Dodaj do ulubionych

Sklep internetowy sprzedający tylko w PL

18.06.14, 17:17
Nie bardzo rozumiem idei zakładania sklepu np ksiegarni internetowej, która działa wyłącznie na terenie Polski. Dla mnie to nie problem - kupię u konkurencji, a jeśli u konkurencji nie znajdę, zmienię proxy i też kupię, ale nie bardzo rozumiem idei sklepu internetowego obsługującego wyłącznie klientów przebywajacych na terenie Polski. O co chodzi? Za sprzedaż za granicą dodatkowo się płaci? Co lepsze, nie chodzi o to, że dostawa jest za granicę czy karta obca, tylko fakt, ze zamawiający fizycznie przebywa w momencie zamawiania towaru poza granicami Polski.
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Sklep internetowy sprzedający tylko w PL 18.06.14, 19:54
      Idea jest prosta. Aby móc sprzedawać za granicę sprzedawca musi posiadać NIP UE, a to wiąże się z koniecznością składania co 3 miesięcy deklaracji vat UE. Jeżeli sprzedaż idzie poza granice UE to dochodzi kwestia cła. Dodatkowo przy sprzedaży wewnątrzwspólnotowej obowiązuje 0 stawka vat, tak więc nie zawsze taka sprzedaż jest opłacalna. Inna kwestia to prawo konsumencie, czyli kupując poza siedzibą masz prawo odesłać towar w ciągu ( w Polsce )10 dni lub nie przyjąć przesyłki, koszt wysyłki zagranicznej to od 60 zł netto do 300 zł.
      Dla mnie byłaby to gra nie warta świeczki, dużo kłopotu , mało zysku.
      • sueellen Re: Sklep internetowy sprzedający tylko w PL 18.06.14, 20:30
        Nie zrozumiałaś.

Wyobraź sobie, ze jedziesz na wakacje ale przed wyjazdem zapomniałaś kupić prezent na dzien ojca (btw, 23 czerwca). Idziesz do sklepu internetowego w którym chcesz zamówić prezent z dostawą do Polski płacąc polską kartą kredytową. I co? I nie mozesz bo fizycznie znajdujesz się poza granicami kraju.
        • cherry.coke Re: Sklep internetowy sprzedający tylko w PL 18.06.14, 20:53
          Znaczy po IP rozpoznaja? Dziwne, nie zdarzylo mi sie.
          • hamburzanka Re: Sklep internetowy sprzedający tylko w PL 18.06.14, 22:34
            mnie sie zdazylo ze jedna strona z polskiego sklepu otwierala sie roznie na 2 komputearch ktore staly obok siebie. na jednym tak jak chcialam - po polsku, z polskimi cenami. na drugim po angielsku, z cenami w euro, srednio 2x wyzszymi w przeliczeniu na zlotowki (i w zaden sposob po polsku otworzyc sie nie chciala). oba komputery mialy niemieckiego windowsa i wszystko po niemiecku.
      • jamesonwhiskey Re: Sklep internetowy sprzedający tylko w PL 18.06.14, 23:15
        Clo placi kupujacy przesylke tez .I nie wiem co ma do tego wszystkiego zerowy vat
    • lady-z-gaga Re: Sklep internetowy sprzedający tylko w PL 18.06.14, 22:57
      Taka sama idea, jak zagranicznych sklepow internetowych, w ktorych z Polski nie można nic kupić.
      Widocznie mają swoje powody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka