Dodaj do ulubionych

markizy -pytanie do posiadaczek

17.05.15, 10:14
chcemy taką zamontować na niewielkim tarasie.
wymiary max 300x 200 cm
jesteśmy po 1 wycenie.Naczytałam się i nasłuchałam, ze należy zainwestować w elektryczne sterowanie,w czujnik wiatru ...b co będzie,jak zacznie wiać a nas akurat w domu nie będzie
no to poprosiłam o wycenę i spadłam z krzesła - 6 tyś.sad
sporo-teoretycznie stać nas na to, ale czy warto ?
czy zwykła ręcznie zwijana i rozwijana markiza nie zda egzaminu?
chętnie poczytam Wasze opinie na ten temat smile

Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 17.05.15, 10:18
      My mamy zwykla, ale taras jest zadaszony (szklem, wiec widny). Minus to to, ze nie mozna zdjac materialu i go uprac, wiec jest cala upstrzona zdechlymi insektami sad. A moze jakas ematka ma patent na takie watpliwej jakosci ozdoby?
      • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 17.05.15, 11:50
        Z kazdej mozna zdjac material(roboty od wuja),ale upranie go przedstawia trudnosc,bo jest sztywny.Po prostu wyczyszc kärcherem w goracy dzien ewentualnie szlauchem.
        • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 17.05.15, 13:02
          Fakt, chyba najprostszy sposob typu szlauch bedzie najlepszy!
    • eve-lynn Re: markizy -pytanie do posiadaczek 17.05.15, 10:36
      E tam - mam markizę ręczna, na korbe. Jej powierzchnia to 5 na 3 metry. Ma juz 30 lat (bo tyle ma dom) i ma sie dobrze, no - materiał na brzegach jest trochę doświadczony przez życie i pewnie go zmienię niedługo, ale konstrukcja sie trzyma. A mieszkam w Norwegii gdzie przez większość roku pada i wieje i żadnego czujnika wiatru nie mam.
      • mysiam Re: markizy -pytanie do posiadaczek 17.05.15, 10:49
        no tak myślałam,ze te wynalazki-ulepszenia ,to wcale nie takie konieczne są wink
    • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 17.05.15, 11:46
      Mamy elekteyczna bez czujnikow.Po prostu zwijamy ja jak wychodzimy.
      • baltycki Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 21:53
        > Mamy elekteyczna bez czujnikow.Po prostu zwijamy ja jak wychodzimy.
        A z ktorej strony?
        Patrzac na Twoje poddasze na google, to tam nie ma nawet miejsca na markize.
        • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 21:57
          Jakie poddasze? Mamy ogrod.Dobrze sie czujesz?
          • baltycki Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:15
            > Jakie poddasze?
            Edel, sliczna Ty moja..
            Sama rysowalas skosne dachy,
            sama szukalas miejsca w pokoju syna..
            Skosny dach to nie poddasze?
            226 to nie Twoj numer?
            • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:20
              Baltycki domy maja poddasza,wszystkie procz bungalowowbig_grin 226to niby czego ma byc nr.domu?mieszkania?jod pocztowy odpada,nr.tel.tez.
            • elle-hivernale Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:20
              Czy ty się dobrze czujesz? Chwalisz się, że jesteś stalkerem?
              • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:26
                Raczej nieudolnym,przeoczyl ogrod z markiza.
                • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:12
                  Ale nawet w mieszkaniu na poddaszu mozna miec na balkonie markize...
                  • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:22
                    Markiza jest w ogrodzie.Swoja droga niby jak mialby wysledzic gdzie mieszkam,nawet dzielnicy nie podalam.Ogladal wszystkie Dachy w miescie i na jednym bylo napisane "Tu mieszka Edel"?
                    • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:25
                      Moze bylo, kto wie?
                      • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:27
                        Normalnie mam ochote mu na zlosc sfotografowac markize,ale obawiam sie,ze to bylaby tylko woda na mlyn.
                        • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:36
                          Powie, ze nie swoja wklejasz wink. A moze niech B. wklei swoja chalupe tongue_out.
                          • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:39
                            Specjalnie dla B.sfotografowalam markize.Jak chce moge mu wkleictongue_out
                            • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 13:46
                              Wklei mi - moja jest pomaranczowo-brazowa (fuj) - do tego upstrzona przez insekty.
                              • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:04
                                pokazywarka.pl/q0aab6/#zdjecie15252353
                                W sumie tez jest juz brudna.
                                • annajustyna Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:16
                                  E tam - jasna, ladna.
                                  • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:19
                                    Byla jasna.Jak bedziesz ja szlauchem traktowac to tylko w mega goracy dzien Jak ci nie wyschnie to wlezie grzyb.Mozesz tez wymienic material,ale drogo jest.180-200euro musisz liczyc w zaleznosci od wielkossci markizy
            • menodo Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:40
              O matko,
              tak bardzo stresujesz się tą kampanią prezydencką big_grin czy jesteś pospolitym świrem???
    • menodo Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:07
      Mam zwykła na korbkę i świetnie się sprawdza.
      W życiu bym nie zapłaciła 6 tys. za jakieś czujniki wiatru big_grin
    • thea19 Re: markizy -pytanie do posiadaczek 19.05.15, 22:10
      na swiezo - u klientow jest nowka moskitiera wymiar identyczny, elektryczna, bez czujnika (wystarczy rozwijac rolete w czasie uzywania a nie na stale), koszt - 3,5tys.
    • baltycki Skoro lubicie.. 19.05.15, 22:53
      byc oszukiwane..
      zabawiaj je edel.
      Wrogiem nie bedzie oszust, tylko ten, kto je odkryl.
      Stalker?
      • edelstein Re: Skoro lubicie.. 19.05.15, 23:06
        Oszukiwane? Jasne,wpisuje sie w watku o markizach,by dodac sobie wiarygodnosci.Nie mam nic ciekawszego do roboty tylko pisac o czyms czego nie posiadam.Zajmij sie wreszcie wlasnym zyciem i przestan za mna lazic,bo to juz zakrawa o obsesje.
        Ps.markize moge sfotografiwac jutro na tle gazety z aktualna databig_grin (smiech)
      • menodo Re: Skoro lubicie.. 19.05.15, 23:08
        Pijesz - nie pisz.
        • edelstein Re: Skoro lubicie.. 19.05.15, 23:09
          Niech pisze,bo chce sie dowiedziec co to za Nr ten 226.
          • menodo Re: Skoro lubicie.. 19.05.15, 23:21
            Moim zdaniem, wydaje mu się, że wie, gdzie mieszkasz...
            • edelstein Re: Skoro lubicie.. 19.05.15, 23:31
              Juz kiedys przyznal,ze wysledzil moja rodzine...
              Teraz szuka namietnie mego adresu...
              Jessu
              • annajustyna Re: Skoro lubicie.. 20.05.15, 13:13
                A to mnie czasem nie wysledzil`?
                • edelstein Re: Skoro lubicie.. 20.05.15, 13:18
                  Zwracal sie do mnie,wiec chyba mnie.Uprzejmie informuje,ze nigdy nie mieszkalam w budynku o po danym numerze,ani w przeszlosci,ani aktualnie.Nie wiem co tam Baltycki w Google ogladal.
                  • annajustyna Re: Skoro lubicie.. 20.05.15, 13:26
                    A co Ci szkodzi, potwierdz, niech sie chlop cieszy. Ja tam wynajmuje ciasna klite i tez marze o markizie wink.
    • gris_gris Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:17
      O, watek dla mnie, bo rozwazam wlasnie. Powiedzcie mi, czy taka markize trzeba skladac czy moze sobie byc rozlozona na stale? Szukam czegos, co mnie osloni nie tyle od slonca, ktorego tu malo, tylko od sasiadow na gorze (bo teraz taras jest bezposrednio na widoku) i od deszczu. Chcialabym moc zostawiac poduszki na krzeslach itp. a nie chowac je codziennie bo moze padac. Parasol moglby byc, ale wlasnie on mi sie wydaje niepewny przy deszczu i wietrze, a taka markiza wlasnie by sie nie nadala? taras ma po trzech bokach wysokie sciany i jest bardzo gleboki.
      • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:23
        Nie.Markizy nie chronia od deszczu,sa takie które jak zmokna to przezyja o ile sie je wysuszy.
        • menodo Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:32
          E, jak najbardziej mogą chronić - zależy to od materiału, z jakiego są zrobione.
          Ja uwielbiam siedzieć na tarasie właśnie w czasie deszczu, natomiast zwijam markizę, kiedy spodziewam się wiatru, bo silne podmuchy mogą ją uszkodzić.
          Ja mam coś mniej więcej takiego:
          www.isotra.cz/pl/wysuwana-markiza-tarasowa
          • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:43
            Moze sie cos zmienilo w tej kwestii.Markizy ogólnie przezyja deszcz,ale jako rodzaj zadaszenia na stale to chyba nie bardzo.Nie znam sie,markize wysuwamy z powodu slonca,a nie deszczu.
    • eliszka25 Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:27
      od 12 lat mam na balkonie markize (teraz juz w drugim mieszkaniu), zwykla, rozwijana recznie. nigdy nie odczuwalam potrzeby, zeby byla elektryczna z czujnikami i innymi pie...mi. jak nie ma nas w domu, to markiza sama sie nie rozwinie przeciez, wiec nie rozumiem problemu. zasloniety markiza balkon jest nam potrzebny, kiedy jestesmy w domu. pod nasza nieobecnosc okna sa zamkniete, markizy zwiniete, rolety spuszczone.

co do tych czujnikow i innych bajerow, to moj maz pracuje w tzw. inteligentnym budynku. maja wlasnie takie elektryczne rolety i markizy z czujnikami. maz twierdzi, ze to jest totalna katastrofa, bo najczesciej taka roleta/markiza nie zaslania sie akurat wtedy, gdy jest najbardziej potrzeba, albo lata w te i wewte bez przerwy w dni, gdy jest bardziej zmienna pogoda. w naszym nowym domu planujemy rolety i markizy "sterowane" recznie, czyli tak jak do tej pory na korbke, choc proponowano nam takie cuda na kiju. jesli juz naprawde chcesz miec wygodnie, to mozesz pokusic sie o silniczek elektryczny w celu rozwijania/zwijania markizy. w czujniki bym sie raczej nie bawila.

poza tym, nie oszukujmy sie, ilez razy sie taka markize rozwija? w sloneczne dni obsluguje markize max 2x dziennie - raz rozwijam i drugi raz zwijam. jest to moze minuta roboty w ciagu dnia. jakos daje rade wink.
    • mikams75 Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:28
      u nas w biurze pomontowali rolety z czujnikami i odradzam takie wynalazki, bo tak do konca nie masz nad tym kontroli np. w dzien kiedy byly raz chmury raz slonce rolety jezdzily jak oszalale gora-dol co chwila. Podejrzewam ze z czujnikiem wiatru moze byc podobnie - zawieje przez sekunde a markiza bedzie sie skladac a ty ja beziesz rozkladac.
      Mam zwykla na korbke i wystarcza.
      • mysiam Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:33
        a ja myślałam,ze wątek się rozrósł i znajdę wiele cennych rad..
        oj nudzą się niektórzy w życiu tongue_out
        • mikams75 Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:39
          ??
        • edelstein Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:45
          Podziekuj Baltyckiemu,przynajmniej markize obejrzalastongue_out
        • d.wludyka Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 19:38
          Ja mam od 3 lat 2 markizy o podobnych wymiarach. Można je kupić w marketach typu Obi, Leroy Merlin wiosną często są promocje, nasza kosztowała chyba z 500 zł. Zwijana na korbkę.
          Nie zdejmowaliśmy na zimę, ale w czasie deszczu i wiatrów są zwinięte. Do tej pory nic się z nimi złego nie działo.
          Teraz przymierzamy się do bardziej trwałego zadaszenia części tarasu, właśnie po to żeby nie chować mebli i poduszek. W marketach ogrodniczo-budowlanych też są takie gotowe z aluminium lub drewna, ale dla nas są niestety za małe.
          • d.wludyka Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 19:49
            Takie gotowe zadaszenie to wiata tarasowa, gdyby wystarczyła mi taka wielkość jak gotowce to bym się zainteresowała.
    • ashraf Re: markizy -pytanie do posiadaczek 20.05.15, 14:33
      My mamy zwykla i chwalimy sobie. Czujnik wiatru jest zbedny, wystarczy rano zerknac na progoze pogody wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka