Dodaj do ulubionych

gdzie kupic welniany sweter?

24.11.14, 22:47
o ciekawym kroju?
Obserwuj wątek
    • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 24.11.14, 23:16
      Gdzie w ogóle kupić wełniany sweter?

W zeszłym roku za punkt honoru postawiłam sobie niekupowanie dzianin z ropy. I trochę swetrów udało mi się znaleźć. Najlepszej jakości i o najlepszych na zimę fasonach w COS - serdecznie polecam tę markę aczkolwiek ceny w polskim sklepie powalają na kolana.

Swoją drogą to bardzo ciekawe, że nasze rodzime sieciówki wciskają nam waciany, prześwitujący badziew za niemałe pieniądze a jak pojechać do Zakopanego to babulinki aż proszą, żeby kupić zrobiony przez nie na drutach sweter z żywej wełny za 35 złotych. Kamizelkę (fason niezbyt piękny, ale kolor bardzo ładny) z takiego wełnianego polaru kupiłam za 15 złotych. Naprawdę jesteśmy aż takimi badziewiarzami, że prędzej kupimy sweter ze sztuczności za 150zł tylko dlatego, że z sieciówki zamiast wyrobu regionalnego za, powiedzmy, że potroimy cenę z Krupówek, za 100zł a z wakacji w górach chętniej przywieziemy sobie 'spódnicę Cleo' wyprodukowaną z poliestru w Chinach zamiast ciepłego otulacza na zimowe wieczory?
      • andaba Re: gdzie kupic welniany sweter? 24.11.14, 23:20
        Najlepiej zrobić smile
      • butch_cassidy Re: gdzie kupic welniany sweter? 24.11.14, 23:27
        burina napisała:

> Gdzie w ogóle kupić wełniany sweter?

O ja cie!
        Miałam zakładać identyczny watek!
        Co jest grane? Czy to cena wełny zniechęca do produkcji, czy kurtki są już takie super, że pod spód nie nosi się nic cieplejszego niż bawełna (bo nie każdy lubi sztuczności)?
        W niedzielę oblecieliśmy z mężem całe CH, jedno z największych w PL, i sweter (męski) znaleźliśmy w jednym sklepie, dosłownie... Fakt, że ważny też fason, kolor, grubość... Ale ogólnie wełny jak na lekarstwo! A w sieciówkach to już można zapomnieć.
        O co chodzi?
        • dziennik-niecodziennik Re: gdzie kupic welniany sweter? 24.11.14, 23:30
          bo welna jest niepraktyczna big_grin prawdziwa wełna gryzie, gniecie się i nie ma jak jej prac, a do tego jest droga. sieciówki sie na to nie porwą smile
          • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 24.11.14, 23:54
            Wiesz co, ja mieszkam w Australii (więcej owiec na mieszkańca przypada chyba tylko w Nowej Zelandii) i w lokalnych sieciówkach można znaleźć odzież wełnianą od grubych swetrów po delikatne bluzeczki z 'extra fine merino', od eleganckich spodni po odzież sportową. Nic się nie gniecie, nie gryzie ani nie cuduje w praniu. Wrzucasz normalnie do pralki na 30-40 stopni i się pierze. Z resztą poczytaj sobie metki współczesnych bawełnianych t-shirtów... 'dry flat in shadow' wcale nie jest tak rzadkim zaleceniem.
            • dziennik-niecodziennik Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:04
              ale taki jest powszechny odbior wełny po prostu smile
              • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:41
                Aaaaa smile

Mnie zawsze rozbraja to, że ludzie kupują wełniane pidżamki dla dzieci, bo wełna się nie pali. To akurat szczera prawda a nie przesąd, ale w razie pożaru, to taka pidżamka bardziej jako amulet podziała. No chyba że chodzi o to, że jak dzieciaki w tych pidżamkach wokół ogniska tańczą, to się tak szybko nie zalaminują...
      • ida_listopadowa Re: gdzie kupic welniany sweter? 24.11.14, 23:28
        Cytat: " Naprawdę jesteśmy aż takimi badziewiarzami, że prędzej kupimy sweter ze sztuczności za 150zł tylko dlatego, że z sieciówki zamiast wyrobu regionalnego za, powiedzmy, że potroimy cenę z Krupówek, za 100zł a z wakacji w górach chętniej przywieziemy sobie 'spódnicę Cleo' wyprodukowaną z poliestru w Chinach zamiast ciepłego otulacza na zimowe wieczory?"

Moze dlatego, ze w tym "ciepłym otulaczu" bedziemy wyglądać jak bezdomny w ciuchu z darów?
        • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:00
          Tak się noszą bezdomni?
          • bei Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:36
            Burina, kupując od górali trzeba mieć polecony punkt.
            Często do cieniutkiej wełny wprzędzona jest wata.
            Sweterek do pierwszego prania jest puszysty , po praniu zostają cieniutkie nici.
            W efekcie swetry z prawdziwej wełny przetrwały ćwierćwiecze i dłuzej, inne żyły swetrową chwilą smile
            • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:49
              No wiem, noszę góralskie swetry, które moja babcia w latach 60 kupwała. I wiem, że już wtedy można było się nadziać.

Bardziej chodzi mi o to, że nie ma ludzi, którzy by się w jakąś spółdzielnię skrzyknęli, coś dobrej jakości zaproponowali. Już sama nie wiem, czy to kwestia tego, że społeczeństwo niegotowe na na dobrej jakości produkt regionalny czy to z góralami problem (tak szczerze mówiąc, to po tym jak wygląda Zakopane i na jakie atrakcje turystyczne można tam liczyć, to chyba jednak to drugie).

• ida_listopadowa Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:43
            Jezeli takie rzeczy teraz sprzedają na Krupowkach, to pardąsmile))
            Sweter zakopiański, ręcznie robiony i wełniany, kojarzy mi sie tak:
            [url=http://welnianyciuszek.blox.pl/2012/11/meski-sweter.html]Wełniany sweterek, ręczna robota![/url]
            • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:54
              Ale ja nie mówiłam o tym, co jest teraz, tylko o tym, co mogłoby być, gdyby obecne kwadratowe swetry za 35zł zastąpić czymś lepiej przemyślanym, co nawet gdyby potroić cenę obecnych produktów (bo design, bo dystrybucja) nadal kosztowałoby mniej niż badziewie z sieciówek.
              • ichi51e Re: gdzie kupic welniany sweter? 22.11.16, 12:54
                Kurcze powiem szczerze ze te sweterki za 35 to taki sam mit jak dior w lumpie. Jak przychodzi co do czego to 350 i wzor goralski.
          • ida_listopadowa Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 00:45
            Ok cos link się wściekł
            welnianyciuszek.blox.pl/2012/11/meski-sweter.html
            • undoo Re: gdzie kupic welniany sweter? 04.12.14, 04:06
              Ten sweterek to ma połowę akrylu w sobie. W moim rozumieniu koło czystej wełny leżał sad Pomijając wygląd, to nie jest wełniany sweter.
      • landora Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 11:49
        W Peek & Cloppenburg chyba są.
        Można zamówić online - piękne swetry

Góralskie swetry mnie strasznie drapią.
    • lady-z-gaga na dziale męskim 25.11.14, 07:29
      ....nie będzie niestety o ciekawym kroju, będzie o kroju klasycznym, ale dobrej jakości.
      Rada wyczytana nie pamiętam gdzie, sprawdziła się w 100 procentach: działa męski w HM-ie okazał się genialnym odkryciem, dołożyłam do tego dział męski w TK Maxx (dłuuugi wieszak ze swetrami w rozmiarze S) i w ubieglym roku kupiłam:
      -sweter z warkoczami, wełniany, z normalnie wszytym rękawem, o normalnej długosci, ktory nie dodawał mi optycznie 10 kg, jak wszystkie przymierzone wczesniej damskie
      - zwykły T-shirt bez głupich napisow i nadrukow, w pięknym nasyconym szarym kolorze, z rayonu - miękki i przytulny, niegniotący, o jakości juz na pierwszy rzut oka przebijającej to, co proponuje się kobietom pare metrow dalej
      -piękny komin, rowniez gatunkowo bardzo przyzwoity
      Nie wiem, dlaczego producenci uznali, że kobiety zasługują na akryl i poliestry, a męzczyxni na lepsze surowce, ale takie są fakty. Cenowo wygląda to tak, ze facet może kupic porządny wełniany sweterek w sieciowce za 100 -150 zł, a kobieta musi takowego szukać w tzw wyższej półce i wybulić 300.
      Podobnie wyglada sytuacja z szalikami, jesli ktos potrzebuje eleganckiego, dobrego gatunkowo szalika albo komina, znajdzie go na pewno na męskim dziale.
      Męska moda to juz nie są wyłącznie szarobure kolory, niektore ciuchy wyglądają tak, że z powodzeniem mogłyby wisiec na damskim dziale smile ale nie wiszą, nam przeznaczony jest badziew.
    • elske Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 09:09
      100% welna owcza gryzie, wiec robi sie mieszanki z wluknami poliestru, akrylu lub nylonu. Welna z taka mieszanka jest gladka i tansza. Ja zawsze sprawdzam, zeby welny w mieszance bylo minimum 50% . Miekkie, nie gryzace welny to mieszanki np. owczej welny z alpaka (50% welny owczej 50% alpaki ). Przyjemne w dotyku, gladkie i 2x drozsze o zwyklej welny. Mozna tez dodac moher (polaczyc motek welny + motek moheru. Nada to troche puszystosci. Mysle , ze jesli chcesz cos ciekawego, poszukaj w internecie blogow osob, ktore rabia na drutach czy szydelku. Czesto sprzedaja swoje wyroby.
      Jesli lubisz kolory proponuje :
      www.ivko.com/
      www.oleana.no/Collection.aspx?cc=5&lang=1
      Ja osobiscie jestem fanka Ivko. Maja mieszanki welny, bawelny i kokosa. Wzory i kolory maja niesamowite.
      • lady-z-gaga Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 09:32
        > Ja osobiscie jestem fanka Ivko. Maja mieszanki welny, bawelny i kokosa. Wzory i
        > kolory maja niesamowite.

Zarabiasz w złotych polskich, pozwolę sobie zapytać? bo ceny tam mają nie na przeciętną kieszeń...
        • dziennik-niecodziennik Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 09:57
          elska to zdaje sie jakas Skandynawia, moze u nich jest to tansze po prostu...
      • pitahaya1 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 09:54
        Ot, taki sobie pulower w przecenie 277 $ z 369 $:
        store.katrinleblond.com/collections/classic-wool-sweaters/products/wrapover-jacket
        Albo inna sukienusia za 170 funciaków:
        www.zalando.co.uk/ivko-jumper-dress-petrol-vk121c007-p11.html
        Tak, tak, na naszą polską kieszeń jak znalazł.
        • elske Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 11:15
          Wlasnie weszlam na polska strone zalando i fakt, nawet polskie ceny Ivko ma wysokie . Ale dzianiny maja przepiekne i dobrze wykonane .
          Ale z drugiej strony, jak ktos zyczy sobie 100% welny i do tego ciekawy fason, to cena rynkowa jest wysoka.

10 lat temu w moim rodzinnym miescie byl maly sklepic wz roznego rodzaju przedza ( welna, bawelna , poliester, mieszanki) .Wlascicielka sklepiku robila tez swetry na zamowienie . Wzory byly bajeczne. Pamietam jeden sweter w cenie 130 zl (cena wloczki + robocizna) . Sweterek dlugo wisial w sklepie, bo byl za drogi. Rok pozniej sklep zostal zamkniety. Bo choc pani cuda robila na drutach i szydelkiem, ludzie nie specjalnie chcieli za to placic , bo za drogo. Bo w sklepie taniej .
          W tej chwili mama lub babcia robiaca na drutach i lubiaca robutki reczne to skarb.
          • pitahaya1 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 14:40
            Ceny w polskich sklepach od zarania dziejów oderwane są od rzeczywistości.

Widzisz, pies pogrzebany w tym, że zalani jesteśmy hasłami "nowe wzory, nowe fasony, kolory jesieni, kolory tego lata, fason sprzed roku", itd. Raz na jakiś czas ktoś pochwali się swetrem od babci czy sukienką od ciocismile Ale żeby nosić ubrania dłużej niż sezon, muszą być w miarę ponadczasowe i jednocześnie dobrego gatunku. Taka klasyka. Akurat te rzeczy zalinkowane, ale i sam sklep, do takich nie należą. Opatrzą się i tylko patrzeć, jak jakaś forumka czy inna koleżanka wytkną Ci palcami, że ten sweterek to rok temu...

Tak więc siła rzeczy większość z nas zmienia sporą część garderoby niemal co sezon. A wtedy trzeba mieć sporo kasy lub kupować rzeczy w miarę taniesmile I tu wyrzucamy z tej grupy wełenkę i inne kaszmiry czy merynosy.

Oczywiście można olać krytykę innych, ale ile jest takich osób? Może poza forum, bo tu co drugą wpisze się w wątek.

Chciałabym mieć rzeczy porządne, ale też kusi mnie, żeby zmieniać częściej niż raz na 10 lat. Wyrzucać rzeczy dobre gatunkowo to nie w moim stylu. Częściej znaczy taniej. I tak kółko się zamyka.

Jesteśmy bardzo krytyczne, co utrudnia tego typu wybory.
    • bambzgrozja Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 11:27
      Bardzo ładnych kilka swetrów wełnianych (kaszmir, wełna z merynosów) kupiłam o dziwo w h&m. Bardzo się cieszę , że wprowadzili taka bardziej "exclusive" linię z produktami lepszej jakości. Oczywiście cena też wyższa; za kaszmir dałam 270 zł (no dobra miałam kupon rabatowy i 25% mniej), a za wełniany 220 ...
    • ichi51e Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 11:32
      Ale z jakiej welny? Owczej? Jak kupilam w peek and cloppenburg.
    • gaga-sie Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 11:36
      W c&a jest seria-kaszmir, ale one raczej są o standardowym kroju.
      • marina2 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 12:31
        www.peta2.com/blog/wool-free-winter/?utm_campaign=1114%20Why%20We%20Should%20Care%20About%20WoolFreeWinter%20Post&utm_source=peta2%20Facebook&utm_medium=Promo
        • naomi19 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 18:45
          buahahahaha
          widac dziecino, zes nigdy owcy nie miala, a smialo moge powiedziec, zes jej nawet na oczy nie widziala!
    • marychna31 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 12:24
      W Solarze. Tylko bardzo drogie. Można polować na fasony z poprzednich sezonów.
      • kanga_roo Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 12:59
        wełniany sweter najłatwiej upolować w second-handzie. taka jest prawda. jeśli ktoś ma dobre oko i golarkę do ubrań, może mieć piękne wełniane swetry za grosze. ja stara baba jestem, ale dopiero w ubiegłym roku doceniłam wełnę, i zrozumiałam, dlaczego w niektórych swetrach jest mi po prostu ciepło i dlaczego mogę przespać noc pod wełnianym kocem robionym na drutach, i nie marznę.
        wełniane swetry obecnie mam trzy, jeden już tylko domowy, niestety, do tego kurtkę - marynarkę mojego taty (z lat młodości), oraz mnóstwo wełnianych skarpet (typ zakopiański) i kocyki.
    • daisy Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 13:13
      W TK Maxx. I to sporo.
    • anika772 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 13:45
      Swetry z dodatkiem wełny ma w ofercie Unisono. Ten na przykład: art: 104-8126
      jest w 50% z wełny i 50% z moheru. Mnie by zagryzłwink
      • naomi19 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 18:47
        nie mam zaburzeń odczuwania bodxców, jestem w pełni zrdowa, a swetrów nie zakładam na gołe ciało, nie wiem, jak Ty wink
      • hojna Re: gdzie kupic welniany sweter? 26.11.14, 10:25
        Jeżeli wybierasz sweter z wełny to jasne, że trochę "gryzie". Takich swetrów nie zakłada się na gołe ciało. Ale wełna to wełna - jest ciepła, a to jest najważniejsze. Z tego, co wiem ciepłych swetrów mają w Unisono sporo. Osobiście dysponuję jednym i jestem zadowolona.
        • burina Re: gdzie kupic welniany sweter? 04.12.14, 01:32
          Jak to 'jasne' że wełna gryzie?
          Co ja niby mam zakładać pod majtki albo podkoszulkę z superfine merino? Pod letnią sukienkę 70% merino 30% jedwabiu mam zakładać halkę?

No luuudzie...
          • izabella1991 Re: gdzie kupic welniany sweter? 22.11.16, 14:04
            Do Burina!
            Podalas tutaj link do sklepu Trenery...przewspaniale rzeczy tam maja.
            Sklady tez bardzo przyjemne.Jeden klopot" dostawa tylko na teren Australii lub NZ.
            Znasz moze jakowas zaufana firme, przez ktora moglabym odebrac orzesylke.Mieszkam w Szkocji, ale dostawa do Pl lub Niemiec tez wchodzi w rachube.
            Sciskam i serdecznie caluje- Iza
    • naomi19 Re: gdzie kupic welniany sweter? 25.11.14, 18:49
      pojadę do h&m, a uwielbiam ten sklep, tylko szukając tego typu swetra nie pomyslalam o nich
      w luksusowych sklepach również tych podanych przez Was, musiałabym wydać na sweter prawie 1000zł a jeszcze nie postradałam zmysłów
      o lumpeksach też nie pomyślałam, ale nie wiem, czy sie przekonam... ok dobra wiem- nie przekonam sie wink
      • arielka89 Re: gdzie kupic welniany sweter? 04.12.14, 00:23
        Gdyby ktoś jeszcze szukał ciekawego swetra z wełny to polecam www.mustik.pl/swetry/sweter-welniany-recznie-robiony-ze-zdejmowanym-kominem.html
        Bardzo przyjemny w dotyku no i zdejmowany komin. Może przypadnie komuś do gustu smile
        • boroovca Re: gdzie kupic welniany sweter? 04.12.14, 08:51
          W Solarze i TkMaxx kupiłam super swetry.
    • karo.8 Re: gdzie kupic welniany sweter? 04.12.14, 14:31
      pierwszy raz pokusilam sie na welniany sweter z hm za 200kilka zlotych. jestem milo zaskoczona jak dobrze sie nosi. nie gryzie i nie kulkije sie co mnie jeszcze bardziej ucieszylo. zakupilam ponad miesiac temu, dosc szybko zeszly.
    • kadfael Re: gdzie kupic welniany sweter? 04.12.14, 15:01
      TK-Max. Mam stamtąd kilka naprawdę fajnych swetrów. I fakt - któraś z dziewczyn o tym pisała - mój ulubiony - zielony z warkoczami - jest męski.
    • lodomeria Re: gdzie kupic welniany sweter? 14.06.17, 09:30
      Jakim cudem wełniany sweter maiałby się w 75% z akrylu?
      I co to do diaska znaczy "lana"? Sprzedawca tego sprowadzanego z bógwiekąd wdzianka nawet się nie orientuje w składach dzianin, a my mamy mu pozwolić w spamowanie na forum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka