Dodaj do ulubionych

Chrzest i komunia nastolatka

08.03.14, 16:43
W rodzinie bliski mi nastolatek będzie przyjmował chrzest i jednocześnie komunię.
Co na prezent?
Wiem, że marzeniem chłopca jest modernizacja/upgrade komputera stacjonarnego (ma być bardziej wydajny) albo kupno dobrego laptopa.
Zastanawiam się, czy nie podzielić się tym marzeniem chłopca z innymi członkami rodziny.
Jeśli tak, to jak to zrobić?
Prosić o przysłowiowe koperty z dedykacją typu "na kość pamięci" czy "na kartę graficzną" ? smile
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 16:54
      No nie wiem, nie wiem...
      To przezycie duchowe, ew biblia na prezent....
      odpowiedziałam z tendencja forumową.
      I jak najbardziej możesz rozpuscić wieści o czym marzy chłopak.
      • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 17:32
        > To przezycie duchowe, ew biblia na prezent....

Jakoś tak myślę, że prezenty typu Biblia czy medalik, czy ta nowa pamiątkowa moneta z okazji kanonizacji JPII, czy nie wiem co jeszcze (proszę o podpowiedź) tego typu - to może od tzw. dalszej rodziny.
        Ale od tej bliższej - to może jednak coś "na spełnienie marzeń" ?
        Wydaje mi się, że skoro do chrztu i pierwszej komunii przystępuje z własnej woli nastolatek, to jemu nie potrzeba "przypomnień", że to jest przeżycie duchowe.
        • srebrnarybka Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 17:45
          skoro do chrztu i pierwszej komunii przystępuje z własnej wol
          > i nastolatek, to jemu nie potrzeba "przypomnień", że to jest przeżycie duchowe

ale w takim razie robi to dla przeżycia duchowego a nie dla prezentów. Zatem prezenty religijne będą umacniały jego przeżycie duchowe.
          • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 17:51
            > ale w takim razie robi to dla przeżycia duchowego a nie dla prezentów. Zatem pr
            > ezenty religijne będą umacniały jego przeżycie duchowe.

ale w takim razie czemu dzieci w II klasie na komunię dostają oprócz Biblii itp. rowery, zegarki, smartfony itp ????
            • baszysta Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 18:23
              a czemu szanowni rodzice nie zafundowali dzieciakowi tego przezycia duchowego "normalnym trybem"?
              • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 18:29
                > a czemu szanowni rodzice nie zafundowali dzieciakowi tego przezycia duchowego "
                > normalnym trybem"?

Chyba nie trzeba być orłem, żeby się domyślić, że są niewierzący.
                • verdana Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 18:34
                  W tym wypadku jestem przeciwna prezentom, poza Biblia czy medalikiem. Nastolatek z własnej woli zdecydował się na chrzest. To nie jest okazja do zdobycia nowego laptopa, tylko niezwykle poważna decyzja. Pozwólmy nastolatkowi być dojrzałym człowiekiem i nie psujmy decyzji światopoglądowej prezentami, zacierającymi doniosłość tego, co robi.
                  • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 19:08
                    Pozwólmy nastolatkowi być dojrzały
                    > m człowiekiem i nie psujmy decyzji światopoglądowej prezentami, zacierającymi d
                    > oniosłość tego, co robi.

Niby tak, ale ile tych Biblii i medalików w związku z tym dostanie (chrzestni, rodzice, dziadkowie, dalsza rodzina, pozostali zaproszeni goście) ?
                    Dla wyjaśnienia - to jest młodszy, a nie starszy, nastolatek.
                    Jak dla mnie dostanie z okazji upamiętnienia takiego wydarzenia kilku Biblii, kilku medalików i kilku - powiedzmy - pamiątkowych monet, jakoś tę okazję trywializuje. A lepszy komp także na co dzień przypomina, co się wydarzyło.
                    • majenkir Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 19:29
                      akitis napisała:
                      > Niby tak, ale ile tych Biblii i medalików w związku z tym dostanie

No to msze za niego wykupcie. Bedzie mial przezycie duchowe.

A tak z pustej ciekawosci: czemu tak pozno?
                      • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 19:52
                        > A tak z pustej ciekawosci: czemu tak pozno?

Późno ???
                        Względem czego? Katolickiej normy?

Jeśli rodzice nie są katolikami/są niewierzący - to jest to całkiem wcześnie skoro jest to wczesny nastolatek.
                        I właściwie IMHO najwcześniej w ogóle, jeśli chodzi o świadomie przemyślane decyzje - nie bez kozery prawnie uznaje się opinie dzieci od 13 r. życia wzwyż.
                  • woman_in_love ale może on sam się zdecydował na chrzest z powod. 08.03.14, 19:34
                    prezentów? Może potrzebuje tak nowych gadżetów, że byłby w stanie sprzedać nerkę albo wziąć chrzest? Lepiej żeby mu dali te prezenty.
                    • akitis Re: ale może on sam się zdecydował na chrzest z p 08.03.14, 19:53
                      > ale może on sam się zdecydował na chrzest z powodu prezentów? Może potrzebuje tak nowych gadżetów, że byłby w stanie sprzedać nerkę albo wziąć chrzest?

nie, prezenty nie są powodem
                    • panirogalik Re: ale może on sam się zdecydował na chrzest z p 09.03.14, 09:52
                      To by chrzest i komunię nie przyjmował za jednym zamachem, tylko w odstępach czasowych co by goście mogli na prezenty więcej nazbierać.
                • jematkajakichmalo Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 19:38
                  albo byli na tyle inteligentni, ze pozwolili dziecku samemu zdecydowac czego chce...
                  • pochodnia_nerona Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 20:59
                    O, no właśnie. Moim zdaniem dobrze, że zdecydował sam.
                • majenkir Re: 08.03.14, 21:13
                  akitis napisała:
                  > Chyba nie trzeba być orłem, żeby się domyślić, że są niewierzący.

No to go zle wychowali big_grin
                  A konkretnie to ile ten nastolatek ma lat? Bo to chyba ma znaczenie....
                  • akitis Re: 08.03.14, 21:34
                    > No to go zle wychowali big_grin

Ja mam inne zdanie - skoro miał przestrzeń do podejmowania takich decyzji.

> ile ten nastolatek ma lat?]

Wczesny nastolatek - niespełna 13.
    • mancipi Re: Chrzest i komunia nastolatka 08.03.14, 23:59
      primo prezenty na komunie itp to raczej dorośli dzieciom wciskają niż te dzieci proszą
      secundo-jak juz muszą być prezenty bo bez tego komunia i chrzest nie będą wystarczająco dorosłe to może niech te koperty będą na wycieczkę do jakiegoś miejsca świętego lub obóz co by mógł są wiarę pogłębiać
      przy okazji to ciekawe że niby nastolatek świadomy, niby wiarę chce pogłębiać a o sakramentach wie cała rodzina i pewnie przyjęcie jest itp...
      • majenkir Re: 09.03.14, 01:31
        mancipi napisała:
        > przy okazji to ciekawe że niby nastolatek świadomy, niby wiarę chce pogłębiać a
        > o sakramentach wie cała rodzina i pewnie przyjęcie jest itp...

Cos mi sie wydaje, ze zatroskane babcie maczaja w tym palce wink

Jakos dziwne wydaje mi sie, ze 13-latek wychowany w ateistycznej rodzinie nagle, z wlasnej woli chce zostac katolikiem.....
        • akitis Re: 09.03.14, 11:52
          > Jakos dziwne wydaje mi sie, ze 13-latek wychowany w ateistycznej rodzinie nagle
          > , z wlasnej woli chce zostac katolikiem.....

A co w tym dziwnego?
          Nie jest to jedyny znany mi przypadek, gdy dziecko wychowywane w rodzinie niekatolickiej/niewierzącej decyduje się w wieku powyżej 8-9 lat na przystąpienie do kościoła katolickiego.
          Przecież nie był przez te wszystkie lata zamknięty w piwnicy - miał normalny kontakt ze światem zewnętrznym i ludźmi różnymi. Na pewno znaczenie miało/ma, że jest harcerzem ZHR.
      • jan.kran Re: Chrzest i komunia nastolatka 09.03.14, 08:44

Moja córka miała blisko 10 lat jak została ochrzczona i przyjęła komunię . Syn 7 lat. Ja jestem agnostyczką ale zostałam wychowana w wierze katolickiej, Córka chodziła w DE na religię i chciała przystąić do komunii sama , uroczystość była
        w PL i uważam ze dobrze zrobiłam bo dałam dzieciom możliwość wyboru . Syn jako nastolatek został z własnego wyboru protestantem ale teraz jeżeli jakakolwiek religia do Niego przemawia to buddyzm , corka podobnie jak ja jest agmostyczką , nie ma zainteresowań reigijnych.
        Dzieci dostały w prezencie medaliki, ładne kartki pamiątkowe z wpisami od Rodziny i trochę pieniędzy. Uroczystość była skromna , tylko oni dwoje w kościele i najbliżsi potem małe przyęcie w domu. Do dziś wspominamy to z przyjemnościąsmile
        • bei Re: Chrzest i komunia nastolatka 09.03.14, 10:10
          U nas nie ma prezentomanii, ale szanujemy tradycje innych i przed świętem pytamy jakie są oczekiwania dzieci . Jeśli syn liczy na prezenty, ktore pozwolą mu zmodernizować komputer, to pytającym tak bym powiedziała smile.
          • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 09.03.14, 11:59
            > Jeśli syn liczy na prezenty, ktore pozwolą mu z
            > modernizować komputer, to pytającym tak bym powiedziała smile.

Ja nie wiem, czy ten chłopiec liczy na prezenty. Mam wrażenie, że niekoniecznie - nie miał zresztą do czynienia z tym całym komunijnym teatrem i przetargiem prezentowym, gdy jego koledzy i koleżanki z klasy szli do komunii.
            Ja po prostu wiem, że jego marzeniem jest lepszy komputer. I dlatego zadałam konkretnie pytania w poście założycielskim.

Aaaaa, co ciekawe w wątku obok o I komunii w trybie normalnym - mowa praktycznie tylko o prezentach w formie kasy.
            • baszysta Re: Chrzest i komunia nastolatka 09.03.14, 12:19
              jaka dobra sie cioteczka znalazla ktora w glowce zakodowane ma, ze komunija=prezenciki wink

a te tlumaczenie, ze w watku o komunii mowa tylko o prezentach - zenua wink
              • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 09.03.14, 13:14
                > jaka dobra sie cioteczka znalazla ktora w glowce zakodowane ma, ze komunija=pre
                > zenciki wink

Nie mam zakodowane, bowiem w komuniach uczestniczyłam w swoim długim już życiu łącznie 3 razy (wliczając w to swoją komunię) - pamiętam jedynie, że dostałam zegarek i Biblię.
                Przy 2 pozostałych komuniach nie wręczałam prezentu (przy jednej sama byłam dzieckiem, a przy drugiej nie pamiętam powodu, dlaczego)

Natomiast mam świadomość - choćby z czytania na forum - jaki to targ próżności i prezentów jest przy okazji komunii u dzieci w II klasie.

> a te tlumaczenie, ze w watku o komunii mowa tylko o prezentach - zenua wink

To nie tłumaczenie, jedynie wyraz zdziwienia, że w moim wątku raczej przeważa trend prezentów "duchowych", a w tamtym wątku - "rzeczowych" (a konkretnie kasa).
                A przecież okazja ta sama.
      • akitis Re: Chrzest i komunia nastolatka 09.03.14, 11:49
        > przy okazji to ciekawe że niby nastolatek świadomy, niby wiarę chce pogłębiać a
        > o sakramentach wie cała rodzina i pewnie przyjęcie jest itp...

A czy to jest jakiś wstyd czy co, żeby w tajemnicy utrzymywać, że się chce wiarę pogłębiać? Co to ma do rzeczy? Czemu rodzina ma nie wiedzieć?
        Przyjęcia nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka