Dodaj do ulubionych

Ilhenny i inni - pomóżcie plis

09.07.11, 12:06
stanie się to chyba wcześniej niż myślałam. syn jakoś ostatnio gwałtowniej urósł i widzę, że jego główka na styk mieści się w foteliku (górna krawędź) i już za moment ochrona głowy będzie kiepska uncertain

z tego co Was pytałam wcześniej, to w grę wchodziłyby dwa foteliki DuoLogic i Britax MultiTech - na isofix.
i teraz mam do Was kilka pytań. po pierwsze jak mam sprawdzić, czy w naszym aucie mogę zamontować fotelik z dzieckiem do 25 kg tyłem na isofix (wiem, że są dwa rodzaje isofixu i czasami można tyłem tylko do 13, czy 18 kilo). wydaje mi się, że mogę, ale na wydaje się ... to wiadomo uncertain samochód to Passat z roku 2003 (buda 2004) - uchwyt dokupowany i domontowywany.
chcę to sprawdzić tak na 100%.

drugie pytanie, to co polecacie, jako bezpieczniejsze (testy) i praktyczniejsze (wkurza mnie machanie się główki, kiedy dziecko zaśnie i zwracam uwagę na pełna ochronę boczną głowy i tułowia). mieszkam w pl i nie mam możliwości przymierzenia tych fotelików sad - chyba, że ktoś z Warszawy i okolic zgodziłby się, żeby do niego podjechać i zerknąć wink

no i trzecia prośba. rozważam poprosić kogoś z rodziny, żeby przetransportował mi ten fotelik z Anglii samolotem. muszę tylko sprawdzić jak zadbać o to, żeby fotelik był traktowany 'delikatnie' i czy to nie będzie kosztowało więcej niż wysyłka z angielskiego sklepu.
ale do rzeczy. polecajcie proszę najtańsze (zaufane) sklepy i intertetowe, gdzie mogę zamówić z wysyłką (jeden kontakt już ktoś wrzucił, ale może jest więcej) i sklepy stacjonarne w Londynie. wiadomo, strona finansowa jest tu ważna, tym bardziej, że fotel jest dość drogi.

bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc smile
Obserwuj wątek
    • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 12:09
      zaraz, DuoLogic jak widzę jest do 18 kg. uncertain, czyli tyłem zostaje tylko Britax z tych do 25, czy 36 kg, tak?
      • mrukumaster Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 12:18
        Multi tech nie jest na isofix tylko montowany pasami a montaż jest dość skomplikowany. Raczej wątpie aby ktoś podjechał z duologicem czy multi techem do Ciebie bo w Polsce ich oficjalnie nie ma i jest bardzo mało ludzi używających ich w Polsce. Nie tragizuj, jak dla mnie lepiej jest zakupić fotel, który ktoś Ci porządnie zamontuje na miejscu np. Besafe izi combi a nie kombinować ze ściąganiem z zagranicy i może potem wyjść na to że nie dasz rady go dobrze zamontować mimo, że np. jest na isofix bo nie jest to gwarancja dopasowania do samochodu a co najwyżej ułatwienie montażu.
        • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 19:54
          mamy BeSafe Izi Combi, ale właśnie syn niedługo z niego wyrośnie. na razie jednak nie chcę jednak przesadzać syna przodem do kierunku jazdy. a prawidłowość mocowania myślę (no mam nadzieję) będzie komu sprawdzić.
          i z tego co się orientuję Multi tech jest w wersji na pasy i isofix - chyba, że to ja się mylę.
          a podjechać - oczywiście ja bym podjechała wink - no bez przesady smile
          co do dopasowania do auta - właśnie dlatego jestem gotowa w sumie pojechać nawet poza Warszawę, gdyby tylko ktoś zgodził się zamontować na próbę w naszym aucie - myślę, że na takim forum na pewno jest co najmniej kilka osó, które mają Britaxa smile
          • ilhenny Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 21:21
            Multi tech jest na pasy znajdź Britax Evolva jest identyczny tylko przodem
            • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 22:09
              to co w takim razie będzie na isofix tyłem powyżej 18 kg?
              nie chcę na razie fotelika przodem sad

ostatecznie gdyby musiał być Britax na pasy, to podsuńcie jakieś wyniki testów i opinie na temat tego fotelika - trochę kosztuje, więc chciałabym wiedzieć, że płacę za coś.

w czym Skandynawowie wożą dzieci do 4 lat? mój syn nie jest wyjątkowo duży, szybciej wagowo troszkę wyprzedza rówieśników (15-16 kg. - 28 miesięcy)
              • ilhenny Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 22:14
                nie ma takich fotelików bo isofix by nie wytrzymał i tak nie w każdym samochodzie wytrzymuje 18 tyłem
                opinie są bardzo dobre zresztą jak wszystkich fotelików Romer Britax jedyny problem to skomplikowany montaż , skomplikowany dla osób które widzą fotelik pierwszy raz na oczy jak ktoś montował coś tyłem to wie co trzeba zrobić i jak
                tu masz wszytko łącznie z filmami z crash testów www.autoliitto.fi/testit_ja_ajoneuvot/lasten_turvaistuimet/britax_multi-tech_2009/
                • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 22:25
                  znalazłam coś takiego: Britax Fixway (ISOFIX seat), ale nie wiem co to za dziwo.
                  z tym nie wytrzymywaniem powyżej 18 kg też coś widziałam uncertain

ktoś mnie kiedys wprowadził w błąd i nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że pamiętam zdjęcie z uchwytami - widocznie tylko mi się wydaje uncertain
                  oki, dzięki za linki.
                  co do montażu - trudno. fotelik będzie w 95%, a nawet 99% używany w jednym samochodzie, więc wystarczy porządnie zamontować raz na ten jakiś czas - z tym chyba nie będzie problemu. w razie czego będziemy szukać pomocy. ale do tej pory podobno (opinia eksperta) super montowalismy foteliki, to jakos damy radę wink

to tylko poproszę o jakieś namiary na sklepy w Londku wink
                  • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 22:27
                    a, no i jak ktoś byłby na tyle miły, żeby pozwolić nam do siebie podjechać i przymierzyć Multitecha to byłabym ogromnie wdzięczna.
                    a moze w salonach Volvo dostanę ten model z ich sygnaturką (do przymierzenia) - czy to raczej wątpliwe?
                • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 23:25
                  ilhenny , a możliwe, że jest opcja montażu przodem na isofix? może o to chodziło. to też byłby jakiś plus jak już młody dobije 25 kg.
    • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 22:30
      i jeszcze jedno pytanie - do jakiego wieku z Waszego doświadczenia starcza Multitech? pytam głównie wzrostowo, bo wagowo wiadomo - za duże są różnice między dziećmi.
      • ilhenny Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 09.07.11, 23:42
        nie może być isofix do 18 i powyżej 18 w jednym foteliku
        bo do 18 trzyma fotel z dzieckiem a powyżej 18 musi się zerwać (są wyjątki ale niech się utrwala że nie ma)
        teoretycznie Multi jest zrobiony na Evolva która jest do 36 kg więc duży
        • mrukumaster Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 10.07.11, 11:30
          A w Polsce to będziesz mieć BARDZO DUŻY problem stestować multi techa smile
          • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 10.07.11, 14:16
            Mrukumaster, mam wrażenie jakbys na siłę chciał mnie zniechęcić do zakupu Britaxa tongue_out wink
        • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 10.07.11, 14:15
          bardziej chodziło mi o isofix jako mocowanie fotela do kanapy, podczas gdy dziecko jest przypięte itak pasami samochodowymi - przodem
          • mrukumaster Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 10.07.11, 14:47
            Nie chodzi o zniechęcenia. Po prostu w ofercie dystrybutora na Polskę nie ma tego fotela i dlatego tylko osoba, która sobie sama ściągnęła taki fotel albo mieszkała w Skandynawii i sobie go kupiła posiada go smile Ja jestem przeciwny kupowania sobie foteli np. w Szwecji przez neta bo nie dość, że nie wiesz czy fotel będzie pasował do Twojego samochodu to jeszcze problem błędnego montażu, nawet przy fotelu na isofix. Tyłem nie ma foteli na isofix do 25kg bo tylko do 18kg można isofixu używać to samo tyczy się przodem też tylko do 18kg a potem i tak dziecko pasami samochodowymi trzeba przypinać czyli fotek 15-36kg. Pewniej byłoby kupić dostępny na rynku do 18kg i potem kupić fotel 15-36kg ale to Twoje pieniądze i Twój wybór smile
            • klarci Re: Ilhenny i inni - pomóżcie plis 10.07.11, 22:42
              Mrukumaster - nie czytasz dokładnie moich postów, ja już mam fotelik 9-18!

poza tym nie będę sie sprzeczała, ale pamiętam, że podczas pewnego spotkania z ekspertami była dziewczynka 7 czy 8 letnia! wożona w foteliku przyczepianym isofixem, a sama była przypinana pasem samochodowym. sprawdzę to i wtedy odpiszę.

co do kupowania wysyłkowo, postaram sie tego uniknąć. dlatego wolałabym zakup w Londynie w sklepie (z tego co z kimś gadałam w Londynie są dostępne - ale nie jestem pewna tej informacji) i przewiezienie przez bardzo zaufana osobę do pl.

co do reszty - zależy mi na wożeniu dziecka tyłem dłuzej niż do 2,5 roku - dla mnie to po prostu za krótko.
              sama miałam wypadek i teraz bardzo poważnie podchodzę do tematu bezpieczeńswta.
    • maeve_binchy do Klarci 10.07.11, 21:37
      ja mialam (mam) podobny problem do twojego. Mlody jezdzi w besafe combi, tez chcialabym, zeby jezdzil jak najdluzej tylem. Wlasnie skonczyl 3 lata, troche ponad 17kg i 101cm wzrostu (co jest srednia waga i wzrostem dla 4latka mniej wiecej). I lada dzien wyrosnie z besafe (wagowo, bo wzrostowo jeszcze nie dosiega linii oczu). Mam ogromny opor, zeby go posadzic przodem i to jeszcze tylko w pasach samochodowych. Mierzylismy go do mc mobi (do 25 kg) - ale glowa wystaje prawie do linii oczu, wiec odpada.
      Jestem b. ciekawa tego britaxa - bo byc moze jest to opcja dla nas - jesli fotelik jest na tyle wysoki, zeby mlody jeszcze ponad rok by pojezdzil tylem. Ale - mam obawy, ze w naszym samochodzie nie byloby miejsca dla pasazera w przodu - zatem odpadaja dluzsze wyjazdy z takim fotelikiem....
      • ilhenny Re: do Klarci 10.07.11, 21:49
        nic z tego wsadzicie dziecko do Evolvy nie zmieści się dziecko ponad metr w pasach
        a pasy fotelikowe są do 18 kg
        • maeve_binchy Re: do Klarci 10.07.11, 21:55
          wlasnie o tym samym pomyslalam i mialam sie pytac - dzieki za wyprzedzenie mojego pytaniasmile
      • abigail83 Re: do Klarci 10.07.11, 21:50
        Zaraz zostane zlinczowana, ale trudnowink moja kolezanka,w podobnej sytuacji, sciagnela z usa Radiana xtls. To wysoki fotel. Nie ma pl homologacji, ale na isofixie siedzi stabilnie. W mandaty za fotel bez homologacji nie wierze,moim zdaniem policja nie odroznia nawet klas wagowych i nie ma pojecia o czyms takim jak homologacjawink
        • ilhenny Re: do Klarci 10.07.11, 23:00
          Radiana już tutaj przerabialiśmy było kilkadziesiąt wpisów i został cały usunięty
          nie ma on isofixu tylko latch idąc dalej darujmy sobie braki w homologacji ale isofix nie wytrzyma więcej niż 18 kg
          jeśli już się upieracie to zobaczcie to www.sikkerautostol.dk/2010/09/britax-multi-tech/
          www.iihs.org/research/topics/boosters/default.html
          • mrukumaster Re: do Klarci 11.07.11, 08:25
            Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Mieszkamy w Europie więc kupujemy Europejskie fotele. Ja też bym chętnie kupił sobie radiana, który de facto w stanach jest tanim fotelem ale nie zamontowałbym go w samochodzie. Porady typu kup sobie radiana olej prawo itd itp to jest delikatnie mówiąc przegięcie. Na isofix + pas samochodowy to tylko przodem 15-36kg. Evolva ma wysokość pasów powiedzmy do 104cm wzrostu. W zależności od dziecka ale mój syn który ledwo przekroczył 3 lata ma tyle wzrostu i by się już nie zapiął w evolve czyli multi techa też nie więc trzeba byłoby go montować przodem bez pasów. Przywiezienie fotela z Anglii, Szwecji czy nawet ze Stanów to nie problem też bym mógł bez problemowo sobie załatwić ale co z tego jak może zajść taka sytuacja, że:

1. Nie będzie pasował do samochodu
            2. Nie będziesz potrafił/ła go zamontować prawidłowo
            • ktm123 Re: do Klarci 11.07.11, 09:41
              też sie zastanawiam po co tak knuć i sobei życie utrudniać i ściągac te fotele nie wiadomo skąd.
              Kurcze te u nas dostępne nie są najgorsze. Taki sunshine kids to chyba nie żadna rewelka marka w Stanach- mylę się? to oświećcie mnie smile
            • abigail83 Re: do Klarci 11.07.11, 10:10
              > Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Mieszkamy w Europie więc kupujemy Europej
              > skie fotele.
              ale dlaczego nadgorliwość? jako konsument chcę mieć wybór. Chcę wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy i do wyboru mam 3 fotele. Dlaczego mam nie ściągnąć fotelika ze Szwecji? jak nie będzie pasował, do odeslę, żadna wielka filozofia.
              Gdybym chciała kupić radiana, miałabym go u kogo najpierw przymierzyć. Gdybym nie miała, tobym szukała przez forum, jak klarci do britaxa. Z tym montażem to też nie przesadzajmy, jest instrukcja, są filmiki w necie, są znajomi, którzy już taki fotel mają.
              Polskie prawo, pozwalające na wożenie dzieci w plastikowych skorupkach z kauflanda za 100zl, mam w tej kwestii w głębokim poważaniu. Nawet bym chciala dostac mandat za fotel z zagranicy, bobym zrobiła raban w mediach wtedy wink że ja tu mandat place za bezpieczny fotelik, a pan Czesio wozacy dziecko w plastikowej atrapie - nie.
              • mrukumaster Re: do Klarci 11.07.11, 10:22
                Ale my nie mówimy o Polskim prawie tylko o homologacji, nie ma homologacji to nie może być używany no chyba, że masz samochód ze stanów i tyle. Jak pisałem wcześniej nie moje pieniądze, nie moje dziecko. My tylko podpowiadamy i ja piszę tylko swój pogląd. Jak może klarcia przymierzyć sobie multi techa do samochodu skoro go nie ma u nas na rynku? Jak ma go sobie prawidłowo zamontować w samochodzie skoro nikt jej w tym nie pomoże bo nie ma go na naszym rynku? Kto jej powie, że dobrze siedzi w danym samochodzie skoro go nie ma na naszym rynku? Jak wiesz bo wypowiadałaś się już dużo wcześniej na forum w sprawie radiana nie będą tutaj tolerowane podpowiedzi typu kup se radiana i miej wszystko w dupie bo prawo jest złe i nie dobre a fotel na pewno będzie dobry i znajdziesz tysiące osób w Polsce, które go posiadają i będzie pasował bo to kłamstwo tak samo jest z Multi techem czy innymi fotelami które są robione na skandynawię czy usa. Jak sunshine kids go wprowadzi to będzie super ale na razie nie ma.
                • bitabob Re: do Klarci 11.07.11, 12:20
                  Pomijam już sprawę homologacji i przepisów bo my Polacy tradycyjnie wiemy lepiej, widać to na każdym kroku, chociażby przy przechodzeniu przez jezdnię. Fotel MUSI pasować do auta i dziecka! Nie da się tego sprawdzić w żaden inny sposób jak tylko dokonując przymiarki. Założenie ze jakiś model jest najlepszy jest błędne! Nie ma "najlepszych" foteli. Dla mnie fotelikiem jest urządzenie zabezpieczające które oprócz homologacji posiada pozytywny wynik niezależnych testów. Reszta to wyroby dające złudzenie. Ja dziele fotele na dwie grupy, takie które pasują i takie które są niebezpieczne dla życia i zdrowia dziecka.
                • lenats31 Re: do Klarci 11.07.11, 19:30
                  Lena here,

You may have some luck at a Volvo dealership. But they will most likely not know how to install it! It has the ECE R 44/04 approval, so can be sold in Poland. European countries have a joint approval test.

Lena
                  • ilhenny Re: do Klarci 11.07.11, 20:34
                    to prawda ale rok temu były nie dostępne w Polsce teraz nie wiem czy coś się zmieniło www.volvocars.com/pl/sales-services/sales/car-devices/child-safety/pages/25-kilos.aspx
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka