Dodaj do ulubionych

zawód w dokumentach

30.03.15, 09:21
Wypełniam właśnie deklaracje zgłoszeniowe synów do gimnazjum i po raz nie wiem który zastanawiam się co powinnam wpisać w rubryce zawód. Zwykle wpisywałam tytuł wynikający z ukończenia studiów, ale przecież tak naprawdę to nie o to chodzi. Nazwa zajmowanego stanowiska tez nie bardzo . Co Wy wpisujecie ?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:27
      Wpisuję zawód który wnika z mojego wykształcenia i w którym pracowałam przez kilkanaście lat. Z aktualnym, wykonywanym przejściowo póki dzieciaki nie podrosną się nie utożsamiam, więc go nie podaję w formularzu, bo to rzecz przejściowa na 1-2 lata.
      • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 10:09
        Z mojego wykształcenia nie wynika żaden zawód. Skończyłam biotechnologie na PW, od wielu lat zajmuję się szeroko rozumianą rejestracją leków. Jaki mam zawód nie wiem.
        • mynia_pynia Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:50
          Biotechnolog- litości. Ja ukończyłam geodezje gospodarczą na wydziale geodezja i kartografia i jestem geodetą, tak samo jak koleżanka po gospodarce nieruchomościami na tym samym wydziale.
          • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:00
            No właśnie nie. Biotechnologiem jestem z wykształcenia. Mój zawód wykonywany jest dość od tego odległy.
            • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:28
              Ale faktycznie dotąd zawsze wpisywałam biotechnolog
        • ari.ell Re: zawód w dokumentach 31.03.15, 13:56
          Dzień Dobry Pani Doroto, przepraszam, że piszę tutaj ale mam kilka pytań odnośnie 'legal affairs'. Pisałęm do Pani meila używając loginu(dorek) i dodająć @gazeta.pl . jednak nie jestem pewein czy go Pani zignorowałą czy nie doszedł . Czy jest możliwa jakakolwiek inna forma kontaktu ? Niestety nie moge skorzystać (z niewiadomoych przyczyn ) z prywatnej wiadomości . Pozdrawiam i życzę miłęgo dzionka smile
    • moofka Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:28
      wpisz waska specjalistka wink
    • mayaalex Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:29
      skonczylam historie sztuki i anglistyke. wpisuje zawod wykonywany czyli tlumaczka.
    • cosmetic.wipes Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:30
      U mnie to nie jest skomplikowane, bo zawod wyuczony mam zgodny z wykonywanym, ale w zamierzchłych czasach rośmieszało mnie, kiedy matka koleżanki określała się mianem "pracownik umysłowy" - bardzo to było precyzyjne big_grin
      • verdana Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:39
        Ja mam inny wyuczony, inny wykonywany, a w dodatku ostatnio równolegle zaczęłam wykonywać takze wyuczony. Wpisuję co popadniesmile
        • lafiorka2 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:56
          verdana napisała:

. Wpisuję co popadniesmile

to tak jak jabig_grin co roku inny...
          Bo i po co to komu wiedzieć?
      • zuleyka.z.talgaru Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:44
        czyli - spijaczka kawy ;D
        • cosmetic.wipes Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:59
          W okienku na poczcie pracowała. Mogłaby wpisywać pocztówka wink
      • memphis90 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:11
        > le w zamierzchłych czasach rośmieszało mnie, kiedy matka koleżanki określała si
        > ę mianem "pracownik umysłowy" - bardzo to było precyzyjne big_grin
        >
        Oj tam, nie wypadało wpisać "biurwa" big_grin
    • echtom Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:48
      Wpisuję aktualnie wykonywany - kiedyś nauczyciel. teraz bibliotekarz. Magister filologii nie jest zawodem smile
      • fomica Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:44
        > Magister filologii nie jest zawodem
        Ależ jest, parę razy proszono mnie o wpisanie "zawód wyuczony", i to właśnie było mgr czegoś. Ale to było w czasach stażowych, kiedy właściwie nie miałam jeszcze doświadczenia zawodowego.
        • echtom Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:31
          Ja bym wpisała jako wyuczony "nauczyciel języka polskiego", choć pracowałam w nim tylko przez 2 lata. Z drugiej filologii właściwie nie mam zawodu, bo nie było specjalizacji, tylko język + ogólne "znawstwo" smile
    • joa66 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:50
      Za każdym razem coś innego big_grin

W sumie....chyba nie mam "zawodu" (???)
    • slonko1335 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:52
      Nie przywiązuję szczególnej wagi, najczęściej po prostu inżynier bo zawody w których dotychczas pracowałam jakoś takie długaśne nazwy miały, że najprościej było wpisać tego inżyniera.
      • lauren6 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:57
        W szkole mama wpisywała zawód mojego ojca: inżynier i oczywiście nauczycielka musiała się przyczepić. Bo inżynier to żaden zawód. W takim wypadku później już wpisywała cały tytuł z dyplomu. Nauczycielka pewnie nic z tego nie rozumiała, ale taka odpowiedź ją satysfakcjonowała.
        • lafiorka2 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 09:57
          lauren6 napisała:

> W szkole mama wpisywała zawód mojego ojca: inżynier i oczywiście nauczycielka m
          > usiała się przyczepić. Bo inżynier to żaden zawód. W takim wypadku później już
          > wpisywała cały tytuł z dyplomu. Nauczycielka pewnie nic z tego nie rozumiała, a
          > le taka odpowiedź ją satysfakcjonowała.

hahaha moja mama tak samo..Ale chyba nikt się nie czepiał smile
        • slonko1335 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 10:04
          Nie miałam pojęcia, że to ktoś potem w ogóle przegląda i rozkminia...dzisiaj idę z młodym do szpitala i tam też zawsze w dokumentach chcą zawodu.
    • gazeta_mi_placi Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 10:14
      Ja tam wszędzie wpisuję "prawnik" i tak nie weryfikują, a jakoś po takim wpisie wszyscy naraz grzeczniejsi się dla Gazetki robią.
      • echtom Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:40
        Niezły patent smile
      • slonko1335 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:46
        tak mi własnie poradzono w papiery do szpitala wpisać...hmmm może wykorzystam i porównam jak będzie między "prawnikiem" a "inżynierem"...
        • lauren6 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:05
          Od razu dziennikarz TVN big_grin
          • slonko1335 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:13
            masz rację, to może być lepsze niż prawniksmile
        • thea19 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 14:51
          dziala. moja klientka jest sedzia. jak byla w ciazy, to dokumentacje medyczna nosila w teczce z napisem akta sadowe. opowiadala, ze jak tylko wyciagala, to wszyscy sie grzeczniejsi robili.
          • slonko1335 Re: zawód w dokumentach 31.03.15, 14:01
            nie sprawdzę, dostałam do wypełnienia dokumenty w których nie pytano o zawódwink
        • lafiorka2 Re: zawód w dokumentach 01.04.15, 08:54
          slonko1335 napisała:

> tak mi własnie poradzono w papiery do szpitala wpisać...hmmm może wykorzystam
          > i porównam jak będzie między "prawnikiem" a "inżynierem"...

hahahaha a to nie głupie big_grin
    • grrrrw Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 10:26
      Zastanawia mnie, po co szkole wiedza na temat, jaki zawód wykonują rodzice .
      • aqua48 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 10:34
        grrrrw napisała:

> Zastanawia mnie, po co szkole wiedza na temat, jaki zawód wykonują rodzice .

Do statystyki i kretyńskiej biurokracji szkolnej, którą musi robić nauczyciel w tzw. czasie wolnym....

• grrrrw Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:59
          Bzdura. Nawet w dowodzie osobistym zniesiono rubryke "wyksztalcenie". Uwazam, ze nie ma obowiazku podawac.
          • cosmetic.wipes Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:08
            W dowodzie osobistym zniesiono też adres. Uważasz, że wobec tego nie ma obowiązku podawania adresu w szkole? Zwłaszcza rejonowej.
            • grrrrw Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 16:26
              Nie, nie uwazam.
              • cosmetic.wipes Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 16:33
                To argument z dowodem w twoim poprzednim poście jest z odbytu tongue_out
      • klawiatura_zablokowana Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 22:29
        Żeby było potem wiadomo, czyjego rodzica poprosić o bezpłatną pomoc, gdy trzeba będzie coś załatwić (zrobić catering na imprezę, naprawić zepsute rolety w klasie, wynieść z biura ryzę papieru do drukarki, załatwić tanio wideofilmowanie na studniówkę....) big_grin
        • dorek3 Re: zawód w dokumentach 31.03.15, 00:38
          Pewnie coś w tym jest. Ale na moim się nie pożywią. Tyle, że już o tym wiedza po to gimnazjum przy podstawówce. Ale papier oddzielny i durna rubryczka musi być.
    • hema14 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:19
      Oj dla mnie to też trudne, bo nie wykonuję teraz zawodu, który można nazwać (i długo byłam bezrobotna), ale wyuczony mam - nigdy ie pracowałam w tym zawodzie, który brzmi dość poważnie i zaraz mnie wszyscy oceniają (być może) jak to, pani TO robi?.. ho ho, a prawda jest taka, że nigdy nie robiłam, a studia skoczyłam byle już skończyć, tj. z dobrym wynikiem ale po prostu nie było tak trudno, a nie nauczyli mnie tam wiele.. Nie identyfikuję się z tym zawodem, nie pracowałam ale co mam wpisywać, skoro oficjalnie jest?...
    • eve-lynn Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:23
      co mi przypomina jak dawno, dawno temu, kiedy to jeszcze pojawiała się rubryka "pochodzenie" moja kuzynka wpisała "hrabiowskie" i na pytanie nauczycielki co ma na myśli, powiedziała, że dziadek jest hrabią bo jak wraca do domu do babcia wygląda przez okno i mówi "no - idzie wreszcie... hrabia Lollo..." big_grin
      • turzyca Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:03
        eve-lynn napisała:

> co mi przypomina jak dawno, dawno temu, kiedy to jeszcze pojawiała się rubryka
        > "pochodzenie"

Wykladowca nam opowiadal, jak sie przyczynil do zlikwidowania tej rubryczki na uw - wpisal "wlasciwe". I wyjechal na ostatnie wakacje przed pierwsza praca. Sprawa oparla sie wiec o jego promotora i nagle do wszystkich dotarl absurd sytuacji.
      • echtom Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:26
        big_grin
    • swiecaca Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:28
      serio jest taka rubryka w deklaracji do gimnazjum? :-8
      • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 11:29
        w mojej jest smile
    • tol8 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:24

z tego, co sie obecnie orientuję wynika, że dzieci nadal przydzielane są do klas na podstawie pracy ich rodziców. Wpisz sobie kierownika lub dyrektora, a dzieci dostaną sie do lepszej klasy,
      • tol8 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:26

piszę o wrocławskich szkołach, nie wiem jak jest gdzie indziej
      • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 12:27
        zawód dyrektor big_grin
    • joaaa83 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:14
      Wpisuję zawód wykonywany.
      Jakby któraś nie wiedziała, to nasi ustawodawcy przyszli z pomocą i stworzyli klasyfikację zawodów i specjalności, którą posługują się np. urzędy pracy. Są nawet opisy, czym osoba wykonująca dany zawód się zajmuje.
      • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:17
        czyli powinnam wpisać nazwę stanowiska? W moim przypadku jest ono do pewnego stopnia wymowne tzn stanowisko + branża =wiadomo o co chodzi. Bez branży już przestaje być oczywiste

Masz jakiegoś linka do tej klasyfikacji, z ciekawości bym zajrzała?
        • joaaa83 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:48
          Właśnie nie stanowisko, a zawód. Ale czasami zawód nazywa się tak samo jak stanowisko np. specjalista do spraw..

psz.praca.gov.pl/rynek-pracy/bazy-danych/klasyfikacja-zawodow-i-specjalnosci/wyszukiwarka-opisow-zawodow
          • nastjaa Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:21
            "Aparatowy produkcji octu" mnie powalił smile
            • nastjaa Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:25
              Nie miałam pojęcia, że jest zawód "Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia" smile
            • joa66 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:33
              Moim zdaniem najlepsze to:

Świecki krzewiciel wiary
              oraz

ciągacz rurowy
              big_grin
              • annakate Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 18:37
                Wprawdzie to nie zawód, bardziej stanowisko, ale mi się skojarzyło - kiedyś poborca składek kościelnych na budowę kościoła przychodzący do mojej teściowej miał na identyfikatorze " łącznik- pomocnik Maryi (imię i nzawisko)'
              • morekac Re: zawód w dokumentach 31.03.15, 22:47
                Rzeźbiarz w owocach i warzywach.
            • echtom Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 21:44
              A nie wyrobów maczanych? smile
    • katriel Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 13:37
      Rzucam monetą. Jak wypadnie orzeł, wpisuję "matematyk" - jak reszka "nauczyciel akademicki".
      • turzyca Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 14:29
        A jak stanie na kancie?
        • grzalka Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:01
          Dorek, a co Ty tak wcześnie te dokumenty składasz?
          • dorek3 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:05
            Kazali chętnym składać do końca roku szkolnego to się zaczęłam przymierzać. Może pierwsi będą premiowani big_grin
    • kamunyak Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 15:29
      juz dosyć dawno temu takie deklaracje wypisywałam więc nie pamiętam, ale po co jest tam potrzebny zawód rodzica? przeciez to dziecko do szkoly idzie, nie rodzic.
      Czy to w ogole jest zgodne z prawem?
      • grrrrw Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 16:28
        zawod nie nalezy do danych wrazliwych, ale po choler im to w szkole. ? Dzis robisz to, jutro owo...
        Z cala pewnoscia nie ma na to rubryki w dzienniku.
      • klawiatura_zablokowana Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 22:31
        Zdarza się też w niektórych wnioskach wizowych. Też grzyb wie, po co, jeśli się jedzie turystycznie...
    • jolunia01 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 18:27
      Jak robię to w obecności kogoś, komu mam ten dokument złożyć, to właśnie przy tej rubryce robię przerwę "na myslenie", a na zadane pytanie "czy pani czegoś nie rozumie?" odpowiadam, że zastanawiam się KTÓRY zawód wpisać, przy czym wybór mam spory, bo to np. "ktoś tam ze specjalnością...", "ktoś", "ktoś tam w dziedzinie..." ze studiów "zwykłych", "ktoś tam" z podyplomówki i "ktoś tam inny" - wykonywany. A wypełniając w domu - wpisuję, co mi bardziej do sytuacji pasuje.
    • nanuk24 Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 19:07
      Kiedy dostaje papiery z ta rubryka(przewaznie nie dostaje), to wpisuje sobie, kim mi sie w danym momencie zapragnie byc - ostatnio bylam spiewaczka operowa.
    • helufpi Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 19:19
      Mój zawód wykonywany ma zgrabną nazwę. Ba, można nawet używać formy żeńskiej i nie zmienia to sensu.
      Kiedyś kobiety w rubryce "zawód" mogły wpisywać "przy mężu" (tzn. przy mężu spotkał je zawódwink
    • agnzimka Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 19:24
      Starszy syn ma w książeczce zdrowia ojca-kucharza, a młodszy kierowcę wink Ale pozostałe dane te same wink jak rodziłam starszego, to mąż był magazynierem, ale nijak się z tym nie utożsamiał. Sobie wpisuję zawód, z którym się utożsamiam, choć go nie wykonujęwink Ogólnie ta rubryka to przeżytek PRLu
    • demodee Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 19:41
      Ale czy tam jest napisane zawód "wyuczony" czy "wykonywany"? Bo jeśli nie ma określenia, to może mają na myśli zawód "wymarzony"?

Ja bym wpisała "astronautka".
      • andaba Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 21:35
        Wpisuję wykonywany, tj. "gospodyni domowa". I dostaję piany na ustach, jak ktoś po usłyszeniu tego pisze mi "bezrobotna".
        • tak_to_nowy_nick Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 22:06
          > Wpisuję wykonywany, tj. "gospodyni domowa". I dostaję piany na ustach, jak ktoś
          > po usłyszeniu tego pisze mi "bezrobotna".

Czyli większość kobiet wykonuje dwa zawody? Ten faktyczny i bycie "gospodynią domową"? big_grin
          • echtom Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 22:20
            W innych kombinacjach też można łączyć zawody, choć wpisuje się jeden smile Ja mam nawet trzy wykonywane (nie licząc "gospodyni domowej", którą się nie czuję). Andaba ma rację, że ludzie mylą pojęcia.
          • demodee Re: zawód w dokumentach 31.03.15, 09:15
            Ależ andaba może wpisać "gospodyni" jako zawód!

Pracuje u kogoś, np. sprząta, pierze, gotuje itd. na etacie albo ma DG i taki zakres działalności. Jedni na DG tłumaczą książki a inni prowadzą domy bogaczom.
    • kkalipso Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 21:54
      Wpisuję zawód który wynika z mojego wykształcenia. Ale w sumie ja nie o tym, wkurza mnie to, bo zawód tak jak i wyznanie powinno być "tajne" u mnie na dodatek są też inne intymne pytanie np. czy dziecko ma swój pokój, albo czy ma rodzeństwo. Ostatnio w związku z tym często bez sensu zarzucają mojej córce różne schizy tylko i wyłącznie dlatego bo wiedzą, że to jedynaczka.
      • plater-2 Re: zawód w dokumentach 31.03.15, 19:16
        Pamietam czasy, gdy wypelnialo sie w szkole karte zdrowia i bylo pytanie, czy dziecko ma osobne posłanie .
    • edelstein Re: zawód w dokumentach 30.03.15, 22:14
      Niezalezna/smaodzielna.

To prawda,najprawdziwsza.
    • scher Łamanie ustawy o ochronie danych osobowych 31.03.15, 18:13
      dorek3 napisała:

> Wypełniam właśnie deklaracje zgłoszeniowe synów do gimnazjum i po raz nie wiem
      > który zastanawiam się co powinnam wpisać w rubryce zawód.

Aż sprawdziłem, z którego roku jest wątek!

W deklaracji do gimnazjum nie może być więcej danych niż pozawala na to art. 20t ustawy o systemie oświaty. Żądanie innych danych jest bezprawnym żądaniem i może rodzić odpowiedzialność karną za przetwarzanie danych nadmiarowych (art. 49 ustawy o ochronie danych osobowych).

Która gmina taka mądra?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka