Dodaj do ulubionych

Upadłe matki

01.11.14, 16:36
Akurat teraz leci w TVN 24 biznes dokument na temat jak Krk krzywdził kobiety w Irlandii ;

"W sobotę 1 listopada w TVN24 Biznes i Świat premiera dokumentu pt. "Upadłe matki". Film został oparty na prawdziwej historii Philomeny Lee, która została zmuszona przez Kościół Katolicki do oddania nieślubnego syna do adopcji. Dokument pokazuje losy innych dzieci odebranych matkom i wysłanych w świat."

Zachowanie zakonnic przypomina zachowanie nazistów odbierających dzieci matkom !!!
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:39
      Zaraz Cię zjedzą obrończynie kościoła.
      • annajustyna Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:42
        Nie utozsamiajmy konkretnych przypadkow zlych ludzi w KK z calym KKK.
        • krejzimama Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:43
          Nie utozsamiajmy konkretnych przypadkow zlych ludzi w NSDPA z całą NSDAP.
          • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:51
            krejzimama napisał:

> Nie utozsamiajmy konkretnych przypadkow zlych ludzi w NSDPA z całą NSDAP.

NSDAP pełne przede wszystkim karierowiczów dlatego nie ma wątpliwości ze zapisywali sie do tej partii głównie śmiecie
            • krejzimama Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:06
              O to zupełnie jak funkcjonariusze kościoła rzymskokatolickiego.
              • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:15
                krejzimama napisał:

> O to zupełnie jak funkcjonariusze kościoła rzymskokatolickiego.

Papiestwo ma całkiem inne zdanie na temat tzw powołań kapłańskich smile)

1578 Nikt nie ma prawa do otrzymania sakramentu święceń, ponieważ nikt nie może przyznać sobie samemu tej posługi. Powołuje do niej Bóg ( smile) . Kto uważa, że rozpoznaje w sobie znaki powołania Bożego do posługi święceń, powinien pokornie poddać swoje pragnienie autorytetowi Kościoła, na którym spoczywa odpowiedzialność i prawo wybrania kogoś do przyjęcia sakramentu święceń. Jak każda łaska, sakrament święceń może być przyjęty tylko jako niezasłużony dar.

Jak widać bóg lubi zboków i oszustów smile
                • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:16
                  1578
            • rosapulchra-0 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:13
              O! To zupełnie jak do PO!
          • annajustyna Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:15
            program NSDAP glosil milosierdzie i realizowanie nauki JCh na ziemi?!
            • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:36
              annajustyna napisała:

> program NSDAP glosil milosierdzie i realizowanie nauki JCh na ziemi?!

Nie, i dlatego dziwi nie ze w 1934 roku biskupi niemieccy zaczęli popierać ten program nakreślony przez nazistów .

Czy JCH nawoływał do zbrojnych krucjat , lub zmuszał do uczestnictwa w nich ,używając do tego szantażu ?

X. O podejmujących wyprawę do Jerozolimy lub do Hiszpanii

"Tym, którzy wyruszają do Jerozolimy i udzielają skutecznej pomocy dla obrony ludu chrześcijańskiego i walki z tyranią niewiernych, darowujemy odpuszczenie grzechów oraz, jak to zostało postanowione przez pana naszego papieża Urbana [II], bierzemy ich domy, rodziny i wszystkie dobra pod opiekę świętego Piotra i Kościoła rzymskiego. A zatem ktokolwiek ośmieliłby się trwonić te majątki albo grabić podczas ich pielgrzymowania, będzie ukarany ekskomuniką. Mocą naszej władzy apostolskiej polecamy, ażeby ci, którzy umieścili na swoich płaszczach krzyże z zamiarem udania się do Jerozolimy albo do Hiszpanii, a potem zrezygnowali, muszą na nowo podjąć krzyż i udać się w ową podróż w czasie od najbliższej Wielkanocy do następnej. W innym przypadku zabraniamy im od tego momentu wstępu do kościoła i na mocy interdyktu pozbawiamy wszystkie ich ziemie świętych czynności kościelnych z wyjątkiem chrztu dzieci i [sakramentu] pokuty umierających."
        • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:49
          annajustyna napisała:

> Nie utozsamiajmy konkretnych przypadkow zlych ludzi w KK z calym KKK.

Nie bądź naiwna dokument dokładnie opisuje kto i co robił .Nie ma wątpliwości Krk zarabiał miliony na krzywdzie matek i dzieci
        • aandzia43 Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:50
          W omawianej historii nie chodzi o zle pojedyncze osoby z KK, tylko o zły system irlandzkiego KK w owym czasie. Podejrzewam, ze dość długim czasie, bo wszechwładza KK w Irlandii miała długą historię. Chodzi o wstrętny system wykorzystujący dziesiątki tysięcy ludzi i traktujący ludzi po prostu nieludzko. Historia Filomeny jest straszna głównie przez butę, pychę i brak elementarnego miłosierdzia i odrobiny pokory ze strony kleru.
          • kolter Amen!!! 01.11.14, 16:56
            aandzia43 napisała:

> W omawianej historii nie chodzi o zle pojedyncze osoby z KK, tylko o zły system
            > irlandzkiego KK w owym czasie. Podejrzewam, ze dość długim czasie, bo wszechwładza KK w Irlandii miała długą historię. Chodzi o wstrętny system wykorzystujący dziesiątki tysięcy ludzi i traktujący ludzi po prostu nieludzko. Historia Filomeny jest straszna głównie przez butę, pychę i brak elementarnego miłosierdzia i odrobiny pokory ze strony kleru.
          • lauren6 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:44
            Tak tak, wstretny system zawinił, a ludzie są niewinni. Uwielbiam logike obronczyń KK.
            • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:59
              lauren6 napisała:

> Tak tak, wstretny system zawinił, a ludzie są niewinni. Uwielbiam logike obronc zyń KK.

System jest tak zbudowany ze nawet jak coś ksiądz wie a sam niby nie krzywdzi , to i tak przemilczy
          • nangaparbat3 Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:16
            W zasadzie słusznie, tyle że nie ludzi, a część z nich - kobiety, zwlaszcza młode i niezamężne.
      • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:47
        zebra12 napisała:

> Zaraz Cię zjedzą obrończynie kościoła.

Mam taka nadzieję ze zaatakują , mam cięty język i nie mam IQ na poziomie 12 latka smile)
      • salinas Re: Upadłe matki 08.06.16, 18:13
        zebra12 napisała:

> Zaraz Cię zjedzą obrończynie kościoła.

Zajadłych obrończyń kościoła tu niewiele, za to zajadłych ateuszy od metra. I tylko w tym jednym wątku pojawiło ( a raczej wypełzło) całkiem sporo, na czele z założycielem wątku big_grin
    • joa66 Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:49
      W Hiszpanii było podobnie.
      • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:53
        joa66 napisała:

> W Hiszpanii było podobnie.

Irlandzki rząd dopiero teraz przyznaje ze wiedział o adopcjach dzieci w szczególności do USA, wydawali nawet paszporty dzieciom wbrew prawu . Takie wpływy miał w Irlandii Krk
        • joa66 Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:55
          Nadal ma spore, niestety.

p.s. A hiszpański rząd przyznał się już?
          • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 16:59
            joa66 napisała:

> Nadal ma spore, niestety.

Juz trochę mniej

> p.s. A hiszpański rząd przyznał się już?

Tam było inaczej wtedy rządził katolicki dyktator Franco .w Irlandii ponoć demokracja panowała
            • joa66 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:01
              Oczywiście, że "trochę" mniej, ale jednak.
              • joa66 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:03
                Poza tym , historie takie jak Philomeny to tylko jeden problem, a przecież były i Magdalenki i "industrial schools" itd
                • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:12
                  joa66 napisała:

> Poza tym , historie takie jak Philomeny to tylko jeden problem, a przecież były
                  > i Magdalenki i "industrial schools" itd

Zbrodni tej sekty nikt nigdy do końca nie ujawni . W Irlandii było 5 komisji w tym ta najbardziej znana "Ryana"
                  pl.wikipedia.org/wiki/Raport_Ryana
              • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:06
                joa66 napisała:

> Oczywiście, że "trochę" mniej, ale jednak.

Oczywiście nic tych podłości nie jest w stanie wytłumaczyć. Jedyne co możemy zrobić to ujawniać te szokujace fakty.Może na tym forum przynajmniej jakaś oślepiona moherem damulka ,w końcu zrozumie jaką kloaką jest kościół katolicki ze swoją typowo mafijną zmową milczenia.
                • joa66 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:13
                  Już tyle powiedziano o takich i podobnych sprawach, że jeżeli nie przekonały ono kogoś do tej pory to i teraz nie przekonają. Ot, "okres błędów i wypaczeń"
                  • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:19
                    joa66 napisała:

> Już tyle powiedziano o takich i podobnych sprawach, że jeżeli nie przekonały on
                    > o kogoś do tej pory to i teraz nie przekonają. Ot, "okres błędów i wypaczeń"

Czyli w brutalny sposób należy ino napisać ; ze pora żeby i je to spotkało !!
            • maadzik3 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:51
              Jak rządy de Valery były demokracją to Franco też smile A do industrial schools kierowano (za różne rzeczy: np. z apoległego w armii brytyjskiej ojca, wagary, kradzież jabłka, złe prowadzenie matki itd.) na podstawie decyzji URZĘDNIKA PAŃSTWOWEGO a nie proboszcza. Że podejmował decyzję pod wpływem proboszcza to inna rzecz, ale wciąż działał jako urzędnik. Pamiętajcie że w poprzedniej irlandzkiej konstytucji nauka krk była prawem państwowym Irlandii (taki był zapis). Jak myślicie dlaczego oryginalnie odszkodowania miały płacić państwo i krk po połowie ale wobec przekroczenia założonego pułapu płaci głównie państwo? Dodam że industrial schools działały do lat 70-ych (np. notoryczna Letterfrock gdzie ekshumowano po 2000 r. 100 zwłok dziecięcych) a pralnie magdalenki do początku lat 90-ych
              • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:05
                maadzik3 napisała:

> Jak rządy de Valery były demokracją to Franco też smile

Franco dokonał puczu, de Valery nie.

do industrial schools kierowano (za różne rzeczy: np. z apoległego w armii brytyjskiej ojca, wagary, krdzież jabłka, złe prowadzenie matki itd.) na podstawie decyzji URZĘDNIKA PAŃSTWOWEGO a nie proboszcza.

Na wniosek proboszcza który miał;więcej w temacie do powiedzenia , urzędnik był tylko narzędziem .

Że podejmował decyzję pod wpływem proboszcza to inna rzecz, ale wciąż działał jako urzędnik. Pamiętajcie że w poprzedniej irlandzkiej
                > konstytucji nauka krk była prawem państwowym Irlandii (taki był zapis).

No i wszystko wiadomo .

Jak myślicie dlaczego oryginalnie odszkodowania miały płacić państwo i krk po połowie
                > ale wobec przekroczenia założonego pułapu płaci głównie państwo? Dodam że indutrial schools działały do lat 70-ych (np. notoryczna Letterfrock gdzie ekshumowano po 2000 r. 100 zwłok dziecięcych) a pralnie magdalenki do początku lat 90-ych
                • maadzik3 Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:08
                  de Valera wywołał de facto wojnę domową co nie preszkodziło mu potem zostać prezydentem. Ale wojna jaka wybuchła po odrzuceniu wiążącego wyniku referendum była głównie jego sprawstwa
                  • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:19
                    maadzik3 napisała:

> de Valera wywołał de facto wojnę domową co nie preszkodziło mu potem zostać pre
                    > zydentem. Ale wojna jaka wybuchła po odrzuceniu wiążącego wyniku referendum był
                    > a głównie jego sprawstwa

Jedak były tam co raz wybory ,Franco mordował przez 40 lat jako samodzielny władca.
          • nangaparbat3 Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:19
            Hiszpanie chyba nie eksportowali dzieci, nie trzeba było paszportow. Moze sie mylę, ale wydaje mi się, że dzieci przejmował frankistowski establishment.
            • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:37
              nangaparbat3 napisała:

> Hiszpanie chyba nie eksportowali dzieci, nie trzeba było paszportow. Moze sie mylę, ale wydaje mi się, że dzieci przejmował frankistowski establishment.

Związany z Franco czyli dobrzy katoliccy ino
              • nangaparbat3 Re: Upadłe matki 01.11.14, 19:25
                No tak.
            • gulcia77 Re: Upadłe matki 01.11.14, 20:59
              Eksportował. Głównie do Chile i Argentyny, ale do USA też. Muszę pogrzebać w biblioteczce, coś mie się tam pałęta w temacie.
    • zebra12 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:02
      Zobaczycie jakie u nas wyjdą kwiatki, gdy kościół straci jeszcze trochę wpływów. To tylko kwestia czasu.
      Ostatnio byłam w szoku, gdy widziałam w tv na żywo akcję z obroną księdza przez wiernych parafian. Księdza, który skrzywdził dwie dziewczynki i matki walczyły o sprawiedliwość. Zaślepienie ludzi, ich poddaństwo, bezwolność po prostu powalają. Dopóki się nie zmieni taka właśnie ludzka mentalność, dopóki klerowi będzie się bezkrytycznie wierzyć, dopóki ksiądz będzie prawie jak święty - dopóty nic nie ruszy z miejsca.
      • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:09
        zebra12 napisała:

> Zobaczycie jakie u nas wyjdą kwiatki, gdy kościół straci jeszcze trochę wpływów
        > . To tylko kwestia czasu.

Daj boże jak najszybciej smile

> Ostatnio byłam w szoku, gdy widziałam w tv na żywo akcję z obroną księdza przez
        > wiernych parafian. Księdza, który skrzywdził dwie dziewczynki i matki walczyły
        > o sprawiedliwość. Zaślepienie ludzi, ich poddaństwo, bezwolność po prostu powalają. Dopóki się nie zmieni taka właśnie ludzka mentalność, dopóki klerowi będzie się bezkrytycznie wierzyć, dopóki ksiądz będzie prawie jak święty - dopóty
        > nic nie ruszy z miejsca.

Jeszcze z pokolenie ....................
        • marzeka1 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:20
          Sam fakt mojej wiary w tym, co piszesz robi ze mnie "głupią babę", "dewotkę" czy "damulkę zaślepioną moherem" , więc nie bardzo widzę, abym mogła rozmawiać. Jak Tobie jest potrzebne takie mnie nazywanie- nic z tym nie zrobię.

Ale też nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek uważała, ze bycie księdzem = bycie świętym i wierzy się w każde słowo, także te niedotyczące wiary i że w kk nie ma także złych rzeczy zrobionych przez duchownych.
          Bo np. ja uważam, że kościołowi nie potrzeba żadnego wroga, największym wrogiem kościoła jest np. ksiądz, który skrzywdził dziecko, jest przywiązany do kasy za bardzo; były arcybiskup Wesołowski zrobił większą krzywdę także kościołowi (nie mówiąc o jego ofiarach) niż nie wiadomo ilu wrogów; latający do kościółka facet, który potem krzywdzi żonę, jest przemocowcem- też robi krzywdę i im, i własnemu kościołowi.

No ale do dyskusji Waszej już się nie wtrącam, bo sam fakt mówienia o sobie, ze jest się katoliczką- wystarczy, by uznać mnie za głupią. Trudno.
          • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:28
            marzeka1 napisała:

> Sam fakt mojej wiary w tym, co piszesz robi ze mnie "głupią babę", "dewotkę" cz "damulkę zaślepioną moherem" , więc nie bardzo widzę, abym mogła rozmawiać. Jak Tobie jest potrzebne takie mnie nazywanie- nic z tym nie zrobię.

Nic nie szkodzi wierzyć ,ale nie mieć klapek na oczach ,ale niestety katolicyzm charakteryzuje sie tym rodzajem dewiacji, jest to typowym przykładem prania mózgu na osobach "zamkniętych w twierdzy "

> Ale też nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek uważała, ze bycie księdzem = bycie świętym i wierzy się w każde słowo, także te niedotyczące wiary i że w kk
            > nie ma także złych rzeczy zrobionych przez duchownych.

No a imiennie ktoś to tobie zarzuca ?

> Bo np. ja uważam, że kościołowi nie potrzeba żadnego wroga, największym wrogiem
            > kościoła jest np. ksiądz, który skrzywdził dziecko, jest przywiązany do kasy
            > za bardzo; były arcybiskup Wesołowski zrobił większą krzywdę także kościołowi (
            > nie mówiąc o jego ofiarach) niż nie wiadomo ilu wrogów; latający do kościółka facet, który potem krzywdzi żonę, jest przemocowcem- też robi krzywdę i im, i własnemu kościołowi.
            >
            > No ale do dyskusji Waszej już się nie wtrącam, bo sam fakt mówienia o sobie, ze
            > jest się katoliczką- wystarczy, by uznać mnie za głupią. Trudno.

Nie prawda , fakt uważam ze katolicyzm to głupota,ale generalnie dlatego ze właśnie za bardzo w księdza sie tam wierzy. Jeżeli ktoś ma do tego dystans to tylko dobrze o nim świadczy
            • marzeka1 Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:37
              Ale wiara w księdza nie ma NIC wspólnego z wiarą w Boga (wiem, "twór" którego wg Ciebie nie ma; zaraz przywołasz wiarę w krasnoludki).
              Ta wg Zebry mają na Ciebie napaść czy też ba!- zjeść big_grin "obrończynie kościoła", a ja na forum jestem postrzegana jako "pani w moherze".
              Nie znoszę tak w ogóle tego, co jest uogólnianiem: "Polacy to..", "a faceci to...". "a blondynki ..."- i mnie jako osobę wierzącą zwyczajnie bolą rzeczy pokazujące (i dobrze że są pokazywane!) złe rzeczy/krzywdy zrobione przez duchownych.
              Pomijam, ze chociażby z osobistych doświadczeń nigdy nie miałam przekonania , że ksiądz jest święty, bo moja siostra od kościoła i wiary odeszła ma dłuuugie lata- przez głupiego księdza, ale też wróciła, bo spotkała innego. Ja z kolei miałam szczęście spotkać tego zakonnika. I lubienie tego, że ludzie są różni 9i jest to oczywistość) - mam dzięki niemu.
              • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 17:57
                marzeka1 napisała:

> Ale wiara w księdza nie ma NIC wspólnego z wiarą w Boga (wiem, "twór" którego w
                > g Ciebie nie ma; zaraz przywołasz wiarę w krasnoludki).

Nie , generalnie przez dobre 15 lat życia wierzyłem ,jednak nic mi o krasnoludkach wiadomo smile)

> Ta wg Zebry mają na Ciebie napaść czy też ba!- zjeść big_grin "obrończynie kościoła"

No ale ja uwielbiam takie ataki smile) nie boje się na karku torebki z różańcem w środku czy książeczki do nabożeństwa smile).

> a ja na forum jestem postrzegana jako "pani w moherze".

Mnie ten materiał nie kręci bo mnie gryzie .

> Nie znoszę tak w ogóle tego, co jest uogólnianiem: "Polacy to..", "a faceci to. ..". "a blondynki ..."- i mnie jako osobę wierzącą zwyczajnie bolą rzeczy pokazujące (i dobrze że są pokazywane!) złe rzeczy/krzywdy zrobione przez duchownych.

No i jak to odbierasz ??

> Pomijam, ze chociażby z osobistych doświadczeń nigdy nie miałam przekonania , że ksiądz jest święty, bo moja siostra od kościoła i wiary odeszła ma dłuuugie lata- przez głupiego księdza, ale też wróciła, bo spotkała innego. Ja z kolei miałam szczęście spotkać tego zakonnika. I lubienie tego, że ludzie są różni 9i jest to oczywistość) - mam dzięki niemu.

Nawet gdyby nie wiem jaki ksiądz jest ludzki to nie zmienia faktu ze najpierw bóg a potem człowiek. Niestety doktryna Krk ewidentnie pluje w twarz bogu znanemu z kart biblii .
                • rhaenyra Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:02
                  >Niestety doktryna Krk ewidentnie pluje w twarz bogu znanemu z kart biblii .
                  ??
                  • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:06
                    rhaenyra napisała:

> >Niestety doktryna Krk ewidentnie pluje w twarz bogu znanemu z kart biblii .

> ??

90% dogmatów Krk jest sprzeczne z biblią
                • marzeka1 Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:14
                  No to jak przywołałeś te 15 lat - to cóż, tyle poza była moja siostra, ale potem wróciła. To pokazuje, że ludzie w życiu dokonują różnych wyborów.

Jak odbieram? Źle, bo to pokazuje, że naprawdę , aby zaszkodzić, nie trzeba wrogów z zewnątrz. No i pewnie znasz obraz Memlinga- obraz - u niego wejście na dwie zupełnie różne strony dotyczy też księży/zakonników.
                  Różnimy się, bo ja po prostu w Boga wierzę. Ale różnienie się ludzi jest czymś oczywistym- systemy, w których mamy być dokładnie tacy sami zawsze, wszędzie i we wszystkim- nie są dobre (a w kk nawet różnicowanie zakonów pokazuje, jak różne może być podejście do wiary i "droga" w wierze).
                  • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 18:28
                    marzeka1 napisała:

> No to jak przywołałeś te 15 lat - to cóż, tyle poza była moja siostra, ale potem wróciła. To pokazuje, że ludzie w życiu dokonują różnych wyborów.

Nie ma opcji żeby został ponownie katolikiem , jestem ateistą a nauki dogmaty Krk już ponad 30 lat nikt mi nie powie ze ;crying22) Spełniło się na nich to, o czym słusznie mówi przysłowie: Pies powrócił do tego, co sam zwymiotował, a świnia umyta - do kałuży błota.

> Jak odbieram? Źle, bo to pokazuje, że naprawdę , aby zaszkodzić, nie trzeba wro
                    > gów z zewnątrz. No i pewnie znasz obraz Memlinga- obraz - u niego wejście na dwie zupełnie różne strony dotyczy też księży/zakonników.

"(1) Potem ujrzałem innego anioła - zstępującego z nieba i mającego wielką władzę, a ziemia od chwały jego rozbłysła. (2) I głosem potężnym tak zawołał: Upadł, upadł Babilon - stolica. I stała się siedliskiem demonów i kryjówką wszelkiego ducha nieczystego, i kryjówką wszelkiego ptaka nieczystego i budzącego wstręt, (3) bo winem zapalczywości swojego nierządu napoiła wszystkie narody, i królowie ziemi dopuścili się z nią nierządu, a kupcy ziemi doszli do bogactwa przez ogrom jej przepychu. (4) I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli: (5) bo grzechy jej narosły - aż do nieba, i wspomniał Bóg na jej zbrodnie. "

> Różnimy się, bo ja po prostu w Boga wierzę. Ale różnienie się ludzi jest czymś
                    > oczywistym- systemy, w których mamy być dokładnie tacy sami zawsze, wszędzie i
                    > we wszystkim- nie są dobre (a w kk nawet różnicowanie zakonów pokazuje, jak różne może być podejście do wiary i "droga" w wierze).

Twoje spojrzenie ma być takie jak sobie tego życzy twoje bóstwo ,a akurat te bóstwo znane z kart biblii nie bardzo ma po drodze z naukami Krk smile
              • kotradykcja Re: Upadłe matki 08.06.16, 08:20
                "Ale wiara w księdza nie ma NIC wspólnego z wiarą w Boga"

Problem (dla mnie) z KrK jest taki, że wierny ma obowiązek (sic!) wierzyć w to, co "kościół do wierzenia podaje", a jedyną wykładnią Słowa Bożego jest... ksiądz. Zatem, nie wierząc w słowa księdza, nie wierzy się w Słowo Boże. Dlaczego? Bo w KrK, poza Pismem Świętym, obowiązuje jeszcze Tradycja, która została ustalona przez urzędników KrK.

*17. P. Czy wystarcza wierzyć tylko w to, co się znajduje w Piśmie świętym?
                O. Nie wystarcza; powinniśmy także wierzyć w Tradycję czyli podanie, to jest w te pra­wdy objawione, które Apostołowie ogłaszali, lecz ich nie spisali.
                *19. P. W cóż więc w ogólności powinien wierzyć chrześcijanin-katolik?
                O. Powinien wierzyć w to wszystko, co Bóg objawił, a przez Kościół katolicki do wie­rzenia podaje (naucza), czy to się znajduje w Piśmie świętym, czy też w podaniu.
                *20. P. Dlaczego jest rzeczą koniecznie potrzebną, aby nam Kościół katolicki ogłaszał prawdy objawione?
                O. Ponieważ tylko Kościół katolicki może nam powiedzieć z pewnością nieomylną, co Bóg objawił.
                *21. P. Dlaczego tylko Kościół katolicki może nam powiedzieć z pewnością nieomylną, co Bóg objawił?
                O. Ponieważ: 1) tylko Kościół katolicki ma niesfałszowane Pismo święte i podanie, w których znajduje się objawienie Boskie; 2) ponieważ tylko Kościół katolicki tłumaczy prawdziwie i nieomylnie Pismo święte i podanie.
                ? 22. P. Czy nie wolno nikomu tłumaczyć Pisma świętego i podania inaczej, jak Kościół katolicki wykłada?
                O. Nie wolno, bo kto by inaczej wykładał, znie­ważałby Ducha Świętego, który uczy Kościół tak rozumieć Pismo święte i podanie, jak powinny być rozumiane
                .

/ KATECHIZM RZYMSKO-KATOLICKI/

Innymi słowy, siadła sobie grupa facetów w sukienkach i stwierdziła, że to, co jest w Piśmie Świętym nie jest wystarczające by zapewnić im właściwy "rząd dusz", więc dośpiewali różne historie, które ogłaszają jako "tradycję", w którą ma obowiązek wierzyć każdy katolik.
                I teraz logiczne pytanie - czy jeśli nie wierzę w te wszystkie opowieści KrK mam prawo nazywać się katolikiem?
                Otóż, zgodnie z powyższym, NIE.
                Zatem, albo przyjmuje się bezkrytycznie WSZYSTKO, albo nie jest się katolikiem. To proste jak drut. W KrK nie ma bezpośredniej relacji człowieka z Bogiem, tylko urzędnik KrK jest uprawniony do tłumaczenia prostemu ludowi praw boskich.
                No, ale przecież wygodnie powiedzieć o sobie "jestem katolikiem, ale nie ze wszystkimi pomysłami KrK się zgadzam". To o wiele wygodniejsze niż stanąć w prawdzie i stwierdzić "dupa ze mnie, nie katolik, wypisuję się z tego kółka".
                • joa66 Re: Upadłe matki 08.06.16, 08:49
                  I teraz logiczne pytanie - czy jeśli nie wierzę w te wszystkie opowieści KrK mam prawo nazywać się katolikiem?

Ja nawet opierając się na oficjalnych wykładniach via Watykan (bo pomijam już lokalnych proboszczów itd.) dawno doszłam do wniosku, że katoliczką nie jestem.
                  • kotradykcja Re: Upadłe matki 08.06.16, 09:27
                    Joa, to jest właśnie uczciwość wobec siebie samej przede wszystkim smile
                    Można być osobą wierzącą, można być chrześcijaninem, nie trzeba być katolikiem.
                    Tylko trzeba mieć świadomość tego, w co się wierzy (jeśli się wierzy). Jakiś porządek we własnym sumieniu po prostu.
                    • joa66 Re: Upadłe matki 08.06.16, 12:53
                      Zajrzyj tu wieczorem, wkleję ci fajny krótki wiersz na temat.
                      • joa66 Re: Upadłe matki 08.06.16, 12:55
                        A .. znalazłam teraz nie trzeba czekac do wieczora (Stefan Themerson)

I am a priest...

I am a priest
                        I have my own religion
                        Nothing to do with any of yours.
                        I have one parishioner:
                        Myself.
                        But even he
                        Comes and goes as he likes
                        Not frightfully faithful
    • woman_in_love ale Irlandia nie jest katolicka, no co wy 01.11.14, 17:11
      Ostatnio na Onet frondyści pisali (walcząc z Haloween), że Irlandia jest protestancka!!!
      To może się okazać, że te siostry zakonne i ten kościół to był protestancki hehe.
      Coś jak z niemieckimi obozami, które stały się nazistowskie a w końcu polskie.
      • kolter Re: ale Irlandia nie jest katolicka, no co wy 01.11.14, 17:17
        woman_in_love napisała:

> Ostatnio na Onet frondyści pisali (walcząc z Haloween), że Irlandia jest protestancka!!!
        > To może się okazać, że te siostry zakonne i ten kościół to był protestancki hehe.
        > Coś jak z niemieckimi obozami, które stały się nazistowskie a w końcu polskie.

Terlikowskie pomyliły Irlandię ?
        • woman_in_love nie to chyba wyparcie i 01.11.14, 17:18
          udają, że oni to nie oni, bo nie mogą przełknąć żaby
          • kolter Re: nie to chyba wyparcie i 01.11.14, 17:21
            woman_in_love napisała:

> udają, że oni to nie oni, bo nie mogą przełknąć żaby

Może trauma po osobistych przeżyciach?
    • plater-2 Re: Upadłe matki 01.11.14, 19:08
      christianitas.org/news/radio-erewan-po-irlandzku-czy-o-zakonnicach-wampirzycach/
      • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 19:27
        plater-2 napisała:

> christianitas.org/news/radio-erewan-po-irlandzku-czy-o-zakonnicach-wampirzycach/

No a czego można się było po kimś takim jak ty spodziewać ?

Krk ukradł od 40 do 60 tys dzieci matkom ,zarabiając na tym procederze krocie
    • ichi51e Re: Upadłe matki 01.11.14, 19:23
      Ale czy ja dobrze rozumiem ze ona przez 4 lata
      Mieszkala u tych zakonnic? Czy ktos moze wyjasnic dlaczego nie zabrala sie z dzieckiem inpo prostu z tamtad nie wyniosla?
      • kolter Re: Upadłe matki 01.11.14, 19:30
        ichi51e napisała:

> Ale czy ja dobrze rozumiem ze ona przez 4 lata
        > Mieszkala u tych zakonnic? Czy ktos moze wyjasnic dlaczego nie zabrala sie z dz
        > ieckiem inpo prostu z tamtad nie wyniosla?
        >

Była trędowata dla sekty i były tam bo to był areszt bez wyroku sądowego
      • ichi51e Re: Upadłe matki 01.11.14, 19:32
        Dobra rozumiem juz - trzeba bylo miec poreczyciela zeby wyjsc i sumie to nie byl azyl a zaklad zamkniety. Nie wkleja mi sie ale jak ktos ciekawy to w wiki pod azyle siostr magdalenek
    • jabi3 Re: Upadłe matki 07.06.16, 23:35
      Oglądałem reportaż na TVN 24Bis a wcześniej czytałem książkę. Smutne ale prawdziwe historie. Tak było nie tylko w Irlandii. Podobne sytuacje w Domach Dziecka i Sierocińcach również w Polsce....Ale nikt się tym nie interesuje.
      • szalona-matematyczka Re: Upadłe matki 08.06.16, 00:06
        Jabi, napisz co bylo o domach dziecka w Polsce. KK i domy dziecka w Polsce?
        • joa66 Re: Upadłe matki 08.06.16, 00:12
          www.wprost.pl/kraj/445274/Wychowywal-sie-w-sierocincu-siostry-Bernadetty-Dostawalismy-baty.html

www.24.pl/kora-by-am-molestowana-przez-ksi-dza/
          • joa66 Re: Upadłe matki 08.06.16, 00:33
            p.s. swoją drogą ja też byłam zaskoczona, że za komuny istniały "sierocińce" prowadzone przez zakonnice.
            • minerallna Re: Upadłe matki 08.06.16, 03:40
              "Tajemnica Filomeny"
            • minerallna Re: Upadłe matki 08.06.16, 03:53
              A to co najmniej dziwne.
              Były i chyba nawet są.
              Okna życia chyba nie na darmo powstają przy klasztorach a nie przy urzędach miejskich.

(...) joa66 napisała:
              p.s. swoją drogą ja też byłam zaskoczona, że za komuny istniały "sierocińce" prowadzone przez zakonnice.
              • joa66 Re: Upadłe matki 08.06.16, 08:05
                Dziwne, że byłam zaskoczona? Być może. Ale naprawdę byłam przekonana, że tą sferę zajęło się państwo peerelowskie i nie dopuszczało "obcych" . Kora chyba dopiero na początku lat 90. zaczęła mówić o swoim doświadczeniu i pamiętam, że był to dla mnie kosmos.
        • kotradykcja Re: Upadłe matki 08.06.16, 08:44
          Dodać należy Domy Samotnej Matki prowadzone przez Caritas / diecezje. Masa dzieci do adopcji z nich szła... i chyba nadal idzie. Wrocławski Katolicki Ośrodek Adopcyjny dawał możliwość adopcji niemowlaka z opcją preadopcji kilkudniowego malucha.
    • kotradykcja Re: Upadłe matki 08.06.16, 07:54
      "Siostry Magdalenki"
      Trzęsło mnie jak oglądałam ten film sad
      • maadzik3 Re: Upadłe matki 08.06.16, 09:44
        tak, widziałam parę lat temu, mocne bardzo kino. A to tylko wycinek tego co się działo sad Na tym cmentarzu w Letterfrock gdzie pochowano ekshumowane szczątki dzieci po zamknięciu w tym miejscu prowadzonej przez kk industrial school też byłam. Przy okazji w czasach gdy ją otwarto był to zakład poprawczy dla chłopców. Kierowano głównie dzieci z Dublina (drugi koniec Irlandii) żeby uniknąć ewentualnych odwiedzin opiekunów (autobus tam dojeżdżał raz na tydzień). - zakład dla chłopców 4-14 lat. Za co 4 letnie dziecko można umieścić w domu poprawczym? (pytanie retoryczne, wiem za co tam wsadzano, np. za niewłaściwe pochodzenie co najwyraźniej wymaga "poprawy")
    • sonniva Re: Upadłe matki 08.06.16, 10:05
      KK to zło i nie ma w nim wyjątków.
    • angeika89 Re: Upadłe matki 08.06.16, 23:27
      Stary wątek, ale jak już odkopany to tez się wypowiem.
      Co prawda mam "ślubne" dziecko, ale nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek odebrał mi syna.
      Nie ma takiej siły, żeby mi go odebrano. Czy urodzę przed ślubem, po ślubie, czy z przypadkowym gościem, to co kogo to obchodzi.
      Współczuję matkom i nie rozumiem, jak mogły się godzić na takie zachowania.
      Straszne to wszystko i aż włos się jeży na głowie co sie działo w "Magdalence".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka