Dodaj do ulubionych

Dziwny sms

21.01.14, 11:10
Przyszesl do mnie sms takiej tresci:
Od uniqa tu sa
W dniu 2014-02-04 przypada termin platnosci raty skladki za polise 351A232568 w kwocie 239,00 zl. Wplaty nalezy dokonac na numer konta 41124069xxxxxx Tel. kontaktowy 41/3833550 Dziekujemy!

Sek w tym ze zadnej polisy nie posiadam. Numer telefonu jest do TOWARZYSTWA UBEZPIECZEŃ W ROLNICTWIE I GOSPODARCE ŻYWNOŚCIOWEJ AGROPOLISA S.A. FILIA (sory za capsa nie chcialo mi sie przepisywac) moim zdaniem naciagactwo. Co robic? Zlac czy zglosic?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:13
      Zgłosić, sms z numerem konta do wpłaty to musi być próba wyłudzenia.
      • melancho_lia Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:15
        Albo pomyłka- sms powinien byc do kogoś innego.
        • ichi51e Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:17
          Tez bym myslala ze pomylka ale numer jest falszywy. Tzn nie do uniqi tylko zupelnie gdzie indziej...i nikt tam nie odbiera...
          • z_lasu Re: Dziwny sms 21.01.14, 15:35
            Numer nie musi być fałszywy. To może być numer do agencji, za pośrednictwem której ktoś wykupił ubezpieczenie w unice. Czyli "Unica przypomina, że..., a jak masz jakieś wątpliwości to zgłoś się do swojego agenta". Tak czy inaczej ja bym się do nich odezwała, niech sobie chociaż odnotują, że numer jest błędny, inaczej będą Cię bombardować monitami.
    • lelija05 Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:13
      Zadzwonić, spytać i wyjaśnić.
      • kietka Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:15
        oraz przestac wymyslac.
        • lelija05 Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:17
          No tu akurat, to różnie bywa, bo oszustów jest sporo i metody mają różne, różniste.
          Czytałyście o metodzie na żołnierza?
          • mx3_sp Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:30
            nie wnikać. Najpewniej to pomyłka. Więcej kasy stracisz na telefony i czasu.
          • chipsi Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:36
            Na żołnierza? Nie, dawaj? smile
            Ostatnio miałam "na Policjanta", ale to na komputerze, wyskoczyło że niby zostałam ukarana za piractwo czy tam nielegalne oprogramowanie i muszę wpłacić 500 zł żeby uniknąć postępowania karnego big_grin Ot, taki wirusik się przypałętał.
            • mx3_sp Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:41
              ee samotna kobieta poleci nie tylko na żołnierza, na kominiarza, rolnika tak samo. Sympatyczniej jednak dać się omotać akermańskiemu generałowi niż bezrobotnemu dekarzowi.
            • lelija05 Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:44
              Nieźle.
              A na żołnierza, to taki myk, że na portalach randkowych ogłasza się wracający z misji żołnierz, przeważnie o jakimś wysokim stopniu i po nawiązaniu z delikwentką głębszych relacji zwierza się jej, że posiada skarb, który zamierza wnieść w posagu przy zawarciu związku małżeńskiego. Tylko jest jeden problem, należy zapłacić za jego przemyt jakieś ciężkie pieniądze, ale po sprzedaży skarbu wszystko się zwróci. No i oczywiście żołnierz nie posiada tych pieniędzy i tu poratować musi narzeczona. No i ratują...
              • ichi51e Re: Dziwny sms 21.01.14, 11:47
                Jak zdesperowanym trzeba byc...
              • iwoniaw rany :-D 21.01.14, 11:47
                Skarb big_grin
                Ludzie to jednak nie zmienili się od tysiącleci big_grin I jak w bajce - ten (tutaj:ta) z podejrzanym morale (chciwość i brak oporów do czerpania zysków z przestępstwa) zostaje słusznie ukarana big_grin
                • lelija05 Re: rany :-D 21.01.14, 11:51
                  A najlepsze jest to, że nabierają się nie tylko, te babki, ale ich rodzina i znajomi, niedawno czytałam o takiej, która zaangażowała w zbieranie klasy krewnych.
                  • chipsi Re: rany :-D 21.01.14, 11:55
                    Strrraszne!
              • to_ja_tola Re: Dziwny sms 21.01.14, 12:07
                lelija05 napisała:

> Nieźle.
                > A na żołnierza, to taki myk, że na portalach randkowych ogłasza się wracający z
                > misji żołnierz, przeważnie o jakimś wysokim stopniu i po nawiązaniu z delikwen
                > tką głębszych relacji zwierza się jej, że posiada skarb, który zamierza wnieść
                > w posagu przy zawarciu związku małżeńskiego. Tylko jest jeden problem, należy z
                > apłacić za jego przemyt jakieś ciężkie pieniądze, ale po sprzedaży skarbu wszys
                > tko się zwróci. No i oczywiście żołnierz nie posiada tych pieniędzy i tu porato
                > wać musi narzeczona. No i ratują...

laski są głupie i zawsze były....big_grin
                • lelija05 Re: Dziwny sms 21.01.14, 12:14
                  Laski, jak laski, proszę Tekst linka
    • dziennik-niecodziennik Re: Dziwny sms 21.01.14, 12:19
      znajdz na necie lokalny oddział Uniqi, zadzwon i powiedz co i jak.
      mialam podobna sytuacje, z tym że ja mialam u nich ubezpieczony samochód - zgłosiłam mojej "opiekunce", bardzo dziekowala, mowila ze zbieraja takie zgłoszenia, bo to albo ktos się pod nich podszywa, albo jakis agent robi przekręty...
      albo maila napisz, co Ci szkodzi.
    • kadfael Re: Dziwny sms 21.01.14, 12:49
      Pewnie pomyłka. Zdarza się.
      Do mnie niedawno zadzwoniła pani, która chciała zapisać się na wizytę do... wróżki. Pytam panią, a do kogo się chciała dodzwonić - no do rejestracji, w której się można zapisać do wróżki big_grinDD
      • yvona73pol Re: Dziwny sms 21.01.14, 13:04
        Do mnie kiedys ktos zadzwonil z pretensjami, ze przeciez maz (niby moj) mial dzis robic wylewke i sie nie zjawil i co on sobie mysli, tam na niego czekaja i ze mam natychmiast cos zrobic. Pan nie przyjmowal do wiadomosci, ze zadnego meza nie mam, do tego jestem we Francji i nie dosc, ze on zaplaci za polaczenie jak za zboze, to jeszcze mnie obciaza polowa kosztow (stary roaming, jeszcze za czasow jego raczkowania, tzn, roamingu).
      • melancho_lia Re: Dziwny sms 21.01.14, 13:09
        Do męża kiedyś zadzwoniła babka z tekstem:
        - Ania?
        - Nie, pomyłka.
        - A kto mówi? (uwielbiam takie teksty)
        - Nie Ania.
        chwila ciszy
        - Krzysio?

Mąż się rozłączył bo to sensu nie miało.
        Kiedyś za to zaczął dostawać dziwne głuche telefony i "strzałki" ( i to tak seriami), potem ktoś przysłał sms "Panie prezydencie XXX (jakiegos miasta) jesteś Pan zajebisty".
        Okazało się, że gdzies został podany publicznie nr tel. do jakiegoś prezydenta miasta. Nie był to nr do mojego męża- różnił się dwoma cyframi...
        • a_sia_g Re: Dziwny sms 21.01.14, 15:41
          Od kilku lat mamy ubezpieczone mieszkanie i samochód w Unice i nigdy takich sms-ów nie dostawałam. Przypomnienie o przedłużeniu umowy zawsze przychodzi pocztą. Jedyne sms-y jakie od nich dostaję to powiadomienia o zmieniających się warunkach atmosferycznych. Na moje oko to ściema.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka