Dodaj do ulubionych

Adekwatna kara dla dziecka

27.04.15, 19:26
Czy zakaz miesiąca bez grania na tablecie jest adekwatną karą dla dziecka za to, że nie powiedziało że czegoś tam nie zdążyło zrobić na lekcji i miało dokończyć w domu (natomiast to nie było jako zadana praca domowa sensu stricto) ???

Rozumiem sam zakaz natomiast miesiąc czasu jednak jest dość długim okresem dlatego tak podpytuję jak Wy to widzicie.
Obserwuj wątek
    • kredka.zielona Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:29
      za miesiąc zapomnicie oboje za co ta kara

parę dni, tydzień?

ja bym raczej wybrała jakieś 'odpracowanie' - napisanie czegoś, zrobienie dodatkowej pracy, sprzątanie ekstra, coś w ten deseń
      • verdana Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:30
        Ja przeczytałam trzy razy i w ogóle nie wiem, za co dziecko ma zostać ukarane...
        • anyway33 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:33
          raz jeszcze wytłumaczę bo może faktycznie zbyt duży skrót myślowy zastosowałam - dziecko nie dokończyło jakiegoś zadania na lekcji i miało dokończyć w domu. Nie powiedziało i przy sprawdzaniu zeszytu czy ćwiczeń rodzic się tego dopatrzył (pytając czy dziecko ma coś zadane odpowiadało że "nie")
          • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:43
            No bo kurde nie pamiętało...
            Powinno nauczyć się, że nie zakończone prace zaznacza kółeczkiem, a w domu przegląda książki i patrzy, czy coś ma zaznaczone.
            Oczekujesz od pierwszaka, że ogarnie pamięciowo, co ma zadane i powie Ci to nie zaglądając do książek?
            Kurczę, za moich czasów pięknie pisało się w zeszytach "W domu" i numery ćwiczeń, nauczycielka córki z I klasy miała tę samą metodę. Teraz zaznaczają sobie sami w książkach.
            Za co w sumie karać, bo ja nie pojmuję?
          • asmarabis Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:30
            A wiadomo dlaczego nie dokonczylo tego zadania w szkole? Jesli dlatego ze gralo na tablecie to kara jak najbardziej adekwatna!
            • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 06:50
              W czasie lekcji dzieci nie bawią się tabletami...
          • mag1_k Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 08:45
            jejku, ja mam takie sytuacje na porządku dziennym. Taki siedmio czy ośmiolatek jest jeszcze małym często roztrzepanym dzieckiem. Jeżeli zapomniał nie celowo, tylko faktycznie przez roztrzepanie, to dałabym mu spokój. Sama dopytuję sie po kilka razy, czy ma coś zadane do domu, do nauczenia jakiś wierszyk, czy wykonanie plakatu itp. i wtedy często po którkim czasie sobie nagle przypomina o danej pracy.
            Przecież takie dziecko po szkole na pięćset myśli na minutę. Zdaję sobie sprawę, że po szkole chciałby odpocząć przy komputerze, tv czy na podwórku z kolegami, więc brak zainteresowania zadaniem nie wynika ze złych intencji.
            Karę daję za faktycznie przewinienia, jak się niewłaściwie zachowa (grubsze sprawy, a nie bzdury). Jest to np. zakaz gier przez jeden wieczór, czy wcześniejsze położenie się do łóżka bez bajki. Nie wiem, co moje dziecko musiałaby przewinić, aby miało zakaz gier przez miesiąc. Jak dla mnie abstrakcja.
          • lafiorka2 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 09:07
            anyway33 napisała:

> raz jeszcze wytłumaczę bo może faktycznie zbyt duży skrót myślowy zastosowałam
            > - dziecko nie dokończyło jakiegoś zadania na lekcji i miało dokończyć w domu. N
            > ie powiedziało i przy sprawdzaniu zeszytu czy ćwiczeń rodzic się tego dopatrzył
            > (pytając czy dziecko ma coś zadane odpowiadało że "nie")

aaaa , czyli norma ? big_grin
      • anatewka11 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:39
        Ja zauważyłam, że te mamy (tak, tak z reguły mamy mają taki gest), które rzucają takimi karami (miesiąc bez kompa, do końca roku nie obejrzysz TV, ni pojedziesz na wakacje itp) są niekonsekwentne i kary nie są w ogóle egzekwowane albo max kilka dni. Taka kara to odpowiednik lania: wkurzyło mnie i właśnie się wyżywam. Moim skromnym zdaniem dla dziecka o wiele bardziej skuteczne są krótkie kary ale w 100% wyegzekwowane. U nas np. za uwagę 10 latek ma 3 dni kary na kompa. No ale kara jest zawsze odbywana w całości więc syn wie, że to nie żadne czcze pogróżki. Jak dzieci były małe, kary były jeszcze bardziej ograniczone w czasie.
        Dla mnie bezsens tak długiej kary tkwi jeszcze w tym, że jeśli to jest normalny, żywotny dzieciak to przez ten miesiąc zmaluje coś nowego (zapomni stroju na wf itp.) i co wtedy? Przedłużysz karę na kolejny miesiąc? Dołożysz miesiąc bez słodyczy? Bez przesady.
    • mas.uka Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:33
      za długo, kara ma być adekwatna a wypadku dziecka 8-10 lat miesiąc to wieeekiii
    • wydramarlenka Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:33
      Ale dlaczego miesiąc?
      Do trzydziestki od razu trzeba było zakazać big_grin
    • cosmetic.wipes Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:33
      A za lufę z klasówki będzie szlaban na kompa do matury?
      • capa_negra Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:26
        I miesiąc karceru
      • mag1_k Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 08:49
        za lufę u mnie nie będzie w ogóle kary. Uważam, że ta lufa/jakas forma poniżenia jest wystarczającą karą za brak przygotowania.
        Co innego uwaga w dzienniczku. Mój syn wie, że jak się taka kiedys pojawi, bo konsekwencje będą wink
        • lafiorka2 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 09:12
          mag1_k napisała:

> Co innego uwaga w dzienniczku. Mój syn wie, że jak się taka kiedys pojawi, bo k
          > onsekwencje będą wink

a ja akurat za uwage w dzienniczku kary ewentualnej nie daję.Bo widzę(u nas) ,że najlepiej gdyby dziecko siedziało cichuteńko z rączkami na kolankach itp.
          Lufe dostał raz...wkurzyłam sie,ale kary nie dostał.Albo już nie pamietam.
    • stara-a-naiwna Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:37
      miesiac?
      to lata świetlne

kara nieadekwatna do 'przewienienia"

i wole kary pożyteczne - np. dodatkowy obowiązek domowy przez tydzień, extra wyszorowanie fug w łazience itp
    • rasowa_sowa Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:39
      A rodzice z tych konsekwentnych? Bo poza tym że ten miesiąc to abdurdalnie długi okres, to jest jeszcze problem czy rodzice będą w stanie wytrwać w tej karze.
      A taka kara przerwana po 3 dniach to już w ogóle bez sensu.
    • mid.week Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:39
      Moja córka ma robi tak przynajmniej 2x w tygodniu. Zamiast karać postanowiłam pomóc. Zapisałam ją do szkoły pamięci, gdzie trenuje koncentrację i techniki zapamiętywania. Na tle grupy wypada bardzo dobrze, ale w szkole zapomina i nie ma zmiłuj. Tak ma i już.
      • verdana Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:43
        Jezeli za takie drobne przeoczenie jest taka surowa kara, to za rzeczywistą winę przyjdzie dziecko zabić.
        • mid.week Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:49
          Jak za słabą ocenę ze szlaczków wlepią szlaban do 18-tki to w sumie sporą część potencjalnych przewinień wyeliminują wink
          • jakw Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:41
            mid.week napisała:

> Jak za słabą ocenę ze szlaczków wlepią szlaban do 18-tki to w sumie sporą część
            > potencjalnych przewinień wyeliminują wink
            W wieku 10 lat delikwent lub delikwentka stwierdzą, że i tak już mają przerąbane, a szlabany na wszystko co możliwe 18-tki. W rezultacie dojdą do wniosku, że jak przestaną chodzić do szkoły czy nawieją z domu to gorzej już nie będzie.
        • rhaenyra Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:14
          jeszcze po drodze jest wyrywanie paznokci , przypalanie żelazem i takie tam uncertain
          • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:22
            Nadziewanie na pal.
            • wioskowy_glupek Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:34
              Tak, tak histeryczki big_grin galery od razu
              • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:43
                Czymże są galery wobec łamania na kole?
    • rosapulchra-0 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:43
      Dla mnie czyste wyżywanie się na słabszej i zależnej od siebie osobie.
      • wioskowy_glupek Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:35
        Tak, tak Rosa big_grin w ogóle żadnych kar bo się dziubdziuś wystraszy big_grin
        • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 06:54
          Ale wioskowy, za co kara?
          Że pierwszak nie pamięta?
          No jego prawo. Trzeba z nim przeglądać karty ćwiczeń najwidoczniej i patrzeć, co niedokończone.
          Albo wyrobić odruch zaznaczania już w klasie, co nie jest skończone.
          Zawsze mnie zadziwiają matki, które posyłają dzieciaka do I klasy i są przekonane, że dzieciak będzie od razu zorganizowany jak super hiper asystentka szefa wielkiej korporacji, taka z pięciocyfrowym wynagrodzeniem.
          Karać można za kłamstwa, ukrywanie ocen itp. - chociaż moim zdaniem nie powinno chodzić o karanie, ale o rozwiązanie problemu, żeby się nie powtarzał.
        • ichi51e Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 07:15
          Ale Rosa ma racje - przewinienie zadne a kara to wyzycie w tym wypadku. Do tego rodzice w sumie powinni sami siebie ukarac bo gdyby u pierwszaka sprawdzali zeszyty to by moze cos zauwazyli. Najlepiej jak ktos wyzej napisal zapisac na trening pamieci.
    • anyway33 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:46
      Podpytuję Was, bo też mi się wydawało że miesiąc dla 7 latka to bardzo długi okres czasu, coś jakby dla mnie pół roku wink

Cz rodzice sa konsekwentni ? Nie wiem powiem szczerze, podejrzewam że tak.

• konwalka Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:47
        kogos porąbało
        pomijam fakt, że kary to idiotyzm jako zjawisko
        ale miesiac? za takie goovno?
    • mama303 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 19:50
      za takie coś to w ogóle bym nie karała. Nawet nauczyciele u nas tego nie pilnują do końca.
      • verdana Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:01
        Jeżeli znasz rodziców to może delikatnie napomknij, ze ich porąbało i ze robią dziecku krzywdę. Owijając to w piękne słowa o trosce i odpowiedzialności.
        To jest akurat taki przypadek, gdzie mnie włącza się opcja "W tym domu dziecko jest krzywdzone" i trzeba działać. Niestety, znam taki jeden przypadek i jest coraz gorzej - dziecko jest nieustannie poniżane i karane. Nie dlatego,że robi coś źle, tylko dlatego,że rodzice go nie lubią. Tu przewinienie chyba jest pretekstem.
        • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:12
          Ci rodzice przypominają mi pewną nauczycielkę, która zakatowała dziecko, bo nie umiało wiązać sznurowadeł. Ciekawe, czy siebie też tak karzą, gdy zapomną kupić masło, oddać rzeczy do pralni czy zapłacić na czas rachunek?
        • wioskowy_glupek Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:36
          big_grinbig_grinbig_grin histerie się leczy
          • verdana Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:40
            No popatrz, histerię się leczy, a głupota i brak serca są nieuleczalne smile smile
    • anyway33 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:17
      Nie no przystanek_tramwajowy bez przesady.

Pewnie mnie pamietacie z ostatniego wątku o pasierbie i to o niego chodzi. Dzisiaj się zaczyna tydzień u nas, chłop przywiózł swojego syna i własnie mi mówi o tym że mama syna nałozyła na niego taką karę za to co opisałam wcześniej. Jako że mają opiekę naprzemienną, to mają swoje ustalenie że jeżeli jedno z nich nałoży karę na syna to drugie musi to respektować. No i mój partner się mnie zapytał co ja o tym sądzę, a że ja w sprawach okołodzieciowych niezbyt lotna jestem to zapytałam tutaj ..

Ja nie sadzę że tam dochodzi do krzywdzenia, może po prostu jakiś wygórowanych wymagań.
      • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:25
        Niech Bóg ma w opiece to biedne dziecko. Nie dość, że trafiła mu się wredna macocha, to okazuje się, że mamusia wcale nie lepsza. sad Szlaban na miesiąc za to, że dziecko o czymś zapomniało? Dla mnie to kosmos. Nie ma szczęścia w życiu dzieciak.

---
        Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
        • verdana Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:36
          Ja zaczynam mieć wątpliwości co do wredności macochy, skoro zamiast sie cieszyć , że pasierb ukarany, jakos widzi, ze coś nie gra.
          • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:42
            Jedna drugiej warta. Może niech idą razem do terapeuty, policzy im taniej. A tatusia zamknąć w piwnicy na miesiąc za to, że takie wredne baby wyszukuje na matki swoich dzieci.

---
            Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • iskierka3 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 00:01
            Ja raczej mysle, ze jej nie w smak, ze dziekiem trzeba sie bedzie zajac jesli nie bedzie caly czas gralo na tableciewink
          • ichi51e Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 07:17
            Nie badz naiwna - mamusia nawet u najwredniejszej macochy jest zawsze porabana wariatka z nieadekwantnymi karami. Jak kupisz dziecku lepsze buty to je sprzeda a do was dziecko trafia w najgorszych lachach w ktorych wstyd sie pokazac. Do tego dzieciak przyjezdza zawszony.
            • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 09:16
              A na obiad daje tylko suche frytki!
      • verdana Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:35
        Tego typu wymagania to JEST krzywdzenie. Moim zdaniem absolutnie nie należy tu akceptować takiego zachowania matki. Dziecko powinno mieć w Was wsparcie.
      • mid.week Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:37
        Jako
        > że mają opiekę naprzemienną, to mają swoje ustalenie że jeżeli jedno z nich na
        > łoży karę na syna to drugie musi to respektować

Miałabym w d...e ustalenia i w tym samym dniu skończyłaby sie opieka naprzemienna.
      • klamkas Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:56
        Jaaaaasne. Zawsze się odsuwasz i dystansujesz, to nie jest twój pasierb, w ogóle cię to dziecko nie interesuje i nagle jego ojciec pyta cię o zdanie? Oczywiście.
        • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 09:17
          Hm, może nie pyta, tylko poinformował: nie dawaj młodemu tabletu, bo to i to.
    • morekac Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:32
      Na taki zakaz racjonalnie byłoby się nie dotykać do lekcji przez miesiąc i zobaczymy, jaka kara będzie następna (dwa lata karceru? ) i kto pierwszy pęknie. Dzieciak ma lekcje uzupełnić, na pamięć może pomóc jeden wieczór bez tabletu, jeśli już ktoś musi się wyżyć. Więcej to jest pozbawianie się narzędzia motywowania dziecka.
    • mia_siochi Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 20:47
      Karą adekwatną jest to, że będzie zła ocena/uwaga od nauczyciela (nie wiem co tak mają pierwszaki). To już jest kara, dokładanie dodatkowej, która w dodatku trwa wieki jest idiotyczne.
    • ailia ...so what? 27.04.15, 20:59
      No dobrze, my powiemy, ze nieadekwatna - i co to zmieni?
      • przystanek_tramwajowy Re: ...so what? 27.04.15, 21:07
        ailia napisała:

> No dobrze, my powiemy, ze nieadekwatna - i co to zmieni?

Niestety, dla tego dziecka nic. A to jest, jak sądzę, tylko malutki czubeczek góry lodowej. Matka, która potrafi tak ukarać dziecko za to, że o czymś zapomniało, ma na pewno arsenał równie wyrafinowanych kar za inne "przewinienia" siedmiolatka. Za to, że nie zjadło kanapki. Za to, że zgubiło zieloną kredkę. Za to, że wyrwało dziurę w spodniach. Za to, że za wolno zakładało buty i kurteczkę w szkolnej szatni. Za to, że w ogóle jest.

---
        • zuleyka.z.talgaru Re: ...so what? 27.04.15, 21:24
          Albo matka to przykrywka i to tatulek nałożył wespół a autorką posta taką karę.
          • przystanek_tramwajowy Re: ...so what? 27.04.15, 22:01
            Obstawiam raczej, że ojciec się łamie, a macocha jak najbardziej popiera matkę i wpadła na forum po potwierdzenie słuszności decyzji.
            • verdana Re: ...so what? 27.04.15, 22:02
              A ja podejrzewam, że wręcz przeciwnie.
            • zuleyka.z.talgaru Re: ...so what? 27.04.15, 22:04
              Yh, ciekawe czy ten dzieciak ma już myśli samobójcze...
            • ichi51e Re: ...so what? 28.04.15, 07:19
              Lamie sie bo bez tabletu trzeba sie zajac suspicious a dla macochy watek to okazja pojechania po eksi.
    • mw144 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:02
      Za takie pierdoły wcale nie karzę dzieci. Żeby nie mieć tabletu przez miesiąc musiałoby nie zdać do następnej klasy.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:20
      Nie. Nie jest adekwatną karą.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:24
        W ogóle po co kara za nic?
        • fogito Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:38
          Ludzie to jednak lubia znecac sie nad dziecmi. Zareagowalabym, gdybym wiedziala o czyms takim. Tablet nie musi byc uzywany codziennie, ale kara od czapy i za nic. Moj 11 latek ciagle o czyms zapomina podobnie jak jego ojciec i obu powinnam juz na Rakowieckiej umiecic za szereg przewinien.
          • aqua48 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:40
            Taka kara za zwykłe zapomnienie nie spowoduje, że dziecko przestanie zapominać, tylko że znienawidzi rodziców..Na takim efekcie im zależy? Karą za niezrobienie zadania jest odpowiednia ocena w szkole i wstyd przed kolegami - i to powinno zupełnie wystarczyć.
    • wasp20 Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:56
      A ja zapytam z innej beczki - czy 7-latek w ogóle musi grać na tablecie? Nie lepiej żeby z rodzicami coś porobił? Szczerze mówiąc nie uważam że dzieci powinny spędzać czas w ten sposób.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 21:59
        NIe musi. Nie musi też oglądać TV, mieć dostępu do komputera, telefonu. Może za to siedzieć w kuchni i przebierać groch.
        • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:05
          zuleyka.z.talgaru napisała:

> NIe musi. Nie musi też oglądać TV, mieć dostępu do komputera, telefonu. Może za
          > to siedzieć w kuchni i przebierać groch.

Można go też, jak jedną taką Śnieżkę, wygonić w nocy do lasu. Jak zostało udowodnione - krasnoludki to bujda na resorach, więc nikt pasierba nie uratuje i po kłopocie. Albo dać mu koszyczek z jedzeniem dla babci i wysłać do domku po drugiej stronie lasu. Może wilk go zeżre?

---
          • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:07
            ALbo trafi na polanę. Jako, że bez Małgochy to kiepsko widze jego przyszłość w piernikowym domku...
            • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:09
              Szkoda, że zima się skończyła, bo mogłaby go porwać Królowa Śniegu. Na pomoc Gerdy raczej nie miałby co liczyć.

---
              • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:13
                Zawsze mógłby trafić na czarownicę z Narnii - to już w ogóle kaplica.
                • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:16
                  A jakby się natknął na Voldemorta?
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:19
                    wówczas na dwoje babka wróżyła.
                    • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:22
                      No tak - zawsze mogłoby się okazać, że na drugie ma Harry Potter.

---
          • jakw Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:56
            Ja przepraszam bardzo, ale Czerwony Kapturek to chyba nie została wysłana z tym koszyczkiem za karę tylko dlatego, że babcia była chora i potrzebowała wałówki.
      • jakw Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:47
        wasp20 napisał(a):

> A ja zapytam z innej beczki - czy 7-latek w ogóle musi grać na tablecie? Nie le
        > piej żeby z rodzicami coś porobił? Szczerze mówiąc nie uważam że dzieci powinny
        > spędzać czas w ten sposób.
        Ale to wszystko jedno na co jest szlaban. Równie dobrze możesz zrobić szlaban na bieganie po podwórku, czytanie książek, zajęcia karate czy wycinanie kurpiowskich wzorków. Chodzi o to, że za (najprawdopodobniej) zapomnienie kara szlabanu jest dyskusyjna, a już długość kary kuriozalna.
        • wasp20 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 11:56
          jakw napisała:

> Ale to wszystko jedno na co jest szlaban. Równie dobrze możesz zrobić szlaban n
          > a bieganie po podwórku, czytanie książek, zajęcia karate czy wycinanie kurpiows
          > kich wzorków. Chodzi o to, że za (najprawdopodobniej) zapomnienie kara szlabanu
          > jest dyskusyjna, a już długość kary kuriozalna.

No dla mnie tu są dwie sprawy:
          1. Za co jest kara - jeśli za zapomnienie, to bez sensu, dziecko w 1 klasie jeszcze żyje systemem przedszkolnym i musi się nauczyć dopiero, że trzeba pamiętać o czymś takim jak nauka, odrabianie lekcji, itp.
          2.Histeria dotycząca szlabanu na tableta - moim zdaniem dziecko w tym wieku w ogóle nie powinno używać tableta i taka kara może wyjść tylko na dobre jemu i rodzicom. Przepraszam, może jestem zbyt mało "postępowa", ale uważam, że obłożenie dziecka gadżetami powoduje same negatywne skutki, dla dziecka i całej rodziny.
          Moi pasierbowie też czasem marudzą, że u nas nie mogą ślęczeć przy komputerze, telewizja jest ograniczona bardzo mocno, tabletów nie mają wcale. Ale z drugiej strony doceniają to, że jest im poświęcany CZAS i UWAGA z naszej strony. Że zamiast siedzieć w osobnych pokojach, wszyscy siedzimy razem i w coś gramy, że oglądanie filmu to cały ceremoniał rodzinny, z popcornem, wspólnym wybieraniem filmu, itd. Więc nie widzę specjalnie krzywdzenia dziecka w ograniczeniu mu dostępu do tableta. Wręcz przeciwnie, pomijając powód i formę akcji, uważam to za rzecz bardzo pozytywną.
      • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 06:59
        Ale to nie jest przedmiotem dyskusji...
        Najwyraźniej niespecjalnie lotni rodzice najpierw przyzwyczaili dzieciątko, że tablet to ni wiadomo co i ukochany sposób spędzania czasu, a teraz w przypływie własnych frustracji mu to ukochane coś odbierają. I to jest paskudne w tym wszystkim.
        BTW, jak się tak zastanowię, to nie miałabym jak ukarać córki, na tablecie nie gra, telefonu nie ma, filmy ogląda czasem w weekendy, jeszcze rzadziej gra na moim komputerze, ma generalnie inne zajęcia wink.
    • misterni Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:24
      Nieadekwatna i głupia po prostu.
      Z doświadczenia wiem, że o ile w ogóle karać, to na bieżąco i krótkofalowo, i to na zasadzie - nie chcesz zrobić czegoś tam, ok, ale dzisiaj tableta też nie będzie.
      Natomiast jeśli coś nie zostało zrobione, dziecko się najadło z tego powodu wstydu w szkole i jeszcze dostało zła ocenę, to jest to już dostateczna kara.
    • jakw Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:35
      Zdecydowanie za długo. Jak nie odrobi lekcji za 2 tygodnie to co zrobi rodzic? Zabroni grać na tablecie?
      • przystanek_tramwajowy Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:44
        jakw napisała:

> Zdecydowanie za długo. Jak nie odrobi lekcji za 2 tygodnie to co zrobi rodzic?
        > Zabroni grać na tablecie?

W tej sytuacji odpowiednią karą będzie nie dawanie gnojkowi obiadu przez miesiąc.

---
        • zuleyka.z.talgaru Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:47
          Oraz niańczenie dziecka macochy.
        • jakw Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:54
          przystanek_tramwajowy napisał:

> jakw napisała:
          >
          > > Zdecydowanie za długo. Jak nie odrobi lekcji za 2 tygodnie to co zrobi ro
          > dzic?
          > > Zabroni grać na tablecie?
          >
          > W tej sytuacji odpowiednią karą będzie nie dawanie gnojkowi obiadu przez miesią
          > c.
          Sądzę, że niedawanie obiadu za karę może podpadać pod jakiś paragraf dotyczący maltretowania dzieci.
    • marychna31 to nie jest adekwatna kara 27.04.15, 22:45
      to jak szukanie haka na dziecko. Niezły sposób na wychowanie sobie człowieka z kompulsywnymi problemami, znerwicowanego i wiecznie niepewnego swoich możliwości.
    • lisciasty_pl Re: Adekwatna kara dla dziecka 27.04.15, 22:50
      Sam mam z kobitą podobne dylematy, nasze (6,5 i 5,5) dostały tablety od dziadka
      i mogą póki co grać w weekendy, nie cały czas tylko do zajechania baterii. Myślę że w tym wieku
      zupełnie im to wystarczy, póki co więcej się nie domagają.
      Szlaban 2-tygodniowy młoda dostała po tym, jak wycięła kartkę z uwagą z zeszytu korespondencyjnego.
      Oczywiście oprócz tego było długie smęcenie i umoralnianie. Nie wiem czy takie kary coś dają,
      ale coś trzeba wymyślić chyba...
      A może któraś ma sprawdzony grafik kar i się podzieli? wink
      • misterni Zgłupieliście Liściasty? 27.04.15, 23:26
        Zamiast cieszyć się, że dziecko kreatywne i wycina kartki z uwagami, szlaban na tableta daliście?
        wink
        A tak na poważnie, jeśli już koniecznie chcieliście za to karać, trzeba kazać dziecku przyszyć/przykleić tę kartkę z powrotem, jako naprawienie szkody, a nie jakieś durne szlabany.
        • lisciasty_pl Re: Zgłupieliście Liściasty? 27.04.15, 23:34
          misterni napisała:
          > Zamiast cieszyć się, że dziecko kreatywne i wycina kartki z uwagami, szlaban na
          > tableta daliście?
          > wink

Kreatywne aż za bardzo, coraz sprytniej próbuje robić nas w wała wink

> A tak na poważnie, jeśli już koniecznie chcieliście za to karać, trzeba kazać d
          > ziecku przyszyć/przykleić tę kartkę z powrotem, jako naprawienie szkody, a nie
          > jakieś durne szlabany.

No jasne, musiała iść do pani, przyznać się do oszustwa i przeprosić.
          Tablet był pierwszym impulsem, trochę też z tego powodu że przy okazji
          coś tam jeszcze nawywijała.
    • buuenos Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 00:07
      Nie no za TAKIE przewinienie to minimum rok bez kompa i przymusowe prace spoleczne.
      A serio to wyluzuj.Dzieciak po prostu zapomnial.
    • czar_bajry Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 01:05
      gwarantuję iż taki zakaz tylko dziecku na zdrowie wyjdzie i żadnej traumy nie spowoduje.
      • lily-evans01 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 07:03
        A nie nie. Trzeba było NAJPIERW nie przyzwyczajać dziecka do tego, że tablet to główna rozrywka, bez której ono żyć nie może. Ktoś mu tę zabawkę kupił bądź co bądź, można było poczekać jeszcze trochę albo wyznaczyć sensowne zasady korzystania.
        Odbieranie mu tabletu jako kara tym bardziej sprawi, że to będzie rzecz najbardziej pożądana ze wszystkich,
        I w wypadku takiego "przewinienia" nie nauczy niczego.
    • ola33333 Re: Adekwatna kara dla dziecka 28.04.15, 06:59
      nie wierze, ze dziecko dostalo szlaban na miesiac za jedno niedokonczenie pracy.
      Moze nie wszystko ci powiedzialo.

Jesli moja corka nie dokonczyla pracy w szkole to ma to zrobic w domu. Dopiero jak ja skonczy + inne zadania domowe, to moze sie wziac za komputer albo poogladac telewizje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka