ichi51e 30.06.14, 13:47 Macie jakies przepisy? Ugotowac? Duzo mam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozambique Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 15:25 to drugie to jakieś coś zjadliwe? a to pierwsze kojarzy mi sie wyłącznie z niebezpieczną dla życia gadziną Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 skorzonera 30.06.14, 15:35 to szparagi dla ubogich nie nabijam sie, taka historia tego warzywa Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: skorzonera 30.06.14, 17:02 Mnie skorzonera z masełkiem i tartą bułką smakuje lepiej, niż szparagi dostępne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
evaturbany Re: skorzonera 30.06.14, 23:43 Ja uprawiam oba warzywa, Skorzonerę najlepiej ugotować jak ziemniak (z łupinką) po lekkim przestygnieciu skórkę łatwo obrać, praktycznie sama odchodzi W razie potrzeby służę pomocą 505133352 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: skorzonera 01.07.14, 07:46 O dzieku wielkie wlasnie sie zastanawialam jak ta skorke oskrobac.... D Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadriana7 Re: Skorzonera i topinambur 17.02.15, 20:51 o topinamburze już ze spokojem znajdziesz informacje w necie, łącznie z przepisami i gdzie to kupić itd... www.sklepynatura.pl/topinambur/ Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 14:09 O, gdzie kupiłaś skorzonerę? Ja bym ogotowała ja na parze, a po wstępnej konsumpcji kombinowała dalej. Topinambury najlepiej upiec zziolami i czosnkiem, pyszne są! Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 15:35 Skorzonerę gotuje się długo, Rodzice hodowali na działce, pyszna jest, topinambury jadłam tylko już przetworzone w restauracji. Bardzo lubię oba warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sofija_biala Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 15:43 Topinambura piekłam w piekarniku -polanego oliwą, posypanego solą, czosnkiem, pieprzem - pycha Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 17:08 Topinambur to jak ziemniak słodki z Izraela . U mnie sąsiad ma 5 ha topinambura na biomasę do pobliskiej elektrociepłowni Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 17:17 Topinambury kiedys byly jednym z glownych warzyw jedzonych w pl - potem wyparly je ziemniaki... Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Skorzonera i topinambur 18.08.15, 16:45 i dziś za 0,5kg mąki z topinamburu ( a?) trza zapłacić 11zł, właśnie kupiłam tylko jeszcze nie wiem do czego wykorzystać Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Skorzonera i topinambur 30.06.14, 18:42 Oj, zazdroszczę, od dawna chciałam spróbować, ale nigdzie nie widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_net Re: Skorzonera i topinambur 29.01.15, 22:47 Topinambur i wężymorg/skorzonere możecie zamówić z dostawą do domu na terenie całej Polski na ekologicznytarg.pl www.ekologicznytarg.pl/produkt/topinambur-ekologiczny-05kg Odpowiedz Link Zgłoś
blablanie Re: Skorzonera i topinambur 18.02.15, 02:29 Ostatnio w almie widziałam...dobre to jest?bo szukam czegoś do jedzenia - córka alergie ma na prawie wszystko "normalne" do jedzenia a to podobno nie uczula... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_net Re: Skorzonera i topinambur 18.02.15, 14:20 Dobre. Możesz obrać cienko korzenie i ugotować w wodzie jak kalafior. Odpowiedz Link Zgłoś
ada-345 Re: Skorzonera i topinambur 18.08.15, 14:54 Gdyby ktoś szukał skorzonery, to właśnie znalazłam ogłoszenie na olx.pl, może będzie dobra. olx.pl/oferta/skorzonera-wezymord-czarny-korzen-500-g-swieza-CID757-IDbjD9J.html Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_skorzonere Re: Skorzonera i topinambur 12.11.15, 21:06 Jestem producentem skorzonery, zapraszam na moją aukcję na allegro lub pod adresem mailowym: horoszko.monika@wp.pl allegro.pl/skorzonera-do-konsumpcji-swieza-ekologiczna-i5770343838.html Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Skorzonera i topinambur 18.08.15, 15:21 Smakuje jak ziemniaki, które chwycił mróz i są takie słodkawe. Powoduje spore wiatry, bo kochająkje bakterie w jelitach. Dlatego na początku jeśćjjeść malutko. Odpowiedz Link Zgłoś
naplaze Re: Skorzonera i topinambur 18.08.15, 16:58 ...dodać majeranku do gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Skorzonera i topinambur 13.11.15, 21:03 topinambury ugotowane smakują jak korzen pietruszki. Z taką mamałygowatoscią wlasciwą dla selera mnie nie zwaliły z nóg Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Skorzonera i topinambur 18.08.15, 16:36 Skorżonery nie jadłam. A topinambur spod teściowego działkowego płota lubię wyłącznie w postaci skrzyżowania frytki z czipsem - talarki jak czips, tyle że sporo grubsze. Niestety - niezdrowe to upiornie, a wersji pieczonej smak nie ten. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Topinambur 18.08.15, 18:08 Jak masz duzo, to upiecz w piekarniku. Po upieczeniu pakiet maslo + sol (ewentualnie maslo czosnkowe), lub oliwa z oliwek + tarty parmezan/grana padano. Alternatywnie - upieczonego zmiksuj z bulionem warzywnym. Wychodzi z tego bardzo przyjemna zupa-krem. Odpowiedz Link Zgłoś