mag1982 15.08.14, 11:43 Nie jakoś przesadnie ale jednak. Jak oglądam wiadomości i jak słucham ludzi, którzy o trzeciej wojnie światowej gadają. Pomyśleć, że gdy byłam młoda i głupia (i nie miałam dzieci) wizja wojny wydawała mi się atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 12:04 Mam znajomych nerwowo wyrabiających paszporty. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 12:26 Aż tak to nie, ale rozmawialiśmy z mężem, że gdyby coś zaczęło się dziać to pakuję dzieci i do rodziny na wieś. Mniejsze ryzyko nalotów i łatwiej się wyżywić. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_w_kratke Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 12:41 Moi teściowie mieszkają na wsi, prawie w lesie. Jakby coś się miało dziać, to wiejemy z dzieciakami do nich. Ale tak ogólnie to nie myślę o wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 12:35 Chyba historii nie znasz... Akurat bardziej niż potencjalny gwałt martwiłoby mnie zagrożenie życia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 13:01 Zacznijmy od tego że dziś wojna to już nie czterej pancerni. Zobacz co się dzieje w Syrii, Iraku czy na Ukrainie - wielkie armie zastąpiły zielone ludziki. Nawet armie USA i Rosji mają po tysiąc czołgów. W II wojnie tysiąc to schodziło w tydzień. Po prostu czołg stał się tak skomplikowany, tak drogi że nikogo nie stać na kilkadziesiąt tysięcy. A to prawdę mówiąc zmienia sens wojny. Wojna kiedyś zakładała okupację. Nawet w doktrynie wojny jądrowej brano ją pod uwagę. Dziś tego się nie robi. Za drogo wychodzi. Zostają więc zielone ludziki i siłowa zmiana rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
ni.mi Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 13:11 Nie zmienia to jednak faktu ,że giną tysiące niewinnych cywilów Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 13:22 Gdzie? W Iraku, Syrii? Tam zawsze życie było tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 13:38 A skąd wiesz, jak wyglądałaby wojna w Europie? Juz od ładnych paru lat zadnej nie było, a jak rozmiem, Bałkany też nie są dla ciebie punktem odniesienia- tam zycie pewnie też było, jak raczyłeś ująć-tanie... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 20:40 antyk-acap napisał: > Spokojnie. Starych nie gwałcą. Bosniaczki, z ktorymi po tragedii na Balkanach prowadzil piekne rozmowy swietej pamieci Pan Mazowiecki byly w przedziale wiekowym 5 do 85 lat ... wszystkie byly zgwalcone, czesto wielokrotnie i czesto strasznie okrutnie. To nie jest temat do zartow! Odpowiedz Link Zgłoś
wrednarzeka Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:21 Kto? Czerwona Armia? Chłopakom na zajmowanych terenach też się dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 13:47 I słusznie, że się boisz. Kolejne rządy "polskie' są na usługach USA i narażają nasz kraj na ataki, na zniszczenie totalne, do czego niewątpliwie kiedyś dojdzie. Ludzie uciekają przed szaleństwami rządu, przed klerem, chyba już nie chodzi tyle o aspekty ekonomiczne, co po prostu o ratowanie życia. Sama się zastanawiam czy by nie wysłać potomka daleko stąd, zaopatrzywszy go w co się da. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 14:40 proponuję w kosmos, razem z tobą. OMG ludzie naprawdę nie potrafią samodzielnie myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
karla.on Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 14:05 chyba abstrakcyjna tak, klebia sie czarne chmury nad swiatem Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 16:25 A co się dzieje takiego, ze obawiasz się kolejnej wojny światowej? Odpowiedz Link Zgłoś
klasyfikacjje Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 16:59 W tej chwili będzie u nas stacjonować- u nas, u nas, u nas wojsko amerykańskie (u nas-nie w Niemczech, nie w Czechach, nie na Słowacji) - u nas. Rząd polski jest na usługach amerykańskiego, jeśli zacznie się wojna to w krajach nadbalkanskich takich jak Łotwa, Litwa, Estonia-małych, biednych ze wsparcie lichym Amerykanów. O co chodzi? Skad ten pomysł stacjonowania, robi się coraz groźniej.. Sami się nadstawiamy, prowokujemy.. Nie wyobrażam sobie wojny w Europie, gdzie Francja, Niemcy, Hiszpania, Anglia się od nas odwracają od razu.. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 17:18 jeśli zacznie się wojna to w krajach nadbalkans > kich takich jak Łotwa, Litwa, Estonia- A mogłaś te 12 lat na edukację przeznaczyć. A tak to ani ślubu, ani rozwodu, ani wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
klasyfikacjje Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 17:32 NADBAŁTYCKICH. polska.newsweek.pl/armia-usa-w-polsce-newsweek-pl,artykuly,345709,1.html aga.doris napisała: > jeśli zacznie się wojna to w krajach nadbalkans > > kich takich jak Łotwa, Litwa, Estonia- > > A mogłaś te 12 lat na edukację przeznaczyć. A tak to ani ślubu, ani rozwodu, a > ni wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 17:44 Akurat wiadomośc, ze Amerykanie przerzucają do nas sprzet i wojsko, dobrze mi robi na poczucie bezpieczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
klasyfikacjje Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 17:48 Dla mnie znaczy to tyle, że cos się zapowiada.. i że robia cos za plecami opinii publicznej.. Jak te wiezienia dla talibów.. kk345 napisała: > Akurat wiadomośc, ze Amerykanie przerzucają do nas sprzet i wojsko, dobrze mi r > obi na poczucie bezpieczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:12 No faktycznie, za plecami- od jakiegoś czasu trąbią o tych wspólnych manewrach... Ale skoro potrzebny ci jest spisek,to na pewno masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
alkocholistka Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 21:05 To opinia publiczna ma plecy? Wiesz w ogóle co oznacza słowo opinia? Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:21 No, Ruscy wycelują prosto w nas. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:31 A w innym wypadku starannie by nas ominęli i poszli bokiem Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:43 Jakby baz u nas nie było to by nie nie celowali. proste? Każdy rząd który wpuszcza obce bazy do swojego kraju to rząd sprzedajny. To jest podstawowa wiedza o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:20 Jasne, puszczaliby rakiety i wojsko bokiem, żeby nam czasem grządek nie zadeptać > Każdy rząd który wpuszcza obce bazy do swojego kraju to rząd sprzedajny. To jes > t podstawowa wiedza o świecie. Aż się boję zapytać, czyja? Odpowiedz Link Zgłoś
mokotowianka1 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 22:58 >Jakby baz u nas nie było to by nie nie celowali. proste? Pozwól sobie bardzo delikatnie przypomniec, że w 1920 jako żywo nie było u nas amerykańskich baz. W 1939 też nie było. I szkoda, że nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:21 Zgoda poprzednich rządów na zorganizowanie u nas więzienia CIA, naraziła nasz kraj na ataki terrorystyczne, groźba w zasadzie nadal istnieje. Przypominam jak to media wyśmiewaly pewnego niepopularnego polityka za to, że widział talibów w Klewkach. Następna sprawa to rządowy program Partnerstwo Wschodnie, autorstwa MSZ przeforsowany w Brukseli przy minimalnym poparciu, który miał m.in. na celu "wyjęcie" spod wpływów rosyjskich takich państw jak Ukraina, Moldowa, Azerbejdżan i in. Jaki my w tym mieliśmy interes narodowy? Dopóki myśmy nie ruszyli Putina, on nas też nie ruszał. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:31 > Zgoda poprzednich rządów na zorganizowanie u nas więzienia CIA, naraziła nasz k > raj na ataki terrorystyczne, groźba w zasadzie nadal istnieje. I ataki, jak wszyscy wiemy, są masowe, masowe i dotyczą terenu całej Polski, tylko media to ukrywają... Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 19:45 Wszystko jeszcze przed nami, chwilowo płacimy odszkodowanie dwóm terrorystom. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:21 Ale płacimy im za zamachy, których u nas dokonali i skuteczne ataki terrorystyczne? Fajne te twoje paranoje Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:33 Dziewczynka, nie musisz być aż TAKA głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:51 Napisz jeszcze coś o lemingach, koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
klasyfikacjje Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:26 kol.3 napisała: > Dopóki myśmy nie ruszyli Putina, on nas też nie ruszał. Brawo!! Ta fajna jest ukraińsko-amerykańsko --- Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:34 Przeproś za chwilowy brak sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
klasyfikacjje Re: Ja tam jestem przerażona! 15.08.14, 20:36 klasyfikacjje napisała: > kol.3 napisała: > > Dopóki myśmy nie ruszyli Putina, on nas też nie ruszał. > > Brawo!! Ta wojna jest ukraińsko-amerykańsko --- Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 18:51 Niedobrze mi się robi gdy widzę tę fałszywą, szpiegowsko-bolszewicką gębę Putina. Było cicho i spokojnie, a tu nagle ten Gollum o kaprawych oczkach się uaktywnił.... Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 19:27 Jak normalnemu, myślącemu człowiekowi atrakcyjna może wydawać się wizja wojny? Oświecisz mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 19:34 W liceum czasem sobie gadaliśmy jacy to bylibyśmy dzielni gdyby wybuchła wojna. Jakimi bylibyśmy bohaterami i jak skorzystałaby na tym Polska. Oczywiście wojna miała być z Niemcami. Ot, bredzenie dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
alkocholistka Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:13 W liceum? Żartujesz sobie chyba. Tego typu fantasmagorie przychodziły mi do głowy w wieku 7-8 lat. I to jeszcze z Niemcami Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:51 Strach się bać, jeśli dorośli lub prawie dorośli i jakoś tam (z naciskiem na "jakoś") wykształceni ludzie snują takie wizje . Co to za szkoła była?! Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 19:40 Właśnie wczoraj mówiłam mężowi,że może warto by się rozejrzeć ws. sprzedaży posiadanej nieruchomości, bo niedługo różnie może być, a gotówka, jak trzeba będzie uciekać się przyda... Ale nakrzyczał, że czarne scenariusze wymyślam. I nie ma tematu. A jak wyjdzie na moje to już będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 20:52 tez sie boje kurcze, trzeba bedzie chyba uciekac stad. Odpowiedz Link Zgłoś
tautologiczna Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:05 Wojna wybuchnie i to szybciej niż się ludzie spodziewają. Wielu będzie zaskoczonych, no bo jak wojna? Teraz? W XXI wieku, jak to? Ruch Rosji i zajęcie części Ukrainy dał temu wyraz, że to się na tym nie zatrzyma. Wie o tym Ameryka, wiedzą Niemcy, domyśla się reszta. Tak zaczynały się wszystkie wojny, bardziej lub mniej niewinnie. Zresztą niektórzy do końca temu nie będą dawać wiary, i tak jak Żydzi mordowani masowo będą wmawiać sobie co innego. Jeśli już wojska amerykańskie będą u nas stacjonować, czego trzeba więcej. Zaraz będzie uspokajanie, ze to na wszelki wypadek, dla bezpieczeństwa, w imię solidarności... Czyli tak jak to się tłumaczyło od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:02 tez sie boje. Wiekszosc smieje sie ze slow Zyrynowskiego porownujac go do blazna, a propaganda rosyjska jest taka, ze jesli dojdzie do interwencji zbrojnej ze stony rosyjskiej, to skwituja to w stylu "no, co? czemu sie dziwicie? Zyrynowski przeciez ostrzegal, powiedzial jasno i wyraznie". Nie wiem, dlaczego wiekszosc wypowiedzi sprowadza sie do usmieszkow. Czy naprawde uwazacie, ze Polski nie dotyczy to, co dzieje sie za nasza wschodnia granica, gdzie sytuacja zmienia sie z kazda godzina? Europa obawia sie otwartego konfliktu, a Polska? Nie! gdzie? w Polsce? u nas takie rzeczy sie nie zdazaja. Az tak naiwnie podchodzicie do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
alkocholistka Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:08 A powiedz mi, jaki sens jest się nakręcać sprawami, na które nie mamy najmniejszego wpływu? Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 21:44 aleksandra1977 napisała: Europa obawia sie otwartego konfl > iktu, a Przepraszam, a skąd to wiesz? Bo ja mam przeciwne odczucia. Europa pewnie, że się nie cieszy z takiego rozwoju wypadków jak obecnie, ale Polska - panikuje. Piszę oczywiście o mediach. Co ma być, to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Ruska V kolumna 15.08.14, 22:17 Jak widać proputinowskie propagandowe gadziny trafiły nawet tu. Wiedzą, że walona wprost między oczy prorosyjska robota nie przejdzie. Zatem próbują siać strach przed wojną oraz kłamliwe teksty o tym, że uległość wobec tego swinskiego ryja putina zapewni nam bezpieczeństwo. Niedoczekanie wasze ruskie gnojki. Odpowiedz Link Zgłoś
tautologiczna Re: Ruska V kolumna 15.08.14, 22:28 krejzimama napisał: próbują siać strach przed wojną oraz kłamliwe teksty o tym, że uległość w > obec tego swinskiego ryja putina zapewni nam bezpieczeństwo. I tak wlaśnie rodzi sie wojna.. Odpowiedz Link Zgłoś
tautologiczna Re: Ruska V kolumna 15.08.14, 22:29 O dyplomacji, kretynko, nie słyszałaś?? Rosja to nasz sąsiad, poteznijeszy i żadny krwi. Putin swoje ścierwo w postaci 2 córek wyslala za granicę, a sam wspiera separatystów i giną ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tautologiczna Re: Ruska V kolumna 15.08.14, 23:37 tautologiczna napisała: Putin swoje ścierwo w postaci 2 córek wyslala Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ruska V kolumna 15.08.14, 22:38 tautologiczna napisała: > krejzimama napisał: > > próbują siać strach przed wojną oraz kłamliwe teksty o tym, że uległość w > > obec tego swinskiego ryja putina zapewni nam bezpieczeństwo. > > > I tak wlaśnie rodzi sie wojna.. Naprawdę sądzisz, ze Putin wparuje do nas z czołgami, rzucając wyzwanie Unii i Stanom, tylko dlatego, ze krejzi go obraziła? Nawet on nie jest tak szalony... Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Zaczynam się bać 15.08.14, 22:36 Ja proponuję cieszyć się życiem, bo może okazać się zaskakująco krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Dżizas, ale dajecie się łapać na histerię medialną 15.08.14, 23:35 mag1982 napisała: > Nie jakoś przesadnie ale jednak. Jak oglądam wiadomości i jak słucham ludzi, kt > órzy o trzeciej wojnie światowej gadają. Pomyśleć, że gdy byłam młoda i głupia > (i nie miałam dzieci) wizja wojny wydawała mi się atrakcyjna. Putin wsiądzie do czołgu i przyjedzie nas podbić. Tylko jakoś żadna nie potrafi powiedzieć, po ki ch**j miałby to robić? Lebensraumu mu brakuje? Mamy jakieś zasoby, których on nie ma (poza jabłkami)? Wyprzedza nasze uderzenie w kierunku Moskwy? Lepiej byście się zastanowiły, co tą histerią nasi kochani złodzieje z Wiejskiej chcą przykryć. Odpowiedz Link Zgłoś