Dodaj do ulubionych

Ocena niedostateczna

06.03.14, 12:30
Znajomi pojechali z dziećmi na ferie. Na 2 tygodnie.
Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że ich ferie zaczęły się w ostatnich kilku dniach ferii szkolnych. Jedno z dzieci - dziewczynka w IV klasie opuściła dwa tygodnie zajęć.
Wrócili w weekend. Dziewczynka umówiła się z koleżanką, że pożyczy zeszyty i nadrobi zaległości, ale dowiedziała się, że w poniedziałek jest sprawdzian z materiału, którego nie przerabiała. I nie mogła nauczyć się tego sama, nawet gdyby wzięła podręczniki
Dziewczynka należała do grupy kilku dzieci w klasie, które nigdy nie dostały dwói, było to dla niej i jej rodziców ważne.
Dziewczynka prosiła rodziców o zwolnienie z tego dnia lub tej lekcji, ale rodzice uznali, że i tak dużo już opuściła.
I dostała pierwszą w życiu dwóję.
Oczywiście strasznie to przeżywa.
Rodzice dopiero wtedy poszli do szkoły, żeby coś wyjaśnić.
Pani powiedziała, że rozumie, że nie jest to wina dziewczynki i bardziej jest to ocena dla rodziców, ale mleko się rozlało.
Moim zdaniem i rodzice i pani głupia. Wiedziała, że dziecka nie było, nie mogła sama dla niej przełożyć terminu sprawdzianu?
Kurczę, zawsze mi zal takich dzieci.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:34
      Dwa tygodnie nieobecności to dużo czasu. I nie z powodu choroby, a wyjazdu. Pani miała prawo postawić tę jedynkę, dziwię się Twojemu zdziwieniu. I współczuciu- bez przesady, to tylko ocena, nauczy się i poprawi.
      Ja bym pewnie odpuściła ten sprawdzian, ale komentarza n/t wyjazdu dwutygodniowego w czasie zajęć- na pewno nie.
    • aquella Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:36
      dwója to mierny

• landora Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:27
        Dopuszczający.
    • stacie_o Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:37
      Może wypadałoby dziewczynce uświadomić, że jedynka to nie koniec świata?
    • skarolina Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:37
      Rodzice sami zdecydowali, że ferie ważniejsze niż nauka, nie powinni być zatem specjalnie zdziwieni.
    • sueellen Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:40
      w 4 klasie to 10latka chyba? Moim zdaniem to juz za duze dziecko i za powazna nauka aby robic 2-tygodniowe wakacje. W razie nieobecnosci z przyczyn losowych PRZED sprawdzianem rodzice powinni napisac usprawiedliwienie i poprosic o wyznaczenie innego terminu. Teraz juz po ptakach, pała w dzienniczku, dziecko musi pisać poprawę.
      • stara-a-naiwna Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 23:12
        napisac usprawiedliwienie i poprosic o wyznac
        > zenie innego terminu.

mnie wychowano, ze szkoła (nauka) jest rzeczą nadrzędną i w życiu by moim rodzicom (a teraz mi) do głowy nie przyszło, żeby na ferie pojechać wtedy kiedy ferii nie ma.
        Usprawiedliwienie ze co? ze byliśmy na wakacjach i dziecko nie chodziło do szkoły?
        A o obowiązku nauki i szkolnym słyszał tutaj ktoś kiedyś?

nie było dziecka w szkole, nie nauczyło się i poniosło tego konsekwencje. Proste jak drut.
        Tak naprawdę nie istotne z jakiego powodu się nie nauczyło - czy się jej nie chciało czy nie miała z czego. "kare" poniosło dziecko za brak odpowiedzialności rodziców.
    • damajah Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:43
      Na miejscu rodziców uzgodniłabym nieobecność dziecka przed wyjazdem z wych. (u nas takie rzeczy trzeba do dyrekcji zgłaszać z prośbą o zgodę i z wytłumaczeniem dlaczego taki termin wyjazdu. Zdarzyło nam się że dziecko miało krótszy rok szkolny o 2 tyg. bo to była jedyna możliwość wyjazdu - ja byłam w końcówce ciąży i później już nie mogłam jechać)
      Jeśli ze szkoły byłaby zgoda to byłoby jasne że dziecko dostanie jakiś czas na nadrobienie zaległości (taki zresztą powinien być warunek zgody)

Dla dziecka niefajnie bo dostało złą ocenę zupełnie nie ze swojej winy. Głównie jednak z winy rodziców ponieważ nie wyjaśnili w szkole tej sytuacji odpowiednio wcześnie...
    • joanna_poz Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:43
      > Moim zdaniem i rodzice i pani głupia. Wiedziała, że dziecka nie było, nie mogła
      > sama dla niej przełożyć terminu sprawdzianu?

no niestety, tak to jest że dzieci musza ponosic konksekwencje wyborów rodziców.
      winy nauczyciela nie ma tu żadnej. dlaczego miałaby zrobić wyjątek?
      obowiazkiem dziecka jest nadrobic materiał, przerabiany w czasie nieobecnosci.
    • antyideal Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:46
      Rodzice mogli poprosic pania o zwolnienie ze sprawdzianu dopoki dziecko nie nadrobi zaleglosci.
      Pani byc moze zgodzilaby sie, ale w sytuacji, gdy nie zrobili nic by pomoc wybrnac córce
      z klopotów, w ktore sami ja wpakowali, nie dziwie sie pani, ze to nie ona wyszla z inicjatywą,
      by przelozyc pisanie To nie jej rola.
    • ilonka001988 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:48
      Zawsze uważałam takie przypadki za jakieś kosmiczne pomysły pojedyńczych rodziców którzy dorwali jakąś okazyjną ofertę, bo w sezonie to ich na pole namiotowe nie stać... ale nie, to się robi już nagimnne. Wyjazd jak dzieci chodzą do szkoły - w sensie wypoczynkowym? W życiu nie wpadłabym na taki pomysł.

Moja koleżanka jest nauczycielką. I była niezwykle zdziwiona jak w czerwcu w tamtym roku miała połowę klasy... bo już się zaczęły wakacje według rodziców. Zrobiła jakieś super-ekstra zajęcia połączone z wycieczkami po mieście (młoda jest, to jej się chciało tongue_out ) plus zajęcia wyrównacze z matematyki... i teraz słuchajcie. W wrześniu spotkała się z pretensjami rodziców dzieci nieobecnych dlaczego nie zrobiła tego wcześniej tylko pominęła ich dzieci! No jak śmiała wymyślać coś fajnego w czerwcu.
    • beatulek Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:50
      A ja mam wątpliwości czy wywieźć dzieci do babci na czas gdy będę w szpitalu czy wynająć nianię. Mąż opiekę weżnie po moim powrocie dopiero. Problem polega na tym, że babcia nie może zamieszkać u nas ani dowozić dzieci do szkoły. A tu proszę rodzice jadą na wczasy i zdziwienie, że pani się nie dostosowała z terminem sprawdzianu do ich planów. Wina ewidentnie rodziców.
    • a.n.a0 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:59
      zawsze jest tydzień ochorny, bez ocen, jak dziecka nie ma i wraca po dłuższej przerwie.

Nie mogą stawiac ocen za sprawdziany w tym tygodniu po powrocie i za prace domowe które były zadawane w okresie kiedy dziecka nie było. Tak jest w większości szkół.Ale trzeba to zgłosić.
      • kolteta Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:03
        Serio? Moim zdaniem to przesada i nie dziwi mnie, że później narzeka się, że ta młodzież taka głupia i nic nie umie. Nie przypominam sobie, żeby w mojej szkole się z kimś tak certolili, chyba, że obecność była bardzo długa (powyżej miesiąca) z powodu poważnej choroby i zgłoszona u wychowawcy.
        • a.n.a0 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:05
          kolteta napisała:

> Serio? Moim zdaniem to przesada i nie dziwi mnie, że później narzeka się, że ta
          > młodzież taka głupia i nic nie umie. Nie przypominam sobie, żeby w mojej szkol
          > e się z kimś tak certolili, chyba, że obecność była bardzo długa (powyżej miesi
          > ąca) z powodu poważnej choroby i zgłoszona u wychowawcy.

ale nauczyciel nie wie czy choroba czy wyjazd czy coś innego.Każdemu należy się taka ochrona.
          • bbkk Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:53
            a.n.a0 napisała:

> ale nauczyciel nie wie czy choroba czy wyjazd czy coś innego.Każdemu należy się
            > taka ochrona.

he he
            no raczej nie każdemu
            • przystanek_tramwajowy Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:56
              Po dwóch tygodniach choroby dziecka trzeba u nas w szkole dostarczyć zwolnienie od lekarza. Przy krótszych nieobecnościach usprawiedliwia rodzic.

---
              Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • kolteta Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:18
            Każdemu? suspicious

Nie rozumiem dlaczego twoim zdaniem należałoby nie pytać w szkole dzieci po dłuższej nieobecności. Jeśli dziecko jest poważnie chore, leży w szpitalu, wtedy zazwyczaj rodzice zgłaszają to wychowawcy i sprawa jest jasna, dziecko nadrabia zaległości i zalicza wszystko, ale po np tygodniowej chorobie? A gdyby pani zrobiła niezapowiedzianą kartkówkę, to też jej nie wolno, bo 1 dziecka z 30 nie było tydzień w szkole?
            Najlepiej niech dzieci w domu nie uczą się wcale, prace domowe to zło a po katarze broń boże przepytać, czy kartkówkę napisać.
            • misterni Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 22:25
              No ale tak jest - nawet po kilkudniowej chorobie obowiązuje tydzień ochronny.
          • scher Jesteś z tych neomaturalnych? 06.03.14, 22:35
            a.n.a0 napisała:

> Każdemu należy się taka ochrona.

Z jakiego niby przepisu taka ochrona "się należy"?
      • landora Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:29
        Jeśli wraca po chorobie, a nie po wakacjach!
      • antychreza Re: Ocena niedostateczna 07.03.14, 14:24
        > zawsze jest tydzień ochorny, bez ocen, jak dziecka nie ma i wraca po dłuższej p
        > rzerwie.
        >
        > Nie mogą stawiac ocen za sprawdziany w tym tygodniu po powrocie i za prace domo
        > we które były zadawane w okresie kiedy dziecka nie było. Tak jest w większości
        > szkół.Ale trzeba to zgłosić.

Serio teraz tak się certolą z dziećmi w szkołach? To potem ni dziwnego, że matka pokazuje dzieciakowi gdzie ma się podpisać przy wpisie na studia a potem chodzi zdziwiony, że się musi nauczyć na sesję.
    • kolteta Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 12:59
      Żartujesz prawda? Przekładać sprawdzian, bo jednego dziecka nie było w szkole? I co, może jeszcze raz materiał przerobić, bo przecież sama nie da rady się nauczyć!
    • szamanta To wkoncu dostała niedostateczną czy dopuszcającą? 06.03.14, 13:29
      To dostała ocenę NIEDOSTATECZNĄ - 1 (jedynke) ???czy dwóje (2)- DOPUSZCAJĄCĄ??
      Cos nakickalas w tytule tematu i w treści
      Ocena niedostateczna jest najgorsza z możliwych, dwoją czyli dopuszczający ma inny charakter i inne wytyczne ,aby ją postawić ( nie było najgorzej aby postawić lufe, ale było i tak za mało )
      • mindtriper Re: To wkoncu dostała niedostateczną czy dopuszca 06.03.14, 16:30
        Jedynkę. Ja jestem niereformowalna. Jedynke.
    • gryzelda71 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:30
      Rodzice mogli napisac prośbę do pani, żeby dziecko napisało w innym terminie. Nie chciało się,cóż. Wiedzieli chyba,ze dzieciak bedzie miał zaległości? A nieobecność to był kaprys państwa, nie konieczność.
    • zolla78 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:31
      Po pierwsze bez przegięcia, że nieobecność 2 tygodnie to jakiś problem w przypadku ogólnie dobrze uczącego się dziecka. Do nadrobienia bez problemu. A już szkoła nie powinna zrobić żadnego problemu jeżeli to nie jest nagminne.
      Ogólnie jestem zdania, że nawalili rodzice. Mogli dziecko chociaż z jakąś kartką puścić, że proszę o zwolnienie dziecka z tego sprawdzianu i większość znanych mi nauczycieli by dziecko zwolniała ze sprawdziany, ustaliła za ile czasu dziecko go napisze albo zostanie odpytane.
      Ale uważam, że karanie dziecka jedynką za zaniedbanie rodziców też jest nie fair. Mogła powiedzieć, że jak mała zaliczy sprawdzian potem ok, to jej ocenę zmieni.
    • moofka Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:32
      widac jestem matka wyrodna, bo zadna niedostateczna na mnie wrazenia nie robi
      tym bardziej w 4 klasie
      zawalila, nauczy sie i poprawi
      wielkie mi halo
      zapewne w szkole jest status i wewnatrzskolny system oceniania
      tam niech sprawdza jakie sa zasady oceniania po nieobecnosciach
      czy pani miala racje czy nie
      pewnie nie
      ale szlag ja trafil ze dziecko na wczasach bylo
      • vampire-freak Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 15:08
        Wiesz co, ja wiem, że Ty ogólnie jesteś uczulona na nauczycieli, ale serio myślisz, że nauczyciela obchodzi, że ktoś był na wczasach albo nie?
        Szlag to mnie trafia jak właśnie na takie mamuśki jak Ty trafiam.
        • moofka Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 16:04
          vampire-freak napisała:

> Wiesz co, ja wiem, że Ty ogólnie jesteś uczulona na nauczycieli, ale serio myśl
          > isz, że nauczyciela obchodzi, że ktoś był na wczasach albo nie?

co Ty mozesz wiedziec o moim uczuleniu?

> Szlag to mnie trafia jak właśnie na takie mamuśki jak Ty trafiam.
      • semihora Re: Ocena niedostateczna 07.03.14, 06:57
        Och, jak świetnie wie, kogo i od czego szlag trafia.
    • beatulek Teraz rodzice powinni .... 06.03.14, 13:34
      iść do nauczyciela i poprosić o możliwość poprawy oceny oraz zabrać dziecko na duże lody. smile
      • przystanek_tramwajowy Re: Teraz rodzice powinni .... 06.03.14, 13:41
        Że sorry, ale co takiego było na tym sprawdzianie z matematyki w IV KLASIE PODSTAWÓWKI, że dziecko z pomocą rodziców nie mogło się tego nauczyć? Oto zakres materiału - no prostu wiedza tajemna:

1.Rachunki pamięciowe – dodawanie i odejmowanie
        uczeń zna pojęcie składnika i sumy, odjemnika, odjemnej i różnicy
        uczeń rozumie rolę liczby 0 w dodawaniu i odejmowaniu
        uczeń umie pamięciowo dodawać zakresie odejmować liczby w zakresie 100
        posługiwać się liczbą 0 w dodawaniu i odejmowaniu
        2.Rachunki pamięciowe – mnożenie i dzielenie
        uczeń zna pojęcie czynnika, iloczynu, dzielnika, dzielnej, ilorazu, niewykonalność dzielenia przez 0
        uczeń rozumie role liczb 0 i1 w mnożeniu i dzieleniu
        uczeń umie pamięciowo mnożyć i dzielić liczby jednocyfrowe i dwucyfrowe w zakresie 100, mnożyć liczby przez 0,
        posługiwać się liczbą 1 w mnożeniu i dzieleniu
        3.Dzielenie z resztą
        uczeń zna pojęcie reszty z dzielenia
        4.Kwadraty i sześciany liczb
        uczeń zna zapis potęgi
        5.Kolejność wykonywania działań
        uczeń zna kolejność wykonywania działań, gdy nie występują nawiasy
        uczeń umie obliczać wartości wyrażeń dwudziałaniowych gdy nie występują nawiasy
        6.Oś liczbowa
        uczeń zna i rozumie pojęcie osi liczbowej
        uczeń umie przedstawiać liczby naturalne na osi liczbowej
        Systemy zapisywania liczb
        7.System dziesiątkowy
        uczeń zna zależność wartości cyfry od jej położenia w liczbie, pojęcie cyfry
        uczeń rozumie dziesiątkowy system pozycyjny, różnicę miedzy cyfrą a liczbą
        uczeń umie zapisywać liczbę za pomocą cyfr, porównywać liczby, czytać liczby zapisane cyframi
        8.System rzymski
        uczeń zna cyfry rzymskie
        uczeń umie stosować cyfry rzymskie do zapisywania godzin i wieków
        Działania pisemne
        9.Dodawnie i odejmowanie liczb sposobem pisemnym
        uczeń zna algorytm dodawania i odejmowania pisemnego
        uczeń umie dodawać i odejmować liczby bez przekraczania progu dziesiątkowego i z przekraczaniem jednego progu dziesiątkowego
        10.Mnożenie pisemne przez liczby jednocyfrowe
        uczeń zna algorytm mnożenia pisemnego przez liczby jednocyfrowe
        uczeń umie mnożyć pisemnie liczby dwucyfrowe przez jednocyfrowe
        11.Dzielenie pisemne przez liczby jednocyfrowe
        uczeń zna algorytm dzielenia pisemnego przez liczby jednocyfrowe
        uczeń umie dzielić pisemnie przez liczby jednocyfrowe
        12.Działania łączne na liczbach naturalnych
        uczeń zna kolejność wykonywania działań, gdy nie występują nawiasy
        Własności liczb naturalnych
        13.Wielokrotności liczb naturalnych
        uczeń zna pojęcie wielokrotności liczby naturalnej
        uczeń wskazuje wielokrotności liczby naturalnej także na osi liczbowej
        14.Dzielniki liczb naturalnych
        uczeń zna pojęcie dzielnika liczby naturalnej
        Proste, odcinki, kąty
        15.Prosta, półprosta, odcinek, łamana
        uczeń zna podstawowe figury geometryczne
        uczeń rozumie powyższe pojęcia
        uczeń rozpoznaje i kreśli podstawowe figury geometryczne

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • beatulek Re: Teraz rodzice powinni .... 06.03.14, 13:44
          Nie napisałam, że nie mogło ale przyjęłam, że nie mogło odmówić wyjazdu na wczasy. Zatem winą za złą ocenę obarczam rodziców. Dlatego w tej sytuacji powinni dziecku pomóc.
          • przystanek_tramwajowy Re: Teraz rodzice powinni .... 06.03.14, 13:46
            Napisałaś:

Dziewczynka umówiła się z koleżanką, że pożyczy zeszyty i nadrobi zaległości, ale dowiedziała się, że w poniedziałek jest sprawdzian z materiału, którego nie przerabiała. I nie mogła nauczyć się tego sama, nawet gdyby wzięła podręczniki.

Rozumiem, że dziecko niezbyt lotne, więc tym bardziej rodzice nie powinni zabierać jej w ciągu roku.
            • a1ma Re: Teraz rodzice powinni .... 06.03.14, 14:40
              Rodzice nie mogli jej tego nowego materiału wytłumaczyć?
              Ileż to mogło być pracy, skoro to cos, co cała klasa przyswoiła w 2 tygodnie?
            • mindtriper Re: Teraz rodzice powinni .... 06.03.14, 16:27
              Zaraz bo tu jakiś kosmos sie robi. Nie jestem beatulkiem!.
      • vampire-freak Re: Ale dlaczego rodzice? 06.03.14, 15:02
        Dlaczego jest robiona afera z powodu jedynki? Przecież dziecko z powodzeniem może podejść do pani i zapytać kiedy poprawić sprawdzian? Moi pierwszo i drugoklasiści to wiedzą i sami pytają kiedy można poprawić, w klasach starszych jest to już tak naturalne, że gdyby przyszedł do mnie rodzic z takim pytaniem byłabym mocno zdziwiona. W większości szkół takie sprawy jak poprawianie ocen są regulowane przez WSO i to nie jest jakiś super przywilej. Nie wypowiem się za innych, ale u mnie dzieciaki mogą poprawić ocenę z zapowiedzianego testu. Przy oddawaniu kartek od razu pytam ile osób chce pisać jeszcze raz i ustalam dogodny dla wszystkich termin. Przecież są zajęcia dodatkowe, jakieś konsultacje nauczyciela, itp.
    • to_ja_tola Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:38
      to ci dopiero problem!!!big_grin
      miałam taką znajomą,co jak dostała 4 to wyła jakby niewiadomo co się stało,a jak dostała 3,też raz "na 100lat" to dopieeero była męka.
      Dzieciątko dostało pierwszą w życiu pałę i nie umie sobie z tym poradzić?
      • sarah_black38 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:56
        to_ja_tola napisała:

> Dzieciątko dostało pierwszą w życiu pałę i nie umie sobie z tym poradzić?

Dokładnie. A niech mamusia poleci zaraz do szkoły i zrobi siwy dym bezczelnej nauczycielce, co śmiała po feriach dwa tygodnie sprawdzian zrobić. I niech dzieciątko ma przekaz, ze mamusia wszystko załatwi, każdy pyłek z drogi usunie wink

Sprawdzian odbył się zgodnie z WSO ( domniemywam) dwa tygodnie po feriach wszystkich dzieci. Tak? A temu dziecku przedłużyli ferie rodzice . Dziecko też musi się nauczyć ponosić konsekwencje pewnych wyborów. Zresztą nie rozumiem tego dramatu, teraz oceny można poprawiać. Za ,,moich czasów" wink jak się dostało pałę to stała w dienniku do końca świata i o jeden dzień dłużej.
        • sarah_black38 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:56
          dzienniku lol ...
        • beatulek Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:35
          Ja tu nie widzę żadnego niedociągnięcia ze strony szkoły ale dziecko dostało "1" przez zaniedbanie rodziców. Dlatego to rodzice teraz powinni iść POPROSIĆ o możliwość poprawy owego sprawdzianu. Zwyczajnie szkoda dziecka bo zostało ukarane za błąd rodziców.
          • sarah_black38 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:43
            > " przez zaniedbanie rodziców. Dlatego to rodzice teraz powinni iść POPROSIĆ o m
            > ożliwość poprawy owego sprawdzianu

Moim zdaniem nie muszą prosić, tylko w WSO są zapisy o poprawie oceny ze sprawdzianów. Także bez łaski uczeń może poprawić ocenę i pod uwagę będzie brany lepszy stopień, To raz. A swoją drogą szkoda ,że nie można postawić pały rodzicom. Ale dziecko musi też się nauczyć jak znosić porażki. Bo w życiu nie zdarzają się same sukcesy ...
            • liliawodna222 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 16:16

> Moim zdaniem nie muszą prosić, tylko w WSO są zapisy o poprawie oceny ze spraw
              > dzianów. Także bez łaski uczeń może poprawić ocenę i pod uwagę będzie brany lep
              > szy stopień, To raz.

Owszem, można poprawiać sprawdzian, ale NA PROŚBĘ dziecka, a nie ze to nauczyciel będzie za nim latał i namawiał na poprawę. Tak jest we wszystkich szkołach, które znam.
    • triss_merigold6 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 13:46
      Powinni byli zgłosić wyjazd wychowawczyni, nawet telefonicznie uprzedzić, że dziecko będzie nieobecne, a potem poprosić o możliwość pisania sprawdzianu później.
    • landora Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:26
      Dziecka nie było w szkole z powodu wyjazdu na wakacje, a nie choroby. Dlaczego niby z tego powodu miałoby mieć przełożony sprawdzian? Oczywiście to wina rodziców, a dostało się dziecku.
      • paskudek1 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:34
        no dostało się dziecku, juz tu któraś napisala że panią szlag trafił bo dziecko sobie wakacje zrobiło. ani na pewno zazdrościła smile
    • jakw Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 14:42
      Nie rozumiem pretensji do pani. Miała przekładać sprawdzian 30 osobom bo 1 miała wakacje? Zapewne wogóle nie powinno być klasówek przez tydzień po powrocie dziecka z przedłużonych ferii? Rodzice powinni załatwić sprawę nieobecności, nadrabiania nieobecności i ew. klasówek czy odpytywania wcześniej.
    • przeciwcialo Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 15:07
      Dziecko nie było chore ale na wyjexdzie.
      Ocene poprawi.
    • sole78 Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 18:18
      w IV klasie 2 tyg.nieobecności i to jeszcze tuż po feriach to duża przesada. Rodzice powinni wcześniej porozmawiać z nauczycielami o planowanym wyjeździe, a materiał, który mieli robić w szkole przerobić podczas wyjazdu, aby dziecko nie wracało do szkoły z takimi zaległościami. Nie widzę powodu, aby nauczyciel odraczał sprawdzian, co innego gdyby powód nieobecności był bardziej "poważny" np. choroba. My zawsze przerabialiśmy lekcje z synem podczas wyjazdów w czasie roku szkolnego, znajomi również, ale od IV kl. nie planujemy wyjazdów poza dniami wolnymi, a już na pewno nie na 2 tyg. A też z jedynki nie ma co robić strasznego dramatu, nauczy się i poprawi.
    • szalona_krycha Re: Ocena niedostateczna 06.03.14, 18:57
      "Dziewczynka należała do grupy kilku dzieci w klasie, które nigdy nie dostały dwói, było to dla niej i jej rodziców ważne. "

Rodzice - kretyni. Kiedy w końcu do niektórych rodziców dotrze, że zła ocena to nie koniec świata? Człowiek nie może być dobry ze wszystkiego (a co dopiero dzieciak), a wielu rodziców ma parcie na same piątki, najlepiej ze wszystkiego. I wtedy taka dwója czy ndst, złapana przypadkiem, staje się dla dziecka tragedią.
      N

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka