Dodaj do ulubionych

Info o mszy na stronie szkoły???

• mynia_pynia Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 29.08.14, 16:44
      U mnie jednego razu (koniec szkoły podstawowej albo już średnia - nie pamiętam) było ogłoszone, że rozpoczęcie o 9:00, wszyscy się ładnie stawili i zabrali nas na mszę do kościoła obok - to dopiero był odjazd. Apel na rozpoczęcie był dopiero o 10h.
    • jakw Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 29.08.14, 19:55
      opium74 napisała:
      > Czy osoby na prawdę wierzące, na prawdę ch
      > cące obchodzić ten dzien w kościele nie powinny informacji o porannej mszy usły
      > szeć na mszy niedzielnej?? Na pewno na niej byli wszyscy wink
      Bo obszar parafii nie jest równoznaczny z rejonem szkoły?
      • kolter Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 29.08.14, 19:59
        jakw napisała:

> opium74 napisała:
        > > Czy osoby na prawdę wierzące, na prawdę ch
        > > cące obchodzić ten dzien w kościele nie powinny informacji o porannej mszy usłyszeć na mszy niedzielnej?? Na pewno na niej byli wszyscy wink

> Bo obszar parafii nie jest równoznaczny z rejonem szkoły?

No i co z tego ??
    • wielkafuria Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 00:16
      ilekroc rzuca mi sie w oczy ten watek to czytam "info o MYSZY na stronie szkoły?
      i sie dziwie jakiej myszy??? co to za szkoła wink
    • memphis90 Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 13:59
      Religia jest jednym z przedmiotów szkolnych, więc czemu informacja nt. zajęć związanych z tą religią miałaby być niezgodna z prawem? Jak szkolne kółko matematyczne zorganizuje sobie 1.09. uroczyste otwarcie semestru całkowania, to tak samo ta informacja znajdzie się na tablicy ogłoszeń, prawda?
      • kolter Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 16:21
        memphis90 napisała:

> Religia jest jednym z przedmiotów szkolnych, więc czemu informacja nt. zajęć zw
        > iązanych z tą religią miałaby być niezgodna z prawem?

Informacja o mszy nie ma nic do szkoły.

Jak szkolne kółko matemat yczne zorganizuje sobie 1.09. uroczyste otwarcie semestru całkowania, to tak sa
        > mo ta informacja znajdzie się na tablicy ogłoszeń, prawda?

będzie na terenie szkoły czy plebani ?
        • little_fish Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 16:32
          informacja może się znaleźć na tablicy ogłoszeń, ale wkurza mnie jej wciąganie do oficjalnych szkolnych obchodów. Gdyby na tablicy było ogłoszenie: Harmonogram uroczystości rozpoczęcia roku:
          - 8.45 - zbiórka uczniów na boisku szkolnym
          - 9.00 - uroczyste otwarcie semestru całkowania w siedzibie koła matematycznego na ulicy yyy
          - 10.00 apel na boisku
          to pomyślałabym że matematyka poniosło.

Gdyby informacja brzmiała:
          Apel z okazji rozpoczęcia roku szkolnego na boisku szkolnym o 10.00

a na innej kartce/zakładce informacja: uroczyste otwarcie semestru całkowania odbędzie sie w siedzibie koła matematycznego na ulicy yyy, 1 września 0 9.00
          to uznałabym, że wszystko okej.
          Analogicznie z mszą.
        • memphis90 Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 16:38
          Informacja o przyjeździe cyrku czy zbiórce 1% dla Jasia też nie ma nic wspólnego ze szkołą, a i takie ogłoszenia wiszą. Basen z kolei odbywa się poza budynkiem szkoły, a jednak są to zajęcia szkolne, w których uczestniczą nawet nauczyciele wyznający prywatnie zasadę "żadnego sportu, chcę umrzeć grubym!". Spotkania kółka szachowego mogą być i na terenie Wiejskiego Domu Kultury. Mnie to ani ziębi, ani grzeje.
          • little_fish Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 16:44
            nie zrozumiałaś mnie - informacja niech sobie wisi, ale ona jest częścią obchodów oficjalnej szkolnej uroczystości. Napisałam już, że jako oddzielna informacja nie irytowałaby mnie. Irytuje mnie, że msza jest częścią szkolnej uroczystości - bo teraz jest na początku, a potem będzie w środku (nie fantazjuję - w szkole mojego dziecka dwukrotnie miała miejsce taka sytuacja)
    • woman_in_love ta msza się nie odbędzie: 1.09.2014 to 3 WŚ 30.08.14, 14:28
      wybuchnie.
    • przeciwcialo Re: Info o mszy na stronie szkoły??? 30.08.14, 17:01
      To tylko jedna z wielu nformacji na stronie szkoly, nie ma się co podniecać.
      Msza wszak dla chetnych podobnie jak kolka zainteresowań, wyjścia do kina itp.
    • zona_mi wklejone przez moderatora 30.08.14, 18:05
      0zegata0 30.08.14, 17:58
      Dziwne jest wasze podejscie do KK. 90% z was ma dzieci ochrzczone i posylacie je na religie, ktore lekcje odbywaja sie w szkole. No ale jak pojawi sie ogloszenie na temat mszy na stronie szkoly, to sie oburzacie. Czy Was pochrzanilo?
      Niech sobie ogloszenie koscielne wisi, przeciez religia odbywa sie w szkole, wiec to chyba ulatwienie informacyjne dla dzieci ktore uczeszczja na religie.

Ja mam do religii luzne podejscie, nie wierze w dogmaty KK ale lubie tradycje, obrzedy, wiec chetnie uczestnicze we wszelkich szopkach. Uwazam ze to fajne, jednoczy rodzine przy stole, spolecznosc itp, wiec jest pozytywne samo w sobie. A wiare w anioly, swietych i innych zostawiam innym.
      Kazdy ma swoj powod dla ktorego chodzi do kosciola, ja lubie tradycje. Wiara w dogmaty kloci sie sie moim bardzo naukowym rozumieniem swiata, nie widze mozliwosci pogodzenia tych rzeczy typu Adam i Ewa vs ewolucja. Antykoncepcja vs naturalne metody. embrion= czlowiek To brzmi smiesznie.

Moje dzieci chodza na religie, ucza sie o wierze uczestnicza w obrzedach, sa czescia wspolnoty kosciola i ciesza sie tym. A jak kiedys zmienia zdanie to nie bede miala im tego za zle.

Nie znalazlam lepszej alternatywy dla dzieci niz KK.
      I ciesze sie ze jest w szkole i nie musze tracic czasu zeby prowadzac je do salki przy kosciele -duze ulatwienie logistyczne.

joanekjoanek 30.08.14, 18:02
      0zegata0 napisała:

> Nie znalazlam lepszej alternatywy dla dzieci niz KK.

Nie ma się czym chwalić.

• kolter Piękny pokaz obłudy :) 30.08.14, 18:21
        0zegata0 30.08.14, 17:58
        Dziwne jest wasze podejscie do KK. 90% z was ma dzieci ochrzczone i posylacie je na religie, ktore lekcje odbywaja sie w szkole. No ale jak pojawi sie ogloszenie na temat mszy na stronie szkoly, to sie oburzacie. Czy Was pochrzanilo?
        Niech sobie ogloszenie koscielne wisi, przeciez religia odbywa sie w szkole, wiec to chyba ulatwienie informacyjne dla dzieci ktore uczeszczja na religie.

Ja mam do religii luzne podejscie, nie wierze w dogmaty KK ale lubie tradycje, obrzedy, wiec chetnie uczestnicze we wszelkich szopkach. Uwazam ze to fajne, jednoczy rodzine przy stole, spolecznosc itp, wiec jest pozytywne samo w sobie. A wiare w anioly, swietych i innych zostawiam innym.
        Kazdy ma swoj powod dla ktorego chodzi do kosciola, ja lubie tradycje. Wiara w dogmaty kloci sie sie moim bardzo naukowym rozumieniem swiata, nie widze mozliwosci pogodzenia tych rzeczy typu Adam i Ewa vs ewolucja. Antykoncepcja vs naturalne metody. embrion= czlowiek To brzmi smiesznie.

Moje dzieci chodza na religie, ucza sie o wierze uczestnicza w obrzedach, sa czescia wspolnoty kosciola i ciesza sie tym. A jak kiedys zmienia zdanie to nie bede miala im tego za zle.

Nie znalazlam lepszej alternatywy dla dzieci niz KK.
        I ciesze sie ze jest w szkole i nie musze tracic czasu zeby prowadzac je do salki przy kosciele -duze ulatwienie logistyczne.
      • grrrrw Re: wklejone przez moderatora 30.08.14, 19:29
        A jestes w stanie podac liste tych "dogmatow" , w ktore nie wierzysz, a KK do wierzenia podaje?
        • kolter Re: wklejone przez moderatora 30.08.14, 19:43
          grrrrw napisała:

> A jestes w stanie podac liste tych "dogmatow" , w ktore nie wierzysz, a KK do wierzenia podaje?

Dogmat religijny ma to do siebie ze jest czymś czego nie da rady udowodnić a wierzyć w niego musicie.
          Podam Ci taki jeden który wprost pluje w twarz logice i biblii przede wszystkim smile

"
          „Ogłaszamy, orzekamy i określamy jako dogmat objawiony przez Boga: że Niepokalana Matka Boga, Maryja zawsze Dziewica, po zakończeniu ziemskiego życia z duszą i ciałem została wzięta do chwały niebieskiej”

1 list do Koryntian 15 (50) Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne."

Ciekawe po jaki ptak Marysi w niebie ciało cielesne ?, w niebie pełnym ino duchów smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka