Dodaj do ulubionych

Kulki gejszy na obniżanie macicy

18.11.14, 15:44
Niestety mam ten problem - potwierdził to dziś ginekolog, mówiąc, że jedynym lekarstwem są ćwiczenia mięśni kegla za pomocą kulek gejszy. ( w skali 3 stopniowej mam stan pomiędzy 1 a 2)
Ja czytałam już w necie o tym gdyż sama się wstępnie zdiagnozowałam po objawach klasycznych przy tej dolegliwości - wysiłkowe nietrzymanie moczu, uczucie parcia jakby tampon nieistniejący chciał mi wypaść, no i to co widziałam w lusterku - porażka sad
Przyczynę określono mi jako wiotkie tkanki ( nie miałam ciężkiego porodu, ani dużego dziecka, mam 38lat i normalnie miesiączkuję). Ale nie wiem czy na pewno mam dobry poziom estrogenów bo tego nie badałam, ani takie badanie nie zostało zlecone. Dodatkowo w szczegółowych opisach tego problemu w necie jest o stożkach dopochwowych jako lepszym remedium.. Poradźcie zatem jeśli znacie problem z autopsji - lepsze kulki czy stożek ( a zatem mam iść do gina, który mi powie jaki rozmiar mam używać i szczegółowiej się mną zajmie) ?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 15:49
      Słabo mi, a jak to wygląda?
      • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 15:50
        A nie lepszy i przyjemniejszy do tego bezpłatny naturalny stożek?
        • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 15:59
          naturalny stożek jest za duży- sam się trzyma, a ma być mały i ciężki - podtrzymywany napiętymi mięśniami i to w pozycji stojącej
      • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:05
        ja zrozumiałam co mi jest gdy obejrzałam odcinek " wstydliwe choroby" TLC gdzie dziewczyna ma 3 stopień kwalifikujący się tylko do operacji a siusia bezwiednie nawet na widok wodospadu, także obejrzyj jeśli chcesz wiedzieć jak to wygląda
        • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:08
          O matko, to straszne, to od porodu się tak robi?
          • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:12
            www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/wypadanie-macicy-przyczyny-objawy-leczenie_38768.html
            • anika772 Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:16
              Kupiłam kiedyś w sklepie erotycznym te kulki gejszy, w kolorze limonki.
              Fajna zabawka, ale nie wiem, czy faktycznie działa na macicę. Na doznania, na pewno.
        • aanna6 globulki 19.11.14, 15:51
          ja mam zalecone , kupisz bez recepty . i kulki tez mam zalecone mnie wypadła szyjka po porodzie podczas mycia na kuckach .
          • gazeta_mi_placi Re: globulki 19.11.14, 15:56
            I jak to się objawiło? Bólem? Tę szyjkę miałaś na zewnątrz?
            • aanna6 Re: globulki 19.11.14, 16:51
              nic nie bolało w czasie ; podmywania się ; cos sinego zobaczyłam i wyczułam na zewnątrz , lekarz mi to po prostu wepchnął { miało to miejsce jeszcze w czasie pobytu w szpitalu ]
              • gazeta_mi_placi Re: globulki 19.11.14, 16:54
                Słabo mi sad Chyba powoli przestanę się dziwić, że Panie poprzestają obecnie głównie na urodzeniu jedynaka sad
    • mayaalex Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:18
      ok, u mnie bylo troche inaczej - mialam lekkie obnizenie po porodzie sn (miedzy 1 a 2 stopniem) plus w Belgii kazda kobieta po porodzie ma zapisywane (w 85% refundowane przez ubezpieczyciela) okolo 10 seansow rehabilitacji miesni macicy i brzucha. Jeden rodzaj rehabilitacji to cwiczenia, na pewno znajdziesz w necie przyklady (ale nie chodzi o miesnie kegla!), drugi to stymulacja przy uzyciu sondy (biofeedback). W polaczeniu sa naprawde skuteczne. ja w tej chwili jestem niecale 6 miesiecy po drugim porodzie sn, po obnizeniu nie ma sladu. Kulki gejszy moja fizjoterapeutka poleca raczej na "ciasnosc", nie wiem czy u Ciebie beda rowniez skuteczne ale na pewno nie zaszkodza. Nie wiem skad jestes ale naprawde polecalabym najpierw wizyte u dobrego specjalisty od rehabilitacji miesni macicy - jakies nazwiska na pewno znajdziesz na forum ciaza i porod bo dziewczyny czesto o tym pisaly. Ten biofeedback jest genialny, nie jest to moze superprzyjemne ale i nie bolesne.
      • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:24
        no właśnie ja nie mam problemu z ciasnością, nie o to chodzi, a specjalisty od rehabilitacji mięśni macicy to u mnie nie uświadczysz tak jak i dobrych ginekologów, ale dziękuję Ci za uwagi, poszukam na temat ćwiczeń mięśni dna macicy
        • mayaalex Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:37
          no wlasnie, ze specjalista zawsze po prostu latwiej zaczac, to nie sa trudne cwiczenia tylko latwiej sie wdrozyc, jak ktos pokaze. Mysle, ze jak poczytasz i sama pocwiczysz to za jakis czas zobaczysz czy sa efekty (powinny bycsmile, gdyby nie bylo to wtedy warto nawet gdzies dalej kogos poszukac.
          dla mnie to bylo strasznie obciazajace psychicznie, caly czas czulam wlasnie ten "tampon". teraz naprawde wszystko sie cofnelo (a mam 39 lat i dwa porody sn z malym odstepem czasowym pomiedzy nimi za soba). Powodzenia!
    • mayaalex Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:22
      aha, i bardzo uwazaj ze sportem i aktywnoscia fizyczna - zadnego biegania, brzuszkow, etc. plywanie jest ok, do tego jak wyguglasz hypopressive exercise (nie wiem jaki bylby polski odpowiednik, szukalam gimnastyki hipopresyjnej ale nic mi nie wyszlo) to zobaczysz jakie nalezy wykonywac cwiczenia. Trzeba tez uwazac np przy dlugotrwalym kaszlu - ale tu wlasnie dobry fizjoterapeuta/kinezyterapeuta doradzi Ci najlepiej.
      • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:28
        no właśnie kaszel miałam dwutygodniowy, który pogorszył sprawę, na bieganie się zamierzałam od wiosny ale skoro tak to odpuszczę a angielski znam więc o tych ćwiczeniach poczytam sobie w oryginale
        • eve-lynn Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:36
          Zamiast biegania - nordic walking. I generalnie np. Zumba jest ok - pod warunkiem ze modyfikujesz niektóre ćwiczenia tak, zeby jedna noga zawsze dotykała podłoża.
    • eve-lynn Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:23
      Kulki są zbyt zaawansowane - maja sens jak wszystko jest ok, prewencyjnie. Pogooglaj sobie "ciężarki do ćwiczeń kegla" tu możesz stopniowac i "zwiększać trudność" zgodnie z postępami.
      Do tego jest jeszcze elektryczny stymulatora mięśni do użytku domowego. Trochę drogi jest ale nie jakoś zaporowo drogi. Nie pamietam teraz nazwy a nie wygodnie mi sie googla na telefonie wink ale na pewno znajdziesz jak wpiszesz to hasło.
      • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:45
        Kiedyś kobiety rodziły nawet troje i więcej dzieci (nie to co dzisiaj - jedynak, góra dwoje dzieci) i jakoś nie szczały po nogach i nie miały takich cudów jak teraz.
        • olewka100procent Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 16:59
          czytam te twoje bzdurne ,,wypowiedzi" i wiesz co ? stajesz się już nudny
        • eve-lynn Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 18:09
          Czyzby?
        • ichi51e Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 18:25
          Owszem mialy. Oslabienie miesni jest bardzo czeste tyle ze u wiekszosci wychodzi w okresie menopauzalnym.
          • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 18:33
            Moja Mama nigdy nie szczała pod siebie, zauważyłabym bo często chodziła w spódnicach, latem na gołe nogi, a nie było wtedy wkładek zapachowych czy pieluchomajtek dla szczoszków jak teraz.
            • ichi51e Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 20:21
              Ale oslabienie miesni wcale sie nie musi ovjawiac wysilkowym nietrzymaniem moczu big_grin przewaznie jest to uczucoe dyskomfortu czy ciagniecia przy wysilku.
              • ichi51e Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 20:22
                A mama i babcia mogly miec np usunieta macice w zeiazku z endometrioza czy z jakis tam innych przyczyn - nie musialy ci sie spowiadac
        • pederastwa Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 19:41
          A kiedy to było to "kiedyś"? Bo moje dwie babcie miały ten problem. U jednej skończyło się na zabiegu operacyjnym.
          • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 22:14
            Lata 70-te. Babcia (mieszkała z nami pod jednym dachem) również nie, nie licząc okresu pod sam koniec życia (prawie 90 lat) gdy ze względu na demencję, a potem stan "leżący" musiała nosić pampersy.
            A teraz stosunkowe młode baby po porodzie jedynaka muszą mieć operację lub wymyślne zabiegi by nie szcz... pod siebie? Chyba że "szczoszki" to nieliczne nieszczęśliwe wyjątki?
            • mary_lu Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 22:21
              Gazeta, są jakieś granice, jak rany, chłopie - przestań pisać o narządach rodnych swojej babci, bo mam mdłości.
            • marimele Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 01:15
              Gazeta cieszymy się Twoim szczęściem i szczęściem kobiet w Twojej rodzinie.
            • barbibarbi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 16:35
              Gazeta jak zwykle poraża bezinteresowną "życzliwością" i chamstwem.
              Przyjdzie na ciebie godzina gazeta, facetom też co nieco potrafi wypaść, np hemoroidy. Opisz swoje przygody jak już będziesz takim rozkosznym sraluszkem z kichą na zewnątrz, zrobimy zrzutkę na pampersy smile
              • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 16:47
                Nie mam hemoroidów, odbyt mam jak ta lala smile
                • demonii.larua Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 17:04
                  >odbyt mam jak ta lala smile
                  Jeszcze.
        • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 15:48
          za to miały pęknięcia aż do odbytu ( bo nie było nacięć krocza) - i oczywiście, że są nieskazitelne egzemplarze - moja mama jest po 3 porodach i nic takiego jak mi jej nie dolega, nawet celulitu nie ma
          • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 15:55
            Każda jedna kobieta tak nie miała czy tylko przykre to oczywiście, ale jednak wyjątki?
          • ichi51e Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 20:24
            Przy naciecieciu tez sie zdarza ze rozerwie uncertain
            • gazeta_mi_placi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 20.11.14, 07:58
              Czyli jednak na porodówce macie jednak trochę rozrywki jakby nie było smile
          • 1matka-polka Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 20.11.14, 08:24
            Nacięcie nie chroni przed pęknięciem, to szkodliwy mit, który powstał w celu zastraszenia pacjentki i przyspieszenia porodu. W innych krajach krajach nacięć dokonuję się głównie wtedy, gdy zagrożone jest życie dziecka, około 15% wszystkich porodów. W Polsce 80% wszystkich porodów.
    • helufpi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 17:25
      Nie mam pojęcia co do kulek i stożków - ale na pewno zanim sprawisz sobie jakiś gadżet warto poćwiczyć te mięśnie zwyczajnie, po prostu pozaciskać w seriach. Jeśli naprawdę nie wiesz, o które mięśnie chodzi (aż się nie chce wierzyć) - postaraj się w wysikać w 20 porcjach albo pozaciskaj męża w czasie seksu - on to będzie czuł, jak gdybyś go wypychała, ale nie zrobisz mu krzywdywink
      • mayaalex Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 17:35
        w przypadku obnizenia miesni macicy (3 stopien to jest dosc sporo), takie cwiczenia (tzn. zwykle zaciskanie) niewiele dadza.
        • helufpi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 17:43
          Ale autorka nie ma 3. stopnia tylko pomiędzy 1 a 2, jak sama napisała. Mogę się założyć, że ona tych mięśni po prostu nie używa, nie wie, że je ma. Poza tym - jak znam życie - nie chodzi o ćwiczenie mięśni macicy (wtf?) tylko mięśni dna mIEDNicy.
          • aquella Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 15:45
            >>Mogę się założyć, że ona tych mięśni po prostu nie używa, nie wie, że je ma.

do tego jestem wieczną dziewicą, a Ty sobie poczytaj czym grozi ćwiczenie mięśni kegla podczas oddawania moczu jak radzisz w 20odcinkach
            • helufpi Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 16:16
              Ależ ja nie doradzam ĆWICZENIA mięśni Kegla przez porcjowane oddawanie moczu ani tym bardziej podczas każdego stosunku. Podałam tylko łatwe sposoby ZDANIA SOBIE SPRAWY, o które mięśnie chodzismile Jak już delikwentka to będzie wiedzieć, może i powinna spokojnie sobie ćwiczyć na sucho. Jak poćwiczy na sucho bez sprzętu - i nadal będzie problem - może sobie dokupić "hantle" do tych mięśni.
    • mary_lu Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 18.11.14, 19:52
      Na laser idź, po co kombinować starożytnymi metodami.
      • ma.malina Re: Kulki gejszy na obniżanie macicy 19.11.14, 10:38
        zobaczcie to
        www.wykop.pl/link/2132680/skea-urzadzenie-ktore-pomaga-kobietom-przywrocic-funkcje-miesni-kegla/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka