Dodaj do ulubionych

Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach

03.11.14, 10:36
Zwracacie uwagę na nieudolną grę aktorską? Na przykład:
- scena prowadzenia samochodu, wiem, że aktualnie takie sceny najczęściej kreci się wioząc samochód z aktorami na lawecie i co w niej widzimy… kierowca zagadany z pasażerem, za długo patrzy w jego stronę, nie obserwując drogi, a jeśli już nawet łaskawie przeniesie wzrok na wprost przed siebie, to też jakoś tak nie widać u niego skupienia na jeździe. Rozmarzone spojrzenie gdzieś idzie w dal na horyzont. Nie patrzy w ogóle w lusterko i nie zmienia biegów, (ok na sile można przyjać, że wszyscy mają automatyczną skrzynię.) I co najgorsze to w takich scenach to głupie kręcenie kierownicą, takie drobne, minimalne, szybkie ruchy, widać, że jest to tak nieporadnie markowane... przecież tak nie wygląda prawdziwa jazda. No zawsze mnie to śmieszy.
- scena gdy aktor ma blizny na twarzy po pobiciu lub wypadku. Charakteryzacja całkiem dobra widać sińce wokół oczu, przy skroni, rozwalony nos itp. Dlaczego i to głównie faceci, mrużą wtedy oczy? Przecież takie zbite oko jest opuchnięte, boli i za cholerę nie da się wtedy zmrużyć. Ogólnie grają jakby byli na kacu i próbowali siebie przywołać do porządku, a nie po ciężkim pobiciu, czy wypadku.
Innym bledem i to głównie w polskich filmach jest nagłośnienie. Chyba jakiś poważny deficyt dobrych dźwiękowców, nie słychać w ogóle dialogów tak było min. w Róży i serialu Krew z krwi.
I czy reżyser oglądając potem sceny do montażu naprawdę nie widzi tych wszystkich nieścisłości? Skoro mi laikowi udaje się je wyłapać. A co was śmieszy i wkurza?
Obserwuj wątek
    • tryggia Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 10:45
      Mnie rozwala motyw z kazdego polskiego filmu, a szczegolnie serialu - w domu, w kazdych domowych okolicznosciach panie biegają w butach, czesto w kozakach.
      Pewnie obuwie domowe wydaje się paniom aktorkom obciachowe, jakiekolwiek by nie bylo.
      • mankencja Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 10:50
        W filmach amerykańskich jest dokładnie tak samo, przy czym czynią to nie tylko kobiety. Za każdym razem jak widzę, że jeden z drugim pcha się w obuwiu na kanapę lub łóżko, mam ochotę krzyknąć "No gdzie w tych buciorach?!" ewentualnie "Bier te giry!", co zresztą czasem czynię.
      • quelquechose Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:59
        I koniecznie ze szklanka czerwonego wina smile
    • 18lipcowa3 Adam i Ewa 03.11.14, 11:02
      Był kiedys taki serial Adam i Ewa, z niezyjącem już Waldemarem Goszczem, by the way- bardzo przystojnym.
      I z całym szacunkiem dla pana Waldemara, ś . p to bylo najgorsza gra aktorska jaką widziałam. To była masakra, jak oglądAłam to czasem to mnie serce bolało jak on kaleczył.
      • 18lipcowa3 Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:03
        No i bliźniaki z MjM też dawały czadu swego czasu w drewnianym aktorstwier.
        • lafiorka2 Re: Adam i Ewa 03.11.14, 12:29
          18lipcowa3 napisała:

> No i bliźniaki z MjM też dawały czadu swego czasu w drewnianym aktorstwier.

ten co w serialu jest...pracuje w barze(?) chyba z lekka się ogarnął z tym graniem?
      • aknaszilak Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:08
        O matko, rzeczywiście.
        Mnie też razi czasem gra aktorska sław, specjalnie bez cudzysłowu.
        np. Bogusław Linda - wszystko mówi z taką manierą pt. co ty wiesz o..., Katherine Heigel - ton wiecznie zdziwionej "pustułki", bez obrazy dla ptaka, Brad Pitt - było niedawno - nie rozumiem zachwytów.
        Z mniej sławnych - Kaja Paschalska, Agnieszka Dygant, brr.
        • fadilla Albo Pachnidło 03.11.14, 11:16
          W Pachnidle aktor bardziej przypomina żałosnego autystyka niż groźnego, seryjnego mordercę. To samo w Joe Black, nawiązując do gry Pitta, czasem trzaśnie minę jak zagubione nieporadne dziecko dziecko, a nie majestatyczna śmierć.
          • zona_mi Re: Albo Pachnidło 03.11.14, 12:45
            > W Pachnidle aktor bardziej przypomina żałosnego autystyka niż groźnego, seryjne
            > go mordercę.

W tym przypadku to chyba lepiej?
          • misterni Bo on nie ma przypominać seryjnego mordercy! 03.11.14, 14:03
            Charakterystyczne dla tej postaci było to, że nie wzbudzała kompletnie żadnego zainteresowania.
          • raszefka Re: Albo Pachnidło 04.11.14, 08:52
            fadilla napisała:

> W Pachnidle aktor bardziej przypomina żałosnego autystyka niż groźnego, seryjne
            > go mordercę.

Bo taki był.
      • martishia7 Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:16
        Ciri z Wiedźmina. Mielcarz w Quo vadis- jak sobie przypominam ten film, to wyobrażam sobie panią Mielcarz na próbnym czytaniu dialogów, a uszami wyobraźni słyszę jak płaskim, beznamiętnym tonem bez żadnej intonacji i znaków przestankowych odczytuje z kartki "Marku jam żona twoja kropka".
        • cauliflowerpl Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:37
          Trojanowska w Klanie.
          • morgen_stern Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:46
            Dziwne jest to tym bardziej, że młoda Trojanowska w "Nikodemie Dyzmie" zagrała bardzo dobrze.
            • martishia7 Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:54
              Ja uważam, że bardzo dobry reżyser nawet z nieheblowanego kawałka drewna coś wyciśnie. Siłą, ale wyciśnie.
            • default Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:55
              Albo w "Strachach".
              • zona_mi Re: Adam i Ewa 03.11.14, 12:46
                Bo ona jest aktorką jednego tonu - do Strachów była idealna, w Klanie już ten sposób gry nie działa.
                Ona w ogóle jest aktorką?
              • leanne_paul_piper Re: Adam i Ewa 03.11.14, 19:33
                No właśnie też byłam w szoku, bo w Strachach jej kreacja mnie zachwyciła, a po latach w Klanie była tak drewniana, ze drewno by się zawstydziło. Ale są takie aktorki jednej roli. Tak samo Sarah Jessica Parker, jako Carrie wiarygodna, w każdej innej roli koszmarnie koszmarna.
          • tryggia Re: Adam i Ewa 03.11.14, 11:58
            Wszyscy w Klanie. Robie czasem zaklady z sama soba po ilu minutach nie wytrzymam i wylacze. Wystarczy czasem jeden dialog. Ostatnio jakis dziadek tam rozmawial chyba ze swoimi nastoletnimi wnukami. Dziadek robil jakies miny i gesty, a te chlopaki mówią "ci ty dziadek tu morsem gadasz albo foka czy pingwinem". Nie skumalam! Dopiero po minucie dotarlo do mnie jak przerazajacy i slaby to byl tekst.
          • lafiorka2 Re: Adam i Ewa 03.11.14, 12:32
            cauliflowerpl napisała:

> Trojanowska w Klanie.
            >

jaaaabig_grin big_grin big_grin
            "łyna jest najlepszo" big_grin

Feli i Moni big_grin big_grin big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Adam i Ewa 03.11.14, 12:24
          > Ciri z Wiedźmina.

no, to dziecko było. dzieciom jednak mozna dużo wybaczyc.
          ale z Mielcarz masz pełną rację. w ogole mogli tam postawic drąg, przykleić jej zdjęcie i starczyłoby.
          • kawka74 Re: Adam i Ewa 03.11.14, 19:07
            W końcu Winicjuszowi podobno wystarczył spróchniały pień oliwny przybrany w niewieście peplum ;p
          • raszefka Re: Adam i Ewa 04.11.14, 08:55
            Nie, i tak nic nie pokona Izabelli S. w roli Heleny Krucewiczówny. Normalnie zgrzytałam, ilekroć oglądałam (a w kinie byłam na tym 11 razy big_grin )
    • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:18
      Wszyscy umierający, ciężko chorzy itp, najczęściej wyglądają na dobrze odżywionych, z makijażem dobrze zrobionym, świeżą cerą, nie rzężą, mówią ładnymi pełnymi zdaniami i dość wyraźnie.
      Panie rodzące zamiast stopniowo i powoli rozkręcających się skurczów mają naraz np. przy świątecznym stole, na przystanku itp. jeden silny konkretny skurcz i już jadą na porodówkę.
      Ludzie w gettach, obozach zagłady itp. są dość dobrze odżywieni, szczytem był pucułowaty chłopczyk grający małego żydowskiego chłopca w obozie w filmie "Chłopiec w pasiastej piżamie", przecież spokojnie można wśród dzieci znaleźć szczuplejszego aktora.
      W żadnych nawet super nowych apartamentowcach nie ma domofonu, znajomi wchodzą jak do siebie, oczywiście nie anonsując swojego przybycia nawet telefonem, słychać łomot do drzwi i już.
      Zero telefonu, zero domofonu, każdy wchodzi jak do obory na wsi. A ileż by trwała scena jak ktoś odbiera domofon?
      Nikt w domu nie ma zwierząt - psów, a zwłaszcza kotów.
      Dzieci zawsze są grzeczne i jak przychodzą dorośli goście spokojnie śpią, a jak są starsze spokojnie odchodzą się bawić na jedno rzucone przez rodzica zdanie - "Idź się bawić", nie ma buntów dwulatka, jest spokojne wykonywanie poleceń.
      Nikt nigdy nie ma problemów z parkowaniem nawet jak akcja dzieje się w Warszawie, ktoś gdzieś tam jest umówiony to po prostu podjeżdża i parkuje.
      Samochody wyglądają zawsze jak prosto z myjni.
      • lafiorka2 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:40
        gazeta_mi_placi napisała:

> Nikt w domu nie ma zwierząt - psów, a zwłaszcza kotów.

w klanie ktos ma i psa chyba tez.
        >
        >
        >
    • swiecaca Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:19
      niestety zwracamy, co powoduje że wszystkie polskie seriale i większość filmów jest dla mnie nieoglądalna. udźwiękowienie - tragedia! często nie rozumiem co aktorzy mówią bo zagłusza ich szum z tła (poza tym mają kiepską dykcję).
      choc ostatnio - jaskółka nadziei - obejrzałam polski serial "zbrodnia" i tam dźwięk był dobry.
      • agni71 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:22
        W zbrodni dźwięk był dobry, ale wczoraj, oglądając "Watahę" ze 3 razy cofaliśmy, bo nie dosłyszelismy co mówią. W filmie "Dom zły" chyba z 1/3 dialogów nie rozumiałam.
        • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:23
          Ja oglądam filmy w słuchawkach, trochę lepiej się słyszy.
        • fadilla Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:36
          Ha, w "Zbrodni" policjant, miał, albo wynajmował mieszkanie w Sea Tower. big_grin
          • mdro Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:52
            No ale on miał też wypasioną willę w Międzyzdrojach bodajże, więc widocznie milioner. Nb. dobrze zrobiony dźwięk to jedyne, co dobrego można o "Zbrodni" powiedzieć big_grin.
        • incubus_0 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:03
          to mnie pocieszyłaś, bo ja mam z Watahą tak samo i już myślałam, ze głucha jestem. Tam połowy dialogów nie słychać.
          • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:42
            Najgorzej ze wszystkich filmów miałam z "Idą" niestety w kinie więc opcja "słuchawki" nie wchodziła w grę, bez kitu nie rozumiałam z jednej trzeciej dialogów, ktoś też tak miał z tym filmem?
    • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:22
      Nie lubię horrorów, bo na widok jakiejś dziwnej zjawy czy innego potwora który mówi "Łuuuuuuu" licząc na to że się przestraszą dziwię się, że bohaterowie uciekają zamiast poczekać co będzie dalej, przecież widać, że jakaś przebieranka.
      W filmach sensacyjnych zamiast szybko zabić kogo trzeba bohaterowie niepotrzebnie podejmują przed strzałem dyskusję.
      Jak strzał niecelny to bohater z przebitym kulą bebechem ma jeszcze siłę uciekać jak maratończyk.
      • konsta-is-me Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:38
        W horrorach nigdy nie atakuja napastnika, nawet jak maja okazje, a jak juz oglusza ciosem w leb, zamiast zabic, uciekaja.
        Strzelaja z broni palnej nawet do kosmitow.
        • memphis90 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 21:54
          > Strzelaja z broni palnej nawet do kosmitow.
          A co jest dziwnego w strzelaniu z broni palnej do kosmitów? Jakaś zasada jest, że na kosmitów działa tylko broń kosmiczna? Na tej samej zasadzie broń kosmitów nie powinna czynić ludziom żadnej szkody.
      • fadilla Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:44
        Też nie lubię horrorów i tanich sensacyjnych z niedorzecznymi pościgami, strzelankami i bójkami po których bohaterzy powinni do końca życia być sparaliżowani.
    • tryggia Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:34
      Najbardziej drewnianym aktorem jest Hubert Zduniak.
    • tryggia Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:46
      Wszystkie dzieci w filmach siedzą, nie odzywaja sie, nie ruszają się. Fejk, fejk, fejk.
      • konsta-is-me Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:57
        Pamietam ze w "Dynastii" obsesyjnie wysylali dzieci do kuchni("idz do kuchni,Helen da ci ciasteczkaci mleko).
        Przy kazdej rozmowie/klotni doroslych, w rezultacie dzieci spedzaly tam wiekszosc zycia serialowego.
        Znowu w horrorach , po tym.jak wkroczy pan z pila mechanivzna i pocwiartowal polowe rodziny, rodzice usiluja wmowic dzieciom ze to taka zabawa i ukryc je przez zabawe w chowanego.
      • mdro Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:55
        O, w "Ranczu" ta córeczka Lucy i Kusego w ogóle nie chodzi, cały czas albo siedzi/leży, albo ją noszą. I mówi też bardzo mało. A to przecież już paroletnia dziewczynka jest i żadnego wątku nt. jej niepełnosprawności nie zauważyłam wink.
        • dziennik-niecodziennik Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 14:15
          e tam
          był odcinek gdzie Dorotką zajmowała sie Monika - i nie dosć że dziecko normalnie z Moniką poszło na spacer, to jeszcze zamęczyło ją gadaniną.
          urealnili dziecko trochę smile
        • asia_i_p Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 08:07
          To samo było w moich ukochanych "Gotowych na wszystko" - córeczka Lynette albo grzecznie siedziała w wózeczku, albo przytulona do kogoś, przeważnie przysypiając.
    • kawka74 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 11:51
      Nieudolna gra aktorska to jedno, druga sprawa, która mnie chyba jeszcze bardziej drażni, to scenariusz. Nie wiem, co za osobnicy nad tym pracują, ale mają na pewno duży problem albo z nadmiarem wyobraźni, albo jej niedoborem. Bohaterowie, szczególnie w filmach sensacyjnych, popełniają tak głupie błędy, że oglądać się nie da. Na wyspie grasuje szaleniec z siekierą, a grupa kobiet nie może uciec na stały ląd - co robią? Każda błąka się oddzielnie po lesie, rzecz jasna po ciemku. Straszny jest ten brak logiki.
    • kkalipso Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:05
      Dla mnie w polskich filmach sporo scen trwa zdecydowanie za długo. Zanim pani przejdzie przez ulicę, zanim zaparzy herbatę, zanim się obudzi i tak dalej, i tak dalej....

• dziennik-niecodziennik Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:29
      1. o taaaak, te machanie kierownicą podczas jazdy na prostej drodze mnie śmieszy maksymalnie.
      2. straszliwie mnie wkurza łazenie po domu w wyjsciowych butach oraz po dowolnych łózkowych okolicznosciach pełny i nienaruszony makijaz. ja rozumiem ze to wymóg kamery, ale niech chociaz zrobią lasce makeup-no-makeup, a nie nierozmazane ust korale i oko w fiolecie czy zieleni...
      3. nienawidze sposobu w jaki prowadzone sa rozmowy telefoniczne. albo odbierze i nic nie mowi, a rozmowe zaczyna osoba dzwoniąca (co jest skrajnie nienaturalne), albo rozmawiają powtarzajac każdą kwestię która "usłyszeli w słuchawce", albo odpowiadają z przerwą sekundy, kiedy to rozmówca ni cholery nie zdążyłby wypowiedziec calej swojej kwestii...
      4. nagłośnienia i udzwiękowienia to katastrofa. bo nie wierzę że połowa polskich aktorów sepleni, szeleści albo ogolnie mamrocze.
      • lafiorka2 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:32
        ostatnio najbardziej to mnie wk.... grający liliput Tom Criuse w filmie na podstawie książki Lee Childa w której główny bohater ma przeszło 2 m wzrostu.

A zagrał go taki kurdupel...No ni uja mi nie pasuje i tak uwielbiam Jacka Reachera, że ten Tom Criuse gra mi jeszcze bardziej na nerwach niz do tej pory.
    • gretchen184 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:31
      -słabi, drewniani aktorzy
      -mieszkania wyglancowane , nowocześnie i zamożnie urządzone, nawet u tych bezrobotnych bohaterów
      -babki po domu chodzą w butach-przoduje to natalia z rodzinki,która lata z odkurzaczem w szpilkach , przy kuchni stoi odpicowana, na rękach pobrzękują jej liczne bransoletki a na szyi powiewa luźno szaliczek. no ludzie,przecież to niewygodne jak cholera,nie znam nikogo,kto tak po domu chodzi i w garach miesza
      -nikt,w żadnym serialu czy filmie nie słucha muzyki, nie ogląda tv, w tle nic nie leci (poza rodzinką.pl). jeśli włączają tv to wyłącznie po to,żeby natrafić akurat na wiadomość istotną dla filmu
      -bardzo często męscy bohaterowie w polskich serialach sensacyjnych, o służbach specjalnych (ale nie tylko) itp. noszą dziwaczne imiona typu alex, max + zagramanicznie brzmiące nazwiska w stylu keller
      -zwykły policjant jeździ wypaśnym autem i mieszka często samotnie w luksusowym domu lub apartamencie

-
    • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 12:45
      Lodowa Zagłada 2012 - pomyliłam z innym bardzo polecanym filmem o podobnym motywie i z podobnego roku.
      Uczciwie więc obejrzałam cały film bo wszyscy bardzo go zachwalali więc chciałam doczekać do momentu gdy zacznie coś się dziać.
      Wszyscy aktorzy powinni dostać tam anty Oskara.
    • mary_lu Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 13:03
      Picie z pustych filiżanek i dźwiganie pustych walizek!!! Obsesję mam, psuje mi to każdy film, a zdarza się nawet w bardzo wysokobudżetowych produkcjach!
      • konsta-is-me Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 13:12
        Jak mnie tez wkurza to picie z pustych filizanek.
        Akbo w "Na wspolnej " dom dozorcy(lata nie igladalam, moze cos sie pozmienialo")
        Dozorca zawsze ma zly gusti uwielbia meble w stylu poznego Gierka.Prawniczka zawsze ma swietny gust z najnowszego katalogu.
      • nanuk24 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 00:06
        I noszenie pustych torebek
    • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 13:06
      Właśnie upiekłam ciasto - jak tylko pojawi się niespodziewany gość.
    • aagnes Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 13:53
      Przede wszystkim wnętrza - naprawde mogliby sie postarać, tym bardziej, że wszystko kręca w tych samych pomieszczeniach - niechby chociaż jakies niepozmywane naczynia, jakiś przybrudzony garnek, jakieś rozrzucone łachy - nie, wszystko wygląda jak salon meblowy.
      taka uwaga ogólna - pojawienie sie dziecka nic szczególnie w życiu rodziców nie zmienia, funkcjonują normalnie, niby rozumiem zamysł ukrócenia stereotypu umęczonej matki polki uwiązanej latami w domu, jednakowożw serialach po tygodniu od porodu matka lata pieknie ubrana, wymalowana po mieście, do pracy (tutaj pobija wszystko "Przepis na życie") .
      • mozambique Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 14:03
        po porodzie to jeszcze ujdzie

mnie rozczulają rmieskznaie gdzie zyje i mieszka jakis 2-latek na przykład i w calej chalupie nie ma wogoiel zadnego sladu dziecka , a jesli jest to "bawi sie w swoim pokoju" hłe hłe

mam takiego na stanie wlasnie i po wczorajszym wieczorze przyrzeklam sobei ze na absolutnie wszystkei szafki zakładam zamki szyfrowe , dzrwi do lazienki na zelazną sztabę a jego wszytskeo zabawki do kosza i wywieszam na sznurku za balkon

bo to co potrafi urządzic taki zdrowy i sprawny maluch to jest jakis horror
        mój ma fazę na garnki iinn naczynia kuchenne
        • dziennik-niecodziennik Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 14:13
          i pod tym względem akurat podoba mi się "Rodzinka.pl" - tam przynajmniej widac ze chlopaki żyją i mieszkają.
      • raszefka Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 09:03
        Wnętrza w "Ranczu", poza dworkiem Lucy, to majstersztyk!!! U wójta/senatora w kuchni nawet okleina szafek kuchennych jest odpowiednio ściochrana przy uchwytach.
    • hamerykanka Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 16:16
      I oczywiscie mnostwo akcji dzieje sie w opuszczonych fabrykach, gdzie wszystko dziala. I potem bohaterka drobi na szpileczkach po metalowym pomoscie, uciekajac przed morderca, potyka sie, pada i zaczyna sie czolgac tylem sad((
      Stzelanie do siebie z paru metrow i nie trafianie.
      Pan bohater dostaje kopniaka w brzuch, pada po czym natychmiast zbiera sie z powrotem do walki. Taaaa....
      To krecenie kierownica tez "lubie"- w starszych Panach Samochodzikach" nawet cwierc obrotu co minute-zawsze wtedy mysle jakie on mial luzy na kierownicysmile
      • gazeta_mi_placi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 16:29
        Poza tym bohaterka przez całą intensywną pogoń ma idealny makijaż łącznie ze szminką a żaden włosek nawet jej nie drgnie, odzież również czyściutka.
        Panowie uciekający nieraz w białych koszulach po całej intensywnej pogoni koszulę mają dalej idealnie czystą.
        • fadilla Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 17:27
          To ja jeszcze się poznęcam nad aktorkami.
          W filmach historycznych mają wyregulowane brwi i często zrobione paznokcie, wycięte skórki, elegancko wypiłowane, a przecież kiedyś nikt sobie tym głowy nie zawracał. Jeśli aktorka gra scene w ktorej musi w jakis tam sposób sie pobrudzić, to zawsze jest ucharakteryzowana tak, żeby przypadkiem nie wydała sie brzydka np. smuga smaru samochodowego na twarzy dodaje uroku, pot - seksapilu. One nawet w wypadkach umierają romantycznie, godnie i z pięknym wyglądem big_grin. Jakaś tam strużka krwi spływa z boku twarzy (tak uroczo wink jeśli leżą to nigdy pokracznie tylko subtelnie na boczku, na wznak...
          • annakate Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 17:35
            Wkurza mnie brak dbałosci o proste do sprawdzenia sprawy. Prasowanie przeciągnęło mi sie ostatnio na "Prawo Agaty" i aż się zacukałam widząc za stołem sędziowskim trzech panów w togach i łańcuchach. Dla niewtajemniczonych - w łańcuchu siedzi zawsze tylko jedna osoba, przewodniczący składu, obojętnie, czy to skład ławniczy, czy zawodowy i obojętnie która instancja.
          • dziennik-niecodziennik Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 18:01
            Brwi brwiami, ale one sa ogolnie wydepilowane - nogi, pachy...
          • kawka74 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 19:05
            A propos malowniczości brudu i potu - nie wiem, czy to kwestia obróbki, czy czegokolwiek innego, ale główni bohaterowie 'Miasta 44' na plakacie wyglądali na wszystko, tylko nie na brudnych powstańców.
            • fadilla Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 19:24
              O, fakt, słuszna uwaga, oni są tak romantycznie, seksownie przybrudzeni i stróżka krwi... no gdzie ma plynąc jak nie z boku, po skroni wink. Co się dziwić jak potem dzieciakom sie wydaje, że wojna i powstanie to była fajna przygoda. Wyobraźni już nie starcza, że skoro brud to i smród.
              • bi_scotti Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 19:44
                Sexy policjantki (Law & Order, CSI, Criminal Minds i inne takie) goniace przestepcow na obcasach, w jedwabnych bluzkach i z wlosami udajacymi artystyczny nielad - wrrrr!
                Wiekszosc scen z komputerami i przypisanywanymi im mozliwosciami programow graficznych albo jakichs tam pozwalajacych niby na np. podstawie klaczka ze starej rekawiczki pokazac kto ja wyprodukowal 17 lat temu w Peru i jaki to ma zwiazek z gwalcicielem ze Seattle, ktory lubi oatmeal na sniadanie w piatek - totalnie crazy wink
              • sumire Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 07:01
                Ano, tylko że zobacz, co się dzieje, gdy wypuszcza się film, w którym okropieństwa pokazane są bardzo prawdziwie - "nie pójdę w życiu, po co takie filmy kręcą, kto by chciał to oglądać" etc etc. I kółko się zamyka smile
                • ewa_mama_jasia Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 08:42
                  W sumie też prawda. Ja osobiście nie lubię pokazanego dokładnie okrucieństwa.
          • yuka12 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 23:23
            Wlasnie ostatnio ogladajac w brytyjskiej telewizji jakis stary western zasmiewalismy sie z mezem, jaki ten saloon jest czysciutki i wypucowany, kowboje odstawieni i z rownymi bialymi zebami, a glowna bohaterka perfekcyjnie ubrana z idealnym makijazem. I ani sladu brudu, blota itp!
            A w polskich produkcjach wkurza mnie brak normalnego zycia. Bohaterowie rzadko kichaja, smarcza, zalatwiaja potrzeby w wc, myja podlogi, pupy dzieciom itp. W domach nie ma balagannu i sosu naczyn do zmywania czy brudnych ubran do prania. Lozka maja idealnie prosta posciel, a bohaterzy idealnie ulozone wlosy po spaniu cala noc smile. Lipa.
            Horrory i fimy kryminalne/sensacyjne- cos sie dzieje i aktorzy ida poszukiwac co. A przeciez w normalnym zyciu zazwyczaj sie szuka pomocy i zwiewa. Zreszta daje sie noge, jak tylko cokolwiek zaczyna nas niepokoic, a nie jak ktos jest metr od nas z siekiera w reku smile. No i kto od razu upada?
            • dziennik-niecodziennik Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 00:08
              > No i kto od razu upada?

o taaaak, to jest boskie big_grin
    • nanuk24 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 19:53
      W filmach/serialach komisariaty policyjne urzadzone nowoczesnie, dizajnerskie meble i inne sprzety.
      Makijaz na noc
      • memphis90 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 21:57
        - seks w majtkach, biustonoszu i halce. Chłop po seksie zrywa się z łóżka - i też ma majtki na tyłku.
        • yuka12 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 23:27
          Dodaj, ze para (nawet malzenska) wstaje po seksie i zakrywa sie przescieradlem ... .
    • agaja5b Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 20:08
      Najbardziej nie mogę gdy aktorzy sa beznadziejni, sztuczni, egzaltowani lub drewniani, zwracam uwagę też na cały scenariusz i dialogi, bo niestety często sa z d... wzięte, drętwe i bez polotu. A ostatnio w jednej reklamie, chyba Biedronki (od kilku dni leci) tak masakrycznie wyją arie operowe, zwłaszcza "Libiamo" że nie mogę, chyba tylko głuchy tego nie słyszy. Wogole arie w reklamach zwykle są okropnie wykonane, ale to przerasta dla mnie wszystko co do tej pory słyszałam.
    • memphis90 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 21:56
      - dzieci pojawiają się wyłącznie wtedy, kiedy są potrzebne w jakiejś scenie. W serialach- średnio raz na dziesięć odcinków. Co się z nimi dzieje w pozostałych dziewięciu- nie wiadomo.
      • 3-mamuska Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 22:14
        Grażynka w klanie okropna.
        Matka bliźniaków z m jak milosc, czy sie uśmiecha czy jest smutna ta sama mina.
        Była sędzina z m jak milosc , strasznie nue lubie jej gry aktorskiej.

Dzieci w serialach nie istnieją. Zwłaszcza Basia siostra bliźniaków.
        Trojanowska z klanu beznadzieja.
        Nienawidze jak dorośli ludzie robią z siebie idiotów.

Oczywiście ścieżka dzwiękowa w polskich filmach , juz straciłam nadzieje ze to sie kiedyś poprawi.

Jedzenie sztućcami sera i wędlin przy śniadaniu zamiast normalnej kanapki.
        • ewa_mama_jasia Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 08:40
          To matka bliźniaków z m jak miłość wróciła do serialu? Przecież miała odejść na zawsze - stąd wyjazd do Norwegii.
          • wiotka_trzpiotka Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 12:42
            wróciła. tylko perukę zdjęła i ma swoje włosy...
    • kj-78 Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 03.11.14, 22:28
      To ja jeszcze z mojej branzy: jak aktorzy "graja" na instrumecie, glownie pianinie.Gra taki cos fantastycznego i trudnego, rak nie pokazuja, tylko glowe znad instrumentu, ktora to glowa w ogole sie nie rusza i jeszcze bawi towarzystwo konwersacja big_grin Smiech mnie zawsze ogarnia, sprobuj cos pisac w ogole nie patrzac na kartke, jednoczesnie opowiadaj cos z ozywieniem. Taa...

Albo "gra" ktos cos szybkiego, zoom out, a tu widzimy, jakies niemrawe ruchy zupelnie przypadkowe. no politowanie wzbudza to u mnie...
    • default Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 09:02
      W filmach katastroficznych wybitny naukowiec światowej klasy, profesor doktor habilitowany, z ogromnym wieloletnim doświadczeniem i dorobkiem kilkudziesięciu prac naukowych, jest na ogół góra 30-letnią seksbombą smile
      Psy i koty należące do bohaterów filmowych są generalnie pozostawione same sobie, o ile jeszcze czasem ktoś im sypnie suchego do miski, o tyle wychodzenie z nimi na spacer w ogóle nie występuje.
    • mozambique Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 10:21
      dla mnie rekordem byla scena cchyba z "Kryminalnych zagadek Las Vegas" gdy na miejsce potwornie krwarwej zbrodni przyjezdza glowna bohaterka ( chyab od badanai sladów czy czegostam) przepiekna blondi w idealnie ugladzonej fryzurze , cala slicznie ubranai w cudny snieznobialy garnitur od Armaniego + biale szpilki
      w tym to stroju wyciaga z auta walizezczke z narzędziami , zaklada gumowe rękawiczki i przyklęka w tej krwi , flakach i rozdyźdanym na ścianie mózgu i zabiera sie do czynności technicznych

cudne

inne to gdy bohater czy bohaterka zostaje solidnie pobita po twarzy ( lub miala wypadek samochodowy) a efektem jest ZAWSZE tylko zaschnieta kropla krwi w kąciku ust + najwyzej lekko czerowonawa plamka na policzku koło ucha

jak ostatnio spotkałam sie aktywnie jednorazowo z drzwiami to przez tydzien wyglądałąm jak zombie - sine kręgi pod oczami ( po paru dniach zółte) , usta jak po użądleniu pszczoły , nos jak u Dustina Hoffmana i solidna sliwa na czole
      • zona_mi Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 11:24
        Był taki odcinek CSI Miami, gdzie bohaterka, taka właśnie śnieżnobiała, poruszała się z walizeczką i to w miejscu pożaru. Tez trudno było mi uwierzyć, ale potem się okazało, że to jej duch - to nie ten sam odcinek aby?
    • maslova Re: Słaba gra aktorska i inne błędy w filmach 04.11.14, 10:54
      Śniadania przed pójściem do szkoły/pracy - rodzinka sobie spokojnie rozmawia i je z zastawionego stołu (nie gotowe kanapki, tylko nabiera wszystko z talerzyków) - jak dla mnie to mało realistyczne, chyba w niewielu domach je się wspólne śniadania w dni robocze.

Kiedy któryś z rodziców LEKKO podniesie głos dziecko staje się przerażone, prosi, żeby nie krzyczeć, a rodzic rzuca się z przeprosinami. Strasznie mnie to wkurza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka