misterni 11.06.15, 01:17 i wstawiłam do lodówki . Już się nie mogę doczekać pory obiadowej A Wy lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karla.on Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 01:21 chodnik? ja robie chlodnik. a jak robisz ten chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 01:24 Zabiję Cię, przez chwilę zastanawiałam się jak żeś ten chodnik do lodówki wcisnęła...uf ale zgadłam żeś go z gałganków zrobiła i w rulon zwinęła Odpowiedz Link Zgłoś
rumianeczkowa Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 01:25 A ja myślałam, że wydziergałaś lub uszyłaś coś na podłogę do mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 05:56 A ja oczywiscie widzialam betonowy... przed domem czy cos. Za duzo Carsow... Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 09:32 ja tez myslałam ze kostke brukowa przed domem ułozyłaś, a ze babeczki teraz do takich prac maja wiecej drygu niz faceci to sie nie zdziwiłam ale i dume rozumiałam jak ja pierwszy raz syfon w kuchni przeczysciłam tez byłam dumna Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Złośliwe babony ;) Po pierwszej w nocy jest ;) 11.06.15, 01:28 Oczywiście, że chłodnik Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Złośliwe babony ;) Po pierwszej w nocy jest ; 11.06.15, 01:29 Dobra, idę spać Odpowiedz Link Zgłoś
rumianeczkowa Re: Złośliwe babony ;) Po pierwszej w nocy jest ; 11.06.15, 01:33 O tej porze to już tylko złośliwość człowiekowi została. Nie mówiąc o tym, że chłodnika zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Złośliwe babony ;) Po pierwszej w nocy jest ; 11.06.15, 09:52 Od razu złośliwe... A to o pierwszej w nocy dziergać nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 03:58 Ja wlasnie wyczyscilam w pocie czola, bo mi dzieci zlalaly i psy blotem przydeptaly Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 09:57 To wrzuć go jeszcze do lodówki, żeby się nie zepsuł Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 08:35 klasycznego buraczkowego z koperkiem bardzo nie lubię. Bo bo sie nie kochamy z koperkiem Ale korzystam z tych przepisów (do wyboru,do koloru): forum.gazeta.pl/forum/w,77,43900364,,Chlodniki.html?v=2 Dziesiątki chłodników. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 08:47 Wizja Misterni układającej kostkę brukową była taka podniecająca.... rozczarowana jestem Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 08:57 tez widzialam w wyobrazni jak Misterni dzielnie uklada kostke i poziomica macha. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 09:00 a ja myślałam,że się wzięłaś i zrobiłaś sobie wreszcie chodni przed domem ... Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 09:09 Misterni jako Bob Budowniczy, to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 09:39 Kocham. Robiłam ostatnio dwa razy pod rząd, 4 dni jedliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 09:45 Ja przeczytałam tytuł to stanął mi przed oczami taki chodnik: futurehomedesign.pl/42-114-large/dywan-pleciony.jpg Potem otworzyłam wątek i czytam, że wstawiłaś do lodówki więc pomyślałam , że jest to nazwa ciasta A na koniec okazało się, że to chŁodnik. Mój syn wczoraj wyjął z lodówki deser z sokiem owocowym w pudełeczku i mówi- wyjem sok a kaszanki nie bo nie lubię. Ale tam nie ma kaszanki! Jak to przecież jest napisane- kaszanka z sokiem owocowym. Kochanie... kaSZka z sokiem owocowym Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 17:58 o! ja tez po przeczytaniu tytulu myslalam, ze o taki chodnik chodzi. jednak kiedy przeczytalam, ze wstawila go do lodowki, to cos mi zaczelo niestykac i w koncu wpadlam na to, ze to chlodnik chyba bardzo dawno juz nie robilam, musze zrobic, dzieki za pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 10:01 misterni napisała: > i wstawiłam do lodówki . Już się nie mogę doczekać pory obiadowej > A Wy lubicie? Fajny pomysł - w upalny dzień kroczyć sobie na obiad po schłodzonym chodniku. Muszę u nas wprowadzić ten rytuał Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 10:15 > A Wy lubicie? Nie wiem czy lubię chłodnik. Nigdy nie jadłam. To chyba jakaś zupa? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 10:23 OT Koza - zajrzyj proszę na Zakupy... Zadałm Ci pytanie o deskę do ślizgania... Wybieram sie dzis do sklepu.... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 11:27 a ja nie zauważyłam żadnego chodnika, tylko od razu chciałam dopisać, że ja chłodnik robię dziś, nie wiem czy lubię, bo jak raz kupiłam, to tak średnio mi z garmażerki smakował, za to może jak sama zrobię -to polubię. kwas mam swój. niestety, nie wiem co zrobić bo nikt oprócz mnie tego nie ruszy, czy gotować jeszcze ogórkową czy dać na luz, bo w szkole dobry obiad dziś jest? Odpowiedz Link Zgłoś
rumianeczkowa Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 16:31 Nie kupuj z garmażerki, tego się nie da porównać do swojego. A czemu Ci kwas potrzebny, jak robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni No zakwas to podstawa! 11.06.15, 17:37 Ja robię tak: pół litra zakwasu z buraków, pół litra maślanki lub kefiru - mieszam. I teraz po pęczku kopru, rzodkiewki, botwinki (wolę od boćwiny), dymki, 2-3 małe ogórki małosolne lub zwykłe. Wszystko siekam, ogórki i rzodkiewkę kroję w kosteczkę, wrzucam do kwasu wymieszanego z kefirem, daję ze 2-3 ząbki czosnku, czasem ze 2 łyżki pasaty albo gęstego soku pomidorowego, doprawiam solą i czarnym pieprzem. Podaję z jajkami na twardo i bywa że z podsmażonymi na złoto młodymi ziemniakami Odpowiedz Link Zgłoś
rumianeczkowa Re: No zakwas to podstawa! 11.06.15, 22:37 Ale gotujesz botwinkę? Ja obieram te malutkie buraczki, kroję w paski, kroję drobniutko gałązki i trochę liści. Gotuję to, zakwaszam zaraz po zagotowaniu cytryną żeby koloru nie straciło, odrobinę słodzę jak trzeba. Studzę, wstawiam do lodówki, najczęściej gotuję to wieczorem na następny dzień. A potem kroję rzodkiewki, szczypiorek, koperek, ogórki zielone (ale kusisz tymi małosolnymi, wypróbuję), mieszam z maślanką lub kefirem, ugotowaną botwiną, dosalam jak trzeba. I już. No i jajka na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: No zakwas to podstawa! 11.06.15, 22:44 Nie, botwinkę daję surową, same liście i łodyżki drobno posiekane, z takich jeszcze nieukształtowanych buraków ćwikłowych A jak nie ma już takich, to używam boćwiny (burak liściasty) Także same surowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 17:46 w moim przepisie było, że parę łyżek zakwasu potrzeba - zrozumiałam że do uzyskania koloru. już zrobiłam i jak na pierwszy raz wyszedł całkiem całkiem, za dużo wtryniłam czosnku więc nikt go dziś nie zje, ale na przyszłość będę ostrożniejsza. nie wiem tylko jaka konsystencja powinna być. mój jest gęsty. gdybym dała pół na pół zakwas i maślankę/kefir jak pisze misterni miałabym bardzo rozwodniony a jest taki jogurtowy. z garmażerki był raczej bardziej płynny rozpuszczę końcówkę i porównam. czy jajko na twardo dajecie w środek i tak sobie tam mięknie czy jest podane do talerza bezpośrednio przed spożyciem? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 18:27 Mój nie jest rozwodniony, zakwas, zwłaszcza taki domowy też swoją gęstość ma, a poza tym po dodaniu pozostałych składników chłodnik jest naprawdę gęsty. Odpowiedz Link Zgłoś
galene_ra Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 18:31 Bezpośrednio przed spożyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 19:20 volta2 napisała: czy jajko na twardo dajecie w środek i tak sobie tam mięknie czy jest podane do talerza bezpośrednio przed spożyciem? Ja daję bezpośrednio przed spożyciem, ale tak w ogóle, to nie do końca jest na twardo, tylko raczej na półtwardo. Odpowiedz Link Zgłoś
rumianeczkowa Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 22:38 Jajko kładę do talerza tuż przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 22:17 Ja patrząc na wątek też pomyślałam o chodniku dywanowym,ale jak przeczytałam dalej to sobie pomyślałam że o ''chłodnik'' chodzi i zaraz się jematki będą pytać-jak ten chodnik do lodówki upchnęła...No i oczywiście...A swoją drogą w takie upalne dni to chłodnik super pomysł.Aż sama nabrałam ochoty Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 22:21 myslalam ze przed domem polozyliscie kostke chodnikowa...lol Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Chodnik właśnie zrobiłam 11.06.15, 23:12 Ja chłodników nie lubię, więc nie przyrządzam (latem mogę jadać przestudzone zupy, np. chłodny krem w kukurydzy z dodatkiem świeżych pomidorów i zieleniny - mmmmmm, ale kefir z warzywami zawsze będzie kefirem, nie daniem obiadowym). Albo gazpacho. To jedyny chłodnik, który lubię i robię i ma status chłodnika . A wątek mnie rozczarował, bo spodziewałam się ładnej aranżacji ścieżek w ogródku (właśnie się nad czymś takim głowię) . A tu kefir... <facepalm> Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 12.06.15, 00:13 bardzo lubicie wczoraj dziecię zażyczyło sobie pomidorowo truskawkowego miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/05/chodnik-pomidorowo-truskawkowy-z.html dziś nieco bardziej tradycyjnego - na kefirze, z rzodkiewką, ogórkami, czosnkiem, cytryną i pomidorami. I jajkiem na twardo Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 12.06.15, 00:15 He , ja od razu wiedziałam że o chłodnik chodzi. Mnie się wszystko z żarciem kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Chodnik właśnie zrobiłam 12.06.15, 00:24 )) szkoda ze tu nie mozna dawac Lajkow, Marge... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Chodnik właśnie zrobiłam 14.06.15, 22:18 princesswhitewolf napisała: > )) szkoda ze tu nie mozna dawac Lajkow, Marge... Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Chodnik właśnie zrobiłam 14.06.15, 22:55 marghe_72 napisała: ,He , ja od razu wiedziałam że o chłodnik chodzi. Mnie się wszystko z żarciem kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Chodnik właśnie zrobiłam 12.06.15, 07:57 kuźwa: chłodnik! te literówki.... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Chodnik właśnie zrobiłam 12.06.15, 08:01 i w ogóle nic już nie pisz, bo mi tylko smaka narobiłaś i muszę iść na zakupy, żeby też zrobić chłodnik, a wszystko przez ciebie. obraziłam się! do widzenia Odpowiedz Link Zgłoś