Dodaj do ulubionych

"Wyspiarki", pomożecie? :)

16.01.15, 22:11
Z przepisem, albo chociaż pomysłem na tradycyjny wyspiarski (wszystko jedno z jakiego obszaru - jest mi zupełnie obojętne czy to będzie hit londyński, edynburski czy dubliński czy zaściankowy wiejski przysmak z Kornwalii ) deser, który wszystkich zachwyci? Muszę zrobić wyspiarski obiad bez ceregieli (nie będzie to przyjęcie dla królowej Elżbiety wink), a ponieważ goście lubią zapiekanki, będzie zapiekanka pasterska, ale nie mam pomysłu na nie czasochłonny deser, który w dodatku zawsze się udaje, bo nie lubię robić słodyczy i w związku z tym mam marne doświadczenie.

Pomożecie? smile
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:25
      A trzeba bylo poprosic Brytyjki...
      • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:45
        Żadnej nie znam sad
    • menodo Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:28
      Powiedz, że trollujesz i daj spokój.
      • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:49
        Mamusiu. Z tymi trollami to już mania prześladowcza? W dodatku zbiorowa?
        • menodo Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:04
          Mamusiu. Z tymi trollami to już mania prześladowcza? W dodatku zbiorowa?

Ciociu, trolle czy "animatorki" - zwał was jak zwał, ogólnie - żenada big_grin
          • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:34
            Za darmo nie animuję z zasady. Za pieniądze też nie bo a. nie potrzebuję, b. nie lubię, c. marna ze mnie animatorka. (w każdej dziedzinie).

Swoją drogą: ostatnio były wątki o zupach i innych gulaszach. Czemu zupy nie są wytworem trolli, a już desery tak? smile
    • antyk-acap Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:32
      To może coś takiego ugotuj.to/ugotuj/29814442/pudding+owocowy/p/
      • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:47
        Latem chętnie skorzystam. A zimą, bez świeżych jagodowych? wink
        • antyk-acap Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:47
          Inne owoce.
    • kandyzowana3x Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:35
      Praktycznie bez pracy to Eton mess www.bbc.co.uk/food/eton_mess
      Tylko nie wiem jak z truskawkami o ten porze roku.
    • yuka12 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:47
      Najlepszy bylby chyba Eton Mess , Prosty, smaczny i popularny na Wyspach. Mozna uzyc roznych owocow, najlepiej sie spytac, czy ktos jest na cos uczulony. W razie czego mozna rowniez upiec shortbread (kruche szkockie ciasteczka, ktorych przygotowanie ani nie jest kosztowne ani praco- czy czasochlonne. Obydwa przepisu znajdziesz na Moich Wypiekach, linkow nie moge zamiescic, bo ponoc to spam smile.
    • najma78 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:49
      [url=http:// www.bbcgoodfood.com/recipes/3682/ultimate-sticky-toffee-pudding]Tekst linka[/url]
      Jeden z moich ulubionych deserow.
      • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:54
        Rośnie to to? Nie ma żadnych pułapek? Wygląda i brzmi pysznie smile. Masz sprawdzony przepis?
        • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:59
          Dobra, znalazłam ten zalinkowany (wcześniej wyskakiwał błąd). Dzięki, podoba mi się smile
        • najma78 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:00
          klamkas napisała:

> Rośnie to to? Nie ma żadnych pułapek? Wygląda i brzmi pysznie smile. Masz sprawdzo
          > ny przepis?

Ten przepis jest sprawdzony bo z niego korzystam. Moja corka w wieku 10 lat potrafila go zrobic. Daje sie make z proszkiem do pieczenia wiec rosnie.
          • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:01
            Moja corka w wieku 10 lat potrafila go zrobic

To chyba i ja dam radę ;p
            • inguszetia_2006 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:08
              klamkas napisała:
              Moja corka w wieku 10 lat potrafila go zrobic
              Witam
              Skąd się takie córki bierze, co gotują jako 10 latki, hm? Chciałabym odkupić jedną. Dam wielbłąda i kozę! A zresztą... to sprawa do negocjacji;-D
              Pzdr.
              Ing
              • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:31
                Mogę oddać swoją, ale jeśli do wielbłąda dołożysz posiadłość, w której można go hodować. Najlepiej w odpowiednio wielbłądzim klimacie big_grin.
      • najma78 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 22:55
        [url=http:// www.bbcgoodfood.com/recipes/778642/apple-and-blackberry-crumble]Tekst linka[/url]
        tez popularne, smaczne i nieskomplikowane.
        • mayaalex Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:07
          o, wlasnie, chcialam zachwalac crumble smile
          • wpak Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:15
            Nigdy nie zrozumiem fenomenu tego deseru ale tutaj baaardzo popularny i banalnie prosty;
            www.bbc.co.uk/food/recipes/breadandbutterpuddin_85936
        • paulixs1 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:25
          O crumble dobry jest, ale daj gosciom wybor czy chca z lodami czy z custard
    • jamesonwhiskey Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 16.01.15, 23:48
      key lime pie co prawda amerykanski ale sie zesraja
    • claudel6 Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 17.01.15, 01:30
      appple crumble, albo inny crumble. z lodami mozesz podac lub z bitą smietaną
    • klamkas Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 17.01.15, 11:00
      Wszystkich, którzy podzielili się swoimi propozycjami informuję, że wygrała najma i jej puddingsmile.

A wiecie, że nie zdawałam sobie sprawy, że crumble jest brytyjski? wink
    • kred-ka Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 17.01.15, 17:01
      Anglicy na pewno uciesza sie z dobrego banoffee pie, triffle lub crumble. W modzie nadal Eton mess. No i oczywiście zawsze i wszędzie Anglik zje dobry bread and butter pudding.
    • rossmary Re: "Wyspiarki", pomożecie? :) 17.01.15, 17:57
      bread and butter big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka