Dodaj do ulubionych

Do wyborców Prezydenta Elekta.

29.05.15, 10:21
Szanowni Państwo.
Po niespełna tygodniu od wyborów, na bazie tego co widzę dookoła, chciałam zwrócić Wam uwagę na pewną sprawę, która ewidentnie Wam umyka.
Trudno sympatyzować z prezydentem (elektem na razie), którego poplecznicy tak bardzo mocno nienawidzą. Ustępującego prezydenta, jego rodzinę, jego wyborców - wszystkich myślących inaczej niż oni. Fora internetowe, blogi , media sympatyzujące z elektem - wszystko ocieka nienawiścią, pogardą i teoriami spiskowymi.
Tak się nie da budować wspólnej Polski, tak się nie da budować niczego. I - proszę wybaczyć - nie ułatwiacie startu temu Swojemu Prezydentowi, jeśli od początku jego osoba będzie otoczona nienawiścią. Skierowaną wprawdzie nie do niego, ale on będzie z nią utożsamiany. Czy zastanowiliście się nad tym chociaż przez chwilkę?

Tak, ja osobiście uważam, że jestem przegraną tych wyborów. Ale weźcie proszę pod uwagę czystą matematykę - jeśli do wyborów poszła połowa uprawnionych i połowa z tej połowy wybrała pana Andrzeja Dudę, to nadal daje Mu poparcie zaledwie jednej czwartej społeczeństwa. Reszta nie przestała istnieć, nie przestała myśleć, nie zaniewidziała i nie ogłuchła. Musicie się z tą resztą także liczyć zamiast upajać się chwilowym zwycięstwem, jednocześnie dając upust swoim frustracjom. Serio chcecie, by elektorat Waszego Prezydenta był postrzegany jako zbiorowisko ziejących nienawiścią fanatyków? Serio uważacie, że to przyniesie Wam lub Jemu jakieś korzyści? Zamiast pokazać takim jak ja niewierzącym w Elekta, że się myliłam, pokazujecie mi, że powinnam uciekać od Was jak najdalej. Na pewno o to Wam chodzi?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:26
      nisar napisała:

> Szanowni Państwo.
      > Po niespełna tygodniu od wyborów, na bazie tego co widzę dookoła, chciałam zwró
      > cić Wam uwagę na pewną sprawę, która ewidentnie Wam umyka.
      > Trudno sympatyzować z prezydentem (elektem na razie), którego poplecznicy tak b
      > ardzo mocno nienawidzą.

Może idź wygłaszać te odezwy gdzie indziej, co?
      • nisar Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:40
        A czemu? Dyskusje polityczne na tym forum toczą się od paru tygodni i nikt nie miał nic przeciwko. Czyżby temat odezwy niechodliwy?
        • gogologog Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 12:11
          temat niechodliwy - bo mozna tylko pisac peany na czesc PeŁo + Kłamaczki.
          A tu ludzie sie ciesza ze sitwa pomalu jest odsuwana
          • kamunyak Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 21:45
            > A tu ludzie sie ciesza ze sitwa pomalu jest odsuwana
            >

Tu? a przepraszam, co ty masz wspólnego z ematką?
            Idź cieszyć się gdzie indziej, zapewne gazeta polska albo tym podobne media, maja swoje fora.
            To jest forum dla matek, które mją zdecydowanie co innego w spodniach niz ty.
            chyba, że się mylę...?
    • gogologog Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:28
      olicz jakie realne poparcie mial Bul Komorowski - nie przeszkadzalo ci ze wyrzucil do kosza 3 czy 4 miliony podpisow o referenda?
      Dzis nalezy sie cieszyc ze w Polsce dokonuje sie zmiana - widac jak bardzo jest potrzebna.
      • nisar Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:40
        Ale Prezydent Komorowski przegrał, więc nie ma się nad czym zastanawiać.
      • zona_mi gogologog 30.05.15, 17:25
        Proszę zmniejszyć sygnaturkę do wysokości najwyżej 4 wersów.
    • solaris31 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:33
      nienawidzą i pis-owcy, i po-wcy - nie ma znaczenia opcja. dziwne, że tego nie dostrzegasz.

mnie przestało już dawno to interesować, dawno przestałam się przejmować tą jatka jednych na drugich. kłopot w tym, że wielu ludzi bierze na poważnie to, co o sobie nawzajem wygaduje nasz tak zwana "elita" polityczna.

mam nadzieję, że ta jatka kiedyś się skończy. ale póki trwa, nie uczestniczę w niej w żadnym wydaniu. mam czasem wrazenie, że to teatr, na który większość z nas się zwyczajnie nabiera...
      • nisar Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:42
        Pomijam, że poziom jadu zwolenników PO wydaje mi się jednak niższy, ale to nie PO będzie nami rządzić najbliższe X lat, stąd interesuje mnie to, co dzieje się wokół tych, którzy władzę sprawować będą smile
        • rasowa_sowa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:45
          Trudno, żeby poziom jadu ludzi których poglądy podzielasz wydawał Ci się wyższy niż u tych, z którymi się nie zgadzasz.
        • solaris31 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:59
          jasne, że niższy - wystarczy Niesiołowskiego posłuchać big_grin
          • zlotarybka_1 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:44
            jeden Niesiolowski przeciwko Kaczynskiemu, Macierewiczowi, Pawlowicz, Kurskiemu, Ziobrze, Blaszczakowi, Brudzinskiemu, Hofmanowi.... zaraz mi sie pewnie wiecej nazwisk przypomni
            • karola1008 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 16:46
              Nie jeden Niesiołowski, ale także: Komorowski, Tusk, Kopacz, Grupiński, Sikorski, Śledzińska-Katarsińska, zaraz mi się pewnie więcej nazwisk przypomni big_grin.
        • anusia_magda Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:24
          nisar napisała:

> Pomijam, że poziom jadu zwolenników PO wydaje mi się jednak niższy, ale to nie
          > PO będzie nami rządzić najbliższe X lat, stąd interesuje mnie to, co dzieje się
          > wokół tych, którzy władzę sprawować będą smile
          a ja uwazam że odwrotnie, ciągle zaczepiacie i prowokujecie na forum po przegranej, a lady z-gaga wczoraj zarzucała zwolennikom pisu że to oni zaczynają
          generalnie , oodpuście sobie juz bo to nuuudne sie staje, trzeba przyjąć porażkę z honorem
        • matematryczka00 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 19:13
          Skad wiesz, wybiry parlamentarne jeszcze przed nami.
          Wydaje mi się...hmm A wiesz, że Samej Kwa kwa Jarosławowi się wydaje że jest taki super, katolicki a wszycy dookoła to szatany plujace jadem.
      • hipinka Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:44
        "nienawidzą i pis-owcy, i po-wcy - nie ma znaczenia opcja. dziwne, że tego nie dostrzegasz."

no nie do końca sie tu zgodzę, że wymienię tylko najpopularniejsze "przezwiska" Komorowskiego;
        Komoruski, bul, Bredzisław, towarzysz, funkcjonariusz itd itp
        proszę wymień jakimi epitatami określany jest Duda - konkretnie
        to tylko jeden aspekt tej nienawiści

• karola1008 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:04
          hipinka napisała:

> "nienawidzą i pis-owcy, i po-wcy - nie ma znaczenia opcja. dziwne, że tego nie
          > dostrzegasz."
          >
          > no nie do końca sie tu zgodzę, że wymienię tylko najpopularniejsze "przezwiska"
          > Komorowskiego;
          > Komoruski, bul, Bredzisław, towarzysz, funkcjonariusz itd itp
          > proszę wymień jakimi epitatami określany jest Duda - konkretnie
          > to tylko jeden aspekt tej nienawiści
          Ale nie pamiętasz już: kartofel, kurdupel, dureń, funkcjonariusz pisowski, obrażalski prostak, czy: "Jaki prezydent, taki zamach", "ubrać w kimono i zawinąć ten łeb, żeby nikt nie widział", itp. itd. O Dudzie: oszołom, naziol, "wyduduś" - jeszcze nie objął urzędu, nie wątpię, że z czasem przybędzie i więcej. Ach, powyższego nie przeczytałam bynajmniej w pisemku wyciągniętym z rynsztoka, ale usłyszałam z ust Wałęsy, Komorowskiego, Wojewódzkiego, tudzież przeczytałam na forach Gazeta.pl.
          • karola1008 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 16:47
            Ach, właśnie na gazecie.pl przeczytałam o Dudzie prawdziwą perełkę: "Człowiek z dupą na brodzie". To pewnie jakiś pisowiec pisał.
            • mid.week Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 30.05.15, 20:32
              Dobre, dobre wink

to też:
              https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10409742_10205564404742547_8135221850727607728_n.jpg?oh=3de378140825c91611a44291a9e570a7&oe=55BFFC51
        • 5venuss Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:05
          to sobie poczytaj jakie obelgi z waszej strony znosił L.Kaczyński i znosi J. Kaczyński - choćby dotyczące nazwiska lub wzrostu?
        • rasowa_sowa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:11
          Poza epitetami, które są dokładnie z tej samej półki co przezwiska BK, jest jeszcze wysublimowana pogarda, która moim zdaniem jest dużo gorsza niż "kurdupel" strzelone wprost. Otóż chodzi o te wszystkie ubolewania (ludzi na poziomie, a jakże), że kraj okazał się ciemny, tępy, niewykształcony i zacofany. Taka maniera dyskusji sprawia, że każdy kto opowie się przeciwko obecnej władzy (wcale nie musi przy tym popierać PiS) jest automatycznie stawiany na pozycji niższej, która uniemożliwia jakąkolwiek dyskusję, bo kto by z katotalibem dyskutował?
          To jest moim zdaniem parszywe i dużo gorsze niż jakikolwiek epitet. Strategia z powodzenie stosowana choćby na gazecie.pl
          • gogologog Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 12:14
            > Taka maniera dyskusji sprawia, że każdy kto opowie się przeciwko obecnej władzy (wcale nie musi przy tym popierać PiS) jest automatycznie stawiany na pozycji niższej, która uniemożliwia jakąkolwiek dyskusję, bo kto by z katotalibem dyskutował?
            To jest moim zdaniem parszywe i dużo gorsze niż jakikolwiek epitet. Strategia z powodzenie stosowana choćby na gazecie.pl

Te strategie wdrazala z powodzeniem niejaka Jowita Kacik, obecnie poznana suflerka Komorowskiego
        • solaris31 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:22
          stokroć gorsza jest pogarda dla ludzi niż epitety.
          • hipinka Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:36
            Ta pogarda to jest z jednej strony? Naprawdę?
            I że niby pogarda jest gorsza niż epitety? - świetne wytłumaczenie i usprawiedliwienie, tylko powiedz mi, co oznaczają w takim razie te epitety, jeśli nie nienawiść i pogardę właśnie
            a co do "przezwisk" - pytam o przezwiska Dudy, na tym forum ich jakoś nie zauważyłam, albo w śladowej ilości, zaś Komorowski wyzywany jest w każdym politycznym watku
            • zlotarybka_1 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:49
              nie zapominajmy o tepych lemingach, bezmozgowych stworzeniach bozych.
        • matematryczka00 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 19:15
          A jakimi epitaetami chcesz określać faceta, który pojawił sie z nikąd?? Na razie cała nienawiść i WYZWISKA skupiają sie na PIS i Jarku ale i na Dudę przyjdzie czas..cierpiliwości.
          Przypomnij sobie poprzedniego prezydenta kwa kwa. Daj polakom czas.
      • laquinta Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:31
        solaris31 napisała:

> nienawidzą i pis-owcy, i po-wcy - nie ma znaczenia opcja. dziwne, że tego nie
        > dostrzegasz.

Pilsudcki, który nota bene lezy na Wawelu powiedział:

Narod wspanialy, tylko ludzie ku..wy

I powiedzial jeszcze:

Polska, sami Polacy to twierdzili, nierządem stoi. Polska to jest prywata, Polska to jest zła wola. Polska to jest anarchia. I jeśliśmy po upadku mieli sympatię dla siebie, to nigdy nie mieliśmy szacunku dla siebie. (...)
    • katrinaaa81 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:36
      A na jakiej podstawie ustaliłaś, że ta połowa wyborców, która nie poszła na wybory popierała Komorowskiego?
      A to że w partii macierzystej elekta są oszołomy nie oznacza jeszcze, że on też taki jest. Kilku posłów pis widziałam w tv i nie każdy przybierał postać Macierewicz i Pawłowskiej.
      A tak poza tym, ta histerii przeciwników nowego prezydenta robi się już żałosna. Weźcie przykład z Muńka. "Jest dużym chłopcem i się nie boi".
      • derena33 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:41
        Roznica na niekorzysc bylego prezydenta wynosi niech bedzie 3 procent, polowa uprawnionych nie poszla a 56 % zaglosowalo, wiec z tych glosujacych prawie polowa glosowala na ustepujacego prezydenta. Czesc na mniejsze zlo, a czesc z przekonania, tak jak i w przypadku nowego prezydenta.To prosty rachunek.

Szanujmy sie nawzajem.
      • lady-z-gaga Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:41
        na jakiej podstawie ustaliłaś, że ta połowa wyborców, która nie poszła na wyb
        > ory popierała Komorowskiego?

w którym miejscu to wyczytałaś?
        • derena33 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:42
          ja to napisalam?? Gdzie???
        • katrinaaa81 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:46
          Stąd, że nisar napisała: "Ale weźcie proszę pod uwagę czystą matematykę - jeśli do wyborów poszła połowa uprawnionych i połowa z tej połowy wybrała pana Andrzeja Dudę, to nadal daje Mu poparcie zaledwie jednej czwartej społeczeństwa." Skąd jej wyszło 1/4? Taki wynik wyjdzie tylko przy przyjęciu, iż wszyscy nie głosujący poparliby Komorowskiego.
          • kalina_lin Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 12:10
            >Taki wynik wyjdzie tylko przy przyjęciu, iż wszyscy nie głosujący poparliby Komorowskiego.

Nie. Można też przyjąć założenie, że wszyscy niegłosujący tak samo nie cierpią obu kandydatów, dlatego nie poszli na wybory. Albo mają centralnie gdzieś, kto nimi rządzi. Wtedy nadal p. Dudę popiera tylko 1/4 społeczeństwa.
            • aneta-skarpeta Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 14:22
              az dziwne ze to trzeba tlumaczyc
      • nisar Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:43
        Na podstawie zdrowego rozsądku ustaliłam, że nie popierali Prezydenta Elekta, w przeciwnym bowiem razie poszliby na wybory i zagłosowali na Niego. Czy w tym rozumowaniu jest jakiś błąd, którego nie widzę?
        • katrinaaa81 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:48
          Tak, bo np. nie bierzesz pod uwagę, że część wyborców uznała, że obojętne im jest kto będzie prezydentem. Zarówno jeden i drugi był dla nich do zaakceptowania. A zatem nie można uznać, że w tej połowie są sami przeciwnicy elekta.
          • nisar Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:02
            Nie przeciwnicy, ale też nie zwolennicy. I o to mi chodzi.
            • anusia_magda Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:27
              nisar napisała:

> Nie przeciwnicy, ale też nie zwolennicy. I o to mi chodzi.
              >
              >
              no to to samo dotyczy Komorowskiego , prawda?
              • volta2 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 16:56
                o nie nie nie

komorowskiego popierali wszyscy ci, co nie poszli, bo myśleli że i tak wygra, nawet w drugiej turze.

nie słyszałaś tego jeszcze? przecież mają badania i jak byk stoi, że 65% poparcia jest. tylko się zdemobilizowali, bo nie wierzyli że przemysł pogardy wygrasmile

swoją drogą ciekawa jestem, czy rzeczywiście wierzono w te 70% i dlatego tak pisorów lekceważyli? rachunek prosty 30% pisiory a reszta to mysmile
    • rasowa_sowa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:43
      Ja tam nie widzę różnicy w nienawiści skierowanej do Komorowskiego i tej w kierunku Dudy. Myślę że fanatycy anty-pis i anty-po są sobie warci. Akurat tutaj pierwsza grupa jest nadreprezentowana, więc ta odezwa powinna brzmieć podobnie, tylko nazwiska i partie należy pozamieniać.
      • rasowa_sowa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:43
        siebie warci*
    • karola1008 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:45
      Dawno się tak nie ubawiłam big_grin big_grin. Ale wzmożenia doznałaś big_grin. Jako wyborca Dudy zapewniam Cię, że nie odczuwam nienawiści ani do Ciebie, ani do nikogo innego. A teraz zastanów się, co byś napisała, gdybym to ja, za prezydentury Kaczora, taką odezwę wysmarowała. Jak nie pamiętasz co wtedy wypisywano na forach to zerknij w archiwa. Ciekawa lektura, doprawdy. Wiesz dlaczego nie wówczas żadnej odezwy nie wydałam? Bo w realu otaczali mnie normalni ludzie, nawet jeśli różniliśmy się i różnimy poglądami. Nie ekscytuj się tak tym, co przeczytasz w sieci, naprawdę.
      • rasowa_sowa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:47
        Nie trzeba sięgać tak daleko, wystarczy zajrzeć co się działo po ostatnich wynikach: katotaliban wrócił, ściana wschodnia i niepiśmienni bezrobotni przejęli kraj, ciemny naród nie wie co czyni, itd.
        • katrinaaa81 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:52
          No właśnie. Strach się przyznać do głosowania na Dudę. I jeszcze jak słyszę od tych obrońców Komorowskiego, że to pis jest ostoją nienawiści, to ręce mi opadają. Tylko pis jest zły, a cała reszta to święci.
          I się już tak nie bójcie o wygraną Kaczora. Ja zagłosowałam na Dudę, ale w życiu nie zagłosuję na pis (ale na po też nie). Także już się tak nie bójcie. Pewnie nie jestem jedyna, która tak zrobi.
          • rasowa_sowa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:58
            Też mi się nie wydaje, żeby PiS wrócił, kto by chciał zagłosować na kurdupla, kaczora, katotaliba, kartofla (to a propos nieistniejących epitetów z tej części sceny politycznej big_grin). Scena polityczna zrobiła się czerstwa, myślę że prędzej te nowe ugrupowania coś wyrwą dla siebie (UW-bis i Kukuz).

Ale myślę że strach przed PiS to główny filar kampanii PO. 8 lat ciągłości rządów i nadal głównym argumentem za kontynuacją jest: bo przyjdzie PiS i was wszystkich pozamyka za tabletki antykoncepcyjne, a zresztą sami pamiętacie to średniowiecze lat 2005-2007! Boo!
            • anusia_magda Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:30
              rasowa_sowa napisała:
              >
              > Ale myślę że strach przed PiS to główny filar kampanii PO. 8 lat ciągłości rząd
              > ów i nadal głównym argumentem za kontynuacją jest: bo przyjdzie PiS i was wszys
              > tkich pozamyka za tabletki antykoncepcyjne, a zresztą sami pamiętacie to średni
              > owiecze lat 2005-2007! Boo!

dziwić sie skoro taka kasa którą teraz biorą za nic moze im przejść koło nosa...zastanówcie sie ile maja teraz posad i mogą to stracić
              • gogologog Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 12:32
                > Ale myślę że strach przed PiS to główny filar kampanii PO. 8 lat ciągłości rząd
                > ów i nadal głównym argumentem za kontynuacją jest: bo przyjdzie PiS i was wszys
                > tkich pozamyka za tabletki antykoncepcyjne, a zresztą sami pamiętacie to średni
                > owiecze lat 2005-2007! Boo!

dziwić sie skoro taka kasa którą teraz biorą za nic moze im przejść koło nosa...zastanówcie sie ile maja teraz posad i mogą to stracić

Dokaldnie jest tak jak piszesz.
                I mam odruch wymiotny jak taki nie pokazujac palcem Niesiolowski pierd****oli ze to o Polske im chodzi.
    • kozica111 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:54
      Nie czuje negatywnych emocji do byłego prezydenta, raczej mieszane.Ze znajomych wiem jak kto głosował, było pól na pół - niczym na siebie nie ziejemy smile Natomiast na fejsie owszem byłam świadkiem i nadal jestem świadkiem dogryzań miedzy znajomymi, ale te "emocje" są obustronne nie ma tu strony gorszej i lepszej.Innymi słowy to samo pytanie należy zadać wyborcom Bronisława.
    • kadfael Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 10:55
      Za to zwolennicy odchodzącego prezydenta niewinne lelije.
    • 5venuss Szanowna Nisar 29.05.15, 11:02
      Miałam już się nie odzywać, ale postanowiłam odpisać na twoje słowa.
      Z uwagą przeczytałam post i stwierdzam, że myślę dokładnie to samo tylko, że niestety w przeciwną stronę...
      Mogę nawet cię zacytować:
      "Fora internetowe, blogi , media sympatyzujące z ustępującym prezydentem- wszystko ocieka nienawiścią, pogardą do wyborców elekta"
      i dokładnie takie samo poparcie jak prezydent elekt - no ... może nieco niższe smile - ma obecny prezydent czyli 1/4 społeczeństwa.
      Autentycznie jako wyborca A. Dudy czuję waszą nienawiść ziejącą mi na kark.
      Więc czemu tak nas nienawidzicie? wyzywacie od katoli, ciemnogrodu, zacofańców i wieeeelu innych???
      Ja autentycznie w swoim kraju oraz tu na forum czuję się zaszczuta waszymi obelgami.
      Czemu nie uszanujecie mojej wiary, poglądów, uczuć?
      Jakoś ciemnogrodem się nie czuję, skończyłam prestiżowy, ciężki, ścisły kierunek studiów.
      jestem tzw. "wąską specjalistką" wink
      ale mam prawo wyznawać co chcę i nie być wyzywana od debilek.
      I wybacz jeśli ciągle i wciąż słyszę obelgi, wyśmiewanie i poniżanie to mówię temu DOŚĆ.
      I walczę waszą bronią. To wszystko.
      Proszę ustosunkuj się do moich słów.

• solaris31 Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 11:10
        dokładnie. choć nie jestem wyborcą Dudy, zgadzam się z każdym Twoim słowem.

z tym, że tutaj to niestety można za takie słowa oczekiwać conajwyżej linczu, a nie poważnej dyskusji.
      • anusia_magda Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 11:34
        bardzo dobrze napisane
      • nisar Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 11:44
        5venuss.

Nie zieję nienawiścią do nikogo, Wasz wybór - nie ukrywam - bardzo mnie dziwi i nieco martwi, ale nie budzi we mnie wrogości do nikogo. To po pierwsze.

Co do wyzwisk od katoli, ciemnogrodu itp. - słupki poparcia są bezwzględne i pokazują, że na Prezydenta Elekta głosowali głównie (głównie, podkreślam, nie wyłącznie) ci, którzy w obecnej rzeczywistości nie najlepiej sobie radzą - województwa wschodnie i młodzi gniewni, nie potrafiący ustawić się w społeczeństwie tak, jak by chcieli - bo chcą po prostu za dużo i "za od razu". Poparcie KK dla Elekta jest także faktem, z którym nie da się dyskutować. Takie jest tło takiego a nie innego doboru inwektyw. Które oczywiście nie powinny mieć miejsca, ponieważ niczego nie wnoszą, ale pisząc do zwolenników Elekta nie twierdziłam, że zwolennicy Ustępującego to miód i malina. Twierdziłam natomiast, że to Wy kreujecie w tej chwili otoczkę nowego Prezydenta i robicie to w sposób, który może Jemu wizerunkowo mocno zaszkodzić.

Widzisz, z kolei ja jako elektorat PO, też czuję się coraz bardziej potępiana. Ale nie uważam, żeby dawało mi to prawo do ziania nienawiścią. A Ty tak uważasz i taka jest między nami różnica.
        • 5venuss Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 12:41
          Widzisz, na każdym kroku podkreślasz, że MÓJ WYBÓR:
          - cie martwi
          - cię dziwi
          - wnioskujesz, że elektorat A.Dudy sobie "nie radzi"
          - nie potrafi się "ustawić w społeczeństwie"
          - wzbudza w was chęć używania inwektyw w stosunku do KK

DLACZEGO???

Mam wrażenie, że ciężko wam się pogodzić z tym, że ktoś jest wierzący, mocno przywiązany do tradycji i historii.
          Nie robię żadnej otoczki prezydentowi elektowi - takie są moje przekonania i ja mocno w nie wierzę - bronię moich przekonań.
          Ale w momencie ciągłego ubliżania moje nerwy i cierpliwość też kiedyś się skończą. Jestem człowiekiem żywym - i pomimo, że wiem co mówi moja wiara - mam swój limit wytrzymałości i na ciągłe wyzywanie i obrażanie zareaguję. Dlaczego cię to dziwi?
          Powinnam dać się kopać i wyzywać? od głupków, ciemnogrodu itp?
          Ty byś się dała?
          Zaprzestała byś obrony własnej i własnych przekonań?

W sumie to nie odpowiedziałaś na moje pytania:
          - dlaczego ja katolik wzbudzam w tobie/was taką agresję?
          - dlaczego tak nas wyzywacie, obrażacie, poniżacie? (praktycznie robią to już wszystkie media - t*n wiedzie prym)
          - dlaczego już na "dzień dobry" A.Duda jest tak obrażany i wyśmiewany kiedy nawet jeszcze nie dążył się zaprzysiężyć? a jego elektorat wyśmiewany?
          - dlaczego tak zajadle z nami walczycie?
          - i czy to dziwne, że się bronię i odpowiadam na te ataki?
          • nisar Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 13:05
            1. Oczywiście, że Twój wybór mnie dziwi i martwi - gdybym ten wybór popierała, głosowałabym na Dudę.
            2. Nie wzbudza we mnie natomiast chęci używania inwektyw, inwektywy w żadnym kierunku nie powinny być używane, próbowałam natomiast wyjaśnić, skąd się bierze taki ich dobór (a nie np. szczury korporacyjne)
            3. Katolicy nie wzbudzają we mnie agresji, natomiast uważam że skoro nie jesteśmy państwem wyznaniowym, to KK absolutnie zbyt mocno ingeruje w politykę i to mi się nie podoba.
            4. Nie wyzywam, nie obrażam, nie poniżam, natomiast tak, dziwi mnie że można nie widzieć tego, że KK manipuluje wiernymi w celu osiągnięcia swojego celu, jakim był wybór A. Dudy. Jeśli w kościele, na mszy, ksiądz mówi wiernym, że z głosowania na Komorowskiego będą się musieli spowiadać, to przekracza wszelkie normy i trudno się przeciw temu nie oburzać.
            5. No trochę dziwne, że się bronisz - jeśli mnie atakuje ktoś dla mnie nie opiniotwórczy, to może o mnie powiedzieć wszystko, idealnie jest mi to obojętne, ponieważ uważam że jest absolutnie niesłuszne i nie mam zamiaru polemizować z bzdurami.
            6. Z faktami na temat struktury elektoratu A. Dudy trudno polemizować. Mapa poparcia nie pozostawiła wiele dla wyobraźni, prawda?
          • myfaith Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 13:11
            Problemem jest to, że myśląc o zwolennikach PO/PiS mamy w myślach przedstawicieli /głównych polityków tychże ugrupowań. I to oni powodują, że mamy takie a nie inne odczucia. Dalej przenosi się to na poziom społeczny-ludzi bo myślimy :skoro głosowałeś na PiS/PO to zgadzasz się (i popierasz) z tym co prezentują/proponują czołowi politycy tych partii bo inaczej byś zaprotestował przeciw głupotom jakie mówią.

Jeśli chodzi o grupy społeczne, jakie głosowały na poszczególnych kandydatów - z danymi trudno dyskutować i znowu: poprzez pryzmat danych postrzegamy zwolenników danej partii.

Co do udziału mediów - zarówno te mainstreamowe jak i te prawicowe równo jadą po bandzie - cytując zdania wyrwane z kontekstu, łącząc w sposób wygodny dla siebie fakty, używając epitetów rodem z ulicy. A ludzie, nie związani z mediami, nie przechodzący szkoleń z czarnego PR, socjotechnik- to łykają - po każdej stronie. Tyle tylko, że np. młodzi ludzie mają większe szanse(czy korzystahą to inna sprawa) spotkać się z innymi i wymienić poglądy,popatrzeć co mają do powiedzenia różne ugrupowania a ludzie starsi np z małej wsi, w której zostali tylko ludzie starsi, gdzie odbiera tylko silne fale (Program I, Radio Maryja) mają tylko taki kontakt ze światem zewnętrznym.
      • mallard Re: Szanowna Nisar 29.05.15, 13:16
        5venuss napisał(a):

> jestem tzw. "wąską specjalistką" wink

Modelką?
      • matematryczka00 Popieram 29.05.15, 19:34
        Duda jako chłoptaś z nikąd jak dotąd nie powiedział NIC co by mogło sprawić że można go bedzie skopać bardziej niż zwykle. Komorowskiego jako samego prezydenta też się jakoś specjalnie nie poniewiera słownie. Za nim jednka stroi ex prezydentura. Kilka lat mówił i robił rzeczy, które za nim teraz moga sie ciągnąć w postaci jakiś głupich hasełek. Za to obrażnie ludzi opierajacych pis jest STRASZNE, można powiedziec że kilka oszołomów sie znajdzie, którzy zieją nienawiścią za PIS, dla PIS, dla kościoła. Jednak takiej nienawiści jak do katolików na forach nic nie przebije - forum ematka w pierwszej 10.
        Jako niegłosująca nie potrafię wymienić ani jednego obraźliwego słowa wyczytanego na głosujących na Po za to wyczytałam milion określeń dla wyborców Dudy: właśnie ciemnogród, wieśniaki, debile bez wykształcenia na pewno, głupi polacy, fanatycy....
        • misterni Naprawdę nie potrafisz? Nie wierzę. 29.05.15, 20:48
          A lemingi, lewaki, komuchy, sowiecka swołocz, beton, antypolak, zdrajca, konfident, sprzedawczyk itd, to pieszczotliwe określenia?

matematryczka00 napisała:

,Jako niegłosująca nie potrafię wymienić ani jednego obraźliwego słowa wyczytanego na głosujących na Po za to wyczytałam milion określeń dla wyborców Dudy: właśnie ciemnogród, wieśniaki, debile bez wykształcenia na pewno, głupi polacy, fanatycy....
          • matematryczka00 Re: Naprawdę nie potrafisz? Nie wierzę. 30.05.15, 18:01
            No TERAZ już potrafię bo mi podpowiedziałaś, bo mnie uświadomiłaś. Szczerze kojarzy mi słowo LEWAKI i to tak średnio. Możliwe że gdzieś na forum obiło mi sie o uszy. Leminga używa moj brat do określania swoich kolegów, reszty po prostu nie wyczytałam na forach a już na pewno na ematce.
            Może na interi zdrajcy i złodzieje przewija się b. czesto w stosunku do partii PO ale trudno sie z tym nie zgodizć a że partia aktualnie u władzy...
            A czytałam większość politycznych wątków. Może ich nateżenie nie było tak duże jak o ciemnogrodzie? Który pojawia się w każdym wątku katolickim i moralnym - nie tylko politycznym.
            Przykro mi. Dla mnie jest
    • lilly_about Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:02
      Mnie najbardziej martwi fakt, że dla nowego prezydenta najważniejszą kwestią jest to, gdzie stanie pomnik. Myślę, ze mimo wszystko mamy powazniejsze problemy w państwie.
      • myszykiszkaa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:23
        Żałosne. Na prawdę wierzysz w to co napisałaś ? Serio tak wierzysz w to co przekażą Ci media ?
      • anusia_magda Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:20
        lilly_about napisała:

> Mnie najbardziej martwi fakt, że dla nowego prezydenta najważniejszą kwestią je
        > st to, gdzie stanie pomnik.

bo przeczytałas to w Wyborczej i powiedzieli w TVNie i TVP?
    • dz_iedzic11 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:03
      Mysle ze to ciag dalszy kampanii internetowej w wylonaniu PIS.Trudno mowic o poziomie meytorycznym no ale skutek jak widac przyniosla.
      Choc z drugiej strony czego sie mozna spodziewac po zwolennikach Kaczynskiego? Ktos jest zaskoczony bo ja nie.
    • inguszetia_2006 Boże, co za infantylizm... 29.05.15, 11:12
    • myszykiszkaa Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:18
      A ja widzę dokładnie odwrotną sytuację - PO sieje wokół siebie taką agresję i nienawiść jakiej do tej pory nie widziałam.
    • menodo Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:20
      Wyborców Dudy to tu jest mało a na pewno są mniej aktywni niż wyborcy PO.
      Nienawiści też jak na lekarstwo - ot, zwykłe przepychanki, żadne tam jatki.

Trollujesz, prawda?
    • demonii.larua Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 11:48
      > Musicie się z tą resztą także liczyć
      Że się przyczepię, nic nie muszą. Ta reszta ma centralnie w dupie wybory. Skoro nie raczyła ruszyć się i zagłosować obojętnie na kogo, to dlaczego ktokolwiek ma się z nimi liczyć?
    • menodo Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 12:18
      Może na tym forum verdany spróbuj się wyżalić big_grin
    • asmarabis Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:06
      > Tak się nie da budować wspólnej Polski, tak się nie da budować niczego. I - pro
      > szę wybaczyć - nie ułatwiacie startu temu Swojemu Prezydentowi, jeśli od począt
      > ku jego osoba będzie otoczona nienawiścią. Skierowaną wprawdzie nie do niego, a
      > le on będzie z nią utożsamiany. Czy zastanowiliście się nad tym chociaż przez c
      > hwilkę?
      >

Tak szczerze to mi to CALKOWICIE WISI....ja patrze praktycznie i roszczeniowo, mam kredyt we frankach a Bronek i spolka mnie wkurzyli popieraniem bankow, Duda stanal po naszej stronie, co z tego wyjdzie zobaczymy i tylko to mnie interesuje a nie zgoda, nienawisc, milosc wsrod rzadzacych, co masz z tego na codzien czy sie kochaja czy nienawidza????
      • nisar Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:09
        Żartujesz, prawda?
    • srebrnarybka Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:09
      nie jestem wyborcą Dudy, Komorowskiego (z przykrością, bo byłam kiedyś zaprzyjaźniona prywatnie z jego rodziną, nawet poznałam go osobiście) też nie. Nie widziałam kandydata, na którego mogłabym głosować i nie chodziło mi o samego Komorowskiego, ale o "dorobek" PO: zniszczenie nauki, szkolnictwa, transportu kolejowego, utrudnienia w medycynie, zaniedbanie prowincji, afery, taśmy etc., koniunkturalność i chwiejność w sprawach światopoglądowych.
      Ale nie rozumiem argumentu przeciw Dudzie, że wybrali go ludzie, "którzy sobie nie radzą". No, jeśli tych, którzy sobie nie radzą, jest 1/4 społeczeństwa, i dotyczy to 7 województw, czyli połowy Polski terytorialnie, to polityka gospodarcza, która do takiej sytuacji doprowadziła, jest błędna i trudno się dziwić, że obecnie rządząca ekipa poniosła za nią odpowiedzialność.
      Proszę mi tu nie opowiadać o roszczeniowej młodzieży: ja pracuję 22 lata na uczelniach na prowincji, uczę studentów najlepiej, jak potrafię, i widzę, że oni muszą już na studiach pracować, pracują chwytając się podłych zajęć i cieszą się, jeśli mają jakąkolwiek pracę, wskutek tego już na starcie są na gorszej pozycji, bo oczywiście praca odbija się na jakości studiów. Potem szukają jakiejkolwiek pracy, ale to jest na prowincji bardzo trudne. Nie wszyscy mogą wyjechać do Warszawy i wynajmować mieszkania za 2 tysiące miesięcznie. Polska na prowincji umiera i niedostrzeganie tego jest sporym błędem rządzących. Nie jest winą młodych ludzi z Suwałk albo Radomska, że się tam właśnie urodzili i że ich rodziców nie było stać na wysłanie ich na studia do Warszawy. Zresztą oni nie marzą o karierach dyrektorów kreatywnych w agencjach PR (czyli robienia ludziom wody z mózgu), oni zadowoliliby się pogardzanymi etatami nauczycieli, bibliotekarzy, muzealników, archiwistów czy w ogóle pracą biurową. Gdyby taka była ...
      • gogologog Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:27
        Kolejna bardzo rozsadna wypowiedz - pozdrawiam
        • solaris31 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:51
          nie dość, że rozsądna, to jeszcze bardzo prawdziwa.

• alka7777 Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 30.05.15, 19:35
          a może byś nas tak opuścil
          • srebrnarybka Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 30.05.15, 22:33
            uch, to ta miłość i zgoda bijąca z oczu, ust i klawiatur antywyborców Dudy.
    • misterni Głosowałam na Komorowskiego i uważam, 29.05.15, 13:30
      że niestety chamstwo jest po obu stronach. Jak czytam wpisy niektórych przeciwniczek elekta, to mam ochotę ze wstydu schować się do mysiej dziury. Wolałabym, żeby z tym całym jadem przeniosły się na stronę przeciwną.
    • j_a_ch Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 13:35
      Do wszystkich:

A nie sądzicie, ze takie przerzucanie się w nieskończoność zarzutami kto bardziej nienawidzi i pogardza musi prowadzić do obłędu ? I do coraz większych podziałów, a w konsekwencji do wojny domowej i rządów jakiejś silnej ręki, która przyjdzie i wyrówna? Nie, nie przesadzam. Polacy się mogą zjednoczyć tylko pod jakimś nowym Jaruzelskim, wspólnym wrogiem. I oby to był wróg wewnętrzny.

PS. Spór jest jałowy. W dobie internetu nie da się ukryć i zakłamać tego, kto pierwszy zaczął stosować metodę "dziel i rządź". Był to Jarosław Kaczyński w kampanii 2005 (podział na Polskę liberalną i solidarną), potem w trakcie swoich rządów (my tu gdzie wtedy, oni tam gdzie ZOMO) i dalej podział na tych z podwórek vs wyższa półka.
      PO potem to pociągnęła. Nadmuchała Kaczyńskiego i zaczęła wykorzystywać jego ciemną stronę jako straszak, więc tez ponosi winę za obecną sytuację. Bo było multum sytuacji, kiedy można było PiS ukrócić, ale wiadomo - tego się nie robi byłym kolegom. Po Smoleńsku podział na Polskę racjonalną i radykalną wytworzył się sam, bo jedni się opowiedzieli za wypadkiem, drudzy za zamachem.
      I tyle na ten temat.
    • lady-z-gaga Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 29.05.15, 17:38
      pięknych czasów dożyłyśmy na emamie
      był Hyde Park, a nagle ambona wyrosła uncertain
    • scher Oto jak Duda sieje nienawiść 29.05.15, 19:03
      Oto siewca nienawiści:

youtu.be/k8XeZ8tZ7Yg?t=417

I Duda zbiera owoce swojej nienawiści. Przewodniczący PKW nie szczędził mu słów krytyki:

"Tyle mówi konstytucja, a wiem, że ona jest bliska Panu Panie prezydencie, czemu dawał Pan wiele razy wyraz występując przed TK. Na rozprawach reprezentując godnie prezydenta śp. Lecha Kaczyńskiego, a potem Sejm. I pamiętam już po śmierci prezydenta Kaczyńskiego, gdy Pan już nie mógł być jego reprezentantem przed TK, w sprawach przez niego wniesionych widywałem Pana na sali, gdy przychodził Pan i przysłuchiwał się rozprawom, ażeby chociaż w ten sposób dopełnić woli i powierzonej panu misji. To świadczy o klasie i prawnika i człowieka."

I dalej:

"TK mówił, że prezydent jest uosobieniem godności majestatu, suwerenności, niepodległości państwa. W art 1 konstytucja mówi, że RP jest wspólnym dobrem wszystkich obywateli. A wspólne dobro to historia, tradycja, kultura zakorzeniona w chrześcijańskich wartościach oraz poczucie wspólnoty, co Pan często podkreślał. Uosobieniem tych wartości jest naród, państwo, godło i prezydent. TK w orzeczeniu zawarł istotną przesłankę, mówiąc, że prezydentowi należy się szczególny szacunek. I Trybunał podkreślał, że prezydentowi powinien być okazywany szacunek. Cieszę się, że będą mógł wręczyć Panu prezydentowi uchwałę PKW stwierdzającą wybór Pana na urząd przez RP, cieszę się, że mogę to zrobić tu w Pałacu Wilanowskim. To miejsce godne dla tego rodzaju uroczystości. Jestem przekonany i ufam, że podoła Pan tym zaszczytnym i wysoce odpowiedzialnym obowiązkom, wypełniając powierzoną pani przez naród funkcję Prezydenta RP."

Czy to nie straszne, że Duda nawet podczas państwowej uroczystości nie mógł się powstrzymać od siania nienawiści?

Czemuż, ach czemuż ten upadły naród wolał siewcę nienawiści od emanujących miłością szczerych proletariackich twarzy, od maszerującego w radosnych pochodach na cześć Czekoladowego Orła uświadomionego klasowo aktywu robotniczego?
      https://mm.salon24.pl/63/58/6358ecd3f0d014b732de9f64a23420bb,2,0.jpg
    • prophetess.pl Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 30.05.15, 17:44
      Pozalowania godne. Nie wyobrazam sobie, by po zwyciestwie Komorowksiego wyborcy Dudy wypisywali podobnie bzdurne odezwy. A to podobno maja byc ci niestabilni emocjonalnie... Well...

Ale, ale

"Trudno sympatyzować z prezydentem (elektem na razie), którego poplecznicy tak bardzo mocno nienawidzą. Ustępującego prezydenta, jego rodzinę, jego wyborców - wszystkich myślących inaczej niż oni. Fora internetowe, blogi , media sympatyzujące z elektem - wszystko ocieka nienawiścią, pogardą i teoriami spiskowymi."

Prosze o konkretne przyklady. Przydaloby sie choc kilka linkow, skoro pelno tego w sieci.
      Wy wyborcy PO zyjecie w poczuciu nieustannego zagrozenia, ktorego nie potraficie nazwac. Ktos, gdzies, kiedys nieustannie was atakuje. Ale KTO, ale KIEDY, ale GDZIE??? Stany lekowe znakomicie poddaja sie leczeniu farmakologicznemu. Propnuje wizyte u specjalisty, to pewnie jakis spisek PIS bo, mimo, ze przez 8 lat rzadzila najlepsza partia, a przez 5 lat znakomity prezydent, bedziesz musiala troche na te wizyte poczekasz. W miedzyczasie mozesz oczywiscie nas epatowac swoimi lekami, jak rowniez twoje siostry w PO-wierze.
      • scher Re: Do wyborców Prezydenta Elekta. 30.05.15, 18:24
        prophetess.pl napisała:

> Wy wyborcy PO zyjecie w poczuciu nieustannego zagrozenia, ktorego nie potraficie nazwac.
        > Ktos, gdzies, kiedys nieustannie was atakuje. Ale KTO, ale KIEDY, ale GDZIE???

Celne.

> Stany lekowe znakomicie poddaja sie leczeniu farmakologicznemu.

Widać proponowana przez PO Prezydenta Komorowskiego lewatywa nie pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka