Dodaj do ulubionych

sałatka do grila

30.05.14, 12:41
szukam przepisu na dobrą sałatkę pasującą do grilla, poza grecką, może cos polecicie sprawdzonego?
Z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: sałatka do grila 30.05.14, 12:46
      Ugotowany brokuł (ale nie rozgotowany) podziel na różyczki, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i wymieszaj z kubeczkiem jogurtu naturalnego z dodatkiem dwóch ząbków czosnku.
    • bessie_blount Sałatka z Biedronki 30.05.14, 13:26
      Szpinak baby
      rukola
      słoik pomidorów suszonych
      słoik oliwek
      ser patios (czy jakoś podnie - ser typu feta na koszyczku z zalewie solankowej)
      Zielone myjesz i osuszasz, dorzucasz pokrojone na drobne kawałki pomidory i oliwki oraz odsączony ser. Polewasz odrobiną oleju spod pomidorów. Mieszasz.
      Czas przygotowania ok: 5 minut
    • nitka111 Re: sałatka do grila 30.05.14, 13:31
      proszę bardzo smile

forum.gazeta.pl/forum/w,579,136149438,136149438,pomysl_na_salatke_do_grila.html?visit=1
      wątek sprzed dwóch lat, ale zachowałam, bo kilka sałatek wypróbowałam i wykorzystuję nadal smile
    • jusiakr Re: sałatka do grila 30.05.14, 15:45
      ja robię często jedną na bazie sałat (plus to co mam pod ręką), a drugą ziemniaczaną - ugotowane ziemniaki pokrojone w drobną kostkę + ogórki kiszone (jak nie ma to konserwowe) też pokrojone w kostkę + sól, pieprz + sos (trochę majonezu, śmietana lub jogurt). Sałatka musi pobyć trochę w lodówce, by smaki się przegryzły.
      • ivaz Re: sałatka do grila 30.05.14, 15:54
        dzieki, ta ziemniaczana do mnie przemawia
        • heca7 Re: sałatka do grila 30.05.14, 16:00
          Chciałam właśnie ci tą ziemniaczaną polecić. Sprawdziłam. Pasuje doskonale a nie jest pracochłonna. Tylko ziemniaki nie mogą się rozpaćkać w gotowaniu smile
          • dagg Re: sałatka do grila 30.05.14, 16:12
            Kalafior (surowy) w drobne kawałki, koper + sos: majonez, jogurt, 3-4 ząbki czosnku.
      • emilianatalia Re: sałatka do grila 31.05.14, 08:38
        do salatki ziemniaczanej polecam dodac kapary i koperek. pycha. smile
    • kura17 Re: sałatka do grila 30.05.14, 16:20
      1) makaronowa: makaron (najlepiej kolorowy) ugotowac i w czasie studedznia wymieszac z olejem z suszonych pomidorow w oleju. te pomidory pokroic i dodac do makaronu. posolic i popieprzyc, dodac troche soku z cytryny. to moze czekac. tuz przed podaniem dodac parmezan, ale nie w wiorkach, tylko takich cienkich platach (ja to robie krajalnica do ogorkow) oraz swieze listki bazyli. u mnie hit od 10 lat na wszelkich grillach!

2) zielona: mieszanka jakis salat. do tego - truskawki w plasterkach, suszone figi w polplasterkach, marynowane karczochy, orzechy wloskie (albo inne), troche oleju i ocet balsamiczny. ja ostatnio dodalam ocet figowo-daktylowy i smak salatki jest niesamowity smile
    • hesperia1 Re: sałatka z mlodymi ziemniakami 30.05.14, 16:27
      Zakochałam się w tej sałatce. Jest pyszna.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61243436,61243436.html
    • princy-mincy Re: sałatka do grila 30.05.14, 17:18
      U mnie do grilla musza byc tzatziki.
    • lola211 Re: sałatka do grila 31.05.14, 08:43
      Pomidory pokrojone w kostke, tyle samo zóltego sera startego w wiorki, sol, pieprzu nie zalowac, ze 3 zabki czosnku przecisniete przez praske i majonez.Odstawic na godzine i na stól. Mega pyszna potrawa.
    • mia_siochi Re: sałatka do grila 31.05.14, 08:47
      Bardzo lubię do grila zwykłą surówkę Coleslaw.
      Albo kapustę z odrobiną oliwy, pieprzem i koperkiem.
      Albo tzatzyki (no co, to też warzywa tongue_out )
    • triismegistos Re: sałatka do grila 31.05.14, 08:55
      Ziemniaczana: młode ziemniaki, koperek, szczypiorek, dressing z oleju, żółtka, musztardy i octu.
      Grillowana: papryki, bakłażana i cukinię nacieram oliwą i grilluję. Czosnek, cały, w główce takoż. Zgrillowane mieszam, zalewam dobrą oliwą, czosnek rozduszam, dodaję posiekane orzechy, młodą cebulkę i natke pietruszki. Mniam!
      Cebulowa: czerwoną cebulę kroję w półplasterki, jak najcieńsze. Przyprawiam olejem sezamowym, sokiem z cytryny i syropem z granatów. Mozna jeszcze dodać ziarenka granatu. Musi się przegryźć.
      Korzeń pietruszki i marchewkę posiekane w plasterki konfituję na oleju rzepakowym, doprawiam świeżym tymiankiem i pieprzem, czasem daję młodą cebulkę.
      Ananasowa- bardzo prosta. Świeży ananas pokrojony w cienkie plasterki doprawiony sosem rybnym, chili i limonką.
      Dla hardkorowców- Starta na tarce zielona papaja, surowa fasolka szparagówka, pasta z suszonych krewetek, pomidorki koktajlówki. sos rybny, limonka, cukier palmowy i całe mnóstwo chili.
      Melon, ser wiżajniecki, olej rzepakowy, młoda cebulka (naprawdę fajna!)
    • kamunyak Re: sałatka do grila 31.05.14, 15:02
      ja niedawno znalazłam tę
      surówka na grilla
      Nie jest mojego autorstwa ale robiłam ją już kilka razy i jest smaczna, prosta a kawałek selera nadaje jej wyrazistości. Co prawda ja jadłam ja do "normalnego" obiadu ale autorka poleca do grilla.
    • solaris31 Re: sałatka do grila 31.05.14, 16:33
      moja ulubiona do grilla - sałata lodowa, pomidory, olej albo vinegret i starta na okrasę w małej ilości i na małej tarce feta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka