Dodaj do ulubionych

Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP

29.12.10, 22:25
Potrzebuję kupić fotelik do mojego auta. W tej chwili mała jeździ u mnie x-carem, który doprowadza mnie do białej gorączki z montażem, u męża ma Romera King Plus.
Zastanawiam się nad kupnem Nania Racer SP albo Nania Cosmo. Córa ma 16 m-cy i waży 10 kg. Jest drobna i nie wiem czy ten fotelik 9-36 nie będzie za duży, z drugiej strony posłuży na dłużej niż 0-18kg.
Nie mamy zbyt dużych funduszy, ostatnio kupowaliśmy Romera i dla starszaka Concorda Lift Evo.
Co mi radzicie? Dopowiem jeszcze, że jeżdżę moim autem z dzieckiem na osiedlowych trasach smile
I pytanie jeszcze do eksperta forumowego smile czy na Nania Cosmo sprzedawana na allegro za 189 to ten sam fotelik co Cosmo SP? Ten, co ma 3* w testach?
Na all jest jeszcze Cosmo SP Plus i Lux ale nic mi te końcówki nie mówią.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 29.12.10, 22:48
      faktycznie do Racer SP trzeba mieć odpowiedni wzrost, były fotki ale usunąłem z forum bo nie każdy życzy sobie umieszczanie własnych dzieci w sieci
      a resztę zostawię mrukumasterowi
      Cosmo jest OK jak nie połamiemy styropianowych boków, umiemy i mamy odpowiedni samochód żeby go zamontować
      • emna Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 29.12.10, 22:59
        Czyli ten Cosmo o którym wspominałam to ten sam co SP? Co oznacza ten skrót?
        Mam seata.
        Dziękuję za szybką odpowiedź.
        • ilhenny Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 29.12.10, 23:25
          side protect
          ochronę boczną
          raczej tak, nawet był na forum przedstawiciel tej firmy, ale jak potrzebny to go nie ma
          mtukumaster zna ich po kolorach ja nie koniecznie
          • mrukumaster Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 30.12.10, 14:37
            SP jest oznaczeniem ochrony bocznej. Powiem szczerze, że dzięki temu, że coś się pojawiło na rynku sam powoli będę musiał się skusić na zakup Ferrari Befixa. Ja osobiście wolę linie ferrari niż niania mimo że niania jest tańsza ze względu na jakość tapicerki.
            • dziecieca_arystokracja Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 31.12.10, 19:09
              Przepraszam za nieobecność. Co do wyboru pomiędzy Cosmo SP, a Racer SP, to zdecydowanie Cosmo ze względu na wielkość dziecka. Obydwa foteliki posiadają ochronę boczną, co w przypadku fotelików Cosmo poświadczone jest dodatkowym atestem. Foteliki Cosmo posiadają plastikowe rozszerzenie boków. Styropianowe rozszerzenie posiadają foteliki Driver SP.
            • dziecieca_arystokracja Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 31.12.10, 19:12
              mrukumaster napisał:

> SP jest oznaczeniem ochrony bocznej. Powiem szczerze, że dzięki temu, że coś si
              > ę pojawiło na rynku sam powoli będę musiał się skusić na zakup Ferrari Befixa.
              > Ja osobiście wolę linie ferrari niż niania mimo że niania jest tańsza ze względ
              > u na jakość tapicerki.

Jeśli chodzi o jakość tapicerki to Ferrari i Fisher Price są oparte na linii Babybus Range znanej dotychczas głównie pod marką Nurse. Różnica cenowa pomiędzy marką ferrari i Nania o tej samej jako0ści pokrowca sięga 30%
      • jul-kaa Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 01.01.11, 02:53
        Chodzi o moje fotki..? Wstawiałam zdjęcie dziecka w Nania Racer Sp, Jaś ma 8,5 m-ca, waży >9kg, ma ok. 75cm.
        Tu linki jeśli chcesz zobaczyć:
        images38.fotosik.pl/473/28c827a740fb86f8.jpg
        images37.fotosik.pl/455/89ba77c971048634.jpg
        • dziecieca_arystokracja Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 01.01.11, 09:35
          Na zdjęciach widać, że dziecko ma główkę zbyt nisko. Główka dziecka powinna się chować w zagłówku.
          • mrukumaster Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 01.01.11, 19:02
            Nurse czyli dalej idąc właściciel marki Jane. Ja już używałem dla syna fotelika ferrari beone sp jak jeszcze nie wiadomo było, że ma 4* ale zaufałem bo budowa była odpowiednia.
            • dziecieca_arystokracja Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 01.01.11, 19:13
              Podobnie się zapowiadają foteliki I-Max, na które Ferrari już rozszerzyło licencję.
        • emna Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 02.01.11, 11:35
          Dziękuję serdecznie za fotki i za wszystkie odpowiedzi. Zdecyduję się jednak na Cosmo.
          • pyzata001 ferrari? 02.01.11, 21:48
            Ja szukam fotelika dla córki i od dłuższego czasu podczytuję forum i mam pytanie. Czy fotelik ferrari będzie odpowiedni i przede wszystkim bezpieczny. Mam bardzo ograniczone fundusze i szukam też taniego fotelika.
            Córkę chcemy przesadzić na wiosnę do następnego fotelika. Mamy Renault Megane z 98r i znalazłam fotelik taki:
            www.topmarket.pl/fotelik-samochodowy-0-18-kg-ferrari-cosmo-sp-p41710.html
            Kupiłabym fotelik Nania, ale jak córka zaśnie to nie będę mogła w nim pochylić oparcia, a szkoda.
            • ilhenny Re: ferrari? 02.01.11, 22:09
              do samochodu pasuje ile ma dokładniej dziecko
              • pyzata001 Re: ferrari? 02.01.11, 22:24
                teraz ma niecałe 10 miesiecy waży ok 10 kg i sama siada, ale i tak przesadzimy ją dopiero ok roczku bo jeszcze się całkiem nieźle "wciska" do pierwszego fotelika.
            • dziecieca_arystokracja Re: ferrari? 02.01.11, 22:22
              Fotelik Cosmo SP Ferrari to fotelik Cosmo SP Nania z linii Babybus Range oznaczanej często jako Luxe. Różnica w cenie jest spowodowana opłatami licencyjnymi.
      • kassandrablue Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 09.01.12, 13:27
        Witam.
        Może ktoś jeszcze zagląda do tego wątku.
        Mam pytanie odnośnie Nania Cosmo SP Plus - czy będzie pasował do Astry '98?
        Czytając wypowiedzi powinien pasować dla dziewczynki o wzroście 80cm i wadze 11kg.
        Co oznacza Plus w nazwie?
        Wdzięczna będę za odpowiedź.
        Pozdrawiam
        • mrukumaster Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 09.01.12, 13:37
          Nie będzie pasować. Najlepiej załóż swój osobny wątek smile
    • emna Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 04.01.11, 19:54
      Panowie, mam jeszcze do Was prośbę.
      Chcę wymienić również starszej córce jej stary fotelik i mam dwóch faworytów:
      Nania Beline lub Concord Lift Pro Basic.
      Starsza córa ma 7 lat i 128 cm. Concorda Lift Evo mamy w drugim aucie i jest naprawdę dużym fotelikiem. Jesteśmy z niego zadowoleni. Nie widziałam na żywo Lift Pro ale podejrzewam, że też jest wielki - a jak Nania Beline? Bo kupić Racer dla 7 latka to chyba za późno i bez sensu z pasami 5 punktowymi jak i tak będziemy je odpinać.
      Proszę o pomoc w doborze- czy jest różnica w wielkości i jakości. ewentualnie co jeszcze polecacie.
      I jeszcze pytanko do dziecieca_arystokracja. W swoim sklepie internetowym piszecie że Beline to testowany w adac Newline. Dlaczego więc inna nazwa?

pozdrawiam

• emna Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 04.01.11, 22:33
        pomyliłam się w nazewnictwie. Chodziło oczywiście o wybór między Concordem a Nania Befix (ponoć w testach pod nazwą Dreamfix SP).
        • dziecieca_arystokracja Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 05.01.11, 07:46
          Jeśli chodzi o różne nazewnictwo fotelików nania Beline/Newline Befix/Dreamfix wynika z faktu, iż testy te były przeprowadzane kilka lat temu. W tym czasie zdążyły się zmienić kolekcje i nazwy. Przykładem kolejnej zmiany jest fotelik Beline Fisher Price, który w kolekcji 2011 nosi Nazwę FP3000.
          • dziecieca_arystokracja Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 05.01.11, 07:49
            Jeśli chodzi o fotele 15-36 kg, To konstrukcyjnym odpowiednikiem fotelika Racer SP jest Starter SP. W Polsce powinny być dostępne jeszcze w styczniu.
            • mrukumaster Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 05.01.11, 11:53
              Befix jest budową podobny powiedzmy do Maxi-Cosi Rodi XR
              • dziabula27 Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 11:03
                Witam podlacze sie i ja do tego watku. Juz kiedys pisalam z Panem z tego forum i zdecydowalam sie na nanie i teraz nadszedl czas zakupu a na allegro zatrzesienie!!! I ktory model wybrac moja mloda ma 2 lata jest spora jak na swoj wiek tzn wysoka i nie wiem kupic cosmo, i-max, beline czy jeszcze jakis inny model. Bardzo prosze doradzcie bo ja sie gubiesmile z gory dziekuje
                • ilhenny Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 13:32
                  ja powiem tak na allegro jest masę tak zwanych samodzielnych importów i zawsze był problem z kupieniem legalnego fotelika, jak widać jest już przedstawicielstwo na Polskę i niech się oni mądrzą
                • dziecieca_arystokracja Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 15:49
                  Ile dokładnie wzrostu ma córka?
                  • dziabula27 Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 18:12
                    Ubranka kupuje na 98cm
                    • dziecieca_arystokracja Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 19:05
                      Wartościową informacją będzie z jakiego fotelika obecnie Państwo korzystają oraz ile dziecko waży. Mam córkę w podobnym wieku (08.2010). Ma 91 cm wzrostu (i też kupuję 98). Obecnie korzystamy z Cosmo SP i wystarczy jeszcze na około rok. Osobiście na Państwa miejscu wybrałbym fotelik 0-18 kg lub 9-36 kg z regulacją oparcia, ponieważ dziecko jeszcze lubi usnąć w podróży Z oferty Nania do 18 kg są do wyboru Cosmo SP i nieco tańszy Driver SP. Obydwa uzyskały *** w testach ADAC. Driver SP posiada styropianowe boki zagłówka, które lubią się łamać. Foteliki 9-36 z tej firmy niestety nie posiadają regulacji oparcia, choć zauważyłem, że niektórzy sprzedawcy informują, iż Beline SP taką regulację posiafda. Niestety jest to wynik rozłączenia pleców fotelika i podstawki, co jest niezgodne z instrukcją i zagraża bezpieczeństwu. Do Racer'a SP i Beline'a SP dziecko powinno mieć 98 cm. Córkę przymierzałem również do I-Max SP i byłby odpowiedni, jednak nie został jeszcze oceniony przez ADAC, ponieważ jest to nowa konstrukcja. Fotelik zapowiada się jednak dobrze. Jutro zrobię córce zdjęcia we wspomnianych fotelikach i zamieszczę na forum.
                      • dziabula27 Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 19:21
                        Iga wazy 14kg w tej chwili korzystamy z 0-18 renolux i teraz chce kupic 9-36 ona nie spi juz w samochodzie bo przewaznie jezdzimy w krotsze trasy bo mamy jeszcze malego bobasa . Zmierzylam ja dokladnie ma 91cm. Ktory model z 9-36 powinnam wybrac ? Dziekuje za odpowiedz
                        • dziecieca_arystokracja Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 19:36
                          Na Państwa miejscu wstrzymałbym się jednak jeszcze ze zmianą fotelika. Jeśli chodzi o foteliki Nania, to polecam I-Max SP Luxe (linia Babybus Range), choć nie został jeszcze oceniony przez ADAC. Ma on niżej osadzony zagłówek i nadaje się dla dzieci już od 86 cm. Foteliki te od tego roku będą dostępne również w linii Ferrari, a dotychczas były znane tylko jako SPEED marki NURSE firmy Jane. O innych fotelikach niech się wypowie ilhenny, ponieważ napewno jest lepiej zorientowany niż ja.
                          • ilhenny Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 19:44
                            mam znowu czytać wszystko dajcie chociaż wiek wagę wzrost i samochód
                            • dziecieca_arystokracja Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 19:47
                              2 lata, 14kg, 91 cm. Samochód nie był podany.
                              • ilhenny Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 20:02
                                a to już komplikuje bo to podstawowe pytanie
                                więc PANI MAMO jaki samochód
                                • dziabula27 Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 21:47
                                  Pani mama odpowiadasmile citroen xantia 2000r smile chodzi mi o fotelik w miare tani zmienic musze juz teraz bo nasz renolux doprowadza mnie do bialej goraczki
                                  • ilhenny Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 22:07
                                    Race SP, ale i ten I-Max wygląda ciekawie, inne marki to wydatek minimum 700 zł
                                    Recaro Young Sport
                                    • dziecieca_arystokracja Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 22:13
                                      Jutro wrzucę zdjęcia swojej córki w tych fotelikach, która ma podobne wymiary i jest w zbliżonym wieku.
                                      • dziabula27 Re: Tez mam pytanie o nanie 08.01.11, 22:20
                                        Dziekuje bardzo chetnie zobacze zdjecia. Super ze to forum jest bo naprawde ciezko sie rozeznac w tym wszystkim a nie zawsze jest czas zaglebic sie porzadnie w temat. Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
                                        • dziecieca_arystokracja Re: Tez mam pytanie o nanie 09.01.11, 16:59
                                          Przepraszam, że tak późno, ale rodzina najważniejsza:
                                          Fotelik Cosmo SP
                                          Fotelik Cosmo SP
                                          Fotelik I-Max SP
                                          Fotelik I-Max SP głowa
                                          Fotelik I-Max SP profil
                                          Fotelik Beline SP
                                          Fotelik Beline SP głowa
                                          Fotelik Beline SP profil
                                          Przepraszam za nienajlepszą jakość. Na zdjęciach widać, że w foteliku Cosmo jeszcze dziecko ma zapas, a w foteliku Beline jeszcze trochę nisko jest główka córki. Podobnie będzie w foteliku Racer SP, który jest minimalnie wyższy. Nie wiem jaki profil ma kanapa w Państwa samochodzie, dlatego zamieściłem także zdjęcia profilu fotelików I-Max oraz Beline. Racer SP profilem jest pośredni pomiędzy nimi. Nie regulawałem pasów do zdjęć.
                                          Córka obecnie waży 14kg i ma 91cm wzrostu.
                                          • dziabula27 Re: Tez mam pytanie o nanie 09.01.11, 17:12
                                            My tez pol dnia na dworze bo trzeba skorzystac z pieknej pogody. Moja cora jest w takim razie identyczna z Pana rozmiarowo chociaz jest 4 miesiace mlodszasmile cosmo nie kupie bo nie chce fotelika ktory zaraz bede musiala zmienic pewnie zdecyduje sioe na i-max. Widze po sygnaturce ze najmlodsz corka Pana jest urodzona w tym samym dniu i roku co i moja mlodszasmile pozwole sobie napisac do Pana na gazetowa poczte pozdrawiam
                                            • ilhenny Re: Tez mam pytanie o nanie 09.01.11, 19:49
                                              do Beline SP brakuje centymetra dwóch, w tak zwanych sytuacjach kryzysowych jest do zaakceptowania
                                          • kasik8.1 Re: Tez mam pytanie o nanie 19.01.11, 16:02
                                            A czy ktoś się orientuje, jaka jest różnica między fotelikami 9-36kg Nania I-max SP plus i Nania I-max SP Luxe? Ewentualnie który byłby lepszy dla dziewczynki ważącej 13kg i mierzącej ok. 90cm?
                                            • ilhenny Re: Tez mam pytanie o nanie 19.01.11, 17:15
                                              przedstawiciel firmy dziecieca_arystokracja niech się tłumaczy
                                              • harat82 kolejne pytanie o Nanie 30.01.12, 12:35
                                                a ja mam córkę dziewięciomiesięczną, 72cm, waży niecałe 9 kg. Mieści się jeszcze w swoim foteliku, ale musimy go oddać, więc czas się zaopatrzyć w nowy. Myślę o Nania Cosmo SP, bo dla dziecka w tym wieku ważna mi się wydaje możliwość umieszczenia go w pozycji półleżącej. Zastanawiam się czy fotelik będzie odpowiedni, no i czy będzie pasował do naszego samochodu (Ford Fiesta 2000r). Czy mogłabym prosić ekspertów o pomoc?
                                                • mrukumaster Re: kolejne pytanie o Nanie 31.01.12, 12:34
                                                  72cm to malutkie dziecko więc musi jeździć jeszcze tyłem, Cosmo jest fotelem którym można wozić tyłem ale tylko 10kg potem trzeba przekładać przodem. Do Fiesty może nie pasować.
                                                  • lela1709 Re: kolejne pytanie o Nanie 13.02.12, 21:54
                                                    Witam, również muszę zmienić fotelik na większy mój chłopas ma 2 latka, ok. 93cm wzrostu, waży ok.15kg. Jeżdzimy głównie golfem III combi. Prawdę mówiąc zgłupiałam jak zaczęłam szukać czegoś odpowiedniego i nagle w Netto pojawiła się oferta Nania Racer SP- sprawdziłam w testach- 3 więc nienajgorzej, ale jak poszłam do sklepu były foteliki z embelmatem Safety Baby i mówie sobie to nie to samo, ale czy na pewno? I skoro już tu jestem to chciałam zapytać o poszycie tych fotelików, wygląda na strasznie sztuczne czy w lato dzieciak nie będzie w nim pływał? Co mi doradzą eksperci? Czekam z niecierpliwością ponieważ MUSZĘ kupić na wczoraj smile I dziękuję za pomoc!
                                                  • mrukumaster Re: kolejne pytanie o Nanie 14.02.12, 10:21
                                                    Racer SP, Beline SP i najnowszy I-Max SP. Wszystkie mają 3*. W lini Nania to plastik fantastik więc całkiem możliwe, że będzie się dziecko pocić ale zawsze możesz kupić wkładkę Aerosleep albo Romer Keep Cool. Ja wolę linie Ferrari lub Fisher Price bo jest lepsza od zwykłej nani.
    • friggia1985 Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 15.02.12, 20:54
      witajcie,
      mam pytanie, stoje przed wyborem fotelika i juz mnie glowa boli. Kolezanka bardzo polecala Nanie, troche niektorych odstrasza niska cena fotelikow (?!), no ale skoro przechodza testy to sie zastanawiam nad nimi.
      W zasadzie nie mamy samochodu, fotelik bedzie uzywany tylko na wyjazdy do Polski, a co za tym idzie na dluga droge.
      Moj synek ma poki 4,5 miesiaca, wazy troche ponad 9kg i ma 74cm, trudno przewidziec jak bedzie wygladal pod koniec czerwca, bo wtedy nastepnym razem jedziemy do PL. Stad moj dylemat, ktory fotelik wybrac, myslalam nad Rider lub Cosmo (nie wiem jaka jest roznica, slyszalam, ze to to samo, choc rider nie byl testowany?) lub IMax (choc tutaj problem, czy nie bedzie za duzy?). Bardzo prosze o pomoc.
      Fotelik bedzie uzywany glownie w samochodzie Dacia Logan 2011 (samochod dziadkow).

Wiec podsumowujac Dacia Logan 2011
      74cm i ponad 9kg teraz, w czerwcu-??
      • mrukumaster Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 15.02.12, 22:14
        Żaden z wymienionych bo dziecko będzie za małe na jazdę przodem a Cosmo jest tylko do 10kg tyłem. Nie wiem ile chcesz kasy wydać. Może np. Britax first class, który jest do 13kg tyłem a potem do 18kg przodem.
        • friggia1985 Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 16.02.12, 10:06
          chcialabym sie wmiescic w 500zl, bo jednak bede go uzywala przez ok.2 tygodnie w roku, mam dalej kolyske, no ale synek jest spory wiec mysle, ze bedzie za mala latem, a uzyta byla tylko podczas przyjazdu ze szpitala. Od nadmiaru informacji mozna zglupiec i ja juz zgluplam.
        • friggia1985 Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 16.02.12, 11:16
          na jednej ze stron britax byl opisany jako "tylem do kierunku jazdy do 10kg"?
          Chcialam zapytac, czy sa jakies foteliki do 25kg, ktore mozna ustawic tylem ?
          • symbolica Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 15.04.12, 14:45
            Tak jest taki fotelik na rynku od dłuższego czasu - mozna go montowac od 9 do 25kg tyłem - Maxi Cosi Mobi smile
            • friggia1985 Re: Nania Cosmo SP czy Nania Racer SP 15.04.12, 15:25
              z tego co wyczytalam, to z mobim nie jest az tak dobrze, ponoc te 25kg w praktyce sa tylko 18kg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka