omn3 14.08.04, 07:39 jak u was bylo??? Jezeli pierwsza ciaza byla zagrozona(krwawienie) to druga tez bedzie taka???? Ja wygladaly wasze natepne ciaze????Ja sie bardzo stresuje.Ale jestesmy w fazie planowania Dzieki wielkie za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_oli_i_tomka Re: Mamy podwójne 14.08.04, 09:50 Ja urodziłam Olę będąc po dwóch poronieniach (okolice 3-4 mca)i z tej przyczyny ta moja ciąża była zagrożona. Potem w drugiej ciąży też byłam uważana za "zagrożoną" ze względu na moją "historię choroby". O ile w ciąży z Olą nic się złego nie działo, o tyle w drugiej ciąży miałam kłopot z przodującym łożyskiem. Nie ma tu reguły. Tak samo jak nie ma reguły, że jak pierwszy poród łatwy/trudny to drugi będzie taki sam. Nie stresuj się. Jeśli chcecie drugie dziecko to próbujcie. Trzeba wierzyć, że wszystko będzie w porządku. Pozdrawiam i życzę wspaniałej ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: Mamy podwójne 14.08.04, 11:08 Moja pierwsza ciąża miała trudniejszy start - jednorazowe plamienie, leżałam przez tydzień, dostałam coś na podtrzymanie. Druga - podobnie też plamienie w początkowych miesiącach, też jednorazowe, leżałam i dostałam Duphaston. Ale obie ciąże po trudniejszym okresie, to znaczy do momentu podjęcia pracy przez łożysko potem były już bez problemów, obie zakończyły się szcześliwymi porodami (przez cc, ze względu na wzrok) córeczek. Teraz jestem w trzeciej i najtrudniejszej ciąży, krwawienia były już dobrych parę razy, ale od dwóch miesięcy jest spokój, chyba wszystko się unormowało. Więc w moim przypadku poprzednie ciąże były okolicznością "obciążającą". Ale to chyba nie norma, choć lepiej dmuchać na zimne, niż lekceważyć niepokojące objawy. Więc staraj się spokojnie, bądź pod opieką dobrego lekarza i w razie czego na przyszłość polecam forum "Trudna ciąża" (na prywatnych). Odpowiedz Link Zgłoś
new5 Re: Mamy podwójne 14.08.04, 20:10 pierwsza była super-miałam 18 lat,druga -opk 28 poroniłam ,3 -ok 30 zagrożona,kosmówka się odrywała ale pózniej było ok -córcia ma juz rok Odpowiedz Link Zgłoś
michatka Re: Mamy podwójne 14.08.04, 20:59 u mnie niestety w drugiej ciazy była powtórka z rozrywki od 2o tyg skurcze, lezenie, fenoterol na szczescie nie wyladowałam na patologii moja gin stwierdziła ze "ten typ tak ma" Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: Mamy podwójne 14.08.04, 21:19 Ja miałam ciążę z Szymkiem zagrożoną i ze względu na moją przeszłość, i dlatego, że w 8-9 t.c. wystąpiło krwawienie i poronienie zagrażające. Brałam prawie do połowy ciąży duphaston, całą ciązę byłam na zwolnieniu lekarskim, choć plackiem nie leżałm. Relaks, lampka czerwonego wina wieczorem, zero stresu, luzik. W ciązy z Agatką psychicznie było gorzej, ale fizycznie lepiej. Chodziłam do pracy i zajmowałam się 2-letnim wtedy Szymkiem. Każda ciąża jest raczej inna od poprzedniej. Tak mówi moje osobiste doświadczenie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
koma.edziecko Re: Mamy podwójne 15.08.04, 16:19 Moją pierwszą ciążę poroniłam, w drugiej miałam plamienia byłam na podtrzymaniu do połowy ciąży, zakończyła się ciężkim porodem i Cesarką. A teraz.... jestem w dziewiątym tygodniu zupełnie nieplanowanej ciąży, mam za sobą plamienia i biorę leki na podtrzymanie czyli powtórka z rozrywki , mam nadzieję że poród będzie łatwiejszy. Pozdrawiam, Agnieszka mam trzyletniej Julki i Fasolki. Odpowiedz Link Zgłoś