Dodaj do ulubionych

Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo koleś

04.04.15, 19:29
Przepraszam, ale wku..łam się dziś: po raz kolejny usłyszałam na spotkaniu, ze w kraju jest źle, że bieda, że wszyscy kradną, że jak ktoś jest bogaty to pewnie ukradł albo ma kasę po znajomości.

Wstała i wyszłam. Bez słowa.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 04.04.15, 19:38
      mnie tez takie gadanie mocno denerwuje! jakby nie było uczciwych ludzi, którzy ciężka pracą próbuję się utrzymać,
      bieda- a pod biedronką lexusy, merce i wielkie volvo,
      ha ha i jeszcze raz ha.
      cięzko było dziś znaleźć miejsce na parkingu pod marketem.
      bieda jest, nie przeczę, ale ci najbiedniejsi na pewno o tej biedzie nie trąbią na prawo i lewo jaka to jest bieda.
    • redheadfreaq Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 04.04.15, 19:51
      Bo jeżeli się Kowalskiemu źle wiedzie, to musi być czyjaś wina. Rządu, korporacji, Żydów, kosmitów... Wszystko jedno. KTOŚ JEST WINIEN.
    • goja85 Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 04.04.15, 19:56
      "Ci ludzie chcą, żeby było źle. To z pokolenia na pokolenie wieczni, fotelowi malkontenci. Sami nigdy niczego nie dokonali, do niczego nie doszli. Są przekonani, że za ten brak sukcesów odpowiada państwo, czyli "oni", czyli złodzieje. Do tego dochodzi obowiązkowy brak możliwości interpretacji najprostszych danych. I masz głąba, nieuka i malkontenta nienawidzącego innych."
    • mynia_pynia Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 04.04.15, 19:58
      Tak jest ze wszystkim, jak ktos ma prace gdzie zarabia np srednia krajowa to na pewno po znajomosci dostal, a nie daj boze ze w budzetowce wink.
    • asia_i_p Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 04.04.15, 20:08
      Przypomniało mi się, co opowiadał mi kuzyn. Pracował na budowie u swojego ojca, kiedy przywieźli cegły, i kierowca, nie wiedząc, że ma do czynienia między innymi z synem budującego, tonem rozmowy o pogodzie, bez cienia agresji czy złości, zauważył "Nakradł, s....syn, i się buduje". Kuzyn ma akurat żywe poczucie humoru, więc go całkowicie rozłożyło, ale to pokazuje, że przekonanie bogaty=złodziej jest tak silne, że nawet już nie wywołuje irytacji, jest traktowane jako jedno ze zjawisk tego świata.
    • majenkir Re: 04.04.15, 20:11
      misiekzdzisiek2 napisała:
      > Wstała i wyszłam. Bez słowa.

Jestes bogata? big_grin
      • lauren6 Re: 04.04.15, 21:02
        Nie musi być.

Mnie też coś trafia jak słyszę narzekania zdrowych ludzi, którzy mają dwie zdrowe ręce i spokojnie mogą zapracować na lepsze życie.

Jest w tym kraju grupa ludzi, którzy faktycznie mają przechlapane i to nie ze swojej winy: niepełnosprawni, rodzice niepełnosprawnych dzieci, przewlekle chorzy itd. Za to najgłośniej słychać narzekania tych, którym się należy.
      • misiekzdzisiek2 Re: 04.04.15, 22:30
        Nie nazwałabym siebie bogatą. Wolę inaczej: raczej dobrze nam się powodzi.
        Bogaci dla mnie są ludzie z lity Forbesa
    • kamunyak Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 00:39
      średnia krajowa to bogactwo?
      no, to faktycznie, mozna sie wqrwić...
      Tak powaznie jednak.
      My kiedys kupiliśmy mieszkanie za własne zarobki. Z tym, że mąż pracował codziennie na dwa etaty, ja na jednym + dom. Mieszkanie budowała spółdzielnia a my co 3 miesiace wplacalismy transze. Przy powyzszym systemie zarobkowania jakos dalismy rade.
      Wtedy mieszkalismy w służbowym pokoju z kuchnia, cały budynek był firmowy. Sasiad z naprzeciwka, z podobnego mieszkania, tez głosno wyrażał opinię, ze wszyscy, których stac na wyprowadzke to złodzieje. Sam był elektrykiem w naszej firmie, pracował od 8 do 16.00 a potem wracał do domu i robił zonie awanturę. My zapieprzlismy przez 3 lata jak małe samochodziki zeby byt polepszyć.
      Niemniej, nie nazwałabym tego bogactwem. Gdzie mi tam do europarlamentarzysty, który śpi w brukselskim fotelu. Ten to dopiero jest krezus. Raczej rzadko który za osobiste zasługi, przyznasz. I chyba to o tym podobne indywidua chodzi a nie o Kowalskiego, który resztka sił spłaca kredyt frankowy za dom. Dom, który z ulicy moze wygladac nawet atrakcyjnie, tylko co z tego. Tak samo jak te "merce" pod biedrona, kupione z dziesiątej ręki.
      • misiekzdzisiek2 Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 00:48
        Skoro takiemu narzekaczowi chodzi o ludzi typu europarlamenatrzysta, to wypadaloby to napisac, a nie rzucac sądy, ze kazdy zamożny to zlodziej itp.
        • kasia191273 Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 10:20
          to ideologia wspierana od wieków przez katolicyzm, a ten -wiadomo- w narodzie siedzi, choćby podświadomie

protestantyzm czy judaizm widzą bogacenie się jako przejaw wiary, boskiego wsparcia, wykorzystywania swoich talentów itp.
          • snakelilith Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 15:09
            kasia191273 napisała:

> to ideologia wspierana od wieków przez katolicyzm, a ten -wiadomo- w narodzie s
            > iedzi, choćby podświadomie

To jedna z przyczyn reformacji. Katolickie rozdwojenie jaźni, czyli afirmacja ubóstwa i przekonanie, że biedny ma większe szanse na zbawienie połączone z przepychem, przesytem i dekadencją uprzywilejowanych. W katolicyzmie łatwo uzyskać za wszystko rozgrzeszenie, w najgorszym wypadku można było sobie go kupić. W Polsce reformacja nie spotkała się jednak z entuzjastycznym przyjęciem.
            A jak do tego dodasz jeszcze doświadczenie wieloletniej komunistycznej urawniłowki, oficjalnie potępiającej wszystko co ponadprzeciętne i spychającej indywidualne zapędy w strefę kryminalności, to masz społeczeństwo, w którym każdy chciałby być bogaty, ale bogactwo u innych źle mu się kojarzy.
        • snakelilith Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 14:45
          misiekzdzisiek2 napisała:

> Skoro takiemu narzekaczowi chodzi o ludzi typu europarlamenatrzysta, to wypadal
          > oby to napisac, a nie rzucac sądy, ze kazdy zamożny to zlodziej itp.

Ale europarlamentarzystą nikt się nie rodzi i też można nim zostać. I przy okazji poprawić coś w polityce i zrobić nawet coś dobrego dla społeczności, jeżeli praca aktualnych europarlamentarzystów nam się nie podoba. Ale kto by podnosił tyłek z kanapy i się angażował, przecież innym wszystko spada z nieba....
          • kamunyak Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 17:16
            > Ale europarlamentarzystą nikt się nie rodzi i też można nim zostać.

no, oczywiscie....
            Patrząc na zasługi niektórych to nie widze tych merytorycznych, naprawdę.
            Na palcach jednej ręki mogłabym policzyc tych, ktorzy naprawdę robią tam cos dla Polski, i nie tylko. A tak po prawdzie to tylko 2 nazwiska przychodza mi do głowy. No, moze 3, zależy jak Bienkowska sobie poradzi.
            • snakelilith Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 20:26
              kamunyak napisała:

> Patrząc na zasługi niektórych to nie widze tych merytorycznych, naprawdę.

A kto mówił o merytorycznych zasługach? Jak zazdrościsz europarlamentarzystom kasy, to możesz takowym zostać. Nikt nie wymaga byś stał się zbawicielem świata, chodzi o forsę, a ta jest na tym stanowisku legalna, nie trzeba kraść. A jak się tam dostać? No cóż, politykiem nie zostaje się przez miły charakter i skromność.
    • ofelia1982 Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 12:52
      pisałam o tym w kontekście mojego nudnego już botoksusmile Wystarczy, że napisałam, że sobie robię - w każdym kolejnym wątku słyszałam, ze co się czepiam jakichś świadczeń dla bezrobotnym, w końcu MNIE STAĆ i na botoks nie zabraknie. Tylko właśnie jest tak, że nikt nie patrzy na to ile pracy włożyłam w to, by dziś mnie właśnie było stać na takie pierdoły. Ile przepracowanych wieczorów, ile wyrzeczeń, ile popołudni samej z dziećmi, bo mąż znów musi zostać w pracy do 22:00. O to nikt nie pyta, o nie.
      To jest zwykła zawiść - wkurza Polaków to, że ktoś ma więcej/lepiej.
      Ostatnio Chodakowska na swoim profilu nawet napisała, że denerwują jej te teksty o tym ile kasy zarabia. Kurczę, a dlaczego miałaby nie zarabiać??? Skoro ciężko na to proacowała gdzie dziś jest?? Ona ma kilka eventow w miesiącu, jeździ, udziela wywiadow, prowadzi treningi. No nie siedzi doopą na kanapie i nie wcina pączków oglądając "na wspólnej", tylko pracuje. Mogę jej nie lubić, może mnie wkurzać - ale cieszę się, że zarabia ten, który pracuje, a nie ten, który przycwaniaczył.
    • kosmos_pierzasty Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 13:18
      Też nie znoszę takich stereotypów.
      Pewnie bym nie wyszła, bo gra niewarta świeczki (i tak mało prawdopodobne, aby ktoś zajarzył, o co poszło), ale jednak Cię chyba rozumiem.
    • jagienka75 Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 14:03
      niestety, ale na ogół kradną ci, którym wciąz mało tego, czeho się nachapali.
      biedny prędzej pójdzie puszki/złom zbierać albo będzie grzebać w śmietniku, niż cokolwiek ukradnie.
    • kill.emall Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 14:05
      Takie teksty wygłaszają ludzie pozbawieni wyobraźni smile
    • nutella_fan Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 14:19
      Slusznie zrobilas chociaz znajac mnie wdalabym sie w pyskowke. Ja akurat na swoj dobrobyt ciezko pracuje, maz rowniez.
    • anorektycznazdzira Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 19:35
      A słyszałaś, że jak ładna i młoda to d*** daje na wszystkie strony?
      A jak ma przystojnego męża, to on ją na pewno zdradza?
      A jak im się kury niosą, to dlatego, że ona czarownica?

też mi się chce rzygać
    • agnieszka77_11 Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 19:43
      Często w ten sposób usprawiedliwiamy swoją niezaradność życiową.
      • kill.emall Re: Mam dość tekstów typu: zamożny - ukradł albo 05.04.15, 19:47
        A w Polsce to już szczególne, że się winą za swoje niepowodzenia obarcza innych, zamiast zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Na Zachodzie potrafią i oszczędzać, i pracować, tylko u nas wciąż mnóstwo ludzi nie umie ani jednego, ani drugiego, tylko pyszczyć jak to im źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka