pajac_ynka 14.06.15, 01:47 zapewnić opiekę w trakcie wakacji i przerwy świątecznej i ferii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozwiane_marzenie Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:16 Też nie rozumiem tych pretensji. Moje dziecko, mój problem. Jest obowiązek szkolny, więc muszę szkole "wypożyczyć" dziecko na te parę godzin, ale poza tym to jest MÓJ obowiązek zająć się nim i zapewnić opiekę. I od razu uprzedzę, mam chorowite dziecko, które przez choroby nie mogło uczęszczać do przedszkola, więc miałam/teraz mam doraźnie opiekunkę, której często "oddaję" całą moją pensję. I nie narzekam, bo uważam, że to mój obowiązek zapewnić dziecku opiekę. To ja chciałam mieć dziecko, więc ja za nie odpowiadam, nie szkoła, nie nasze państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:08 Nie rozumiem "widzenia pretensji". > Moje dziecko, moj problem.. Zlikwidujmy bezplatne godziny w przedszkolach, kosztowna fanaberie panstwa. Moze chociaz dyzury wakacyjne przedszkoli zlikwidujmy? > To ja chciałam mieć dziecko, więc ja za nie odpowiadam, nie szkoła, nie nasze państwo. Mylisz sie, panstwo tez chcialo i chce "miec dzieci". Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:13 Ja bym inaczej sformułowała problem: co jeszcze , poza "latem/zimą w mieście" państwo może zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:19 Może wysłać dzieci na kolonie? Może zmniejszyć ilość dni wolnych w szkołach? Może dać rodzicom dodatkowe urlopy płatne z kasy państwowej, a nie pracodawcy? Możliwości jest cała masa. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:22 dodatkowe urlopy płatne z kasy państwowej, Ale jak by tu powiedzieć..pracodawcy na ogół zatrudniają ludzi, bo ich potrzebują Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:24 Hmmm... To może w ogóle zlikwidujmy urlopy, chorobowe, normy czasu pracy? Albo pracownik jest dostępny dla pracodawcy 24/365 albo niech spada. Czas dla rodziny to jakaś fanaberia przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:31 o może w ogóle zlikwidujmy urlopy, chorobowe, normy czasu pracy? Albo pracownik jest dostępny dla pracodawcy 24/365 Naprawdę tak to zrozumiałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:33 Co prawda Polska może stac się pionierem świata i oferować 30 godzinny tydzien pracy plus urlop 80 dni. Ewentualnie zlikwidować wakacje szkolne. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:37 Naprawdę. Bo taki urlop - jako rzecz przewidywalna (to bardzo ważne!), ale nie opłacana z kasy pracodawcy - nie będzie dla niego dużym obciążeniem. Na pewno mniejszym niż nieprzewidywalne opieki na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:43 I ile taki urlop miałby trwać? Znasz jakieś miejsce gdzie to się sprawdziło? Czy takie urlopy rozwiążą problem "nieprzewidywalnej opieki na dziecko"? Kto będzie wykonywał pracę pracownika nieobecnego przez dodatkowe x dni w roku? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:53 > I ile taki urlop miałby trwać? Tyle, żeby rodzice mogli zapewnić dzieciom opiekę w czasie, gdy tej opieki nie zapewnia państwo/szkoła (a dzieci są zbyt małe, by mogły zostać bez opieki). > Znasz jakieś miejsce gdzie to się sprawdziło? Nigdy nie szukałam takich informacji, nie wiem czy gdzieś już takie rozwiązanie jest. A jeśli nie ma, to co? Wielu rzeczy na świecie nie było, a teraz są. > Czy takie urlopy rozwiążą problem "nieprzewidywalnej opieki na dziecko"? Nie. Ale pracownik, który ma dziecko zawsze będzie dla pracodawcy większym "obciążeniem" niż ten, który nie ma dziecka. Akurat "urlop na dziecko" płatny z kasy państwowej specjalnie by tej sytuacji nie zmienił. > Kto będzie wykonywał pracę pracownika nieobecnego przez dodatkowe x dni w roku? A kto teraz wykonuje, gdy pracownik jest na urlopie lub na chorobowym? W przeciwieństwie do chorobowego taki urlop dałoby się zaplanować i wyliczyć (nawet w małej firmie). Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:30 Ja proponuję by w ogóle płacić rodzicom stałą pensję, wystarczającą na utrzymanie siebie i dziecka oraz niewielkie zbytki, z Kasy Państwa. Nie musieliby pracować, do pracy szliby tylko ci którzy by naprawdę chcieli (np. by im się nudziło) albo ci którzy by chcieli żyć luksusowo (pensja z Kasy Państwa gwarantowałaby jedynie skromne utrzymanie i ewentualnie drobne "zbytki") Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:26 Pracodawcy, wstyd przyznać, ale potrzebują pracowników by oni... Jakby to delikatnie powiedzieć i nikogo nie obrazić. Będzie trudno, bo nie chcę nikogo zaszokować, ale cóż... Pracodawcy bowiem potrzebują pracowników by ci... Oj... No... Dobra, wykrztuszę to z siebie. By oni wiecie, no... Pracowali. A nie siedzieli na chorobowym z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:26 z_lasu napisała: > Może wysłać dzieci na kolonie? Z pieniędzy podatników, czyli Twoich Może zmniejszyć ilość dni wolnych w szkołach? Dzieci też muszą odpoczywać od szkoły. I nie jest to tylko fanaberia naszego kraju. W innych też tak jest. > Może dać rodzicom dodatkowe urlopy płatne z kasy państwowej, Czyli z podatków. Zatem podnosimy Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:29 Moim zdaniem byłoby to lepsze wydanie państwowych pieniędzy (większe wsparcie dla rodziców przy tych samych kosztach) niż roczne urlopy rodzicielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:19 >Z pieniędzy podatników, czyli Twoich Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:52 Wakacje sa nie tylko w miescie. Kazde miasto organizuje? Kazde dziecko, ktoremu rodzice nie sa w stanie zapewnic opieki, znajdzie tam miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:55 Powiem inaczej : każde dziecko znajdzie miejsce w akcji "lato w mieście" lub na koloniach. Dla najbiedniejszych jest dofinansowanie (MPOS , fundacje) Znasz lepsze , sprawdzone rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:08 > każde dziecko znajdzie miejsce w akcji "lato w mieście" Jakoś nie chce mi się wierzyć. Próbowałam teraz na gorąco znaleźć coś w tym temacie na terenie naszej gminie i nie znalazłam nic. Nic też nie słyszałam o takich formach wypoczynku, gdyby były, to któraś matka-sąsiadka coś by kiedyś wspomniała. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:10 lub na kolonii - wkleiłaś tylko cześć mojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:47 Ale ilu rodziców stać na to, żeby wysłać dzieci na kolonie?! Zwłaszcza gdy mają więcej niż jedno dziecko. To nie chodzi o istnienie wakacyjnych form opieki tylko o ich dostępność, przede wszystkim finansową. MOPS pomaga tym, którzy już całkiem wypadli z normalnego życia (bo nie powiesz mi, że da się normalnie żyć wg dzisiejszych standardów za mniej niż 570 zł na głowę). Ale oprócz podopiecznych MOPS-u są całe rzesze rodzin, które mają niewiele więcej niż 570 na głowę, więc na pomoc MOPS nie mają co liczyć, a na kolonie ich nie stać. Proste wyliczenie: dwie pensje minimalne + dwoje dzieci to ok. 640 zł na głowę. Naprawdę dałabyś radę odłożyć z tego na kolonie dla dwójki dzieci? I to nie po tygodniu dla każdego tylko tyle kolonii, żeby pokryły różnicę między wakacjami i feriami a urlopem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:50 Pracujących? Większość. Poza tym dla najbiedniejszych są kolonie dofinansowane. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:55 Czy Ty na pewno przeczytałaś post, na który odpowiadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:38 Ależ kochana, przecież kolonie to 300zł kosztują za całe 2 miesiące- w tym wyżywienie, noclegi, 5 biletów do aquaparku, 3 bilety do kina, 3 do zoo, 5 x park linowy, karnet na jazdę konną i quad dla każdego! A wiadomo też, że pensja minimalna w Polsce do 20 tysięcy z górką, więc wszystkich stać na wzystko! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:42 Jest jeszcze inna wersja: pracodawcy by chcieli, żeby ludzie dla nich pracowali 24/365 bez żadnego urlopu...tia.. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:19 joa66 napisała: > Powiem inaczej : każde dziecko znajdzie miejsce w akcji "lato w mieście" lub na > koloniach. Dla najbiedniejszych jest dofinansowanie (MPOS , fundacje) bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:30 > Powiem inaczej : każde dziecko znajdzie miejsce w akcji "lato w mieście" lub na > koloniach. Dla najbiedniejszych jest dofinansowanie (MPOS , fundacje) Nieprawda, na pewno nie w moim mieście. Nie ma ani jednej placówki oferującej zajęcia w rozsądnych godzinach, sprawdzałam wszędzie. Te różne akcje to raptem 3 godziny dziennie, więc adresowane do tych wczesnoszkolnych dzieci, które i tak mają opiekę i po prostu szukają atrakcji. Marzę o tym, żeby chociaż jedna placówka na powiat zorganizowała zajęcia opiekuńcze w takich godzinach, w jakich są czynne świetlice. Ze łzami radości byśmy za to płacili, bo i tak wyszłoby taniej niż opiekunka. Teraz ciężko kombinujemy, rozdzielamy urlopy i zazdrościmy tym, którzy mogą wyjechać razem choćby na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:35 pozwól, że podejdę do tego z niedowierzeniem. Być może tak jest, ale były tu już panie, które twierdziły, że u nich zajęcia to tylko za 400 pln tygodniowo i takie, że w Pyzdrach nie ma półkolonii. Zwykły google nie potwierdził ich informacji Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 13:16 > pozwól, że podejdę do tego z niedowierzeniem. Być może tak jest, ale były tu ju > ż panie, które twierdziły, że u nich zajęcia to tylko za 400 pln tygodniowo i t > akie, że w Pyzdrach nie ma półkolonii. Zwykły google nie potwierdził ich inform > acji Nie pytałam Googla, zadzwoniłam do Wydziału Oświaty Urzędu Miasta. Pani była tak zgorszona i pełna niedowierzania, jakbym proponowała co najmniej organizację czarnych mszy Nie. Ma. I tyle. Niewielkie miasto powiatowe. Oczywiście nie mam na myśli jakichś zajęć bibliotecznych czy innych kółek przez 2-3 godziny dziennie, bo taka oferta owszem, jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:20 Może dlatego, że wszyscy pracują w czasie tych wakacji, ferii i przed świętami, a nauczyciele mają wolne . Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:31 No to konsekwentnie nauczyciele powinni podrzucać nam swoje dzieci kiedy my mamy urlop Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:38 No co Ty, swoje zabiorą ze sobą do szkoły, kiedy będą zajmować się tymi naszymi . Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:59 Bedziecie tak same sie nakrecaly, czy zastanowicie sie: Czy i w jaki sposob panstwo powinno pomoc rodzicom mlodszych dzieci w opiece nad nimi w czasie wakacji? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:05 Przecież są wakacje w mieście (latem i zimą) (nazywa się to chyba 'lato w mieście") Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:14 po pierwsze nie w każdym mieście po drugie często w godzinach symbolicznych do etatu rodziców (np. 10-14) po trzecie liczba miejsc jest ograniczona (np. obok mnie rozeszły się w 2 godziny, reszta ma problem, bo musi szukać gdzieś dalej, nie wszyscy jeżdżą samochodem) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:21 A co z dziećmi rodziców pracujących na zmiany, które potrzebują opieki w godzinach 16.00-24.00? Zawsze duża częśc opieki spada na rodziców. I tego nie da się uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:54 Zawsze mozna znalezc przyklad dziecka, dla ktorego "opieka wakacyjna" bedzie niewystarczajaca (o pracujacych w nocy nie wspomialas), ale czy to powod, zeby nie zapewnic takiej opieki pozostalym? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:56 jest zapewniona - patrz mój poprzedni wpis Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:43 Bzdury opowiadasz. Zazwyczaj są zajęcia w godzinach 10-14, płatne średnio 400-500zł za turnus. Przy dwójce dzieci- 8 tysięcy złotych za lato za opiekę 4h dziennie. To jest kpina, a nie opieka. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:49 Bzdury? Aha, więc gminy kłamią mówiąc o 7, 9 zł za dzień z wyżywieniem? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:51 Nie mam siły dyskutować w kółko o tym samym - podałam ceny oficjalne półkolonii 'państwowych". Dodam tylko, że mam nadzieję, że udalo mi się wychować dziecko na nie-malkontenta. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:19 Moja gmina nie kłamie, bo nie podaje informacji o jakichkolwiek półkoloniach za 7zł. Kłamiesz najwyżej Ty opowiadając, że takie półkolonie są w każdej jednej gminie, wzorując się na ofercie miasta Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:27 joa66 napisała: > Bzdury? Aha, więc gminy kłamią mówiąc o 7, 9 zł za dzień z wyżywieniem? Ciekawe > ... W "mojej" gminie nie płaci się NIC. Zajęcia odbywają się za to w godzinach 10-14 i to nie przez całe wakacje. W sąsiedniej miejscowości są w wakacje zajęcia w DK od godziny 8-18, ale opieka tam jest iluzoryczna i raczej dla starszych dzieci, które równie dobrze mogą zostać w domu same Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 01:13 Zazwyczaj są zajęcia w godzinach 10-14, płatne średnio 400-5 > 00zł za turnus. Albo jedno albo drugie. Albo krótkie bezpłatne zajęcia w miejskiej bibliotece (zazwyczaj rzeczywiście 3-4 godziny) albo płatne półkolonie, ale wtedy dziecko jest zaopiekowane 8 godzin z dwoma posiłkami w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 22:48 a kto opiekuje się tymi dziećmi w czasie roku szkolnego? No chyba, że wszystkie są w szkole z internatem... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:34 Ścigać samorządy. Skoro wybieraliśmy je sami i skoro inne gminy sensowną ofertę przedstawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
finalna Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:47 Masz rację. Tylko myślę, że za krótko mamy małe dzieci, żeby łatwo dobić się zmiany. Ledwo dostrzeżemy problem taniej opieki wakacyjnej dla klas 0-4, a już bardziej przejmujemy się jakością gimnazjów, bo nam dzieciaki wyrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:26 Ale wydeptany ścieżkę dla kolejnych Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:23 joa66 napisała: > Przecież są wakacje w mieście (latem i zimą) (nazywa się to chyba 'lato w mieśc > ie") weź się już nie pogrążaj Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:16 Toż ja się z lekka nabijam . Nie oczekuję od nauczycieli zajmowania się moim dzieckiem, bo na szczęście nie mam takiej potrzeby. Za to podoba mi się inicjatywa półkolonii szkolnych, z fajnym programem, chętnie zapłacę i zawiozę, żeby dziecko nie nudziło się ze mną w domu, zanim pojedziemy na wczasy. Półkolonie oczywiście tylko dla dzieci z danej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:45 Skoro państwo wprowqadziło obowiązek szkolny dla młodszych dzieci, których- wg. prawa nie można wywalić na podwórko o 7 i zostawić samych do 16 - to powinno zaastanowić się, skąd rodzic ma wziąć 9 tygodniu urlopu latem. Przedszkola mają dyżury, można dziecku zagospodarować czas. Półkolonie- 350-800zł za tydzień za jedno dziecko. Kolone - 1600-2000zł za tydzeń za dziecko Mnie to finansowo przerasta. A poza tym i tak nie biorą 5-6 latków. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:51 Ale w wielu panstwach obowiązek szkolny jest od 6 roku życia (albo i wcześniej) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:10 I w tych państwach szkoła nie działa przez 9 tygodni latem, 2 tygodnie zimą, 10 dni w okresie Bożego Narodzenia, tydzień na wielkanoc, półtora tygodnia w okresie egzaminów/długich weekendów/rekolekcji? W tych krajach nie ma żadnych zajęć wakacyjnych dla dzieci? W tych krajach koszt tygodniowych kolonii dla jednego dziecka plasuje się w okolicy średniej krajowej? W tych krajach rodzice pracują na śmieciówkach czy mają własną dg bez prawa do płatnego urlopu (czytaj: nawet, jak wezmą urlop, to przez te 2 m-ce będą bez pensji)? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:14 memphis , konkrety - podaj jakieś sprawdzone rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:18 Na marginesie - moje dziecko też miało pracujących rodziców. Też się gimnastykowałam w wakacje. Ale niestety nie znalazłam nigdzie systemu państwowego, na którym można by się wzorować i który rozwiązałby moje problemy. Pozostaje budowanie własnej 'wioski" Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:39 joa66 napisała: > Na marginesie - moje dziecko też miało pracujących rodziców. Też się gimnastyko > wałam w wakacje. Ale niestety nie znalazłam nigdzie systemu państwowego, na któ > rym można by się wzorować i który rozwiązałby moje problemy. > > Pozostaje budowanie własnej 'wioski" Joa, sadze, ze duzo latwiej byloby Ci w tym wypadku w krajach skandynawskich, np. w Szwecji. Przedszkola i swietlice otwarte od 6.30 do 18.30 jesli jest taka potrzeba. Zamkniete tylko w dni "czerwone" w kalendarzu plus te, ktore sa ogolnie dniami wolnymi od pracy (np.24/12). W lecie przedszkole moze miec przerwe letnia, ale jesli sa dzieci, ktorych rodzice np. akurat w lipcu nie maja urlopu, to jest alternatywa zastepcza (to samo, jak chodzi o swietlice). Kolonie dla dzieci od 1-9-tej klasy zalatwia sie przez "komune", w ktorej sie mieszka. Oplata uzalezniona jest od dochodow miesiecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:45 Ale u nas też są przedszkola dyżurne , lata w mieście, kolonie...(także z dofinansowaniem) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:51 joa66 napisała: > Ale u nas też są przedszkola dyżurne , lata w mieście, kolonie...(także z dofin > ansowaniem) > To gdzie lezy wobec tego problem jak chodzi o opieke nad dzieckiem w lecie? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:54 W tym, że trzeba sie pogimnastykować logistycznie, dowieźć, zapłacić jeżeli nie kwalifikujemy się na doplaty/kolonie z fundacji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:56 Ja wiem, że wszyscy za mało zarabiają, ale największy problem dotyczy dzieci, ktorych rodzice nie pracują/pracują na roli. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:48 Naprawdę głupoty opowiadasz. Akurat rodzice dzieci niepracujących nie mają problemów z opieką nad potomstwem. Powyżej podałam godziny działania półkolonii w mieście (10-14) oraz ceny (400-500zł/tydzień). Miesiąc półkolonii dla dwójki dzieci - netto- wynosi więcej, niż średnia krajowa brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:45 Proszzzz, proponuję dotowane półkolonie dla dzieci, w godzinach pracy większości rodziców i w cenie nie wymagającej poświęcenia własnej nerki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:47 Przykro mi, że 7-9 zł za dzień z wyżywieniem to koszt, który wyamga od Ciebie sprzedaży nerki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:49 Może Ty masz półkolonie za 7-8zł dziennie, u mnie kosztują 400-500zł za tydzień i działają w godzinach 10-14. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:52 Państwowe? Bo prywatne to ja i za 2000 pln znajdę. Ciekawe co to za miejscowość? Próbowaliście się dowiedzieć w gminie dlaczego ceny u Was tak drastycznie się różnią od reszty Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:21 Podaję te dostępne na oficjalnych stronach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 11:46 Co to znaczy "państwowe"? Rzucasz tym tekstem a konkretów nie podajesz. Pokaż przynajmniej ze 2 - 3 przykłady opieki "państwowej" za 7 - 9 zł dziennie. Bo ja znam jedynie te oparte o szkoły, z limitem miejsc, skierowanych głównie do uczniów danej szkoły, a innych - jak starczy miejsc. I często jest tak, ze np. dany uczeń może skorzystać tylko z jednego turnusu 2 tygodniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 12:04 Ranu u nas jest wyłącznie po jednym turnusie w dodatku wszystkie szkoły mają ten turnus w jednym terminie(dwa pierwsze tygodnie wakacji), inny termin(dwa ostatnie tygodnie wakacji) zaproponowała jedna szkoła. Tak więc w wakacje u mnie w mieście dofinansowane półkolonie w szkole można w najlepszym wypadku odbyć na dwóch turnusach, czyli 4 tygodnie a przypominam, ze tegoroczne wakacje mają ich 9. Poza tym sa dofinansowane bardzo fajne zajęcia w Pałacu Młodzieży ale dla niepracujących rodziców, takie żeby dzieci w mieście nie siedziały tylko rodizc mógł je odtsaiwc na pół dnia i żeby coś fajnego w tym czasie porobiły ale pracującym na całym etacie nic z tych zajęć.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 12:06 właśnie.... obóz zuchowy z naszego hufca-koszt dla niezrzeszonych 1010 zł za 11 dni, w tym roku dla niezrzeszonych były UWAGA 4 miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 12:18 Dlatego napisałam do joa, żeby podała konkrety. Nie znam zadnych kolonii / półkolonii dofinansowanych państwowo, ewentualnie samorządowo, wiem jak wygląda w praktyce organizacja lata / zimy w miescie. Żadna szkoła nie przyjmie 50 obcych dzieci, gdy miejsc brakuje dla "swoich". W znanym mi mniejszym mieście gdzie w kilku raptem szkołach samorząd organizował Lato w mieście, dzieci mogły wziąć udział w jednym tylko turnusie, w jednej szkole (dane dzieci były weryfikowane). Paradoksalnie właśnie najgorzej mają dzieci tych rodziców, którzy nie łapią się na kryteria dochodowe MOPS, bo dofinansowania niet, w szkole / domu kultury ograniczona liczba miejsc, a na komercyjne kolonie/półkolonie ich nie stać. Zresztą w wielu miasteczkach władze wychodzą z założenia, że jest komu zająć się dziecmi, więc zajęcia są raptem w ciągu kilku godzin w ciągu dnia. Ale Joa wie lepiej, znajdzie w wyszukiwarce teoretyczne możliwości, nie sprawdzi jak z faktyczną dostępnością dla statystycznego dziecka, ale nikomu inaczej myślącemu racji nie przyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 12:20 i]Pokaż przynajmniej ze 2 - 3 przykłady opieki "państwowej" za 7 - 9 zł dziennie[/i] Podawałam - w tym wątku. Nawet tańszej. Zanim więc zarzucisz mi brak konkretów, przeczytaj uważnie cały wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 12:45 Boże, znowu dałam się wciągnąć w dyskusję Nie będę zaglądac już do tego wątku, żeby mnie nie kusiło. Tym razem nie "chyba" ale naprawdę eot, wszystko jedno czy będę się kopać z koniem czy koń mnie pokopie zaocznie. Miłej "dyskusji" Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 12:50 Czytałam. I dlatego proszę o szczegóły. Nie o teoretyczne możliwości, ale o praktyczne ich zastosowanie. Po pierwsze - o finansowanie czegoś "państwowo" a nie z puli samorządów, po drugie - o praktyczną możliwość zapisania na kolonie / półkolonie na większą cześć wakacji, tak z 6 tygodni (już nie wymagam całych) dziecka z ograniczonymi finansami , nie zrzeszonego w organizacjach. Tłumaczę Ci na konkretnych przykładach, które znam, a nie ot tak wybranych z internetu - że nie jest tak różowo jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:32 Sprawdź organizację roku szkolnego w Wielkiej Brytanii (a świetlicy nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:08 Powiem na przykladzie mojej miesciny- w tych krajach przynajmniej jeden rodzic nie pracuje lub pracuje na czesc etatu lub na nocne zmiany, aby zapewnic tym dzieciom opieke. SAmotne matki, gorzej zarabiajacy dostaja czesc oplat z powrotem, ale to i tak zostahja spore kwoty do placenia. Ci ktorzy dostaja porzadne pensje wydaja krocie na opieke dzienna nad dziecmi, a najlepszym rozwiazaniem i tak sa dziadkowie lub rodzina. Biorac jednak pod uwage ostatnie podniesienie wieku emerytalnego do 67 lat, to i z tym bedzie trudniej. Jakiekolwiek wyjazdy letnie zorganizowane proponuja dla swoich czlonkow jedynie lokalne kluby sportowe i prezniej dzialajace koscioly i oferta jest ogolnie mizerna. Pewnie w wiekszych miastach jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:13 W Niemczech, w "naszym" Landzie: 6 tygodni wakacji letnich, 2 tygodnie jesiennych, przeszlo 2 tygodnie wiosennych, prawie 3 tygodnie na Boze Narodzenie-Nowy Rok (nie ma potem juz ferii zimowych), po kazdym swiecie przypadajacym w czwartek (Wniebowstapienie, Boze Cialo), piatek jest ZAWSZE dniem wolnym od zajec lekcyjnych (a takze opiekunczych!). Koncowka karnawalu (poniedzialek i wtorek przed Sroda Popielcowa tez wszystkie szkoly zamkniete na cztery spusty). Nie ma zadnych dyzurow (czyli zapewnionej opieki dla uczniow) nauczycieli w czasie wszelakich ferii lub wakacji. Czynny jest tylko przez pewien czas Sekretariat. W ferie jesienne oraz wiosenne: gminy (bo to do nich nalezy organizowanie opieki, nie do szkol!) zapewniaja tydzien zajec opiekunczych, zawsze jest to pierwszy tydzien ferii. Sa to zajecia odplatne, nie prowadza ich nauczyciele, tylko pracownicy "wynajeci" na ten czas przez gmine. Szkola uzycza jedynie pomieszczen. W czasie wakacji letnich (6 tygodniowych), gmina zapewnia opieke na pierwsze trzy tygodnie wakacji. Kazdy tydzien platy, ok. 60€ na tydzien, BEZ WYZYWIENIA. Dziecko wszystkie napoje i posilki musi przyniesc sobie na kazdy dzien z domu (w szkole istnieje mozliwosc podgrzania). Opieka od godz. 8-16. Dla osob w trudnej sytuacji finansowej jest mozliwosc ubiegania sie o calkowite lub czesciowe zwolnienie z oplaty (koszty opieki pokrywa wowczas Urzad Pracy, ale koszta te doliczane sa z reguly potem do dochodu rodzinnego). Zadna szkola nie organizuje opieki za friko, na kazdy tydzien dziecko musi byc z duuuzym wyprzedzeniem zapisane, nie mozna poslac tam dziecka spontanicznie, coby sie np. nie nudzilo. Szkoly w Niemczech ogolnie sluza celom naukowym, rzadko kiedy "wypoczynkowym" Zadna szkola nie prowadzi zajec feryjnych lub wakacyjnych. Jezeli juz, to zajmuje sie tym gmina (nauczyciele zsa podlegaja pod Ministerium oswiaty danego landu, to ono ich zatrudnia, nie gmina). Pracownicy-opiekunowie zatrudnieni w tym czasie przez gmine dostaja oczywiscie wynagrodzenie z budzetu gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:29 A nauczyciel jest w rzeczywistości nauczycielem, nie opiekunem i organizatorem. Ewentualnie może w te wakacie uczyć matematyki czy historii. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:57 Owszem, co jednak nie przeszkadza nauczycielowi fizyki zatrudniac sie jako opiekun na koloniach. Widocznie posiada rowniez uprawnienia do opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:59 Ale nie sądzisz, że nauczyciel fizyki ma prawo robić co chce w czasie swojego urlopu? I jakie rozwiązanie proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:09 Odpowiadalem na konkretny post. > A nauczyciel jest w rzeczywistości nauczycielem, nie opiekunem i organizatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:19 Do opieki posiada, ale tylko nieliczni rzeczywiście nieliczni są dobrymi całodziennymi opiekunami, choć są rewelacyjnymi nauczycielami. Poza tym pozostaje kwestia nauczycieli gimnazjalnych i szkół średnich. Czy oni będą dobrymi opiekunami siedmiolatków? Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:30 Musi je wyrobić (kurs wychowawców i kierowników kolonii). Za dodatkową opłatą z kieszeni własnej, oczywiście bezzwrotną. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 10:15 kub-ma napisała: > A nauczyciel jest w rzeczywistości nauczycielem, nie opiekunem i organizatorem. Za to sporo z nich chętnie zatrudnia się jako opiekunowie na koloniach. Szczególni Ci młodsi nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
tatrofanka Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:44 Nie uważam. Ale za to jest jeszcze wolne od 22 grudnia, we wtorek po Wielkanocy i mase innych. I wtedy juz tak. Wszyscy pozostali etatowcy 22 grudnia ida do pracy. Urlopu nie starrcza zeby obstawic te wolne dni Odpowiedz Link Zgłoś
kontozdostepem Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 08:49 Bo nie istnieje dostępny, niekosztowny system zapewniający opiekę dzieciom młodszym, a dorosłym nie wystarcza urlopów (o ile nie są nauczycielami). Jeżeli spojrzysz z większego dystansu, to zobaczysz, że gros rodzin potrzebuje 2 pensji, żeby bezpiecznie utrzymać się na powierzchni. Skoro tak kształtujemy sytstem ekonomiczny, to potrzebna jest jakaś pomoc w opiece nad dziećmi czy nad starcami. Szkoły mają budynki, personel i doświadczenie. A personel ma o wiele więcej wolnego niż wszyscy inni pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 09:16 Otóż to. Nie tyle szkoły powinny zapewnić opiekę, co państwo. Bo to państwo decyduje o tym ile dzieci mają dni wolnych od szkoły, ile rodzice mają urlopu, od jakiego wieku dziecko może pozostać bez opieki, jak wygląda rynek pracy (większości rodziców nie stać na to by zapewnić dzieciom płatne formy opieki przez tyle dni, ile państwo wymyśliło). Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:01 > Otóż to. Nie tyle szkoły powinny zapewnić opiekę, co państwo. Bo to państwo dec > yduje o tym ile dzieci mają dni wolnych od szkoły, ile rodzice mają urlopu, od > jakiego wieku dziecko może pozostać bez opieki, jak wygląda rynek pracy (większ > ości rodziców nie stać na to by zapewnić dzieciom płatne formy opieki przez tyl > e dni, ile państwo wymyśliło). To moze w takim razie, niech panstwo skroci wakacje do 1 miesiaca albo pozwoli zostawiac dzieci od 12 miesiecy wzwyz bez opieki. Nikt mu nie bedzie wtedy mogl niczego zarzucic, niczego wymagac, metoda jest praktycznie bezkosztowa, wiec podatkow tez nam nie podniosa... - Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:01 Tak wlasnie brzmialo moje pytanie: Czy panstwo powinno, panstwo a nie szkola. Miejscem tej opieki moze byc szkola, posiada warunki, sale gimnastyczna, boisko, stolowke... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:24 baltycki napisał: > Miejscem tej opieki moze byc szkola, posiada warunki, sale gimnastyczna, boisko > , stolowke... Miejsce jest świetne. Ale nie każmy np. świetnej nauczycielce języka polskiego, która potrafi rewelacyjnie przygotować dzieci do sprawdzianu szóstoklasisty, sprawować opiekę nad siedmiolatkami, bo całkiem możliwe że się nie sprawdzi. Jeżeli bardzo nas boli, że część wakacji ta nauczycielka ma wolne, to poszukajmy jej zajęcia odpowiedniego do jej wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:00 Dlatego, że takie mamy czasy. Ludzie pracują, bo muszą pracować. Urlopu jest 1/10 tego, co ferii, wakacji, przerw świątecznych i nie dostaje się ich na zawołanie kiedy komu pasuje. Paragrafy za niepilnowanie dzieci do całkiem późnego wieku- są. Nawet bez paragrafów zwykła logika wskazuje, że małego dziecka nie zostawia się bez opieki na 9-10 h dziennie (standard. praca plus dojazdy). O ile mi wiadomo, to sytuacja, w której tylko trwale bezrobotni albo posiadajacy w rodzinie trwale bezrobotnych/emeryta na chodzie/"zdrowego rencistę" mogą mieć dzieci- nie jest normalna. ERGO: opieka nad dziećmi organizowana przez szkołę jest po prostu potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:04 Dlatego, że takie mamy czasy A kiedy były inne czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:06 p.s. różnica między starymi dobrymi czasami a wspólczesnymi polega tym, ze teraz jest o wiele więcej rodzin nuklearnych, bez zaplecza w postaci "wioski". I ludzie oczekują, że panstwo im tę wioskę zastąpi. A tego nie da się zrobić, jest to niewykonalne. Trzeba budować własne "wioski". Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:35 Trudno "zbudować wioskę", gdy nie da się utrzymać rodziny (nuklearnej czyli tylko rodzice + dzieci) z jednej pensji, a na emeryturę można liczyć (lub nie) dopiero po 67 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:49 Nie, własnie wtedy się buduje wioskę. Kiedy jedna osoba nie pracuje wtedy ta wioska nie jest aż tak niezbędna. I naprawdę wiele zależy od nastawienia - jeżeli zebrania w szkole są "głupie" , na co mi wiedza kim są rodzice kolegów moich dzieci, nie mam ochoty na spotkania z sąsiadami, ciocia Zenia będzie dawała danonki, itd to z takim nastawieniem trudno zbudowac sobie swoją osobistą wioskę. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:50 Państwo żyje z tego, że ma jakichś obywateli. Wiec jeśli chce, a głośno mówi, że chce, żeby na świat powoływano coraz to nowych obywateli, to musi być protezą wioski tam, gdzie jej nie ma. I niech się państwo nie wykręca, bo mu nieźle za to płacą. Kiedy każdy siedział w swojej wiosce, to miał swoją kurę, swoją świnię, jabłka i wełnę, którymi się dzielił z pozostałymi członkami wioski. "Wyżej" to w najgorszym razie dziesięcinę zapłacił. Obecne obciążenia podatkowe (dochodowe, społeczne, VAT, akcyzy, i co tam jeszcze) dobijają niekiedy nawet 80%. Tak że wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:24 Roznica jest taka ze wracalam do pustego domu jako siedmiolatka (typowe dzicko z kluczem na szyi) i czekalam na powrot mamy lyb taty z pracy. Czasem zapominali dac mi ten klucz i czekalam na nich na schodach w klatce schodowej. Aczkolwiek domyslam sie, co rozumiesz pod pojeciem "wioski", to w wiekszosci blokowisk, gdzie zebrali sie ludzie z 4 stron swiata, czasem zupelnie od siebie rozni pod kazdym wzgledem, takiej spolecznosci nie bylo. A przeciez spora czesc Polakow pochodzi z takich blokowisk i nawet dzisiaj tam mieszka. Choc oczywiscie sa roznice miedzy osiedlem, gdzie stoi 5 blokow 4 pietrowych, jest podworko posrodku i sporo zieleni, wtedy jest szansa na porozumienie i wyksztalcenie pojecia "nasze" (co rowniez obejmuje dogladanie wspolnych dzieci); a osiedlem zlozonym z kilkunastu wysokosciowcow i blokow ciagnacych sie strumieniem wzdluz osiedla, wtedy trudno dogadac sie nawet mieszkancom jednej klatki czy pietra i zbudowanie takiej "wioski" jest baaardzo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:29 Ps. Dzisiaj do takiej siedmiolatki z kluczem na szyi sasiedzi potrafia wezwac policje, a rodzice sa straszeni sadem i odebraniem praw rodzicielskich. I co kiedys bylo norma (nawet male dzieci zostawiane same w domu; mamy znajoma w fabryce zostawiala tak niemowlaka- przychodzila w przerwie go nakarmic i przewinac i wracala do pracy), obecnie jest penalizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:34 "Wioskę" buduje się nie tylko z sąsiadów. To mogą też być członkowie rodziny, przyjaciele, rodzice innych dzieci. Współczesna wioska niekoniecznie ma związek z położeniem geograficznym. W naszej wiosce może być sąsiadka emerytka, której my przy okazji robimy zakupy czy "reperujemy kran", rodzice dwojga-trojga kolegów dziecka, licealistka -córka koleżanki z pracy, kuzynka, która zabierze nasze dziecko na wakacje a potem my jej. Można wymieniać w nieskończoność. Trzeba tylko zrobic piewrszy krok. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:56 Nie każdy ma w otoczeniu stado bezrobotnych sąsiadek, ciotek, babć i przyjaciółek. W moim otoczeniu wszyscy pracują, łącznie z babciami moich dzieci. Tak, jasne, znajdę kogoś, kto zreperuje mi kran, ale akurat nie mam bezrobotnych siedzących w domu, bezdzietnych kuzynek marzących o zabraniu przychówku na wakacje (pomijając fakt, że za wakacje się płaci...) czy babć na Podhalu. Okres wakacyjny oznacza również, że zespół musi podzielić się urlopami, więc w okresie, kiedy nie jestem na urlopie siedzę w pracy 3 h dłużej, pracując za wypoczywających. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:06 Ja wiem przeciez, o co Ci chodzi. Mam tez wyksztalcenie socjologiczne . Ale Joa w wielkich blokowiskach czesto jakiejkolwiek ochoty na poznanie sasiadow brakuje. Wazny tez jest czynnik czasu, bo te wzajemne zaleznosci i uslugi tez powstaja w czasie. Moja mama np. ma grono zaprzyjaznionych sasiadek i znajomych z osiedla, z niektorymi spotyka sie czesciej niz z rodzina. Zreszta od poczatku mieszkania w bloku probowala nawiazac taka siec. Z czasem sie udalo. Ale jak ja poszlam do szkoly, to w klatce mieszkalismy dopiero 3-4 lata. Dopiero sie blizej poznawalismy. W naszej klatce mieszkalo 20 rodzin. A wyobraz sobie w podobnej sytuacji wiezowiec mojego brata- jedna glowna klatka, 16 pieter i na kazdym dlugim 20 rodzin. Z iloma zdolasz sie zaprzyjaznic lub chociaz ich poznac? Poza tym wtedy na jego osiedlu byly 2 przedszkola i 1 zlobek, szkola ze swietlica, kto angazowal opiekunki czy babcie? Bralo sie zwolnienie na dziecko (mlodsze), starsze siedzialo same w domu, a po szkole bawilo sie z kolegami w bloku do powrotu rodzicow z pracy. Miasto organizowalo w szkolach i klubach polkolonie dla chetnych, zaklad pracy dofinansowywal kolonie, albo dziecko chodzilo z kolezankami nad basen. Wlasnie obecnie bardziej narasta problem opieki nad dziecmi, bo i oczekiwania wobec rodzicow sie zmienily. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:19 Ale wioska to nie jest pojęcie geograficzne - każdy może budować swoją wioskę indywidualnie. W 'mojej wiosce" też nie ma sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 18:54 Ja wiem. Ale do stworzenia "wioski" potrzebny jest czas i wola z obu stron. Wiezowiec brata to tylko przyklad. Moja mama wciaz utrzymuje kontakt z ludzmi z pracy, bo i oni chca sie z nia spotkac. Ale juz np. moja kolezanka narzeka, ze w jej firmie nikt sie z nikim nie spotyka, nie ma zadnych celebracji: ani urodzin, ani imienin czy narodzin dziecka. "Wioske" sie tworzy w jakiejs przestrzeni spolecznej. Jezeli ta przestrzen czesto sie zmienia lub nie jest otwarta na "innych", a bywa z tym ciezko szczegolnie osobom czesto przeprowadzajacym sie czy np. przenoszacym na drugi koniec kraju, a rodzina tez nie wspiera, to ciezko sobie ja stworzyc. Nawet jezeli sie jest otwarta, goscinna i sympatyczna osoba. Popatrz, jak wiele osob narzeka na poczucie wyobcowania z lokalnej spolecznosci, wsrod znajomych czy w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:14 30 lat temu 5-letnie kobiety przechodziły na wcześniejsze emerytury i pełniły funkcje babci. Babcie służyły temu, że odbierały dzieci ze szkoły, zostawały w czasie choroby oraz opiekowały się wnukami w wakacje. Poza tym więcej kobiet nie pracowało zawodowo, tylko zajmowało się domem i dziećmi, ew. pomagały pracującym sąsiadkom w ogarnięciu ich przychówku w okresie urlopowym. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love a przepraszam, a od czego są szkoły? 14.06.15, 10:01 Przecież nie od nauki jedynie, bo inaczej byłyby dobrowolne a jest obowiązek. Szkoły służą również zagospodarowaniu mas dzieci, żeby nie pałętały się po mieście i nie robiły głupot. I taki przyświecał cel twórcom obowiązku szkolnego. To się zbiegło też z zakazem pracy dla dzieci, bo wcześniej już i 12 latki wysyłano do fabryk i na pola. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:23 Nie uważam, ze szkoły powinny. Byłoby miło gdyby państwo zapewniało możliwość częściowo płatnej opieki, czegoś jak przedszkole dla starszych dzieci/ świetlica. Natomiast patrząc na to, ile jest miejsc w żłobkach i patrząc na to, że mimo, że przedszkole jest podobno placówką edukacyjną a dostanie się do niego nie jest oczywiste to... Nie liczyłabym na cuda Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:27 No więc sa te lata w mieście i kolonie-pisałam. IMHO - najsensowniej byłoby wprowadzic zasiłek na dziecko w wieku powiedzmy 4-12/13 lat, nie uzależniony od dochodu i rodzice decydowaliby na co przeznaczyliby te pieniądze - na opiekę wakacyjną, kursy karate czy instrument muzyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:28 I jeszcze jedno - tak w skali panstwa to uważam, że ważniejsza potrzebą jest zapewnienie dostępności edukacji przedszkolnej dla wszystkich dzieci, a przede wszystkim tych w "zapadłych wsiach". Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:40 Też tak uważam, dlatego napisałam co napisałam. Zwłaszcza że z racji tego,że starsze dziecko jest dużo bardziej samoobsługowe/ samowystarczalne łatwiej wyobrażam sobie zorganizowanie się rodziców szkolnych i wynajęcie niani dla np. nawet i 5-6 dzieci w wieku szkolnym równocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 10:56 W kraju, a raczej w miescie, w ktorym mieszkam wyglada to tak: kazde dziecko od 1 rz ma zapewniona opieke przedszkola lub przedszkola domowego ( koszt jest ogromny), w wieku 4 lat obowiazkowa preschool od 9 do 13. Swietlicy brak. Opieka to sprawa rodzicow. W wieku 6 lat szkola od 9 do 16 ( rodzice prace koncza najwczesniej 17-18), swietlicy brak. Wakacje moje dzieci juz zaczely i potrwaja do wrzesnia - 11 tygodni. Moge je wyslac na oboz - koszty ogromne. Boze Narodzenie to 2-3 tygodnie przerwy, szkola jest zamknieta. Do tego przerwa wiosenna - szkola zamknieta. Nauczyciele ucza - sa w szkole od 9 do 16, jesli trzeba porozmawiac to tylko w czasie ich pracy. Po 16 nie ma szans. Z tygodniowym wyprzedzeniem dostaje info, ze jest szkolenie/konferencja nauczycieli i szkola jest zamknieta - srednio 6 razy w roku. Nauczyciele szkola s8e czy naradzaja tylko w godzinach pracy. Nie ma zasilkow i dodatkow na dziecko. Norma jest, ze opieke nad dziecmi sprawuja licealisci - maja tyle wolnego, co dzieciaki i chetnie sobie zarobia. Nie ma dyskusji, ze panstwo powinno. Nauczyciele maja dobrze uczyc. Maja duzo wakacji, bo taka prace wybrali. Kazdy moze byc nauczycielem. Przeciez to taka zarabista praca. Szkoly w wakacje sa zamkniete na trzy spusty. Kursy wakacyjne dla tych, ktorzy zawalili przedmiot odbywaja sie online. Czemu nie zatrudnice licealistow czy studentow do opieki? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:05 i jak można się domyślić, rodzice nie maja tysiąca głupich pretensji, że cały świat ma ich wyręczać w opiece nad ich własnymi dziećmi, na które się sami zdecydowali a co to za cudowny kraj- tak z ciekawości? UK? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:01 1.000 na kazde dziecko? Drogo. Taniej zatrudnic bezrobotnego nauczyciela za np. 3.000 opiekujacego sie 20 dzieci. Zasilek wyplacalabys kazdemu, opieki potrzebuja niektore. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:04 Ale to też istnieje. Myślisz, że opłaty rodziców za półkolonie pokrywają koszty opieki 9wynagrodzenie plus ZUS), budynku (np elektryczność), materiały plastyczne, posiłek? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:10 Przykład z Warszawy edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/lato_i_zima_w_miescie/8298-lato-w-miescie-2015-informacje www.mokotow.waw.pl/strona-240-akcje_lato_zima_w_miescie.html Opłata wynosi 7 zł za jeden dzień i obejmuje obiad wraz z podwieczorkiem. Termin wniesienia opłaty określą poszczególne placówki. Z opłat za posiłki zwalniane są dzieci korzystające z bezpłatnych obiadów w ciągu roku szkolnego na mocy decyzji dyrektora szkoły lub Ośrodka Pomocy Społecznej, którą trzeba przedstawić w punkcie dziennego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:10 "Wakacyjne Placówki Edukacyjne ? będą pracowały od poniedziałku do piątku w dniach 29 czerwca 2015 r. do 28 sierpnia 2015 r., godz. 07:00 ? 17:00" Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:12 Joa, do cholery, nie wszyscy mieszkają w Warszawie. Sprawdź lepiej czy w każdym Pcimiu Dolnym jest taka oferta. W każdym, nie w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:18 To podaj mi nazwę Pcimia i Ci znajdę ofertę (tylko nie wsi, o których pisałam) Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:32 Popatrz sobie na mapę Polski i wybierz losowo 10 miasteczek wielkości 5-10 tys. mieszkańców. Może w którymś coś znajdziesz, ale w większości z pewnością nic. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:33 Sugerowałaś, że nie ma - to powiedz w których, nie każ mi szukac skoro wiesz gdzie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:40 Nie jestem samobójcą, nie podam tu nazwy swojej gminy, a tę sprawdziłam dość dokładnie. Losowo wybrane z terenu Wielkopolski: Pyzdry, Kłecko, Murowana Goślina. Ja nic nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:43 Przypominam, że szukamy form opieki odstępnych dla wszystkich, a nie np. tylko dla podopiecznych MOPS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:02 Kolonie są dostępne dla wszytskich. p.s. na razie nie mogę znależc strony wielkopolskiego urzędu z programem letnim na całe województwo Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:06 Jeszcze się upewnię zanim zacznę szukać....czy mam szukać bezpłatnej opieki wakacyjnej (bez względu na dochód rodziców)? p.s. w Muślinie jest drużuna harcerska , która organizuje obozy zuchowe Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:10 wrzesnia.naszemiasto.pl/artykul/polkolonie-w-pyzdrach-zdjecia,2383905,gal,t,id,tm.html Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:21 A gdzie jest podana cena tych półkolonii, bo nie znalazłam? Nie muszą być całkowicie darmowe, ale "dostępne dla każdego", czyli np. takie o jakich pisałaś (7 zł za dzień). Że półkolonie są wszędzie, to ja wiem. Pytanie jest o dostępność (finansową, lokalizacyjną, organizacyjną). Przypominam, że nie mówimy o rozrywce dla dzieci, ale opiece nad dziećmi dwojga pracujących rodziców. Czyli półkolonie np. do godziny 15.00 problemu w żaden sposób nie rozwiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:31 A gdzie jest podana cena tych półkolonii, bo nie znalazłam Bo strony www na które zaglądam są beznadziejne. Są to jednak półkolonie "państwowe" Że półkolonie są wszędzie, to ja wiem No to są wszedzie czy ich nie ma? Pytanie jest o dostępność > (finansową, lokalizacyjną, organizacyjną) finansową - sprawdzaj w kuratorium, szkole, urzędzie gminy - strony sa d d... lokalziacyjną - są 'wszedzie' , a tak serio większośc rodziców (i w Warszawie i na świecie) musi gdzieś dzieci dowieźć) organizacyjną - to zależy od kalendarza pracy obojga rodziców i zapewne struktury ludności danej gminie, powiecie (nie oszukujmy się w gminie z 3000 mieszkanców i np 25% bezrobociem zapotrzebowanie na półkolonie może byc tak małe, że sensowniej jest zorganizować te pólkolonie dla kilku sąsiednich gmin). I nawiążę jeszcze do "wioski' - naprawdę tak trudno odwieźć dzieci kolegi na zajęcia a kolega je odbierze, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:45 > Są to jednak półkolonie "państwowe" Tylko czy dostępne "dla każdego" czy tylko dla podopiecznych MOPS-u, dzieci z rodzin alkoholowych, bardzo wielodzietnych itp. > No to są wszedzie czy ich nie ma? Wydawało mi się, że to już ustaliliśmy. Są, ale dla większości rodziców niedostępne finansowo. > tak serio większośc rodziców (i w Warszawie i na świecie) musi gdzieś dzieci dowieźć) I Ty nie widzisz żadnej różnicy między koniecznością przewiezienia dziecka z Warszawy do Warszawy, a dowiezienia dziecka z Imiołek dokądkolwiek (codziennie w przypadku półkolonii). > I nawiążę jeszcze do "wioski' - naprawdę tak trudno odwieźć dzieci kolegi na zajęcia a ko > lega je odbierze, itp? Zazwyczaj trudno. Dzieci musiałyby mieszkać obok siebie, być na tych samych koloniach w tym samym czasie i godziny pracy rodziców musiałyby być kompatybilne za sobą i z koloniami. Prawdopodobieństwo bliskie zeru. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:51 Zazwyczaj trudno. Dzieci musiałyby mieszkać obok siebie, być na tych samych koloniach w tym samym czasie i godziny pracy rodziców musiałyby być kompatybilne za sobą i z koloniami. Prawdopodobieństwo bliskie zeru. Wiesz co? wydaje mi się, że szukasz problemu. Mówimy o małych gminach i nagle okazuje się, że dzieci mogłyby byc na różnych pólkoloniach i mieszkac tak daleko od siebie, że nie dało by się podzileić opieką/odbieraniem z innymi rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Au pair 14.06.15, 13:08 Zastanawiam się czy zaadoptowanie idei au-pair na warunki wewnętrzne spotkałoby się z zainteresowaniem. Odpowiednikiem nauki języka byłaby możliwość korzystania z życia kulturalnego duzych miast. Przyznam się, że ja chyba byłabym średnio zainteresowna , bo niechętnie oddawałam dziecko w obce, 'prywatne" ręce, ale mój problem dotyczyłby całej idei au pair. Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Au pair 14.06.15, 14:18 Ja pisałam wyżej też o opcji niani zajmującej się kilkorgiem dzieci szkolnych (myślę że koszt nie powinien być bardzo wysoki). Plus ewentualnie opcja łączona wynajęcie odpłatnie kogoś do odbierania dzieci z półkolonii. Wiadomo,że w dużym mieście łatwiej o kogoś takiego (np. studenci chcący dorobić) ale w małej miejscowości zwłaszcza o dużym bezrobociu myślę, że też mogliby się znaleźć chętni do takiego dorobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:29 To akurat z zeszłego roku. Jakoś nie widać oferty na bieżący. Poza tym - czy tam jest tylko 40 dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:34 w gminie mieszka +/- 3000 osób . Ile może byc dzieci w wieku 7-12 lat w rodzinach gdzie oboje rodzice pracują? Oferta na rok bieżący - skoro jeszcze nie ma , zainteresowani mogą zadzwonic. I przypominam o koloniach i obozach zuchowych Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:35 No i może się doczekam przykładów lepszych SPRAWDZONYCH rozwiązan na poziomie panstwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:38 Gmina Pyzdry ma ponad 7 tys. osób, co można bez trudu sprawdzić w guglu. To teraz pomnóż te 7 tys. osób razy ilość takich gmin w Polsce i będziesz miała rzeczywistą skalę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:42 dane mam z wiki może błędne: 3203. Masz może dane bezrobocia z gminy, tak przy okazji? Po drugie gmina oferuje pólkolonie Poza tym są kolonie i obozy zuchowe Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 12:47 > dane mam z wiki może błędne: 3203. To jest ilość mieszkańców miasteczka, a nie gminy. A Ty cały czas piszesz "gmina". > Po drugie gmina oferuje pólkolonie Czy na pewno w tym roku? W jakiej cenie? Pod jakimi warunkami (kryterium dochodowe, alkoholowe itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 18:54 Ja przeszukalam oferte polkolonii w Szczecinku (miescowosc 40 tys. mieszkancow w Zachodniopomorskim) i owszem znalazlam 2. Jednak kazda opiewa na kwote okolo 400 PLN za dziecko za tydzien. Nie widze w tej sytuacji osob z dochodem 640 pln na miesiac na osobe, jak wydaja 1600 zl za dwa tygodnie dwojki dzieci na pokoloniach (jezeli przy tak szalowej ofercie te dzieci w ogole dostana miejsce). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 19:01 Ciekawe skąd ta nagła podwyżka (400 pln za tydzień) W zeszłym roku było 9 zł za dzień czyli 45 pln za tydzień, w tym posiłki iszczecinek.pl/artykuly/aktualnosci/sp1-i-sp4-zapraszaja-na-letnie-polkolonie Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 20:27 Ja na ta oferte nie trafilam, ale na ta:sportujmy.pl/pl,170,szczecinek-polkolonia-taneczno-artystyczna.html i ta www.tiebreak.pl/kalendarz/obozy-i-polkolonie/29-tenisowe-polkolonie-dla-dzieci-i-mlodziezy-przez-cale-wakacje/. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 20:30 No więc na tym polega problem: ofert jest dużo, trzeba znaleźć te na naszą kieszeń. Jak widzisz w Poznaniu i za 20 pln za turnus (tydzień?) jest. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 21:27 Ale zauważyłaś przez przypadek, że te 20 złotych to jest dla dzieci członków konkretnej spółdzielni mieszkaniowej a zapisy a zapisy dla pozostałych dzieci spoza tych spółdzielni w cenie nieco już wyższej ale ciągle atrakcyjnej to zaczynają się nieco później jednak jak zostaną miejsca? więc wiesz, faktycznie nieco naginasz fakty bo nie, większość poznańskich dzieci jednak nie ma dostępu do półkolonii za 20 zł za tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Ha, ha, ha 17.06.15, 10:17 Normalnie multum miejsc z grosze dla wszytskich. W moim dużym mieście wczoraj ruszyła rekrutacja na bardzo fajne zajęcia wakacyjne w pałacu młodziezy. Cena to 140 zeta za 5 dni a wiec dofinansowane przez miasto, nic to, że w godzinach 9.30-14.30. Dwie minuty po rozpoczęciu rekrutacji nie było już wolnych miejsc.... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Półkolonie w Pyzdrach 14.06.15, 21:28 Ja tam widzę 319 i 699zł. Gdzie to 20zł za turnus? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Półkolonie w Pyzdrach 15.06.15, 19:04 Ale ja podalam przyklad Szczecinka a nie Poznania. Ofert polkolonii organizowanych przez SP jeszcze w internecie nie ma, choc wakacje sa tuz tuz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 11:55 Ok, czy ta druzyna przyjmie na obóz zuchowy obce 20 dzieci? Nie związane z drużyną? Zresztą kolonie zuchowe to koszt kilkuset złotych przynajmniej. Za ostatnie zimowisko tygodniowe płaciłam chyba 550 zł. Więc załóżmy, ze kolonie będą kosztowały około tysiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:04 Poznań poproszę. Zajęcia 8-16 i za 7zł dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:14 Chyba nie probujesz mnie przekonac, ze doplata do polkolonii dla niektorych = zasilek (chocby w tej wysokosci) dla wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 11:21 Nie, usiłuję przekonać , że podstawowa opieka jest zapewniona a jeżeli ktoś z różnych względów nie może z niej skorzystać to może na opieke przeznaczyc zasiłek na dziecko. A potencjalny zasiłek (wysokości nie wskazałam) mógłby być przeznaczony na RÓŻNE potrzeby dziecka, w tym np opiekuncze w czasie wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:17 Zapewnienie zaspokojenia "roznych potrzeb" nie jest tematem watku Wydaje mi sie, ze Twoja propozycja wyplacania zasilku na kazde dziecko w wysokosci wystarczajacej na zapewnienie wakacyjnej opieki jest raczej nierealny Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:24 pomysł zasiłkow na dzieci (wszytskie) oczywiście jest nierealny w obecnej sytuacji. Ma natomiast więcej "nóg i rąk" niz pomysł dodatkowego urlopu dla wszystkich rodziców płatnego z kasy panstwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:23 W ziązku z tym ,ze nie popieram edukacji domowej dlatego aprobuje szkole jako miejsce gdzie moje dzieci będą i są poddawane edukacji przez pracownika szkoły czyli nauczyciela. Nauczyciel ma uczyć w szkole programu jaki ma opracować z dziećmi przez cały rok szkolny. W czasie wolnym to już mój interes i mój ból glowy i dylemat co moje dzieci będą robić, gdzie się podzieją i kto nimi będzie się opiekować lub czy w ogole ktoś musi Nauczyciel ma uczyć, dzieci wolny czas i przerwę od szkoły inaczej spędzają ,przeważnie ZDAALAAA od skzoly. Ne jestem taka podła aby cały rok ich skazywać na odsiadkę w szkole i w sezonie nauki i poza okresem szkolnym. Tez dzieciom należy się trochę odsapnięcia od murów szkolnych W wieku szkolnym zdrowo rozwijające się dzieciaki już powinny być na tyle samodzielne i kumate , ze nie potrzebują niańczenia . Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:26 Mam propozycje: niech nic nie zapewnia, w koncu twoje dziecko twoja sprawa,ale wakacje niech trwaja max 4 tygodnie. wtedy i rodzice jakos dadza rade i personel szkolny zapracuje na swoje wyplaty. ale wtedy juz nie ma mowy o zadnym lecie w miescie ani innych akcjach. aha - i racjonalizujmy dni wolne - dostosowujac przynajmniej czesciowo do ludzi pracujacych: czyli jak swieta trwaja 2 dni to szxkoly rowniez zamkniete sa te dwa dni, a nie 12 itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:41 Szkoły ZAPEWNIAJĄ opiekę w te dni, nie zauważyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:08 Aha, zapewniają, od 10 do 14. Raz mąż nie zdążył dojechać z trasy i nasze dziecko o 14 zostało w szkole samo ze sprzątaczką, bo żadna z nauczycielek nie mogła poczekać kwadransa. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:46 ,ale wakacje niech trwaja max 4 tygodnie. wtedy i rodzice jakos dadza rade i Taa ,i wszyscy będą musieli w tym czasie wziąć urlop, dużo rodziców pewnie i tak nie będzie w stanie ich dostać. Dantejskie sceny na dworcach ,lotniskach i autostradach, paskarskie ceny wyjazdów i kwater ,flądra nad Bałtykiem warta tyle złota ,ile waży😄 wierz mi ,nie wiem czy byś chciała . A problemu to nie rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
finalna Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:02 Problem tak czy owak dotyczy coraz większej części rodziców. Powinien zostać jakoś rozwiązany, tak by każde dziecko mogło być zaopiekowane w czasie, kiedy rodzice pracują. Niech to będą najprostsze półkolonie w parku, na placu zabaw, z własnym drugim śniadaniem, a w dzień deszczowy w szkole z kredkami, filmem z tv czy głośnym czytaniem książek. Ale niech będą dla wszystkich chętnych i za małe pieniądze - powiedzmy 150 złotych tygodniowo dla osób z dochodem większym niż granica ubóstwa. I przynajmniej w normalnych szkolnych godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:07 Boże, ale to już jest..... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:09 Nie, nie ma. Zajęcia w godzinach 10-14 płatne 400zł za tydzień to nie jest rozwiązanie dla pracujących rodziców, zarabiających średnią krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:14 To beznadziejny macie samorząd, który sami wybieraliście Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:14 Ja naprawdę nie jestem googlem, ale ostatni raz; poznań, co prawda na zimę, ale nie sądzę, ze latem oferta jest uboższa: www.gloswielkopolski.pl/artykul/3712660,polkolonie-w-poznaniu-domy-kultury-maja-bogata-oferte-sprawdz,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:18 o na lato też się pojawiają: www.psmwinogrady.pl/domy-kultury/odk-bajka 20 pln za turnus Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:34 Ojejku, nie uwzględniają dzieci uczęszczających do zerówki, dopiero szkolne... No to klops! Zresztą dla mnie oznacza to 25km w jedną stronę i 40km w drugą do pracy, bo to akurat drugi koniec miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:53 >czyli jak swieta trwaja 2 dni to szxkoly rowniez zamkniete sa te dwa dni, a nie 12 itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:29 Nie doczytałam wątku do końca, więc może ktoś już pisał. Ja widzę najprostsze rozwiązanie - niech wszyscy rodzice, którzy tak nienawidzą nauczycieli, że chcieliby ich zagonić do roboty przez 365 dni w roku, sami zaczną pracować (pardon - obijać się przez 3 godziny dziennie i mieć za to 3 miesiące urlopu) w szkole i będą wtedy mieli wolne razem z dziećmi. Niektórych naprawdę powaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:46 A kto powiedział, że uważamy? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:00 Ty pewnie nie, ale ktoś widocznie tak, skoro powstał taki wątek Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:48 Jak zwykle w takich dyskusjach jest to najlepszy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:38 Ja mam inne rozwiązanie. Niech wszyscy nauczyciele, którzy są tacy zmęczeni pracą w szkole, pójdą do innej pracy, bo przecież inne prace to takie lekkie są, bo nie pracuje się w domu po godzinach (mit). Będą mieli wtedy jak każdy inny dorosły 26 dni urlopu. Już widzę te tabuny nauczycieli chętne do zamiany. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:46 Dlaczego nie doceniasz pracy nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 16:36 Bo nigdy nie pracowała w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:09 To nieprawda, że nie doceniam pracy dobrych nauczycieli. Ale to nie znaczy, że mają mieć jakieś przywileje. A inne zawody nie są godne tego, aby je doceniać i aby pracownicy też mogli mieć na przykład tak długie urlopy. Tylko nauczyciele? Traktujmy wszystkich sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 16:37 Ja się zamieniłam. Znam więcej takich osób. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 16:39 O, jest mnóstwo takich! I wszyscy zgodnie deklarują, że do szkoły nie wrócą, za nic ciekawe czemu Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:50 Ja mam zupełnie inne spostrzeżenia. Nie znam ani nie słyszałam o nauczycielu, który by zmienił pracę. Ale nie dziwię się w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 23:01 Ja nie znam żadnego pilota samolotu, więc pewnie nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 13:33 Jasne. Na forum to ja znam osobiście Brada Pitta. Dobrze wiesz, że nauczyciele nie odchodzą z pracy. Robi to niewielki odsetek, zapewne taki sam jak w innych zawodach, a myślę że nawet mniejszy. Przecież ludzie zmieniają pracę z różnych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:18 Odchodzą, odchodzą. Jak tylko mogą. A ci, którzy zostają, często nie mogą odejść, bo lepsza ciężka praca niż żadna. Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:35 Nie, nie odchodzą. I w innych zawodach też trzeba pracować, dokładnie z tego samego powodu. A są to ciężkie prace, bez przywilejów i masy wolnych zupełnie nieuzasadnionych dni. Nie ma nawet co porównywać. Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:39 Aha, czyli znasz WSZYSTKICH nauczycieli w Polsce i ich losy, tak? Ciekawe. I zrozum - wakacje nauczycielskie nie są przywilejem. Wynikają z ustawy o szkolnictwie oraz organizacji roku szkolnego. To społeczeństwo ukuło taki termin, z powodu tzw. bólu dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:45 Rozumiem, że ty znasz wszystkich nauczycieli. Jasne. I jak najbardziej długie wakacje i cała masa innych wolnych dni są przywilejem, ponieważ są czymś czego nie mają inne grupy zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:48 Nie znam wszystkich, ale znam takich, którzy zrezygnowali z pracy w szkole na rzecz innej i zarzekają się, że do szkoły nie wrócą. Kilkanaście osób samych moich znajomych, a ile jest w skali kraju? A co do przywilejów, jeszcze raz powtarzam - prujesz się na darmo. Lepiej pogódź się z tym, że to się NIGDY nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:03 Ja uważam inaczej, o czym zresztą pisałam powyżej, więc nie ma sensu się powtarzać. Dla mnie koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:06 Brak argumentów, jakie to rozkoszne Współczuję. Ale musisz jakoś żyć z tym poczuciem niesprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:27 Tak, za to ty masz mnóstwo argumentów za swoją racją. Chyba tylko ten, że znasz masę opuszczających szkołę nauczycieli. A ja znam Brada Pitta. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 04:05 Zapodaj sobie maść na ból dupy, bo już nudna się robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 09:36 Prezentujesz chamski hejt i nic więcej, zero argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 11:37 W lustro spójrz lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:40 Dlaczego wolne jest nieuzasadnione? Dzieci nie powinny miec wakacji? Serio,jak masz takie podejscie do nauczycieli powinnas zabrac swoje dziecko/dzieci ze szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:49 Każdy, kto ma coś do nauczycieli niech zabiera swoje dzieciaki i uczy sam. Zawsze to powtarzam Na kolanach wróci błagać, żeby dziubdziusie przyjęto z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:21 Bzdura. Nie słyszałam o nikim, kto decydując się na edukację domową, by tego żałował i wracał do szkoły na kolanach. Tyle tylko, że nie zawsze można sobie na to pozwolić z wielu powodów i jest się niestety skazanym na zwykłe szkoły i nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 04:08 Taaa, Ty oczywiście nikogo nie znasz i o niczym nie słyszałaś. Internet masz zapewne dlatego, że Unia dopłaca do informatyzacji małych wiosek Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:57 No chyba żartujesz? Przecież wiadomo, że chodzi o nieuzasadnione wolne nauczycieli. Jak widać w tym wątku nietrudno byłoby o zagospodarowanie zbyt długich urlopów. Nie ma tu nic do rzeczy zabieranie dziecka ze szkoły. Co ma piernik do wiatraka? Ja mam złe podejście, bo widzę niesprawiedliwość? To raczej nauczyciele nie potrafią być obiektywni i dostrzec, że coś tutaj nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:26 Ty sie chyba zgrywasz Przywileje maja rozne grupy zawodowe-na ile uzasadnione to kwestia dyskusji. Gornicy maja wczesniejsze emerytury,policja i wojsko chyba tez,nie chce mi sie sprawdzac. Rolnicy maja rozne doplaty. Wiec raz: nie mow,ze nauczyciele to jedyna taka grupa. Po drugie:rozumialabym gdybys postulowala zeby wakacje nauczycieli nie byly platne ale nie to,ze twoim zdaniem maja robic cokolwiek byle tylko nie miec wolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:34 No przecież ja wiem, że są pewne grupy zawodowe, które mają przywileje. Górnicy, policjanci, wojskowi, tak jak wymieniłaś. No ale właśnie i nauczyciele je mają. Żadne przywilej nie są w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 00:40 Zadne? A zdajesz sobie sprawe jak ciezka i wyniszczajaca prace wykonuje gornik?? I jak ryzykowna? To,ze kopalnie sa u nas nieoplacalne i praca gornika traci racje bytu to zupelnie inna kwestia. Przywileje roznych zawodow zazwyczaj z czegos wynikaja... Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 11:40 Szkoda czasu i energii na dyskusję z tą panią, ona nie przyjmuje żadnych argumentów. Typowa mentalność "trawa po drugiej stronie płotu jest zawsze zieleńsza bo tak i koniec". Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:53 Podpowiem jak to jest zorganizowane w kraju ktory posiada najwiekszym przyrost demograficzny w europie zaraz po irlandii. Panstwo, czyli min oswiaty jest odpowiedzialne za NAUCZANIE dzieci, to ono oplaca nauczycieli, pomoce naukowe, podreczniki itp itd. Wszystko co jest zwiazane z miejscem nauczania czyli budynki, wyposazenie, sale gimnastyczne, stolowki oraz personel lezy w gestii samorzadow. Swietlice, przed lekcjami (7h-9h) oraz po lekcjach (16h-18h) sa finansowane przez merostwa, personel stolowkowy idem. Koszty rodzicow korzystajacych z tych uslug sa rozlozone wg tzw wspolczynnikow zarobkow, tzn dostarcza sie na merostwo swoja ostatnia deklaracje podatkowa, ktora kwalifikuje do 4 grup platniczych, rodzice z bardzo niskimi zarobkami sa przewaznie (w zaleznosci od commune) zwalniani z oplat, ogolnie to w zaleznosci od polityki danego merostwa, te oplaty sa naprawde symboliczne. Na commune, czyli gminy, nalozony jest rowniez ustawowo obowiazek zapewnienia opieki dzieciom w czasie feryjnym i wakacyjnym w takim samym wymiarze godzinowym jak szkolny. Zasady platnosci jak powyzej opisane, wiec przystepnosc ogromna. pamietam ze moje dzieciaki uwielbialy tam chodzic, bo mieli swietnie zorganizowany czas, basen, kino, wycieczki rowerowe, lodowisko, zawody sportowe, wycieczki calodniowe ... Kazde merostwo ma rowniez swoja polityke organizacji koloni i obozow dla dzieci i mlodziezy od 3 do 18 lat, dla maluchow sa to wyjazdy z 1/2noclegami, pozniej dla starszakow to wyjazdy od poniedzialku do piatku i powrot na we, oraz regularne 1/2/3 tyg kolonie i obozy. Moje merostwo posiada swoje centra kolonijne w alpach, nad morzami oraz oceanem, co powoduje ze ceny sa smiesznie niskie. wyjazd na tydzien nart kosztowal mnie chyba 120 euro ( najwyzszywspolczynnik) gdzie dzieci mialy ful wypas sprzet zapewniony, wyciagi, instruktorow itp. Koszty oczywiscie sa zawsze obliczane wg zarobkow. Ogolnie da sie, choc podatki placimy slone, oj slone Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 12:59 Mówisz o Paryżu? A znasz przykłady ze wsi francuskich? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 13:42 Obowiazki ustawowo sa nalozone na wszystkie gminy, jak moze doczytalas, pisalam ze wariacje sa zalezne od polityki i oczywiscie mozliwosci samorzadowych. Na obszarach ruralnych sama struktura samorzadowa jest odmienna od tej miejskiej i czesc tych obowiazkow przechodzi na regiony ale centres de loisirs istnieja WSZEDZIE, i dzieci z wiosek sa tak jak do szkol na lekcje, zbierane szkolnymi autobusami, zas wyjazdy kolonijne organizowane z funduszy departamentalnych (régions), Byloby nie do pomyslenia zeby dzieci ze wsi mialy mniejszy dostep do prawa do wakacji niz dzieci miejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 13:48 Czyli podobnie jak w PL. Z wyjątkiem dzieci wiejskich, ale problem dotyczy nie tyle opieki wakacyjnej co przedszkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:08 Gminy organizuja wyjazdy kolonijne w polsce ? Nie wiedzialam ze mozna pojechac na férié zimowe z dzielnicy warszawa bielany, Powaznie, bez ironi Za polkolonie tez sie placi symbolicznie i wedlug zarobkow ? i miasto ma OBOWIAZEK zapewnic miejsce kazdemu chetnemu dziecku ? Tutaj obowiazek scolaryzacji to 6-16, Lecz panstwo ma obowiazek zapewnic miejsce w przedszkolu od 2 rz, przedszkola jak szkoly sa bezplatne Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:22 ingryd - ile trwają takie gminne kolonie we Francji i z ilu turnusów można skorzystać w czasie wakacji? Co z resztą wakacji? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:48 Polkolonie masz na CALY okres wakacji bez ograniczen. Idem mozesz sobie modulowac dla sredniakow wyjazdy tygodniowe z powrotem na we do domu. Kolonie klasyczne to 3tyg Dla mlodszych sa 2tyg Ferie zimowe to 1tydz Poza tym masz dostep do tzw stazy tematycznych z okreslonym programem(od 1 do 3 tyg) : Jezdzieckich (w stadninach) Muzycznych (organizowanych przez conservatoire municipal) Teatralnych (tez conservatoire ) Od 13 rz wyjazdy zagraniczne w ramach wymian pomiedzy gminami "siostranymi" (u nas byla toportugalia, hiszpania i Chili ) Merostwo organizuje rowniez dwa lykendowe wyjazdy dla calych rodzin (kazdy moze sie zapisac) na najblizsza plaze paryska, ( la Manche) Zagospodarowane sa tez stadiony municypalne w sierpniu, otwarte od 8h do 20h gdzie organizuje sie zajecia dla dzieci idem parki miejskie, i tu moze uczestniczyc kazde dziecko "z ulicy" bez zapisow. Jest tego mnostwo, À poza tym na kazde dziecko (bez wzgledu na zarobki) przysluguje bon wakacyjny (wysylasz rachunek za swoje wczasy, kolonie czy hotel i zwracaja ci sume bonu wakacyjnego ) ale to juz panstwo, nie gmina Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:55 Czyli niektóre gminy we Francji mają atrakcyjnieszą ofertę wakacyjną. Ale jeżeli chodzi o samą dostępnośc jest podobnie. BTW Ze dwa lata temu przejechałam chyba całe Charente wzdłuż i wszerz - szkoły pozamykane, dzieci (nieliczne) plątające się po uliczkach, gospodarstwach. Na pewno półkolonie są organizowane w szkołach rejonowych (tam gdzie dziecko na co dzień chodzi) ? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:09 Zlyszalas zapewne o zjawisku deseryfikacji wsi, we francji jest ona ogromna,ponad polowa obszaru ogolnego to obszary rolne, srednia wielkosc gosp rolnego przekracza .....100ha, pracuje w nich niewielki % populacji bo sa one wysoko wyspecjalizowane i zmechanizowane. Wies sie wyludnia, szkoly comunalne zostaly pozamykane, zas dzieci robotnikow rolnych (zatrudnianych w wielkich eksploatacjach) mieszkaja w blokach w pobliskich miastach i tam tez uczeszczaja do duzych kompleksow szkolnych do ktorych dowozone sa dzieci ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:12 szkoły pozamykane na lato - to miałam na myśli. (w miasteczkach, na wsiach nie widziałam szkoł, albo nie zwróciłam na nie uwagi). Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:24 Piszesz : BTW Ze dwa lata temu przejechałam chyba całe Charente wzdłuż i wszerz - szkoły pozamykane, dzieci (nieliczne) plątające się po uliczkach, gospodarstwach. Na pewno półkolonie są organizowane w szkołach rejonowych (tam gdzie dziecko na co dzień chodzi) ? Gospodarstwa w miasteczkach ? W mniejszych miastach zapewne sa one regrupowane w zaleznosci od ilosci chetnych dzieci, Na 3 szkoly moga byc otwrte 2 lub 1 w miare zapotrzebowania, Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:30 Tak, jak zapewne wiesz w Charente są i miasteczka i wsie - dlatego dzieci mogą się plątać po uliczkach (miasteczek) i po gospodarstwach. Druga część wypowiedzi - i w tym regrupowaniu tkwi problem - jeżeli ktos oczekuje, że półkolonie bedą w 'jego" szkole , to ma żal. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:50 Czytajac : gospodarstwa, w kontekscie, rozumiem gospodarstwa rolne (gospodarstwa miejskie?) Regrupowania sa naprzemienne ( u mnie w dzielnicy rowniez), tak jak w polsce przedszkola dyzurne, w lipcu szkola n° 3, w sierpniu n°7, gdziez tu potencjal na problem ? Zapewniam cie, ze nigdy nie slyszalam by ktos mial pretensje o ten system organizacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:56 Zapewniam cie, ze nigdy nie slyszalam by ktos mial pretensje o ten system organizacyjny No przecież nawet w tym wątku jest żal, że trzeba dowozić.. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:53 Czy ty udajesz, czy znowu zla wola, ja mowie ze TUTAJ nikt nie ma pretensji. Niestety w polsce slysze ciagle narzekanie ze rodzice nie maja co zrobic z dziecmi podczas wakacji, ty jedyna piszesz tutaj ze wszystko jest ok i ze tylko rodzicom nie chce sie rozejrzec, zapisac, dowiesc .... mimo ze sytem wg ciebie funkcjonuje jak w jednym z najbardziej prorodzinnych krajow europejskich, ??? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:09 Moja ostatnia wypowiedź (chyba ) w tym wątku, więc odpiszę Tobie i innym w jednym poscie. 1) Jestem dziwnie przekonana, że gdyby ematki dostały rozwiązania np z Chalais to też byłyby niezadowolone. O innych wspomnianych krajach nie wspominam, bo chyba by je krew zalała. 2) Problemu wakacji szkolnych w Polsce i we Francji nie da się porównac (przy porównywalnej ofercie panstwowej - nie mówię, że identycznej). Bo w Polsce problem jest, ale inny niż ten, o którym piszemy. Dotyczy tysięcy dzieci wiejskich, które nie mają równych szans z porównaniu z rówieśnikami z większych miejscowości - wypoczynkowych i edukacyjnych. Jeżeli zawęzimy to do wakacji, to niestety nierzadkie jest, że dzieci w czasie wakacji pracują (np zbieranie owoców) i rodzice nie tylko nie są zainteresowani wypoczynkiem dzieci, ale czasami wrecz mu przeciwni. A oferta gmin jest wypadkową możliwości i potrzeb mieszkańców. 3) Jeżeli mówimy o rodzinie 2+2 z dwiema minimalnymi pensjami. Jest bogata oferta - półkolonie, obozy harcerskie/zuchowe/ kolonie dofinansowane. Nie wiem czy można ją nazwac atrakcyjną dla dzieci, to zależy od konkretnego miejsca, ale jest. Nie wszędzie na pełne 2 miesiące, ale rodzice pracujący też mają urlop. Niestety, czasami trzeba prosić o dofinansowanie (nie trzeba być podopiecznym MOPS), a duma nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:04 Masz jakieś pojęcie o dofinansowywanych koloniach/obozach? Wiesz w jakich się odbywają warunkach? W moim domu kultury jest oferta na całe wakacje. Tyle, że trzeba zapisać dziecko na każde zajęcia z osobna a czasem godziny się pokrywają. To nie jest oferta typowo półkolonijna tylko kółka zainteresowań. Wycieczki do zoo czy na basen są dwa razy w tygodniu. Fajna sprawa, ale nie dla nieogarniętego sześciolatka, który musi wiedzieć gdzie są jakie zajęcia i o której się kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:27 Rozumiem, że w TWOIM domu kultury tak jest. Tylko na co to jest dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:18 > Niestety w polsce slysze ciagle narzekanie ze rodzice nie maja co zrobic z dzi > ecmi podczas wakacji, ty jedyna piszesz tutaj ze wszystko jest ok i ze tylko ro > dzicom nie chce sie rozejrzec, zapisac, dowiesc .... Ingryd, zauważ, że jedna jedyna Joa pisze, że zajęcia wakacyjne są, dla wszystkich, prawie za darmo i tylko trzeba chcieć, a ematkom się nie chce i tyle. Prawda wygląda jednak inaczej. Może w stolicy są zajęcia świetlicowe dla wszystkich, w moim mieście natomiast (5 co do wielkości miasto w PL) jest oczywiście od groma prywatnych półkolonii, płatnych nawet do 800zł za tydzień za dziecko. Miejskie też są, owszem- nawet darmowe, ale np. w godzinach 10-12; takie trwające 10-14 kosztują średnio 400-500zł. Mnie na prywatne nie stać. Nie widzę też możliwości, żeby jechać na 8 do pracy, dzieci zawieźć na półkolonie na 10, odebrać je o 14 i wrócić z pracy o 16. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:20 memphis zauważ , że albo kłamiesz albo nie wiesz jaka jest oferta opieki w Twoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:37 Tak, oczywiście, kłamię, że miałam kłopoty z zapewnieniem opieki dzieciom i dla własnej potrzeby samoumartwiania nie szukałam zajęć wakacyjnych Rozgryzłaś mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:20 > Gminy organizuja wyjazdy kolonijne w polsce ? Nie, nie organizują. Tzn. organizują dla najbiedniejszych dzieci, objętych opieką społeczną. Nigdy nie słyszałam, żeby gminy organizowały jakieś kolonie "dla każdego dziecka". I tylko jedna, jedyna joa66 uważa, że jest dokładnie odwrotnie, czyli że zapewnienie dziecku gminnej opieki na całe wakacje jest możliwe i powszechnie dostępne. Broni tej teorii jak lew, ale nikt jak na razie jej nie poparł. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:24 nie kłam. Pisałam, że gminy organizują pólkolonie. Nie kolonie. A na razie to Ty nie potrafisz podac przykładu gminy, gdzie nie ma pólkolonii, obozów zuchowych i kolonii dofinansowanych DLA BIEDNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:39 > A na razie to Ty nie potrafisz podac przykładu gminy, gdzie nie ma pólkolonii, > obozów zuchowych i kolonii dofinansowanych DLA BIEDNYCH. ???? No przecież rozmawiamy o NORMALNYCH rodzinach, niespełniających kryterium dochodowego do pomocy z MOPS czyli mających do dyspozycji więcej niż 570 zł na głowę (czyli np. 580). Kolonie dla BIEDNYCH (co w Polsce oznacza tak naprawdę skrajne ubóstwo) są i są dofinansowane. Ale to jest niewielka grupka. Nie o niej mówimy, choćby z tego powodu, że niezmiernie rzadko zdarza się, żeby w takiej rodzinie nie było osoby mogącej zapewnić dzieciom opiekę. Mówimy o przeciętnej rodzinie 2+2 i dwóch najniższych pensjach (czyli dochodzie ok. 640 zł na głowę). Na pewno nie jest to dochód pozwalający zapewnić płatną opiekę dzieciom przez całe wakacje. Dla takich rodzin gminy nie mają żadnych propozycji. Prosiłaś o podanie przykładowych miejscowości. Podałam. Znalazłaś coś? Jak na razie się nie pochwaliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:43 Podałam - półkolonie w Pyzdrach. Ale nie spodobało się Tobie, bo nagle się okazało, że rodzice z tej gminy nie mogliby się zgrać w odbieraniu/zawożeniu dzieci, bo dzieci mogłyby być na ..... róznych półkoloniach. I w gminie o 13 km2 mogły mieszkac za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:47 Czy Ty w ogóle czytasz moje odpowiedzi? Jeśli tak, to bardzo wybiórczo chyba. W kwestii Pyzdr zapytałam jaka jest cena tych półkolonii i jakie są kryteria. Nie odpowiedziałaś. Informacja, że gmina coś organizuje, to trochę za mało na potrzeby tego wątku. Podejrzewam, że są to właśnie półkolonie dla najbiedniejszych, czyli podopiecznych MOPS. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:50 A Ty czytasz? Nie było tej informacji na stronie, ale półkolonie państwowe mają przystępne ceny bo taka jest ich idea. Podejrzewasz , tak..no własnie problem polega na tym, że wiele osób podejrzewa i nie chce im się ruszyć tyłka, żeby to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:55 No faktycznie, nie chce mi się ruszyć tyłka, żeby sprawdzić szczegółowo półkolonie akurat w Pyzdrach na potrzeby tej dyskusji Ale w swojej gminie sprawdziłam, przepytałam jeszcze dzisiaj sąsiadki na okoliczność - nikt o niczym takim nie słyszał. "Tylko z MOPS-u". Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:59 Przypuszczam, że w Pyzdrach też "żadna sasiadka nie słyszała" Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:13 Czyli sugerujesz, że nikt nie jest tym zainteresowany? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:41 A, no wlasnie, mowilam ze nigdy nie slyszalam o koloniach organizowanych przez gmine warszawa-bielany, czyli z tego co mowisz to dostepne sa takowe tylko dla rodzin najbiedniejszych a nie otworzone dla KAZDEJ rodziny, czyli system polski nie ma nic wspolnego z systemem, ktory opisywalam i to by sie zgadzalo z tym ze rodzice maja powazne problemy z zapewnieniem dzieciom opieki wakacyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:44 powtórze (który raz?), że mówiłam o półkoloniach. Z dotychczasowych wpisów wynika, że wyjazdowych kolonii nie organizują ani gminy w bogatych Niemczech, ani w UK ani w Szwecji Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:38 ingryd 14.06.15, 12:53 Podpowiem jak to jest zorganizowane w kraju ktory posiada najwiekszym przyrost demograficzny w europie zaraz po irlandii. Panstwo, czyli min oswiaty jest odpowiedzialne za NAUCZANIE dzieci, to ono oplaca nauczycieli, pomoce naukowe, podreczniki itp itd. Wszystko co jest zwiazane z miejscem nauczania czyli budynki, wyposazenie, sale gimnastyczne, stolowki oraz personel lezy w gestii samorzadow. Swietlice, przed lekcjami (7h-9h) oraz po lekcjach (16h-18h) sa finansowane przez merostwa, personel stolowkowy idem. Koszty rodzicow korzystajacych z tych uslug sa rozlozone wg tzw wspolczynnikow zarobkow, tzn dostarcza sie na merostwo swoja ostatnia deklaracje podatkowa, ktora kwalifikuje do 4 grup platniczych, rodzice z bardzo niskimi zarobkami sa przewaznie (w zaleznosci od commune) zwalniani z oplat, ogolnie to w zaleznosci od polityki danego merostwa, te oplaty sa naprawde symboliczne. Na commune, czyli gminy, nalozony jest rowniez ustawowo obowiazek zapewnienia opieki dzieciom w czasie feryjnym i wakacyjnym w takim samym wymiarze godzinowym jak szkolny. Zasady platnosci jak powyzej opisane, wiec przystepnosc ogromna. pamietam ze moje dzieciaki uwielbialy tam chodzic, bo mieli swietnie zorganizowany czas, basen, kino, wycieczki rowerowe, lodowisko, zawody sportowe, wycieczki calodniowe ... Kazde merostwo ma rowniez swoja polityke organizacji koloni i obozow dla dzieci i mlodziezy od 3 do 18 lat, dla maluchow sa to wyjazdy z 1/2noclegami, pozniej dla starszakow to wyjazdy od poniedzialku do piatku i powrot na we, oraz regularne 1/2/3 tyg kolonie i obozy. Moje merostwo posiada swoje centra kolonijne w alpach, nad morzami oraz oceanem, co powoduje ze ceny sa smiesznie niskie. wyjazd na tydzien nart kosztowal mnie chyba 120 euro ( najwyzszywspolczynnik) gdzie dzieci mialy ful wypas sprzet zapewniony, wyciagi, instruktorow itp. Koszty oczywiscie sa zawsze obliczane wg zarobkow. Ogolnie da sie, choc podatki placimy slone, oj slone wink Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny skasujcie Odpowiedz joa66 14.06.15, 12:59 Mówisz o Paryżu? A znasz przykłady ze wsi francuskich? Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny skasujcie Odpowiedz ingryd 14.06.15, 13:42 Obowiazki ustawowo sa nalozone na wszystkie gminy, jak moze doczytalas, pisalam ze wariacje sa zalezne od polityki i oczywiscie mozliwosci samorzadowych. Na obszarach ruralnych sama struktura samorzadowa jest odmienna od tej miejskiej i czesc tych obowiazkow przechodzi na regiony ale centres de loisirs istnieja WSZEDZIE, i dzieci z wiosek sa tak jak do szkol na lekcje, zbierane szkolnymi autobusami, zas wyjazdy kolonijne organizowane z funduszy departamentalnych (régions), Byloby nie do pomyslenia zeby dzieci ze wsi mialy mniejszy dostep do prawa do wakacji niz dzieci miejskie. Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny skasujcie Odpowiedz joa66 14.06.15, 13:48 Czyli podobnie jak w PL. Z wyjątkiem dzieci wiejskich, ale problem dotyczy nie tyle opieki wakacyjnej co przedszkolnej. przeczytaj cos napisala wyzej a ja pozwole sobie ciebie zacytowac : "klamiesz" Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:40 O Boże , zaczyna się - gdzie kłamię? Z wklejonych postów to nie wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:44 Nie , chyba już nie mam ochoty na 'dyskusję" z ingryd. Zostańmy już przy tych półkoloniach w Poznaniu od 400 pln za tydzien, bo tańszych nie ma, przy zerowej szansie na to, że dzieci z gminy o 13 km 2 mieszkają blisko siebie i są na tych samych półkoloniach (których tak w ogóle nie ma , ale o nie przeszkadza, żeby dzieci były na różnych), dalej nie pamiętam Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:53 alez to zbyt wygodne, gdy ktos przylapie cie na manipulacji, wtedy juz nie masz "ochoty" na dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:14 A co- nie udało Ci się znaleźć w Poznaniu tańszych niż 400zł? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:30 100 euro za tydzien polkoloni ????????? jak dla mnie to jest kosmos, i to sa polkolonie organizowane przez miasto ??????? az z ciekawosci weszlam na strone swojego merostwa stawka za pelen dzien polkoloniny z posilkami : -najnizsza transza dochodowa : 2€ -najwyzsza transza dochodowa od 8 € do 11€ od 7h30 do 18h Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:40 tak wiec nawet jesli dochod na rodzine 2+2 wynosi 10 000 €, to za jedno dziecko za tydzien placisz 55 € czyli prawie polowe najtanszych polkoloni w poznaniu, S Z O K !!!!!!!! musze przyznac dziewczyny ze dlugo bede zbierac szczeke z podlogi Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:42 www.poznan.pl/lato/ Oczywiście, znajdziesz tam również darmowe zajęcia, ale są one adresowane dla dzieci spędzających lato w mieście z rodzicami i szukających dwugodzinnych rozrywek typu robienie zwierzaków z balonów w Palmiarni, teatrzyki w Starym Browarze czy zajęcia plastyczne na Cytadeli w godzinach 12-14. Będąc na urlopie korzystałam z tych ostatnich do upadłego, ale na typowe półkolonie mnie nie stać - zresztą często nie uwzględniają one dzieci zerówkowych (że nie wspomnę o tym, że marzą mi się takie obejmujące 5-latki, ale te są wszystkie wysokopłatne). Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:49 opisuje ci sytuacje organizowania przez samorzady koloni i polkoloni DOSTEPNYCH DLA WSZYSTKICH RODZIN, odpisujesz : czyli podobnie jak w pl, po czym wychodzi jak w dowcipie o radiu erewan, czyli nie samochody rozdaja, tylko rowery i nie rozdaja a kradna, wiec nie, nie klamiesz, mowisz polprawdy, a polprawdy to klamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:06 nie czytałam całej dyskusji pod tym pytaniem, odniosę się tylko do pytania postawionego przez autorkę. Dlaczego? Bo jednym z zadań państwa jest rola opiekuńcza, pomocnicza. Dodatkowo wszędzie słyszymy że rodzina jest najważniejsza, jest podstawową komórką społeczna. Wszyscy politycy z prawa do lewa wycierają sobie gęby "rodziną". Dlatego to państwo powinno wspomóc rodziny nie tylko w wychowaniu ale także w opiece nad dziećmi kiedy rodzic pracuję. W tym celu szkoły, przedszkola, żłobki, ale także gminy powinny zapewnić opiekę dzieciom w okresie ferii, wakacji, przedłużonych przerw w nauce. Poza tym to z podatków pracujących rodziców utrzymywane są placówki szkolne, przedszkolne czy żłobki. Chcemy mieć więcej nowych, przyszłych podatników? To należy wesprzeć rodziców w opiece nad dziećmi i to jest jedno z najważniejszych zadań państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:13 > W tym celu szkoły, przedszkola, żłobki, ale także gminy powinny zapewnić opiekę > dzieciom w okresie ferii, wakacji, przedłużonych przerw w nauce. > Poza tym to z podatków pracujących rodziców utrzymywane są placówki szkolne, pr > zedszkolne czy żłobki. No ale joa powyzej pisze ze wlasnie tak jest, wiec ja juz sie pogubilam. To jak to sie w koncu dzieje, jest ta opieka zapewniona w polsce czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:21 Gminy organizują półkolonie, w dostępnej cenie. Najbiedniejsi nie płacą. Wiele gmin organizuje kolonie. Są też kolonie komercyjne. MOPSy i różne fundacje organizują lub dofinansowują wyjazdy dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:26 No to super Dlaczego wiec tyle watkow dziewczyn narzekajacych ze nie maja co zrobic z dziecmi w czasie wakacji, ferii poza swoim urlopem ???? Gubie sie, jesli funkcjonuje to jak piszesz powyzej to o co ten raban?????? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:32 Wystarczy przeczytać wątek. Jest problem bo w małych miejscowościach nie ma "żadnych" ofert. A jak są , to trudne organizacyjnie - nagle sie okazuje, że żaden zaprzyjaźniony rodzic nie może odebrac naszego dziecka z półkolonii, bo odległości straszne, a szanse, że dzieci są na tej samej półkolonii zerowe. Albo - nie stać mnie na kolonie, ale dofinansowanych nie chcę. Bo ma być za darmo dla wszystkich i w budynku szkoły do której chodzi dziecko, bo tutaj logistyka jest juz opanowana. Też bym tak chciała, ale zdaję sobie sprawę, że to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:59 A wiesz Ty, ze dzieci do szkol sa dowozone? Polkolonie w kazdej wsi, czy na piechotke do gminy, gdy samochodu brak? A kierowca gimbusa ile ma urlopu? Ubezpieczenie, podatek za gimbusa i tak nalezy placic.. moze ten bezurlopowy kierowca dowozilby w jenym miesiacu? Moze zapewnic dowoz w jednym z wakacyjnych miesiecy uprzedzajac rodzicow, ze w nastepnym dowozu nie bedzie? Latwiej zapewnic opieke w jednym miesiacu wakacyjnym nawet pracujacym rodzicom, niz w ciagu calych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:45 ingryd napisała: > No to super > Dlaczego wiec tyle watkow dziewczyn narzekajacych ze nie maja co zrobic z dziec > mi w czasie wakacji, ferii poza swoim urlopem ???? > Gubie sie, jesli funkcjonuje to jak piszesz powyzej to o co ten raban?????? Ingrid, raban był potrzebny bo dzięki temu chociażby szkoła mego syna zaczęła organizować opiekę przedświąteczną w świetlicy, opiekę na ferie i w czasie wakacji. Na razie w krótkim wymiarze ale plus że dostrzegła swoją rolę i obowiązek. Kiedy mój najstarszy syn chodził do przedszkola a było to wieki temu przedszkola miały miesięczną przerwę urlopową. Musiałam kombinować, pracodawca i pracownicy szli mi na rękę i miałam 3 tyg urlopu np w lipcu a na kolejny tydzień była opiekunka. Teraz od kilku lat przedszkola się wymieniają wolnymi miesiącami i mają dyżury. więc można przedszkolaka umieścić w sąsiednim przedszkolu kiedy twoje ma wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:13 Nie, przestań opowiadać kłamstwa. 400-800 zł za tydzień zajęć to nie jest przystępna cena. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:51 joa66 napisała: > Gminy organizują półkolonie, w dostępnej cenie. przestań kłamać > Najbiedniejsi nie płacą. mówimy o WSZYSTKICH dzieciach. Z naciskiem na dzieci rodziców PRACUJĄCYCH. W rodzinach objetych pomocą MOPS zazwyczaj ma kto sprawować opiekę w czasie wakacji, bo jedno lub oboje rodziców nie pracuje. > Wiele gmin organizuje kolonie. Są też kolonie komercyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 14:29 Wystarczyłoby mi, żeby się wzięli do swojej roboty i uczyli dzieci, czego nie robią. Z drugiej strony nauczyciele powinni mieć też taki sam wymiar urlopu jak każdy inny pracujący człowiek. Z powodzeniem by się wtedy dało zorganizować dyżury w szkole i opiekować się dziećmi w czasie wakacji. Ja akurat bym nie korzystała, ale może inni tak. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:37 No ba. Pracujqc 16 lat w polskim gimnazjum calym sercem bylam za tym, zeby nauczyciel mial 26 dni urlopu. I mogl go wziac jak kazdy normalny czlowiek w okresie dla siebie najlepszym czyli np w maju. W mojej szkole obowiazywal czas pracy 7.15 do 15. 15. Czyli 8 godzin. Skrupulatnie odliczalismy sobie godziny z zebran, konferencji, konsultacji czy wycieczek kilkudniowych. Ile to wprowadzalo zamieszania wiedziala tylko dyrekcja. Wakacji nigdy nie mialam. Zarobki nauczycielskie powodowaly, ze w wakacje jezdzilam do pracy poza Polske, zeby moc kupic dzieciom podreczniki czy zaplacic za zajecia dodatkowe. Szkole porzucilam z ulga. Ale wiem jak to wyglada w dobrych szkolqch i nigdy zlego slowa nie powiem o dobrych nauczycielqch. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:46 Urlop w maju? Dobre. Tez bym chciała wziąć urlop w maju, tylko taki mały szczegół - dzieci chodzą wtedy do szkoły. Co ciekawe w szkole mojego dziecka od początku czerwca nie ma już połowy nauczycieli, pochorowali się chyba. Lekcje na zastępstwach, dzieci nic sensownego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:52 Sprawdź gdzie są ci nauczyciele nim będziesz snuć przypuszczenia. Część np. wyjeżdża na kilkudniowe wycieczki z klasami, inni mają nagromadzone wyjścia klasowe lub szkolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 16:50 U nas w szkole nie ma obecnie wycieczek, były w maju. Poza tym powód nie musi mnie to obchodzić, dziecko powinno mieć normalne lekcje, a nie oglądać film lub grać na komputerze. Niezrealizowany materiał będzie musiał przerobić sam w domu z pomocą rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:04 Tez bym chciała wziąć urlop w maju, tylko taki mały szczeg > ół - dzieci chodzą wtedy do szkoły. No, ale przecież możesz wziąć. ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:52 Ale to nie ja zaczęłam pisać o urlopie nie w sezonie. Nauczycielka pisała, że wolałaby mieć 26 dni urlopu i wziąć sobie urlop w maju. I ona nie może i ja nie mogę. Po tym względem nasza sytuacja jest taka sama. Idąc twoim tokiem rozumowania, ona tez może ten urlop wziąć. Wiadomo, że nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 18:30 a dlaczego nie możesz wziąć urlopu w maju? rodzicom są one zabronione? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 19:07 Ale czego nie rozumiesz? Nie mogę, bo dziecko chodzi w maju do szkoły. Pisałam to w odpowiedzi na inny post, a nie żeby akurat tę kwestię specjalnie wyciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:15 No to o co się rzucasz? Weź urlop w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:40 Nie zauważyłam, żebym się rzucała. To raczej ty się rzucasz. Nic ci do tego, kiedy biorę urlop. Jak nie masz nic sensownego do napisania to nie zaśmiecaj wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 23:44 I co z tego, że nie zauważyłaś własnego rzucania? Inni widzą i potwierdzają Ból dupy widoczny z przestrzeni kosmicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:45 natalia.nat napisała: > Wystarczyłoby mi, żeby się wzięli do swojej roboty i uczyli dzieci, czego nie r > obią. Mogłabyś nie uogólniać? Z drugiej strony nauczyciele powinni mieć też taki sam wymiar urlopu jak > każdy inny pracujący człowiek. Pewnie że tak, ale nie tak jak Ty byś chciała w lipcu albo w sierpniu. Chenie wezmą np. dzień urlopu kiedy muszą iść z własnym dzieckiem do lekarza (zamiast brać urlop bezpłatny). Z powodzeniem by się wtedy dało zorganizować dyż > ury w szkole i opiekować się dziećmi w czasie wakacji. Ja akurat bym nie korzys > tała, ale może inni tak. Dyżury może tak, ale roku szkolnego już nie. Poza tym powtórzę: świetna polonistka, rewelacyjnie przygotowująca dzieci do sprawdzianu szóstoklasisty może nie sprawdzić się w opiece nad siedmiolatkami. Czy bardzo musi robić coś, do czego nie jest przygotowana? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:59 Ja uogólniam? Nauką zajmują się dzieci i rodzice w domach. Wielu rodziców o tym pisze. Nauczycielka nie może opiekować się dziećmi? Wow. A jak w takim razie radzi sobie nad opieką nad własnymi dziećmi? To samo miałaby robić w szkole. Poza tym jeżeli to taki problem, to ta polonistka od testu szóstoklasisty może opiekować się dziećmi z tego przedziału wiekowego, inna nauczycielka np. od nauczania początkowego będzie się zajmowała młodszymi dziećmi. Przecież dzieci jakoś pewnie byłyby podzielone na grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 16:04 Nauką zajmują się dzieci i rodzice w domach. Robi sie trochę off top, ale nic to - na ile to zajmowanie się wynika z rzeczywistej koniecznosci a na ile z walki o "paski" , trudno powiedzieć. Jeżeli juz powołujesz się na forum, to zapewne zauważyłas i ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:40 Dzieci w starszych klasach podstawówki, a zwłaszcza w gimnazjum mają już dużo materiału do nauki. Jeżeli nauczyciel nie wytłumaczy dobrze lekcji, to dziecko nie zawsze jest w stanie samo wszystko opanować. Wtedy musi pomóc rodzic i temat wytłumaczyć. I nie chodzi o ocenę czy pasek na świadectwie, tylko o to, że ten materiał trzeba przyswoić, żeby uczyć się następnych zagadnień. Dlaczego nauczyciel nie tłumaczy lekcji DOBRZE? Bo nie umie tłumaczyć, bo pół lekcji zajmuje mu kartkówka albo odpytywanie, bo musi coś pilnie zrobić, więc dzieci maja same czytać temat z podręcznika i uzupełniać ćwiczenia, bo nikt nie sprawdza czy nauczyciel nauczył itd. Ale to temat na inny wątek, więc nie będę rozwijać. Nie, nie zauważyłam, aby o problemie słabego nauczania przez nauczycieli pisali rodzice, którym zależy na pasku na świadectwie, piszą raczej ci, którym zależy na dziecku i na jego wykształceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 16:18 Juz widze tych szostoklasistow, gimnazjalistow (tam tez pracuja nauczyciele) biegnacych radosnie w dni wolne i wakacje, zeby sie nimi zajeto w szkole. Wow! To tak apropos zajmowania sie dziecmi z przedzialu wiekowego, w ktorym sie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:14 Chodzi o to, że nauczyciele powinni mieć jak wszyscy 26 - dniowy urlop. A skoro dzieci mają ferie, wakacje itp., to chyba najlepiej zagospodarować wolny czas nauczycieli właśnie takimi dyżurami w szkole, gdzie jest do tego świetne zaplecze. Mnie to nie jest potrzebne, ale są rodzice, którzy by chętnie skorzystali. Ale skoro taka opieka wakacyjna nad dziećmi nauczycielom nie pasuje, to trzeba by inną pracę dla nich wymyślić. Nie rozumiem z jakiej racji mają mieć tyle wolnego? To czy szóstoklasista czy gimnazjalista będzie chodził na te zajęcia chętnie czy niechętnie, nie ma znaczenia. Zresztą zajęcia w szkole w towarzystwie kolegów, inne niż w roku szkolnym nie muszą być niechciane. A i rodzice woleliby pewnie, aby dziecko spędziło te godziny inaczej niż np. na komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:34 Żaden rząd w tym kraju nie strzeli sobie w stopę i nie zabierze nauczycielom wolnego. Podwyżek mogą im nie dawać, ale wolne zostanie, zbyt liczny to elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:38 > Chodzi o to, Chodzilo o to, aby nie byl to kolejny watek "nagonki" na nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:42 > Chodzilo o to, aby nie byl to kolejny watek "nagonki" na nauczycieli. I zostało to zaraz na początku przez kilka osób podkreślone, że "nie tyle szkoła, co państwo". Tyle, że kilka pań nauczycielek przyznało się, że nie czytało wątku, co nie przeszkodziło im wołać, że "naszych biją". Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:44 Jasne. Nagonką jest oczekiwanie, że jakaś grupa zawodowa ma mieć taki sam wymiar urlopu jak pozostali pracujący. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:07 Dyskutujemy o realnych mozliwosciach, "pobozne zyczenia" w watku obok. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:17 Realne możliwości PL (nie zrealizowane) to edukacja przedszkolna dla dzieci z terenów wiejskich. I to jest problem, bo te dzieci często dopiero w szkole biorą do ręki kredkę czy ołowek - po raz piewrszy w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 18:33 Otóż to, bo prucie się, że nauczyciele mają więcej wolnego jest tylko... no właśnie, pruciem się. Nie szkoda energii w taki upal? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:45 Pewnie nie zauwazylas, ze mowa jest o zapewnieniu opieki dzieciom: -ktore opieki wymagaja -ktorym rodzice takiej opieki nie sa w stanie zapewnic -chetnym chetnych rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:55 Skoro nauczyciele nie ucza swoich dzieci tylko robia to rodzice-niech zabiora swoje dzieci ze szkol,jest taka prawna mozliwosc. I wtedy cale to leniwe stado straci prace,hurra Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 15:45 Łatwizna. Kiedy oboje rodziców łączy zwykłą pracę na pełen etat ( a nawet jak jedno na niepełny) z posiadaniem dzieci, wakacje, ferie i wszelkie przerwy w nauce, to zapewne koszmar. Kto by nie chciał pozbyć się koszmaru? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:44 Ja tak nie uważam i nigdy nie uważałam od zapewnienia opieki dziecku są rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:51 Owszem, jednak panstwo organizuje i prowadzi np. zlobki, przedszkola, swietlice aby rodzicom pomoc w opiece. Czy ta pomoc powinna automatycznie konczyc sie z chwila otrzymania dyplomu ukonczenia przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 17:58 bałtycki, a półkolonie organizowane przez "państwo"? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:23 ale dzieciom kończącym przedszkole przysługuje udział w dyżurach przedszkolnych. sama zamierzałam skorzystać, choć pół roku przed ukończeniem zerówki okazałam się matką niepracującą. duże miasta sobie radzą z tematem, w mniejszych - gminy znają skalę bezrobocia i osób na pomostówkach, wsześniejszych emerytuarach, babciach, rencistach pozostających bez dodatkowej pracy - i wiedzą, że ma kto ogarnąć najmłodsze pokolenie. inna sprawa, że mogłyby być organizowane zajęcia w tzw. atrakcyjnej formie - i wóczas posłanie 8 latka do szkoły by pobył z kumplami na powietrzu, pobawił się w podchody byłoby tak samo cenne jak wysłanie go do sąsiada -kolegi, nad którymi nikt nie sprawuje większej kontroli. rzeczywiście - wyjazdy kolonijne są organizowane za kwoty oscylujące w okolicy 100-200 zł i są z nazwy przeznaczone dla dzieci patolskich, ale te mając w zadku wysłanie pociech i wyskoczenie z tej kasy -rezygnują, a na te miejsca wskakują dzieci pracownic gmin i mopsów oraz ich pociotków. wiedza zdobyta wczoraj od kuzynki z takiej niedużej gminy pod warszawą, która jako tako radząca sobie - dla dziecka miejsca już nie uzyskała. co do naszej "zagranicznej szkoły" - 17 czerwca się zamykała i od 1 do 31 lipca była tzw. summer school 3x w tygodniu od godziny 9-13 płatne o ile mnie pamięc nie myli 15 euro od głowy(a miałam 2) w tym były przekąski warzywne. sierpień na głucho zamknięty, zima w mieście też nie istniała. jak się dowiedziałam że w tej cenie dzieci żrą popcorn i oglądają filmy w przyciemnionej sali - to uznałam że jednak taniej i fajniej będzie jeździć na plażę na pół dnia i w knajpie im jagnięcinkę fundować na lunch za tę cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:42 > ale dzieciom kończącym przedszkole przysługuje.. Rok przedszkolny konczy sie 31 sierpnia, mowimy o wakacjach dzieci uczeszczajacych do szkoly podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:45 a szkolne mają półkolonie. Ups, klamię , są tylko za milion złotych. Też dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:49 toż ty piszesz o dyplomie ukończenie przedszkola. dyplomy jak mniemam rozdawane są w czerwcu nie w sierpniu. motasz się... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 21:37 >Rok przedszkolny konczy sie 31 sierpnia, mowimy o wakacjach dzieci uczeszczajacych do szkoly podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 06:34 - 17 czerwca się zamykała i od 1 do 31 lipca > była tzw. summer school 3x w tygodniu od godziny 9-13 płatne o ile mnie pamięc > nie myli 15 euro od głowy(a miałam 2) > w tym były przekąski warzywne. sierpień na głucho zamknięty, Czy to oznacza, że wakacje trwają od połowy czerwca, w lipcu i wrześniu? Jakby niekrócej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:43 Bo normalnie pracujący rodzice nie mają tyle urlopu ile jest dni wolnych od szkoły. Nie musi zapewniać opieki za darmo, mi wystarczą płatne dofinansowane półkolonie/zimowiska przez całe wakacje w różnych szkołach z miejscem dla chętnych dzieci i nie tego moje duże miasto nie zapewnia. Święta i i inne wolne jakoś na szczęście udało się dotychczas ogarniać bez pomocy szkoły. Listy rezerwowe na nędznych kilka półkolonii zaoferowanych tego lata przez miasto są dwukrotnie dłuższe niż liczba miejsc jaka na nich jest dostępna, w dodatku co poniektóre nijak nie pomagają pracującym rodzicom bo odbywają się w genialnych godzinach 9.30-14.30. Acha listy miejsc i terminy są ogłaszane 30 maja wtedy gdy wiekśzosc normalnych ludzi ma już zaplanowane urlopy...czemu w przedszkolu można było sie dowiedzieć kiedy gdzie dyżur a kiedy przedskzole zamknięte już w listopadzie wcześniejszego roku ? nie można tak ze szkołami? I taka ciekawostka. W najbliższy piątek w szkole moich dzieci jest festyn. W godzinach zajęć oczywiście i zajęć dydaktycnzych tego dnia nie ma. Pani mojego dziecka już zapowiedziała, że jak nie przyjdą rodzice to dzieci tego dnia będą siedziały w świetlicy i na festyn sobie przez okno popatrzą...acha na tym szkolnym festynie organizowanym w dniu gdy powinny normalnie się odbywać zajęcia będa płatne atrakcje dla dzieci-normalnie jakiś kosmos, niech sobie takie festyny organizują w sobotę i jak jakiś rodzic ma ochotę to przyjdzie z dziećmi a nie w ten sposób..acha uprzedzając mundre mam sześciolatka i nikt go samego ze świetlicy na festyn nie wypuści, starsza może iśc sama. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 22:01 Złożyć protest u dyrekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 19:50 Jak Wam tak ciężko oddajcie do domu dziecka bachora i z bańki, odbierzecie jak będzie nastolatkiem i będzie mogło zostawać samo w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 14.06.15, 20:21 zwykła roszczeniowość, nic więcej. jakby nauczyciele nie mieli swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dabea Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 01:36 A kogo obchodziło co ja zrobię z trójką małych dzieci, kiedy musiałam jechać na zieloną szkołę na tydzień... Albo jak miałam wywiadówkę po południu czy wyjazd na konkurs lub olimpiadę w sobotę... Nie wspomnę o radach i innych tego typu po 16, gdy przedszkole nie działało. Mój problem i musiałam to ogarnąć nie mając babci pod ręką.Chciałam mieć dzieci, pracować chciałam i musiałam, to trzeba było się zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:08 No to sobie wyobraz, ze niektorzy maja takie problemy bez przerwy w ciagu roku + 8-9 tygodni wakacji. wiec nei badz smieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:30 Bo dzieci to jest generalnie "problem" - jak sie urodzą to spać nie dają, trzeba przewijac, karmic, ubierać, zawozić, odwozić..... Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:47 joa66 napisała: > Bo dzieci to jest generalnie "problem" - jak sie urodzą to spać nie dają, trzeb > a przewijac, karmic, ubierać, zawozić, odwozić..... Ile w Tobie złośliwości.. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 10:15 Ale ma rację, ktoś to musi zrobić i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bufo.bufo Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 11:44 Nie myl złośliwości z ironią. Odpowiedz Link Zgłoś
dabea Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 21:12 Kiedy kończyłam pracę w szkole, najstarsze miało 10 lat.Pewnie - plusem ferie. Natomiast nauczyciel też musi się z własnymi dziećmi nagimnastykować - o tym pisałam. Potem też musieliśmy sobie radzić w wakacyjnym czasie. I to był nasz problem, a nie jakiejś szkoły. Opiekowaliśmy się z mężem naprzemiennie, czasami opiekunka, póniej kolonie i obozy.W każdym razie to był nasz problem - wiedzieliśmy, co nas czeka przy decyzji o trójce bez większego wsparcia dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 09:28 Rodzice małych dzieci pracujący na etatach nie będący nauczycielami mają takie dylematy 5 dni w tygodniu przez cały rok. Większość nie pracuje do 15 tylko dłużej, lub na zmiany. Poza tym przedszkola teraz pracują do 18 a niektóre nawet dłużej a wywiadówki są 2-3 razy w roku w podstawowej szkole, u nas o 16.00 i trwa góra godzinę. Naprawdę nie rozumiem tego jedzenia jak to nauczyciel ma trudniej z opieką nad własnym dzieckiem niż rodzic na pełnym etacie z wymiarem 170 godz lub więcej miesięcznie. Macie łatwiej a narzekacie jakby te wasze trudności były najtrudniejsze od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 16.06.15, 10:01 A nauczycielka syna - dzieci małych brak, klasa mała, rodzice chętni do pomocy przy ogarnięciu, w ciągu 4 lat jedna rocznie wycieczka całodzienna. Zero wycieczek / zielonych szkół kilkudniowych, zero nocowania w szkole, żadnych akcji weekendowych, żadnego wspierania w konkursach. Pomysły rodziców nt. wyjazdów były kwitowane - proszę nie zarządzać moim wolnym czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Czemu uważacie, że szkoły powinny 15.06.15, 07:43 Akurat w naszym miescie jest organizowana opieka 8-16, bezpłatna, dla wszystkich chetnych, praktycznie przez całe wakacje. Nie w samych szkołach, ale dla ich uczniów. Choc zdaje sobie sprawe, ze to nie jest powszechne rozwiazanie, to pewnie tez nie jesteśmy jedynym takim miastem (np. w sąsiednim tez tak jest, tylko pobierana jest opłata 90/tydzień, ale dzieci maja posiłek) Mam wrazenie, ze problem jest nieco rozdmuchany, a rozwiazan na tyle duzo, ze wystarczy pomyśleć i znalezc satysfakcjonujące. Zwykle jest wokol nas jakas rodzina, sąsiedzi, przyjaciele, studentki, emerytki, chętne dorobić pare złotych. Tam, gdzie jest najbiedniej, zwykle ktos nie pracuje, tam, gdzie obydwoje rodzice pracują dziury miedzy urlopami da sie załatać korzystając z płatnej i bezpłatnej pomocy. Gdyby rozwiązania z mojego miasta były powszechne i tak byłoby zle, bo opiekunowie nie tacy, za duzo/ za mało sportu, za mało/ za duzo zajęć edukacyjnych, wyjazdów itd. Odpowiedz Link Zgłoś