Dodaj do ulubionych

IKEA-opinie

26.01.14, 09:26
a konkretnie Ikea Poznań
Mamy wstępny szkic -szafa Pax (dzięki asia_p) , meble Stuva (dzięki edel), łóżko piętrowe
Do ideału wiele brakuje nadal -największą wadą jest brak Ikei. Najbliższa 280 km. Czytałam w necie rożne opinie na temat zatowarowania, czasu dostawy obsługi. Co Wy sądzicie ? Czy jest realne że jadę, wybieram płacę-i dowożą mi towar-z dotrzymaniem terminu i pełnym skompletowaniem ?
Przełknę biel (tongue_out) ale nie przeżyję użerania się. Meble kupione przez marmex mamy sprawdzone-płatność ok, dostawa ok, kompletność ok, pojemność ok-tutaj znaki zapytania.
Jaki są Wasze doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: IKEA-opinie 26.01.14, 09:34
      Zawsze dowozili w umówionym terminie i to co trzeba. Fakt, że ja mam do Ikei z 8km. Ale czy odległość wpływa na rzetelność? Chyba nie musi...
    • araceli Re: IKEA-opinie 26.01.14, 09:57
      Informacje odnośnie dostępności towaru w magazynie masz przecież na stronie podaną. Jedziesz, kupujesz, podchodzisz do punktu z usługami transportowymi, umawiasz szczegóły i koniec.
      • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:02
        Czytałam opinie że jednego dnia jest informacja że jest kilkadziesiąt sztuk a na drugi dzień nie ma w magazynie żadnej
        • naomi19 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:14
          przed wyjazdem sprawdź dostępność, proste. jeśli jest tylko kilka sztuk, zadzwoń do nich- ile jest. nie mogą Ci zarezerwować produktu, już próbowałam.
        • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:16
          mi się zdarzyło za każdym razem, że robiąc listę zakupów (wieczorem dnia poprzedzającego wyjazd) zawsze miałam wszystko dostępne, a niestety na miejscu okazywało się, że nie było pojedyńczych rzeczy... i tak jak w przypadku pierdół nie robi to różnicy tak w przypadku mebli nie miałam frontów mimo dostępności... na poczekaniu wymyślałam jak to zmienić sad Tyle, ze u mnie wśród znajomych często ktoś jedzie raz na jakiś czas to sobie robimy wzajemne listy zakupów. Najbliżej 150km...
          Na forum zakupy był też wątek o zamówieniu w ikei Katowice, ponoć płacisz (cena liczona wagowo, przy liście zakupów widać) i masz przywiezione w każde miejsce w PL. Nie wiem na ile to jest rzeczywiste bo sama jeszcze nie próbowałam tak zamawiać.
    • landora Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:03
      Na stronie IKEA możesz zrobić sobie listę zakupów i sprawdzić dostępność w danym sklepie.
      Ja nigdy nie miałam problemów z poznańską IKEĄ, ani z obsługą, ani z dostawą, ani z reklamacją.
      • bei Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:15
        Guderianko
        Dzwonisz, podajesz kody produktów i informujesz, ze prosisz o zostawienie tychże, tlumaczysz, ze Twoj dojazd to ok 3 godzin jazdy autem czy nawet dluzej.
        Przed świętami pytaliśmy o zewnętzrne lampki, ktore wg informacji na stronie byly n astanie sklepu.
        Pan podal nam numer telefonu i informację, by zadzwonic w dniu dostawy we wtorek i zamowic sobie te lampki, oni odłożą.
        • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:16
          A widzisz, czytałam że nie ma rezerwacji towaru
        • naomi19 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:35
          nie mogą odłożyć
          • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:17
            dokładnie nie ma takiej opcji, ja też próbowałam telefonicznie i nic z tego nie wyszło smile
    • edelstein Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:21

Nie wiem Jak z ikea w Polsce,w Niemczech zdarzylo sie,ze danego produktu nie bylo.Moze to byc problematyczne,nie masz nikogo kto moglby ci w razie czego dokupic brakujaca czesc?
      Aha istnieje cos takiego Jak ikea family,wyrob za Karte od dazu po wejsciu so ikei,Jak bedziesz miala szczescie to dla posiadaczy karty akurat te produkty co chvesz Beda takiej.Wyrobienie to 5minut,dostajesz do reki.
      -
      "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
      • my-alena Re: IKEA-opinie 26.01.14, 13:51
        Nie wiem jak jest w Polsce, ale w Niemczech jak kupujesz meble z dostawą to możesz wybrać opcję "ze sklepu" lub z "magazynu centralnego". Przy dostawie z magazynu centralnego nie ma opcji, że czegoś brakuje i przynajmniej w Niemczech dostawa jest tańsza.
        • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:16
          W PL nie ma ikea on line (poza Katowicami)
          • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:22
            młody mój ma to łóżko... niestety u nas okazało się że brak kompletu śrubek big_grin Ale po telefonie bez problemu wysłali pocztą cały komplet jeszcze tego samego dnia...
            Podpowiem tylko, że nim złożycie to łóżko to warto sobie ustalić DOKŁADNIE z której strony ma być drabinka a z której "zabudowana ściana" u nas było przekręcanie wink
            Biurko też mamy, ale bez górnej zabudowy, jakoś mi tak nie podeszło na żywo, mam taką szafkę u starszego:
            www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20114883/ z boku właśnie, powieszone idealnie się sprawdza na kredki, wycinanki itp...
            • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:32
              słuchaj, przy takim planowaniu każdy szczegół będzie obcykany wink
    • joana.mz Re: IKEA-opinie 26.01.14, 10:25
      meble Stuva kupowaliśmy jakieś 2 miesiące temu. Akurat były braki w magazynie, potem w domu się okazało, że jakiejś śrubki brakuje, jakiś element był też uszkodzony. Tylko my mamy dość blisko właśnie do tej poznańskiej Ikea, więc nie był to jakiś wielki problem. Wszystko wieźlismy sami (vanem).
      Ostatnio też kupowałam 2 sofy - to już z dostawą i z kompletowaniem (bez kompletowania musiałabym z wózkiem po ich magazynie jeździć i wybierać wszystkie elementy). Towar dostarcza jakaś zewnętrzna firma - nie mam zastrzeżeń.

• jolinka102 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 11:10
      Dostepnosc najlepiej sprawdzic przed wyjazdem do slepu. Poza tym w Szczecinie istnieja firmy, ktore robia zakupy w ikei na zamowienie. Z tego co slyszalam nie placi sie za ta usluge duzo. Jak bedzie brakowalo srubek to dzwonisz na infolinie i mowisz czego wam brakuje, a oni wysylaja paczke na Twoj adres domowy. Tylko najlepiej podac im dokladny numer srubek, ktore brakuje, bo pracownicy jakos slabo ogarnieci sa. Ostatnio jak nam wysylali srubkli to dopiero w trzeciej paczce byly te, ktore byly nam potrzebne.
    • mikams75 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 11:14
      wpadka kazdej firmie moze sie zdarzyc, niestety.
      Ja mam duzo mebli z ikei i dwa razy musialam reklamowac (co i tak jest nieduzo jak na tyle zakupow). Raz w lozku stelaz mial nieco za krotkie listeki i spadaly pod materacem. Kilka dni kombinowalismy, myslac, ze zle zlozylismy, ale w koncu pojechalam i zmierzylam te wystawowe i nasze jednak byly krotsze. Wiec kolejna wycieczka - tym razem z mezem. My nie mamy samochodu, wiec musimy jechac pociagiem plus autobusem i na wieksze zakupy wypozyczylismy samochod a ten stelarz rozlozylismy na czesci i m zatargal w plecaku duzym.
      Innym razem reklamowalam lampe - tzn. z lampa bylo wszystko ok, ale w opisie byla podana max dlugosc kabla wiszacego a nie min (z wygladu myslalam, ze da sie zrobic na calkiem krotko) no i walilismy glowa o lampe. Niby mozna oddawac produkty, ale zapakowane.
      Powolalam sie na niekompletny opis i oddalam lampe bez opakowania.
      Na ogromny plus dla Ikei - reklamacje sa rozpatrywane szybko, sprawnie, bez fochow i na korzysc klienta. Za kazdym razem mila pani wpisala w komputer to co powiedzialam skladajac reklamacje, z usmiechem zabrala towar i oddala kase zyczac milego dnia wink
    • aga_wer Re: IKEA-opinie 26.01.14, 11:23
      Nie pamiętam która ikea ale jedna ma sklep on line i chyba dowożą.Na zakupach był o tym wątek.Ręki sobie nie dam uciąć.
      Co do dostępności na stronie napiszę tak: jakiś czas temu pojechaliśmy po materac.Jeszcze w sklepie z telefonem w ręku szukałam konkretnego modelu z nr.Na stronie radośnie mi napisali,że ten materac tylko w na Targówku (w Jankach byłam). Mąż się zawziął i znalazł nasz materac w ilości ponad 20 sztuk tongue_out Tak wygląda sprawa dostępności.
      • ivaz Re: IKEA-opinie 26.01.14, 11:48
        Ikea Katowice prowadzi sprzedaż on-line, cena wysyłki jedna niezależnie od odległości, ale zależnie od wagi. www.ikea.com/pl/pl/store/katowice/sprzedaz

• edelstein Re: IKEA-opinie 26.01.14, 12:10

Gude wiesz juz jakie kolory chvesz miec z serii stuva?
    • nenia1 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 12:32
      Na twoim miejscu, na początku, zorientowałabym się ile lat gwarancji na te konkretne meble daje IKEA. Ja mam bardzo różne doświadczenie z IKEĄ, od świetnych (meble kuchenne) do tragicznych (meble łazienkowe). Generalnie na system reklamacyjny IKEA złego słowa nie mogę powiedzieć, ale już meble robią bardzo różne. My na szczęście mamy dom na wsi do którego po prostu wywieźliśmy część mebli bo inaczej byłyby to pieniądze wyrzucone w błoto. Tam po prostu są znacznie mniej używane, bo jeździmy głównie latem, ponieważ IKEA wzornictwo ma ładne, to wyglądają, ale do codziennego użytkowania się nie nadają. Na meble kuchenne IKEA daje 25 lat i to się czuje, nigdy nic mi się z nimi nie działo, system w szufladach super działa, szafki pojemne, nie żółkną, ładnie wyglądają (seria Stat). Ale już meble do pokoju córki nie wytrzymywały codziennego użytkowania, ciągle wypadały szuflady, trzeba było z szafek wszystko wyciągać, na nowo rozkręcać i skręcać, to samo szafka do przedpokoju, nie mówiąc o meblach do łazienki, bo to była puchnąca tragedia, po 3 reklamacji machnęliśmy ręka i meble wyjechały na wieś. Niestety nie mam też dobrego doświadczenia z kanapą i to wcale nie tanią bo daliśmy za nią 3.500,- zł. IKEA ogólnie jest bardzo przyjazna, nie robią trudności z reklamacją, nie wmawiają że to twoja wina, nie robią fochów przy zgłoszeniu, ale mają bardzo nierówną moim zdaniem jakość, z kompletnością też są problemy, nam brakowało kilka razy różnych rzeczy, ale my do IKEA mamy rzut beretem. Zbierz opinie odnośnie konkretnych mebli, choć chyba Stuva to meble, które IKEA ma krótko, więc może nie da się za wiele o nich powiedzieć.
      • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 13:51
        dzięki dziewczyny

Edel- w tej koncepcji z różowym elementem i niebieskim

ale

jest już nowa koncepcja
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80253809/
        x 2
        szafa narożna i szafa 150 (pax) biurko z dostawką
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09903014/
        Kolory i dekoracje oświetlenie -to już szczegół
        Ciągle wracamy do Ikea ze względu na wymiary, próby skompletowania innych okazują się nieudane uncertain
        • edelstein Re: IKEA-opinie 26.01.14, 13:59

To lozko jest z tego typu co syn ma,ale on ma niskie.Nic nie mam mu do zarzucenia.Co do tego biurka,widzialam je tylko w wersji bez gory.Wyglada na stabilne.
          Stuva jest swietna,bo mozna dwie glebokosci szafek zamowic.Ja mam bialo zielone,ale w przyszlosci chce zmienic na bialo sosnowe.Przynajmniej wyglada na sosne.W sumie nie jest to problematyczne bo potrzebuje tylko paru frontow i to cenie w ikei,ze moge zrobic calkiem nowe meble gdy kolor mi sie znudzi.
          To dopiero za Rok Jak syn bedzie szedl do 1klasy.Choc mnie juz musi.Tylko praktycznosc mego faceta mnie powstrzymuje.Argumentuje,by poczekac skoro sa ok.

Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
          • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:17
            Kupując dwa łóżka rezygnować musimy ze stuvy
            • edelstein Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:25

Masz golebia.
            • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:27
              a nie myślałaś by pod łóżko coś kupić meblowego do uzupełnienia? Czy szafa PAX jest w tym momencie wystarczająca?
          • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:25
            Edel ja też bym poczekała wink Wiem, ze nowe fronty kuszą, ale sama mam młodego, który we wrześniu idzie do szkoły, zmieniłam mu pokój w wakacje. Początkowo chciałam wersję "młodzieżową" na maxa, ale potem stwierdziłam, że koleś ma 6l jeszcze zdąży mieć "poważniejsze" meble, zostawiłam mu sosnowego trofasta z kolorowymi drzwiczkami, szufladami i pojemnikami, stonowałam ciut kolory i jest git. Myślę (a raczej mam nadzieję), że jeszcze do ok 9-10l będzie mu służył i dopiero wtedy wkroczymy w "doroślejsze" meble.
            • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:35
              gwen- w "kurze" dla córki (będzie spała na górze) na dole będzie "baza"-jeśli okaże się, że szafy są niewystarczające to dokupi się tam jakąś komodę czy coś w tym stylu
              Szafy mają mieć wysokość 2,36 - mierzyłam obecne ubrania, ile miejsca zajmują, ile jest m3 do zagospodarowania-powinno wystarczyć
              • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:40
                To super, nie będzie dodatkowego "gracenia".
                Młodszy pewnie ma jeszcze sporo zabawek, u nas się super sprawdza:
                www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S39876660/
                Początkowo miałam tak jak na zdjęciu, ostatecznie samą skrzynię wyjęłam z boku jako dodatkowy mebel (mieszczą się gabarytower zabawki) a ławka została do rysowania wink
                Ja do bazy planuję jeszcze dokupić worki sako, tylko wciaż nie mogę zdecydować się na kolory ;/
                • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 16:21
                  worki odpadają-mamy kota big_grin
        • aga_wer Re: IKEA-opinie 26.01.14, 16:19
          Kure przez kilka lat możesz traktować jako łóżko piętrowe.Tak jest u nas.Na górze śpi 5-latka,na dole 2.5-latek.Dokupilismy tylko dno za jakieś 30 parę złotych i materac. Na razie jest ok.
    • sanciasancia Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:40
      Guderianko, a w Twojej sytuacji nie będzie lepiej pojechać do Berlina? Sprawdzałaś różnicę w cenach?
      Swego czasu radzono mi, żeby zakupy w Ikei robić w środę, jak nie ma jeszcze tłumu, nie jest przebrane, a asortyment po weekendzie jest uzupełniony.
      • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:45
        Ja ostatnio sprawdzałam, większość rzeczy wychodzi drożej.
        Również odradzam zakupy w weekend - nie ma nic gorszego już przed 10 ludzie czekają na otwarcie i o 12 jest mega tłum. A w tygodniu od 9 jest otwarte i mniej ludzi, pn-śr chyba najlepsze dni.
        • sanciasancia Re: IKEA-opinie 26.01.14, 15:50
          W poniedziałek asortyment może być jeszcze nie do końca uzupełniony.
          • guderianka Re: IKEA-opinie 26.01.14, 16:22
            Do Berlina może i lepiej ale mój niemiecki pozwala na podstawową komunikację big_grin
            Ważne info z tymi dniami- nam w tygodniu nawet bardziej by pasowało (łatwiej zostawić komuś dzieciaki)
          • gwen_s Re: IKEA-opinie 26.01.14, 16:27
            można zadzwonić do konkretnej Ikei zapytać kiedy mają dostawy, w Poznaniu jest we wtorki.
    • kerri31 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 17:18
      Ja robiłam w zeszłym roku większe zakupy w Ikea, dowieźli na czas, w komplecie. Zgadzały się najmniejsze półeczki i pie...iki. Przyjechali tak jak się wcześniej umówiliśmy.
      Jest też w ofercie montaż ale wychodzi baaardzo drogo.
      Po rozmakowaniu w domu okazało się, że brakuje jednych drzwiczek do półki.
      Na zamówieniu papierowym ich nie było, więc to moja wina bo sama ich sobie nie znalazłam, nie zapłaciłam za nie przy kasie.
      Co do kompletowania większych zakupów w Ikea denerwuje mnie , że trzeba to robić samemu. NIejednokrotnie trzeba się wspinać po wysokich półkach w poszukiwaniu jakiejś szafki czy jej elementu.
      Dobrze , że ubrałam się wtedy na sportowo.
    • kai_30 Re: IKEA-opinie 26.01.14, 17:29
      Sprawdz, czy nie taniej wyjdzie Ci zamówić przez aribę, przywożą z Gdańska, właśnie dostarczyli mi komody z ikei, absolutnie bezproblemowo, mimo półtoragodzinnego poślizgu czasowego, o którym uprzedzali smsem z samego rana (pogoda!).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka