Dodaj do ulubionych

mam, Mam, MAAAAM

16.11.14, 17:54
mam wreszcie czytnik ebooków i musiałam się pochwalić smile No musiałam smile Na razie się go jeszcze uczę, przy okazji uczę się konwersji plików na Mobi bo pdf niby czyta ale co to za czytanie, jak się format rozjeżdża przy powiększeniu czcionki. Bez powiększenia nie da się czytać smile Od dziś poluję na format mobi. Ale kilka książek już zciągniętych na urządzonko i czytam smile.
Przy okazji chcę ogłosić wszem i wobec że mam najwspanialszą starszą siostrę bo to ona mi to cudo podarowała na "osiemnaste" urodziny. I wybaczam jej konszachty konspiracyjne z moim mężem w celu odebrania paczki za moimi plecami.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:08
      Wiem, co czujesz - korzystam z czytnika od ok. roku i nacieszyć się nie mogę, szczególnie w podróży smile
    • aniani7 Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:10
      Gratulacje, czytnik to wspaniały wynalazek. Po co masz polować na mobi, ściągnij bezpłatnie Calibre i przekonwertujesz większość formatów na mobi, tylko jak ściągniesz program musisz ustawienia zmienić na takie, dostosowane do kindle. Wszystkie informacje jak to zrobić są w internecie.
    • landora Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:19
      Mam Kindle i uwielbiam go bezkrytycznie. Najlepsza rzecz na świecie!

A przekonwertować na mobi można w Calibre, ale nawet online da radę.

konwerter

I cały Amazon stoi przed Tobą otworem!
    • araceli Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:31
      Gratulacje smile

Przy okazji - zna któraś może jakiś edytor mobi? Nie chodzi mi o konwerter w stylu Calibre ale program w którym można otworzyć, edytować plik mobi, formatować, pisać (coś jak Word)?
    • drinkit Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:48
      świetna rzecz, bardzo wygodna, stosuję zamiennie z książkami, nie tylko na wyjazdy, po domu tez z tym się przewalam. Jeszcze jakby z cen trochę księgarnie zjechały, bo jednak wersje mobilne książek w PL sa dość drogie, ale jesteśmy na dobrej drodze
    • rosapulchra-0 Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:50
      Wszystkiego najlepszego! I korzystaj z przyjemnością smile
    • kaka-llina Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 18:56
      Gratulacjesmile to moja ukochana zabawkasmile. Nie wiem, którego masz kindla ale jesli paperwhite to nie musisz nic convertowac, wystarczy, że wysleś ksiazke w pdf na adres mailowy swojego kindla z tematem convert i samo sie przerobismile
    • ichi51e Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 19:14
      Witamy w xxi wieku big_grin
      • verdana Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 19:23
        Gratulacje i wielu lat szczęśliwego wspólnego życia!
    • helufpi Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 19:34
      To życzę twojemu czytnikowi dłuższego żywota niż miał mój, który po zaledwie 3 latach (intensywnego wprawdzie) użytkowania zaczął się wieszać.
      • verdana Re: mam, Mam, MAAAAM 16.11.14, 19:42
        Obawiam sie, ze dla współczesnego sprzętu to nie jest "zaledwie". To jest "aż"...
    • paskudek1 no dobra odpowiem zbiorczo :) 16.11.14, 21:21
      dzięki za rady i życzenia ale... nie wiem skąd założenie, że mam Kindla? Chyba tylko stąd że to cholernie popularny czytnik smile Ale nie - mam Lark Freebook 6.1 bo taki mi sprezentowała siostra. A jak wiadomo "darowanemu koniowi...' idt. Siostra szukała czegoś w sensownej cenie, nie zna się za bardzo, szukała tam gdzie zna najlepiej czyli w EMPIKu smile Urządzonko ma wgrane kilkaset (jak nie więcej) utworków z wolnych lektur, w formacie epub. Do niego była promocja - ksiażka Game z wydawnictwa czarna owca. No to skorzystałam z samej ciekawości. Ściągnęlam epuba i mobi jednocześnie i pierwsze co zauważylam to to że mobi ma mniejszą pojemnosć. Jak wiadomo miejsce na dysku rzecz ważna smile Najpierw wgrałam sobie swoje pdf bo ja leniwiec jestem, niestety, jak pisalam wcześniej - czyta ale co o za czytanie. No to poszperałam, ściągnęlam Calibre i przerobiłam na razie 3 pliki na mobi. I super jest. I będę czytać ile wlezie.
      Aha - Amazona nie tykam bo ja jestem polskojęzyczne zwierzę, co zawsze nieodmiennie podkreślam smile
      Ależ jestem zadowolona smile
      • aniani7 Re: no dobra odpowiem zbiorczo :) 16.11.14, 22:41
        Podejrzenie wyniknęło z faktu, że napisałaś o mobi, które jest formatem kindle. Jeżeli Twój czytnik "widzi" epub, to polecam Ci raczej ten format. Podobno książki są lepiej przygotowywane przez edytorów w epubie. Ja problem miejsca rozwiązałam przechowywaniem książek na pendrive, poza tym zauważyłam, że kiedy wgram zbyt dużo ciekawych dla mnie książek, chciałabym przeczytać je wszystkie jednocześnie i to bardzo rozprasza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka