Gość: Romek IP: *.netcom.ca 19.04.02, 16:00 Dostalem ostatnio oferte przystapienia do Swiadkow Jehowy. Ludzie ci sprawiaja wrazenie inteligentnych, rozgarnietych i uczciwych. Czy ktos ma jakies doswiadczenia? Z gory dziekuje za informacje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot-23 Re: Swiadkowie Jahowy 19.04.02, 16:06 Gość portalu: Romek napisał(a): > Dostalem ostatnio oferte przystapienia do Swiadkow Jehowy. Ludzie ci > sprawiaja wrazenie inteligentnych, rozgarnietych i uczciwych. Czy ktos ma > jakies doswiadczenia? > > Z gory dziekuje za informacje! co tam jehowa... mam cos lepszego dla ciebie, z dzisiejszej gazety... pamietacie tunezja..wybuch ciezarowki z gazem...facet dzwonil do kogos w niemczech, tego "kogos" aresztowano i wypuszczono zaraz potem... a wiec, gazeta donosi: "Mr. G's phone was being taped becouse he was part of a circle of extremistsbeing monitored by german intelligence. Born in poland in 1966, Mr. G. moved to germany as a child and recently converted to islam. last year he underwent training at a camp in afganistan" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZEJK Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 05:51 A w Kanadzie mowia, ze mial on powiazania kanadyjskie. Sprawa wyglada na coraz ciekawsza. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.02, 16:07 Superek, nie zastanawiaj sie tylko smyg na ulice z tymi gazetkami. I pogadac sobie mozna i poglebic brzucha ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.bredband.skanova.com 19.04.02, 18:58 Chetnie ci udziele informacji na temat Swiadkow, osobiscie jestem zainteresowany religioznastwem. Mozna smialo powiedziec ze teologia Swiadkow w wiekszosci rozni sie od reszty chrzescijanskich wyznan."Organizacja" posiada wszelkie cechy sekty, wrogie nastawienie do spoleczenstwa, nie branie udzialu w zyciu spolecznym oraz elitaryzm. Glowne zarzuty: 1. Falszywe proroctwa konca swiata, bylo ich ze dwadziescia. 2. Dopasowywanie najwazniejszych dogmatow do aktualnej sytuacji. 3. Interpretacja tekstow biblijnych oparta na wyrwanych z kontekstu cytatach,lub pojedynczych cyt. rowniez przeklad biblii dopasowany do wlasnych dogmatow. 4. Zakaz transfuzji krwi, zakaz czytania krytycznej wobec Swiadkow literatury, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Swiadkowie Jahowy IP: 142.106.46.* 26.04.02, 17:50 Gość portalu: 1szlachc napisał(a): > Chetnie ci udziele informacji na temat Swiadkow, osobiscie jestem > zainteresowany religioznastwem. > Mozna smialo powiedziec ze teologia Swiadkow w wiekszosci rozni sie od reszty > chrzescijanskich wyznan."Organizacja" posiada wszelkie cechy sekty, wrogie > nastawienie do spoleczenstwa, nie branie udzialu w zyciu spolecznym oraz > elitaryzm. > Glowne zarzuty: > 1. Falszywe proroctwa konca swiata, bylo ich ze dwadziescia. > 2. Dopasowywanie najwazniejszych dogmatow do aktualnej sytuacji. > 3. Interpretacja tekstow biblijnych oparta na wyrwanych z kontekstu > cytatach,lub pojedynczych cyt. rowniez przeklad biblii dopasowany do wlasnych > dogmatow. > 4. Zakaz transfuzji krwi, zakaz czytania krytycznej wobec Swiadkow literatury, > > > Bardzo dobra i obietywna odpowiedz na temat Swiadkow Jehowy. Istotnie, jest to sekta i niektorzy ludzie, ktorzy sa w niej, sa po prostu zagubieni w swoich poszukiwaniach prawdy. Jedynym Zbawicielem jest Jezus, syn prawdziwego Boga i prze niego mozna tylko dosc do Boga. Modl sie aby Bog przyslal na Twoja droge prawdziwych chrzescian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.02, 00:07 Gość portalu: 1szlachc napisał(a): > Chetnie ci udziele informacji na temat Swiadkow, osobiscie jestem > zainteresowany religioznastwem. > Mozna smialo powiedziec ze teologia Swiadkow w wiekszosci rozni sie od reszty > chrzescijanskich wyznan."Organizacja" posiada wszelkie cechy sekty, wrogie > nastawienie do spoleczenstwa, nie branie udzialu w zyciu spolecznym oraz > elitaryzm. > Glowne zarzuty: > 1. Falszywe proroctwa konca swiata, bylo ich ze dwadziescia. > 2. Dopasowywanie najwazniejszych dogmatow do aktualnej sytuacji. > 3. Interpretacja tekstow biblijnych oparta na wyrwanych z kontekstu > cytatach,lub pojedynczych cyt. rowniez przeklad biblii dopasowany do wlasnych > dogmatow. > 4. Zakaz transfuzji krwi, zakaz czytania krytycznej wobec Swiadkow literatury, > > > Jak na religioznawcę to jesteś tępy i znasz bardzo mało faktów. A to co wiesz interpretujesz na swój mało inteligentny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.nas.onetel.net.uk 19.04.02, 19:54 ja mam doswiadczenia...kiedys gdy mialem 16 lat...dwonek do drzwi... otwieram...i sie zakochalem (od pierwszego..)...oprocz niej byl tez facet ubrany odswietnie...wpuscilem ich..jakalem sie... nudziarzami strasznymi okazali sie jednak... wracajac do tematu... kazda religia ,ktora uprawia marketing to bzdura.... kazda religia kiedy nie zgadzasz sie choc z jednym z jej powinna byc dla Ciebie bzdura... swiadkowie jehowych (nie mylic z bogiem JAH!!!) dzialaja na zasadzie : my lubimy Ciebie i jestes taki fajny.... to troche jak to forum...podejrzewam , ze jest tu sporo "swiadkow" choc musza uwazac bo...ich jazda o nie czytaniu krytyki musi byc ostra , a tu nie trudno natknac sie na nia... " prawdziwa cno..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.acn.waw.pl 19.04.02, 20:06 Jesli wybierzesz ich religie, a np. Twoja zona lub rodzice nit - to na poczatku bedziesz zobowiazany ich "nawrocic". Jesli to Ci sie nie uda bedziesz zmuszony zerwac stosunki z "innowieracmi". Nie sadze, by byla to prawdziwa religia - jest to sprzeczne z tym co mowia i co robia. Jest sporo ksiazek na temat tej (i innych) religii - wystarczy pojsc do ksiegarni. Znajdziesz ja przy kosciele choc nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.westk01.tn.comcast.net 19.04.02, 23:48 mycha, to Ty powinnas pojsc do ksiegarni, bo piszesz bzdury. Mam cala grupe swiadkow Jehowy w mojej dalszej rodzinie i zapewniam Cie, ze utrzymujemy jak najlepsze kontakty i nikt nigdy nie probowal mnie nawrocic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 20.04.02, 00:07 Pracuje zaraz obok Yehowas Kingdom Center, gdzie maja swoje swiatowe headqarters- olbrzymia drukarnia / produkujace broszury na caly swiat, w kilkudziesieciu jezykach/, biura, w sumie /chyba/ 3 ogromne budynki nad sama East River / Brooklyn Hights, bardzo droga dzielnica / marzylby mi sie brownstone tam.../ Budynki swieca pustkami choc sa utrzymane bardzo dobrze, zadbane, pomalowane etc. zastanawia mnie skad oni maja na to forse, na jakiej zasadzie funkcjonuja w kapitalistycznym spoleczenstwie?? moze ktos wie? wiele juz razy mialam poszukac jakis info na ten temat ale jakos do tej pory nie udalo mi tego zrobic. hmmm ciekawy temat przyznam Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Swiadkowie Jahowy 20.04.02, 00:14 Gość portalu: aniutek napisał(a): > Pracuje zaraz obok Yehowas Kingdom Center, gdzie maja swoje > swiatowe headqarters- olbrzymia drukarnia / produkujace broszury na caly > swiat, w kilkudziesieciu jezykach/, biura, w sumie /chyba/ 3 ogromne > budynki nad sama East River / Brooklyn Hights, bardzo droga dzielnica / > marzylby mi sie brownstone tam.../ Budynki swieca pustkami choc sa > utrzymane bardzo dobrze, zadbane, pomalowane etc. zastanawia mnie > skad oni maja na to forse, na jakiej zasadzie funkcjonuja w > kapitalistycznym spoleczenstwie?? > moze ktos wie? > wiele juz razy mialam poszukac jakis info na ten temat ale jakos do tej > pory nie udalo mi tego zrobic. > hmmm ciekawy temat przyznam mormoni maja obowiazek (nie przymus) oddawania 10% recznej wyplaty dla kosciola co ty na to? jak bylem w kosciele jaja swiecic (bo to krotko trwa) to rzadzil Washington. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baloo1 Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.freesurf.ch 20.04.02, 00:23 Aniutku, sama piszesz, ze to jest ich "swiatowe headquarters" , wiec jako Kosciol dosyc scentralizowany na brak kaski nie narzekaja ... ( A znasz omoze obecnie jakis shierarchizowany kosciol bez pieniedzy ?). Ponadto sa b. dobrze zorganizowani ... Co do mnie, to moje doswiadczenia ze Swiadkami Jehowy sa jak najlepsze : dyskutuja bardzo kulturalnie (i wychodza, kiedy ich o to poprosisz ;oD), jak ich poznasz, to nie nawracaja - a przynajmniej sporadycznie i nienachalnie ;o) Ich dogmaty i zasady religijne utrudnija zycie raczej im samym niz mnie - wiec nic do nich nie mam. W sumie - sposobem bycia chyba najbardziej przypominaja pierwszych chrzescijan z opowiastek katechetycznych i z "Quo Vadis" , i podobnie jak o tamtych 2000 lat temu, krazy o nich mnostwo obiegowych bzdur .. Wiem tez, ze takich pracownikow, wspolpracownikow i sasiadow jak Swiadkowie Jehowy (przynajmniej wszyscy ci, ktorych znam) moglbym zyczyc wszystkim, ktorych lubie - i sobie samemu tez (ech - to se ne vrati ;o)) Pozdr. Baloo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.bredband.skanova.com 20.04.02, 02:55 Finansowo utrzymuja sie ze sprzedazy miljonow broszur, czasopism,ksiazek,spadkow,darow pienieznych. Czlonkowie po kilka godzin dziennie pracuja nieodplatnie, sprzdaja i werbuja nowych czlonkow. Pionier miesicznie pracuje 90 godzin,pol pionier 45 godzin. W USA mieli problemy z urzedem skarbowym karzacym im placic podatki od miljardow dolarow zysku, kiedys zawsze podawali konkretne ceny za broszurki,(ludzie dawali nawet wiecej aby sie od nich odczepic),po wyroku sadu unikaja podawania ceny,proszac o dobrowolna ofiare. Odwiedziny domowe sa zaprogramowane w najmniejszych szczegolach, proponuje sie studium biblijne, celem tego jest obrzydzenie aktualnej wiary, w oparciu na biblii, swiadkowie kiedys nazywali sie badaczami Pisma Swietego, dlatego wytwarzaja image naukowego badania bibli w celu upewnienia sie czy to w co wierzymy ma potwierdzenie. Nauka Swiadkow nazywa sie "PRAWDA" dlatego zabronione jest czytanie literatury teologicznej podwazajaca PRAWDE. Podczas rozmowy swiadkowie zachowuja sie grzecznie i pocieszaja gdyz czesto jest tak ze osoby ktore ich wposcily do domu maja jakies problemy,depresja, uczucie pustki,bezrobocie, osamotnienie. Maja proste gotowe odpowiedzi na wszystkie pytania dreczace ludzi, jednym z glownych powodow niepowodzen jest szatanski system rzeczy,swiatem rzadzi szatan, Bog nie ma nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 20.04.02, 02:59 ........ broszury rozdaja za darmo.... Twoja argumentacja jest nieprzekonujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
cornio Re: Swiadkowie Jehowy 20.04.02, 03:04 Gość portalu: aniutek napisał(a): > ........ broszury rozdaja za darmo.... > Twoja argumentacja jest nieprzekonujaca. Jak najbardziej prawidlowo wyjasnil i rzeczowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.bredband.skanova.com 20.04.02, 03:11 Tak szczegolnie teraz po wyroku zakazujacym podawanie ceny daja za darmo, wczesniej tez dla osob rokujacych dawano broszurki zadarmo.Werbownik placil z wlasnej kieszeni,szefostwo na Brooklynie kase musi dostac. Ludzie nauczeni sa dawac pare groszy na odczepnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Swiadkowie Jehowy 20.04.02, 03:24 widze, ze jestes na czasie z info. Moze cos jeszcze dodasz? hmmm wlasnie ich finansowanie mnie zastanawia, do religi jako takiej sie nie wtracam, ani mnie to ziebi ani grzeje.... dzieki, ]aniutek Gos´c´ portalu: 1szlachc napisa?(a): > Tak szczegolnie teraz po wyroku zakazujacym podawanie ceny daja za darmo, > wczesniej tez dla osob rokujacych dawano broszurki zadarmo.Werbownik placil z > wlasnej kieszeni,szefostwo na Brooklynie kase musi dostac. > Ludzie nauczeni sa dawac pare groszy na odczepnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.rasserver.net 20.04.02, 03:30 Gość portalu: aniutek napisał(a): > ........ broszury rozdaja za darmo.... > Twoja argumentacja jest nieprzekonujaca. Cieplo,cieplo,cieplej,cieplej, a moze okazac sie goraco.....aniutek mysle ze idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj, ale nie badz zaskoczona finalem tego sledztwa A skoro jestesmy w temacie, to komu najbardziej zalezy na rozbiciu jednosci religijnej(?), czym wiecej sekt religijnych, tym bezpieczniej dla wybranych glosicieli pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Swiadkowie Jehowy 20.04.02, 03:34 mowisz jakbys znal/a "prawde"..... oswiec pls Gos´c´ portalu: java napisa?(a): > Gos´c´ portalu: aniutek napisa?(a): > > > ........ broszury rozdaja za darmo.... > > Twoja argumentacja jest nieprzekonujaca. > > > Cieplo,cieplo,cieplej,cieplej, a moze okazac sie goraco.....aniutek > mysle ze idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj, ale nie badz zaskoczona finale > m > tego sledztwa > A skoro jestesmy w temacie, to komu najbardziej zalezy na rozbiciu jednosci > religijnej(?), czym wiecej sekt religijnych, tym bezpieczniej dla wybranych > glosicieli pokoju. > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.netcom.ca 20.04.02, 15:20 Ale gdy chodzilem na religie, to mnie uczono ze jest jeden bog ale w trzech osobach. Dla nich ten koncept jest obcy!? Dlaczego?! Czy oni maja cos do czynienia z Zydami? Moze sa przez nich finansowani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.bredband.skanova.com 20.04.02, 16:54 Odrzucaja trojce opierajac sie na tej swej infantylnej logice 1+1+1=3, Jezus + Bog Ojciec(Jahwe)+ Duch Swiety = Trzech Bogow, Z tego powodu NIE sa uwazani za chrzescijan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.netcom.ca 20.04.02, 16:58 Gos´c´ portalu: 1szlachc napisa?(a): > Odrzucaja trojce opierajac sie na tej swej infantylnej logice 1+1+1=3, > Jezus + Bog Ojciec(Jahwe)+ Duch Swiety = Trzech Bogow, > Z tego powodu NIE sa uwazani za chrzescijan. W Kraju radkoo 2+2=4. Czy to oznacza, ze Polacy to nie chrzescijany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.02, 22:56 Wiekszosc zabierajacych glos wyraza opinie zaslyszane przesiakniete niechecia i szczegolnym rodzajem zawisci.Jesli chcesz wiedziec kto to sa Swiadkowie Jehowy (a nie jahowy) odwiedz Sale Krolestwa ( to miejsce gdzie sie spotykaja) powitaja Cie z niezwykla serdecznoscia a jesli wyjasnisz im jaki jest cel Twego poznania badz pewien ze nikt nie bedzie wobec Ciebie nachalny.Dostaniesz darmo troche literatury opartej wylaczanie na Biblii,posluchasz o czym mowia ,do czego nawoluja i jacy sa.Bedziesz zdumiony i zaskoczony ze spotkales tak wzorowych ludzi. Probuje sie w tym watku wiazac chrzescijanstwo z katolicyzmem .Chrzescijanie to Ci ktorzy wyznaja nauke Chrystusa ,katolicy to czlonkowie kosciola katolickiego ktorego nauka ma niewiele jesli wogole ma cokolwiek z nauka Chrystusa. Ktos ma problemy ze zrozumieniem dogmatu trojcy.Wszystkie dogmaty to wytwor kosciola katolickiego a wiec ludzi i jako takie nie maja zadnej wartosci w "kontaktach" z Bogiem. I na koniec Swiadkowie Jehowy sa jedynymi chrzescijanami dzisiejszych czasow a ich sposob w jaki zyja moze i powinien byc przykladem dla reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.bredband.skanova.com 20.04.02, 23:57 Dlaczego "jedynie prawdziwi" chrzescijanie prorokuja falszywie?, dlatego ze te ich ciagle proroctwa sa wytworem ludzkiej wyobrazni, a motywem tej manipulacji jest zdobywanie nowych wyznawcow, straszac bliskim koncem swiata. W Starym Testamencie pisze co Bog zrobi z falszywymi prorokami, dlatego ciekawy jestem ilu jeszcze zostalo z tego "ostatniego pokolenia", chodzi o ludzi ktorzy byli swiadkami wydarzen z roku 1914, koniec swiata- ARMAGEDON ma nastapic zaczym ostatni z nich umrze. Szeregowi czlonkowie poprzez indoktrynacje zatracili zdolnosc krytycznego myslenia, (zakazane jest czytac krytyczne uwagi na temat ich dogmatow) wydaje im sie ze spelniaja wole Boza. Zaangazowaniem przewyzszaja zwyklych katolikow, zebrania w roznych formach maja prawie codziennie, ale co z tego gdy wypaczaja nauke Chrystusa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 01:44 Za sekciarskim charakterem swiadlow Jehowy i Mormonow przemawailby fakt, ze gdy po Soborze Wat 2 i w wyniku dzialan roznych kosciolow protestanckich nastapilo zblizenie ekumeniczne miedzy roznymi koscialami. Mormoni i swiadkowie Jehowy nie widzieli potrzeby wspolpracy i uwazali sie za jadena sluszna drogo do nieba. Nawet kosciol katolicki na Soborze oglosil, ze chociaz katolicyzm jest dobra droga do nieba, to nie mozna wykluczac, ze Bog bierze do nieba i innych wyznawcow. Dla swiadkow Jehowy taka argumantacja nie ma sensu. Zbawienie istnieje tylko w obrebie ich kosciola. Zatem inne kosciole to pomulka i falszywi prorocy. Najbardziej mnie smieszy, ze swiadkowie Jehowy znaja konkretna liczbe ludzi, ktorzy zostana zbawieni. Jak dla mnie taka wiedza to czysta arogancja. Osobiscie religia jest dal mnie wazna gdy daje mi satysfakcje i poczucie przynaleznosci do czegos wiekszego. Jest dla mnie drugotrezdne czy moja religia Latlicyzm to prawda absolutna. Wierze w Boga w obrebie katolicyzmu, ale nie widze potrzeby nawracanie innych i wciskania im katolicyzmu na sile. Gdybym byla swiadkiem Jehowy taka postawa bylaby nie do zakceptwania bo tam moim zdaniemprawda absolutna jest wazniejsza niz satysfakcja z przynaleznosci do jakiegos porzadku rekigijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy 144000 IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 02:21 Swiadkowie nauczaja ze tylko 144000 pojdzie do nieba,liczba ta jest w Biblii,jest tam wiele liczb,z kazdym rokiem robi sie coraz ciasniej w Niebie, gdyz coraz wiecej Swiadkow aspiruje do zycia niebianskiego, a miejscowek jest ograniczona ilosc odliczjac postacie biblijne i Swiadkow juz z miejscowka , zostaje zaledwie pare tysiecy miejsc,a pretendentow przybywa.Znow beda sie musieli wycofac i z tej liczby, za 20- 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: columb Re: Swiadkowie Jehowy 144000 IP: *.kluczbork.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 03:52 Gość portalu: 1szlachc napisał(a): > Swiadkowie nauczaja ze tylko 144000 pojdzie do nieba,liczba ta jest w > Biblii,jest tam wiele liczb,z kazdym rokiem robi sie coraz ciasniej w Niebie, > gdyz coraz wiecej Swiadkow aspiruje do zycia niebianskiego, a miejscowek jest > ograniczona ilosc odliczjac postacie biblijne i Swiadkow juz z miejscowka , > zostaje zaledwie pare tysiecy miejsc,a pretendentow przybywa.Znow beda sie > musieli wycofac i z tej liczby, za 20- 30 lat. Hihihihi! Ja nie mam az tak dokladnych wiadomosci o tej sekcie. A jest to sekta na pewno. Mam sasiadke ktora jest wlasnie swiadkiem. Sa jakos waznymi szychami! Ona nie pracuje, jej syn tez nie. Meza nie ma. A widac ze ostatnio i z kasa im sie polepszylo (nowe auto, nowe okna, remont mieszkanka, lepsze ciuchy, no ogolnie kasa jest. Wciagaja wielu- bo czasem przychodza do nich. Ale generalnie sa mili i spokojni. Kiedys chcieli ze mna "walczyc" ale nie dali rady. Przychodzili wtedy jacys tam "NAWRACACZE". Ale szczerze mowiac, to maja nikle pojecie o biblii. Znaja kilka wersow na pamiec (takie sa praktyki- wiem jak ich sie szkoli) i to wszytsko. Raczej z nimi nie ma dialogu (tak jak ktos pisal na gorze) ale MONOLOG. Oni i tak wiedza swoje- i tez dosyc latwo ich "zapedzic w kozi rog" )) Potrafia wtedy powiedziec ze biale to czarne, sami sobie przecza. I pozniej juz nie przychodza ) Mam juz spokoj. Pozdrawiam! Krzys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ........ Re: Swiadkowie Jehowy 144000 IP: *.sympatico.ca 21.04.02, 05:25 Wlasnie o to chodzi, zapedzic ich w kozi rog a wiecej juz nie przyjda. Z tych co laza po domach malo wiedza o teologii, maja swoje utarte cytaty z Biblii i przygotowana "nawijke" bazujaca na tych cytatach. Wystarczy poprowadzic rozmowe troche w swoim kierunku, czyli zejsc z ich toru, a gubia sie wtedy i to nawet mocno. Po zauwazeniu ze nie maja duzo do powiedzenia, zwijaja manele mowiac ze sie spiesza, ze wpadli tylko na chwileczke, ze nie mysleli tak dlugo sie zatrzymywac, ze rozmowa byla przyjemna i z przyjemnoscia beda chcieli kontynuowac ja dalej innym razem itp. Nastepnym razem przychodzi ktos z ich grona bardziej oczytany ale to nie jest najwazniejsze. Najwazniejsza sprawa jest to, ze oni interpretuja Biblie dosc czesto w oparciu o domniemania laczac kilka cytatow w jedno. I tak np. wg. nich Chrystus nie umarl na krzyzu, tylko na drzewie. Opieraja te swoja teze na tym, ze u Zydow byl zwyczaj kamienowania lub wieszania przestepcow. Biblia zas wyraznie uzywa slowa "krzyz", kilka razy gdy chodzi o smierc Chrystusa. Chrystus zreszta byl ukrzyzowany przez Rzymian, a wiadomo ze wlasnie Rzymianie uzywali krzyza jako narzedzia zbrodni ( czy smierci). Swiadczy chociazby o tym aleja ukrzyzowanych Spartakanczykow ( troche ponad 70 lat przed smiercia Chrystusa) na rozciaglej drodze do Rzymu, co tez potwierdza praktyke przez nich wykonywanych ekzekucji. To jest tylko jeden z nielicznych przykladow. Z Jehowymi jest naprawde duzo do polemizowania, czasami nawet na biale mowia czarne. Nikt o nich nie slyszal gdy chodzi o glebsza historie, nie maja tez jej zapisanej, a smia mowic ze ich religia siega nawet czasow Abrahama. Jest prawie tak stara jak sam Jahwe ( tu oczywiscie troche zartuje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BURAK Re: Swiadkowie Jehowy 144000 IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 09:28 Czytajac wasze wypowiedzi na temat Swiadkow Jehowy zorientowalem sie ze nie jestem jedynym burakiem na tym forum roznica miedzy mna a innymi burakami tego forum polega na tym ze ja wiem ze nim jestem i nie boje sie do tego przyznac. czyli -proud to be American-co zawsze powtarzam widzac bezdomnego popychajacego wozek z jego majatkiem.A na wozku powiewa wesolo malutka flaga.Czesto za bezdomnym kroczy pies... Wracajac do tematu-troche tolerancji i szacunku dla innych by nie zaszkodzilo panowie szlachta i .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom a czym sie rozni sekta od religii? IP: 209.171.51.* 09.05.02, 04:53 a czym sie rozni sekta od religii? ja nie jestem pewien.. nasmiewacie sie z liczb osob do zbawienia bo to brzmi absurdalnie.. znam wielu katolikow ktorzy zaklinaja sie przy podobnie niewiarygodnych cyfrach: trojca, stworzenie swiata w 7 dni oraz w przemianie chleba w cialo etc. mysle ze dobrze finansowo radzi sobie tez pare kosciolow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: A27 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.04.02, 21:27 Katolicyzm to nie religia,zacznij moze od tego a SJ realizuja nauki Chrystusa niemal w 100 % alwe zeby o tym wiedziec trzeba troche wiedzy a nie katolicki slogan "wierze bo mnie tak wychowano" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: do jarmulki IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 22:14 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Katolicyzm to nie religia,zacznij moze od tego a SJ realizuja nauki Chrystusa > niemal w 100 % alwe zeby o tym wiedziec trzeba troche wiedzy a nie katolicki > slogan "wierze bo mnie tak wychowano" Tak sie sklada moj panie, ze prace magisterka pislam z ekumenizmu w Europie i Stanach i wiem co nieco o swiadkach Jehowy. Katolicyzm jest jedna z formacji chrzescijanskiej, ktora na szczescie pozwala mi na pewna elastycznosc pogladow. Wole elastycznosc w wierze niz pranie mozgu. Kazde wyznanie chrzescijanskie twierdzi, ze nasladuje Chrystusa. Jak dotad nie widze zadnych na to dowodow. Chrystus nikomu na sile nic wciskal. Mowil, jesli chcesz to idz za mna i w domu Ojca mego jest mieszkan wiele a nie tylko 14400. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: do A27 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.02, 04:38 Nie masz sie czym chwalic ,Twoja wiedza nie wykracza poza obiegowe i schematyczne opinie tymbardziej ze Twoje stwierdzenie ze SJ nawracaja na katolicyzm to herezja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A27 Re: do pana jarmulki IP: *.proxy.aol.com 30.04.02, 03:35 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Nie masz sie czym chwalic ,Twoja wiedza nie wykracza poza obiegowe i > schematyczne opinie tymbardziej ze Twoje stwierdzenie ze SJ nawracaja na > katolicyzm to herezja. Ty chyba czytasz nie upiesz panie Jarmulka. Gdzie ja npisalam, ze SJ nawracaja na katolicyzm? Cos Ci sie posralo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: szlachcic1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.04.02, 21:21 Daruj obie to napuszone gadanie o Chrystusie.Kazda religia i kazda sekta ma do zaoferowania dokladnie to samo:niesprawdzalnosc wiec wszystkie sa siebie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: szlachcic1 IP: 142.106.46.* 26.04.02, 18:39 Gość portalu: Dragon napisał(a): > Daruj obie to napuszone gadanie o Chrystusie.Kazda religia i kazda sekta ma do > zaoferowania dokladnie to samo:niesprawdzalnosc wiec wszystkie sa siebie warte. Wiary nie da sie udowodnic. Albo masz wiare albo nie. Albo wierzysz w Boga albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 09:18 www.watchtower.org/languages/polish/index.html zamiast domyslac sie mozna samemu sprawdzic co oni o sobie mowia. Jest tam odpowiedz jak sa zorganizowani i z czego biura sa utrzymane co tak zainteresowalo ANIUTKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jahowy i rok 1975 IP: *.bredband.skanova.com 21.04.02, 10:42 Ja rozumiem mechanizmy dzialania sekt,kazdemu moze sie przydazyc wpasc w ich sidla, przedewszystkim uaktywniaja ludzi, zwykly czlowiek staje sie nagle czescia wilkiej misji, wchodzi w posiadanie ekskluzywnej wiedzy, nareszcie dostaje odpowiedzi na wszystkie dreczoce go pytania, wytlumaczenie dla niepowodzen, no i jest bombardowany miloscia, chwalony, pocieszany, zostaje dowartosciowany, w sekcie jest "kims". Dlatego moja krytyka skierowana jest przedewszystkim do szefow na Brooklynie, ktorzy raz po raz wycofuja sie ze swoich proroctw, kojarzy mi sie to z chwytami jakie stosuja duze sklepy aby zachecic klienta, wyprzedaz!(1914) calkowita wyprzedaz!!!(1975) itp., po przyjsciu najczesciej okazuje nieprawda, ale zawsze cos sie kupi. To samo tyczy ludzi, z tylu zaitrygowanych niesamowitymi wiadomosciami Straznicy, jakis odsetek polyka haczyk. W 1975 roku mial nastapic koniec swiata, wielu rezygnowalo z nauki, czy zakladania rodziny, aby w stu procentach poswiecic sie werbunkowi nowych czlonkow,z sekt najwiecej swiadkow zapada na choroby psychiczne na tle religijnym, nie mogac przezyc zawodu niespelnionych proroctw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: Swiadkowie Jahowy i rok 1975 IP: *.tnt11.ewr3.da.uu.net 21.04.02, 21:40 No coz sekty sa jak insekty - wlaza wszedzie !! gdzie brud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wredna Re: Swiadkowie Jahowy i rok 1975 IP: *.proxy.aol.com 21.04.02, 22:21 Moze to byl 1975 wg innego kalendarza na przyklad Jehowianskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Jarmulka swiadkiem? Russel i Ruthford oszusci IP: *.bredband.skanova.com 22.04.02, 14:51 Nauka swiadkow dopasowana jest do ich manipulatorskich chwytow, to ze czlonkowie Swiadkow staraja sie nie grzeszyc w wiekszym stopniu od przecietnego katolika,nie moze byc powodem uznawania ich wywrotowych nauk. Majac spotkania we wszystkie dni w tygodniu, bedac pod stala kontrola czlonkow grupy, mozna przyrownac zycie Swiadkow do zycia zakonnego. Mozna powiedziec ze mniejsze Koscioly maja bardziej bezposredni kontakt z wiernymi, dzialaja w mniejszych grupach, ich srednia uduchowienia jest wieksza niz w Katolicyzmie czy Prawoslawiu. Sekta Swiadkow ma slabe wyniki w zdobywaniu nowych czlonkow, wbrew ich propagandzie, srednio przypada 3000 godzin na zwerbowanie jednego nowego czlonka. Mordercza reklama, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.02, 20:38 Daj sobie spokoj.Jesli masz ochote pogryzc to proponuje katolicyzm.Tam znajdziesz wszystko od wszelkiej masci zboczen,swietokradztwa ,mordow i czego diabelska dusza zapragnie.Swiadkowie J.to swieci w porownaniu z przecietnym katolikiem.Nie mam racji panie Szlachcic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Szwindel Ruthforda IP: *.imer.mah.se 24.04.02, 22:05 Okazalo sie ze glowny przelozony Swiadkow Jehowy ,kazal kupic za pieniadze ze skladek luksusowa wille z basenem w San Diego, nastepnie odkupil ja za symbolicznego dolara. Celem zakupu mialo bec godne powitanie i ugoszczenie zmartwychwstalech prorokow: Mojzesza, Izajasza, apostolow Piotra i Pawla i innych. Wiadomym bylo ze w 1925 roku mial nastapic Armagedon, ale moglo to nastapic nawet wczesnym rankiem dlatego Ruthford zamieszkal w willi, i doczekal sedziwego wieku. Po jego smierci Swiadkowie sprzedali wille, mowiac swoim stylem ze wiila dala swiadectwo, a ze zaden z Prorokow sie o nia nie upomnial..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Szwindel Ruthforda katolik IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.04.02, 23:46 Moze i Twoj katolicki oblubieniec o nazwisku Ruthford wykrecil katolickim braciom taki numer jako ze oszustwo jest niejako wpisane w doktryny kosciola katolickiego ale dla jasnosci sprawy tworca ruchu Jehovah's Witnesses byl:Charles Taze Russell a stalo sie to w 1872 roku w Pittsburgh, Pennsylvania. Jesli i na temat katolicyzmu masz tak samo gruntowna wiedze to "pozazdroscic" . Odpowiedz Link Zgłoś
1szlachcic RUSSEL NAJWIEKSZY OSZUST XX-wieku 25.04.02, 00:22 Charles Russel, przewidywal przyjscie Jezusa na 1914 rok, obliczal ze od 1874 do 1914 jest dokladnie 40 lat(tyle co zydzi walesali sie po pustyni) gdy w 1914 Jezus sie nie zjawil, wykrecil sie nowa historyjka: Jezus przyszedl owszem ale niewidzialnie!!!....i objal wladze w Niebie. Teraz niech mu ktos udowodni ze tak nie jest. Russel w swoich obliczeniach opieral sie rowniez na rozmiarach piramidy Cheopsa (?), zajmowal tez sie sprzedaza "cudownej" pszenicy, ktora miala obrodzic stokrotnie, mimo ze ciagle walczyl z klerem, kazal sie pochowac w rzymskiej todze, nazywal siebie "siodmym aniolem apokalipsy", Swojej malzonce Franciszce po rozwodzie nie chcial dac zadnej odprawy pienieznej majc na te czasy ogromna sume 250.000$ (powod rozwodu: "siodmy aniol apokalipsy" zdradzal Franciszke)dopiero sad nakazal mu postapic po chrzescijansku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.02, 01:10 Mysle ze w rankingu ktory probujesz stworzyc pierwsze miejsce nalezy sie niejakiemu Jezusowi z Nazaretu.Ten dopiero naobiecywal i co ciekawe kilkaset milionow ludkow na tej ziemi dalej wierzy w te obietnice,wiec jakie tu porownanie biednego ksiezulka z "cudotworca" ktory nie potrafi nawet oslonic swietego miejsca swego narodzenia przed profanacja ze strony niewiernych. SJ nie obiecuja jednak niczego poza tym co obiecuje swieta ksiega zwana Biblia. Poglebiaj wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignacy do Proroka w jarmulce IP: *.o1.com 25.04.02, 03:35 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Mysle ze w rankingu ktory probujesz stworzyc pierwsze miejsce nalezy sie > niejakiemu Jezusowi z Nazaretu.Ten dopiero naobiecywal i co ciekawe kilkaset > milionow ludkow na tej ziemi dalej wierzy w te obietnice,wiec jakie tu > porownanie biednego ksiezulka z "cudotworca" ktory nie potrafi nawet oslonic > swietego miejsca swego narodzenia przed profanacja ze strony niewiernych. > SJ nie obiecuja jednak niczego poza tym co obiecuje swieta ksiega zwana Biblia. > Poglebiaj wiedze. Oj Jarmulka, czy wiesz chociaz co chcesz tu nam udowodnic(?) Chwilami stajesz w obronie SJ, nic nie wiedzac o ich codziennosci ,ale jednak generalnym Twoim zalozeniem, jest zdyskredytowanie katolicyzmu(nie mow ze nie). Wolno Ci , wiec nie staram sie nawet polemizowac, z prorokiem w jarmulce. Ale jako czlowieka tak madrego i wszystko wiedzacego, nie omieszkam pozostawic bez zadania podstawowego pytania. Jarmulka, czy wszyscy Twoi bracia w jarmulkach ,maja za zadanie produkowac jad nienawisci do wierzacych w Jezusa z Nazaretu, czy tylko Ty jestes tym wyjatkiem (?). Odpowiedz Link Zgłoś
macant Ty, Ignacy 25.04.02, 05:00 Jak jeszcze raz uzyjesz slowa 'jad' to popamietasz. Ubostwo slownikowe czy jak? Wielu powtarza to slowo 'jad' w kolko, w roznych przypadkach. Czyzby to pochodzilo z jednej szkolki niedzielnej, takie ubostwo slownikowe? Tyle 'jadu' tu... co ty p.sz! Dobrze pisze Szlachcic i dobrze pisze Jarmulka. A ty jestes k. twoja m. NAWIEDZONY! A podskocz jeszcze raz, to zobaczysz. Nienawidze tepakow wszelkiej narodowosci i religii, a ty, mimo ze jestes Polakiem i chrzescijaninem to mi g. robi I wielu innym tez. Zacznij mowic na temat a nie wyciagaj wiary, narowosci czy religii. To jest twoja sprawa czy wierzsz w kamien czy w jakiegos obiecujacego ci brodacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Ty, Ignacy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.02, 17:05 Nie jestem po zadnej ze stron,biore udzial w pseudonaukowej dyskusji i staram sie jedynie wykazac ze podobne gatunkowo "chwyty" uzasadniajace subiektywne racje mozna znalezc po kazdej ze stron.Natomiast by rzeczywiscie prowadzic solidna dyskusje to jako katolik jestes absolutnie nie przygotowany,natomiast SJ maja miazdzaca przewage bo wiedza co chca i wiedza co mowia co nie znaczy ze nie mozna ich pobic ich wlasna bronia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sliedzik Ty macant-a skad ty sie wzial IP: *.247.137.157.Dial1.SanJose1.Level3.net 26.04.02, 03:51 macant napisał(a): > Jak jeszcze raz uzyjesz slowa 'jad' to popamietasz. Ubostwo slownikowe czy jak? > > Wielu powtarza to slowo 'jad' w kolko, w roznych przypadkach. Czyzby to > pochodzilo z jednej szkolki niedzielnej, takie ubostwo slownikowe? > > Tyle 'jadu' tu... co ty p.sz! > > Dobrze pisze Szlachcic i dobrze pisze Jarmulka. A ty jestes k. twoja m. > NAWIEDZONY! A podskocz jeszcze raz, to zobaczysz. Nienawidze tepakow wszelkiej > narodowosci i religii, a ty, mimo ze jestes Polakiem i chrzescijaninem to mi g. > > robi I wielu innym tez. Zacznij mowic na temat a nie wyciagaj wiary, narowosci > czy religii. To jest twoja sprawa czy wierzsz w kamien czy w jakiegos > obiecujacego ci brodacza. Czy aby ty troche nie przesadzasz, z tymi strachami,chyba cie to musialo zabolec, ale niestety Ignac ma racje. Ty i cala reszta jarmulkowiczy, jestescie faktycznie nasyceni jadem nienawisci. Mnie nie musisz straszyc , ja sie takich klownow nie lekam. Daj sobie stary na wstrzymanie, bo zadlawisz sie wlasna slina,i nie doczekasz nastepnej okazji , do pokazania swojego chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
erie Re: do Proroka w jarmulce 25.04.02, 17:33 Poz tym to sa ludzie jak wszyscy inni tylko troche dziwaki. Generalnie opisalbym ich jako dosc latwowiernych i latwo ulegajacyh autorytetom. Wiekszosc moich znajomych SJ (uwierzcie mam ich kilku nawet w najblizszej rodzinie) znalazla sie tam na zasadzie buntu: -Nie chce byc dluzej katolikiem bo katolicy co innego mowia a co innego robia, co niedziela chodza do kosciola modla sie a wieczorem ida do knajpy upijaja sie a potem bija zone w domu. I tutaj pojawiaja sie nawracacze SJ ktorzy podaja ci pomocna dlon. Sa stosunkowo malo tolerancyjni. Zadaja tolerancji dla siebie samemu nie bedac toleracyjnymi. Podobnie jak murzyni w USA albo geje. Generalnie wszystkie swoje nauki porownuja do tego jak to jest w kosciele katolickim. Na swoich spotkaniach czesto w formie dyskusji bardzo duzo "najezdzaja" na kosciol, papierza itp. A tak swoja droga pomimo ze ich znam to nikt mi nie wytlumaczyl dlaczego musza chrzcic sie po raz drugi i dlaczego nie wolno im przyjmowac krwi z transfuzji. Moze wy cos wiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: do erie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.04.02, 18:11 To nie jest takie jednoznaczne ze SW staja sie zbuntowani katolicy.SW oferuja atrakcyjniejsze zakonczenie ,jest raj,nie ma smierci,chorob,piekla itd.Katolicy natomiast kaza Ci najpierw przejsc przez te wszystkie okropnosci ktorymi tak lubuje sie biblia i wcale nie jest pewne ze dostapisz zaszczytu zycia wiecznego.SW to elita to ci ktorzy po totalnym wyniszczeniu i zmartwychwstaniu beda kierowac przywroconymi do zycia ,jest wiec o co sie starac.SW to elitarna czesc spoleczenstw z racji ich odosobnienie ,mimo grzecznosci i nienagannosci w zyciu sa granice poza ktore nie bedac bratem lub siostra nie dostaniesz sie. Biblia wyraznie zakazuje spozywania krwi a SW uwazaja transfuzje za spozywanie.Tak naprawde krew jest nosnikiem pokarmu a nie pokarmem samym w sobie (choc sa tacy ktorzy ja lubia). Kosciol katolicki przez chrzest zniewala do bycia katolikiem przy czym chrzest jest aranzowany przez rodzicow i to rodzice ponosza odpowiedzialnosc za to by dziecko postepowalo zgodnie z normami kosciola katolickiego.Chrystus zostal ochrzczony jako dorosly czlowiek a wic w pelni swiadomy znaczenia tego obrzedu.SW decyduja w swym sumieniu czy sa gotowi na chrzest czy nie i nie ma przymusu by tak sie stalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: do Proroka w jarmulce IP: 142.106.46.* 26.04.02, 19:03 Poniewaz Jesus mowil ze kto uwierzy i sie ochrzci bedzie mial zycie wieczne. Tak wiec po pierwsze czlowiek musi najpiew uwierzyc a potem dopiero sie ochrzcic. Wedlug tego stwierdzenia zwyczaj chrzczenia niemowlakow w kosciele katolickim jest w pewnym sensie bzdura. Kto to wymyslil ? Tak jak kto wymyslil swiecenie jajek. Czytalam ze swiecenie jajek to zwyczaj poganski, ktory Kosciol Katolicki usancjowonal aby wlaczyc wiecej pogan do katolicyzmu. Jesli chodzi o zakaz przetaczania krwi to wynika to prawdopodobnie w tego ze Swiadkowie Jehowi wierza ze krew to dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
erie Re: do Proroka w jarmulce 30.04.02, 12:23 Nie jestem mocny w teologii itp. ale wydaje mis sie ze chrzest to cos co moze sie zdazyc tylko raz albo byles ochrzczony albo nie i to koniec. Powtorny chrzest jest tylko powtorka. Chyba lepiej to wymyslily narody semickie ci po prostu ucinja kawalek przyrodzenia swoim dzieciom tak ze powtorne uciecie moze juz tylko grozic kalectwem. Odpowiedz Link Zgłoś
ad12 Re: Swiadkowie Jahowy 25.04.02, 22:37 Gość portalu: Romek napisał(a): > Dostalem ostatnio oferte przystapienia do Swiadkow Jehowy. Ludzie ci > sprawiaja wrazenie inteligentnych, rozgarnietych i uczciwych. Czy ktos ma > jakies doswiadczenia? > > Z gory dziekuje za informacje! HAAAAAAAAAAAAAAA!!! nie mowi sie jahowy tylko jehowy jak ty chcesz wyznawac cos skoro namet nie wiesz jak to sie nazywa??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Swiadkowie Jahowy ad 12 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 02:58 Ha,ha,ha......nie pisze sie jehowy tylko Jehowy i jak tu chcesz zabierac glos skoro masz problemy z pisownia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Chrzescijanie wierza w zmartwychwstanie Jezusa IP: *.bredband.skanova.com 26.04.02, 04:08 Jednym z glownych powodow dlaczego Swiadkow NIE uwaza sie za chrzescijan jest ich interpretacja zmartwýchwstania Jezusa, ucza ze nie bylo zmartwychwstania, jakie jest opisane w NT. Cialo martwego Jezusa wedlog Brooklynskich prorokow, rozpadlo sie na atomy,i zniklo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 14:49 hje,hle,hle.....a ty jestes jak sadze pozostalym na tym padole lez atomem. Chrystus to podstawa nauczania SJ i to nie w tak pokretny jak przez katolikow sposob ale dokladnie jak powiada biblia.Ucz sie chlopcze ucz . Odpowiedz Link Zgłoś
ad12 Re: Swiadkowie Jahowy ad 12 26.04.02, 06:04 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Ha,ha,ha......nie pisze sie jehowy tylko Jehowy i jak tu chcesz zabierac glos > skoro masz problemy z pisownia. No masz racje tym razem mnie przylapalas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Swiadkowie Jahowy ad 12 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 14:51 Mam nadzieje ze sie nie obraziles.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ad12 Re: Swiadkowie Jahowy ad 12 26.04.02, 19:15 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Mam nadzieje ze sie nie obraziles.Pozdrawiam Nie no co ty mialas racje i sie z toba zgadzam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Generalizujac ... ja tam uwazam, ze religie to ... IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 06:03 powinno sie nosic tylko miedzy swoimi uszami .... i ani milimetr poza. Aaaaaammmeeeeeen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Generalizujac ... ja tam uwazam, ze religie to ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 14:54 Nie mysle bo Twoj sposob prowadzi do samouwielbienia ,nieomylnosci i jedynie slusznej interpretacji.Jak dlugo zyjesz w stadzie musisz komunikowac sie z jego czlonkami nawet w sprawach spojrzenia na wiare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Do Jarmulki ... IP: 131.137.84.* 26.04.02, 16:22 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Nie mysle bo Twoj sposob prowadzi do samouwielbienia ,nieomylnosci i jedynie > slusznej interpretacji. Uwazam, ze religia to tak trudno namacalna dziedzina, ktora wyklucza wlasnie: pewnosc/sluszna interpretacje/nieomylnosc ... ktorej natomiast nieprzerwanie towarzysza: niepewnosc/watpliwosc/tolerancja ... > Jak dlugo zyjesz w stadzie musisz komunikowac sie z jego czlonkami nawet w >sprawach spojrzenia na wiare. Oczywiscie. Nie powinno sie unikac komunikacji w stadzie, lecz odmiennosc wiary w stadzie powinna byc elementem tolerancji i intymnosci wsrod czlonkow stada. Prawdopodobnie przy takim podejsciu nie bylo by wojen o podlozu religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Do gosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 23:47 Masz racje,problem jednak w unikalnosci elementow "stada" skoro mamy taki przyklad i niejednomyslnosci skad roznice pogladow i zachowan co jest z jednej strony motorem postepu jak i tarc.Religia to abstrakcja to coc w co sie wierzy lub nie i jak sam mowisz podatna na wszelkie spekulacje bo przeciez niczego nie mozna dowiesc ani byc pewnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam SJ swiadokowie plotkaze IP: 195.67.149.* 26.04.02, 12:44 Baby ze wsi lubia chodzic po domach i potem obgadywac, moga tez sie stroic, glupie baby rozumiem,bo to ich cecha, groteskowo i smiesznie wygladaja ci analfabeci z podstawowka,gdy poraz pierwszy maja mozliwosc zalozyc garnitur, i walizka w reku , robia powazna mine niczym naukowcy, dyskusje teologiczne prowadza, majac kilka wersetow, moga tylko zaimponowac glupszym ,dlatego swiadkowie musza bec najglupszymi oszolomami. Te ich dziecinne kolorowe swierszczyki, dobre to jest dla starych babc ze skleroza lub z niedorozwojem umyslowym. Bawi mnnie te ich skrupulatne zapisywanie godzin, sa jak ci meczennicy z hamas,oni tez licza na nagrode w niebie,70 dziewic. A swidkowie licza jak wyrobia norme ,jak w komunie, to om wiecej godzin tym lepsze stanowisko po smierci. Tylko godziny spisuja,pojeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: do znam SJ IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 15:01 Mozna by z Toba dyskutowac gdybys rozumial pisane przez siebie slowo plotkaz (sic!).Pisownia tego wyrazu znana jest adeptom podstawowek ,babom ze wsi i ubranym odswietnie SJ ktorych ubior ma podkreslic szacunek do tych do ktorych przychodza i do tego o czym mowia. Pozatym prymitywny jezyk jakiego uzywasz,nedzna argumentacja i zabawne zacietrzewienie nie zachecaja do dyskusji z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
macant Jarmulka, SJ 26.04.02, 17:07 Jarmulka, zapomnil 'blad', niewazne. Ale zuwaz, ze SJ dobrze zna temat. Dzieki SJ za otworzenie oczu. Pisz SJ wiecej bo to jest mi (nie moge nawet naiisac 'nam' zeby sie ktos zaraz nie obruszyl) potrzebne. Jest tak jak SJ pisze a pewnie i gorzej. ZNam malzenstwo katolicko-jehowskie. Jest tam strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Jarmulka broni klamstwa Swiadkow, unikajac tematu IP: *.bredband.skanova.com 26.04.02, 22:17 Jarmulko odpowiedz wreszcie na temat, teraz masz szanse sie wypowiedziec na temat SWIADKOW JEHOWY, nie odwracaj uwagi jak zlodziej, ktory kiedy kradnie wola: lapac zlodzieja! Zastanowmy sie czy "jedynie prawdziwa Organizacja"(Kosciol),majaca bezposredni kanal lacznosci z Bogiem, moze tak podwazac autorytet Boga- Jahwe, podajac ciagle falszywe daty konca swiata? Swiadectwo w wydaniu "Sraznicy" przedstawia Boga-Jahwe jako ciagle wycofujacego sie ze swoich obietnic i wprowadzajacego w blad swych "wiernych swiadkow", Na to pytanie jest jedna mozliwa odpowiedz "cialo kierownicze" z Brooklynu, poprzez "Straznice" daje falszywe swiadectwo! Tak "swiadczyli" Brooklynscy prorocy poprzez "Straznice" przez ostatnie lata. 1914- zapowiadali koniec swiata 1915- przesuniety z 1914 1918- mialo nastapic calkowite obalenie chrzescijanstwa 1925- zmartwychwstanie Abrahama i innych prorokow 1932- Bog mial obalic chrzescijanstwo 1935- Armagedon 1941- znow zapowiedziany Armagedon nie nadszedl 1975- Armagedon!!!, minelo wedlog Straznicy 6000 lat od stworzenia czlowieka... 1995- Bog Jahwe wycofuje sie z danej obietnicy(?!). Sprawa "ostatniego pokolenia" ktore bylo swiadkiem wydarzen z 1914 roku, Armagedon mial przyjsc zaczym ostatni z tego pokolenia umrze. Ciekawostka: napoczatku mowiono ze swiadkami wydarzen byli 15-latkowie, w latach 70-tych odmlodzono te poklenie o 15 lat,uwazajac noworodki za swiadkow wydarzen, jeszcze bardziej odmlodzic te pokolenie nie szlo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 23:58 Nie bronie nikogo,nie znam powodow dlaczego SJ otrzymuja bledne informacje z nieba a temat "konca swiata" ale w sumie to powod do radosci bo jak wiesz "koniec swiata" to i koniec takich jak Ty.Ponadto musisz jeszcze popracowac by podejmowac jakakolwiek rzeczowa dyskusje bez czepiania sie dat "konca swiata".Dla przykladu dla mnie "koniec swiata" to moja smierc.Jestes katolikiem jak sadze wiec takie proste pytanie:czy katolik moze studiowac biblie a jesli tak to jaka ,natomiast jesli nie moze to dlaczego.Moze tu znajdziesz odpowiedz na inne pytanie :dlaczego katolicy sa nietolerancyjni i ze szczegolna zaciekloscia atakuja Zydow,SJ i....masonow.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biala Re: Jarmulka IP: *.sympatico.ca 27.04.02, 00:33 Ja Cie chyba skads znam Byla tu juz taka inteligentna bestia na forum ...ale czesto sie denerwowala i sobie poszla ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Biala IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 01:14 To forum to malutki i dosc hermetyczny swiatek wiec wszystko jest mozliwe. Z przyjemnoscia bede sledzil wszystko co podpisane "Biala". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Jarmulko nieuczciwy IP: *.bredband.skanova.com 27.04.02, 00:42 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Nie bronie nikogo,nie znam powodow dlaczego SJ otrzymuja bledne informacje z > nieba a temat "konca swiata" ale w sumie to powod do radosci bo jak > wiesz "koniec swiata" to i koniec takich jak Ty. Tak wychwalales Swiadkow, rozpisujac sie na ich temat, teraz gdy Ci dalem niezaprzeczalne dowody ich klamstw i manipulacji, odpowiedziales zdawkowo, ze "nie znasz powodow dlaczego otrzymuja bledne informacje". Teraz sie rozpisz z taka sama intensywnoscia, wydaj ocene moralna ich postepowania, kazdy ma prawo sie mylic, ale gdy pozna fakty(prawde) to bedac osoba uczciwa, z charakterem nalezy swe bledne wypowiedzi odwolac. Etyka dyskusji tego wymaga, chyba ze sie jest grafomanem pieniaczem, lub prostakiem. Dla wyjasnienia: Jestem osoba wierzaca, NIE jestem rzym.katolikiem,uwazam SJ za jedna z najbardziej szkodliwych sekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 01:26 Jestem pewny ze jestes osoba wierzaca i napewno nie jestes SJ stad Twoj brak tolerancji.Metoda przyblizen moglbym sie pokusic o wskazanie Twojej religii ale nie o to chodzi.Tak jak SJ nie maja patentu na nieomylnisc w sprawach wiary tak i Ty jej nie masz.Pozostaje zatem albo uznac ich wspolistienie albo starac sie ich zwalczac.Zwalczac poznajac ich od srodka i wykorzystywac niescislosci jakie sie kryja w tym co glosza albo poprostu atakowac na oslep co starasz sie czynic obierajac sobie za cel osobnika kryjacego sie za pseudo Jarmulka.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc JARMULKA, WYKRECASZ SIE, w stylu Swiadkow IP: *.bredband.skanova.com 27.04.02, 03:10 Niestety, dyskusja z Toba niema sensu, nie uznajesz zadnych zasad, nie poczuwasz sie do tego co napisales, gdy Twoje argumenty zostaly obalone, rozpoczynasz co rusz nowy watek, aby tylko uniknac wlasciwego tematu, osmieszasz sie. Wykorzystujesz swoja anonimowosc, do awanturnictwa dyskusyjnego, stawiajac sie w jednym szeregu z chamami uzywajacymi inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 05:31 I na tym wlasnie polega sztuka pseudodyskusji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
macant jarmulski 30.04.02, 06:41 uprawiasz czysto wieprzowy masochizm verbalny. Czy slyszysz tupanie w glowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: do Macant IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.04.02, 23:49 Domyslam sie ze mowisz o swoim malzenstwie i jako "wzorowy" katolik wypelniony nietolerancja zwalczasz innowiercow w rodzinie.Biedna zona. Odpowiedz Link Zgłoś
macant Jarmulka 27.04.02, 05:49 ja mam moze dysleksje ale ty masz pojebane w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: macant IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 14:03 No coz ,to forum ma to do siebie ze skupia w przewadze niezrownowazonych emocjonalnie.Witam w klubie macant. Odpowiedz Link Zgłoś
macant jarmulka 30.04.02, 02:17 a nie mowilem, ze masz pojebane w glowie? Przeczytaj co ty napisales od gory. Ty masz rozdwojenie jazni i chwiejesz sie jak czarna k. pod latarnia z twoimi tzw. pseudointelektualnymi wypowiedziami. Zona ci znowu nie dala czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk swiadkowie IP: 10.33.40.* 30.04.02, 11:59 Ostatnio mi do skrzynki wrzucili najnowsze pisemka, ryczalam ze smiechu, ludzie, to naprawde swietna literatura humorystyczna! I te kolorowe, slodkie i radosne ilustracje, az sie niedobrze robi na ich widok. Bez obrazy dla wszystkich majacych odmienne od moich gusta estetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Czy ty Jarmulka jestes ... IP: 5.1R2D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 05:40 wyznawca religii Mojzeszowej ?? Twoj nick: "Jarmulka" sugeruje to. Mnie to dokladnie wszystko jedno, pytam z czystej ciekawosci. Pozdr. ............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: gosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 13:43 Nie ,nie jestem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.netcom.ca 27.04.02, 15:49 Reasumujac: odradzacie mi szanowni Forumianie, tak czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Romek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.02, 16:33 Nie mysle bys oczekiwal jednoznacznej odpowiedzi tak lub nie na postawione na wstepie pytanie.Pozatym "dyskusja" na tym forum ani na jote nie przyblizyla Cie do jakiejkolwiek decyzji.Po trzecie wybrales niefortunne miejsce na czerpanie wiedzy na tak drazliwy temat a na koniec czy nie myslisz ze najprosciej byloby poprostu isc tam gdzie sie zbieraja i jako gosc bez zadnych zobowiazan przyjrzec sie im ,posluchac i wyciagnac wnioski.A na koniec konca nie zabierales glosu w dyskusji az do momentu kiedy ona samoistnie umiera wiec chyba miales inny cel stawiajac swoje przewrotne pytanie .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
macant Romek 30.04.02, 02:21 Uwazam, ze nie powinienes przepuscic szansy jaka sie przed toba otworzyla. Te 10% to nic w porownaniu co nakosisz jak juz bedziesz swojakiem. Zaraz ci znajda fajna d.-rozwodke z dziecmi i bedziesz mial dom. A pochodzic na swiezym powietrzu tez ci nie zaszkodzi. Jazda beczka odswiezy ci krew. Na oczy trzeba uwazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jahowy -do Romka IP: *.bredband.skanova.com 30.04.02, 01:18 Romek, orientuje sie w metodach werbunku przez Swiadkow, gdybys powaznie mial zamiar przystapic do nich, to nie zadawal bys takich pytan, gdyz propozycja przystapienia (ochrzczenia) nastepuje dopiero po indoktrynacji, po ktorej zatraca sie zdolnosc krytycznego myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 03:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Issa Re: Swiadkowie Jahowy, Katolicy i inni........... IP: *.proxy.aol.com 30.04.02, 05:29 Na poczatku marca w Super Expresie byl artykul, mowiacy o istniejacych dowodach, ze Jezus od 14-go do 26-go roku zycia przebywal w Indiach, gdzie najpierw pobieral nauki od kaplanow Brachmy a nastepnie sam nauczal tamtejsza ludnosc. Nastepnie ze nie zmarl w czasie ukrzyzowania. Zas po rzekomym zmartwychwstaniu ponownie udal sie do Indi, gdzie spedzil reszte swego zycia. Jesli to prawda, jakie to moze miec znaczenie dla chrzescian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Swiadkowie Jahowy IP: *.bbtec.net 30.04.02, 05:43 To ze Jarmulka pisze bzdury, klamiac wprost lub manipulujac przy uzyciu tandetnych argumentow nie ma znaczenia. To forum widzialo juz nie jedno, przetrzyma wiec i ta nawalnice belkotu. Od dyskusji na tym poziomie odstepuje- nie nalezy wszak nobilitowac gluptoy polemizujac z nia. Chodzi mi jedynie o jezyk Jarmulki, o wzgarde, o to, ze w swych wypowiedziach depcze uczucia wielu uczciwych (celowo nie uzywam slowa-inteligentnych, bo przeciez takich nie ma, prawda J.?) wierzacych osob, ktore, naleza do kosciola katolickiego. Ludzi, wierzacych nie w kosciol-instytucje czy papieza (Polaka) tylko w Boga- bedac rownoczesnie tolerancyjnymi,zyjac czesto w dyskomforcie, ktory wynika z trudnosci podporzadkownia sie wszytkim sztywnym katolickim rygorom. Wystapienia Jarmulki sa tym bardziej ohydne,bo podszyte cynizmemem. Ma ona przeciez Swiadkow Jehowy gleboko w dupie, a jej argumenty pro sa tylko w opozycji wobec kosciola katolickiego. (zawsze przeciez moze skorzystac z wyjscia awaryjnego pn. jestem niewierzaca). Polemika z krytykami SJ nie jest tu zadnym usprawiedliwieniem. Metoda, ktora przyjela jest klasycznym wypedzaniem diabla belzebubem. Tyle. Piotr (w oparach opium dla ludu spowity) PS. A SJ? Jako kiepski, ale jednak, katolik oswiadczam, ze nie mam nic przeciwko SJ. Jesli sa wsrod nich tacy, a sa na pewno, ktorzy serio traktuja swa wiare to odczuwam do nich szacunek-tyczy sie to zreszta wszytkich wyznan (pomijam wynaturzenia i patologie). Oczywiscie twierdzenie, ze SJ to wylacznie ludzie mili i dobrzy pozwalam sobie od razu miedzy bajki wlozyc. Jesli mialbym sie do czegos przyczpic to tylko do tego, ze przychodza zawracac dupe za wczesnie, a ja lubie sie wyspac. Poniewaz zostaly mi widocznie skads resztki dobrego wychowania, nie wyrzucam ich za drzwi tylko na wpol spiacy wysluchuje ich zapewne slusznego, dla mnie jednak gledzenia. Bycie katolikiem i Polakiem stanowi wystarczajaca mieszanke do dywagacji dla mojego (tepego) katolickiego lba. Odpowiedz Link Zgłoś
macant No i wyszlo na moje, ze jarmulka 30.04.02, 06:38 ma po..e w glowie. Tylko ty to bardziej zawile wytlumaczyles. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Piotr IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 13:56 Czyz sformulowanie uzyte przez Ciebie "bycie katolikiem i polakiem nie tlumaczy wszystkiego" nie jest znamienne dla nietolerancyjnej postawy polskiego katolika gdzie obydwa te przymiotniki napawaja groza co starasz sie nieporadnie udowodnic. Milych snow zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
macant Jarmulka, jestes powaznie chory 30.04.02, 14:23 Jak chcesz przestac kopac dol, to go po porstu przestan kopac. Pograzasz sie w szambie swojego tzw. intelektualizmu. Te rzeczy mozna leczyc. Proponuje rozwod na poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Piotr IP: *.bbtec.net 30.04.02, 15:09 Wiedzialem, ze tak bedzie. Nie trzeba bylo pakowac sie w to bagienko. Swoj sukces jednak masz Jarmulka, sprowokowalas mnie to sklecenia kilku zdan. Dyskusje uwazam za zakonczona. pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
macant Nagle doznalem olsnienia dlaczego Jarmulka 30.04.02, 04:24 ma rozdwojenie jazni, co jest widoczne powyzej. Jeden narod go olal, drugi odrzucil a trzeci ma go gdzies. I tak tula sie miedzy tymi trzema osobowosciami. Nic w tym zlgo tylko czego ten facet sie tak glupi rzuca na wszystkich i wszystko? Wez jakies prochy Jarmulka bo do reszty zwariujesz i gadanie na forum ci nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: macant IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 14:01 Typowe dla polskiego kundla.Poszczekac,poszczekac.Ugryzc nie mozesz - za krotki lancuch ....ha,ha,ha,ha....... Odpowiedz Link Zgłoś
macant Jarmulka 30.04.02, 14:16 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Typowe dla polskiego kundla.Poszczekac,poszczekac.Ugryzc nie mozesz - za > krotki lancuch ....ha,ha,ha,ha....... Przeczytaj siebie jeszcze raz. Czy cos ci swita w tej zamglonej resztce mozgownicy? Swoja odpowiedzia ponizasz nie Polakow czy Polske ale dajesz zywy dowod, ze nie wszyscy Zydzi co mowia po Polsku sa normalni. Sa rowniez powaznie chorzy jak ty. Gdzie sie podzialo to twoje 'kazdego trzeba zyc, kazdego trzeba jechac co ci mama tlukla do glowy? Ty jestes po prostu durny. Ile razy mam ci to mowic zebys zrozumial? Naprawde chce ci pomoc ale musisz wykazac troche dobrej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
dandelion Re: Swiadkowie Jahowy 30.04.02, 07:24 Zacytuję jednego faceta - "I don't believe in..... I only believe in me and Yoko" Ale oczywiście każdy ma prawo wyboru tak długo jak jego religia nie zabija innych w obronie własnej.Najlepiej byc niezależnym umysłowo..ale to chyba zbyt trudne dla większości.Poza tym każda religia (albo partia) musi uzbierac trochę pieniedzy bo to daje siłę.Zyjemy przecież na Ziemi.W każdej reliigii jest hierarchia..sa lepsi i gorsi.Osobiście popieram duchowo 'religie',które rzeczywiście pomagają ludziom. I dlatego podoba mi sie filozofia Robin Hooda,ale nie odwrotnie. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Swiadkowie Jehowy - wnioski i postulaty! IP: *.netcom.ca 30.04.02, 08:18 Reasumujac raz jeszcze: odradzacie mi szanowni Forumianie, tak czy jednak nie? Blagam Was o jakons rade Rodacy! Pamientajmy: Narod, Bog i Ojczyzna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Swiadkowie Jehowy - wnioski i postulaty! IP: 10.33.40.* 30.04.02, 12:21 Gość portalu: Romek napisał(a): > Reasumujac raz jeszcze: odradzacie mi szanowni Forumianie, tak czy jednak nie? Od podejmowania samodzielnych decyzji dotyczacych Twojego zycia to Ty sam jestes a nie inni, ale skoro juz pytasz innych o zdanie, to ja bym nie radzila sie z SJ, wiazac przesadnie grubymi wiezami. Z wlasnego doswiadczenia wnioskuje, ze wszystko co jest zbyt nachalnie propagowane i reklamowane moze po pewnym czasie okazac sie czyms brzydko pachnacym, ale opakowanym w zloty papierek. Ale wracajac do rzeczy, podyskutowac z nimi nikt Ci nie broni, szczegolnie jesli taki rodzaj dyskusji jaki oni preferuja Ci odpowiada. Mnie nie odpowiada, bo traci infantylizmem i brakiem spojnosci. Przyjrzyj sie im z bliska i sam ocen, jacy sa naprawde, a za jakichg chca uchodzic, i czy Ci odpowiada taki styl zycia. Nie watpie, ze wielu z czlonkow stowarzyszenia SJ to spokojni i dobrzy ludzie, ktorzy prawdopodobnie czuja sie usatysfakcjonowani z tego co robia. Ale wielu samobojczych zamachowcow z innego ogrodka tez czuje satysfakcje kiedy pociaga za soba w zaswiaty pare niewinnych duszyczek, wierzac swiecie, ze robia przeciez dobrze. (Nie mam zamiaru nikogo obrazac tym porownaniem.) Najpierw pomysl, jakie sa wartosci, ktore Cie w SJ pociagaja, a potem sie zastanow, czego Ty od zycia oczekujesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Romek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 14:04 ladnie probujesz mieszac w tym polskim kociolku nietolerancji;pojawiaja sie coraz to nowi kaznodzieje i temperatura schamialej polszczyzny rosnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
macant jarmulka okaz czarno-chorej inteligencji polskiej 30.04.02, 14:21 Fajno by bylo gdybys mogl tak byc majorem ub po wojnie, nie? Wtedy bys nie mial zadnych problemow z wyrazaniem swoich mysli... trzask i facet zaraz zrozumial. Albo poslac go na zyrandol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: macant IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 20:36 A mialo byc czlopczyno o SJ a Twoje zboczone myslenie zboczylo na boczne drogi Oj nieladnie chloptasiu,nieladnie....na temat prosze.Macant to od macania ale czy to ty macasz czy ciebie macaja....hle.hle.hle..... Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Jarmulka, zejdz z watku seksualnego 30.04.02, 21:05 bo mi nie dasz rady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.bredband.skanova.com 30.04.02, 14:25 SJ majac w swoich szeregach w wiekszosci ludzi biednych, to zamiast zgarniac gotowke,"kradnie" czas, roboczogodziny, 90 godzin miesiecznie na sam werbunek oprocz obowiazkowych spotkan 5 razy w tygodniu.Wtedy otrzymuje sie tytul pioniera, lub polpioniera 45 godzin miesiecznie. Najsmieszniejsze jest to ze nigdzie w biblii nie pisze o pionierach i polpionierach,do czego SJ przywiazuja wage.Pisze cos wrecz przeciwnego, zebysmy nie liczyli zaslug, przyklad z winnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.bredband.skanova.com 30.04.02, 14:35 Swiadkowie w swojej teologii maja tyle przklaman,manipulacji ,ze az nie chce mi sie opisywac tego wszystkiego, dlatego jako czlowiek lubiacy sport proponuje Jarmulce (choc ateista), a przedewszystkim Swiadkom, niech podadza choc jedna "prawde wiary" majaca oparcie w Pismie Swietym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Swiadkowie Jehowy IP: *.netcom.ca 30.04.02, 15:16 Masz racje! Jak pamietam jeszcze z religii to oni zawsze sie spotykali na gorze i wtedy rozmawiali o starych Polakach. Czyzby to byli gorale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: Romek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.02, 20:42 Pan Romek,dajesz Pan w "dupe" rowno.Podobasz mi sie a szlachcic i macant macaja temat na powaznie bez cienia tolerancji i przeswiadczeni ze ich powaga udziela sie innym.I co ciekawe ze stawiajac temat Swiadkowie Ja(sic!)howy nie uraziles nikogo podsuwajac jakiegos bozka o imieniu jahowa.Dobre,autentycznie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Romek IP: *.chicago-08-09rs.il.dial-access.att.net 30.04.02, 21:08 Czy swiadkowie i kociarze to to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee kociarze IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 21:58 dla dewotek i kół zbliżonych do kruchty katolickiej to własnie inazcej kociarze ))) Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: kociarze 30.04.02, 22:02 o, rozumiem. Zatkalo mnie na chwile. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: kociarze IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 22:55 No ale nic nie poradze ze tak jest. I nie rozumiem co slizcne i bajeczne i rozkoszne koty zawinily dewotom i innym polglowkom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Kociarze lubia glaskac kotki po futerku ... IP: *.netcom.ca 30.04.02, 22:27 Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: Kociarze lubia glaskac kotki po futerku ... 30.04.02, 22:48 nie tylko kociarze. Ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszka Re: Koty to drapiezniki. IP: *.proxy.aol.com 01.05.02, 00:49 Gość portalu: Romek napisał(a): Sumujac: SJ to Kociarz Kociarz lubi koty, wiec glaszcze koty Kot to Drapieznik Drapieznik lubi glaskac.............???????? Kot nie glaszcze Kot drapie, wiec jak moze glaskac? Cos to jest p......e z tymi SJ Cos tu nie gra.............................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.05.02, 00:54 Chyba zbyt powaznie podchodzisz do tej luznej dyskusji.Nie ma prawd wiary i dlatego nosi to nazwe "WIARA",wierzysz albo nie wybor jest Twoj a proba udowodnienia ze inni nie maja lub maja racje na gruncie wiary jest strata czasu.Jest jednak pewne ze SJ maja znacznie blizej do chrzescijan niz katolicy ktorzy tak na dobra sprawe maja niewiele wspolnego z chrzescijanstwem a to jednak da sie udowodnic na gruncie biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc JARMULKA IP: *.bredband.skanova.com 01.05.02, 02:57 Prawdy wiary powinny miec oparcie w Biblii, niezaleznie od wyznania, u Swiadkow jest odwrotnie. Jest wiele roznych wyznan, ktore mozna powiedziec maja swoj profil, klada wiekszy nacisk na niektore rzeczy. Baptysci- chrzest Zielonoswiatkowcy- Duch Swiety, uzdrawianie, jezyki Metodysci- odpowiednie zasady zycia,twarde Mormoni- maja ta swoja ksiege Mormona Prawoslawni- nie ma zadnych sprzecznosci Swiadkowie zas ciagle klamia, obiecuja, i co najwazniejsze przeinaczaja wersety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.05.02, 03:14 Problem jak sadze polega na tym ze nikt nie ma patentu na wykladnie tego co mowi biblia w zwiazku z czym nikt nie klamie bo nie wiadomo jaka jest prawda.SJ natomiast interpretuja zasady biblijne w sposob doslowny czego nikt poza nimi nie robi.Ze sposobu Twoich wypowiedzi wnioskuje ze nie jestes obiektywny a to jest duza przeszkoda w dyskusji na tak drazliwy temat.Moge podac Ci dziesiatki przykladow i uzasadnien na slusznosc ich interpretacji ale to przeciez niczego nie zmieni bo slusznosc to nie dowod a dowodow nie ma wiec wrocimy do pozycji wyjsciowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1szlachc Wyzwanie dla SJ, obroncie choc 1 wasz dogmat IP: *.bredband.skanova.com 02.05.02, 00:51 Swiadkowie boja sie brac udzial w dyskusji, gdy zostaje trwaly slad. Tyle dogmatow, opierajacych niby bezposrednio na Biblii, a gdy sie przyjzec dokladniej okazuje sie ze sa to cytaty wyrwane z kontekstu, gdyby isc ich logika to mozna w Biblii znalezc cytat "Boga nie ma". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: 1szlachcic IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.05.02, 02:14 Widze ze tylko ja zabieram glos.Otoz dogmaty to specjalnosc kosciola katolickiego i nie oczekuj by SJ udowadniali np.to ze Maria matka Jezusa z Nazaretu zostala wzieta do nieba albo jak chce Rydzyk byla zawsze dziewica.SJ moga dyskutowac konkretny cytat z Biblii a nie katolickie przepisy wewnatrz - zakladowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignacy tylko do " macanta" IP: *.o1.com 02.05.02, 03:24 Witaj szanowny macancie. Postanowilem pozostawic Cie w spokoju(chyba wiesz czemu), ale czytajac Twoja polemike z Jarmulka, ktorego tak zaciekle broniles, odstapilem od zasady "zostaw glupiego w spokoju". macant, czy nie uwazasz ze uleganie emocjom jest szkodliwe, chore i niebezpieczne w polemice, i to nie tylko na tym forum. Moze zechcesz przeczytac? .................................... do Proroka w jarmulce Autor: Gość portalu: ignacy Data: 25-04-2002 03:35 .................................... Ty, Ignacy Autor: macant@poczta.gazeta.pl Data: 25-04-2002 05:00 .................................... a tu jak oceniaja Twoja wypowiedz inni .................................... Ty macant-a skad ty sie wzial Autor: Gość portalu: sliedzik Data: 26-04-2002 03:51 .................................... Chyba ze jestes tym samym osobnikiem co Jarmulka, a ukazujesz sie pod innym nickname aby robic wiecej zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: tylko do Ignacy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.05.02, 17:12 Juz okreslenie "Prorok w Jarmulce " wskazuje na Ciebie jako nedznego katolika ,antysemite i nietolerancyjnego nudziarza.Pisz dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignacy tylko do Jarmulki IP: *.o1.com 03.05.02, 04:40 Gość portalu: Jarmulka napisał(a): > Juz okreslenie "Prorok w Jarmulce " wskazuje na Ciebie jako nedznego > katolika ,antysemite i nietolerancyjnego nudziarza.Pisz dalej. ______________________________________________________________________________ Juz Twoja odpowiedz, na post skierowany "imiennie" do innej osoby,wskazuje na Ciebie jako nedznago smondaka-zydofila,weszacego spisek filosemite i nietolerancyjnego oszoloma. Jednak wszystko wskazywac moze, ze faktycznie "Jarmulka i macant", to ten sam osobnik(jesli tak, to moj post byl do Ciebie). Szanuje Zydow, ale gardze -smondakami-, a Twoje niepotwierdzone naukowe wywody, maja sie tak na tym forum , jak na swini siodlo. Czy tego typu odpowiedzi oczekiwales(?), jesli tak to spelnilem Twoje najszczersze oczekiwania. Baw sie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Do wszytkich z wyjatkiem macanta! IP: *.netcom.ca 02.05.02, 17:19 Wstapic czy nie wstapic, oto jest pytanie. Co radzicie leszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Do wszytkich z wyjatkiem macanta! IP: *.cpool2.quickclic.net 02.05.02, 17:54 Na ajak to jest z tym mieszaniem krwi u nich,kazdy z kazdym,czy mozna se wybrac siostre albo brata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: Swiadkowie Jahowy IP: 146.101.134.* 02.05.02, 18:18 kto wie jaka jest geneza powstania tej"religii" ,podobno zalozyl to niejaki brat ROSE amerykanski milioner i on tez pierwszy wylozyl kase moze chcial sie w ten sposob uwiecznic ? moja wiedza na temat SJ opiera sie na wiadomosciach od bliskiej mi osoby ktora zostala wciagnieta do grupy SJ za granica -mieszka tam na stale niestety teraz jest juz chora , musi brac leki psychotropowe , nie mowie ze jest to w 100% ich sprawa ,aczkolwiek maja w tym duzy udzial dopoki byla zdrowa wszystko bylo ok placila datki ,( niektorzy z SJ perfidnie to wykorzystywali) rozdawala gazetki ,ale gdy zachorowala to sie na nania wypieli ,stala sie niewygodna nikt sie nawet nie interesowal czy ma co jesc ,czy potrzebuje opieki , a glosza takie milosierdzie! skad biora pieniadze - na pewno czesc ,chyba duza z darowizn ,widzialem czesto na przedostatniej stronie ich pisemek informacje w stylu: jezeli chcesz wspomoc nasze bractwo,przepisac dom , zadeklarowac czesc swojej emerytury,zapisac nam cos w testamencie tylko zadzwon ,nasi prawnicy wszystkim sie zajma ,o nic sie nie musisz martwic itp pytanie ? dlaczego oni zawsze chodza w parach? po to aby gdy jedna z osob straci watek lub zapomni co bylo przekazywane na spotkaniu , druga osoba ma pomoc wybrnac z sytuacji temat ktory poruszja jest zawsze scisle opracowany przez rade starszych i wykladany na spotkaniach ,sa instruowani jak i co maja mowic , nie wolno im rozmawiac na inne tematy tak jakby gotowe odpowiedzi generalnie jest to pranie mozgu, w ich zborach jest wielu inteligentnych i wysoko postawionych ludzi, odnosze wrazenie ze po cichu doza do opanowania jak najwiekszych wplywow na calym swiecie , wiecie ze rodzina Michaela Jaksona tez nalezy do SWJ i pare lat temu Michael wkurzyl sie ze musi sposorawac organizacje w coraz wiekszym stopniu i pogniewal sie z rodzinka ? oni czesto wykorzystuja sytuacje ludzi samotnych ,chorych w szpitalach okazujac im pomoc towarzystwo w samotnosci i to dziala , nie ma sie co dziwic ze pozniej dostaja w testamentach fortuny pare lat temu jakas dziewczyna napisala prace dyplomowa porownujac dzialanie SW do dzialania firm typu Amway cos w tym jest -znalazla mase zbieznoci, znam tez pare osob ktore przeszly na wiare SW nie potrafie z nimi normalnie rozmawiac na zaden kokretny temat , jetem przerazony to jakby ich druga osobowosc jestem sceptycznie nastawiony do SJ ze wzgledu na fakty ktore opisalem ale wstapic czy nie to Twoj wybor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarmulka Re: ojciec pio IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.05.02, 19:03 Ojcze pio,wcale sie nie dziwie ze jestes sceptycznie nastawiony do wiary ktora nazywasz SJ.Trzymaj sie od tego z daleka i nie zapominaj ze Swiadkowie J.to nie wiara wiec chyba nie wiesz o czym mowisz albo jak zaznaczyles na wstepie ...jedna baba drugiej babie......i tak trafilo do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś