Dodaj do ulubionych

kiedy sam do szkoły??

03.09.14, 09:12
W jakim wieku dziecka puścilybyscie je samo DO szkoły i SPOWROTEM??? moj zaczoł 2 klase, 8 lat skonczy koncem pazdziernika, i nie chce juz chodzic ze mna do szkoły, jest bunt ze chce sam, ma 1 przejscie na 2 strone ulicy i prosciutko chodnikiem pod sama szkole, jego rowiesnicy w wiekszosci od II połowy 1 klasy sami chodza tam i powrot. A ja mam stresa tak go puscic, choc nie powiem ułatwiłoby mi to bo i tak musze w połowie zajesc jechac go wycewnikowac, wiec bym miała tylko raz trase do pokonania a tak 3sad, moze jednak zaufac, niech idzie sam???
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:18
      Moj bedzie chodzil od 1klasy.Poki co sam chodzi doprowadzac kolege pare domow dalej.Przedszkolak.
    • bella_roza Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:19
      mój w tym wieku zaczął chodzić sam do szkoły (też przez 1 ulicę). a z powrotem pół roku później ale tylko z powodu że nie chciałam aby długo siedział sam w domu.
    • bambzgrozja Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:28
      " Z POWROTEM", "ZACZĄŁ"- kobieto popraw błędy , bo aż oczy bolą.
      • aquella Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:57
        a co Ciebie boli, że widzisz błędy tam gdzie ich nie ma ?
        • stillgrey Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:08
          "W jakim wieku dziecka puścilybyscie je samo DO szkoły i SPOWROTEM??? moj zaczoł 2 klase"
    • jematkajakichmalo Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:29
      Ja sie caly czas zastanawiam. Corka poszla wlasnie do 1 klasy (6 lat) i tak mysle, ze moze po feriach jesiennych zaczne ja puszczac (u nas to koniec pazdziernika). Problem w tym, ze do szkoly w jedna strone mamy 1,5 km pod naprawde spora gore, do pokonania kilka ulic miedzy domkami jednorodzinnymi i 2 spore skrzyzowania ze swiatlami. Pewnie zaczne od powrotow do domu, bo rano bedzie juz ciemno i wolalabym zeby nie szla sama. W najgorszym wypadku jak zobacze, ze to jeszcze nie dziala to na wiosne jak juz bedzie jasniej i cieplej.

U nas w szkole jest spory nacisk na samodzielnosc uczniow i wlasnie prosili, zeby sie to udalo do ferii jesiennych.
      • edelstein Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:39
        15 km to troche daleko.Nie Kursuje na tej linii zaden bus?
        • jematkajakichmalo Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:40
          1,5 smile zapewne zaliczam sie do wyrodnych ematek, ale chyba nie jest az tak zle wink
          • edelstein Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 10:06
            Tak siebgada,ale lazenie z plecakiem,ktory wazy kg pustych gdy pada,wie je jest sliskie do przyjemnosci nie nalezy.
    • niktmadry Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:35
      Dość szybko ale zawsze po dotarciu do szkoły (w klasach 1-3) córki meldowały się telefonicznie, że doszły. Może jestem przewrażliwiona ale ja musiałam mieć pewność, że są pod opieką szkoły a nie krążą gdzieś nie wiadomo gdzie. One tez się pewniej czuły mając ze mną kontakt.
    • beeranek Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:38
      A kiedy pusciliscie dziecko samo, ale miało m.in. drogę autobusem ok. 20 minut, potem przejść kilka ulic? Na szczęście dopiero za parę lat mnie to czeka ale z ciekawości, bo teraz w ogóle sobie tego noe wyobrażam uncertain A siedzieć po 9h w szkole to też pewnie niefajnie
      • edelstein Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:40
        Nie bylo zadnej szkoly blizej?
        • beeranek Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:38
          Jest, ale najgorsza w okolicy. Nie każdy pod centrum mieszka smile No i to za parę lat będzie, póki co żłobek adaptujemy smile
      • tol8 Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:42
        W takiej sytuacji, jak opisujesz, puściłam dziecko w drugim semestrze III klasy. Dziecko miało niecałe 10 lat.
    • chipsi Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 09:47
      Zależy jaka droga i jakie przejście. Jesli spokojna ulica i bezpieczne przejście to nie miałabym problemu. A mam bo mam córę już w 3 klasie ale droga bardzo ruchliwa, kilka przejść bez świateł a na chodnikach parkują samochody pod sklepami i trzeba wyjść na jezdnie by je ominąć. Sama się boję chodzić tam piechota a co dopiero dziecko puszczać uncertain
      • buzka25 Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 10:02
        no własnie drocha nie jest az tak ruchliwa, najbardziej przeraza mnie przejscie bo pomimo ze sa pasy to nie ma swiateł, nie powiem zdarza sie pirat drogowy, ale poza tym 1 przejsciem idzie juz prosciutko pod sama szkołe, Nie chce dawac mu telefonu bo w sumie nie moga ich posiadac w szkole a moj ma manie gubienia wiekszosci rzeczy, zapomni wyciszyc, na przerwach bedzie grał, zostawi gdzie i po tel za co szkoła nie odpowiada - wiadomo, moze sprobujemy od nast tygodnia zeby sam zaczoł .
        • buzka25 Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 10:02
          "zaczął"
    • aquella Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 10:00
      a już na dniach - pierwsza klasa "stary byk" z lutego 2007, idzie najpierw wzdłuż parkingu potem przez przejście z progiem zwalniającym, potem 20 metrów i skręca w lewo w furtkę szkoły, a ja to wszystko widzę z okna domu - wstyd odprowadzać i przyprowadzać w takiej sytuacji
      • woi.mi Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 11:45
        Na wstępie należy ustalić, od jakiego wieku dzieci mogą samodzielnie poruszać się po drogach. Pojęcie „drogi” należy rozumieć zgodnie definicją ustawową zawartą w art. 2 pkt 1 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (t.j.: DzU z 2005 r. nr 105, poz. 908, z późn. zm.). Droga to wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt. Art. 43 ust. 1 ustawy stanowi, że dziecko w wieku do 7 lat może korzystać z drogi tylko pod opieką osoby, która osiągnęła wiek co najmniej 10 lat. Nie dotyczy to strefy zamieszkania. Zatem przepisy zezwalają na samodzielne, bez opieki korzystanie z drogi dziecku, które ukończyło 7 lat.
    • zlotarybka_1 Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 11:53
      choc nie powiem ułatwiłoby
      > mi to bo i tak musze w połowie zajesc jechac go wycewnikowac,

Ze co????
      • demonii.larua Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:09
        Pewnie cewnikowanie musi zrobić.
    • szamanta Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 11:55
      Od 1 klasy chyba koniec pierwszego półrocza, lub początek drugiego.
      Od 2 klasy sama sobie wsiadała w komunikacje miejską ( tramwaj/autobus) i to z dwoma przesadkami także jak jej się nie chciało czekać na bezpośredni, lub na kogoś z nas samochodem i do domu dochodziła. Zaradność i samodzielność u nas to podstawa bez ciumkania i robienia z dzieci niemot
      • andaba Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:06
        Moje chodziły od początku 1 klasy, najmłodsza, choć jest w drugiej, nie ma skończonych 7 lat, więc zaprowadzam, ale jak skończy, to raczej będzie chodzić sama, przynajmniej czasami.
    • demonii.larua Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:07
      Najmłodszy ma skończone 8 lat i za chwilę zacznie sam wracać. Muszę tylko dopytać czy jakiś papier mam w szkole zostawić, bo 7 latkom nie pozwalają.
    • solejrolia Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:12
      ze szkoły to II klasa wiosną, jakoś w okolicy komunii (te ciągłe próby, ja już nie nadążałam wozić w te i wewte, kiedyś tzreba było pracować), a do szkoły, to w IV klasie.
    • malwa51 Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:17
      moj 7 latek (zaczal I klase) wlasnie zaczal chodzic sam i podoba mu sie to, zerowkowiczom nie pozwala szkola. Ale jest przepiekna jesienna pogoda smile

I kiedy pogoda sie zepsuje, bede decydowac na biezaco (glownie ze wzgledu na widocznosc, o osmej rano w zimie jest tu jakis czas calkiem ciemno)
    • mnietoniemi Re: kiedy sam do szkoły?? 03.09.14, 12:30
      buzka25 napisała:
      > W jakim wieku dziecka puścilybyscie je samo DO szkoły i SPOWROTEM??? moj zaczoł

Nie umiesz pisać.
      Powinnaś razem z dzieckiem chodzić na lekcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka