 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 23:34
      ja odkad jestem na macierzysnkim rzadko robie zakupy w niedziele ale jak
      pracowalam to byl jedyny wolny termin na robienie zakupow
      maz pracuje zmianowo tak wiec czesto w wekendy jest w pracy ale coz tak sobie
      wybral, to tak jakby kierowcy autobusow powiedzieli ze nie beda pracowac w
      soboty i niedziele. Wybrales taka prace to licz sie z tym ze jest ona w takich
      godzinach a nie innych
      Macie racje, co z tego ze sklepy beda zamkniete w niedziele jesli czesc osob
      pojdzie na zasilek
      zreszta jestem ciekawa co ci ludzie na to? czy chca miec wolna niedziele i
      perspektywe zwlonien?
      niby to ma byc dzien swiety ale prawda jest taka ze kto ma do kosciola pojsc to
      pojdzie a do sklepu tez zdazy isc jak potrzebuje i nie powinno to nikogo
      obchodzic
    • mamaantka Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 23:45
      Ja nie uważam, żeby to było chore, chciałabym, żeby wprowadzili taki zakaz,
      może dlatego, że pracowałam w markecie?
      Ale to tylko moje zdanie.
      • josik11 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 23:46
        a jakby ciebie zwolnili przez to ze nie pracuja w niedziele?????
        • aluniaaa Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 23:52
          ten cały kraj i ludzie nim rządzacy to jedna wielka pomyłka. W dupe mają ludzi
          tylko myślą jak najwięcej zagarnąć dla siebie.Polityka prorodzinna - jak
          najbardziej ale dla swoich rodzin. Żygac się chce jak się to wszystsko
          widzi,czyta czy słucha ...
        • mamaantka Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 11.08.04, 23:54
          Jak w każdy dzień trzeba zostawać po godzinach bo kierownik ma taki kaprys, to
          przynajmniej w niedziele można odpocząć. Jakby mnie zwolnili to trudno, nie
          powiesiłabym się, szukałabym innej pracy. Rozumię, że macie inne podejście do
          tej sprawy, ja to mówię ze swojego punktu widzenia.
          • mamaantka Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 00:05
            Zapomniałam dodać, że nadgodziny są pod koniec miesiąca zamazywane korektorem,
            co oczywiscie trzeba podpisać w obecności kierownika.
            • aluniaaa Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 00:15
              to juz mnie zgasiłaś kompletnie.Szok! do czego to doszło.A jeszcze do klientow
              musisz byc mila,uprzejma i oczywiscie zawsze usmeichnieta...zgroza!!
              • josik11 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 00:34
                tego niewiedzialam, przykro mi
                ja wyrazilam tylk oswoje zdanie, zdanie konsumenta....
                co za kraj!!
                • linusia_75 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 08:04
                  Ja myślę, że wprowadzenie zakazu handlu w niedzielę nic nie da i prawa
                  pracownika będa nadal łamane, jedno do drugiego nic nie ma.
                  Poza tym trzeba poczekać na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, do którego
                  lada moment jakiś pozew w tej sprawie trafi. Wielu znawców prawa
                  konstytucyjnego uważa, że zakazywanie handlu w niedzielę jest niezgodne z
                  konstytucją. Ino to potrwa.
                  Linusia
                  • oyate Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 08:13
                    Jestem absolutnie przeciw.Już nie chodzi mi o szczegóły dlaczego to robią. Nie
                    sądzicie, że jest to naruszanie naszej demokracji?? Niedługo zabroni nam się
                    oddychać w niedziele! A co z osobami, którzy nie są katolikami i nie uważają
                    niedzieli za święto?? A co rzeczywiście z osobami, które mogą robić zakupy
                    tylko i wyłącznie w niedzielę?
                    Jeśli chodzi o pracowników Marketów to niech rządzący wprowadzą lepsze przepisy
                    kodeksu prawa pracy albo niech je chociaż egzekfują!
                    • oyate I jeszcze coś!! 12.08.04, 08:14
                      Nieznoszę jak kościół wtrąca się do polityki!!!
                      • lusia_mamusia Re: Do Oyate 12.08.04, 08:24
                        Zgłasz się kościół, bo kościól to wierni. Ja tam jeszcze praw publicznych nie
                        utraciłam i dlatego do polityki będę się wtrącać ile wlezie. Mam prawo do
                        własnego zdania, jak każda z obecnych tu osób.
                        • oyate Re: Do Oyate 12.08.04, 09:24
                          Co innego Ry jako osoba prywatna a co innego Episkopat. Niech Kościół się
                          interesuje swoimi sprawami a nie całego społeczeństwa (nie tylko katolickiego
                          zaznaczam!)
                      • aluniaaa Re: I jeszcze coś!! 12.08.04, 10:53
                        oyate napisała:

> Nieznoszę jak kościół wtrąca się do polityki!!!

ja tez jestem tego samego zdania,ale to już temat na osobny watek,temat
                        kościoła i papieża
                • ewa2233 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 08:27
                  mamaantka chciałabym, żeby wprowadzili taki zakaz, Ale to tylko moje zdanie.

Nie tylko Twoje - moje też! Choć myślę, że to u nas nierealne.

Mój mąż kiedyś pracował w spożywczym i teraz inaczej patrzę na sprzedających.

Na niedzielne zakupy nie przychodzą tyko ci,
                  którzy nie mogą ich robić w inny dzień!
                  Po prostu niektórzy nie wiedzą co ze sobą zrobić, gdy mają wolne!

A jak ten zakaz się ma do kawiarni, lodziarni itp.
                  Też mają zamykać ?
            • burza4 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 08:33
              mamaantka napisała:

> Zapomniałam dodać, że nadgodziny są pod koniec miesiąca zamazywane
              korektorem,
              > co oczywiscie trzeba podpisać w obecności kierownika.

O właśnie o to mi chodzi - nie ma chętnego, że by coś zrobić z fundamentalnymi
              prawami pracowników, bo to wymagałoby więcej konkretnych działań URZĘDÓW
              państwowych, a po co dorzucać sobie roboty??? lepiej zostawić jak jest, udawać,
              że coś się robi dla uciśnionych pracowników i nie wysilać na jakąś aktywność.

Sama wiele lat temu pracowałam w knajpie na zachodzie. I dla mnie praca w
              weekendy była super. Bo mieliśmy ekstra płacone za pracę w niedziele i święta,
              bo należał nam się inny dzień wolny w tygodniu (można było coś załatwić bez
              brania urlopu) itd. Ciekawa jestem czy gdyby prawa pracowników supermarketów
              były przestrzegane (mieliby płacone uczciwie za nagdodziny) byliby oni równie
              zadowoleni z zakazu handlu? ale o ileż łatwiej wydać administracyjny zakaz niż
              wyegzekwować przestrzegania prawa - i to mnie najbardziej irytuje - to
              wygodnictwo władzy
    • lusia_mamusia Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 08:21
      a ja się cieszę że wprowadzono ten zakaz. Takie straszenie, że niby to biedni
      pracownicy będą zwalniani to dla mnie demagogia. Jakby mieli liczony do
      wynagrodzenia cały przepracowany czas pracy to starczyłoby pewnie za niedzielę
      i nie tylko. Ogladałyście Uwagę w TVN? Ci ludzie pracują gorzej niż niewolnicy.
      Należy im się czas wolny by odpocząć i pobyć trochę z rodziną. Oni i tak już
      pracują ponad siły (często im za to nie płacą). Ja tam nie mam problemu z
      kupieniem produktów w takiej ilości, by nie biegać do sklepu w niedzielę.
      Dawniej też nie było handlu w niedzielę i jakoś sobie radziliśmy wszyscy (bo
      musieliśmywink). Sama biegałam w sobotę do piekarni po chleb na 2 dnismileJa tam bym
      nie chciała pracować w niedzielę, dla mnie to czas na odpoczynek, rodzinę.
      Nawet Pan Bóg przez 6 dni stwarzał świat a w siódmym odpoczywał wink))
      • mysia.8 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 10:40
        a czemu wspolczujesz tylko pracownikom supermarketow? a co z kasjerkami na
        dworcach PKP, pracownikami wodociagow, elektrowni, stacji benzynowych,
        kolejarzami itepe itede, ktorzy musza pracowac w soboty, niedziele a nawet w
        swieta; im tez sie przeciez nalezy dzien wolny by odpoczac i pobyc z rodzina,
        czyz nie wink ? poza tym osoba, ktora przyjmowala sie do pracy do supermarketu
        wiedziala dobrze, ze bedzie pracowala w swiatek, piatek i niedziele, to byl ich
        wolny wybor, wiec skad nagle zaczely miec pretensje, ze musza pracowac w
        niedziele?
    • elasz4 Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 09:06
      A ja osobiście jestem przeciwko temu zakazowi, bo bardzo często zdarza mi się
      robić zakupy w niedzielę więc dla mnie to będzie dość uciążliwe.
      Jeśli zaś chodzi o te mity o pracy w supermarketach to wszystko zależy.
      Ja w bardzo bliskiej rodzinie mam osobę, która pracowała w jednym z
      największych hipermarketów w Polsce i z wieloma sprawami bym się po prostu nie
      zgodziła dlatego, że ona tam pracowała i po prostu nie wszystko jest czarne jak
      niektórzy to przedstawiają. Dlaczego żadna z osób nie mówi o tym, że przecież
      to nie jest tak, że przez 7 dni w tygodniu dana osoba pracuje po 8 godzin bez
      żadnych świąt, dni wolnych.
      Ja słyszałam kiedyś rozmowę kasjerki z jednego z większych superamrketów w
      Polsce z jakąś znajomą i naparwdę o swojej pracy mówiła bardzo pozytywnie, a
      wiem, ze ta osoba pracuje tam praktycznie od początku istnienia tego
      supermarketu czyli od ponad 4 lat. Więc to może wcale nie jest takie złe.
      A poza tym spójrzcie na to tak wiele osób mówi, ze jest to okropna praca,
      totalny wyzysk. I jeśli tak jest to OK to dlaczego trudno jest się dostać do
      takiej pracy, a osoby trzymają się kurczowo swoich stanowisk. Dla mnie to
      niezrozumiałe.

I jeszcze jedna sprawa czy wam się wydaje, że w tych małych osiedlowych
      sklepikach nie am wyzysku ?
      Czy rzeczywiście tam osoby pracują tylko po 8 godzin dziennie i 40 godzin
      tygodniowo, że są to wszystko osoby zarejestrowane a nie pracujące na czarno.
      Że dostają pensje w terminie, ze jak pracują w nadgodzinach to im się za to
      płaci.
      Ja znam z własnego podwórka kilka sytuacji, że osoba nie am szans na
      zatrudnienie legalne tylko musi pracować na czarno za śmieszne pieniądze, które
      nie wpływają regularnie. Ja sie zastanawiam czy rzeczywiście te małe sklepiki
      to mają tylko plusy jeśli chodzi o pracownika ?
      • mamaantka Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 09:35
        Zgadza się, są różne markety, choć ja mam doświadczenia tylko z jednym. Nie
        mówię, że było mi tam bardzo źle, ale mieliśmy kierowniczkę, starą pannę, która
        miała dużo wolnego czasu i to na nas się odbijało, a nadgodzin nie mogliśmy mieć
        (takie założenie z góry). Dla osoby nie mającej rodziny to nie było tak źle,
        ale dla osoby np z dzieckiem to tragedia. Dodać trzeba jeszcze inwentury,
        przebudowy sklepu. Na prawdę byłam cały dzień poza domem. Wiem z opowiadań osób
        pracujących w innych marketach,że najczęściej małe osiedlowe markety są o wiele
        gorsze do wytrzymania (pracujących w nim), niż duże molochy. Na pewno odradzam
        te sklepy, gdzie prawie cały czas wisi kartka: "zatrudnie osobę na st. kasjera-
        sprzedawcy", wiadomo że coś jest nie tak jak przez cały czas szuka się
        pracowników. W moim niestety tak było, co chwilę ktoś rezygnował z pracy, nie
        wytrzymywał.
    • 18lipiec Nasz kraj jest chory 12.08.04, 09:17
      Jestem ZA handlem w dni powszednie, soboty, niedziele i święta i na dodatek
      całą dobę.
      Zawsze można coś kupić, ludzie mają pracę i jest dobrze.
      Mi to nie przeszkadza,jak komuś pasuje handlować w niedzielę - jego sprawa.
      Jak komuś pasuje kupować w niedzielę- jego sprawa, jak ktoś chce pracować w
      niedzielę- proszę bardzo.
      Sama robię zakupy jak coś potrzebuję i nie ma dla mnie znaczenia czy to
      normalny dzień czy niedziela.
      I nie rozumiem tego że komuś to może pasować - że niby dzień święty, że niby
      bóg odpoczywał 7 dnia.
      Kto tu komu zakazuje odpoczywać? Jak nie chcesz robić zakupów w niedzielę, to
      prosta sprawa- nie idziesz do sklepu.
      Ale mamy popaprany kraj.
      Ja to bym jeszcze dyskoteki w niedziele pootwierała.

PS. Nie ma boga.
      • oyate do 18lipca 12.08.04, 09:27
        Chociaż raz Cię popieram.
        • 18lipiec Re: do 18lipca 12.08.04, 09:30
          No i bardzo dobrze.
          Bo mnie to już szlag trafi jak niedlugo w niedzielę będzie zakaz handlu, zakaz
          imprez, zakaz wychodzenia z domu, zakaz oglądanie TV, no chyba że katolickie
          programy albo Wojtyłę,zakaz oddychania, zakaz ubierania krótkich spódnic,zakaz
          opalania i nie wiem jeszcze co.KK najchętniej wprowadziłoby te zakazy,skutkiem
          czego ludzie w niedzielę mogliby tylko do kościoła iść.
          A oni po prostu się boją że jak katolik przyjdzie po zakupach na mszę to mniej
          na tackę sypnie...
          Co za chory kraj, tfu, tfu !
          • 18lipiec Re: do 18lipca 12.08.04, 09:46
            Szkoda że czarni nie pomyślą że w tym kraju są jeszcze ludzie myślący, dla
            których kościoł nie istnieje i którzy w dzień święty wstają, uprawiają seks
            przedmałżeński i to na dodatek zabezpieczając się przed ciążą ,a potem
            ewentualnie idą na jakieś zakupy.
            • elasz4 Re: do 18lipca 12.08.04, 09:48
              18lipiec napisała:

> Szkoda że czarni nie pomyślą że w tym kraju są jeszcze ludzie myślący, dla
              > których kościoł nie istnieje i którzy w dzień święty wstają, uprawiają seks
              > przedmałżeński i to na dodatek zabezpieczając się przed ciążą ,a potem
              > ewentualnie idą na jakieś zakupy.

Święta prawda.
              • aluniaaa Re: do 18lipca 12.08.04, 11:01
                A ja Wam powiem,ze gdy w koncu zabraknie papieza to wydaje mi sie ze troszke
                sytuacja sie zmieni,ale k.. caly rok bedzie zaloba po nim.
                W jakim kraju nam przyszlo zyc.
                • 18lipiec Re: do 18lipca 12.08.04, 11:09
                  Jak Wojtyle się zemrze to będzie narodowa histeria.
                  Będzie wałkowany temat Janka II non stop, będzie pokazywane całe jego życie,
                  droga do sławy, jego zasługi ( min. wypędzenie komunizmu z Polski, hehe),jego
                  pielgrzymki, kremówki, jaki to on był cudowny, dobry, madry och ach, sikanie po
                  nogach.
                  Będą masowe pielgrzymi do Watykany, Częstochowy i we wszystkie miejsca święte.
                  Wielka żałoba, Kwaśniewscy na kolanach, LPR na na kolanach, dewoty na kolanach,
                  płacz, coraz więcej pomników Janka w wielu miastach Polski itp.
                  Życzę Wojtyle dużo zdrowia bo aż się boję tego co będzie w naszym katolickim
                  kraju jak mu się zemrze.
      • aluniaaa Re: Nasz kraj jest chory 12.08.04, 10:59
        18lipiec napisała:

> PS. Nie ma boga.

Widzę,że nie jestem sama na forum z taimi samymi przekonaniami.
        • 18lipiec Re: Nasz kraj jest chory 12.08.04, 11:10
          Sama nie, ale w mniejszości.
          Polecam forum o ile nie znasz.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21155
    • anja_mama-kuby Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 09:51
      CO ZA CHORY KRAJ!!!!

Z tymi supermarketami to tak samo, jak z funduszem alimentacyjnym: nie umieli
      egzekwować od dłużników kasy, to zlikwidowali fundusz; rzucili tym biednym
      kobietom po 170 zł. na dzieco i... radźcie sobie. A faceci zwolnieni kompletnie
      z płacenia na dzieci?!

Mnie się to kojarzy jeszcze z jedną rzeczą: w tym pop... kraju ciągle się dąży
      do zrównania cen z niemieckimi, małpuje się ich rozwiązania nie patrząc na
      sens, genezę i wszystkie elementy w całości. Oni mają zamknięte sklepy w
      niedziele i w soboty po 14-tej - u nas się to też wprowadzi. Będziemy bliżej
      Europy!

A co ma do tego wszystkiego biskup??????
      Ps. tak swoją drogo, to nie dowiedziałam się nigdy, dlaczego w Niemczech te
      sklepy są pozamykane? Może mnie oświecicie wink))
      Ania
      • ewa2233 mialo byc o zakazie handlu w niedzielę !!! 12.08.04, 11:05
        ... a znowu się ZACZYNA awantura!

Co ma do tego KK ! ?
        Chodzę na mszę co niedzielę a nie słyszałam,
        żeby ksiądz coś powiedział na ten temat !!!
        Ale co KSIĄDZ powiedział i co głosi KK, wiedzą najlepiej ci,
        co do kościoła nie chodzą.
        • 18lipiec Re: mialo byc o zakazie handlu w niedzielę !!! 12.08.04, 11:11
          "Ale co KSIĄDZ powiedział i co głosi KK, wiedzą najlepiej ci,
          co do kościoła nie chodzą."

No właśnie nie chodzą bo wiedzą !!!!!!
          • aluniaaa Re: mialo byc o zakazie handlu w niedzielę !!! 12.08.04, 11:14
            18lipiec napisała:

> "Ale co KSIĄDZ powiedział i co głosi KK, wiedzą najlepiej ci,
            > co do kościoła nie chodzą."
            >
            >
            > No właśnie nie chodzą bo wiedzą !!!!!!

smile
            • ewa2233 Re: mialo byc o zakazie handlu w niedzielę !!! 12.08.04, 11:16
              smile))))))))
    • kubusala A kto to wymyslił?? 12.08.04, 11:21
      Która partia to wymysliła LPR? czy któraś jeszcze?, bo nie bardzo sie tym
      interesowałam
      • 18lipiec Re: A kto to wymyslił?? 12.08.04, 11:28
        Też dokładnie nie wiem, ale myślę że LPR mogła maczać w tym swoje macki.
      • elasz4 Re: A kto to wymyslił?? 12.08.04, 11:28
        kubusala napisała:

> Która partia to wymysliła LPR? czy któraś jeszcze?, bo nie bardzo sie tym
        > interesowałam

A jakie to ma znaczenie, na pewno osoby, które to proponują mają sieci małych
        sklepików gdzie cukier jest po 5 złotych i też chciałaby trochę dorobić.

Bo o tym nie było tutaj mowy i w sumie to nie wiem jak to jest w Radomiu, ale
        np. we Wrocławiu słyszałam, ze sprawa dotyczyłaby tylko sklepów o powierzchni
        większej niż 300 m kw.
      • 18lipiec Kubusalo znalazłam 12.08.04, 11:30
        Wprawdzie nic konkretnego ale cytuję z innego forum:

" Zwolennicy zakazu, głównie Liga Polskich Rodzin i "Solidarność", tłumaczą, że
        niedziela powinna być dniem wolnym od pracy z powodów religijnych
        • linusia_75 Re: Kubusalo znalazłam 12.08.04, 12:00
          No różnie, zależy jacy radni mają większość w danych radach miast. Ale
          stanowczo kręgi LPR-u wink.
          Linusia
          • anja_mama-kuby Re: Kubusalo znalazłam 12.08.04, 12:37
            To wklejam dla tych, które uważają, ze czepiam się KK:

"Wiele wskazuje na to, że we Wrocławiu zostanie wprowadzony zakaz handlu w
            największe święta państwowe i kościelne. Szefowie dolnośląskiej "Solidarności"
            rozmawiali wczoraj o tym z prezydentem Rafałem Dutkiewiczem i biskupem Edwardem
            Janiakiem. Obaj poparli tę inicjatywę. NSZZ "S", realizując uchwałę Komisji
            Krajowej, dąży do ograniczenia w całym kraju handlu w niedziele i święta."

...z prezydentem (miasta) i biskupem (??????). To dla mnie niepojęte!
            • 18lipiec Re: Kubusalo znalazłam 12.08.04, 12:40
              Ja po prostu nie mam słów.
              Jak ktoś nie chce to niech zakupów w niedzielę nie robi, ale czemu np. mnie
              ktoś ma uszczęśliwiać na siłę jak ja lubię i chcę robić zakupy właśnie o 12 w
              południe w niedzielę!!!!

Mieszkam koło kościoła i koło supermarketu i nie raz widziałam jak kochanka
              naszego proboszcza - oficjalnie gosposia na plebanii szła w niedzielę z siatami!
        • kubusala Re: Kubusalo znalazłam 12.08.04, 12:34
          Tak myślałam, LPR sekta nie myśląca kompletnie o człowieku, do Uni nie,
          prezerwatywy nie, a teraz handel w niedziele nie! Co to do cholery jest
          Państwo ?
          • 18lipiec Re: Kubusalo znalazłam 12.08.04, 12:37
            Prawie,,,,
            Partia Rydzyka.
    • jagienkaa Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 12:39
      w Anglii jest przepis że sklepy w niedzielę można otwierać ale tylko 6 godzin,
      najczęściej 10-16 czy 11-17. I to wszystkim bardzo pasuje, wilk syty i owca
      caławink
      • 18lipiec Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 12:41
        No to i u nas jest tak że sklepy w soboty są pootwierane tak od 10 do 14.
        Ale supermarkety najczęściej od 8 do 20.
        I tak powinno byc codziennie i w niedzielę też.
        Ba! Dodam że powinny być całodobowe!
        • melka_x Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 17:18
          Studiując (dziennie) pracowałam w telewizji. Brałam zawsze dyżury weekendowe,
          na montaż umawiałam się po nocach. Oczywiście raczej nikt nie wpadnie na pomysł
          zamknięcia TV na weekend, pisze o tym jednak, bo myślę, że takich ludzi,
          którzy -podobnie jak ja wtedy- chętnie biorą soboty i niedziele jest więcej. I
          nawet jeśli supermarkety nie zaczęłyby zwalniać, to takie osoby zostaną bez
          możliwości pracy.

No z papieżem zapędziłyście się. Niesmaczne to i wysoce nieeleganckie. Nie
          trzeba być wierzącym, wystarczy być porządnym człowiekiem, żeby nie okazywać
          innym takiego lekceważenia. A rzucając tymi k..., protekcjonalnie nazywając
          Karola Wojtyłę "Jankiem" itp. okazałyście kompletny brak szacunku dla osób,
          dla których Jan Paweł II jest autorytetem i głową Kościoła.
          • 18lipiec Re: zakaz handlu w niedzielę - co Wy na to? 12.08.04, 17:34
            Nie WY tylko JA okazalam brak szacunku dla glowy kosciola katolickiego Karola
            Wojtyly, papieza Jana Pawla II, cudu bozego, kochanego ojca swietego, wielkiego
            autorytetu i znawcy zycia.
            Zapewne jak papiez zrobi kupe to pachnie ona fiolkami.
            Pasuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka