Dodaj do ulubionych

piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ?

16.04.15, 15:49
Dziewczyny, chcemy kupic pieska. Albo pudelka miniaturkę, albo jorka biewerka albo maltanczyka. Z hodowli takie pieski kosztują minimum 2000 zl sad....Wczoraj widzialam ogloszenie o pudelku miniaturce,ze Pani sprzeda za 300 zl. Nie jest z hodowli. Ciocia dziewczyny co wystawila ogloszenie kupila go nie wiadomo od kogo,ale jednak stwierdzila,ze jest za stara na szczeniaczka.Piesek jest przesliczny. Ale troche mnie martwi,ze nie wiadomo od kogo,co i jak sad..Tylko,ze ma 9 tygodni,odrobaczony,przed ostatnim szczepieniem.Ale jest stokroc ladniejszy niz te z hodowli za te nawet 3500 zl ( toy). Poradzcie.Wzielybyscie takiego pieska ?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 15:57
      Absolutnie nie. To pseudohodowla, a w nich suki wykorzystuje się tylko do tego, by co pół roku dawały miot. Nikt zazwyczaj o nie nie dba, a jak przestają rodzić, często są wyrzucane. Być może "ciocia dziewczyny" to tylko mit, bo pseudohodowle są tępione.
    • berdebul Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:00
      Nie, bo nigdy nie wiesz w jakich warunkach był trzymany pies. Ani czy faktycznie wyrośnie, na co ma wyrosnąć, czy jednak szczeniak jest owocem "mezaliansu" między rasową suczką a psem sąsiada, lub dlaczego pieski rasowe nie mają zrobionych uprawnień hodowlanych (państwu się nie chciało, czy na przykład psy są agresywne).
      I last but not least - nie wspieram pomysłów rozmnażania "bo ładne"/"bo suczka musi mieć raz szczeniaki"/"bo coś tam". Zbyt wiele psów cierpi w pseudohodowlach. Albo legalna hodowla, albo przygarnięcie jakiejś bidy - z fundacji/schroniska.
      • shell.erka Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:16
        Popieram. Kupowanie psa z pseudochodowli to jak kupowanie podrobki torebki na bazarze.
    • aneta-skarpeta Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:16
      moi znajomi kupili labka za 300- wyrosl co prawda super pies ale wyglada jak wyzej w skorze labka

inni-chcieli bolder colie- wyrosl z tego mikro mop
      • cosmetic.wipes Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:36
        Mój szwagier też kupił takiego labka - wyrosło z niego skrzyżowanie kucyka z kanapą.
        • aneta-skarpeta Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:49
          mojemu bratu chcieli tez wcisnac- jak zobaczylam szczeniaka to od razu powiedzialam ze nie wiem co z tego wyrosnie, ale na pewno nie labek- okazalo sie ze piesek urosl do polowy lydki i koniec
          • atena12345 Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 18:08
            aneta-skarpeta napisała:

> okazalo sie ze pie
            > sek urosl do polowy lydki i koniec

moja znajoma też ma takiego labka smile
        • mama303 Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 19:37
          cosmetic.wipes napisała:

> Mój szwagier też kupił takiego labka - wyrosło z niego skrzyżowanie kucyka z ka
          > napą.
          a moi sąsiedzi maja buldożka francuskiego na bardzo długich nóżkach
    • kosc_ksiezyca Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:34
      uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/horror-w-pseudohodowli-psow,157195.html link pierwszy z brzegu

Wszystko to, co napisały dziewczyny, jest absolutną prawdą, a na "ciocię, co kupiła pieska i nie ma teraz dla niego czasu" nie daj się nabrać. Dodatkowo - bez problemu można znaleźć szczeniaka poniżej 2k z zarejestrowanej hodowli, trzeba tylko poszukać. Można też adoptować - poszukaj organizacji, które starają się dać porzuconym pudelkom/maltańczykom/yorkom nowe życie. Często są to suki porzucane przez pseuduchów, którzy nie są już w stanie na nich zarabiać. Pomyśl o tym.

I kolejny link: psia-mac.pl/news/68-typy-pseudohodowli
      • nelamela Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:46
        Nie nie kupiłabym.Pomijając fakt że nigdy nie wiesz co ze ślicznego szczeniaka wyrośnie(bo każdy maluch jest słodki),bałabym się chorób,skojarzeń wsobnych no i to że wspierasz pseudohodowlę.Rasowy=rodowodowy...W wielu zarejstrowanych hodowlach można znaleźć szczeniaki tańsze,nie do hodowli ale na kolanka.Poszukaj jeśli zależy Ci na konkretnej rasie,albo adoptuj jakiegoś szczeniaka ze schroniska.Pozdrawiam.
    • froshka66 Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:46
      https://www.piesszukadomu.pl/ogloszenia/big/1427697248.jpg

na pewno chcesz KUPIC przyjaciela?

www.piesszukadomu.pl/pl,adoptuj_psa2,maluch_do_przygarniecia,567.html
      i milion innnych zwierzaków
    • majenkir Re: 16.04.15, 16:47
      katarzyna19996 napisał(a):
      > Ciocia dziewczyny co wystawila ogloszenie kupila go nie wiadomo od
      > kogo,ale jednak stwierdzila,ze jest za stara na szczeniaczka

Hehe wink

P.S. Co to jest biewerka?
    • amoreska Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 16:56
      Pseudohodowle - "bo mamy suczkę, koleżanka ma pieska i będą szczeniaczki" - wydają szczenięta nawet jeszcze na mleku matki, byle wcześniej.

Dla mnie nie było i nie ma innej opcji niż szczeniak z hodowli FCI / ZKwP.
      A jak ci za drogo - przygarnij psa ze schroniska.
    • cauliflowerpl Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 17:59
      NIE.
      Wzięłabym psa ze schroniska.
    • atena12345 Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 18:09
      jeżeli nie stać Cię na psa z hodowli, to weź ze schroniska
    • katarzyna19996 dzieki Dziewczyny 16.04.15, 18:44
      Dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi. Macie pewnie racje i wszystkie mowicie to samo. A gdzie zatem szukac takich ogloszen o tych tanszych pieskach z hodowli ? ps Biewerka to york biewer wink
      • atena12345 Re: dzieki Dziewczyny 16.04.15, 18:48
        Po prostu musisz poszukać. Zdarza się, że hodowla sprzedaje szczeniaka taniej, bo ma jakąś wadę w umaszczeniu i nikt go nie chce.
      • anten_ka Re: dzieki Dziewczyny 16.04.15, 19:07
        Najlepiej poszukać na stronie www.zkwp.pl/zg/ tam są sprawdzone hodowle i najnowsze mioty.
        Z mojego doświadczenia powiem ci, że miałam w swoim życiu 3 psy. Pierwszego moi rodzice kupili z pseudohodowli, wygladał podobnie do swojej rasy, charakter miał jednak okropny i niestety przez złe warunki z jakich przybył nie dało się go wyleczyć i zdechł. Kolejny pies to rasowiec z najlepszej hdowli z danej rasy ( nie chce pisać jakiej) , charakter cudowny, wspaniały, piekny , zdrowy pies, doźył 12 lat mimo, że dożywaja max 9-10 lat. Był miłością całej naszej rodziny. Kolejny to niestety pseudohodowla, która potem okazała sie jakimś klubel kennel, jeszcze potem sie okazało że piesek był ze skrzyzowania córki z tatusiem, pies był ogólnie ładny, ale z hodowli przyniósł swierzb uszu, wszy i inne cuda, charakter też miał okropny i zupełnie nie pasujący do wzorca rasy. Tak więc ja już nie ma złudzeń, że takie pseudohodowle gdzie krzyzuje sie mamusia z synkiem i tatę z córkami to jakaś masakra i takie też pochodza z tego psy.
        Mieszkałam kiedyś obok pseudohodowcy, jego suczki miały czasami pod rzad 3 mioty...bez komentarza.
        • nelamela Re: dzieki Dziewczyny 16.04.15, 19:22
          Poszukaj hodowli ze Związku Kynologicznego i po prostu zadzwoń i zapytaj.Obecnie wszystkie szczeniaki dostają metryki ale zdarza się że niektóre mają wady które już w szczenięcym wieku dyskwalifikują je do dalszej hodowli.I hodowcy sprzedają je dużo taniej na kolanka.
    • afro.ninja Re: piesek z hodowli czy nie ? Kto doradzi ? 16.04.15, 19:33
      Kup sobe pudla miniature. Niezwykle inteligentne, efektowne psy, mniej pracy przy pielegnacji. Mamy fajne hodowle pudli zkwp, to niezbyt modna rasa, wiec ludzie hoduja z pasji, a nie dla forsy. Psy bez rodowodu, to zazwyczaj corka z ojcem, albo siostra z bratem.
      Poza tym cena dwa tysiace za psa rodowodowego to nie jest duzo, hodowcy naprawde wkladaja w psy mnostwo kasy. Jeden wyjazd na wystawe, to minimum 300 zlotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka